Iron Dome si limitarile sale

547666-iron-dome

Armata Israeliena da acum din colt in colt, incercand sa explice ca Iron Dome o fi el zmeul-zmeilor, dar are si el saracu’ anumite limitari! Degeaba insa, in urma succesului de casa din cadrul ultimelor “schimburi de amabilitati” cu hezbolacii, populatia israeliana este foarte linistita: stie adica ca in caz de bum-bum, Iron Dome le va apara casele si locurile de munca, nemivorbind aici de viata. Numai ca armata israeliana a cazut in propria capcana mediatica.

Astfel in timpul schimbului de rachete cu Hezbollahul,  israelienii au prezentat noua bijuteria a familiei oricui voia s-o vada. Mii de poze au inundat internetul, se vorbea de comenzi pentru export, etc. In mod clar vedeta recentului conflict arabo-israelian a fost sistemul Iron Dome, numai ca acum tot succesul s-a intors direct in capul armatei, care nu mai stie ce sa faca si cum sa explice, sa priceapa poporul platitor de taxe ca in caz de ceva major… ei bine lucrurile ar putea sa stea foarte diferit.

In principiu Iron Dome a fost gandit ca sistem point defense, folosibil pentru protectia unor obiective vitale, punctiforme: baze militare, centrale electrice, rezervoare de apa, etc, insa nici o clipa nu a fost gandit sa ofere protectie unei arii extinse de tip oras, nu este gandit s acopere o mare suprafata geografica, iar armata israeliana incearca acum sa explice, cui vrea sa-o asculte, ca succesul a fost doar unul conjuctural, la fel si folosirea sistemului pentru protectia oraselor.

images

Oficialitatile inceraca sa explice ca in cazul unui atac masiv, rezerva de proiectile detinute de Hamas si Hezbollah sunt undeva la 5000,  respeciv 40000, iar in fata unor astfel de numere, daca lansarile vor fi masive, Iron Dome va fi retras imediat de la protectia zonelor locuite si va apara doar obiectivele strategice, lasand orasele si satele fara aparare in fata ploii de rachete tactice arabesti.

Pur si simplu nu exista suficiente baterii Iron Dome si nu pot fi nici construite, pentru apararea intregului teritoriu. In recent terminatul conflict Hamas-ul a fosloit doar 1500 de rachete, ceea ce a permis armatei sa disloce sistemul pentru protectia zonelor populate, dar in cazul unui atac masiv acesta strategia va fi foarte diferita, iar populatia trebui sa ia foarte in serios protectia  oferita de adaposturile AA si sa nu se astepte ca Iron Dome sa le apere casele.

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

Un comentariu:

  1. Interesant articol. Ma mir de lipsa de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *