Două luni și jumătate de război

 

 

 

Atât a trecut de cand a declansat Putin nebunia din Ucraina !

Ce am vazut pana acum:

Ucrainenii:

 1. Armata ucraineana este cu totul alta decat cea din 2014. Vreme de 8 ani au muncit pe branci si s-au instruit pentru revansa.
 2. Faptul ca au primit din timp informatii precise despre intentiile si miscarile rusilor, le-a permis sa-si disperseze unitatile si tehnica, pentru a nu le pierde de la primele lovituri. Cazurile de pierderi numeroase au fost generate de neglijenta crasa – dormit in cazarma, la Nikolaev, la cateva zile de la inceperea operatiunilor, sau de proasta pregatire / comunicare – unitati de infanterie marina surprinse prea avansate si scapate ca prin urechile acului, cu pierderi, din atacul rus dinspre Crimeea, urmate de pierderea Hersonului din lipsa de trupe suficiente. Asa cum estimam, au pierdut radare, depozite, aerodromuri, buna parte din nave, in special in Marea Azov, dar au reusit sa pastreze un numar mult mai mare de avioane, elicoptere si sisteme antiaeriene decat ma asteptam. Acestea, impreuna cu manpad-urile primite in cantitati industriale din vest, le-au permis sa conteste de o maniera credibila suprematia aeriana a rusilor ba, mai mult, sa efectueze atacuri de aviatie asupra trupelor ruse si, ici-colo, incursiuni spectaculoase pe teritoriul Federatiei Ruse, cat sa ridice moralul populatiei si trupelor si sa le șifoneze ciolovecilor imaginea de invincibilitate.
 3. O mentiune speciala pentru sistemele de rachete tactice Tochka si antinava Neptun. Despre Tochka stiam ca au 60-70 sisteme. Se pare ca au salvat destule si le aplica rusilor lovituri spectaculoase si dureroase dpdv imagine: un aerodrom in Federatia Rusa, regiunea Belgorod, un altul in DNR/LNR, o nava de debarcare plina cu munitii (at least) si rezervoare de carburant din portul Berdeansk. Despre Neptun nici nu stiam daca sunt operationale. Au ignorat navele de debarcare rusesti care s-au tot plimbat prin fata Odesei si au asteptat pana au putut lovi potul cel mare: nava-amiral a Flotei Mării Negre – crucisatorul Moskva.
 4. Exceptand zona Donetsk – Lugansk unde au ramas pe linia de contact, dar pentru care au avut 8 ani la dispozitie s-o fortifice, ucrainenii nu s-au batut la frontiera, ci i-au asteptat pe rusi in zonele urbane, cumplit de greu de cucerit daca nu ai suficiente forte, si le-au lovit liniile de aprovizionare si unitatile in deplasare pe sosele, folosind echipe bine antrenate, inarmate, informate si foarte mobile, fara sa se jeneze, ca altii, de aceasta abordare hezbolaceasca a conflictului.
 5. La fel, nu s-au jenat, ca altii, sa utilizeze conceptul luptei intregului popor. Pe langa unitatile de trupe regulate, fortele speciale si Garda Nationala, trupele teritoriale si-au facut si isi fac treaba foarte bine. Sunt o multime de activitati, nu foarte glamour, pe care rezervisti mai batrani sau civili care nu au facut armata, inclusiv femei (multe femei), le desfasoara foarte bine, lasand celelalte trupe sa-si vada de lupta in prima linie. Amenajari genistice, logistica, evacuare raniti, recuperare de tehnica militara, puncte de control, patrule in spatele liniilor proprii, vanarea rusilor fugiti din ambuscade, observatie etc etc. Mai mult, tocilari apti sa mestereasca si sa modifice drone civile au fost integrati fara ifose iar dronele modificate de ei furnizeaza o cantitate mare de informatii, dirijeaza tirul artileriei si mai arunca si grenade in capetele invadatorilor, producandu-le pagube si pierderi si nelasandu-i sa doarma.
 6. Au folosit, tot fara sa se jeneze, toate sistemele de care dispun, de la cele mai moderne pana la batranele RPG7, Gvozdika (pe care unii figuranti, rupti in fund, il tin in conservare pentru ca le pute), Akatsiya, D20, Sukhoi 25,  Osa (Gecko), ZU23, Pion etc.
 7. Nu s-au rezumat sa opereze doar pe propriul teritoriu ci deruleaza cu succes operatiuni de sabotaj pe teritoriul Rusiei, de la depozite de munitie si carburant, la poduri si cai ferate, centre de productie pentru armament si munitii. Unele operatiuni se desfasoara la multe sute de kilometri in interiorul Federatiei Ruse.
 8. Comunicarea publica. Inteligenta, spectaculoasa, inventiva. I-au batut aici pe rusi fara drept de apel.
 9. Probabil cel mai important: MORALUL. De la presedinte, premier, parlamentari, primari pana la ultimii muritori de rand, trecand prin fortele armate, serviciile de informatii, toti trag in aceeasi directie, isi asuma distrugerile si pierderile de vieti numai ca sa nu ajunga sub jugul rusesc. O mentiune speciala pentru luptatorii din Mariupol care lupta in subteranele combinatului Azovstal si care si-au asumat de la inceput moartea.

Rușii:

Sunt foarte multe analize facute de oameni mult mai competenti decat mine asa ca nu voi spune decat atat: rusii dau impresia ca pot scrie un intreg tratat stiintific despre cum sa NU desfasori o campanie militara. Nu-mi trece prin minte niciun domeniu sau aspect pe care rusii sa-l fi facut cum trebuie. Au pierdut, in medie, 1 general si 2500 de oameni pe saptamana, plus multi altii raniti si evacuati, nu au castigat suprematia aeriana, s-au trezit cu flota amputata de o tara fara flota si multe alte performante.

Terții

SUA, Marea Britanie, Polonia, Canada, Australia, Japonia, balticii, scandinavii, cehoslovacii i-au sprijinit puternic pe ucraineni inca de la inceput. Echipamente de protectie, rachete antitanc si antiaeriene, munitii, INFORMATII. Acum s-a trecut la furnizarea de artilerie, drone, MLRS, autoblindate, tancuri si deja se discuta de rachete antinava.

Romania si ea pe acolo, mai in liniste, nu prea stim exact ce fac ai nostri.

Francezii au scaldat-o cu Macron care se viseaza mare impaciuitor, acum, cand au vazut ca americanii si altii trimit armament greu, au anuntat ca vor trimite si ei obuziere Caesar si altele …. nespecificate… nu stim cand… sau daca…

Germanii, asa cum am anticipat, se codesc, joaca la doua capete. Au promis marea cu sarea si abia le-au trimis niste Strela vechi, parca ar trimite Gepard, Leopard 1 si PzH2000 dar sa vedem, sa socotim, poate se termina razboiul. Nici embargou pe petrol si gaze nu ar face. Sau ar face. Sau nu …. Dar se mai gandesc… Mizerabil !

Alte cozi de topor ale Moscovei, Ungaria, Austria, Croatia, Bulgaria, Cipru, ori se opun pe fata sprijinirii Ucrainei si sanctiunilor impotriva Rusiei, ori o scalda.

Doua surprize extrem de placute pentru noi …. nu si pentru Putin: Finlanda si Suedia par si se fi decis sa adere la NATO. Doua tari solide economic, cu industrie de armament de varf si armate bine pregatite. Un mare PLUS pentru NATO, daca aderarea se va concretiza.

China o scalda. Parca nu ar vrea sa-i piarda pe rusi de potentiali aliati intr-o probabila confruntare cu SUA. Parca nu ar vrea sa se expuna unor sanctiuni pentru sprijinirea pe fata a lui Putin. Parca le-ar face cu ochiul niste zone din Siberia. Sau toata Siberia…

 

O umila parere personala:

Modul in care americanii, britanicii si canadienii sprijina efortul de aparare a Ucrainei, coroborat cu declaratiile oficialilor americani, cum ca vor sa slabeasca Rusia in asa hal incat sa nu mai fie apta sa desfasoare pe viitor astfel de actiuni, imi creeaza senzatia ca, dupa incheierea conflictului, vor incerca sa coaguleze un bloc est-european, in jurul Poloniei, Ucrainei si Romaniei, plus balticii, poate cehoslovacii si – speranta mea – Suedia plus Finlanda, care, cu sprijin financiar si militar britanic si canadian, sa tina in sah pretentiile expansioniste ale Moscovei pentru urmatorii – nu stiu – 30-50 ani, SUA urmand sa ramana furnizor de armament, informatii si, la nevoie, backup nuclear.

Asta ar permite SUA sa-si concentreze resursele si mijloacele pe zona Pacific unde pretentiile Chinei asupra Taiwanului, Marii Chinei de Sud si a celei de Est vor duce inevitabil la conflict.

Blocul est-european despre care vorbesc ar insuma o populatie aproximativ egala cu a Rusiei dar un PIB cu 50% mai mare decat al rusilor, populatie ostila Imperiului Rus, armate instruite si motivate, industrie de armament performanta.

Ar fi, practic, un nou Intermarium dar fara cozile de topor ale Moscovei: Ungaria, Austria, Bulgaria, Croatia.

 

O observatie:

Acum o luna estimam, aici: https://www.rumaniamilitary.ro/putin-a-demarat-recrutarea-de-primavara , ca mai devreme de 2 luni de la acel moment, rusii nu vor reusi sa aduca forte masive si antrenate in Ucraina ca sa poata obtine o rupere a rezistentei ucrainene.

Se pare ca nu m-am inselat, cel putin pana acum: arunca unitati in lupta dar sunt cele retrase de pe alte fronturi, unde au fost batute rau si nu au apucat sa se refaca, pierd oameni si echipamente intr-un ritm ingrijorator (nu pentru noi) si nu reusesc castiguri semnificative pe nicio directie. Mai mult, ucrainenii despresoara Harkov si par sa coboare spre sud si sud-est ca sa cada in spatele gruparii ruse din zona Izium. Intre timp, se pare ca rusii au mai pierdut si niste nave.

Tot intre timp, ucrainenii se instruiesc pe sisteme moderne de artilerie trimise de americani, canadieni, cehoslovaci. Acestea inca nu au ajuns pe front in cantitati mari dar vor ajunge in cateva zile-saptamani.

Nu vorbesc despre cele ale nemtilor si francezilor pentru ca am, asa, un feeling ……..

 

Luni, 9 Mai, rusii vor trage cea mai penibila parada in Piata Rosie si vor trebui sa anunte, pitigaiat, o victorie, ceva, acolo. Probabil Mariupol – care nu-i ajuta cu nimic: aparatorii si-au indeplinit misiunea – au tinut pe loc si au tocat forte rusesti a caror lipsa s-a simtit pe celelalte fronturi.

Sau sa declare oficial razboi Ucrainei si mobilizare generala. Nu ca i-ar ajuta prea mult.

Vedem …..

 

Cristian Ganciu

229 de comentarii:

 1. Interesanta analiză, singura mențiune, Cehoslovacia nu mai există.

  9
  • Nu se pomeneste de Cehoslovacia ci de cehi si slovaci, scrisi gramada.

   17
  • In timp ce citeam acest articol, ma gândeam cine la scris.
   Un articol tipic de propaganda care neglijează parțial realitatea din Ucraina.
   Nu se spune nimic de teritoriul imens ocupat de rusi. La momentul aceata Rusii au reușit sa ocupe un teritoriu cst jumătate din Romania.

   Este adevărat, ca este putin, raportat la așteptările opiniei publice. Dar raportat la nr forțelor folosite este un teritoriu mare.

   Personal, ptr a înțelege cum se desfășoară operațiunile limitare, fac comparații între invazia ruseasca din UCR și Invazia SUA din Irak.
   Compar suprafață teritoriilor, nr de Trupe folosite în invazie, nr de avioane, nr de zile de bombardament…
   Asa qm reușit sa îmi formez o imagine cât mai conturata cu privire la desfășurarea operațiunilor.

   Am auzit mulți idioți care spuneau va RU cu 120’000 militari vroiau sa ocupe UCR în 7 zile.
   În condițiile în care SUA cu 350 000militari a ocupat Irak în 2 luni, deținând total supremația aeriana.
   Și asa SUA si aliatii au pierdut 40 avioane.
   Am analizat apoi comparativ, invazia din UCR cu invazia din Cehoslovacia. Și acolo URSS a folosit peste 350 000 militari…

   11
  • Eu înțeleg.pozitia asta în care suntem pro-ucrainieni.
   Dar ca și informație, consider ca un site de specialitate nu poate neglija realitățile de pe front.
   Doar de dragul poziției Pro-UCR.

   Articolul nu doar ca neglijează, as spune ca distorsionează informații despre puterea militara ruseasca aratata pe teren.
   Chiar cu pierderile de 1 general +2500 militari/sapt rusii au cucerit un teritoriu exhivalent cu jumătate din Romania.

   9
 2. Ma intreb daca Ucraina folosește AG-9 în acest conflict?Pun aceasta întrebare deoarece conducerea armatei romane pune mare preț pe aceasta arma demodata, zic eu.
  România a ajutat și ajutat foarte mult Ucraina, asa cum poate.Permite tranzitul de armament către Ucraina, facilitează gratuit exporturile produselor din Ucraina, către piețele lor externe, se implica în războiul cibernetic, informativ, asigura o parte a logisticii necesare masinii de război ucraineene, etc.Tancurile T72 depozitate la Târgoviște vor ajunge probabil în Ucraina după ce li se va face o revizie generala în Bulgaria.
  Fără decretarea mobilizării generale sau măcar parțiale, rusii pierd acest conflict, cel târziu în maxim 3-4 luni.Chiar dacă rusii decretează în aceasta luna, mobilizarea totala, au nevoie de câteva luni pana ce își instruiesc mobilizatii la un nivel decent.Ar avea Rusia suficient armament pentru cei mobilizați?Cu sprijinul discret al Chinei, Indiei, Iranului și poate chiar al Coreei de Nord( armament de infanterie, artilerie), eu zic ca da.
  Este exclusa folosirea armelor nucleare tactice în Ucraina?
  Dacă Rusia pierde acest razboi, va suferi și pierderi teritoriale(în primul rand, zona Caucazului), apoi, poate Tatarstan iar fostele republici sovietice musulmane din Asia Centrală vor ieși total de sub influenta Moscovei, intrând însă , partial, sub influenta Chinei și Turciei.
  Foarte probabil, pierderea războiului de catre Rusia va duce la eliminarea prezentei militare rusești din Transnistria.Polonezii vor Kaliningradul.Poate ca îl vor obține.Soarta lui Lukasenko în Belarus va fi pecetluita iar Bekarus se va orienta și el spre occident.
  Va deveni Turcia mai influenta în regiunea Marii Negre dacă Rusia va pierde acest razboi?
  Ce atitudine vor avea naționaliștii ucraineni, dacă câștigă razboiul fata de minoritarii romani din Ucraina dar și fata de România , Republica Moldova sau chiar Polonia care a ajutat foarte mult Ucraina în acest conflict?Vedem la sfârșitul acestui conflict care speram sa se încheie cu înfrângerea Rusiei, anul asta, cât mai repede posibil.

  26
  • „Dacă Rusia pierde acest razboi, va suferi și pierderi teritoriale”.

   Hold ‘ur horses!
   Esecul militar al Rusiei in Ucr. tine extrem foarte mult de moralul trupelor, nu cred ca e cazul sa ne facem iluzii cu pierderi teritoriale. Pentru protejarea teritoriului propriu, rusii vor lupta cu TOTUL altfel iar mesajele de propaganda-mobilizare isi vor gasi sustinere imediata in randul populatiei, armatei si vor face ca toate centrele de comanda rusesti sa traga in aceeasi directie. O cauza valida va mobiliza complet diferit eforturile, energia si moralul soldatilor.

   PS: Turciei ii este din ce in ce mai greu sa se influenteze pe ea insasi. Este o divizare in societate crunta din cauza sultanului iar faptul ca vestul a intors vremelnic privirea este datorita razboiului. Nu este deloc liniste in Turcia, fa o vizita pe acolo. Merita!

   28
  • Alea 31 de la targoviste sunt de mult timp vandute ca fier vechi

   8
   • Din cate stiu cele T72 nostre sunt „stocate” pe undeva pe langa Bucuresti, „stocate” in metoda nostra originala, direct la mama natura. Dar la ce jeguri au si ivanii, daca nu a furat nimeni piese de pe ele se pot repara.
    si acum sa te combat:
    1. „Esecul militar al Rusiei in Ucr. tine extrem foarte mult de moralul trupelor” – niet, esecul tine de inapoierea tehnologica a rusilor, nu poti spune ca americanii cand au intrat in Irak erau eroii de la Termopile, doar ca tehnologia era de partea lor.
    2. „Pentru protejarea teritoriului propriu, rusii vor lupta cu TOTUL altfel iar mesajele de propaganda-mobilizare isi vor gasi sustinere imediata in randul populatiei” – din nou wrong way, promovezi mesajul lui Stalin cu lupta patriotica a poporului. Omule, in ’42-’43 daca URSS nu primea ajutor economic de la US+UK erau vai de ei, nici macar carburant nu puteau produce cu toate ca avea extractie de petrol. Armata rosie era in ’44 o armata mecanizata si asta nu datorita lor ci camioanelor trimise de US. Fara logistica si resurse nu exista nimic, vezi ce au patit acum. Nu vreau sa vorbim despre cum ajungeau soldatii lor direct in mitralierele inamice fara nicio posibilitate de retragere, de aici si rata de pierdere.
    Spui despre „teritoriul propriu”, ia deschide o harta si verifica cam cate regiuni autonome sunt in acea federatie si cam cate au majoritar rusii ortodoxi. Dupa ce termini asta verifica te rog cam de unde se extrag bogatiile naturale (sigur nu din Moskova si Leningrad) si cam cum traiesc oamenii din acele regiuni. Este o federatie dar nu in sensul inteles de noi ca o uniune libera ci mai degraba o „federatie” compusa din teritorii si populatii ocupate pe parcursul istoriei.
    Asa ca nu te hazarda ca prea multi vor da cu mucii pe indemnul lui Putler, vezi ca in Transnistria au fost doar 3 voluntari…Nu compara ww2 cand nemtii ii bagau in lagare, acum vesticii aduc oamenilor nivel de trai iar rusii trai de subzistenta si oligarhi putrezi de bogati.
    Legat de Turcia, intradevar populatia sufera si mocneste importiva conducerii, dar sa stii ca sunt patrioti si la o adica sar in ajutorul populatiilor turcmene de prin Asia.

    40
    • @ADR
     merci pentru lectia de istorie si geopolitica, provin din familie cu profesor de istorie (d-ala pi buni, nu fabricat), am „tocat” subiectul WW2 iar 3 saptamani dintr-o vara le-am petrecut intr-o republica caucaziana rusa fara majoritate ortodoxa. (btw: rusii sunt ortodocsi nu ortodoxi). Mai am multe de invatat dar nu prea ma ajuti.

     Nu trebuie sa fii de acord cu mine dar poate ca ai ratat cele j’demii de pagini scrise in ultimele 2 luni doar pe blogul asta in care s-au tot repetat principalele cauze ale esecului militar: moralul trupelor si lantul de comanda. Legat de inapoierea tehnologica, nu zic nu, dar poate uiti cu cine se lupta … nu e chiar deloc vreo vitrina tehnologica la adversar, nu?

     la replica cu mesajele lui Stalin… hai sa ramanem chill, parca vad ca intram in replici de genul „BMW e masina de interlopi” asta pt ca vedem in RO o gramada de interlopi cu BMW. Rusii vor lupta altfel pe teritoriul propriu (ca-l numesti federatie, monarhie sau gradina casei e perceput fix la fel), punct. indiferent cu ce mesaje asociezi aceasta remarca.

     Sa afirmi ca Irak „doar ca tehnologia” – acel „DOAR CA” este naucitor, no more comment.
     si… promit ca am terminat cu comparatiile (niciodata facute) cu ww2 doar ca vezi matale ca exact treaba asta ai facut tu 7 randuri mai sus cand m-ai luminat exact prin comparatia cu ww2 42-43. Intr-adevar, a fi atacat de cea mai formidabila armata a lumii la momentul respectiv este comparabil cu miscari de secesiune in sec XXI in republici caucaziene! mda… sunt linistit, federatia se va dezintegra.

     si inca o intrebare retorica: ce treaba ar avea vestul ‘aducator de nivel de trai’ cu virtualele pierderi teritoriale din zona turcmena si caucaz?

     28
     • nu-mi place sa tin „lectii” si nici nu am profesori in familie, poate doar o mica pasiune atat cat am timp. Dar este suficient sa reactionez atunci cand vad pe unii care ridica in slavi unele chestii care duc spre propaganda.
      In familia mea cel mai infocat prorus este o ruda fost militar.. nu-mi dau seama ce se intampla acolo, am mai auzit si pe aici de simpatii proruse ale fostilor militari. Are acelasi discurs, „daca rusii ar vrea…dar nu vor ca deh sunt fratii lor de sange” (aka. de aia ivanii nu fura, violeaza si ucid acolo), „daca intra peste ei se schimba complet treaba…rusii stiu sa se apere” etc.
      De aia ti-am raspuns.
      Ce treaba are razboiul din 41-45 cu posibilele miscari ale regiunilor componente? Eu ti-am raspuns vis a vis de perceptia ta „Pentru protejarea teritoriului propriu, rusii vor lupta cu TOTUL altfel”. Perceptia asta ca se vor apara indarjit de unde o ai? In afara de germani&aliati nu prea a intrau nimeni pe al ei de 100 de ani. De aici comparatia cu situatia de atunci.
      Sper ca stii.. dar Tucia este un stat capitalist cu industrie adevarata, nu o benzinarie. Chiar daca acum o duc mai prost din cauza politicii de devalorizare, sunt totusi un paradis fara de celelalte republici caucaziene sau turcmene.
      PS. sorry dar am ratat j’demiile de pagini scrise, pb ca nu mi-au captat atentia. Totusi nu am prins schema cu Irak si „doar ca tehnologia”, deltfel era vorba de americani.

      16
     • „principalele cauze ale esecului militar: moralul trupelor si lantul de comanda. Legat de inapoierea tehnologica, nu zic nu, dar poate uiti cu cine se lupta … nu e chiar deloc vreo vitrina tehnologica la adversar, nu?”

      Corect. Fata de articol eu zic ca intre armata ucrainiana din ’14 si cea de acum nu e mare difererenta, poate la nivel de comanda, ca au scapat de pro-rusi.

      Doar incompetenta rusilor face ca armata ucraineana sa para competenta.

      6
    • Ghita Bizonu'

     ia deschide o harta si verifica cam cate regiuni autonome sunt in acea federatie si cam cate au majoritar rusii ortodoxi. Dupa ce termini asta verifica te rog cam de unde se extrag bogatiile naturale (sigur nu din Moskova si Leningrad) si cam cum traiesc oamenii din acele regiuni.

     Da .. Rusia per total Estimare 2017 146.804.372 locuitoiri din care :
     rusi (velicorusi / muscali) 115.889.107 . Cam multi , nu?!

     Si ia sa luam Tatartsatnul : 3.894.120 locuitori

     Deci Rusia per total 3 898 700 din care cca 2 milioane de tatari, 1,5 rusi si restu ….. din alte nationaliztati (au destule!) AU petrol .. sufizant dar Taratsarnul este enclavizat.

     Baskiria – cca 4 milioane… din care rusii sunt 36%, bashchirii 30% , tatatarii de pe Volga (astia sunt BLONZI!!!! blonzi dar cu trasatuiri asiatice!!) 25% plus restu din alte nationaliztati (au destule!) Au si ei petrol …

     Ciuvasia 1,231,117 din care civasi 67% , rusi 27 .. restu au destule. Dar ciudatenia e l;a re;ligie – crestini 72% ,,, ortoidocsii rusi fiind 67.

     Ia sa megem in Estul Indepartat :
     Iakutia – nici un milion. 446 mii iakuti, 353 mii rusi, evemci 21 mii, ucarinieni 20 00 restu … au destule populatii!
     Petrol, gaze, uraniu, aur .. diamante!
     https://cdn5.olnafu.com/fbn/gorod-mirnyj-jakutija-karer-almaznyj-istorija_1_1.jpg
     cea mai mare gaura din lume.. mina de diamante din Mirny

     Magadan – cca 150 mii locuitori ,,,din care 128 rusi. Aur, argint …

     Buryatia .. 950 mii. Peste 600 mii rusi …. bruiati vreo 300 mii.

     Si mai e o cioaca … Daca Taratastanul , Baskiria asu ceva ce se pot niumi „radacini culturale” , alte decat cele ursesti in Extremul Orient … ai de a face cu populatii f rare care ion sec XIX mai erau in stadiul de vanatori si paznici de reni, pentri care -raful de pusca si scrosul erau vrajitorii ….

     Adica lucrurile sunt un pioc mai complicate daca cauti date …..

     Na ca ziceam Tatarstsan . Da are petril. E in Europa (geografica) Dar sunt enclazva in Rusia. De la MArera Invazie destinul lor se impleteste cu cel muscalesc … Din secolul XVI au inversat pozitia ..Capitala lor este Kazanu . Mare opras rusesc. Fosta capitala de hanat .
     Icoana Maicii Domnului din Kazan este, p[oate cea mai venrata din Rusia …. Sa zic asa incurcate is caile domnului ….
     Dar si ale oamenilor ca in Kazan sunt cam juni tatari si jjuma rusi plus ceva … altii .
     Insa .. tatarii sunt a 2a comunitate etnica din Moscova … (e drapt ca vreo 94% dintre mosacovoitit se declara rusi)

     A da. Nu mai exista Leningrad. Este din nou Sankt-Petersbourg, dupa ce cativa ani a fots zis Petrograd

     4
  • Da, folosesc SPG 9.
   Nationalistii or sa ia mistria in mana sa reconstruiasca tara, cat despre castigat razboiul, cam greu. Macar sa se revina pe aliniamentul de dinainte. Zici 3- 4 luni? Asa se zice si la inceput ca putin nu are bani decat pentru 2 saptamani, se pare ca a gasit pt mai mult (multumita frantei Germaniei austriei ungariei)

   4
   • Banii pe gaz îi folosește să țină rubla pe picioare, că tehnologie performantă pentru arme de secol xxi doar de pe piața neagră dacă mai găsește.

    2
 3. Foarte corecta analiza.

  8
  • John za Best

   corecta pe dreaqu – am zis si de ce dar adminul e mai nazist decit aia de la Gestapo. site de tot rahatu’ – cenzura la greu facuta de tot felul de retarzi pro-americani.

   doare adevarul pulifricilor ? pina nu o sa vedeti tancurile rusesti pe Magheru nu va lasati.

   1
   • Bă Джон лучший , eu cred că te-au banat pentru gramatica de baltă și limbajul de manele. Când te-or primi în gașcă unii asemeni ție sunt ferm convins că te vei lăsa de dat șmecher. În mod cert nu ești un postac, nu ești nici măcar un idiot util, pentru că ar trebui să fii util la ceva dar nu poți. Ești doar unul din mulții analfabeți funcționali care se crede deștăptu’ Pământului.
    Nu-mi rămâne decât să-ți recomand să te faci util măcar ție – ia-ți o slujbă, dar nu una intelectuală că ajungi sigur un nou Dorel. Când vei ajunge acasă plin de praf de construcții și rupt de oboseală, te rog să mă crezi că vei gândi diametral opus și n-o să-ți mai treacă prin cap șmecherisme cu tancuri rusești pe Magheru. Și asta pentru că vei aprecia valoarea muncii și valoarea proprie la justa valoare …

    26
   • Fix din cauza analizelor de pe RM o sa vezi tancuri moscale pe Magheru. Si asa ca intre retarzi: Иди ты на хуи дурак.

    9
    • Am văzut chiar la televiziunea lor de stat cum se lamenta unul că degeaba fac ei mobilizare generală, oricum n-au să le dea armament modern. Apoi a scos o idee genială, să facă o economie socialist-militară.

     4
    • John za Best

     Anla’kur – esti intoxicat rau de tot baietas – tu ai fost atent la ce spune Tovarasul Colonel Mihail Hodarionok ? el nu zice ca o mobilizare nu ar fi utila ci ca ar dura pina s-ar vedea primele rezultate. si ca va persista riscul unor pierderi mari chiar si in conditii de superioritate numerica si militara. dar cind au facut rusii „economie” la soldati ?

     ce arme moderne vor mai intilni in afara de Javelin ? vor risca germanii un razboi nuclear trimitind tancuri Leopard si obuziere PzH 2000 ? si care va fi eficienta reala a acestor arme daca nu sunt prezente in cantitati industriale ? si ce vor face ucrainienii cind rusii vor aduce mii de tunuri la periferiile marile orase ucrainiene si vor incepe sa ii toace marunt-marunt asa cum si merita de fapt ? vor iesi ca sobolanii la contra-atac ? crezi ca vor mai apuca ei sa se filmeze pe Tik-Tok dind cu Javelinul ca in filmele cu Rambo ? atita de credul esti ? cind ai sute de mitraliere tragind spre tine nu stii unde dreaqului sa te mai ascunzi.

     o mobilizare generala a armatei ruse va arata primele rezultate abia din vara incolo iar rezultatul final va doar UNUL SINGUR – cucerirea Ucrainei + macelarirea inutila a sute de mii de soldati ucrainieni + zeci de milioane de refugiati + o criza economica globala fara precedent + milioane de rusi sub arme la granitele Europei gata oricind sa mearga mai departe sub umbrela armelor nucleare.

     slokule – poti pricepe gravitatea situatiei sau o tot tii ca robotul intr-o bravada de 2 bani ? sau tu chiar tii neaparat sa te inroleze nentu Ciuca si sa te trimita carne de tun pe Prut ? mult succes atunci …. hai ca vad ca de injurat stii deja sa injuri in ruseste … sa nu uiti sa ii saluti la fel pe Prut pe rusi : „Du-te dracului prostule” … asa cum m-ai injurat si pe mine … vor fi foarte fericiti sa stii sa ii intimpini asa … si un bocanc in gura si un glont in cap vor fi rasplata lor speciala pentru tine . nu ca nu ai merita-o !

     3
     • Ionica, sper sincer doar că nu ai nici o funcție de decizie sau conducere. Nicăieri.

      Altfel, vrei sa ne explici și nouă argumentat pozitia ta?

      17
      • „Ionica, sper sincer doar că nu ai nici o funcție de decizie sau conducere. Nicăieri.”

       pare a fi unu’ de la inzestrare… (ce nemernic pot fi)

       4
       • John za Best

        *** editat
        Hai, gata, toate gastele, mai terminati-o!

        2
        • Lol , Armata mustelor lui putler se zvarcoleste la greu in spasme pe toate siteurile democratiei libere in ultima vreme …
         Va mai ajunge muscoilor salariu in ruble pt. un kil de mere furate din copac ?
         Dupa asa o parada si un discurs jalnice in rassia , cred si eu …nu mai prea au cu ce ca or adus mai multe tancuri distruse ucrainenii in parada de la Kiev decat o mai putut strange putler la moscwa …care e in mare parte pe fundu marii

         Ce mai cauta pana la urma ratatii astia pe siteurile occidentale democratice daca ei oricum urasc libertatea pe care nici macar nu o inteleg si le place sa stea tot cu capu fundul dictatorilor ?
         Cred ca ar trebui scuipati ca o musca sau ejaculati si din lumea libera a internetului sa stea la ei in buda propagandei lor infecte din rusia , sau sa fie trimisi in vacante de munca silnica in korea de nord unde pare ca sunt in elementul lor .

         4
     • @John za Best de fapt cred ca este Ivan za Best
      https://www.youtube.com/watch?v=VgWl82rno6U

      5
     • Romulus Vlad (alt Vlad)

      Ba michiduta agresiv, tu din ce buda ai aparut? Ce s cu isteriile astea? Pai intreaba rusii ce arme intalnesc:)) au tras un mare partz in Ucraina si s au facut de cacao. Hahaha.

      7
     • Ce-mi plac retarzii care scriu kilometri pentru ca nu-i ajuta procesorul sa se exprime concis. Da a zis ca asta va lua timp dar a mai zis ca nici asta nu va rezolva problema pentru ca n-au cu ce sa-i echipeze decat cu armament vechi.
      Dobitocule prins inca in logica WW2 asta-i argumentul tau, ca fac rusii mobilizare generala si fac macel cu masele adunate si ii toaca cu „miile de tunuri” Casca ochii boule ca au incercat deja asta si in doua zile au ramas fara munitie ca nu sunt in stare sa-si aprovizioneze trupele cu cat consuma. Esti penibil bai coada de topor cand scrii cu atata frenezie despre asteptarile tale legate de potopul rusesc care spre
      disperarea ta intarzie sa vina, despre sperantele tale ca rusii vor da vreo bomba atomica care sa-i puna la punct pe vesticii astia obraznici… Pentru ca de fapt asta-i problema pentru tine rusii trebuiau sa fie pedeapsa divina asupra americanilor si vestului obraznic, pe care tu il urasti din toata inima. Dar ce sa vezi cei in care ti-ai investit sperantele nu performeaza cum doreai de unde si furia cu care versi pe aici tot felul de scenarii apocaliptice, furie cu atar mai mare cu cat esti luat peste picior. Apropo pe rusi i-ai informat ca ai gasit solutiile la problemele la care nici ei nu gasesc rezolvarea?
      Vad ca vii si cu textele despre carnea de tun si intalnirile oe Prut cu moscalii. Nu-mi purta tu mie de grija vezi mai intai sa nu faci vreun accident vascular bai lighioana. In situatii de genul celor imaginate cu furie de tine chestia aia se transmite prin catarea armei sau tu ai ramas cu imaginea comunista a vitejilor care opresc gloantele cu pieptul si ghioaga. Nu stiu daca ai tinut vreo arma in mana dar eu da si vezi ca si rusii pot lua bocanci in gura si gloante in cap mai ales ca sunt din generatiile care au mai invatat cum se face. Si daca va fi vreodata cazul de asa ceva vezi sa nu te nimeresc pe tine din greseala.

      23
     • Yosemite Sam

      „vor risca germanii un razboi nuclear trimitind tancuri Leopard si obuziere PzH 2000 ?”

      Pai Leopard 1 si PzH 2000, vad ca le trimit deja… sau cel putin au intentia…

      Americanii le trimit M270 MLRS, Polonezii, Cehii, Slovacii & Slovenii, toate tancurile de tip T-72… etc.

      Pai asta-i deja „artileria grea” mozhikule!

      „o mobilizare generala a armatei ruse va arata primele rezultate abia din vara incolo iar rezultatul final va doar UNUL SINGUR – cucerirea Ucrainei + macelarirea inutila a sute de mii de soldati ucrainieni + zeci de milioane de refugiati + o criza economica globala fara precedent + milioane de rusi sub arme la granitele Europei gata oricind sa mearga mai departe sub umbrela armelor nucleare.”

      Iar ai folosit globul de cristal ala vechi si prafuit, al lui Baba Vanga, nu-i asa? ?

      8
     • za Best, nu vrei tu sa dai mai repede peste cap sticla aia de trascau si sa ne auzim de dimineata? Stii.. lumea se vede altfel cu mintea pe racoare. Zic si yo, pacat de tine.
      Va aud pe toti parca aveti kkt in creier cu arma nucleara sau alte tampenii. In lumea asta de 70 de ani sunt zeci de mii de tone de reziduu puternic radioactiv, crezi ca trebuie sa faca si bum sau e suficient sa gasesti o metoda sa imprastii pulberea.
      Te-ai gandit cam cat praf fin asta e prin Ucraina?

      4
     • Lasate de CALL OF DUTY revino in realitate.Dute plimba ursu(urss)de tradatori nu a dus lipsa Romania.

      1
     • Alo,administratorul,esti cumva in vacanta? Dreptul la opinie nu inseamna sa deschizi usa tuturor, retarzilor sa behaie niste prostii care nici macar nu merita contra argumentate
      Ionica asta ,rar mi-a fost dat sa citesc ceva mai idiot ;Sincer nu cred ca locul lui e pe acest site civilizat ;E profilul tipic de muscal salbatic si retardat ajuns intr-o societate normala unde face ce stie mai bine,urla injura jigneste;

   • Romulus Vlad (alt Vlad)

    Hooo mah, ce ai? S a scumpit vodka? Ce tancuri… Ca pusca prin Ucraina:)) poate t-34.bahaha.

    8
    • Yosemite Sam

     „S a scumpit vodka?” ????

     A intrat in sevraj! ?

     Stie ca-i din cauza sanctiunilor economice… si acu’ „saracutu’ de el” nu stie ce si cum sa faca sa se razbune… asa ca a „napadit” pe aici sa-njure, in stanga si dreapta! Ce sa faca si el saracu’ orkuletz…?! Atatica lucru i-a mai ramas si lui… ?

     6
   • Ba putza-verde , daca tot vin tancurile rusesti pe Magheru e perfect ! ,Numa bine pregatim niste drone sa va planteze cateva grenade de aruncator -n scafarlie futav-ar stalin de orci Moahahaha !

    1
 4. good bye corvete
  nu exista aparare contra rachetelor antinava
  de tancuri nu mai zic
  ukr nu au rachete pe mli, nici drone asociate
  ar fi fost interesant de vazutcum functioneaza

  10
 5. hohenstaufen

  Partea cu Hersonul le ridica si lor mare semne de intrebare, Arestovych confirmand ca au cam dat-o in bara toti (presedintie/armata/informatii) fie din tradare, fie prostie, fie incompetenta, fie un amestec. Sunt la faza de analize si urmeaza sa traga niste concluzii, ca prea usor au trecut mujicii la ce forte aveau acolo haholii.

  7
  • referitor la Herson: am vazut o parte din declaratia lui Arestovych si fix asa s-a exprimat: „We fucked up”

   Ancheta este in derulare in privinta asta.

   Insa astazi am auzit o versiune conform careia cica in regiunea Herson, inainte de invazie, rusii au masat niste Spetsnaz GRU.

   Eu zic ca e destul de probabila varianta asta, nu eraa imposibil pentru rusi sa maseze cativa prin zona inainte de invazie.

   Alta chestie interesanta ce ii diferentiaza pe Ucraineni de salabticii derusi: Ucrainienii isi admit si recunosc greselile pe cand rusii mint de cum respira sau cum se zice la noi, mint de ingheata apele.

   La naiba, rusii au indraznit sa zica ca de fapt elicopterul ala Mi-8 pocnit in weekend pe insula Serpilor era de fapt Ucrainean.

   Vestea buna e ca Ucrainenii invata repede din greseli si se vad progrese semnificative ( zic semnificative avand in vedere ca au trecut doar 2 luni de la inceputul razboiului) si deja recupereaza teritorii in Sud, se aproprie cu pasi mici de Herson.

   Slava Ukraini

   34
  • Ucrainienii nu haholii. Nu de alta dar dupa aceea te mira de xe toti romanii sunt facuti tigani.

   19
   • Pentru tine si aia 14. Hahol sau malorus, inseamna cumva tigan?

    19
    • si aia 18 ca au mai dai altii
     mai pui de dac , pt ucrainieni hahol e jignire .

     1
     • *si aia 18 ca au mai dat altii

      • hohenstaufen

       Ai o problema cu termenul „hahol” ? Atunci e problema ta; cata vreme adminii nu imi opresc postarea inseamna ca nu e un cuvant urat.
       Da; sunt de partea haholilor/ucrainienilor in grozavia din Ucraina; sper sa le dea mujicilor tot yob tvoyu mat din lume ca il merita cu varf si indesat. Anumite lucruri ale haholilor insa nu le pot uita si nici nu pot trece peste ele. Poate, in timp, cine stie, nu o sa mai folosesc termenul acesta. Poate…
       Pana atunci, mai pui de roman, da un skip la comentariile mele pe tema mizeriei groaznice (razboiului) din Ucraina (sau la toate comentariile mele); sa nu te mai simti oparit cand folosesc in postarea mea termenii pe care ii consider eu corespunzatori. Gen haholi/mujici/ciuhap/bozgor/papistas/pesedist/cioara ….
       Cu respect.

       17
       • eh, in formularul online la recensamant era si termenul „hahol”.

        11
       • Ai raspuns singur ca folosesti termenul in mod jignitor.
        „Anumite lucruri ale haholilor insa nu le pot uita si nici nu pot trece peste ele. Poate, in timp, cine stie, nu o sa mai folosesc termenul acesta. Poate…«

        • hohenstaufen

         Da,nu am negat acest lucru 😉 . Nu cred ca am zis/mentionat ca il folosesc in termen laudativ. Doar ca am incercat sa iti explic de ce inca il folosesc; mai ales in contextul actual (l-am mai folosit si inainte de razboiul din Ucraina; doar ca nu imi aduc aminte ca cineva sa imi atraga atentia).

         7
 6. neamtu tiganu

  Da, si mie mi se pare o analiza corecta.
  Imi lipseste insa o evaluare privind pericolul nuclear. Unii spun ca o Rusie nucleara nu poate pierde razboiul.
  Sau altfel spus, as intreba ce ar insemna „pierderea” razboiului de catre rusi? Isi imagineaza cineva ca s-ar retrage din teritoriile deja cucerite? Ca sa nu mai vorbim de Crimeea.
  Si care ar fi perspectiva in timp a acestei infringeri? Intr-o luna, un an? Si cit se va distruge din Ucraina in acest interval?
  De asemenea mi se pare extrem de optimista, chiar un pic nerealista, speranta ca Rusia ar putea fi slabita atit de tare incit sa fie liniste 30-50 de ani!

  Concluzia mea personala ar fi ca e mai bine decit ne temeam, dar inca mai e mult, f. mult, pina departe. Si reactia tarilor care ajuta Ucraina e pe muchie de cutit. In cazul in care standardul de viata, scumpiri, lipsuri, se va agrava atunci ar fi posibile miscari sociale puternice care ar influenta ajutorul catre Ucraina. Factorul timp e extrem de important.

  38
  • Talibanu ochekarist

   Ce vorbești? Germani cumpara gaz de 300 mil pe zi , Italia de 200 mil pe zi etc etc și dau arme de 100 de mil odată la pula calului și zici ce mare sacrificiu face vesticul și cum se chinuie săracu! O sa fie mișcări sociale? Eu cred ca europeanul învățat cu viata bună zic ca poate sa puna mana pe arme nu numai sa nu mai consume gaz la fel și la preț triplu. Când te atinge la instinctul de supraviețuire și viata îți este amenințată eu zic ca sare și neamțul la bătaie. Eu cred ca instinctele de cafteala ale europenilor s-au mai adormit în 70 de ani de pace, dar sa știi ca pana în 90 Europa era toată cam băgată în priza militar și nu au trecut decât 30 de ani.

   Cheful de pizdeala nu a dispărut, au dat războinicii europeni în alta 30 de ani pe la arabetzi din Irac in Libia.

   Eu zic ca dacă e de cafteala sare și neamțu și francezu și italianul dacă le sunt amenințate confortul.

   La Kogălniceanu sunt francezi, americani și portughezi . Ăștia in 20 de minute cu blackhawk sunt la Sulina trăgând cu mitraliere.

   13
 7. E in curs parada la Moscova .( și la Sevastopol e una )
  Presa italiană scrie că partea aeriana a paradei a fost anulată. Declarația purtătorului de cuvânt al guvernului rus.
  Cică timp urat.

  Vom vedea dar „timp urat” se traduce cu „pierderi grele tovarăși „. Știm noi unde.

  3
 8. Nu a defilat aviația.
  Cum am anticipat.
  Prima dată din 1945 încoace.
  Și suplimentar , Putin după parada, pare că stă de vorbă cu un careu de ofiteri in plina piața roșie. Și asta fără egal.

  Foarte interesanta partea transmisă DUPA parada.
  Gărzile de corp ai toate veste antiglonț sub cămașă albă .
  E vizibil cum sunt umflați artificial.
  Putin discuta intens cu Soigu in plimbarea asta pe jos care nu știu ce scop are.

  12
 9. Multe invataminte de tras din acesta razboi, cum e si normal, nu stiu daca noi am anticipat cum trebuie niste chestii…

  de pilda ma gandesc la corvette, cu un CIWS aproximativ asa, MICA doar, fara ceva tun si cred ca e nevoie de o combinatie tun + rachete, sa fi acoperit pentru toate palierele. Nu ca pe Moskva ar fi ajutat-o AK-urile alea dar orisicat, ar trebui sa fie loc si pe ale noastre de 2 phalanx sau goalkeeper, altfel nu le vad bine.

  Fregatele in contextul asta par un lux pe care nu stiu daca ar trebui sa-l mai cultivam, pare o capabilitate mult prea slaba fata de tonaj doar cu MICA pt AA pe ele.

  Insistenta de a folosi Puma Naval pe corvete si fregate este o tampenie, in primul rand ca par prea mari pentru corvete, in al doilea rand nu ofera mult nici in domeniul AS si nici pentru cercetare/descoperire tinte; ar fi mult mai intelept sa ne gandim la un elicopter specializat deja operational gen Panther.

  De fapt am mai zis ca gama Airbus (H215M, H145M si Panther) ar fi foarte bune pentru noi mai ales daca se ofera din partea Airbus mentenanta aici, la Brasov. Pumele ar ramane de linia a doua, eventual canibalizare, cu modernizare limitata unde e nevoie, e.g. contramasuri. N-are rost sa tragem de ele atata si sa le facem si navale cand ele nu pot face asta cum trebuie, e bataie de joc fata de banii contribuabilului si vietile militarilor.

  E destul de clar ca trebuie sa schimbam abordarea pe ici pe colo prin partile esentiale si submarinele italiene pitice si ceva gen Visby par foarte folositoare, mai ales in ligheanul asta mic care e MN. Iar daca tot avem Marines un regiment, pentru operatiuni costiere, merita si ei niste jucarii.

  Intergrare NSM si viitorul JSM pe F-16 iarasi, f important.

  Artilerie…e mult de lucru aici si vestea buna e ca unele dintre capabilitatile vechi se pot inca folosi, ma refer la tunurile de 100 mm AT si M85 de 152 mm; cu drone si comunicatii cum trebuie, inca se poate scoate ceva din astea (M81 152 poate fi tinut pentru antrenament); Evident, trebuie sa vina obuzierele de 155 si ideile expuse aici cu mortiere de 120 mm sau obuziere de 105 mm atasate la platforme 4×4 trebuie evident avute in vedere.

  Din pacate insa, initiativa dotarii noastre tine doar de a copia mimetic americanii, ceva initiativa adaptata strict la cerintele noastre se pare ca nu exista.

  Apoi, un lucru pe care ni l-a aratat razboiul din Ucraina este ca numarul conteaza, nu numai la personal (bine punctat rolul rezervistilor in articol) ci si in material, deci bataia de joc cu lasatul la ruginit al T-72-urilor si al obuzierelor M1989 ar trebui sa inceteze (primele doua exemple care-mi vin in minte).

  Chestii relativ simple, precum kituri de ghidaj artilerie, drone de capacitate mica, comunicatii radio cu salt de frecventa la nivel grupa, camion blindat pe post de battle taxi pentru rezervisti, tinte false (de la manechine umane pana la avioane f-16, lansatoare Himars, elicoptere), un urmas al AG-7 si AG-9, un MANPAD mai low cost (macar montaj), mine moderne etc. in general chestii la firul ierbii care-ti pot face viata mai usoara.

  35
  • Yosemite Sam

   „fara ceva tun si cred ca e nevoie de o combinatie tun + rachete, sa fi acoperit pentru toate palierele.”

   Eu scrisesem un comentariu pe tema tunurilor de pe nave in trecut… l-au considerat aberatie, asa ca nu a aparut…

   Eram / inca sunt de parare, ca traditia calibrelor(ceva mai mari) de 155mm, ar trebui reinviata pentru nave(mai ales corvete)… ma rafer la o turela navala, sa cuprinda 2xtunuri de 155mm, cu raza de precizie a loviturilor de minim 25 – 30km, sau cat mai mult cu putinta… de ce ar fi necesar? Nu pot explica cu exactitate, dar mai bine sa fie acolo, decat un amarat de tun de 76mm, cu bataie de 4 – 5km…

   „Intergrare NSM si viitorul JSM pe F-16 iarasi, f important.”

   In legatura cu aviatia, atat F-16, elicoptere si toate tipurile de munitie pentru ele, hangarele si depozitele(cel mai bine la 10 – 15m sub pamant) in care sunt stocate, ar trebui sa fie intarite in asa fel, incat sa reziste cel putin la una-doua lovituri de rachete de croaziera(Kalibr & Iskander) cu incarcatura conventionala! Asta ca sa iti ofere minimul de timp necesar, sa ridici avioanele & elicopterele de la sol si sa le muti intr-un loc mai sigur! Mai ales avand in vedere faptul ca costa atatea miliarde de epuroi sa le achizitionezi si sa le operationalizezi!

   Cat despre orice fel de depozit de munitie & combustibil, toate le-as baga la cel putin 10m sub pamant!

   11
   • pe corvete as baga mai degraba 57 mm care poate si AA. nu cred ca e nevoie de 155, mai ales dublu, spatiul folosit ar fi imens si ar putea dezechilibra nava.

    nu stiu daca ne permitem noi hangare sub pamant insa sunt multe baze din perioada razboiului rece abandonate; o unitate genistica soeciuala a aviatei le-ar putea amenaja in liniste si tine in conservare, gata de folosit; sigur, n-ar fi toate de primit F-16 dar ar putea primi elicoptere sau avioane de transport. Apoi ceva baze de rezerva in vestul Romaniei ar fi folositoare…

    2
    • eu as adauga minim 2x 35mm CRAM, unul pe fiecare bord, sau chiar 3, cu posibilitatea de a ataca simultan cate 2 tinte pe oricare din directii. Exact pentru atacurile de saturatie cu MLRS/artilerie/ rachete mai mici, chestii pe care RAM/SEARAM nu prea le intercepteaza, ca sunt tinte mici. O alternativa ar fi niste containere IronDome.

     3
    • Yosemite Sam

     In cazul in care 2 x tunuri de 155mm, s-ar dovedi a fi „prea mult” pentru corvete de 2500 – 3000 tone, s-ar putea eventual face „downgrade” la calibrul de 127mm, destul de puternic si acesta! Iar calibrul de 155mm sa fie pentru nave de peste 5000 tone deplasament… desi ma cam indoiesc ca 155mm ar fi mult prea mult pentru o corveta de la 2500 tone in sus!

     Ca sa ma fac clar inteles… nu sunt adeptul luptei clasice cu tunuri navale lungi, incastrate in turele navale blindate la greu(grosime mare la blindaj) de tip W.W.2! Nu cred ca tunurile de 127mm sau 155mm, ori mai mari, ar trebui sa aiba calibrele kilometrice din timpul W.W.2…!!! Tehnologia a evoluat cu mult de atunci! Cred doar ca ar fi mult mai utile, spre deosebire de clasicul 1x76mm si atat!

     4
 10. Să nu ne amăgim. Ucrainenii luptă bine dar au mari probleme vis-a-vis de rachetele rusești. Iskander , Kalibr, Onyx…pe astea nu prea le văd deocamdată.
  In rest, se vede că si-au făcut temele iar după terminarea războiului vor rămâne jupâni pe estul Europei.

  4
 11. Vazut/auzit discursul lui Putin. E cel mai defensiv discurs pe care l-am auzit vreodata la el. Și a fost doar despre justificarea greșelilor trecutului, nimic despre planuri de viitor.
  Articolul, excelent scris.

  15
 12. Mda, mizerabile abordarile francezilor si nemtilor se fac de kkt cu un joc politic mic si inghesuit de zici ca Orban le e mentor. Daca mai era nevoie sa arate , englezii sunt bine infipti in jocul celor mari – istoria nu le permite altceva. Ce fac ucrainenii azi, ei au facut sute de ani cu spaniolii, francezii si germanii – personal, sunt mandru ca suntem pentru a doua oara in istorie axei corecte Londra-Washington. Ce pacat ca englezii de rand au votat ametiti de bere sa iasa din UE , ce pierdere pentru Europa! Mai crede cineva ca scotienii sau nord irlandezii vor mai vrea sa-si declare independenta acum cand vad sterilitatea franco-germana? Si, uite asa UE pierde tempo-ul in lupta pentru maretie. Pentru ca Rusia va infrange si inca o data anglo-americanii vor salva Europa – a 3-a oara in putin peste 100 de ani … inca o datorie istorica ce o are de platit Americii. De data asta, o buna parte a natiunii slave se rupe de radacini constituind fitilul prin care imperiul rus va face implozie – Doamne ajuta! Chinezii , daca mai tin la discursul polului de putere care sa contrabalanseze America, cred ca sunt nevoiti sa ajute Rusia cu materiale altfel se vor trezi singuri. Domnilor, traim vremuri istorice!

  44
  • Irlandezii din Irlanda de Nord vor sa se alipeasca la tara mama, Irlanda.Pana la urma contează si ce vor englezii(oare ce procent reprezinta din totalul populatiei) din Irlanda de Nord dar și Marea Britanie.
   Chiar sunt curios, dacă se ajunge, din nou, la referendum, cum vor vota, acum, majoritatea scoțienilor.

   2
  • Au votat brexitul nu amețiți de bere si punanad botul la propaganda rusa, cam si pe la noi sosocii pun botul la ro exit.

   8
 13. după revoluția roșie continuă rusnacii vor breveta și războiul continu.
  această subspecie de biped nu poate coexista fără conflict-crime-sânge vărsat.

  20
 14. Ceva ipoteze viabile de ce n-au mai organizat si parada aeriana la Moscova? Nu-mi vine nimic plauzibil

 15. Nimic de reproșat …și totuși cu ocazia acestui episod se vede forța și rolul fiecărei mari tari in ecuația internațională – Avem încă o confirmare a rolului și poziției SUA in lume – este cea mai mare forța militară și economică , incontestabil , are un grup de aliați apropiați și loiali , UK fiind cel mai important , avem Germania – o forța economică , dar in cazul unui conflict , un aliat discutabil , Franța – tânjește după măreția construită de marele Napoleon , dar socialismul și populismul o tine pe loc , avem China – unii spuneau ca ii sufla in ceafa Americii sa ii ia locul , poate după 2050 , dar mai devreme nu cred , Polonia și statele baltice – jos pălăria in fata tupeului și a curajului arătat , România – nu știm exact ce face , dar la câte vizite de personalități am avut , cu siguranța avem activitate , Ungaria și Austria – pozează in tari neutre pentru a putea juca la 2 capete . Rusia – Închide un capitol , și nimeni nu știe cum îl va deschide pe următorul – poate nici chiar ei , rușii …
  Măcar după atâtea decenii de pace , in care rolul și forța fiecărei tari a fost blurata de propaganda , știm cu cine stam la masa …

  50
 16. * … Domnilor, traim vremuri istorice! … * (Dan, comentator pe rumaniamilitary.ro)
  * … Tineti cu tarie Ortodoxia… Noi traim acum timpuri însemnate în Apocalipsa, cele despre care îngerul a strigat: „Vai de cei ce traiesc!” – înainte de venirea lacustelor. … * (Sfântul Nectarie)
  * … Vai de cei ce trăiesc clipe istorice … * (Nicolae Iorga)
  Așa că hai cu vai vai și corul bocitoarelor înainte … În loc să ne mobilizăm ca națiune după tiparul ucrainean, stăm și bocim că o să cadă drobul de sare de pe grindă dar nu facem nimic. Sper să nu fim contraexemplul Ucrainei – ei sunt o națiune care s-a mobilizat la cererea și după modelul liderilor Poroshenko și Zelenski și uite ce-au reușit, noi avem lideri care fac tot ce pot să ne demobilizeze, și o fac din rea intenție sau indolență și nu din prostie.
  Ce l-ar fi costat pe Primul Mămăligar al Țării să facă un apel la muncă și încă unul la acceptarea de clica conducătoare a aplicării principiului aplicării excepției exclusiv pe durata normei speciale (pensii speciale, etc.) ? Cât de greu i-ar fi fost lui Făr-de-măciucă să dea de pământ cu câțiva sabotori, doar să dea un mesaj ? Cât de greu i-ar fi fost lu’ Ciolanu să transmită un mesaj * … bă pesedeii mei, hai mai moale cu șpăgăria că rămânem fără vaca de muls … * ?
  On topic : * … O umila parere personala: […] un nou Intermarium dar fara cozile de topor ale Moscovei … *. Adică România, cu Ciolacu, Dâncu, Rafila, Dorneanu & Co. nu este coadă de topor a Moscovei ? Faptul că politrucii mimează pro-occidentalismul dar nu mișcă un deget pentru înarmare, sabotează resursele pe pomeni electorale pro-inflaționiste înseamnă că sunt pro-vestici și pilon de bază în acest Intermarium ?
  Putin cu discursul lui cel mega-așteptat n-a făcut nimic altceva decât să tragă o cacealma tactică – toți credeau că va pune cărțile pe masă fie cu sec fie cu pas. În schimb, prin call îi obligă pe ceilalți să decarteze sau să schimbe miza. E și asta o mișcare de poker … și încă bună … pentru că adversarii Biden, Macron, Scholz sunt experți maxim la popa-prostu’ …
  Acum Putin poate face orice tocmai pentru că nu a spus nimic relevant în momentul în care toată lumea se aștepta s-o facă. Și uite-așa viitorul va depinde de năzărelile lui și de balanța de forțe UA-RU…
  Faptul că a avut forța de a-și depăși pornirile narcisiste de a-și etala public delirul paranoid e un semn de rău augur – înseamnă trezirea la realitate și ghidarea după principiul eficienței acțiunii și nu al eleganței ei .
  P.S. Viața e ceva mai complexă decât pare a fi din descrierea autorului. Un stat poate avea azi o poziție și mâine alta – azi îl poate susține pe Zelenski și mâine să-i aplice o preversă de zile mari. Un altul poate declara public ce vrea dar în realitate să acționeze exact invers. Și asta din cauza faptului că războiul e circumstanță atenuantă pentru orice imoralitate făcută în scopul nobil al luptei pentru pace.
  * Lupta pentru pace * … Discutam cu un fost membru CC al PCR care a adormit în timpul unei ședințe prin 1987 în timp ce Ceașcă vorbea despre lupta pentru pace. Problema lui era că l-a văzut Elena și a fost mazilit din toate funcțiile cu ordin de la cabinetul 2, atât el cât și cel de lângă el care-l înghiontea să-l trezească … Un tip expresiv, dezinhibat, chiar moriatic … un show pe cinste în povestea lui … Ce era scris cu pixul pe decizia lui ? * Tovarășul nu a arătat spiritul combativ necesar coordonării acțiunilor de luptă pentru pace *

  12
 17. John Connor
  https://www.youtube.com/watch?v=EBaR2Gw3YXo&ab_channel=UMFGrigoreT.PopaIasi
  Minutul 47.10
  Ungaria nu arata deloc ca ar fi neutra in razboiul asta

  2
  • Nu am spus ca Ungaria e neutra , am spus ca Ungaria și Austria pozează in tari neutre , pentru a putea juca la 2 capete …

   4
   • Nici nu te-am contrazis. Am vrut sa arat ca Ungaria s-ar putea sa cam dea de belea daca zvonurile ca a negociat cu Putin impartirea Ucrainei si ca refuzul tranzitarii armelor ar avea o explicatie

    8
    • Cred ca pana acum și-a cam făcut “ lumea buna” o idee despre cine e Ungaria , motiv pentru care sunt cam ignorați de SUA …

     4
 18. daca intrebai orice european de la Romania spre vest, 9/10 iti spuneau ca nu e nicio diferenta intre ucrainieni si rusi. Acum si in ochii unui copil de 5 ani sunt o natie diferita de rusi, mare strateg….
  Dar hai sa spunem si ce le lipseste ucrainienilor (aviz vecinilor din sud…) :
  -nu au armament care sa accepte munitia aliatilor deci trebuie sa primeasca echipament complet.
  – nu au operatorii familiarizati cu echipamentul aliatilor, deci e de durata pana vor asimila (vezi aviatie si rachete AA)
  – nu au vectori care sa poata lovi in adancimea teritoriului inamic, din cauza asta si-au sacrificat orasele in lupta de aparare. Nu mai detaliez, dar la final URSS Ucraiana era o forta militara, morala este sa nu te increzi in hartii si sa-ti pastrezi capabilitati proprii si NU sa le duci la fer’ vechi. Rusii au dat azi cu rachete sovietice de croaziera KH-22, exact ca cele ale ucrainienilor care au fost transferate in Rusia alaturi de KH-55.
  Pentru curiosi, aici este o lista a armamentului lor decomisionat : https://www.armscontrol.org/node/2963
  – chiar daca in ultimii 2-3 ani au refacut dotarea armatei, se vad clar deceniile in care totul a fost distrus. O armata nu se construieste in 2-3 ani, cel mult poti repara/upgrada tehnica veche, dar si aia dupa un timp se epuizeaza.
  – bateria de Neptup este un game changer in zona MN, cei de la Luch se schinuie de ani buni sa li se dea fonduri sa dezvolte, cu chiu cu vai au primit fondurile si rezultatul este cu mult peste asteptari, dar… au o singura baterie de care tin acum ca de ochii din cap. Morala e sa nu te mai zgarcesti la tehnica de top, mai ales cand e creata local.
  Despre rusi nu zic nimic, sper sa o tina tot asa de „bine”.

  Am mai vazut ca unii scriu pe aici despre rusi ca nu pot fi invinsi ca nimeni nu intra in Rusia ca dau cu nuke. Oameni buni, URSS a pierdut A-stan, ca dealtfel si US, US a mai pierdut Vietnam. Nu a intrat nimeni in cele 2 tari, pur si simplu razboiul de agresiune se poate sfarsi prin epuizarea resurselor care sustin agresiunea sau cand politicul/populatia nu mai sustine alocarea acelor resurse. Asa va fi si aici, cat timp poate Rusia sustine un razboi de acest tip? Nu va hazardati la cursul rubla/usd, aia e o abureala atata timp cat vanzatorul de valuta e statul.

  30
 19. Azi a avut loc la Moskova ceremonia ocupatiei sovietice in Europa!

  Parada nebunului pt poporul spalat pe creier!

  Rusia trebuia sa piarda, sa sufere cumplit, datorita invaziei si razboiului declansat in Ukraina!

  Fara ajutorul USA,efortul diplomatic ejercitat pt a mentine coeziunea NATO, au fost si sant enorme.Felicitari!

  Alianta USA &UK ,a oferit Ukrainiei ,posibilitatea sa supravietuiasca atacului ,initial al Rusiei.
  Acum le ofera posibilitatea sa treaca la o contraofensiva de succes!

  Pt a realiza infrangerea Rusiei ,au nevoie de multe dar in special ,armament +200km de precizie ,pe care il pot proba pe I.Serpilor in prealabil!

  Ukrainieni trebuie sa stopeze si tradarea din randul FA ukrainiene.

  Rusiei sa i se deschida noi fronturi ,ori unde sant prezenti in lume!

  Apropoo de UK…mai cred „expertii „ca Brexit-ul a fost o nerozie,o intamplare?!
  Presupun ca da, iarasi au iesit la rampa si spun tampenii pe la TV.

  UE a reusit, ne anunta ca, va forma o armata de 6mii de oameni prin 2025…..ca sa descurajeze Andorra!

  Dorinta Frantei de a reforma UE este binevenita dar irealizabila ,atata timp cat nu pot pune la respect ,un stat paria, precum Ungaria .

  Ro trebuie sa invete rapid din razboiul din Ukraina .
  Avem nevoie de o inzerstrare indrazneata!

  Skyceptor la Ploiesti,ok, dar facilitatea respectiva ,este protejata (subteran,muntii)in cazul unui conflict…etc!
  Sper ca vom achizitiona F35, mici aeroporturi subterane , Tomahawk,….educatie demográfica…..Multe lipsuri!

  Ps.Ce cauta FOS maghiar la Tg Mures ?!
  De ce se antreneaza cu aliatii?!
  Cine i-a invitat?!

  14
 20. Romania se inscrie orin iresponsabilitatea clasei ei politixe si prin inxompetenta factorilor din Mapn si Min. Economiei in randul cozilor de topor. Fara industrie de armament, fara programe coerente de inzestrare, cu probleme mari de personal milutar si rezervisti, ce dreq sa se bazeze frontul anti-rus pe noi??? daca ne baga sarbii embargou la pulberi? ?????

  6
  • Crezi ca daca baga sarbii embargou la pulberi nu avem de unde lua? Cred ca falimentul industriei noastre de armament a fost in avantajul nostru: in armata bagi bani fara a scoate ceva de acolo. Daca tineam industria de armament sa toace banii aiurea …..nu vedeam vreun F16 cu tricolorul pe el.
   Pai daca, de exemplu, Romania nu poate/nu stie sa promoveze turistic o tara care numai iesire la ocean nu are ….de ce crezi ca ” programele coerente de inzestrare” ( no offense dar suna tare comunist termenul 🙂 ) ar fi avut coerenta fata de cine, sau in raport cu ce an? La ce ne putem raporta coerenta? Produceam niste tigai, lipeam un abtibild pe ele si decretam ca sunt ultimul racnet in materie de forta si protectie?

   4
   • pai uite corvetele. e coerent? uite piranha 5. e coerent? uite fregatele… o tara care nici macar pulberi nu-si face singura e de rasul curcilor. cu cine te compari? cu Polonia de ex. uite cum decurge o licitatia la ei si cum e la noi. Agilis coerent. ATROM coerent. LAROM coerent de rupe. Munitie gidata, coerent. Elicoptere, coerent. Inarmare cu Spike, coerent, nu ai lansatoare portabile ioc, stai cu trepiedul ca ghertoii. comunist sau necomunist, suntem varza si nici pe departe vector de stabilitate.

    4
   • @Dan fara suparare, dar tu pari din factiunea care se imbata cu apa rece si se bate singura pe umar caa a luat niste F16 LMU… pai asa nu ajungem departe.

    3
    • corral – avem coerenta in ceva? Daca imi dai un domeniu in care suntem tatici, dau berea….. unul singur. Ar fi unul dar nu se pune: sa nu avem coerenta.
     Ok, durerea ta e ca macar pulberea sa o facem. A venit cineva sa spuna de nu o facem? Si daca ar explica ( aici nu mai stiu cine dar a facut-o acum cateva luni) ca instalatiile pe care le detinem sunt pentru cantitati f mari si nu renteaza, am lasa subiectul deoparte?
     Pentru licitatiile pe care le tot amanam si anulam ….. cred ca legile sunt de vina:1- nu avem incredere in ei – suspectam tot timpul spagi si interese oculte – ” cineva sigur a luat spaga!”. 2- le e frica sa-si puna amprenta pe documentele finale – in secunda 2 -a cineva sesizeaza DNA – ul sau alta institutie si respectivul e anchetat si plimbat sa dea cu subsemnatul pana nu mai are nici-o credibilitate – cariera ii este un mare 0.
     Ne plangem tot timpul: ca luam cele mai proaste echipamente, ca avem cele mai scumpe costuri, ca de ce altii au facut nu stiu ce offset si noi nu …. nu exista zi de la D-zeu sa nu ne plangem… e adevarat ca , de multe ori pe buna dreptate.
     Spune un guvern al unei tari care nu e facut praf acasa. Franta – ai vazut idiot mai mare ca Macron? Germania – la ce credibilitate au ajuns dupa anii in care l-au pupat in cur pe Putin? Si e numai vina Germaniei ca Europa a ajuns dependenta de gazul rusesc! Ailalti sunt mici si nu conteaza.

     2
 21. Cel mai mare minus noi nu avem o cultură ,o mândrie ce Afi cetățean român și de a iubi țară. Nationala de hochei România a cantat imnul secuiesc. Ucraina a cântat vreodată alt imn chiar daca există și la ei trădători , Ungaria ,Serbia au cântat din greșeală oare Deșteaptă Romane ?. De ce cetățeni români care au steagul României în mână cântă alt imn ?. Avem nevoie de o cultură națională și de învățământ în care statul să fie respectat. Am neamuri in State în Hawaii și copii acolo învață să împăturească steagul sa cânte imnul și învață cum să respecte regulile din societate și cultură americană.

  32
  • @ciprinel- ai ba ma lasi cu miorlaelile astea de duzina!? ati avut timp 30 de ani sa´i integrati…prin crestere economica, un stat viabil, sanatate si invatamint. Invatau si limba, impatureau si drapelu´ca pe cubu´rubik. manele, manele…

   15
  • Domnu cipri nationala Ro e compusa trei sferturi din nationalitati. Sa cante ce vor ei Romania este a noastra dar statul roman nu face Nimic pentru sport. La noi se face educatie de zici ca ii pregatesti din clasa a doua pentru nasa Iar sport canci sunt toti obezi ,pufuleti si las ma mama cu telefonu.In Ungaria sportul este sponsorizat integral de stat. Asa ca nu te mai mira ca la sport ungurii ne bat la curuletul gol ia ce vrei tu handbal, hochei, polo, inot. Departe de a fi pro ungur sunt o natiune care politic te vinde oricand. Nu si oamenii de rand. Dar la sport avem ce copia si inca la greu. Poti avea cel mai destept copil daca are doua tone la zece ani , ghinion.

   On topic Domnule Ganciu jos palaria. Cred totusi ca v ati grabit. As fi asteptat parada. Putin este demoralizat si n am vazut niciodata o jale pe fata cum s a vazut la parada asta. Traim un moment istoric.

   Cum la fel de multa istorie e cu sangele fals de pe fata ambasadorului rus in Polonia.
   In rest o doar mica completare. Pierderile ucrainienilor sunt la fel de mari ca celebale rusilor. Sunt foarte multi care fac greseli elementare. Iar batalia pentru Popasna este un punct critic. Se pare ca nu au forta sa impinga Spetsnazu de acolo. Sper sa ii invinga si sa salveze si clasa noastra de politicieni imputiti.
   In caz ca nu s a inteles nu faceti afaceri cu Franta si Germania.
   Ungurii s au compromis pentru totdeauna. Cinste lor si la mai mare Orban. Hai ca poti. Asa sut in cur din Ue iti doresc.

   17
   • sportul romanesc si federatiile aferente este o sinecura si devalizare de fonduri….plus raiul combinatiilor interlope.

    24
   • @ garcea Mucea, e totul ok, pasapoartele au termen nou ? Aia nu nu vor ssa invete limba romana de peste 70 de ani, indiferent de conditii. Au avut partid bozgoresc in aproape toate guvernele, ce au facut pentru zona aia ? Iti zic, nimic, e bine asa a sa ii intarati usor. Dupa 90 au mers in Ungaristan la munca, credeau ca ii primesc aia cu flori, teapa, au luat un sut in cur dar tot imbecili au ramas. Nu e asa o bagatelea cum o lansati voi, reprezentau Romania la o competitie oficiala, asa ceva nu se face. In final, sunt liberi sa plece, nu cred ca ii tine federatia legati de glie.
    PS. garcea, „ati” „s’ai”, si tu te simti in plus, nefacand parte din cetatenii Romaniei ? Apropo, valabil si pentru ceilalti, vad destui sustnatori ai haholilor si ideilor de statalitate si independenta ce sustin acest comortament mizerabil al hocheistilor, se pare ca au nevoie de specialisti.

    15
 22. Incerc din nou.
  Azi dimineață dădeam informația că nu defila aviația.
  Dispărută în meandrele moderare.
  Unde intru mereu. ? Și nu pricep de ce.
  Deci , din 1945 încoace , e prima data că aviația rusă nu defilează.
  O fi ceva inconfesabil sau chiar acum , după zeci de ani , clima face zborul imposibil la parada ?
  Eu cred că e altceva.
  Frica de ceva rachetuta AA portabila și care sa pocnească un zburător rus în direct tv planetar.
  Părerea mea.

  18
  • m-am gandit, MANPADS, mai bine zis frica de astea, ca daca tot explodeaza chestii prin Rusia de cateva saptamani poate au strecurat la Moscova si niste jucarii de astea

   1
 23. Talibanu ochekarist

  Ce vorbești? Germani cumpara gaz de 300 mil pe zi , Italia de 200 mil pe zi etc etc și dau arme de 100 de mil odată la pula calului și zici ce mare sacrificiu face vesticul și cum se chinuie săracu! O sa fie mișcări sociale? Eu cred ca europeanul învățat cu viata bună zic ca poate sa puna mana pe arme nu numai sa nu mai consume gaz la fel și la preț triplu. Când te atinge la instinctul de supraviețuire și viata îți este amenințată eu zic ca sare și neamțul la bătaie. Eu cred ca instinctele de cafteala ale europenilor s-au mai adormit în 70 de ani de pace, dar sa știi ca pana în 90 Europa era toată cam băgată în priza militar și nu au trecut decât 30 de ani.

  Cheful de pizdeala nu a dispărut, au dat războinicii europeni în alta 30 de ani pe la arabetzi din Irac in Libia.

  Eu zic ca dacă e de cafteala sare și neamțu și francezu și italianul dacă le sunt amenințate confortul.

  La Kogălniceanu sunt francezi, americani și portughezi . Ăștia in 20 de minute cu blackhawk sunt la Sulina trăgând cu mitraliere.

  8
 24. https://nationalinterest.org/feature/how-ukraine-prepared-itself-total-war-202110?page=0%2C1

  1. Schimbare strategie și doctrină.
  2. Total War, „Războiul întregului popor”.
  3. Revizuite și actualizate planurile de operații din 1989. Numirea clara a inamicului, Rusia.
  4. Eliminarea, chiar fizică, a tuturor generalilor agenți ruși. Numirea în funcții de comanda numai a tinerilor ofițeri care vor sa se bata si știu să se bată.

  9
  • Helsingør Habitans

   Noi când vom elimina din structurile de forță și din administrația publica toate conservele rusești și chiar pe toți cei bănuiți de simpatii rusești? Cum au făcut polonezii si vor să facă ucrainienii? In cazul nostru normal fara eliminare fizica, in niciun caz, dar e vorba despre curățarea aparatului de stat de astfel de elemente. In privat pot face ce vor.

   8
 25. Ce putem spera, este o reincarnare a lui Aivazovski, caci ar avea ce picta.

  Moskva in flacari, glorioasa se scufunda!
  Cele 2 Raptor si calcanii!
  Un Aligator se scufunda!

  Mai asteptam ca ucrainenii sa mai adauge 🙂

  4
 26. muscali si hoholi se bat de prosti pt. insula aia pt.ca lor li se pare ca este strategica ,in realitate are valoare militara 0 .Este logic ce spune domnu Copcea aici
  nia.ro/insula-serpilor-punct-de-importanta-strategica-pentru-zona-de-vest-a-marii-negre-sau-obiectul-unui-razboi-inutil-ruso-ucrainean_616348.html

  12
 27. Romulus Vlad (alt Vlad)

  Ei…Uite ca nu a fost dracul atat de negru. Unde sunt laudatorii Rassia? Ca se vor baga cu adevarat, ca se vor mobiliza, ca ioi, ca vai. etc… Pupatorii Rassia si prevestitorii apocalipsei. Au avut si ei timp de gandire 2 luni juma. Au dat cu bata-n balta rusii. Un razboi absolut stupid, prost impachetat propagandistic din care s a observat ca imparatul e gol. Armata dadea bine pe youtube. Iar noi… Tot ca noi. Un panhard, un piranha.. Lucrurile s au linistit deci nu e graba…

  7
 28. Un thread interesant despre artileria ucraineana, cam prea entuziast si poate putin exagerat. Insa la nivel de principiu suna bine si imi aduce aminte de un articol cu link aici, al unui ofiter roman, despre actualitatea artileriei tractate si posibilitati de a mininimaliza riscul de a fi lovita de lovituri de anti-baterie.

  https://twitter.com/TrentTelenko/status/1523791050313433088

  Totusi, aceasta aplicatie a Ucrainei nu explica precizia loviturilor, care nu poate veni decat de la munitie ghidata.

  Ceea ce vreau sa spune e ca nu costa imens sa iti faci o artilerie decenta plecand de la ce avem acum. MLRS-urile sunt OK, le mai trebuie niste drone, piesele de 152 si 100 mm sunt si ele OK (dar aici trebuie lucrat pt viitor), drone, comunicatii, sistem de achizitie a tintei care pot fi dezvoltate si aici, kituri de ghidaj, nimic care sa fie imposibil.

  A da, si pulberi pentru munitie,…

  11
  • Pare că trag obuziere cu proiectile Kvitnyk. ( ucraine)
   Laser ghidate. ( Prin drona )

   3
  • Yosemite Sam

   Personal sunt de parere ca standardul calibrului de 155mm, pentru artileria de camp, clasic tractata, cat si cea autopropulsata, ar trebui incetisor-usor mutat spre 175-180mm, iar asta nu doar de dragul „bum-bumului” mai puternic… ci de dragul razei de bataie!

   Care pe viitor, sa poata tine pasul cat de cat, cu razele de actiune a rachetelor sol-sol(GMLRS)…care in majoritatea cazurilor deja bat spre 300km(iar pe viitor si mai mult!) fara booster, la un calibru mult mai generos, deci si bum-bum cu mult mai puternic! Bine… cu set-backul(dezavantajele) aferent evident… cost / timp de productie pe unitate mult mai mari, si conditii de stocare mai pretentioase(mai scumpe) si operatiuni de intretinere mult mai scumpe!

   Limita maxima a calibrului de 155mm, pare sa fi fost atinsa deja, cu E.R.C.A., care bate la 50km, cu un obuzier de 55 calibre lungime…

   3
   • Da , și eu cred viitorul artilerie grele va aparține unui calibru ciudat , 183 mm .
    Desigur , nu e o noutate , a mai fost folosit în trecut .
    Problema de nedepașit este legată de greutatea proiectilului și a încărcăturii de azvârlire .
    Probabil ca prin automatizare ( pneumatica ) se va rezolva și acest lucru .
    Nu cred că servantii ar putea opera un asemenea obuzier ( în varianta manuală ) deoarece nu există superoameni !
    Dar asemenea schimbări de concept … consuma resurse importante : timp și bani .
    Doar marile puteri tehnologice își pot permite asemenea arogante .

    4
    • Yosemite Sam

     Exista tot felul de alaiuri de materiale(fineturi) moderne, de aliaje de dur-aluminiu si plastice mai tari sau o combinatie dintre acestea si aliaje de otel modern mai usor, care aranjate intr-o combinatie si cu o anumita configuratie pe un proiectil de 175 – 185mm, mai pot reduce din greutatea acestuia, ca sa nu-i rupa spinarea servantului…

     Plus ca incarcatul se poate face cu tura, ca sa se mai reduca din „stres”! Ca doar de obicei o baterie clasica de artilerie, de obicei sunt minim 2-3 oameni, ce asigura operarea acesteia!

     Iar pe langa toate acestea, mai exista si „smecherii” gen „modern plastic made grapling-hooks” si stocarea proiectilelor la o anumita inaltime de la nivelul solului, ca sa nu forteze servantul sa se aplece prea mult si sa traga prea tare, de fiecare data cand trebuie sa manipuleze proiectilul…

     Iar in cazul obuzierelor autopropulsate, acolo oricum va fi vorba de un incarcator automat… munca manuala se va limita doar la realimentarea acestuia, dar si in acest caz, vorbim de vreo 3-4 insi…

     4
 29. Hai să îmi dau și eu cu părerea. Putler a comis-o grav când a luat decizia de declanșare a operațiunii militare speciale. Deși a incercat sa dea o aparență de hotărâre colectivă, ne aducem aminte cum i-a luat pe toți la rând ca la ședința cu părinții: sunteți de acord cu fondul clasei? Ăla de la fesebe n-a înțeles în incompetența lui funciară și s-a declarat apriori cu naționalizarea fondului…
  Pe ce s-a bazat vlady? America este slabă, uite cum s-a retras din Afganistan. Ucraina este slabă, ce le-am facut în 2014. Biden senil și Zelenski comediant. UE dezbinată și dependentă total de gazul și petrolul nostru. Plus coloana a cincea… Mare prietenie cu China, deci avem backup. Armata cioloveca modernizată din temelii cu zeci de miliarde de dolari în ultimii ani. Avem 600 de miliarde de coco la Banca Rusiei, rezistăm oricăror sancțiuni. Si să nu uitam că suntem un fost și viitor imperiu, rasă premium.
  Și uite că nu-i așa.

  26
 30. Ucrainenii au dezvoltat un software de țintire intern (a fost deja semnalat într-un articol din Le Monde): „GIS Art for Artillery” sau GIS-Arta. Acest software alocă grupurilor de artilerie, toate geolocalizate, cele mai apropiate ținte care urmează să fie lovite fiecărui grup. Acest lucru permite o gestionare complet descentralizată și dezagregată a bateriilor, astfel încât să nu existe o grupare masivă de artilerie care să fie interesantă pentru contra-baterie sau vizibilă pe radar. De asemenea, sporește discretia:

  – originea innformatiei

  – deplasarea grupurilor de artilerie în raport cu alte unități și pentru a contribui la compartimentarea informațiilor.

  Timpul dintre solicitarea de a trage și autorizarea de a trage ar fi de 30 de secunde, față de 1 oră în prezent în procedura NATO (cu un maxim de precauție). Fiecare grup de artilerie, pe lângă tubul sau tuburile sale, trebuie să dispună de un calculator cu aplicația și de o legătură SATCOM, astăzi asigurată de Starlink, deoarece satelitul Eutelsat a fost piratat și distrus de la distanță la începutul conflictului.

  Pe scurt, este un război centrat pe rețea cu sos ucrainean.

  26
 31. Mai multe comentarii pun la îndoială motivul anulării paradei aeriene.

  Iată TAF-ul (Terminal Aerodrome Forecast) pentru Șeremetievo pentru perioada în cauză:

  UUEE 091051Z 0912/1012 33007G12MPS 9999 BKN035 TX11/1011Z TN03/1001Z TEMPO 0912/0917 35012G19MPS 2900 -SHRASN FEW007 BKN016CB PROB40 TEMPO 0912/0917 -TSRA BKN016CB TEMPO 1005/1012 35014G21MPS

  Vremea nu a fost absolut deloc potrivită: în gras, ceea ce este nasol și exclude o defilare aeriana, cu excepția cazului în care vrei să încerci să-ți arăți (inconștiența) dexteritatea ta foarte mare zburând în patrula în rafale și ploaie/zăpadă sub un Cunimb. Desigur, trebuie să se țină cont și de vremea de pe terenurile de decolare ale participanților.

  Anularea defilării aeriene, având în vedere prognoza meteo, a fost o decizie perfect rațională și bine justificată și aș dori să subliniez că este mai probabil să fie vreme rea la Moscova la începutul lunii mai decât la Paris la mijlocul lunii iulie (ziua Frantei).

  8
 32. Mircea eu zic ca e posibil ca Putin sa fi fost sunat intai de Macron, care asta din urma i-a zis ca are un plan nou pentru Europa. Adica sa faca Macron o noua constructie europeana paralela cu asta UE, in care pretenarii Ger si Franta, nitel sifonati in istoria recenta, sa fie invingatori din nou, adica datatori de prognoze meteo NU IN LIMBA ENGLEZA ci daca se poate si cu Siri in chirilica. Putin se pare auzind convingatorul speech, a zis ca de ce sa mai consume gazu de pomana cu zburatoarele si a dat-o ca vremea e distrugatoare. Macron a uitat ca n-a invatat germana datorita salvarii Frantei de UK si US in WW2, ca altfel cred ca ar fi fost mai putin convingator in fata tarului. Dar asa de bine a zis-o Macron, incat l-a convins pe sefu de la rasarit, ca vine furtuna dinspre Vest, chiar daca nu prea se intelege nici cu ministrul lui de externe Le Dryan. Din toata afacerea asta eu n-am inteles decat un singur lucru, in opinia lui Macron , Rusia ar trebui sa fie integrata in UE, ca sa fie mai putin umilitoare iesirea Rusiei din aceasta catastrofa, iar la chestia asta sunt sigur ca germanii ca mari integratori de toate natiile in epoca Merkel, ar fi de acord. Adica noi ne plangem ca nationala Ro de hochei canta imnul secuiesc pe la teveu si ministrul Sportului Novak nu e de gasit, iar altu al Mediului sade bucuros in tribuna la faza cu pricina. Dar avem si o veste buna Dincu ministrul apararii orbitale ne-a zis sa invatam rusa. Deci probabil ca si Macron vrea Rusia in UE, fapt care demonstreaza fara dubiu urmatoarele:
  1.Dincu e francofon;(iubitor de corvete amanate cu totul intamplator si usor adaptabil la granite rusesti pe Dunare)
  2.UE nu are de ce sa fie cucerita de tar, intrucat fanii lui sunt pe peste tot si pe la toate casele;(Ungaria check, Austria check, Franta ? Germania? nuuuu Doamne feri)
  3.Din punct de vedere al softpower Rusia a castigat razboiul de departe; Iar acestia vor face prozeliti. Comunismul/si/sau miscari radicale vor prinde aripi in urmatorii zeci de ani iar principala sa sursa va fi esecul de a combate efectiv consecintele razboiului prin negarea rolului Rusiei in producerea acestuia: migratie, foamete, export de criminalitate, export de arme letale care sunt sub controlul civililor de prin Ucraina, si hashtag v-am zis eu ca Ucraina e de vina etc.
  4.UDMR in toate guvernele Ro, exemplu de sprijin al interesului national si al integrarii minoritatilor. Aur pentru Aur cum ar veni din pacate.

  #Je suis tres RATIONALE#
  #NATO este in moarte cerebrala versiunea numaru DOI#
  #Prietenu la nevoie se cunoaste#

  14
  • Nu stiu de ce mà bâzîi cu Macron.
   Îl detest si dacà as avea drept de vot as fi votat împotriva lui în orice situatie.

   Cât despre alte chestii, dupà ràzboi, Rusia va continua sà existe.
   Americanilor li se rupe de relatiile lor cu ea, atât timp cât si-au îndeplinit obiectivele luptând pânà la ultimul soldat ucrainian.

   Pentru alte tàri europene, inclusiv România, e diferit.

   13
 33. Recomand un articol scris de mikhail khodarenok de la inceputul lunii Februarie. E incredibil cata acuratete are colonelul in rezerva. Se poate traduce usor, e destul de lung, dar merita efortul.

  Articolul chiar e scris pe 3.02, am cautat prin internet arvhives sa ma asigur. A prezis corect pana si lend&lease-ul semnat aseara de Biden, faptul ca nu o sa fie un blitzkrieg, faptul ca mobilizarea generala e o prostie imensa si inutila, ca Rusia nu poate concura la ora actuala cu ce ofera NATO Ucrainei si ca acest razboi o sa fie o greseala strategica mare.

  https://nvo.ng.ru/realty/2022-02-03/3_1175_donbass.html

  8
 34. ??? Pe cât pariem că TAF-ul lui Seremetievo a fost mânărit că să servească cauzei?

 35. Razboiul se castiga ca de obicei ori cu bani multi ori cu vieti pierdute multe ,acum ce vrem noi sa facem ?
  Sa ne pierdem viata sau banii?

  1
 36. Excelentà analizà a fazei ràzboiului din Donbas de un colonel austriac de la un institut militar austriac.
  E în germanà, dar sunt subtiluri în englezà.

  https://www.youtube.com/watch?v=QJiuc4KWmQo&t=0s

  6
 37. Cristi Tanase

  Sa ne uitam la harta si obiectivele declarate campanie putem vedea ca:

  1. Russia si-a atins toate obiectivele declarate in saptamana a 3-a.

  2. Legatura terestra Crimea-Rusia a fost efectuata prin lansarea de operatiuni de fixare a fortelor in Kiev si Karkov apoi eliminarea rapida a aparatorilor din sud si impingerea liniei de front.

  3. Apa pentru Crimea, alt obiectiv al campaniei. Indeplinit cu succes.

  4. Cucerirea Mariopoluli. Orasul vital pentru aceasta campanie a fost cucerit. Ca bonus au prins si intregul Batalion Azov, cel care in 2014 intra in forta in oras si tragea in blocuri la intimidare. Cu sau fara instructori si mercenari din vest, incercuirea si eliminarea sistematica a acestor trupe era parte din obiectivele declarate.

  Deci toate obiectivele anuntate au fost indeplinite. Dar avem si bonusuri care nu au facut parte din obiectivele declarate:

  1. Kerson, un oras strategic la gurile Niprului. Nu facea parte din obiectivele anuntate dar a fost capturat integral. Fara Kerson nu exista trafic fluvial intre Nipru si Marea Neagra.

  2. Centrala Nucleara Zaporizhzhia, aparent cea mai mare din Europa si singura din Ucraina. Din nou, bonus.

  3. Hidrocentrala Kakhovka si digul aferent.

  4. Captura unor centre de stiudiu biologice, a unor echipamente NATO precum si a unor instructori NATO care erau si ei la plimbare pe acolo.

  Toate obiectivele DECLARATE au fost indeplinite in prima luna de conflict.

  Ce a urmat apoi? Retragerea din nord, lucru care nici un „analist” militar nu il specifica este ca a fost o operatiune desfasurata aproape la perfectie pe toate coloanele.

  Inafara catorva actiuni tardive si reactive ale fortelor Ukrainiene, filmate din toate unghiurile si postate ca mari realizari, intreaga retragere a decurs perfect.

  De ce e important? Pentru ca o retragere efectata bine este la fel de importanta ca un atac, retragerea fiind parte din cele trei manevre de baza ale oricarei actiuni militare.

  Dar e prea greu sa se inteleaga asta. De ce e important, ce simnifica, de ce Ukraina a fost incapabila sa reactioneze, de ce satelitii SUA si NATO nu au semnalat nimic, de ce chiar si dupa trei zile de la retragere anumite localitati inca nu stiau de acest everiment.

  Sa trecem peste, sa ne supunem propagandei pro-Ucrainiene si sa zicem ca „Russia a fost infranta in Nord de fortele extraordinar de eroice Ukrainiene”… mi-e rusine sa scriu asemenea aberatii, dar fie.

  Odata indeplinite obiectivele principale si retragerea grupurilor din Nord a urmat o perioada de recuperare in Belorus apoi repozitionare in Sud si Sud-Est, lucru observat cu o criminala intarziere de „agentiile” pro-Ucrainiene.

  Ce se intampla acum?
  Acum se pozitioneaza frontul din Est, se retrag elementele din Karkov (nu este parte din urmatoarea campanie) si se pregateste urmatoarea campanie.

  Deocamdata grosul trupelor Rusesti NU sunt active. Elemente inaintate impreuna cu artileria si aviatia satureaza zonele fortificate defensive din Dombas.

  Cucerirea diverselor sate si orase se face metodic fara prea multe riscuri dupa o astfel de saturare de artilerie care tine si zile intregi si care de obicei este de ajuns pentru a anihila orice avantaj defensiv.

  Care va fi urmatorul pas?
  In functie de decizia strategica (nu tactica) exista 3 mari posibilitati si inca 2 mici.

  1. O campanie ofensiva spre Odesa (escaladare spre Vest)
  2. O campanie ofensiva spre centrul Ucrainei (escaladare spre Nord-Vest)
  3. O campanie de fixare si erodare a frontului in vederea stabilizarii unei situatii de conflict perene la marginea provinciilor deja cucerite (dez-escaladare).

  Posibilitatile mai improbabile acum ar fi:
  1. O reintoarcere spre Kiev dinspre Belorusia.
  2. Un asalt asupra Karkovului. Din ce vedem prin repozitionarea la sud de Karkov nu e cazul.

  Deocamndata Russia nu are de ce sa se grabeasca. Toate obiectivele anuntate au fost indeplinite si reactia Vestului poate degenera.

  Un razboi limitat de uzura (posibilitate 3) este favorabil Rusiei care va putea astepta linistita debarcarea lui Biden si Boris Johnson si instalarea unor politicieni favorabili.

  Sa ne asteptam in continuare la diverse „fitile” lansate de Rusia insasi care sa anunte ca e cam „naspa” razboiul, ca e nevoie de mai multi soldati si arme… binenteles cu rol de propaganda interna pentru ca rusul reactioneaza pozitiv cand „tara mama pierde”. Din nou un lucru pe care Vestul nu il intelege si promovand idea ca Rusia pierde, in fapt ajuta propaganda sa recruteze si sa impuna restrictii economice la nevoie, ca vorba aia „pierde Rusia”.

  In rest, fericire pentru toti si mai multa gandire CRITICA nu strica.
  De propaganda si vrajeala pe Twitter suntem cu totii satui.

  Nu ar strica si putina gandire strategica, la obiective reale nu declarate de altii ca cel cu „Cucerirea Ucrainei” sau „Operatiunea de BLITZKRIEG” care aparent „au esuat”.

  Normal ca au esuat, daca nu au existat. Nu ca nu s-ar fi dorit, dar nu au fost parte din obiectivele declarate ale campaniei si nu exista dovezi ca ar fi fost pe planul de batalie al vreunui general plin.

  Apropo de „generali”. Vedeti ca Rusia are zeci de mii de „generali”. In armata Ruso-Sovietica gradul de „general” nu este la fel de mare ca cel din armata NATO. Este echivalent cu cel de „maior”.

  Generalii plini sunt doar cei cu atasamente peste, ca de exemplu „general-colonel” si altele. Vedeti ca „locotentent-general” poate fi sub maior, dar cand il capseaza inamicul se declara „general” nu „locotenent-maior”.

  Nu inteleg cum de nu se cunoaste asta, pentru ca si la noi era la fel.

  Ar mai fi foarte multe de vorbit, dar e destul.
  Hai pa.

  12
  • Cristinel Tanase vad ca v ati perfectionat, faceti traduceri fara greseala in romana. Ma gandeam eu ca azi este o mare sfortare patriotica, Romania Libera prin marele jurnalist cica roman Ghilezan il asemuieste pe Arestovich cu Gobbels, nimic nou sub soare. Marele caricaturist Stefan Popa Popas si asta e de acord cu ce debiteaza Ghilezan. Intrebare pentru voi Daca Papa a primit azi nevestele soldatilor de la Azovstal e nazist?

   Gandeste cu forta mintii tale fii scurt si concis ca sa n ai esecuri la traducerea raspunsului. Preventiv iti zic mars in tundra, ca de acolo vii.

   21
  • sa stii ca asta patea si fetita mea, visa frumos iar dimineata se trezea plangand ca nu e adevarat. Tu fii barbat maine dimineata, nu ceda ???

   14
  • „Apropo de „generali”. Vedeti ca Rusia are zeci de mii de „generali””
   Eu am auzit ca are miliarde
   apropo , rusi morti exista in ucraina?sau si asta e o facatura? sau face parte din plan?

   12
  • Pai e bine ca are zeci de mii de generali.Fiecare grupa cu generalul sau.Restul parlitilor se chinuie cu câte un biet sergent.
   In vremea războiului civil de acum 100 de ani în armata lui Denikin exista un regiment alcătuit integral din ofițeri.Oastea lui Vova în 2022 e net superioara,va alcătui la nevoie câteva divizii doar din generali.

   Despre geniul strategic,operativ și tactic al glorioase armate ruse,numai de bine.Stau în continuare uimit de cum știu,de exemplu,sa încerce sa forțeze un curs de apa în asa fel încât sa piardă doar un batalion în 5 minute.Pai alții ar fi făcut clar mai rău.Armata sovietica în 42 ar fi reușit sa piardă 2-3 divizii.
   Oricum viitorul e luminos.Pe undeva pe la Saratov vor ii vor atrage pe ukropi într-o retragere falsa si-i vor nimici fără nici o îndoială.

   Nu trebuie uitat și ce spunea marele Alexandr Suvorov în monumentala opera „Știința victoriei”:”când te bați pe teritoriul strămoșesc trage de timp pana când politicienii de peste mari și tari poate se plictisesc și se declara infranti”.

   12
   • „Nu trebuie uitat și ce spunea marele Alexandr Suvorov în monumentala opera „Știința victoriei”:”când te bați pe teritoriul strămoșesc trage de timp pana când politicienii de peste mari și tari poate se plictisesc și se declara infranti”.”

    Asta suna a strategia fabian

    1
    • E drept ca suna a Fabius Maximus,dar nu e ca și cum ar fi astilalti alde Hannibal.
     Dacă e sa o dam în teorie străveche, „Războiul este o problemă de o importanţă vitală pentru stat, domeniu al vieţii şi al morţii, calea care duce spre supravieţuire sau spre nimicire. E neaparat necesar să fie studiat temeinic.”

     Și
     ” Dacă deja am auzit vorbindu-se despre succese într-un război de scurtă durată, dus fără îndemânare, n-am văzut încă un succes în cazul unei operaţiuni de lungă durată, chiar purtată cu iscusinţă.”

     4
    • Apropos ,era la mishteaux și cat se poate de fals.Suvorov era chiar un băiet deștept,nu ca idioții botezați ghenerali azi la rusi.

     Faza comica e ca exista unii suficient de cretini sa mai se teama de rusi.Armata rusa a murit în Ucraina.Ramane de văzut dacă și Rusia moare în Ucraina.

     Viitorul nostru inamic va avea fie ochii oblici fie se va ruga lui Allah,iar pt ei trebuie sa ne gândim dacă o armata optimizata pt a învinge ce ar fi trebuit sa fie armata rusa e chiar ceea ce trebe.

     IQ mediu e 100 și nu e prea grozav,dar jumate sunt și mai prosti de atât.Astia îs momentan principalul inamic.

     4
  • hohenstaufen

   Multumesc adminilor ca mai lasa si aratari gen cristi, nu de alta dar e bine sa vedem si nivelul idiotilor inutili ai mujicilor. Si bonus; liniile trasate de catre putler la capitolul propaganda.
   Da ce plm e „Karkow” ? Ai vrut sa scrii” Krakow? Daca da, ce fumezi pisi?

   9
  • Știi ce zice impotentul?
   „Nu se mai scoala, dar uite ce frumos atârnă!”

   4
  • Asa spunea si Hitler cand pierdea o batalie: retragere strategica.

   2
  • Dap ….. un triumf ……… doamne, in ce hal a scazut calitatea postacilor putinisti !
   Probabil, de la plata indemnizatiei in ruble ….

   7
  • @Cristi Tănase,

   Era un banc vechi, aparent apărut prin 1946, după ce bunicii noștri au cunoscut „eliberarea sovietică” și soldatul sovietic, suna cam așa: „Toți oamenii se trag din maimuță, numai rusul se trage din porc!”

   Așa că, marș la coteț! 🙂

   6
  • „2. Centrala Nucleara Zaporizhzhia, aparent cea mai mare din Europa si singura din Ucraina. Din nou, bonus.”
   …mai au 3 mai mititele, una la Konstantiniivka (doua reactoare), una la est de Varash (Rivne Energonuclearzavod cu doua reactoare) si inca una S-E de Rivne cu 4 reactoare la Netyshin.

   1
  • au inceput sa faca asta din 24 februarie , tu de abia acum ai observat?
   singura diferenta e ca acum se intrec care o arunca mai tare

   10
   • hohenstaufen

    Daca aruncatul turelelor de catre mujici nu e confimat si de ceainizi, poate nu iegzista pentru unii 😀 . Lumina si-o iau tot de la est; acum cu ochii oblici de cand putler flopeaza.
    La alegerile urmatoare o sa o vezi pe zdreanta de le pen ca se impumuta in renminbi, deoarece rublele miros a crime odioase…

    4
  • Genul asta de „aventuri” or sa puna pe butuci in curand armata rusa. Deocamdata au mai retras din trupe/tehnica de prin diverse locatii gen Siria si au mai inlocuit din pierderi dar in curand or sa ramana si fara sursa asta…iar intre timp vesticii(ca si termen genral ca aici includ si statele din europa de est etc etc ) trimit bunatati de la bunica din ce in ce mai multe si mai diversificate…

   4
 38. Saga Insulei Șerpilor continuă: Rusia pierde încă o navă în Marea Neagră. „Vsevolod Bobrov”, navă folosită pentru transport logistic, se îndrepta spre Insula Șerpilor și a fost cuprins de flăcări
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia-pierde-inca-o-nava-in-marea-neagra-vasul-se-indrepta-spre-insula-serpilor-si-a-fost-cuprins-de-flacari-1937565
  ,,Potrivit unor informații încă neconfirmate, nava ar fi încercat în cursul nopții să ducă pe Insula Șerpilor un sistem de apărare antiaeriană. Ucrainenii ar fi lovit-o însă cu o rachetă, iar nava nu a apucat să-și ducă încărcătura pe Insula Șerpilor.”

  6
 39. My two cents:

  1. Cred ca s-a mentionat in textul de mai sus, dar revin pe tema apropo de Kherson.
  M-am uitat zilele trecute pe harta regiunii Kherson, nordul Crimeii. Din punctul meu de vedere Khersonul este foarte dificil de cucerit dinspre sud, Niprul este are cursul larg in zona si geografia este plate si foarte expusa. Orasul nu poate fi flancat nici pe la est nici pe la vest venind dinspre sud. Eu cred ca uUcrainenii au fost tradati acolo (cred ca a fost mentionat) si de aceea rusii au reusit sa inainteze rapid cucerind Khersonul in primele zile fara nici o reactie a ucrainenilor.

  2. Este destul de ciudat pentru mine faptul ca ucrainenii inainteaza consistent in zona Harkov, aproape de granita rusiei fara o opozitie puternica din partea rusilor. Ma gandesc ca rusii au acolo liniile de aprovizionare scurte si ar putea teoretic, rezista fara probleme atacurilor.

  3. Pe de alta parte in zona Kherson, unde rusii au liniile de aprovizionare destul de lungi, totul vine din rusia pe podul minune si traverseaza Crimeea, m-as astepta la o replica puternica a ucrainenilor. O presiune permanenta pentru a-i scoate pe rusi din oras, deocamdata se asteapta. Pobabil geografia destul de plata a zonei nu favorizeaza ofensiva…

  4. Daca rusii ar zice acum stop joc, ucraina a pierdut razboiul asta, a pierdut o gramada de teritoriu in sud si est, plus are blocada maritima. Este drept ca rusii pierd soldati si tehnica la greu, dar si ucrainenii pierd oameni si tehnica atat ca la noi in media lucrurile astea se spun mai putin. Nu imi dau seama cum ar putea ucrainenii sa recucereasca teritoriul pierdut….Probabil prin reformarea/crearea de unitati cu tehnica occidentala si binenteles ajutor occidental masiv. razboiul asta va mai dura o vreme….din pacate.

  10
 40. Prostia (sau disperarea) rușilor atinge cote incredibile. 82 de vehicule, două bărci și două poduri de pontoane pierdute la două încercări de a trece același vad (ce s-a putut număra ochiometric, cine știe câte sunt sub apă și nu se văd). Și probabil undeva la peste 1000 de oameni.

  A treia încercare nu a mai avut loc, căci se pare că BTG-ul desemnat nu a mai avut curajul să încerce.
  Ucrainenii i-au tocat cu artileria (ghidată din drone) și cu aviația (da, aviația ucrainană are superioritate punctual în bătăliile din Donbass, ceea ce pare incredibil).

  De remarcat și tehnica rusă distrusă, majoritatea vehicule vechi, din anii ’60-’70, în mod normal de linia a doua (dar cred că le-au cam terminat „pe cele bune” în două luni de razboi. BMP-1 pare să fie standardul acum în armata rusă).

  Și e incredibilă prostia (sau neputința) de a încerca forțarea unui vad fără superioritate aviatică, acoperire țeapănă AA și fără un cap de pod bine fortificat în prealabil de echipe mici și „speciale”. Dacă un autor de tehno-thriller (gen Tom Clancy sau Cristian Negrea, i-am citit pe amândoi) ar fi descris în vreo carte o acțiune a „armatei roșii” atât de stupidă și disperată (sinucigașă) mi s-ar fi părut foarte forțat. Dar iată că realitatea bate fantezia.
  Lista pierderilor ruse din bătălia de la vadul de la Bilohorivka, doar ce se vede la suprafață și pe mal, fără cele de sub apă:

  14 T-72
  35 BMP-1
  2 BMP-2
  17 unknown AFV (likely most BMP-1)
  5 MT-LB
  2 BMD/BTR-D
  2 BREM-1
  1 PTS-3
  5 PMP trucks (2 likely recovered)
  2 BMK bots

  Nu ar strica ca aceasta bătălie sa fie analizată într-un articol separat de specialiști adevărați.

  6
  • ce sa analizezi la ea, ca rusii au primit ordin sa traverseze cu orice pret si fara sustinere adecvata si au fost pur si simplu tocati?

   3
   • Unde-s taburile amfibii…care sa traverseze cu sutele si sa „inece” fortele inamice???
    Sa le invaluie???
    Sa faca manevra??
    Mai bine cu 3 cm in plus de blindaj pe Piranha.
    Eu ma intreb care e diferenta intre cavalerie aeriana cu elicoptere si astea pe la sol.
    Ambele au fost explorate cu „succesuri” in Ucraina.
    Si la doua luni de conflict ..cand se ajunge sa folosesti pontonierii ca nu mai ai poduri.
    Dar cum ar fi sustinut trupele ce treceau ..ca ei nu au fost capabili sa ii sustina pe „sosea”???
    Adica sa stea cu podul de pontoane sub focul artileriei si sa treaca cu Gaz-ul pe ele.
    Cate chestii ne scapa ..cand ne uitam numai la chestii generale.
    Multe din alea de pe acolo erau amfibii. Au uitat oare sa pluteasca ..sau conditiile din poligon , cu rampe betonate , rar le gasesti in natura. Mai ales cand opozantul stie „autostrada” de trecere.
    Parca chestiile astea erau ptr „surpriza” tactica.

    7
    • @Niko
     ” Multe din alea de pe acolo erau amfibii. Au uitat oare sa pluteasca ..sau conditiile din poligon , cu rampe betonate , rar le gasesti in natura. Mai ales cand opozantul stie „autostrada” de trecere.”
     Cu alea amfibii traversezi când îti permite terenul. Sunt poze din dronă care arată maluri înalte în aval și amonte de locul ales pentru trecere.
     Apoi, ucrainenii au făcut recunoașterea terenului înainte, și au identificat corect locul care va fi ales pentru traversare.
     Restul e doar problemă de 2 minute pentru calcularea coordonatelor pentru focul de artilerie. Și așteptarea inamicului..
     Părerea mea, hâc…

     3
     • @sharky & MZ

      Și revenim la obsesia unora de pe aici pentru (doar) transportare amfibii, chiar și prin sacrificarea proiecției.
      Puține vaduri permit trecerea unui vehicul fără o rampă amenajată. Să identifici rampe naturale e ok, dar nici dușmanul nu stă cu mâna în sân și le pune sub observație.
      Probabil peste 70% din cursurile de apă din țara asta pot fi trecute pe timp de vară și de P-V (apă mică, sub un metru), însă problema rămâne: maluri abrupte.
      Pentru noi, sistemul hidrografic însă este un aliat natural neprețuit. Râurile multe sunt bune în defensivă. Și avem și la est și la vest 🙂

      6
     • https://twitter.com/DefMon3/status/1524474117411512322
      Imagini radar ale punctului de trecere .
      Imagini comerciale low-res .
      Cu regula de trei simpla , cunoscand rezolutia imaginilor radar comerciale hi-res , si necunoscand rezolutia celor militare , dar avad o idee , ucrainienii au avut si alta sursa de informatie chiar daca rusii au dat foc unor zone de padure si au folosit lumanari fumigene pentru a se ascunde de drone .
      Povestea cu auzit zgomotul salupelor de tractiune imi pare doar o poveste ,

      3
      • @nicușor,

       Râul, ramul… 🙂
       Ucrainenii cunoșteau foarte bine zona și știau posibilele vaduri de trecere, pe care le-au ținut sub observație cu drone și cercetași imediat ce au sesizat concentrarea de forțe rusești pe malul opus.

       Acum fug, până nu apare Mircea S cu un citat de propagandă rusă direct din Zakarova, dar bășită pe gură, la mâna a doua, de idolul lui: cățeaua de Le Pen 🙂

       10
       • Unu` ,

        O zona lovita cu artileria in maniera de care ne spui dumneata arata asa :
        https://twitter.com/REjercitos/status/1523014807707824128
        Aici vad ca au fost lovituri chirugicale , vehicule lovite fara cratere in zona .
        Nu exista imagini video sau radar ale luptei , asa cum exista la mai toate atacurile cu drona .
        Repet , fortele ruse asigurasera cu fum ( natural , artificial ) zona .
        Iar imagistica radar este in top .
        Cred ca trebuie sa facem diferenta intre ce ni se spune ( deocamdata )si realitate .
        Nu degeaba zboara avioanele radar prin zona de frontiera NATO .
        Americanii au recunoscut oficial ca au ajutat Ucraina cu informatii
        https://www.nytimes.com/2022/05/05/us/politics/moskva-russia-ship-ukraine-us.html

        In rest, pe RoMil , mie mi s-a spus prima data prorus pe timpul PDL , cand am aratat
        ca la intoarcerea acasa in concediu la iesirea din aeroport te iei cu mainile da cap obisnuit fiind cu ce ai lasat in urma in apus , ca in orasele Romaniei strazile sunt pline de gropi , trotuare sparte si scufundate ,
        Apoi de fiecare data cand am zis ceva contra Ungariei .

        3
        • Nu te certa cu mine, @nicușor, că nu te-am contrazis. Și ucrainenii au recunoscut că au folosit imagistica radar, drone, cercetași tereștri (probabil cu marcatoare de ținte) și obuze ghidate. Da, au fost lovituri chirurgicale, foarte probabil, in maniera în care ucrainienii au arătat că sunt în stare (inclusiv pe ținte în mișcare).

         Nu te-am făcut pro rus, doar mă miram că tot nu apare cineva care sa ne explice doct că „ucrainienii mint”. Însă a apărut altcineva (mai jos), în mod cert mai puțin inteligent decât cel la care mă refeream.

         1
        • Cum spuneam , nu se vad multe cratere , ca razultat al artileriei ucrainiene .
         Acum trei saptamani am avut confirmarea , elementul principal al contraatacului ucrainean a fost un batalion de T-64 , care dupa relatari a tras ” a bocajarro ” , adica in tinta aflata ” la gura tevii ” , tactica utilizata si in alte dati .
         Ceea ce inseamna ca au avut informatii foatre precise relativ la pozitia inamicului si la pozitia proprie la nivel de comandant de pluton cel putin .
         Informatii in zona invaluita de fum .
         Nu e putin .
         https://www.revistaejercitos.com/2022/05/22/desastre-en-bilohorivka/
         Regret ca nu am pus link-ul cand l-am descoperit , ramsesera sapte ore de citit la liber , dar m-am grabit la serviciu .

       • @Unu’

        EDITAT! MirceaS Atentie la limbaj ca nu suntem pe centura!

        2
        • Ce limbaj ?!

         Ați spus (Răzvan Mihăianu) că nu mai permiteți atacuri personale și când nu editați postul puțoiului ăsta de Unu’ care spune că bășesc cu gura și am cățele ca idol, voi sunteți pe centură !!!!

         2
      • Pe timp de noapte , in liniste , in functie de daca stateam pe un deal ..auzeam tractoqrele , sau trenul de la 20 km.
       Daca stai pe vale ..nu.
       Si ..da , cateodata viata bate filmul.
       Nu totul e high tech command.

     • Eu de multe ori …cand imi imaginez unitatile astea mari , fac analogii cu situatii intalnite pe santiere , pe unde am fost.
      Operatiunile amfibii ..sunt cele mai dificile.
      O spun americanii..o spun cei ce le „practica”.
      Ca sa treci cu batalionul prin „garla” , nestingherit ..o faci cand nu are posibilitatea oponentul sa iti tina toate locurile pe unde vei trece.
      Adica ..cum era cu sovieticii pe timpuri ..cu mii de unitati simultan. Sau cand controlezi terenul.
      Sa o faci ca la 1941 toamna ..cu fieratanii de la 15 la 20 la 40 de tone ..la limita plutirii , care trec pe „poduri” instabile …nu prea e treaba ok.
      Chestia era putin …in tema ..capacitatii amfibii , considerate primordiale.
      Mie nu mi se pare primordiala ..din moment ce doar unitati „limitate” ca si putere de foc , sau durata de a lupta ..pot traversa.
      Si dupa aia ce?? Fac ca rusii? Le lasa izolate.
      Mi se pare mai important sa poti exploata rapid infrastructura ocupata , inainte de a fi distrusa.
      La fel cum si MRAP-urile ..facute cu ou si otet pe aici , pot fi un „obiect” extrem de util in razboiul urban.
      Razboiul evolueaza ..si multi ramanem captivi ..unor idei si concepte.

      1
      • „La fel cum si MRAP-urile ..facute cu ou si otet pe aici”

       Dap, MRAP-urile ar avea o pâine de mâncat într-un război urban. Unde nici nu poți intra cu tancurile, dacat tii la viața ta, precum au făcut rușii, dar nici nu te-ai simți confortabil într-un HUMWEE. Spetnaz au murit pe capete in GAZ Tigr și Iveco LMV. MRAP-urile uctainenine Kozak s-au descurcat decent.

       3
    • „Multe din alea de pe acolo erau amfibii.”

     Una e să plutească și alta e să poată urca un mal (teren abrupt, mâlos, vegetație etc). Să fii sigur că poți face „învăluiri cu sute de amfibii” ar trebui să amenajezi capuri de pod cu rampe, la ce teren am văzut că era acolo.

     • Apropo, BMP 1 și 2 și BMD sunt amfibii (nu știu despre MTLB). Și asta nu i-a ajutat cu nimic în acest caz punctual.

    • locul de trecere avea mal inalt, degeaba pluteau amfibiile ca nu aveau cum sa iasa.

     Tocmai discutia de acu’ ceva timp, despre ce se intampla atunci cand iti inghesui batalioanele sa treci pe un ponton… devii burete pentru artilerie.
     La ce carnagiu a fost acolo, puteai sa ai si Piranha 5… ti-ar fi imbunatatit doar marginal sansele de supravietuire la lovituri de 152/5mm sau 122mm.

     2
     • https://mobile.twitter.com/RALee85/status/1525434141629722626
      Interesanta filmarea asta. Cam în completarea a ceea ce ai scris tu

     • Citisem de mult , o curiozitate relativa la operatiunile de fortare a raurilor din zona in al doilea razboi mondial .
      Malul vestic era mai inalt decat cel estic .
      S-a dat si explicatia : de-a lungul a zeci de mii de ani , datorita rotatiei Pamntului apa raurilor a erodat mai puternic malul de apus , translatand cursul raului spre apus , si lasand partea de rasarit plana , vechea albie fiind colmatata cu aluviuni .

      4
     • Tocmai asta e „problema” unitatilor „amfibii”.
      Nu ca „nu stiu” sa pluteasca.
      Una e ca „raioanele” , zonele nu sunt ca „in poligon”.
      Nu exista rau in tara asta ..care sa nu fie in zona de munte ..sa aiba maluri cu „plaje” , rampe naturale.
      Si sa nu fie malos.
      Din simplul motiv ca solul e cernoziom negru si anumite parti de loess galben(cred ca asa ii spune) ..in proportie mare.
      Acum ….se mai gasesc si locuri propice ..dar in epoca dronelor le vad si adversarii , de la distanta sigura.
      Acum…mai exista si genistii ..si cu un buldozer sa le faca …dar se pierde elementul surpriza , se incetineste treaba ..se schimba coordonatele.
      Partea a doua e ca „unitatile amfibii”(strict masinariile ce pot trece fara pregatire prin vad) sunt limitate la transport de trupe ..cu mitraliera/tun calibru mai mic si ceva suport cu foc.
      Nu se compara cu „unitatile grele” din categoria lor ..si pot fi facute terci relativ usor.
      Eu raman la parerea mea.
      Cunoasterea situationala ..componenta de comanda control si cunoasterea echipamentului propriu sunt mai importante decat cateva caracteristici tehnice.
      Mijloace se pot gasi multiple ..ptr a face ceva , totul tine si de stiinta de a le intrebuinta.

    • Niko ,
     https://twitter.com/DefMon3/status/1524400495909122049/photo/1
     Unde sunt totusi BTR-urile de care ne spui ?
     BMP-urile1 si 2 nu se pot folosi acolo din cauza vitezei curentului , asa au spus cei care cunosteau zona . De fapt infanteria marina sovietica nici nu le-a acceptat , au ales BTR si PT-76 .
     Si cei tei centimetri in plus la blindaj nu au folosit la nimic lui T-80 spre exemplu .

     1
   • @MZ,

    De remarcat că această acțiune a fost pur sovietică. Ca berbecii, la moarte în tocător. Nici măcar o pregătire de artilerie și sprijin de artilerie și contrabaterie. Măcar două baterii de Msta, trei mașini de Smerch și două-trei radare contrabaterie, (fie ele și din cele din anii ’80) să fi avut și tot le făceau mari probleme ucrainenilor.
    Nici nu mă miră că un BTG a refuzat misiunea de a încerca forțarea a treia oară.

    3
    • @Florin
     By Russian with Atittude…
     Sursă foarte credibilă!
     Părerea mea, hâc…

     10
     • @sharky,

      Ai fi uimit câți români se adapă de la propaganda din asta 🙂

      2
     • Sa nu vorbim de credibilitate, sursele ucrainiene sau vestice sint de-a dreptul ridicole. Urmaresc netul rusesc si pot sa zic ca sint chiar decenti fata de dezmatul manipulator din media vestica..Legat de analiza de mai sus, rusii au pierdut ceva tehnica acolo dar totusi prea multe BMP-1, 36, pe care nu prea il mai au in dotare, in schimb prezent in armata ucraineana la greu..Poate fi un sir de evenimente intinse pe o saptamana sau doua si prezentate de ucrainieni ca ceva unic si devastator.

      4
    • @Florin,

     Mi se pare o tentativă destul de stângace a unui blog, în mod cert pro rus, de a arunca în cârca ucrainenilor măcar o parte dintre vehicule 🙂

     Cum explică el acolo că probabil s-au luptat în acel vad „cel puțin o săptămână”, când orientarea vehiculelor sugerează un asalt unilateral.

     În plus, faptul că BMP-1 „nu mai este folosit de către armata rusă” este o minciună prin omisiune. Teoretic fusese retras. Practic au fost filmate trenuri cu sute de BMP-1 din parcul rece în drum spre front, pentru a înlocui pierderile de tehnică.

     Or mai înflori ucrainenii, dar de data asta dovezile filmate sunt destul de clare. Și nici nu se compromit în acest hal, înflorind ceva mare, care poate fi dovedit că, cel puțin parțial, e invers.

     Nu pot spune despre partea cealaltă la fel. Dacă au luat ei de pe Twitter imaginile de pe display-ul Bayraktarelor și le-au prezentat ca „distrugere de echipament ucrainian pe Insula Șerpilor”, e clar 🙂

     Apropo, au fost imagini, postate chiar de membri Wagner, cu o mare „grevă” a mercenarilor care nu mai vor să lupte pentru că sunt folosiți care și carne de tun. În Lugansk.

     PS: ucrainienii sunt confirmați și de britanici vis a vis de această operațiune. Iar britanicii (ca și americanii) au mers în acest război pe confirmări ale unor operațiuni despre care știau că sunt 100% reale (și estimări foarte moderate).

     6
    • „Right now, fighting is reported on the other side of the river, implying a successful crossing”
     Păi dacă au trecut râul [„cu succes”] au cam belit #₩£@ ca podul de pontoane e distrus, nu mai pot nici sa se retragă ?)

     5
     • *Păi dacă au trecut râul [„cu succes”] au cam belit #₩£@ ca podul de pontoane e distrus, nu mai pot nici sa se retragă ?)”

      Chiar asta au pățit. Din spusele ucrainienilor (confirmați și de alții), au distrus podul de pontoane (la prima fortare) după ce au lăsat o parte considerabilă a forțelor ruse să treacă. Sunt pe „malul ucrainan” pozate distruse grupat, cu azimutul spre pozițiile ucrainene. Au atacat ca berbecii și au murit ca olie.

      4
    • Nu ti-e putin rusine asa? Chiar nu ai simtul penibilului? Chiar nu poti distinge falsul?
     Pun pariu ca tu credeai povestile din 2014 din Donetsk cu mamica aia ce spunea ca i-a fost rastignit de catre fașîștî de ukr pruncul; iar dupa doua saptamani tot ea aparea in Lugansk relatand cu blocul ei a fost bombardat de aceiasi purificatori etnici sclavi ai americanilor.
     Ale dracu surse de propaganda din Vestul asta destrabalat ma.

     7
 41. Cum scriam mai demult , in acest conflict au fost utilizate si trenurile blindate
  O sinteza
  https://twitter.com/TRUFAULT/status/1524123909938769920
  https://www.youtube.com/watch?v=SJnwegwwy2k

  1
 42. Am scris de vreo trei ori aici , dupa victoria Conventiei Democratice in alegerile din 1996 si inlocuirea conducerii statului si a uzinei noastre cu activisti de partid din respectiva coalitie , la noi in fabrica au venit negustorii de fier vechi de la Strehaia si au carat stocul de inox pastrat pentru mobilizarea industriala .
  De ce repet ?
  https://www.dcnews.ro/romania-ar-putea-construi-un-avion-militar-ministrul-florin-spataru-am-avut-discutii_870678.html
  Pentru ca astazi s-a spus adevarul despre situatia capacitatii de pulberi : de fapt exista , este functionala dar nu avem stoc de materie prima pentru mobilizare .
  Nu avem stoc cu razboiul de cealata parte a frontierei .

  1
 43. Cred ca dl. Ganciu este optimist. Nu cred ca Ucraina ii va bate pe rusi si o sa le ia teritoriile inapoi!

  1
 44. https://republica.ro/de-ce-sunt-est-europenii-pro-americani_2?fbclid=IwAR3Z47zPQ2OvAWrrmsn-G-MLXvh4bVNY8C8SP3dkulf9ghp17-dAK1gwdfE

  „Dacă, Doamne ferește, libertatea și securitatea noastră ar ajunge să fie garantate doar de Germania, Franța, Austria și Italia, am fi pierduți. Asta ne spune experiența ultimilor 30 de ani.

  Vestul continentului are fascinația asta față de Rusia care nouă ne dă fiori reci. Pentru ei, estul e Rusia – și orice există între ei și Rusia e cantitate neglijabilă, teritoriu irelevant, destine ieftine.”

  Ce sa zic, bine ca aceasta varianta – a Initiativei celor trei mari incepe sa se auda in ce in ce mai mult in mainstream. Aparent acu’ 6 ani eram conspirationist putinist isolationist dughinist (desi macron a slobozit in public duda lui dughin, aia cu evropa de la lisabona la vladivostok) cand sustineam ca Intermariumul trebuie sa-si regandeasca pozitia fata de europa de vest si sa se apropie de statele cu adevarat civilizate gen UK, US.

  In rest, sa-i multumim Lui Dumnezeu pentru Klaus Johanes, care ne reprezinta cu mandrie in fata Intermariumului. NOT. Tipu’ a creat Forumul de Afaceri, la conferinta Aliantei din 2018, iar la cea din 2019 nu a catadicsit sa-si miste hoitu’. La forum. Forum creat de el. Csf, a sunat mai tare telefonu’ de la berlin.

  3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *