Franta se mai gandeste daca livreaza prima Mistral rusilor, noi tot cu nadejdea-n NATO…

Condiţiile ca Franţa să autorizeze livrarea – în octombrie – a primei nave de război de tip Mistral către Rusia „nu sunt întrunite până în prezent”, a anunţat miercuri preşedinţia franceză, evocând criza din Ucraina, relatează AFP.

mistralputinucraina

„Мистраль”- adica „Jaws” in limba ucraineana

„În pofida perspectivei unui armistiţiu care rămâne să fie confirmat şi pus în aplicare“, aceste condiţii „nu sunt reunite până în prezent“, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.  Autorităţile franceze – supuse unor presiuni puternice, mai ales din partea Statelor Unite şi Marii Britanii, să amâne predarea navei – au afirmat până în prezent că nava va fi livrată Moscovei în această toamnă, potrivit prevederilor contractului.  

În faţa situaţiei din această ţară – considerată „gravă“ – „preşedintele Republicii a constatat că, în pofida perspectivei unui armistiţiu care rămâne să fie confirmat şi să fie pus în aplicare, condiţiile ca Franţa să autorizeze livrarea“ către Rusia a „primului BPC (bastiment de proiecţie şi comandament) nu sunt întrunite până în prezent“, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.   „Acţiunile efectuate recent de către Rusia în estul Ucrainei contravin fundamentelor securităţii în Europa“, a adăugat preşedinţia franceză. Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a denunţat vineri prezenţa unor trupe ruseşti în estul Ucrainei, în contextul în care Uniunea Europeană (UE) se pregăteşte să adopte noi sancţiuni vizând Rusia.   Noua poziţie franceză cu privire la portelicopterul de tip Mistral a fost decisă în cadrul unei şedinţe a Consiliului pentru Apărare, cu o zi înaintea Summitului NATO din Marea Britanie şi după câteva ore de la noi critici formulate de către americani în legătură cu perspectiva livrării acestei nave în această toamnă.  

„Această vânzare nu este binevenită, având în vedere ceea ce se înâmplă în această parte a lumii“, a declarat ambasadorul Statelor Unite la UE Anthony Gardner, în Parlamentul European (PE).   Marea Britanie şi Statele Unite, în principal preşedintele Barack Obama, au apreciat în ultimele luni inoportună livrarea primei nave de război de tip Mistral către Moscova.

Adevarul

ussrossdardaneleseptember3rd2014

USS Ross in Stramtoarea Dardanele, 3 septembrie

Pe langa anuntul presedintiei franceze, alte doua stiri ne parvin astazi de pe „frontul” ucrainean.

Prima ar fi ca ca Rusia – in speta insusi Vladimir Putin – ar fi pus pe masa un plan de pace pentru Ucraina in sapte puncte, plan apreciat de Moscova ca fiind singura solutie viabila si logica, dar pe care premierul de la Kiev l-a categorisit ca fiind „praf in ochi”.

Deocamdata planul nu a fost facut public de catre Rusia dar putem presupune ca are legatura cu luarea unui afectuos „Adio si-un praz verde!” de catre Ucraina de la teritoriile sale sud-estice, chiar daca se are in vedere „doar” federalizarea traii, adica o Transnistrie cat tot Donbasul de mare.

Mig-21RoAF CF-18

„O Canada NATO!
Our home and native land!”

A doua veste, penibila of course, vine de la Bucuresti si cu greu poate fi numita „stire”, pentru ca privita mai indeaproape seamana tot cu o mana intinsa la cerseala, sa trimta adica NATO avioane si trupe in Romania, de zici ca asistam la „Conu Leonida fata cu reactiunea”, sa deie adica statul/NATO pensie/protectie la toti cetateni/membrii, ca are de unde…

Sedinta CSAT-ului  din asta dupa-amiaza a fost practic o milogeala catre aliati sa dea si noua ceva, desi El Comandante uita, sau spera sa uitam noi, ca sub presedintia sa s-a dus dracului orice plan de dotare a Armatei. Cum sa ai tupeul sa le ceri prietenilor sa te apere cand tu nu ai fost in stare sa faci nimic, dar absolut nimic, in atatia amar de ani?!

Tupeul tre’ sa fie pe masura prostiei si incompetentei, pentru ca altfel nu-mi explic cererile astea disperate sa ne dea si noua NATO ceva, cand de fapt n-am merita nimic…

GeorgeGMT

116 comentarii:

 1. Desi BAsescu a zis spre sfarsitul declaratiilor ca daca in ultimii 10 ani am fi respectat angajamentele initiale azi n-am mai avea nevoie sa cerem cresterea „interoperabilitatii” structurilor de aparare romanesti cu cele NATO. adica, altfel spus, azi n am fi cersit chiar asa ca acuma.
  Si ce ti vine sa urli e faptul ca presedintele a accentuat pe componenta „navala”. Pewla mea, in 10 ani macar „Delfinul” trebuia facut operational. Cu banii dati la biserici de stat …. dar nu mai zic nimic ca numai ma enervez si mai tare. Cred ca si daca s-ar fi facut cheta publica, in 10 ani s-ar fi strans banii de baterii si de modernizare.

  Pana la urma faptul ca Franta a pasat pe tasta „pauza” cu Mistralul e o chestie pozitiva. Adica i- au zis lui Putin ca suntem gata sa platim pretul … si ca nu e totul de vazare.

 2. Francezii au tras lozul cel mare… s-au ales cu 9 mld penalizari mai iau cateva mld penalizari si de la rusi clauze contractuale si si-o mai iau si pe partea cu sanctiunile economice impuse Rusiei.

  • M.C

   si ce vrei sa spui ?

   • ai gresit numele sau reply? 🙂

    despre ce e vorba

    • M.C

     ma refeream la ultima postare a ta !

     • daca te referi la ultimu’ de jos (4 septembrie 2014 at 0:43)

      vroiam sa spun sa ne lase NATO cu ochii in soare si sa ii vedem pe faraonii nostri pe unde scot camasa cu bugetul apararii, isi astupa urechile la ordinele venite de la HQ GRU sau continua cu sabotaju’, subminarea sigurantei nationale

      • M.C
       dormi linistit ca vegheaza nato si sua pt siguranta Romaniei de 10 ani tot vorbe goale

      • Nu pot sa nu-mi aduc aminte cand Tariceanu urla in gura mare ca el nu baga banii in fiare ci in oameni, atunci cand presa il intreba de cumpararea de avioane noi pentru aviatie, tancuri si modernizarea fregatelor. Lucrul asta se petrecea in plin boom economic, atunci cand bani erau cu nemiliuta si-i cheltuiam cat se poate de iresponsabile si hoteste posibil. Fara absolut niciun leu inverstit in infrastructura si aparare. Banii erau aruncati prosteste pe investitii in scoli, camine si gradinite prin comune care nu mai aveau copii care sa le utilizeze, iar ulterior s-au inchis datorita crizei. In parte ele zac si acum nefolosite, se degradeaza constant, iar in parte au fost concesionate de stat cu dedicatie unor firme care le folosesc pe post de carciumi, depozite, magazine de tip birt ce vand la comun paine si tuica. Au lasat armata pe post de fata morgana. Apoi a venit criza si orice speranta a murit odata cu bugetul….dar si orce preocupare a conducatorilor de a se justifica catre opinia publica cum ca neglijeaza nejustificat apararea tarii. Criza a trecut, iar bugetul tot mic este…. Eu cred ca tot ce inseamna conducere post 2004 a facut praf armata. De la A la Z…cu tot tacamul, fara exceptie! 🙁 Acum doar mimeaza ca le pasa, nimic altceva!

 3. ba eu m-am enervat, care se pricepe cu wikipedia sa faca niste modificari? 🙂

  aici, http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Air_Force#Aircraft_inventory

  bagati si la noi alea 3 globemaster cum au ungurii si bulgarii (shared) doar si noi facem parte din SAC nu?

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Bulgarian_military_aircraft
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Air_Force#Aircraft_Inventory

 4. Off-topic:

  Parcă îmi aduce aminte de Ziua Marinei. Mă rog, mai puțin ultima parte.

  https://www.youtube.com/watch?v=Z4GPFLZ-8PY

  Seamănă cu cel din poză?

  Și dacă tot vorbim de Mistraluri (marină):

  https://www.youtube.com/watch?v=P5f-Bt3DXfU

 5. aaa a fost editat postu’ ? nu mi-am dat seama, stiam ca e vorba numa’ de barci..

  ar trebui ca NATO sa refuze orice dislocare de masinarii sau personal in Romania, sa-i vad atunci, cum se mai lauda ei cu „prietenii” lor din NATO si ca ce au facut ei pentru Romania…

  sa-i vad cum le tremura gladiolele si dand parturi, supinand, sa spuna ca avem nevoie de 20-30 miliarde pentru aparare ca ii doare pe toti in cur de noi sau de paralizatii din est in general…

 6. Presedintele àsta (vorbesc de Hollande) este o catastrofà ambulantà.
  Cu istoria asta, în Franta se spune cà dupà ce i-a enervat pe aliatii NATO, acum îi enerveazà pe rusi.

  Oricum, este vorba de suspendare, nu de anulare.
  Sindicatele de pe santierul St.-Nazaire au început deja cu presiunile, iar încercàrile pe mare între 10 si 19 septembrie pentru Vladivostok, cu participarea echipajului rus deja format pentru manevre, nu sunt anulate.

 7. MirceaS

  personal nu ii cred atat de tembeli pe francezi sa anuleze un asemenea contract si mai ales cand in ecuatie se afla o putere cum este rusia , iar daca se ajunge la rezilierea contractului franta ar pierde credibilitate ca un furnizor serios de armament pe piata mondiala

  • Daca ai terminat nava si nu o livrezi pentru ca clientul e un dement care vrea sa invadeze alte tari cu nava respectiva nu inseamna ca esti neserios. Inseamna ca esti constient ca nu poti pune o arma in mainile oricarui descreierat.
   Francezilor, daca li se poate reprosa ceva in materie de livrari de armamente, este pretul foarte ridicat al acestora, in niciun caz intarzierile de livrare sau calitatea.

 8. Plus ca rusii au zis ca nu e mare tragedie ca nu le dau astia mistralele, , adica un fel de ”ne pi ..m pe voi si pe sanctiunile voastre”

 9. Friedman/Stratfor: dati Romaniei o flota!

  Nu e citat, dar asa suna: http://www.ziare.com/international/nato/stratfor-romania-un-pilon-esential-in-strategia-de-aparare-a-sua-impotriva-rusiei-1319791

  Insa asta e citat:

  The Centrality of Romania

  The second critical country is Romania. The Montreux Convention prohibits the unlimited transit of a naval force into the Black Sea through the Bosporus, controlled by Turkey. Romania, however, is a Black Sea nation, and no limitations apply to it, although its naval combat power is centered on a few aging frigates backed up by a half-dozen corvettes. Apart from being a potential base for aircraft for operations in the region, particularly in Ukraine, supporting Romania in building a significant naval force in the Black Sea – potentially including amphibious ships – would provide a deterrent force against the Russians and also shape affairs in the Black Sea that might motivate Turkey to cooperate with Romania and thereby work with the United States. The traditional NATO structure can survive this evolution, even though most of NATO is irrelevant to the problems facing the Black Sea Basin. Regardless of how the Syria-Iraq drama ends, it is secondary to the future of Russia’s relationship with Ukraine and the European Peninsula. Poland anchors the North European Plain, but the action for now is in the Black Sea, and that makes Romania the critical partner in the European Peninsula. It will feel the first pressure if Russia regains its position in Ukraine.

  I have written frequently on the emergence – and the inevitability of the emergence – of an alliance based on the notion of the Intermarium, the land between the seas. It would stretch between the Baltic and Black seas and would be an alliance designed to contain a newly assertive Russia. I have envisioned this alliance stretching east to the Caspian, taking in Turkey, Georgia and Azerbaijan. The Poland-to-Romania line is already emerging. It seems obvious that given events on both sides of the Black Sea, the rest of this line will emerge.”
  http://www.stratfor.com/weekly/ukraine-iraq-and-black-sea-strategy#axzz3CA2yQ5hu

  • Intr-adevar Razvane, Ro se poate dovedi cel mai eficient aliat la MN pt NATO, doar ca nu cred sa ne faca cineva cadou o flota adevarata si banii necesari pt intretinerea si exploatarea ei.
   Oricum eu daca as fi reprezentantul Bucurestiului la NATO as sta cu capul in pamant, pt ca de la aderare nu am fost in stare sa avem macar o singura nava operationala si cand spun operationala ma refer la standarde normale si anul 2014, nu la Marasesti si Taranatule care oricum nu pot face absolut nimic in realitate.

   • E drept ca daca luam doua Arleigh Burke dam faliment numai din costurile de exploatare dar solutia ar putea fi un program de Lease pe 20 de ani. Asta ar insemna cca 90 milioane $ pe an, hai 100 cu ceva dobanzi. Oricum, in 20 de ani va aparea o noua clasa si nu vor avea ce sa faca cu ele. Daca-ti rezervi un buget de 200 milioane $ / an pentru astfel de achizitii reusesti sa-ti pui flota pe picioare la un nivel acceptabil.
    Se face transfer de pavilion, cu echipaj mixt, americanii ramanand sa opereze sistemele de armamente, comunicatii si senzori, comandant roman dublat de un ofiter (american) responsabil cu operatiunile, ultimul cu autoritate completa asupra misiunilor de lupta. Deveselu plutitor.
    Nava va opera in cadrul flotei americane, ei acoperind costurile de exploatare, intretinere, eventual si salariile marinarilor romani (mult mai mici decat cele ale marinarilor americani).

  • Friedman a facut o obsesie cu Intermarium-ul lui si cam bate campii. Cica ‘emergence of an alliance (…) that would stretch between the Baltic and Black Seas (…) designed to contain a newly assertive Russia’. Alianta asta exista, se cheama NATO! Statele Baltice, Polonia, Romania, Bulgaria si Turcia sunt aliate NATO. Intermariumul lui nea Friedman exista astfel deja, in cadrul aliantei Nord Atlantice.

   • Nu exista.

    E vorba aici de „comonalitate” a echipamentelor/structurilor/strategiilor/exercitiilor militare , economiilor si sistemelor de educatie ale tarilor implicate.

    Avem doar Grupul de la Visegrad…caruia ii lipseste Romania. 🙂

    Daca aveam granita comuna cu Polonia poate grupul asta de „uniune balto-euxina” era format doar din noi si lesi…

    Nu cred ca am exagerat cand l-am comparat cu Zidul din The Game of Thrones…Romania fiind „Eastwatch”, Zakarpatia fiind „CastleBlack” si Balticele avand rolul de „Westwatch”-Gorge 🙂

    the wall game of thrones

 10. http://www.antena3.ro/politica/avioane-nato-in-romania-basescu-csat-a-aprobat-prezenta-aeronavelor-pe-teritoriul-tarii-noastre-265624.html
  Din al doilea paragraf, partea de final: „şi care, alături de aeronavele româneşti, să asigure poliţia aeriană”, a declarat şeful statului. „, cam reiese ca ne vor asigura politia aeriana.
  Inseamna ca mig-urile si-au cam terminat resursa?

  • Pai fratilor, noi cand spuneam ca MIG-urile si-au cam mancat malaiul, unii saracii inca mai credeau ca or mai fi ceva ore de zbor acolo.
   Ore mai sunt dar cel mai probabil datorita vechimii aeronavelor si saraciei in dotare nu am putea face fata unei ciocaneli pasnice cu rusii, in sensul ca daca aia se hotaresc sa ne viziteze mai des ramanem repede fara avioane, asta cel putin pana cand F 16 din Portugalia va deveni operational.
   Si oricum „21-ul nu poate patrula deasupra MN ca are o autonomie redusa si este in pioneze cu resursa, astfel ca avem nevoie de avioane moderne cu raza lunga.

 11. Ce-a spus Base este gargara, ce, nu stia in ce dezastru suntem la capitolul inzestrare? Trebuiesc alocate mai multe fonduri pentru Armata, o daaa, au gasit cuiul lui Pepelea pe care noi l-am aratat si-l aratam neghiobilor de cativa ani. Dupa ce-or sa vina avioane si nave NATO+baza permanenta in RO, or sa rasufle usurati si se vor linisti, scaunele nu le vor fugi de sub tartita. Pana atunci promit, fac cereri pentru informatii, aloca fonduri fabricilor de munitii si armament insa ciudat, conturile acestora sunt tot…goale. Modelul este arhicunoscut, asa ca lento cu entuziasmul! TBT pauza; arma de asalt, pauza; ATROM pauza; LAROM pauza; TR-85M2 pauza; samd, pauzaaaaaaaaa.

  • Pai si daca stia, ce putea sa faca, in afara de a iesi, repetat, si a solicita cresterea alocarilor pentru armata? Stii foarte bine ca nu are nicio putere asupra guvernului iar aia decid ce fac cu banii.
   Vad ca nu s-a indignat nimeni ca au decis sa extinda amnistia fiscala pentru toti bugetarii, afectand o suma de cca 350 milioane lei din banii nostri ba, mai mult, cei care au restituit sumele necuvenite LE VOR PRIMI INAPOI !!!! In aceasta ultima problema au evitat cu totul sa spuna ce suma e implicata dar putem banui usor ca e vorba, in total, de 700-800 milioane lei. Astia erau banii care trebuiau sa ajunga la armata anul asta dar, din ce se vede, nu s-a miscat niciun leu.
   Asa ca ….. jos Tiranu’ !

   • Nene, nu devia discutia de la subiect :).
    PDL cu Base in frunte pe uscat, pe mare si in aer a avut 2 ministrii ai apararii: Stanisoara si Frunzaverde. Plus nea Melescanu cu care schimba priviri galese pline de subintelesuri de ceva vreme. Plus megaextrasuper generalul Oprea.
    Pe toti astia, plus pe Boc si pe MRU, ii avea la butoniera. Basca serviciile, care in mod sigur l-au informat privind starea inzestrarii armatei si posibilelel amenintari externe si interne (nah, ca am folosit lim,ba de lemn). Sa nu mai zic ca este seful CSAT.
    Nu imi spune ca nu avea nicio putere asupra guvernului si mai ales asupra prim-ministrilor. Era un fel de Master of Puppets.
    A preferat insa sa priveasca dansul din buric al blondei si sa arunce cu bani in ea.
    Frate, omu’ isi incheie un mandat de 10 ani in care a facut FIX NIMIC.
    Nu imi baga placa cu justitia, ca aia nu e opera lui, chiar de-ar fi vrut. Mersi :).

    • Nu as intra in politica dar se leaga de vapoare.Blonda se lauda la TV ca ea cat a fost ministru a cheltuit foarte multi bani pe diferite lucruri adica a facut ceva pentru tara, a cheltuit banii tarii. Dar raman la parerea ca nu asta conteaza ci conteaza daca pe ce ai cheltuit aduce profit adica aduce inapoi banii cheltuiti si ii mai si inmulteste. Atunci poti sa te lauzi daca aduci profit.De cheltuit se pricep toti.
     S-a mers pe statul minimal o politica furata de la altii care nu aveau probleme cum avem noi cu personal care sa dezvolte tzara, adica normal statul ar trebui sa aibe in subordinea miniserelor institute de proiectre retehnologizare care sa analizeze ce se face in tzara si sa faca si proiecte de autostrazi, drumuri, poduri, diguri, contructii. alta ramura fabrici de industria alimentara luate de la straini si reproiectate la cerintze etc…
     Adica statul sa se implice in paralel cu initiativa libera a particularilor.
     Particularii cu treaba lor sa se dezvolte nestingheriti dar si statu cu treaba lui cu firmele lui de stat eventual mixte, acolo unde privatizatii nu vin sa faca firme dar marfa se cere in tzara.
     Dar nimeni nu vrea sa munceasca ca au firmele lor particulare ,ei vin in structura statului doar de a dirija contracte banoase cu statu spre firmele „mafiei ” care ii sponsorizeaza .

     • @dacu pfuu de unde ai copiat asta dacule, ca nu e scrisa de tine! nu seamana cu textele tale obisnuite plus ca tu nu folosesti grupajul tz. Esti din tribul copy-paste? aaa stai ca mi-am dat seama , sau rotit , a iesit din schimb unu si a venit altu, doar asa se explica schimbarea de tehnica scrisului! Ce, a obosit ala vechi?

    • CosminC
     Tu ori n-ai fost in tara din 2004 pana acum ori ai fost dar n-ai inteles ce se intampla.
     S-o luam asa, usor.
     Din 2004 pana in 2008 l-a avut premier pe Tariceanu care a facut ce-a vrut muschiul lui. E omul care a spus ca nu e cazul sa bagam bani in fiare (adica arme), apoi incercat sa obtina retragerea din Irak, apoi a facut praf 3 miliarde de Euro din privatizarea BCR pentru interese electorale (cca 40.000 proiecte marunte demarate inainte de alegeri desi stia ca nu vor fi bani pentru temrinarea lor). Presedintele are dreptul sa participe la sedinte de guvern (si sa le conduca) dar golania ajunsese in asa hal incat venea la sedinta de guvern, discutau apoi, dupa plecarea lui, Tariceanu iesea si spunea ca au avut o intalnire cu presedintele si ca ACUM INCEPE SEDINTA DE GUVERN.

     Din 2008 pana in 2012 a avut oamenii lui dar a avut si o criza de gestionat (probabil ai uitat). Ma gandesc cum ar fi fost sa iesa si sa spuna, in 2010, „nu taiem salariile cu 25% ci cu 30% iar diferenta o bagam pentru inzestrarea armatei. Tu ai fi avut cojones sa faci asa ceva?

     Din 2012 are un alt guvern, ostil si sustinut de o majoritate importanta in Parlament, care, la fel ca Tariceanu, face ce vrea muschiul lui.

     Spune-mi tu, cand a fost momentul propice sa creasca Basescu bugetul armatei si care sunt parghiile prin care trebuia sa faca asta?

     • Boc prim ministru si Basescu presedinte + parlament favorabil pentru o perioada de timp.
      ATUNCI TREBUIA SA FACA SI DESFACA.

      • Daca vrei sa prezinti cinstit situatia atunci scrie: Basescu presedinte + Boc premier + majoritate parlamentara + criza economica – bani la buget.
       Zi-mi tu cum faceai asta ca eu nu ma prind. Banii despre care ai auzit-o vorbind pe Udrea sunt fonduri europene pentru Dezvoltare Regionala, nu pentru aparare. Nici nu au un asemenea capitol de finantare.

      • Basescu presedinte+Boc prim-ministru + Nuti Spaima Constitutii = 0.
       Ecuatia are acelasi rezultat, indiferent cine ar fi termenii.

     • Bre Basescu este comandantul suprem si nu numai ca a avut suficiente guverne la mana sa faca ce trebuie, dar as fi fost foarte fericit daca iesea pe sticla sa declame starea armatei…
      Pana una alta faza cu F 16 sh de la ‘mnealui vine, iar faza cu criza economica – ioc bani – se rezolva bronto daca bagam cum trebui niste miliarde in tehnica de lupta, cu offset, integrare la noi, etc etc.
      Eu pe el il consider adevaratul vinovat, Tariceanu a fost si este doar un gunoi tomberoez, cel mai prost premier al Ro dupa Ponta, evident 🙂 .

     • „Din 2008 pana in 2012 a avut oamenii lui dar a avut si o criza de gestionat (probabil ai uitat). Ma gandesc cum ar fi fost sa iesa si sa spuna, in 2010, “nu taiem salariile cu 25% ci cu 30% iar diferenta o bagam pentru inzestrarea armatei. Tu ai fi avut cojones sa faci asa ceva?”

      Prietene, iti trebuie brain, nu coae! Coae avem toti, dar nu suntem presedinti.
      Lasa-ma cu vrajeala cu gestionarea crizei economice, a gestionat NIMIC. Remember campania electorala 2009 la TVR, cand spunea ca Romania e pregatita si ca nimic nasol nu ni se poate intampla. Ca sa vezi, vorba lu’ Predator: shit happens.

      Si vezi ca te contrazici: mai sus spui ca presh-ul nu poate interveni in treaba guvernului, acum spui ca Base cel Voinic a gestionat criza. Cum ramane?

      • Cosmin, voi relua mai simplu partea din 2008 pana in 2012. NU ERAU BANI.
       Criza nu a avut doar aspecte economice, aflate in curtea guvernului.
       Oricum, e clar ca am vazut filme diferite. Las-o asa.

       • Bre Base intotdeauna „nu a fost lasat”. Asa a fost si la primarie asa e si la presedintie…

        Asta merge 1, 2, 4 ani…. daca dupa 10 ani nu faci nimic pentru ca „nu esti lasat” poate e timpul sa lasi pe altii care macar vin cu alte scuze… Nu tii o tara in degringolada 10 ani doar ca nu esti lasat sa faci ceea ce trebuie s faci.

        Aia cu nu erau bani e o aberatie… banii luati de la FMI au fost in principal sa acopere riscurile pe piata imobiliara a bancilor austriece.
        Peste asta madam Udrea a avut buget de zeci de miliarde de euro la ministerul dezvoltarii comasat cu cel al turismului…. In loc sa faca terenuri de fotbal sa faca pista deschi fara drum de legatura sa plateasca pe frunza aia si pe campanii de promovare sute de milioane de euro in conditiile in care oricum infrastructura e la pamant pentru a face turism si alte aberatii puteau sa dea comenzi la Moreni… se puteau porni si alte programe in industria de aparare. Clienti externi ar fi fost daca Armata cumpara si ea ceva, banii s-ar fi reintors in economie, joburi, know how si eram mai castigati…

        Si nu uita Base e jucator… eu inteleg prin asta… ca suntem unde suntem in urma jocului de glezna al domniei sale…

        • Ei lasa ca nu mai e tara in degringolada. A luat-o Ponta acum si-o gringoleaza de ne sar capacele. N-o lua si tu pe urmele lui Cosmin cu miliardele lui Udrea pentru ca miliardele (auzi zeci) au fost finantari castigate de la UE pe proiecte din domeniul dezvoltarii regionale. Spune-mi tu cum mutai banii catre achizitii de armament ca eu nu-mi dau seama. Auzi, sa dea Udrea comenzi la Moreni 🙂 ))))))))

         • Eu zic ca chiar daca nu sunt bani trebuie sa faci bani, adica sa faci investitii care sa-ti aduca bani.Dar cred ca nu a interest pe nimeni chestia asta deranjanta care cum spuneam dragi tovarasi nu e treaba statului sa faca bani ,treaba statului e sa cheltuie, Fara numar , fara numar de la nashu pentru ginerica…etc..etc..

         • Bre eu nu am zis ca Ponta ofera mari sperante… dar judecand exclusiv din prisma lu Base textul nu am fost lasat sa fac…. dati-mi mai multa putere sa fac… nu mai merg dupa 10 ani.

          Udrea a primit bani pe vremea lu Boc cand Tiranul vroia sa ii arate cat de potent e pe banii tai 😉 Fondurile europene nu erau mistoace ca nu se puteau fura da banu public da.

          Banii aia puteau fi redirectionati spre Moreni probabil un 10-20 milioane de euro pornea productia pentru armata aveai ce prezenta la extern. Mai plimbai 2 masini prin teatre de operatiuni sa ai si ceva experienta live.

          Cat despre F16 SH care vin dupa ce se termina razboiul asta e plata lu Base pentru Baroso + Licurici ca l-au tinut pe scaun…

          Ponta si PSD sunt cealalta fata a aceluiasi monstru… dar aici nu discutam de ei… ci doar de mostenirea lu Tiranu…

          Singurele lucruri utile in opinia mea sunt
          1 – transparenta in discursul prezidential – fata de predecesorii care au fost opaci.
          2 – reforma justitiei care inseamna crearea DNA si derularea unor procese absolut discutabile in urma carora se condamna puscariabili notorii spre deliciul maselor care vor razbunare…

          Foarte putin pentru un ins care a condus Romania timp de 10 ani, care s-a declarat presedinte jucator…

          • @watcher
           Pe partea cu banii pentru Udrea ai inceput s-o dai in antenisme.
           Daca guvernul i-a dat bani au fost pentru COFINANTARI la proiectele europene, multe, realizate pe dezvoltare regionala. Nici macar nu i-au dat ei banii pentru ca proiectele respective au fost facute si derulate de consilii locale si consilii judetene.
           Chiar acum ruleaza pe TVR o campanie publicitara care prezinta proiectele realizate in programul Regio. Ceva cu Victor Rebengiug care umbla cu masina prin tara si viziteaza diverse proiecte finalizate. Fara sa-si dea seama, cei de la guvern ii fac reclama tot lui Udrea pentru ca proiectele au fost demarate si, multe, finalizate pe mandatul ei.
           Mi se pare chiar aiurea ca-i aduci reprosuri singurului ministru care si-a facut treaba si a acoperit cu contracte toate sumele alocate de UE pentru Dezvoltare Regionala.
           Ma asteptam sa observi ca la Transporturi, care au beneficiat de alocari europene mai mari decat la Dezvoltare Regionala, toata liota de incapabili, incepand cu Berceanu si Dobre si terminand cu catastrofa Sova, n-au fost in stare sa atraga decat sume infime iar restul investitiilor (atatea cate au fost) s-au facut cu bani MULTI de la bugetul Romaniei, bani MULTI care ar fi fost foarte utili pentru aparare.
           In fine, probabil a inceput campania ……

         • „N-o lua si tu pe urmele lui Cosmin cu miliardele lui Udrea pentru ca miliardele (auzi zeci) au fost finantari castigate de la UE pe proiecte din domeniul dezvoltarii regionale. ”

          Propaganda-man, ia zi repede 2 proiecte marete d’ale lu’ tanti-ta Udrea! Banii aia „castigati” de la EU sunt tot bani publici, prietene, nu sunt bani cazuti din cer sau castigati la Bingo!
          Si nu mai rastalmaci ce spune unu’ si altu’.
          Mark my words, TB si EU l-au intrecut la furat pe Nastase&Co.

          • Intra seara pe TVR si uita-te la reclama pentru programul Regio. Tot ce prezinta acolo sunt programe demarate si multe temrinate in mandatul ei. Aia a trebui sa faca, aia a facut.
           In privinta lui Nastase ………. 🙂 )))))))) there is no way sa-l depaseasca vreodata cineva …… poate Dragnea, daca ajunge premier 🙂 ))))

     • Subscriu.Din pacate foarte multi , din ignoranta sau buna stiinta, trateaza foarte superficial perioada anilor 2004-2008.
      Dupa cum se stie, tara este administrata de guvernul condus de prim-ministru.Dupa actuala constitutie presedintele tarii chiar daca ar cere marirea bugetului la aparare, prim-ministrul nu este obligat sa o faca si daca vrea, il poate ignora pe presedinte.
      Incepand cu anul 2009 si pana in anul 2012, cand PDL, foarte incapabil a iesit de la guvernare, prioritatea lui Basescu si marionetei sale, Boc, a fost ca tara sa iasa din recesiune economica si sa isi poata acoperi cheltuielile, de multe ori iresponsabile si extrem de paguboase pentru stat, a institutiilor statului si pensiile.

   • Eroule,

    Matale ai ramas fixat pe treaba aia 🙂
    Banii aia oricum nu-i mai recuperau, asa ca fac si ei o pomana electro-lata.

    Citeste articolul asta:
    http://www.gandul.info/puterea-gandului/guvernarea-de-cardasie-ii-amnistiaza-pe-oamenii-cinstiti-13191349

    • Coane, stai asa ca n-ai prins problema in ansamblul ei.
     Eu acum n-am zis, in principal, despre sumele de recuperat, desi acolo e de discutat de ce nu poti sa-i iei pe functionarii care au gresit calculele si sa le pui poprire pe salariu, sa le scoti casa/casele si masina/masinile la licitatie (cred ca nu-ti imaginezi ca sunt saraci). Pana la urma, se poate merge si cu autobuzul si se poate sta si cu chirie. Pana nu-i iei sa-i xxti nu se invata minte.
     Problema mai grava este ca multi din datornici au platit inapoi sumele primite necuvenit iar acum idiotii de la guvern vor SA LE DEA BANII NECUVENITI DIN NOU !!
     Aici sumele sunt mai mari decat cele de recuperat. Au si evitat sa spuna sumele.
     Daca in cazul mamelor se returnasera cca 50 milioane si mai erau de recuperat 15, imagineaza-ti ce e la pensii si la ceilalti bugetari daca suma de recuperat era de 350 milioane lei.
     Intra pe blogul lui Moise Guran si cauta emisiunea de pe 2 septembrie pentru ca vorbeste despre asta. Mai mult, spune ca s-a creat un modus operandi pentru functionari adica „se gresesc calculele” si se dau sume necuvenite apoi, inainte de alegeri, guvernul constata amploarea fenomenului dar, pentru a evita tragedii umane si sociale, ii iarta de datorii.
     Deja este a doua oara cand se intampla.
     Pretextul returnarii este ca nu vor sa faca discriminare intre cei care au primit bani necuveniti si i-au returnat si cei care i-au primit dar nu i-au returnat.
     Intrebarea este: noi, fraierii care le platim salariile idiotilor astora, de ce nu primim nimic necuvenit, apoi sa ne ierte si pe noi guvernul de datorii ca sa nu fie discriminare.

     • „sa le scoti casa/casele si masina/masinile la licitatie”
      Pai una ca sunt nepotii, verii, membrii de partid si cunostintele dumnealor.
      A doua ca procesele costa si dureaza zeci ce ani cu recursuri la recursuri.
      Si nici nu stiu cum e cu codul muncii ce raspundere are angajatul si ce raspundere are angajatorul, cine plateste, s-ar putea sa fie cu cantec.

      De platit plateste tot prostul contribuabil, asta e.

      „multi din datornici au platit inapoi sumele primite necuvenit iar acum idiotii de la guvern vor SA LE DEA BANII NECUVENITI DIN NOU”
      Aia fura mai harnici 🙂 altii mai nefericiti si-au pus streangul de gat.
      Da, sa le mai dai si banii inapoi e de top 🙂 dar sincer, matale poti sa te mai miri cand vorbesti despre astia?

      „Intrebarea este: noi, fraierii care le platim salariile idiotilor astora, de ce nu primim nimic necuvenit, apoi sa ne ierte si pe noi guvernul de datorii ca sa nu fie discriminare.”

      Pai ti-ai raspuns singur la inceputul intrebarii, am pus eu in bold 🙂 🙂

     • „e de discutat de ce nu poti sa-i iei pe functionarii care au gresit calculele si sa le pui poprire pe salariu, sa le scoti casa/casele si masina/masinile la licitatie (cred ca nu-ti imaginezi ca sunt saraci). Pana la urma, se poate merge si cu autobuzul si se poate sta si cu chirie. Pana nu-i iei sa-i xxti nu se invata minte.”

      In conditiile astea cine dracu o sa mai lucreze pentru tine ca in ziua urmatoare fug toti angajatii de acolo cand isi dau seama ca risca sa piarda tot daca fac o greseala. Si cine se mai angajeaza, ca nu cred ca ii va conveni cuiva sa riste sa piarda tot din cauza unei virgule pusa gresit, pentru un salariu de xxx euro pe luna.

      • Pai nu, eu zic sa-i lasam sa fure si sa faca tampenii ca altfel nu mai vin la lucru. Tare asta ! 🙂 ))))))
       Daca-i imputinau la vreo 800.000 se crea rezerva financiara ca sa le plateasca salarii mai bune celor ramasi si sa atragi in sistem oameni capabili.
       Nu avem cum sa continuam porcaria asta pentru ca ne scufundam.

       • @Eroul Bula

        Nu era vorba de furat era vorba de gresit. Tu nu ai gresit niciodata nimic? Te-ai angaja undeva stiind ca toate bunurile tale pot fi confiscate la prima greseala iar angajatorul la schimb iti da un 300-500 de euro pe luna? Sau ai sta undeva in conditiile astea? Nu cred.

        • Pai daca tii neaparat sa te bagi pe un post care implica o raspudere imensa (inclusiv financiara si penala) trebuie sa fii pregatit si pentru asa ceva.
         Spune-mi o firma privata care ar accepta o asemenea greseala fara sa-ti puna avocatii in cap si sa se judece cu tine pana ramai in izmene.
         E de neconceput sa-i lasi sa faca greseli pe seama platitorilor de impozite si apoi sa zici: „nu-i xxt ca dup’aia se supara si pleaca”.

         • @Eroul Bula
          Cred ca depinde de firma si de valoarea daunelor. In general ori ti se opreste din salariu ori pur si simplu esti dat afara. Dar daca greseala pe care ai facut-o provoaca daune de cateva zeci/sute de milioane de euro iar tu esti un sarman Gigel care are un salariu de cateva sute de euro, un apartament de 50.000 de euro si o Dacie veche de 10 ani nu cred ca o sa se oboseasca firma sa sara cu avocatii pe tine. Pierdere de timp si bani pentru a recupera nimic.

          Intorcandu-ne la cazul nostru, situatia e un pic alta. Executarea a catorva zeci de functionari nu are cum sa duca la recuperarea sumelor. Ar fi o miscare pur punitiva si cam exagerata pentru ce e vorba. Adica statul le-a dat catorva zeci de oameni niste pensii mai mari. Ce drama domnule… Hai sa fim seriosi.

          • @vector
           E incorect ce spui.
           Daca un angajat la privat face o boacana de o asemenea gravitate patronul il beleste de nu mai ramane nimic din el. Este drept ca patronul poate sa zica „da-l dracu’ de prapadit” dar o zice pe banii lui, nu pe banii mei.
           In cazul unui functionar public sefii lui nu au dreptul sa zica asa ceva pentru ca ei trebuie, mai intai, SA AIBA GRIJA DE BANII MEI.

           Repet, daca vrei sa te bagi pe o functie publica cu o asemenea raspundere trebuie sa faci cateva lucruri absolut obligatorii.
           Mai intai, trebuie sa fii foarte bine pregatit profesional.
           In al doilea rand, inainte de a da o decizie precum procedura de calcul pentru pensii / ajutoare etc te consulti cu directorul economic si cu juristii institutiei pentru a fi sigur ca ai inteles toate aspectele si, daca mai ai dubii, ceri instructiuni SCRISE de la esalonul superior (minister).
           In al treilea rand, daca vrei sa dormi linistit, nu te opreste nimeni sa-ti faci o polita de asigurare solida, de timpul celei pentru malpraxis, folosita de medici.

           Astea sunt conditiile obligatorii pentru a te baga pe o astfel de functie. Daca nu indeplinesti conditiile astea si te bagi ca baluba, ca ai tu un unchi in minister, sa fii sanatos. Platesti pana ramai fara casa si masina (se poate sta si cu chirie si exista si autobuze).

          • vector gigel amaratul cu dacia de 10 ani cu un salar de 200 euro lunar si un amarat de apartament nu poate nici daca vrea sa faca pagube de zeci sau sute de milioane de euro nici macar de zeci sau sute de mii de euro pentru ca nu e in postura si la butoanele sa faca asta , cel care poate face o paguba de zeci sau sute de milioane de euro unei firme nu e din categoria gigel si la astia in momentul cand ti-a facut o asemenea paguba te-a lasat si fara firma si fara posibilitatea de a-ti recupera paguba , de la cei din categoria gigel se recupereaza prejudiciul la privat cu ceilanti care pot face pagube de ordinul milioanelor de euro la privat e alta poveste .

 12. stati bre linistiti si nu va agitati inainte de timp…. 🙂
  e doar o declaratie politica, contractul nu e „rupt”… inca, marinarii rusi inca se antreneaza acolo.. asa ca asteptam sa vedem, ….

 13. Este penib ce facem noi acum. Cerem ca NATO sa faca ceea ce nu mai reusim noi sa facem in momentul de fata, adica sa ne aparam tara cu propria-i armata………asa cum un biet cizmar reusea sa faca cu ‘succesuri!’ 🙂 El tinea piept rusilor cu brio, avand multe…foarte multe de tras in raport cu rusii decat au astia de ne conduc pe noi astazi. Este de ajuns doar sa ne imaginam vara lui 1968 si ce a urmat dupa…inclusiv anul fatidic 1989. Marinarul asta chior, inafara de gura mare nu are nimic deosebit in el ca si presedinte. Merge mult pe bluf….dar are mana moarta!

 14. Gargara pe toata linia 🙂

  Mistralul ala il vor da oricum cand se va mai linisti situatiunea, un armistitiu, o atentie, o maslina.

  Daca era ceva serios se kaka pe dumneaei organizatia aia serioasa pe nume NATO si le cumparau si foloseau la comun pt vreo forta de interventie NATO. Dar cum nimeni nu se agita sa scoata banii…

  Iar despre aurolacul mioritic ce sa mai vorbim. Si el si toate guvernele si-au bagat peula in armata. Iar armata in frunce cu toti lingaii din conducere n-a cracnit cand era clar pt toata lumea ca se alege praful.

  Noroc ca vor sta canadiencele pe aici sa avem si noi politie aeriana.
  Altfel, din 20 de C-uri ‘care este’ spuneau pe undeva ca anul asta vor sa repare 8-10…aviatia militara, pardon ma scuzati, politia aeriana e pe cai mari. De lemn.

  Ce mai aberati cu ‘doo’ Arleigh Burke 🙂 ca nu e cazul.
  Voi nu luati in considerare ca acum se intampla si cu flota militara absolut acelasi lucru care s-a intamplat si cu aviatia militara.

  Si anume dispare si aia. Toate navele au in jur de 30 de ani si deci in 10-15 ani se duc dracului toate. Iar nave noi…io unu nu le vad intrand in dotare.

  Asa ca gura larg cascata, ca poate mai orienteaza aia din NATO jetul si incoa….

 15. Eee, francii vor livra navele pana la urma, dar acum e trendy sa se dea si ei democrati, dar in mod sigur au convenit cu ruii, ca una spunem si alta…livram.
  Iar francezii au dreptate sa execute contractul, Rusia nu va folosi Mistralul impotriva Ucrainei.
  Poate impotriva noastra sau a polonezilor, dar asta-i deja alta discutie, alt razboi…

  • @GMT, eu nu cred ca Mistralurile vor fi impotriva cuiva, ci vor fi folosite doar pentru intimidare si poate reclama la tehnologia militara, elicoptere si tehnica adiacenta care va fi montata pe carcasa.

   • Flanker,
    Cineva care cumpara armament de miliarde de $, nu o face pentru reclama ci pentru descurajare-intimidare iar atunci cand se considera justificat, le si foloseste.

    Ori in ultimul timp pentru Rusia orice poate deveni justificare pentru agresiune…

   • Mistral dedicate tircilor si georgienilor mai tarziu si mai curand cuceririi Mariopolis, Odesa. sud Basarabia si altele…
    Mai bine ca francezii sa nu le dea.

 16. http://www.evz.ro/serghei-lavrov-in-ucraina-nu-trebuie-uitate-problemele-legate-de-etnicii-romani-si-maghiari.html
  Lavrov ne amesteca si pe noi in problemele etnice din Ukraina! In teorie ne ia apararea, insa darurile rusilor sunt precum cele grecesti! Hmmm….

  • Asta-i cu ricoseu, ca la biliard 🙂
   Ce sa-i faci, daca ai nostri prefera sa evite aspectul asta in discutiile cu Ucraina, cu mici exceptii recente, las’ ca se ocupa Moscova!

   „„În Ucraina are loc un război civil, este distrusă populaţia civilă. Sud-estul Ucrainei este punctul cel mai fierbinte, dar nu trebuie să uităm celelalte părţi ale ţării, unde de asemenea există probleme, de exemplu cu maghiarii, cu românii. Despre ele se vorbeşte, dar nu cu glas tare”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova, la începutul unei întâlniri în capitala rusă cu preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Ilkka Kanerva, relatează Interfax, citată de Agferpres.

   Este pentru a doua oară în ultimele zile când Serghei Lavrov face o astfel de referire, după ce săptămâna trecută pleda pentru o Ucraină în care comunitatea rusofonă, etnicii români şi cei maghiari să poată convieţui în pace şi să le fie respectate drepturile.”

 17. Flanker

  vezi ca vine dany si ai sa vezi ce e bun

 18. De fiecare data cand au fost conflicte mondiale noi am facut pariuri gresite. Acum nu putem sa stricam traditia !

  • si-au schimbat si pasu’ de defilare, ca al nostru 🙂

  • cand am vazut ce nume rusesti au sefii armatei moldovene…m-am lamurit. O sa intoarca armele sau o sa dezerteze ca o parte din ucraineni. Acuma cu ce dotari au ei…o sa poata opri 5 lacuste si 2 caini. M-am lamurit. Ei trebuiau sa-si modifice in constitutia tarii neutralitatea si sa ne ceara ajutorul. Si moldovenii sunt cu fundul in 2 luntri. Ca ucrainienii. Ar vrea in UE sau NATO dar sa mai poate sa se „culce” si cu Putin daca se poate.

  • „Concluzia: într-o oră petrecută pe jos, mimând starea de rău, doar un cetăţean rus s-a oprit pentru a acorda ajutor „bolnavului”, în timp ce în SUA numeroşi trecători i-au sărit în ajutor.”

   Sincer, ma asteptam sa fie invers. Societatea capitalista te invata sa tragi pentru tine, iar abundenta de cersetori si sarlatani, precum si infuzia zilnica de experiente cu persoane fara adapost, grav bolnave, abandonate etc te cam transforma intr-un monstru nepasator.

   Asta nu inseamna ca sunt pro-comunist, atentie la raspunsuri si mai ales la epitete.

   • Genul acesta de comparatii înscenate nu sunt echilibrate.

    Filmeazà întâi la Sankt-Petersbourg, metropolà unde oamenii sunt neatenti si gràbiti, fàrà sà mai vorbim de „durerea de burtà” la care la rusi rimeazà cu abuz de vodcà.

    Apoi la Miami (în plus pe malul màrii), unde multi o freacà si au timp de asistentà.

    O comparatie mai echitabilà ar fi fost între Soci si Miami, sau Sankt-Petersbourg si New-York.

 19. Se pare ca rusii au inceput ofensiva spre Muriopol….cel putin asa scriu cei de la Adevarul.ro. Nenea Putinei…pace ai!? 🙂

 20. „La France livrera un navire de guerre Mistral à la Russie à condition qu’un cessez-le-feu soit instauré dans l’est de l’Ukraine et qu’un „règlement politique” soit trouvé à la crise, a déclaré jeudi le président français, François Hollande, à Newport”
  http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2014/09/04/97001-20140904FILWWW00272-le-mistral-livre-a-la-russie-en-cas-de-treve.php

  Deci clar cà a fost o furtunà într-un pahar cu apà.

  • Normal, au facut anuntul ca sa nu se duca la summit pe post de oaie neagra si sa ia castane de la toti. Dupa summit vor face tot ce stiu ei.

 21. Un exemplu de gandire gresita a conducerii .
  Intr-un articol de ziar acum catva timp cand se comenta ca nu avem „cu ce ” adica nu avem avioane, vapoare etc s-a raspuns din partea guvernantilor :”ne apara NATO”
  Uite declaratoia de azi a NATO.
  „”NATO este o alianță și nu se implică în livrarea de echipamente militare pentru că nu dispunem de capacități militare”, a spus Rasmussen la o conferință de presă desfășurată în timpul summitului NATO, când a fost întrebat dacă Alianța va furniza arme Ucrainei.
  Capacitățile militare „se află în posesia aliaților individuali, așadar astfel de decizii sunt decizii naționale și nu vom interveni” în adoptarea lor, a adăugat el. ”
  Adica concluzia este ca fiecare tara sa-si intaresca armata ca NATO e format din armate de tzari .Asta arata ca conducatorii nostrii sunt VARZA la intzelegerea fenomenelor din politica strategie geo-strategie etc…etc..

 22. Off topic: de la ora 11.00, veti primi toate raspunsurile la neclaritatile privind finantele Romaniei. Ministra finantelor va fi pe Adevarul Live. Intrebarile si comentariile pot fi transmise in timpul emisiunii…. incercati sa nu scrieti mascari 🙂 ))))).

 23. Cred ca armistitiul de azi va dura catevaluni pana francezii livreaza cele doua mistraluri apoi incepe iar lupta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *