Grecia taie fata Turciei

F 16 turcesc

Ajutata in mod direct de catre Franta si Statele Unite, Grecia va ajunge relativ repede sa detina o superioritate aeriana foarte sanatoasa in raport cu Turcia, tinand cont de faptul ca fortele aeriene turce sunt discriminate (daca vreti) de NATO, iar americanii deloc binevoitori in ultima vreme.

Stim cu totii ca Grecia are deja in derulare un contract cu Lockheed Martin care vizeaza modernizarea a numai putin de 84 de F 16 la standardul F 16V, primele aparate sunt deja la uzina. In acelasi timp, Atena a cumparat din Franta 24 de Rafale F-3R, avioane dotate cu radare AESA, rachete aer-aer MICA (n.r. Rafale nu are integrata rachete aer-aer IRIS T) si Meteor, rachete de croaziera SCALP.

Privind spre turci, acestia au fost scosi din programul F 35 si, chiar mai rau de atat, nici accesul catre aparate F 16 noi nu l-au primit deocamdata.

Ankara a cerut Statelor Unite sa-i vanda 40 de aparate noi F 16 Block 70 si permisiunea pentru modernizarea a inca 80 de avioane F 16 mai vechi.

Doar ca vanzarea de arme catre Turcia a fost blocata de catre Congresul SUA inca din 2020 si nu sunt semne ca acest lucru se va schimba curand.

Ca raspuns la cererea turcilor, Ned Price – purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, a declarat: “The State Department does not approve or comment on proposed arms sales or transfers until it is formally notified by Congress. As far as Turkey is concerned, we very much appreciate our partnership with our NATO ally. Turkish authorities have publicly acknowledged their interest in buying F-16s. The United States has not made any financial proposals at Turkey’s request for an F-16.” Asadar, deocamdata nici ca da, nici ca ba…

Reactia Washingtonului nu este chiar una de senzatie, era de asteptat si foarte previzibila, guvernul de la Ankara chiar a avertizat Statele Unite ca daca nu primeste avioane F 16 s-ar putea intoarce cu fata spre Rusia pentru achizitia de Suhoi Su 35, iar in viitor chiar Suhoi Su 57.

Doar ca nici rusii nu par foarte dispusi sa le vanda turcilor Suhoi 35S, iar motivele sunt legate de neintelegerile dintre cele doua tari in Siria, pe de alta parte Turcia este totusi membru NATO si cel mai probabil ca Rusia nu doreste sa-si trimita cele mai bune avioane de lupta la teste pentru NATO. Pe de alta parte, actuala putere de la Ankara nu este vesnica si o schimbare – implicit o revenire a Turciei la sentimente mai bune fata de lumea occidentala – este posibila oricand.

Aici facem o paranteza si ne intrebam, de ce Rusia nu este foarte favorabila vanzarii de Su 35S dar a livrat fara probleme S 400? Oare pentru ca S 400 poate avea si variante “monkey model” dar Su 35S ramane un aparat pe care rusii nu-l vor pozat cu sigla NATO pe el?!

Una peste alta, deocamdata cel putin, F 16 turcesti raman sa fie reparate si modernizate local, atata vreme cat vor mai primi si piese de schimb, in acest timp insa fortele aeriene elene cresc precum Fat-Frumos, devin din ce in ce mai bine dotate si mai puternice.

Daca lucrurile vor continua sa evolueze in acelasi sens, peste cativa ani aviatia turca se va afla intr-o inferioritate foarte periculos de profunda fata de omoloaga sa greaca.

Atunci cand Grecia va putea alinia 84 de F 16 Block 70 + inca 38 de F 16 modernizate la standardul Block 52M, la care adaugam 24 de Rafale lucrurile devin deja haioase pentru greci si foarte tragice pentru otomani.

GeorgeGMT

55 de comentarii:

  1. Turcii vor primi până la urmă „ceva”, au făcut ceva plăti pentru programul F 35 și acolo se poartă negocierea. Mă îndoiesc ca americanii vor prefera să le înapoieze bani în loc de marfă, dar na, orice este posibil.

    1
    • F35 nu o sa mai pupe osmanii in urmatorii 15-25 de ani. De ce te-ai indoi ca americanii ar prefera sa nu dea ceva unui potential tradator, in loc sa returneze ceva bani? Adica aparatele gata de livrare le-au spalat de semiluna si le-au redirectionat, pilotii aflati la pregatire in SUA ale Americii i-au facut pachet si trimis acasa, iar tu spui ca se incurca in ceva dolari achitati de Ankara….Osmanii erau parte in program, adica produceau oaresce componente, si yanks au taiat respectiva chestie, osmanii nu mai produc nimic pentru pasaroi…Tocmai in articol iti spune ca yanks sunt cam la cutite cu osmanii, pe teme de armament…mai mult, dupa cate stiu, nici piese de F16 nu mai dau catre osmani, vor trebui sa isi canibalizeze flota, ca sa aiba ce zbura…nu se pune problema sa fabrice local piese, pur si simplu nu au tehnologia, asa ca…ce vor primi turcii pana la urma? E, nu spun cuvantul mu ie, ca ma cenzureaza…:))) Si nu exista nici o negociere, nu stiu ce intelegi din treaba asta…

      13
      • Evident că F 35 nu mai pupa, dar de banii dați vor altceva. Că vor fi piese de schimb, că vor fi alte avioane, rămâne de văzut, dar negocieri există. Declarațiile făcute de o parte și de alta sunt doar mutări pe tabla de șah a acestor negocieri.

        3
    • Banii aia de f35 sunt „forfeited” in momentul in care mustaciosul lor a mers ca berbecul impotriva sfaturilor americane.
      Oricum, tehnologia au primit-o in mare parte, cumpara si de la englezi si coreeni, mai fac ceva reverse engineering, ca au oameni foarte capabili deja. Ramane de vazut daca reusesc sa isi obtina sau produca local sistemele critice necesare si s-ar putea sa faca si concurenta cu tfx.
      Tai hurjet ar trebui sa zboare curand (nu am urmarit pana la capat selectia motoarelor, dar parca f404 era in carti).
      Referitor la greci, parca negociau si ei pt f35.

      2
      • Tai Hurjet e trainer…

        3
        • Tai Hurjet ataca piata ramasa libera dupa f5; trainer, politie aeriana, atac; un fel de kai fa50 dezvoltat din start pentru asta.
          apoi, mai este tai kfx; cu motoare de f16, pecare le asambleaza local; ramane sa aflam daca produc toate piesele, inclusiv turbina.
          pe f35 au avut pachete de lucru mari; fus. anterior. cu invelisul cu tot, cu tehnologie de asamblare si stratul RAM.

          deja transferul tehnologic s-a facut intr-o oarecare parte. ramane de vazut daca turcii pot contiua de aici, daca gasesc parteneri care sa le ofere tehnologie, daca vor avea finante sa duca la final proiectele acestea ambitioase.

          • Eu inteleg ca e un trainer mai avansat dar nu vad ce poate face impotriva F-16V si Rafale…altceva decat sa o incaseze inainte sa-si dea seama ce se intampla.

            2
  2. Salut. Nenea sultanu a dat rau de tot cu muci-n fasole si acum incep sa se vada consecintele.

    6
  3. Un mare bullshit in care grecii intra ca idiotii de bunavoie.Dupa ce ca sunt datori vanduti(si de cand cu pandemia nici turismul nu mai merge ca odinioara) se afunda in alte datorii inutile. Un razboi, pe bune nu frecusurile de pana acum, nu o sa fie ptr ca in momentul ala s a dus dracu alianta nato. Iar Franta incearca sa isi faca de cap, sa para din nou importanta. Din pacate ptr ei, de la momentul 1940 si apoi pierderea indochinei ,ei mai conteaza pe planeta asta circa si ceva deloc. Reusesc cu chiu si vai sa mai recupereze din cheltuielile de rdt&e imense ptr armele”nationale” pe spinarea descultilor(la propriu) arabi, indieni si din fostele colonii. Si toata nebunia turco-palicara e ptr niste ipotetice rezerve de gaz care sunt abia la faza prospectiunilor initiale. Adica, pana vor incepe sa produca niste redevente, mai se schimba niste sultani si grecotei la conducere.

    17
    • Vezi ca grecii si osmanii s-au mai paruit si tot membri NATO erau. Nu s-a dus dracu’ alianta.

      7
    • Mai bine își dau foc la avioane ca să numai plătească atât de pe urma lor, nu se întâmplă nimic, turcii sunt băieți buni. Cu ocazia asta își pot trimite și navele la casat, îi apără alții dacă ie ceva, putem să-i învățăm noi cum stă treaba asta.

      2
    • turcia poate calca grecia in picioare din punct de vedere militar, are 40 de ani in spate de achizitii yankee si industrie proprie

      si probabil ca va avea si toate resursele de gaz din estul mediteranei

      iar francezii si europenii sunt ata de impiedicati incat probabil or sa cumpere gaz de la rusi la 500% preul de pata z cand il au sub nasul lor

      1
  4. Turcia își poate produce o mare parte din piesele pt F-16. Dacă intra în embargo total, atunci de nevoie își vor pune mintea și industria la muncă. Poate le iese ceva. Oricum, știrea zilei este că dronele Bayraktar vor fi exportate în a 13-a țară. În care? Încă e confidențial. Dar, pe lângă Polonia, stat UE , ar mai fi și Letonia interesată (alt stat UE) . Pierd pe o parte, câștiga pe alta.

    2
    • Dronele vandute Ucrainei + tari NATO nu au cum sa castige Rusia de partea lor. Lasati Siria si altele de genul, dar cand o sa moara mai multi rusi de la tehnologia turceasca, e interesant ce iese intre Putin si Erdo.

      9
    • Sunt chiar curios cum ar produce osmanii piesele pentru motor….

      3
  5. Nu au americanii ce sa studieze la ragaliile rusesti, Su35, Su57 sau S400.

    12
    • @Andrei
      De unde știi? Dacă ar avea ocazia, de ce nu ar face-o?

      7
      • Teoretic americanii ar „studia” tot ce ar putea prinde de la Rusi, dar asta doar fiindca sta scris ca procedura standard! Ma indoiesc de faptul ca se asteapta sa descopere nu stiu ce „minuni” la tehnica Ruseasca…

        10
        • Vedeti ca nu stiti cu cum vine treaba, se studiaza nu ca sa se copieze ci ca sa afli punctele slabe si metode mai eficiente de combatere.
          Stiti voi cele 4 baterii S-125 Neva pe care le-am trecut in rezerva in 1998? Una din ele a plecat direct in Israel.
          Neva este un sistem dezvoltat in anii 60 si evreii s-au cunoscut cu el de mult, in nenumaratele conflicte. Totusi nu au ratat ocazia sa puna mana pe unul si sa vada efectiv cum ii merg electronicele.

          4
          • De unde din comentariul meu reiese faptul, ca americanii ar fi dornici sa faca copy-paste la tehnologia ruznacilor?? ?

            4
          • TOATE bateriile Neva au plecat in Israel. Faza nasoala e ca se pare ca dupa, au decolat spre o tara africana aflata sub un mic embargo. Iar banii multi i au luat evreii nu prostii nostri.

            2
    • Hai ma Andrei, de parca ai vorbi de colonia Romania cu studiatul tehnicii militare.

      • Hai, gata gata cu samagonismele, ca-s vechi si putrede de demult!

        „The thing” este singura exceptie care confirma regula… aceea ca ruznintzki, habar n-au de tehnologie!

        4
        • Korekt! Nu ei au trimis sonde spatiale pe luna, marte, venus, etc. Nu ei au construit primele statii spatiale. Primul om in cosmos nu a fost rus. Nu au construit sub uri sau ice breakere nucleare. Nu, klingonienii au facut toate astea. Sau reptilienii din subsolurile kremlinului.

  6. Habar nu am ce este in capul turcilor.
    Cumpără de la rusi dar se bat cu ei prin Siria si sustin Ucraina, se ceartă cu americanii dar vor sa coopereze militar, se dau dușmani Israelului dar îl ajută să folosească Azerbaidjan pentru diverse chestii împotriva Iranului. Economia lor tușește rău dar se vor mare putere.
    Problema cu grecii este veșnică si deasemenea problemele legate de Cipru , Kurdistan ,Armenia vor rămâne tot acolo.
    Ori Erdoganul știe ceva ce nu stim noi ,ori și-o caută cu bună știință.

    17
  7. O posibila explicatie (nu foarte originala) pentru faptul ca rusii au vandut S 400 si se codesc sa vanda Su 35S este ca S 400 le permite rusilor sa culeaga informatii de importanta strategica de pe o arie larga (si probabil poate fi „tinut in lesa” in caz de nevoie). Fiind o capabilitate defensiva, sansele S 400 de a intra in conflict direct cu interesele rusesti sunt mai mici. Pe de alta parte, Su 35S ar oferi o capabilitate ofensiva care ar putea intra in conflict cu interesele rusesti in Siria (sau Armenia), fara a oferi rusilor aceeasi capacitate de culegere de informatii.

    7
  8. Mie îmi plac grecii, am făcut câteva vacanțe reușite la ei. Dar și în Turcia. Doar că acolo nu prea aveai de ce să ieși seara din resort. Erdogan este megaloman și paranoic, dar nu veșnic. Dar stau și mă întreb, o țară cu o populație cât jumătate din a României și un buget pentru apărare similar are posibilitatea să zboare și întrețină corespunzător atâta amar de avioane? Că noi nu știu cum am face față la trei escadrile de F16 sh…

    13
    • Numara cati generali are Romania, si cati au grecii, o sa gasesti explicatia la cum gandesc ei bugetul vs cum e la noi…

      15
    • Da asa este…cum poate Grecia cu acelas buget militar ca al Romaniei sa aiba atat armament iar ArmRo sa se chinuie sa cumpere inca 2 escadrile de F-16 AB Falcon mana a 3-a si alte chestii necesare precum tancuri, tunuri-obuziere ap de 155 mm, MLI senilate si TAB-uri 8×8, 6×6 si 4×4 amfibii, transortoare senilate, camioane militare, vehicule 4×4, corvete, submarine, fregate, nave rapide de asalt si auxiliare, avioane de transport-cercetare, elicoptere de atac si transpor-cercetare, uav-uri, armament de infanterie usor si greu, artilerie AA , AT, AN, munitii, radare, etc, mai noi si moderne si unele dintre ele chiar sa le fabrice in Romania.
      Cred ca Armata greaca cheltuie cu salariile personalului mai mult decat cheltuie ArmRo pe salariile membrilor ei, chiar daca ArmRo are f multi jenerali.
      FARo ar fi bine sa aiba 80 de avslmr atatea cate sunt pe un portavion Nimitz class. Grecia 84 de F-16 CD Falcon va moderniza la stadiul V, bashca ca vor mai avea 24 Rafale, au deja 42 Mirage-2000, restul de 38 F-16 CD Falcon sunt Bloc 50 si mai au functionale 33 F-4 Phantom modernizate. Or sa le mai vina si F-35 si M-346, si vor avea super flota de lupta.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Air_Force

      3
    • Grecii de multa vreme au avut bugetul mare, noi doar in ultimii ani i-am ajuns pe greci oarecum

      1
  9. Le urez osmanilor cale batuta!

    2
  10. De fiecare dată când Turcia se confruntă cu vreo problemă economică sau ține capul de afiș la știrile internaționale dintr-un motiv sau altul, este doar o chestiune de timp până iese în față președintele turc Recep Tayyip Erdogan, de fiecare dată cu o reacție total neașteptată. Ultima oară, la un eveniment în vestul Turciei. El a anunțat acolo că a cerut Ministerului de Externe să expulzeze zece ambasadori care se pronunțaseră pentru eliberarea filantropului Osman Kavala.

    Este evident că Erdogan nu doar iubește conflictul cu Vestul, ci are chiar nevoie de el. De ce și-ar crea altfel probleme cu cei mai importanți parteneri ai Turciei din NATO: SUA, Franța și Germania? Tragic legat de relația cu Germania este faptul că, în urmă cu o săptămână, cancelara Angela Merkel vorbise la Istanbul aproape doar în termeni laudativi despre relațiile germano-turce. Se pare că au fost doar vorbe, la fel și din partea lui Erdogan.

    Strategie de distragere a atenției: de vină e mereu Vestul

    Este un instrument eficient, pe care președintele turc îl folosește din nou. Ultimele sondaje de opinie au arătat că partidul lui Erdogan AKP a pierdut masiv din sprijinul electoratului turc. Doar până la 30% din alegători ar vota cu șeful statului. Erdogan a reacționat cu jigniri dure la adresa formațiunilor de opoziție.

    https://www.dw.com/ro/opinie-erdogan-lupt%C4%83-s%C4%83-se-men%C8%9Bin%C4%83-la-putere/a-59614713

    6
  11. Iris-T nu este calificat pe Rafale. Deci Rafale-le grecești sunt înarmate cu Mica și METEOR

    Cineva aici mi-a semnalat că pe site-ul rusesc de vânzare de armament prezența lui Su-57E (de la export).
    M-am informat la cei care știu și mi s-a răspuns că Su-57 nu are licența la export. El este PREZENTAT, nu este PROPUS deocamdată.

    4
  12. În principiu, se livreazã și versiunea IR și EM, pentru a avea o panoplie completă. Dar nu am nici-o informație precisă în privința târgului ăsta.

    2
  13. Dacă americanii nu îți vând avioane. Rusii la fel.
    De ce nu încearcă pe varianta Suedia cu Gripen?
    Asa rău este Gripen ul suedez?

    2
    • Din motivr de motor și avionica . Din același motiv pentru care nici argentinienii nu primesc Gripen. De aia nu vor primi turcii nimic din Europa, dacă americanii sau nemții zic pas. Ar putea încerca la francezi, poate le vând și lor Rafale

      2
  14. Dincolo de comentarii mai mult sau mai putin rauvoitoare, vorbim despre doua natii cu trecut imperial.
    Grecii sunt o natie extrem de ambitioasa ranile istorice se vindeca greu la ei.
    Cum vad ei moartea ultimului imparat bizantin
    https://youtu.be/6gar6MONCKs
    Un cantec… puternic as zice.

    2
  15. Ce imperiu au avut grecii?
    ca nu am auzit?

  16. Scuze, dar lucrurile astea nu le auzi la piata. Le inveti la scoala sau le citesti in carti. 😉

    1
  17. Cred ca turcii vor proceda la fel ca la tancul Altay, cand au copiat tehnologie de la K2 sud-corean. Ar putea in acelasi fel sa cumpere avionul de generatia 5 sud corean aflat acum in proiect, daca va fi vreodata produs in serie…

  18. Turcia este un partener strategic al României.
    Mulți dintre voi criticati Turcia și o catalogați a fi un trădător, ceea ce e total nedrept.
    “Dacă va aduceți aminte, când doua avioane rusești au survolat pe teritoriul Turciei și au fost dobarate de Aviația Turca” NATO ce a făcut…!!!???
    Nato nu a intervenit cu absolut nimic, mai mult de atât au avut curajul sa spuna ca nu ar fi trebuit sa prăbușească avioanele rusești in condițiile in care erau pe teritoriul Turciei, din acel moment nu mai exista baze militare cu americani in Turcia . “ Asta inseamna sa ai coaie in pantaloni pe românește “

    Probabil știți cu toții situația dintre Rusia și Ucraina, exista posibilitatea ca intr-o zi sa trecem și noi printr-o situație similară ca cei din Ucraina. In acest scenariu România va rezista cel mult 24 de ore in fata Rusiei.
    Într-un interval atat de scurt de 24 de ore poate interveni doar Turcia, care este a doua putere militară din NATO după America.

    1
    • Un amendament: Turcia nu este „a doua putere NATO” după US. Au a doua armată – numeric vorbind – și atât. Ca „putere” nu se pot compara cu UK și Franța. Și nici măcar cu Italia.

      2
    • Sa stii ca Turcia s-a bucurat si inca se mai bucura de o imagine pozitiva aici. Ceea ce vezi tu sunt reactii la politica imprevizibila dusa de actuala conducere a Turciei. De asemenea revendicarea mostenirii otomane nu-i de natura sa creeze prea multa simpatie pentru Turcia in zona. Lumea simpatizeaza Turcia lui Ataturk nu Turcia otomana.

      2
  19. Corect,
    Cuvantul TRADATOR se poate folosi atunci cand intr-un razboi cineva întoarce brusc armele impotriva aliatilor sai.
    Imi pare rau sa o spun, dar acest cuvand greu de digerat ni se potriveste perfect noua.
    In al doilea Razboi Mondial am fost de partea Rusiei dupa care ne-am dat de partea Germaniei Naziste si uite asa am pierdut o buna bucata din Dobrogea in favoarea Bulgariei.

  20. @Dani,

    Așa e când nu știi carte. Citește despre Finlanda, citește despre Italia, citește despre operațiunea Maghrete (când ungurii au vrut să facă același lucru, chiar înaintea noastră însă nemții au oprit asta din fașă) etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *