Grecia ar putea opta pentru VBCI

Francezii au pus ochii pe greci si, pe model Rafale, le fac o oferta de nerefuzat, sau cel putin asa spera cei de la NEXTER. Astfel, dupa succesul Dassault si Naval Group, NEXTER spera la ce-i mai bun si bate fierul cat e cald…

Astfel, compania franceza astepta materializarea unei comenzi pentru 490 IFV 8×8, adica VBCI (Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie) din partea Qatarului dar deocamadata lucrurile nu au mers in directia semnarii unui contract ferm, astfel ca NEXTER s-a orientat catre greci.

Oferta facuta de francezi este foarte interesanta si conform presei a lasat o foarte buna impresie asupra comandantilor fortelor terestre elene. Grecii tot doresc sa-si modernizeze unitatile mecanizate dar este un program de mult anuntat si mereu amanat doar ca francezii sunt incapatanati si inca din 2021 au prezentat o varianta de VBCI, cred ei, pe placul Atenei – VBCI – „Philoctetes”.

Noua varianta vine cu o turela dotata cu un tun CTAS 40mm si rachete anti-tanc Akeron MP. Ba ca lucrurile sa fie oable, francezii au strabatut Grecia in lung si-n lat pentru semnarea de memorandumuri de intelegere cu companii locale si au organizat demonstratii cu noul VBCI „Philoctetes” in fata inaltilor ofiteri eleni.

Cu toate acestea grecii nu au parut foarte impresionanti sau poate pur si simplu nu au inca bani necesari, dar NEXTER a inaintat o oferta cuprinzatoare catre oficialitatiile militare elene iar de aceasta data se pare ca efectul a fost cel scontat, pe surse se scrie ca grecii chiar au fost impresionati.

Dar care este oferta?

 • Pai NEXTER ofera posibilitatea ca greci sa cumpere VBCIul pe datorie, statul francez fiind gata sa garanteze contractul pentru 200 de vehicule de lupta plus inca 50 de VBCI specializate;
 • Daca Grecia se grabeste si doreste sa aiba cat mai curand in dotare MLI-urile, atunci solutii exista si implica livrarea imediata a 120 de VBCI la mana a doua din dotarea fortelor terestre franceze, pe model Rafale;

In acest moment Franta detine un numar de 628 de VBCI in diverse configuratii si ar putea sa ofere Greciei 120 de unitati.

VBCI este un vehicul de lupta al infanteriei sau un transportor de trupe greu, 8×8, 28-32 de tone, dotat in standardul francez cu un tun de 25mm si care poate transporta o grupa de infanteriei formata din 9 militari, plus doi membrii ai echipajului.

Desi VBCI este considerat un 8×8 foarte performant si modern, pana acum francezii nu reusit sa exporte masina blindata si ar fi mare lucru daca ar avea un contact ferm.

Doar ca exista o problema, in februarie 2023 ministerul apararii grec a emis un comunicat care anunta ca Grecia va cumpara 250 de MLI-uri Lynx, impreuna cu cu modernizarea a 123 de tancuri Leopard2A4 la standardul A7. Ori este greu de crezut ca Atena se va inhama in acelasi timp la doua achizitii costisitoare.

Cu toate acestea NEXTER isi pastreaza optimismul macar pentru ca Franta a devansat Rusia si a devenit a doua tara cea mai mare exportatoare de armament la nivel mondial.

GeorgeGMT

15 comentarii:

 1. Salutare! Ai mancat un a de la opta din titlu

  1
 2. soldatul Sveik

  Ce discută rusii cand se intalnesc cu chinezii si nord-coreenii : cum sa faca un simultan , sa atace concomitent NATO, Taiwan si Coreea de Sud.
  Pana acum au 2 din 3.
  Am privit cu admiratie ultimul super cip produs de taiwanezi si m-am lamurit de ce îi vrea cu ardoare Xi Jinping !

  3
  • Foarte probabil după 2027…

   2
  • Daca nu vorbim de nucleare, singura care poate pune ceva probleme Americii este China! In rest, intr.un razboi conventional, Rusia si Koreea de Nord nu conteaza pentru NATO ! Si altceva ….Taiwan.ul este o mare forta in materie de armata ! De ce crezi ca, China nu prea se hazardeaza sa atace ? La o adica America si Doamne fereste de al 3.lea razboi mondial ….America are capacitatea sa neutralizeze si pe rusi si pe Chinezi in acelasi timp ! Koreea de Nord nu se pune, ca pe asta o termina intr.o noapte ! 😂😂😂

   9
 3. Grecii erau in faliment acum cativa ani, nu?

  4
 4. La noi nu se mai aude nimic de IFV ?????Greu la deal cu boii nostrii😂🤣

  9
  • Asta este una din urnatoarele licitatii ratate Praf in ochii prostilor care cred ca se face dotarea armatei.

   7
  • La noi se anuleaza licitatiile pe banda rulamta…Ce IFV ??

   8
  • La noi e circ, nu program de inzestrare. Ori se fac licitatii la care nu participa nimeni pentru ca punem conditii prea tampite, ori se intampla sa iasa cate un program bun cum e Piranhia 5 si ies dinozaurii care nu vor sa iasa la pensie din ” industria” de aparare si urla ca de ce luam Piranhia ca noua ne trebuia Saur 2 ala.

   Ai nostri nu-s in stare sa reactioneze in niciun fel. Nu stiu, de fapt, sa fie proactiv. Tu vrei cele mai bune echipamente, cu bani putini si cu transfer tehnologic intr-o industrie de aparare in paragina. Poate acum 15 ani ar fi mers dar acum, cand toti cauta sa se inarmeze tu mai vi si cu figuri. Ca le vrei tu pe toate. Bineinteles ca nu mai vine nimeni.

   Am curaj sa pun pariu ca or sa plece si coreenii cu tunurile senilate. Pana mea, polonezii s-au dus pan la ei si cand s-au intors au semnat contracte la noi, s-a incheiat licitatia in Ianuarie si nici acum nu s-a semnat contractul. La fel cu IFV-urile, pai cred ca a trecut mai mult de un an de cand au zis ca vrem sa cumparam si astia nici n-au inceput licitatia. e bataie de joc.

   3
 5. Si pana la urma de ce Lynx si nu VBCI ,in general, nu in cazul Greciei?

  1
 6. Ce fraieri ! Tun de 40mm si rachete. N au invatat nimic din achizitia noastra de PV 😉

  3
 7. We like this 40mm cannon. With proximity fuze grenades and some kind of radar, the best combination.

  4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *