GANDACI ZBURATORI 13

   Inainte de a continua povestea dronelor americane e imperios necesar sa ne oprim asupra Televiziunii deoarece camera TV urmeaza a avea rol definitoriu in dezvoltarea UAV-urilor, rol pe care si-l mentine si-n ziua de astazi! Povestea incepe cu Vladimir Kosmich Zvorykin&Philo Taylor Farnsworth II si se continua cu Radio Corporation of America/RCA, companie pe care o cunoastem dintr-un capitol anterior…

Vladimir Kosmich Zvorykin, inginer, inventator, pionier al televiziunii are origini ruse –e numit “Tatal televiziunii” pentru cele doua sisteme/componente esentiale dezvoltarii televiziunii, tubul camerei pentru iconoscop si tubul cu imagine pentru cinescop/tubul de imagine kinescop (are 120 de brevete. Era un om modest, nu a acceptat niciodata sa fie supranumit “Tatal televiziunii” considerand ca nu a fost singurul care a contribuit la transmiterea in direct a imaginii. Intr-adevar, avea dreptate, nu a fost singurul!). S-a nascut pe 30 iulie 1888 in Murom, vestul Rusiei, un satuc aflat pe atunci la granita cu Finlanda, fiind cel mai mic dintre cei 7 copii ai familiei Kosma&Elana Zvorykin, familie de comercianti (erau exportatori de cereale detinand cateva vrachiere, nave comerciale special concepute pentru transportul de marfa neambalata in vrac. Familia a avut 12 copii insa doar 7 au supravietuit, Vladimir fiind cel mai mic dintre ei). A fost de mic pasionat de electrotehnica drept urmare, in 1910, se inscrie la Institutul de Tehnologie din Sankt Petersburg unde studiaza ingineria electrica la clasa profesorului Boris Lvovich Rosing, om de stiinta rus care in 1907 descoperise o metoda de transmitere electrica la distanta a imaginilor/cablul de televiziune/televiziunea prin cablu, metoda prin care putea transmite la distanta, initial, doar o imagine statica utilizand un tub cu raze catodice pentru a o reproduce si o scanare mecanica pentru a o transmite (cu toate acestea, Rusia Tarista n-a fost interesata de descoperirea lui Rosing si nu l-a sprijinit in cercetarile sale. Prima transmitere la distanta a imaginilor in miscare avea sa fie facuta abia in decembrie 1923 de americanul Charles Francis Jenkins, inginer si inventator, considerat pionier al televiziunii si tehnologiei cinematografice in State. Ca fapt divers, pe 2 iulie 1928, Jenkins Television Corporation a deschis primul post de televiziune din SUA sub numele de W3XK la Chicago, post care initial putea transmite doar siluete datorita latimii inguste de banda, insa din 1929 transmiteau de 5 ori pe saptamana imagini alb-negru clare in timp real –postul TV s-a inchis in martie 1932, activele sale fiind preluate/achizitionate de Lee de Forest Radio Corporation, compania dand si ea faliment dupa cateva luni. A fost cumparata de gigantul RCA care a oprit dezvoltarea televiziunii electromecanice.

Ei bine, interesati de transmiterea imaginilor la distanta au fost bolsevicii! Pe 26 iulie 1928, in Taskent, astazi capitala Uzbechistanului, fizicianul Boris Pavlovich Grabovsky si asistentul lui I.F.Beliansky au reusit transmiterea unei imagini in miscare folosind un tub cu raze catodice –imaginea a fost redata pe un receptor TV numit “Teleobiectiv”, considerat de istoricii rusi ca fiind “primul televizor realizat in Rusia” si primul televizor complet electronic cu scanari orizontale si verticale. Grabovsky are origini ucrainene iar la acea data era voluntar in Armata Rosie, acesta, conform rusilor, a reusit sa transmita pentru prima data in lume o imagine in miscare cu ajutorul undelor radio/transmisie fara fir –astazi ii spunem radiodifuziune vizuala. Exista totusi dubii la nivel international cu privire la reusita lui Grabovsky, in raportul intocmit de Comisia tehnica de verificare a Armatei Rosii aparand doar “experiment de transmitere la distanta a imaginilor in miscare”. Conform acestei Comisii –“imaginea a fost bruta si neclara pe Telefotom”. Telefotom, asa i-au spus televizorului participant la experiment. Cert e faptul ca in URSS exista televiziune mecanica din 1931, la doar 3 ani dupa SUA –se puteau transmite doar imagini cu rezolutie de 30 de linii si viteza de 12,5 cadre pe secunda. Din 15 noiembrie 1934 acest prim post TV sovietic emitea de 12 ori pe luna timp de o ora. In 1938, in URSS a inceput transmiterea/difuzarea de imagini electronice de catre Centrul de Televiziune Leningrad/CTL aparand si primele 20 de televizoare numite VRK/24 tuburi, 240 linii, 13×17,50 cm, ulterior si TK-1–astea au inceput sa fie produse din 1937 de catre nou infintatul All-Union Scientific Research Institute of Television/VNIIT din Stalingrad, astazi Television Scientific Research Institute din Sankt-Petersburg, la fabrica Kozitsky/Comintern.Ehhh, in 1939 CTL a inceput emisia din Moscova, prima transmisie fiind un documentar despre deschiderea celui de-al XVIII-lea Congres al PCUS.

Conform surselor americane televizoarele VRK si TK-1 erau realizate cu piese din SUA si cu suport tehnic american. Cert e faptul, rusii recunosc asta, ca in 1938 uzina Comintern producea in masa televizoare TK-1/TC-1/33 tuburi radio/17 cm diametrul ecranului sub licenta folosind piese&componente si documentatie tehnica livrata de americani –au produs 200 de televizoare pana la sfarsitul anului. Pana la Operatiunea Barbarossa productia atinsese 2000 de televizoare anual, invazia stopand productia de televizoare pana in 1946 cand au scos KVN-49/625 linii, televizor considerat de istorici rusi ca fiind “primul televizor electronic 100% sovietic, superior celui american produs de RCA, ATP-1”. Se spune ca Stalin avea un asemenea televizor in biroul sau, primul produs in URSS/1946, televizor de care era “foarte mandru”. In fine, cert e faptul ca in 1949 un TV KVN-49 costa 900 de ruble, mai mult decat salariul pe un an al unui muncitor proletar si revolutionar pe deasupra dintr-o fabrica de “masini speciale”. Surse americane sustin ca sovieticii nu reusisera asimilarea in productie a sistemelor si componentelor americane pana la data stoparii productiei/1941).

Rosing si-a dat seama de potentialul studentului sau implicandu-l in proiectele si experimentele legate de transmiterea electrica a imaginilor prin cablu, experimente pe care le desfasura la Scoala de Artilerie din Sankt Petersburg, astazi Mikhailovsky Artillery Academy/MAA. In 1911, Rosing reuseste transmiterea si receptia la distanta a imaginilor televizate si, foarte probabil, atunci a vazut Zvorykin primul TV care era echipat cu un tub catodic proiectat in Germania de catre Karl Ferdinand Braun, fizician si inventator german pe atunci professor la Universitatea din Strasbourg/Universite de Strasbourg/UNISTRA, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1909 impreuna cu Guglielmo Marconi pentru contributia importanta la dezvoltarea telegrafiei fara fir (Braun a construit in 1897 primul tub catodic/CRT/Catode Ray Tube si primul osciloscop cu tub catodic. CRT a dus la aparitia si dezvoltarea televiziunii electronice, i se mai spune in mediul academic si “Tub Braun”, ceea ce il indreptateste pe Karl Braun la titlul onorific de “pionier al televiziunii”. Braun e cel care a inventat in 1905 antena cunoscuta astazi drept “phased array”, trei antene grupate pentru a transmite un semnal directional, prima forma de radar din lume –i se mai spune si matrice de antene, astazi controlate de computer, care creaza fascicule de unde radio directionate electronic in directii diferite fara mutarea antenelor. Daca am inteles bine, Braun a realizat in 1905 o antena directional pe principiul matricei faza, antena formata din 3 antene monopol dispuse in format triunghi echilateral. Fasciculul antenei se rotea 120 fiind considerat de multi istorici si specialisti ca fiind primul radar PESA/Passive Electronically Scanned Array/Radar cu Scanare Electronica Pasiva). Dupa absolvirea Institutului de Tehnologie din Sankt Petersburg in 1912 specializarea “Inginerie electrica”, Vladimir Kosmich Zvorykin pleaca la Paris pentru a studia la College de France razele X/radiatia Rontgen (radiatii ionizante electromagnetice cu lungimi de unde mici, 0,01-100A/Angstrom) la clasa profesorului Paul Langevin, fost doctorand al lui Pierre Curie si iubit al lui Marie Curie dupa decesul acestuia (printre altele a inventat in 1917 alaturi de americanul Constantin Chilovsky sonda ultrason utilizata in detectia submarinelor aflate in imersiune).

In WW I s-a inrolat in Armata Tarista servind in cadrul Russian Signal Corps unde s-a ocupat cu testarea si evaluarea echipamentelor de radio si telegrafie destinate Armatei Tariste. La izbucnirea razboiului civil a plecat in SUA traversand Siberia –a calatorit pe Raul Ob/vestul Siberiei pana la Oceanul Arctic ca operator radio in cadrul expeditiei organizate de savantul si exploratorul polar Aleksandr Innochentii Pavlovick Tolmachev, membru al Academiei de Stiinte, geobiolog, paleontolog, botanist si alpinist brevetat, cel care avea sa puna bazele Institutului Botanic din Leningrad in 1925, institut afiliat Academiei de Stiinte a URSS, ulterior, in 1934, si a Biroului de Explorare a Nordului infintand prima statie radio&meteo la Arhanghelsk. In 1919 s-a intors din SUA via Vladivostok la Omsk, sud-vestul Siberiei, oras care pe atunci era resedinta guvernului anti-bolsevic&comunist/Guvernul Provizoriu condus de amiralul Alexander Vasilievici Kolceak, ca reprezentant al guvernului SUA. A fost trimis inapoi in State ca reprezentant special al guvernului provizoriu din Omsk. Dupa capitularea Armatei Albe si executia lui Kolceak nu a mai revenit in Rusia hotarand sa ramana definitiv in State. A lucrat pentru scurt timp contabil la Ambasada Rusiei din Washington pana cand aceasta a devenit “rosie”. In 1920 se angajeaza la compania Westinghouse Electric&Manufacturing Company din East Pittsburgh, Pennsylvania, aici desfasurand experimente legate de televiziune, lucrand si la alte proiecte legate de directoare de tir si rachete. Cele mai importante descoperiri&inventii ale lui Zvorykin la Westinghouse au fost tubul de imagine cu cinescop/tubul cu raze catodice brevetat in 1923 si tubul camerei cu iconoscop care a si fost folosit la primele camera TV produse de aceasta companie in 1924. Devine cetatean american in 1924 iar in 1926 obtine doctoratul la Universitatea din Pittsburgh cu teza “Metoda de sensibilizare a fotocelulelor” care va avea largi implicatii in TV. Pe 18 noiembrie 1929, la o/un consfatuire/seminar tinuta/tinut la Institute of Radio Engineers/IRE/Institutul de Radio-Inginerie din New York, prezinta in premiera mondiala “Kinescopul” (Cinescopul), tubul cinescop numit ulterior Cathode Ray Tube/CRT, montat intr-o carcasa, primul televizor color putem spune –acest televizor considerat a fi primul TV color din lume, avea tubul cinescop/Kinescopul prevazut la un capat cu un tun de electroni iar la celalalt capat cu un ecran mic acoperit cu invelis de fosfor. Cand ecranul era bombardat cu electroni se aprindeau puncte luminoase/pixeli de diferite culori/60 de linii. Sper ca am inteles bine, cert e faptul ca a obtinut brevetul pentru primul TV color din lume.

In 1929/1930 e transferat de la Westinghouse/Pennsylvania la laboratoarele RCA din Camden, New Jersey la solicitarea presedintele RCA de atunci, David Sarnoff, si el de origine rusa, fiind numit director al Laboratorului de Cercetari Electronice (la acea vreme RCA detinea compania Westinghouse si  pusese ochii pe Jenkins Television Corporation).

RCA a finantat dezvoltarea iconoscopului Zvorykin cu 150.000$, o suma enorma in 1930, creatorul sau aducandu-i imbunatatiri substantiale –imagistica mai clara similara disectorului realizat de Philo Farnsworth si tubului CRT brevetat de inginerul si inventatorului maghiar Kalman Tihanyi/Koloman Tihanyi cum ii spuneau britanicii (Kalman era inventator, inginer in sisteme electrice si fizician fiind considerat pionier al televiziunii electronice si al aeronavelor fara pilot cu ghidaj TV –se stie ca in 1929 lucra la “torpila aeriana” pentru Ministerul Apararii de la Londra. A lucrat si pentru italieni la acelasi lucru in 1930-1931, laboaratoarele Marinei Italiene din Portul Genova.  A inventat camera video IR/1929 si televizorul cu ecran plat/plasma in 1936. Se stie ca RCA cumparase dreptul de autor de la Kalman pentru inventiile legate de CRT si Plasma Display Panel/PDP. In sfarsit, si-a vandut inventiile si a lucrat pentru cine a fost dispus sa-l plateasca!). In sfarsit, in timpul WW II, Zvorykin a fost implicat via Fahrney in dezvoltarea torpilelor radioghidate lucrand la adaptarea camerei TV la acestea. Si vom vedea in cursul articolului ce si cum! Interesant e faptul ca spre sfarsitul vietii (a decedat pe 29 iulie 1982 la o zi dupa ce implinise varsta de 93 de ani), Zvorykin nu mai era nicicum incantat de Televiziune, acesta spunand cuvinte care dau de gandit si sunt absolut adaptate zilelor noastre, zile in care televiziunea, internetul, retelele de socializare “fac si desfac Lumea” iar camera TV a devenit uzuala si raspandita in lumea tehnicii militare: “Urasc ceea ce i-au facut copilului meu…Nu as lasa niciodata proprii mei copii sa-l urmareasca”. “Copilul” lui era, evident, camera TV&Televiziunea! (ca fapt divers, desi WW II a franat raspandirea televiziunii, la sfarsitul lui 1946 in casele americane existau aproximativ 7000 de televizoare. In 1950, numarul acestora, datorita boom-ului economic, ajunsese la 10 milioane, marea lor majoritate fiind fabricate de RCA).

Philo Taylor Farnsworth II a avut si el numeroase contributii la dezvoltarea televiziunii si nu numai avand peste 300 de brevete legate de televiziune, radar, fuziune nuclear, dispozitive NVG, microscop electronic, incubatoare pentru copii nascuti premature, telescopul cu infrarosu si multe altele. American get-beget nascut in 1906 a fost inca din preadolescenta pasionat de tehnica citind toate revistele stintifice ale vremii (la 12 ani/1918 a invatat sa repare singur generatorul de curent de la ferma unde locuia cu parintii din Rigby/Idaho doar uitandu-se si punand intrebari depanatorilor care venisera sa-l repare. Nu mult dupa aceea a adaptat un motor electric vechi reparat de catre el la masina de spalat manuala a mamei sale –motorul rotea manivela nascandu-se prima masina de spalat automata/electrica. Interesul pentru electronica si comunicatii i-a fost indus de…prima convorbire telefonica avuta cu o ruda. Ca student la Liceul Rigby a excelat la chimie si fizica, tot aici a prezentat profesorilor sai primele schite ale viitorului sau sistem electronic de televiziune starnind contradictii intre acestia, stupoare, admiratie si neincredere totodata. In iunie 1924 obsolva fara liceul fiind acceptat la Academia Navala SUA din Annapolis/Maryland. Nu a ramas aici decat cateva luni renuntand datorita faptului ca toate inventiile, schitele si planurile erau proprietatea academiei fapt care l-a nemultumit. Se inscrie la Universitatea Brigham Young cursul de stiinte avansate primind certificarea de electrician si technician radio de la Institutul National de Radio in 1925 –nu si-a dat licenta la terminarea facultatii dar era genial). Cea mai importanta inventie a sa, inventie care v-a fi grefata si pe echipamente militare la sfarsitul anilor *30/sec/XX, a fost sistemul de televiziune complet electronic. Acest sistem are o poveste interesanta…In timpul studentiei la Universitatea Brigham Young se indragosteste de Elma “Pem” Gardner, pe atunci eleva de liceu, cu care se va si casatori pe 27 mai 1926. “Pem” Gardner, spre norocul lui Farnsworth, era interesata de tehnica si electronic, dea lungul casniciei ea a fost desenatoarea tuturor schitelor tehnice ale inventiilor sotului si cea care scria cererile de brevet. Fratele lui “Pem”, Cliff Gardner, era si el pasionat de electronica deschizand o mica afacere impreuna cu Farnsworth la Salt Lake City/Utah –se ocupau cu repararea aparatelor radio si a electrocasnicelor. Afacerea a dat curand faliment insa Farnsworth a reusit sa se faca cunoscut in Salt Lake City, atat el cat si ideile sale. Avand nevoie de bani, nu mult dupa esecul firmei, a inceput sa lucreze la strangerea de fonduri destinate societatii de caritate detinuta de catre doi filantropi din Los Angeles, George Everson si Leslie Gorrell.

DISECTOR DE IMAGINE FARNSWORTH -1927

La sfarsitul lui 1926 a reusit sa-i convinga sa-l sprijine ca parteneri in dezvoltarea si producerea sistemului electronic de televiziune –pentru a putea lucre s-a mutat cu sotia in Los Angeles. Cei 6000$ dati de catre Everson si Gorrell s-au terminat rapid insa, spre norocul sau, Everson a reusit sa stranga rapid din diverse donatii 25.000$ reusind sa inchirieze spatiu la un laborator de cercetare detinut de Crocker First National Bank din San Francisco/California. Aici a realizat cu succes prima sa transmisie electronica de televiziune pe 7 noiembrie 1927, sistem pe care l-a si brevetat pana la sfarsitul anului. Impulsionat de succes a continuat sa-si perfectioneze sistemul facand prima demonstratie cu public si presa pe 3 septembrie 1928. Nu mult dupa aceea, in 1930, Crocker First National Bank cauta sa vanda laboratorul unei companii mamut orientandu-se spre Radio Corporation of America/RCA. Spre norocul lor si al Americii sa zicem, RCA a fost interesata de achizitionarea laboratorului in 1930 trimitandu-l sa evalueze echipamentele si proiectele aflate in lucru pe nimeni altul decat Vladimir Zvorykin, pe atunci seful proiectului Televiziune de la RCA. Zvorykin a constatat ca kinescopul sau era superior celui realizat de Farnsworth insa tubul camerei Farnsworth numit “disector de imagini” era net superior celui dezvoltat de el la RCA (denumirea completa data de Farnsworth a fost “Tub camera cu disector de imagine”. Pe 7 septembrie 1927 a fost testat pentru prima data in istoria televiziunii, Farnsworth reusind sa transmita electronic cu succes prima imagine constand intr-o singura linie dreapta catre un receptor aflat intr-o camera alaturata laboratorului Crocker First National Bank, uluindu-si asistentii ramasi muti de uimire. Sotia sa “Pem” Farnsworth isi amintea multi ani dupa aceea ca in timp ce asistentii se uitau muti de uimire la imaginea aparuta pe receptor, sotul ei a exclamat fericit:“Iata-te, televizorul electronic!” Cea dea doua imagine TV transmisa electronic pe 3 septembrie 1928 a fost semnul dolarului “$” –asta, conform surselor independente, pentru a-si multumi investitorii, acestia asteptand rezultate si recuperarea cu profit a banilor investiti. In 1929 reuseste transmisia in direct a primei imagini televizate ale unei persoane, nimeni altcineva decat sotia sa “Pem”, imagine de 88,90 cm). Drept urmare, in 1931, RCA&David Sarnoff via Zvorykin, ii ofera lui Farnsworth 100.000$, peste 1,49 milioane de dolari in 2022, pentru a le vinde drepturile de promovare si productie pentru disectorul de imagine, insa acesta a refuzat. Refuzul a nemultumit profund investitorii si sustinatorii lui Farnsworth de la Crocker First National Bank care visau la “integrarea” intr-o companie puternica precum RCA si bineinteles, la “visul american”…sa curga banii. Refuzul avea sa duca la asa-zisul “Razboi al brevetelor/Razboi al iconoscopului&disectorului de imagine” intre Zvorykin&RCA si Philo Farnsworth, razboi castigat intr-un final de Farnsworth.

La finalul lui 1931, Farnsworth se muta in Philadelphia angajandu-se la Philadelphia Storage Battery Company/Philco, companie care pe atunci producea aparate radio&difuzoare si baterii (Philco era in 1930 principalul producator de aparate radio si difuzoare din SUA, doar in acel an vanzand pe piata interna 600.000 de unitati incasand suma enorma pe atunci de 34 de milioane de dolari. In 1934, Philco detinea 34% din piata SUA incepand exporturi masive in Europa si Asia! Eeee, se pare, conform surselor independente japoneze si americane, ca Philco nu e straina de dezvoltarea echipamentelor radio civile si a celor militare destinate Armatei Imperiale…). Paraseste aceasta companie in 1933 infintandu-si propria companie numita Farnsworth Television, continuand sa produca si sa perfectioneze sistemul sau de televiziune. Ei bine, in 1934 a mers in Germania unde a incheiat o intelegere cu compania Fernseh AG din Berlin, camere cu disectie de imagini produse de compania sa fiind utilizate la difuzarea Jocurilor Olimpice din 1936 de la Berlin, camera care au fost “germanizate” pentru a-i face pe plac lui Hitler&Marea Germanie (ei bine, compania Telefunken a cumparat licenta camerei Zvorykin de la RCA cu care a si transmis in direct JO din 1936). In 1937, Farnsworth Television incheie un acord de licentiere cu American Telephone&Telegraph/AT&T din New York care dadea dreptul ca fiecare companie sa foloseasca brevetele&inventiile celeilalte. In 1938, Farnsworth Television devine Farnsworth Television and Radio prin achizitia producatorului de fonografe Capehart Corporation din Fort Wayne/Indiana, incepand productia de aparate radio&difuzoare in 1939. Insa sanatatea i s-a subrezit suferind o grava depresie in acelasi an fortandu-l sa se mute in Maine. Odata cu izbucnirea WW II si a starii de sanatate precara a “sefului” dezvoltarea televiziunii de catre Farnsworth a stagnat, compania sa capabila sa genereze tehnologie de varf  reusind “performanta” deloc notabila de a castiga un contract cu Guvernul SUA pentru productia pe toata durata razboiului a…lazilor de munitii din lemn (in acest sens a fondat filiala Farnsworth Wood Products, companie despre care n-a auzit nimeni in WW II). S-a intors la Fort Wayne abia in 1947, an in care compania sa a inceput fabricarea in serie a primului sau televizor…Insa compania avea mari probleme financiare fiind preluata in 1949 de catre gigantul International Telephone and Telegraph/IT&T si reorganizata sub numele de Capehart-Farnsworth –a produs televizoare pana in 1965 insa nu s-a ridicat nicicum la valoarea vanzarilor RCA. La aceasta companie Philo Farnsworth e numit vicepresedinte responsabil cu cercetarea si dezvoltarea. Si ne oprim aici cu Farnsworth din motive de spatiu&tematica articol si trecem la chestii militare, zic eu, interesante!

Asa cum bine stim, Fahrney a dat intamplator peste aceasta inventie revolutionara numita Televiziune/TV intr-un numar al publicatiei Astounding Science Fiction din 1939, an in care Radio Corporation of America/RCA a prezentat la standul sau din cadrul Targului International de la New York “minunea” publicului larg (RCA a fost infintata pe 17 octombrie 1919 de catre industriasul american Owen D.Young/origini germane –la momentul infintarii RCA era subsidiara a General Electric, Owen fiind primul presedinte al RCA, functie indeplinita pana in 1929. Vice-presedinte era David Sarnoff, la origine evreu rus/se nascuse in Minsk, numit si “Generalul”, pionier in domeniul radio-televiziunii –General de brigada in Army Signal Corps/1945. Ca fapt divers, in premiera mondiala metoda de transmitere a imaginilor in miscare a “debutat” la Jocurile Olimpice/JO din 1936 de la Berlin. In acel an compania Telefunken a cumparat de la RCA dreptul de a construi o camera TV dotata cu iconoscop. Asta s-a facut la ordinul lui Hitler care nu vroia sa auda ca nu e produsa in “Marea Germanie”, asa ca…Made in Germany. Camera TV a fost construita de catre Emil Mechau/Telefunken si operata de catre Walther Bruch, inventatorul sistemului Phase Alternating Line/PAL in 1962-sistem de codare folosit in televiziunea analogica).

Nu mult dupa aceea, Fahrney a sesizat utilitatea televiziunii in realizarea “dronei-torpila” dupa ce a aflat de preocuparile in domeniul tubului iconoscop, a fotomultiplicarii si microscopiei electronice ale lui Vladimir Kosmich Zvorykin de la RCA. Drept urmare sugereaza Marinei SUA sa-l abordeze in vederea realizarii unui “ochi electric” (viitorul ghidaj TV) destinat unei “torpile aeriene ghidate”.

Interesati fiind de ideea lui Fahrney, superiorii sai, in scurt timp, au acordat companiei RCA un prim contract destinat realizarii unor sisteme TV experimentale destinate aeronavelor.

Va urma…

 

WW

 

 

 

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Enciclopedia Libera, Internet.

axisafvs.blogspot.com

https://historycollection.com › …

https://airandspace.si.edu › sov…

https://www.researchgate.net › …

https://owlcation.com › World..

https://www.history.navy.mil › histories › pdfs

marinelink.com

https://warbirdswalkaround.wixsite.com

http://www.aviation-history.com › …

https://www.nationalmuseum.af.mil › …

https://www.warhistoryonline.com › …

https://www.armyupress.army.mil › csi-books

https://travelforaircraft.wordpress.com/…/interst..

www.evanflys.com/tdr-1

www.aviastar.org › … › USA › Interstate

pwencycl.kgbudge.com/…/TDR_Assault_Drone…

www.designation-systems.net/dusrm/…/bq-4.ht..

www.aero-web.org/specs/intersta/tdr-1.htm

www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?…

wap.pilotoutlook.com/aircraft/interstate/tdr-1

www.navaldrones.com/TDR-1.html

stagone.org/?page_id=37

www.elgrancapitan.org/foro/viewtopic.php?…

www.ww2aircraft.net › … › Aviation

stagone.org/

stagone.org/?page_id=20

www.theworldsbestever.com/…/stagonespecial

stag-1aviation.deviantart.com/

airminded.org/…/22/the-first-air-bomb-venice-..

www.dehavillandmuseum.co.uk/…/de-havilland

www.vintagewings.ca › Vintage News › Stories

www.fleetairarmarchive.net/…/FaireyIII.html

www.mauriceward.com/ro/istorie-logo

www.airvectors.net/avmoth.html

www.historynet.com/william-billymitchell-an-..

mariuszarnescu.com/tag/onestitatea/

www.aerofiles.com/ostfriesland.html

www.pbs.org/wgbh/amex/…/pandeAMEX86.ht

www.aero-web.org/specs/curtiss/n2c-2.htm

www.qsl.net/w2vtm/mil_television_history.html

www.daveswarbirds.com/usplanes/…/kaydet.ht

www.stearman.at/boeing_stearman.html

afmc.af.mil

militaryaviationchronicles.com

https://lemelson.mit.edu › vlad…

https://www.qsl.net › mil_telev…

 

4 comentarii:

 1. ionica fonosch

  * Multumim 🙂
  ** Inceputurile televiziunii mecanice 🙂
  This was to some extent an extension of Arthur Korn’s technology that enabled a
  picture of Pope Pius XI to be sent from Rome, Italy to Bar Harbor, Maine in 1923,
  which was soon after adopted by the German police to transmit images of fingerprints across the country.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Korn
  ** BEP2V wirephoto , Eins Zwei Polizei 🙂
  https://dogedaos.com/wiki/Wire_photo.html

  2
 2. Foarte interesant!
  Mulțumim WW!

  1
 3. Walther Bruch, inventatorul sistemului Phase Alternating Line/PAL in 1962-sistem de codare folosit in televiziunea analogica).
  PAL este sistemul de codare și decodare folosit în televiziunea color analogica.
  Tubul catodic CRT color are 3 „tunuri electronice”, un catod pentru fiecare culoare de bază ( la TV color se folosește roșu, verde și albastru care prin combinații obțin restul culorilor). Variantele mai vechi ( dar moderne, ținând cont că TV era fabricat în anii ’70 și era jumătate pe tuburi, partea de forță și sunet și jumătate pe semiconductori, selectorul, calea comună de frecvență intermediară și decodoarele, de sunet și imagine care include decodorul PAL și comanda celor 3 katozi de culoare), aveau CRT cu dispunerea catozilor în delta sau triunghi iar variantele moderne utilizau tehnologia „în linie”, catozii fiind dispuși unul lângă altul paralel între ei și pe orizontală.
  Iar în partea din față, ” ecranul”, este format din sită cu 3 gauri prin care se focalizează cele 3 culori pe sticla suport vopsită cu 3straturi de material luminescent.Cum sunt așezate cărțile pe raft în bibliotecă așa este dispusă vopseaua pe sticlă, fiecare carte de o anumită culoare, care se repetă din 3 în 3 cărți.
  Tunul (de o anumită culoare) trimite electroni către ecran care sunt accelerați (de către tensiunea anodica înaltă) și deviați, orientați către o anumită poziție pe ecran de către bobinele de pe gâtul tubului și apoi trece prin sită pentru a atinge poziția respectivă și prin impact activează stratul luminescent de culoarea respectivă.
  Televiziunea analogica, respectiv transmisia imaginii se face pe 625 linii.
  Imaginea pleacă din colțul stânga sus și formează o linie până la marginea din dreapta, apoi sare pe linia 3 în partea stânga, formează o linie și sare pe linia 5, etc, până ajunge cu ultima în colțul din dreapta jos de unde sare în coltul din stânga sus dar pe linia 2 și coboară cu liniile pare.
  Datorită vitezei de baleiere a tunurilor electronice și a persistentei straturilor luminescente de pe ecran, ochii văd o singură imagine realizată din 2 imagini incomplete și intretesute ( numite și cadre).
  PAL este sistemul de codare și decodare folosit pentru transmisia TV în culori.
  Camera de studio sau carul de reportaj transmite imaginea în 3 exemplare ( separat pentru fiecare culoare), în studio se prelucrează semnalul video care se trimite în antenă. La receptorul TV de acasă, se face operația inversă, se separă cele 3 culori care se aplică tubului CRT care reface imaginea.
  Ca un exemplu mai simplu este cu un radio FM.
  Dacă studioul folosește doar un microfon, atunci la radio se aude mono ( pentru că radio este mono) iar corespondenta este televizorul alb negru.
  Dacă studioul folosește 2 microfoane (transmite un concert de muzică în direct) atunci transmite stereo, dar la radio se aude doar mono.
  Ca un aparat de radio să recepționeze stereo are nevoie de un „decodor” care să știe că transmisia este stereo și să prelucreze semnalul primit pentru separarea canalelor de sunet în stânga și dreapta și trimiterea lor către difuzoarele respective.
  Cu un aparat de radio FM mono se poate asculta o emisiune stereo, dar este receptionata mono iar cu un aparat stereo se poate asculta atât stereo cât și mono ( dacă semnalul este slab sau se oprește decodorul), așa există compatibilitate și la TV.
  Cu un TV alb-negru se pot receptiona emisiunile color, iar cu un TV color se pot receptiona emisiuni doar alb negru dacă postul TV transmite așa sau are oprit ” decodorul PAL sau este setat pe altă normă, cum este SECAM ( cei care se uitau la canalele TV analogice prin satelit în anii” 90 cunosc mai bine).

  • Multumesc pentru lamurire! Greu pentru un nespecialist sa desluseasca chestii tehnice complicate. Complicate pentru cine nu cunoaste domeniul. Multumesc, chiar am luat notite! De asta notific in articole, unde e cazul, sper ca am inteles bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *