Elicopter de atac pentru jandarmerie: T-129 Atak

La unii jandarmeria chiar se doteaza la acelasi nivel cu armata.

Comandamentul general al jandarmeriei turce tocmai a receptionat al 11-lea elicopter de atac, dintr-un total de 18 (optiune posibila de pana la 24):

Kurzii vor primi cu siguranta o atentie speciala!
Pakistan erau dispusi sa plateasca in 2018 pana la 1,5 miliarde de dolari americani pentru un pachet de 30 de astfel de elicoptere.
Intre timp, incepand cu 2017, turcii lucreaza si la UAV-ul electric T629 de doar 6 tone…
si pentru putin mai incolo, la prototipul mai greului ATAK-2, cu primul zbor prevazut in 2023.
Nu sunt neaparat surprins de cresterea in dimensiuni a urmasilor lui AH/T-129, insa odata cu miniaturizarea electronicii, a cresterii puterii motoarelor (vizibila deja intre AH-129 si TAI-129 Atak) si a scaderii consumului, parca m-as fi asteptat la o versiune cu gabarit similar, dar semnificativ mai „furisata” si cu capacitati usor extinse.
AH-129 era low-costul elicopterelor de atac, cu echivalentii sai Z-19 Harbin si Kawasaki OH-1, pe cand T-129 Atak se apropie ca si categorie de Caic Z-10, dar urmasii acestora nu par deloc sa mai fie in aceeasi categorie.
Daca T-129 Atak s-a ingrasat cu 450kg fata de A-129 Mangusta, masa acoperita de puterea mai mare a celor 2 motoare LHTEC CTS800-4A de 1360 Cp fiecare fata de doar 890 Cp ale Rolls-Royce Gem 2-1004D, T-929 Atak 2 isi dubleaza practic masa totala fata de predecesorul sau, fiind vizate motoare din categoria lui TV3-117, de aproximativ 2500 Cp (aceeasi categorie cu RAH-66 Comanche, ale carui motoare le-a preluat). Ceea ce este similar cu ceea ce se preconizeaza pentru Leonardo AW-249 cu ale sale motoare General Electric CT7-8E6. Practic se intra in categoria elicopterelor de atac mai grele: Apache, Viper, Mi-28, Ka-52 sau Rooivalk.
Poate ca BELL Invictus, echipat cu un singur motor General Electric T901 de 3000Cp, urmas al AH-1 Cobra monomotor, va prelua stafeta elicopterelor de atac compacte in deceniile urmatoare… Doar sa reuseasca mai intai sa castige competitia americana si sa ajunga in productie de serie.
Noi inca nici nu stim cu se mananca elicopteul de atac…
Jandarmeria noastra e alta poveste alambicata.

.

Marius Zgureanu

 

Surse:

. https://www.helipress.net/schede-583-military_helicopters_t129_atak_the_mangusta_made_in_turkey_video

. https://www.trtworld.com/magazine/turkey-s-unmanned-attack-helicopter-exhibited-for-first-time-44550

Citeste si:

. CAIC Z-10 si Z-19 Harbin livrate catre armata chineza

. Kazan Ansat 2RC 

. KA-126, o oportunitate inca viabila?

 

76 de comentarii:

 1. Salut. Citind articolu mi-am dat din greseala binenteles cu ciocanu peste deste, noi tot ca noi.

  6
 2. neamtu tiganu

  Nu prea inteleg diferenta intre jandarmerie, politie. Ce face una si ce face alta?
  Privind elicopterul insa, pare pur si simplu, aparat pur de lupta, inarmat pina-n dinti. S-ar potrivi chiar unitatilor militare.

  Pe de alta parte e surprinzatoare dezvoltarea industriei aeronautice turcesti. Sigur ca multe componente de baza, motoare si probabil si multe echipamente electronice, provin din occident, dar totusi se misca.

  Ca tot se vorbea zilele trecute de democratie, Erdogan nu e nici pe departe un democrat, dar in zile fierbinti o mina de fier nu strica. Oricum Turcia devine din ce in ce mai periculoasa, chiar daca e in NATO.

  12
  • Politia menține ordinea publică iar când lucrurile scapă de sub control jandarmii o restabilesc.

   5
  • De aia aveau romanii institutia dictatorului. Ai o situatie de criza, numesti pe unul cu echipa restransa care stii ca se pricepe, pana trece pericolul. Cu accent pe „se pricepe”.

   Daca ma gandesc bine, si cand un om singur e in pericol nu poate sta sa analizeze si sa „dezbata” intern optiuni. Face ce poate si stie, nu se complica. Bubui mingea in tribuna, nu driblezi sa o pierzi langa propria poarta.

   La cum se misca turcii, intr-un meci intre ei si rusi am fi vazut cate o Moskva scufundat zilnic si lupte reale de aviatie. Uite ca ei tot nu fabrica doar drone si vor si aviatie, tancuri, nave etc.

   6
   • Si tot romanii aveau triumvirat. O tara care a inceput cu o lupoaica care alapteaza 2 copii. I-au batut dacii, partii, celtii, toti.

    1
    • Dar i-au batut mai des si mai bine pe daci, parti, celti si altii decat respectivii pe ei hehe. Dezastrele cu partii, germanicii etc au avut razbunare.

     Trimumvirat si alte trasnai au aparut cand deja incepeau sa nu mai aiba sistemul initial auster si muncitor al tinerei Republici si se bateau toti la ciolanul strans de dictatorii cu simt de raspundere care renuntau cand trecea criza. Adica de cei care au intinat idealurile nobile ale dictaturii, ca sa citam un clasic inca in viata.

     3
     • Le-a iesit, din moment ce Italia e plina de romani. Istioria e bizara. Ne mai intrec la muzica, atat.

      1
     • neamtu tiganu

      @bing bing, uneori am impresia ca istoria se scrie si se rescrie permanent. Pina si pe columna lui Traian, imparatul a fost schimbat cu sf Petru.
      La fel de „subtire” mi se par multe incercari de clasificare, de la democrat, dictator, feudalism, ev mediu etc. Parerea mea e ca intreaga istorie a omenirii a fost un amestec intre diferite mentalitati, puteri.
      Si cea mai mare iluzie e sa credem ca azi aveam cel mai bun sistem!

      Scuze Marius, nu vreau sa-ti ruinez postarea!

      4
  • Politia e structura civila. Deci daca te cheama in afara programului te plateste. Jandarmeria e militara, nu iei niciun ban in afara programului, la fel ca in armata. La fel si in serviciile info, pompieri. In cazul turcilor e particularitatea cu sirienii, kurzii, rusii, irakienii etc. Nu degeaba au vrut militarii din fos sa-l aresteze. La sugestia americanilor. Ca politician e abil. Un fel de Orban la scara mai mare.

   2
  • @nt
   Pai vor si turcii sa se joace de-a King of the Road:

   4
  • Herr Von Renn Weg

   Simplu, politia te ameninta cu moartea, iar jandarmeria „doar” te gazeaza si te bate la proteste! ::)
   A, te mai bate si politia cate-odata, cum a fost cazul celor doi barbati de la inceputul pandemiei care le atrasese atentia politistilor ca nu purtau masca, in timp ce facusera un filtru chiar pentru a impune populatiei purtarea mastii… dar asta nu se pune, pt ca ambii barbati au murit ulterior la nu foarte mult timp dupa ce unii politisti fusesera condamnati…
   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24696825-doilea-dintre-barbatii-torturati-politisti-gasit-mort-celalalt-murit-acum-3-saptamani.htm

 3. parca aveau probleme cu motorizarea? acum s-a rezolvat brusc???

  3
 4. dupe blek-hoci la igsu ar merge si niste cobre la cea mai “bună” meserie…..

  6
 5. Turcii cu elicopterul asta asigura suportul aerian forțelor de ordine care se afla in zonele „calde”. Unde unii te pot aștepta cu mitraliera de 14,5 MM montata pe o Toyota sau cu un AG 7 in traistă. Și unde nu poți ține regimente întregi de armata cu tancuri , artilerie , etc.
  Exista țări unde in anumite zone e recomandat sa asiguri ordinea publică înarmat pina în dinți.
  Elicopterul de lupta e un sprijin real.

  PS.
  Pentru domnul Neamțu țigani.
  In linii generale și fără a generaliza .
  Jandarmeria in timp de pace face ordine publică în mediul rural sub comanda ministerului de interne. ( Franța)
  . In caz de război, devin unități de lupta și poliție militară sub comanda ministerului apărării.

  Politia normala/ clasica , face ordine publică că e pace , că e război.

  La italieni , arma carabinierii e echivalentul jandarmeriei franceze.
  Are și unități de lupta cu transportoare, elicoptere. In ex Yugoslavia au asigurat atît ordinea publică cât și misiuni de lupta.

  Jandarmeria română e o excepție la normalitatea internațională. Este reciclarea fostelor trupe de securitate .
  Să mănânce o pâine și foștii ofițeri , subofițeri de securitate.
  Pină in 1945, jandarmeria română era după modelul francez. Ordine publică în principal la țară.

  8
  • neamtu tiganu

   Stefan, multumesc de explicatie, absolut sincer, habar nu aveam, am impresia ca-n Ge nu exista departajare.

   • neamtu tiganu
    jandarmeria a fost reanfiintata in romania ca sa suplementeze numaru de soldati permis legal in urma tratatului de la helsinki de reducere a capacitatilor militare nationale raportat la numarul de populatie.

    4
  • Ghita Bizonu'

   Nu !

   Trupele de securitate acopereau partial fonctia fostelor trupe de jandari

   1
  • In tarile latine nu exista politie militara, doar carabinieri, jandarmi, guardia civil. In tarile anglo-saxone nu exista jandarmi. Doar Olanda avea, Austria inca are, Cobra. Jandarmeria e specific franceza, gens darmes. Erau caverie initial. Politia militara e specific americana. La noi politia militara a fost infiintata in 90. Inainte nu exista. Si unele unitati transferate apoi la DGIA.

   2
  • Herr Von Renn Weg

   Eu cred ca au dotat si jandarmeria cu elicoptere de atac pentru a avea o contra-pondere armatei care, in cazul Turciei, tot are naravul de a organiza lovituri de stat…

 6. Jandarmii bat populatia …
  Politia doar ii impusca …

  😀 😀 😀

  Serios vorbind, jandarmii sint folositi doar pentru mentinerea ordinii … nu pentru protectia populatiei – cel putin asa e la noi, in Ro – vezi 10 august….
  Politistii ar trebui sa fie in sub-ordinea cetateanului, sa-l pazeasca si sa ii asigure libertatea de exprimare, cu exceptia faptului cind sint chemati jandarmii…

  Dar totusi, pentru interne, nu cred ca ne-ar trebui elicoptere de atac … pe cine sa ataci?
  Alea ar trebui luate pentru paza de coasta si litoral, si armata, nu pentru interne…

  Se pare ca capii turcii se gindesc ca, in caz de rasturnate a lui Erdogan, sa poata interveni eficient, inclusiv impotriva militarilor – daca ar exista un puci militar.
  Niste Vipere + Cobre ar fi super-bune, pentru relieful nostru – supraveghere, cercetare si atac.
  Si la marina, citeva elicoptere – minim 2 per corveta – plus citeva de coasta, de supraveghere si atac anti-nava, si ne-am scos. Nici nu ne-ar trebui asa de multe …
  Doar sa facem achizitii cu cap. Le-ai face mentenata la Brasov, eventual si asamblarea, in viitor, daca ar fi sa iei mai multe bucati pentru Ro-army.

  Dar n-ai cu cine …

  10
 7. Cred ca la noi s-ar putea pune ceva de genul in aplicare pe principiul „fonduri europene” unde M.A.I. are acces, M.Ap.N. deocamdata nu. Principalul e sa le poti achizitiona, dupa daca e cazul se pot imprumuta. Oricum in caz de razboi Jandarmeria si la noi poate trece in subordinea M.Ap.N. deci…

  2
  • Nu trece. Aia era in anii 40. Jandarmeria de campanie. Acum exista politie militara din 90. Ma refer la b265 si restu, nu la unitatile infiintate pt paza obiective, ca ei stiu doar sa se invarta in jurul obiectivului, n-au auzit de interventie ct.

   4
 8. La noii Jandarmeria folosește Carpați și PM zero experiență de lupta, zero capacitate de lupta urbana ,zero dotare ,zero mare , dar cui îi pasă?. Politicul e ocupatcu lupta pentru putere și a pune pe alti miniștri in funcție care sa fie din gașca lor.

  8
  • Jandarmii nostri sunt jandarmi doar cu numele si n-au nici traditia, nici valoarea/valorile celor pe care ii imita.
   Institutia Jandarmeriei a aparut in Franta imediat dupa Revolutia Franceza inlocuind politia militarizata a Vechiului Regim (La Maréchaussée), iar numele vine de la cavaleria grea franceza din Evul Mediu si Epoca Moderna (Gendarmerie de France – „gens d’armes” = oameni de arme – calareti grei in armura). Misiunile ei sunt politie judiciara, politie administrativa, politie cu caracter militar (a nu confunda cu Politia Militara), supravegherea teritoriului in caz de conflict, operatiuni exterioare si mentinerea pacii etc.
   In Franta Politia si Jandarmeria au misiuni de multe ori similare si isi impart teritoriul in zone de responsabilitate (Jandarmeria avand zonele rurale si orasele mici, adica vreo 95% din teritoriu si jumatate din populatie). Desi depinde de Ministerul de Interne si nu de Aparare (o manarie facuta de Sarkozy), Jandarmeria Franceza este o unitate militara, are in dotare transportoare VAB (si a avut si tancuri usoare – AMX13 si VBC-90) si elicoptere si detine una din cele mai bune unitati de interventie din lume, GIGN (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale).

   17
  • De USP si SPAS 15 ai auzit? Te dai cu tastatura, nu stii. Ia zi ce e bb?

   5
   • BB este o denumire generica la toate armele pe platforma AKM cu țeava scurtă ( 270 mm ) cal 7,62 mmx39 ( model 1980 ) fără vergea de curatare , cu pat rabatabil tip briceag și la origine aveau încărcătoare de 10 si 20 cartuse .
    Pot trage și fără să desfaci patul …

    S-au inventat regulamente specifice , cum ar fi trageri la distanțe scurte de 75 m și 150 m .
    Seriile erau BB xxxx , ca urmare așa au întrat în memoria colectiva , arme BB , deoarece trebuia o asemanare forțată cu legendarele ZB .
    Legenda era obligatorie , în scopul propagandei ” securității invicibile ” .
    S-au produs foarte puține , doar 60000 , la cererea MI al RSR , cu destinație specială : trupele de securitate .
    Culmea , trupele de Securitate Montană și trupele de Securitate Deltă Litoral foloseau pistoale mitraliera cu țeava normală …
    Majoritatea stau nefolosite , în rezerva de luptă .
    Real , nu au utilitate decât pentru șoferi , tanchisti , piloți și luptă urbană .

    14
    • Pt ca incepe seria armei cu bb. De fapt e carabina, nu pistol mitraliera. E folosit in rol de pistol mitraliera.

   • 1. bb este un program demonstrativ al bibliotecii aa. link: https://en.wikipedia.org/wiki/AAlib
    2. limbaj de formatare text. link: https://en.wikipedia.org/wiki/BBCode

    6
   • niste table ruginite asta sunt. daca pm ul il mai lasi doua trei zile neuns bb ul se face rosu.

    7
 9. cei pe care i vad eu la interventii au casti moderne, veste moderne, glock si shotgun uri nova. La unii vedeam si un model modern de ak cu red dot si lanterna. Poate acuma cativa ani erau asa cum spui tu, acuma rar sunt vazuti cu pistolul mitraliera

  1
 10. Asta cu „jandarmeria” ar putea fi o portiță pentru a nu număra aparatele conform tratatelor internaționale care limitează numărul elicopterelor pentru fiecare țară. Cum ei au o mica joacă cu palicarii elicopterele folosite de smurdul lor ar putea fi dotate și cu ceva rachete anti-navă!!

  3
 11. Sper că elicopterul turc trage doar cu petarde și gaze lacrimogene, sper …

 12. Sunt 2 explicatii posibile:
  1. Kurzii si ce au prin traista cum zicea cineva mai sus, iti trebuie sprijin aerian serios prin zonele muntoase unde activeaza, basca ca pot primi via Irak sau Siria scule mai eficiente fata de ce aveau pana acum.
  2. Paranoia lui Erdogan care s-a simtit tradat de armata si isi construieste practic o garda pretoriana capabila sa faca fata mai bine unor unitati militare rebele.

  7
 13. Daniel Gherghe

  Au fost în tratative cu ucrainienii să le dea motoare,
  acum,cu războiul…

  2
 14. Mi se pare tragi-comica chestia cu jandarmeria , politica lor e asa cum e dar ca volum de lucru si inovatie nu pot sa le zic decat BRAVO LOR !

  1
 15. Din miile de ingineri cu care isi construieste Turcia arsenalul cati credeti voi ca si-au facut studiile in universitati mutilate de dictatura ?! Nu competenta cultivata intern o foloseste acum Erdogan ci fanatismu alora care s-au scolit in Germania si in State fara sa asimileze nimic din valorile sociale de acolo si s-au intors la tiranul lor si la piata imobiliara prapadita de inflatie mai rau decat de talentul turcilor la clocit case pe falii seismice. O diploma de inginer scrisa in occidentala, doi-trei ani de experperienta intr-o firma asemenea si bani de-o masina stransi pe parcurs sunt inceputul standard pentru o viata petrecuta intre industria militara, propaganda de stat si preshul albastru, fara ale cai pentru constiinta.
  … jmekeria turceasca e babardeala la coltu blocului. Doar diversitatea si concurenta pot garanta pe termen lung productia de patente. Am sa behai pana m-or taia si pe mine turcii ca armata fara educatie nu se poate…

  Cum o fi aia sa trimiti politia/jandarmeria sa-i certe cu un elicopter de rachete pe aia care demonstreaza pentru independenta academica ?

  6
 16. Asta ar mai lipsi la ce psihopati si sociopati sunt in jandarmeria romana.

  6
 17. Din ce se vede, jandarmeria turca este mult mai bine dotata decat toata armata romana.

  1
 18. Ghita Bizonu'

  mama!
  Ce insi informati ave mai de curand !!!!
  Buni ptr gazeta de perete ……

  Ia sa vedem ….

  Turcia … in unele zone au ceva agitatie care , uneori , ar putea lua forme de guerilla… Mde in astfle de zone merge ca jandarmeria sa iaba elicoptere de atac. Ca ma rog e mai scumo decat un avion „dedicat” – sa zicem Tucano de la Embraere.. asta este . Dar, daca il constrtuesti tu, per toatal productie iti ies mai ieftin .. alea militare .
  Dinenteles ca in late zone, mai fara probeleme – de ex Franta, Utaliam Romania .. ajung niste TAB uri (ale noastrte cu o p[iea de 14,5 sunt5 chiar excesiv inmarmate)

  Intrebarea pe care evitam sa ne-o punem este insa alta …. „baietii nostri” care au „cooperat” prin zone mai calde in „mentinerea pacii” nu cumva au castigat experienta mai degraba in „jandarmerie coloniala” ?
  Nu, nu le contest valoarea pesroanla ci doar „antrenamentul” … Ca una e sa fii antrenat , sa zicem ptr handbal, si alta ptr .. volei!

  A.. si ne mai straduoim sa uitam .. ca dintai BELL zicea ca daca vom produce in Romania AH 1 … facea Bell rost de export in Polonia si Turcia. Azi noi elicoptere de atac ceva intre zero si canci iar Turcia produce si vrea sa exporte…

  6
 19. Articol despre dotarea jandarmeriei turcesti cu comentarii despre jandarmeria romana.Una scrie alta se vorbeste.

  7
  • Anla, e si asta o indicatie… despre cat de ‘necontroversata’ si ‘iubita’ e institutia noastra.

   3
   • Poate, la un articol in care de fapt pilonul central este elicopterul care va echipa jandarmeria turca nu jandarmeria turca in sine, 4 mesaje din 5 sunt despre cat de proasta este jandarmeria romana. Pai cat de… poate fi institutia n-ar trebui sa ne mire cand la nivelul discutiilor libere in societate, aici in cazul asta aici pe RM nu reusim sa atingem subiectul propus decat zgaraindu-i coaja in cateva mesaje stinghere. Cum ar veni nu conteaza ce se propune conteaza ce vreau eu sa spun nu conteaza unde.
    Uite de ce nu faci un articol cu subiectul JR in care sa se dezbata tarele institutiei vazute de societate iar cei nemultumiti sa-si verse oful. Poate razbat si niste propuneri constructive de acolo

    4
    • Plecand de la nume oamenii extind conceptul, in fiecare tara avand in esenta acelasi rol/scop. Cu diferente minore la prima vedere intre tari. Si cum ia e mai aproape de piele decat cojocul, iata cum deviaza comentariile. E in natura interwebului (si in beneficiul celor interesati) sa ajungem la divagatii.

     Pe de alta parte, nu cred ca textul are nevoie de dezbateri… Elicopterele descrise par a avea scrisa pe ele si destinatia cea mai probabila – kurzii. Eventual zonele de granita cu Siria si Iran. Nu indraznesc sa ma gandesc la Cipru sau Grecia, pentru ca asta inseamna ca situatia va deveni maro in cincinalul sau deceniul asta.

     Referitor la sugestia ta, pot scrie, dar e inutil. Nu va schimba absolut nimic. Satira pe care am scris-o in pandemie pe tema asta – Eu, eroul Tonfă – va ramane literatura de sertar. 😐

     2
    • Dap, propun un titlu scurt.
     Jandarmu’, pulanu’ și black cock, nu neapărat în această ordine.

     2
  • Tu intelegi ca Jandarmeria nu are elicoptere? Doar Smurd si MAI au. In afara MApN mai are SRI, cele mai moderne. Greu pricepi. Si se cumpara acum, sunt deja.

   4
   • Elicoptere le mai trebuie. Sa dea cu gaze din ele ca butelia e greu a de carat in soate

    3
   • Jandarmeria face parte din MAI deci teoretic ar avea acces la unitatea de aviatie a ministereului care prespun ca deservesc pe cine are nevoie din structurile respective..

    oricum, nu vad sensul unor elicoptere la jandarmi, chiar si in Turcia…

    1
    • Ca sa nu traga in palatul prezidential cu ele.
     Daca politia voia sa isi aresteze presedintele , armata voia sa bombardeze palatul ..ce faci??
     Maresti redundanta.
     Cum la noi la revolutie..unii generali voiau sa fim gubernie , noroc cu altii , care gandeau romaneste.

 20. Nu stiu ce sa zic. Nu cred ca e neaparat pt kurzi. Mai degraba pt a preveni evetuale viitoare lovituri de stat de la armata. Pana acum, daca un tanc marsaluia pe strada pana la palatul prezidential, nici politia, nici jandarmeria nu aveau ce face.
  Oarecum similar cu interactiunea dintre armata iraniana si garda republicana

  3
 21. Asta e atitudinea pt care nu va suport nimeni maestre. O reminiscenta a Secu, sincer nu ar mai trebui sa existe, reorganizata in Garda Civila si facuta o structura serioasa de paramilitary.

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *