Iron Dome pe americaneasca

Inca din 2012 US Army si-a intrebat companiile de armament despre un sistem cu raza ceva mai lunga care sa poate apara bazele inaintate ale armatei impotriva rachetelor tactice de tip MLRS si a proiectilelor de mortier.

In acest moment armata americana dispune de un sistem destinat acestui scop dar a carui raza nu mai este satisfacatoare. Astfel incepand din 2006 americanii folosesc un Phalanx naval modificat denumit  C-RAM. Numai ca raza acestuia, de doar 2000m, este un neajuns important, desi rata de succes este undeva la 80-90%.

descărcare

C-RAM

C-RAM-ul, dezvoltat de catre Raytheon, foloseste proiectile explozive de 20mm, care creaza un zid de schije pe traiectoria proiectilului inamic, reusind astfel sa-i provoace explozia sau macar sa-l devize de pe directia initiala. Cu un “debit” de 75 de proiectile pe secunda C-RAM mai prezinta si avantajul ca in momentul cand se activeaza genereaza un zgomot inconfundabil, dand astfel de stire in intreaga baza ca sunt sub atacul cu mortiere sau rachete tactice.

Asadar tinand seama de limitarea C-RAM din punctul de vedere al razei si de solicitarea armatei, Raytheon a propus imediat sistemul Avanger care nu este altceva decat un Humvee dotata cu rachete Stinger, mai exact o turela dotata cu doua lansatoare cvadruple de rachete Stinger si aditional, sub lansatoare, o mitraliera calibrul 50 (12,7 pe limba noastra).

Oferta Raytheon prevede insa ca sistemul sa fie modificat si in locul rachetelor Stinger sa fie folosite AIM-9X, impreuna cu sistemul de control al focului de pe C-RAM si un radar performant.

images

AI3 (Accelerated Improved Intercept Initiative)

Sistemul a fost numit AI3 (Accelerated Improved Intercept Initiative) iar testele efectuate pana acum i-au dovedit utilitatea si o raza de 10 km, doar ca americanii ar avea si varianta Iron Dome, sistem israelian care si-a dovedit eficienta cu varf si indesat intr-un razboi real, cu atat mai mult cu cat dezvoltarea Iron Dome s-a facut cu masiv sprijin american.

Iar sistemul israelian este si mult mai ieftin, datorita faptului ca racheta Tamir, folosita de ID, costa doar 50 de mii de dolari, mai putin de jumatate decat o AIM-9X. Deocamdata datorita lipsei de fonduri sistemul AI3 nu a fost achizitionat.

 

GeorgeGMT

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *