Laser Frate! Acum pe bune, chiar e laser…

In sfarsit Marina Americana crede ca a reusit sa dezvolte o tehnologie laser suficient de matura pentru a fi montata pe navele sale. Dezvoltarea a durat ceva mai mult de zece ani, astfel ca in urma cu trei ani Marina a reusit sa doboare un mini- UAV, cu ajutorul unei baterii formate din sase lasere care au functionat la unison, aceasta reusita fiind a saptea in care mici UAV-uri au fost doborate cu acest tip de arma.

Contraves-Goerz_Kineto_Tracking_Mount

KINETO Tracking Mount

Dar deocamdata LaWS (Laser Weapon System) nu este suficient de puternic pentru a putea distruge tinte precum rachete sau ambarcatiuni de dimensiuni reduse, desi producatorul armei declara ca totul este o chestiune de timp. Astfel ca in experimentul din urma cu trei ani s-a reusit doborarea unui UAV ceva mai marisor si de la o distanta mai mare.

Principalele probleme, la armele care folosesc energia dirijata, mai ales la cele laser, constau in doua cerinte tehnologice majore: sursa de energie diponibila si refractia fascicului in drum spre tinta. Cu cat distanta este mai mare, cu atat energia care iradiaza tinta tinde sa devina mai difuza, adica cantitatea de energie pe care arma o trimite pe centimetrul patrat de tinta scade dramatic, in general datorita atmosferei. Armele cu energie dirijata sunt ideale in conditii de vid, dar foarte greu folosibile, mai ales pe distante mari, in atmosfera terestra.

Revenin la experimentele Marinei Americane, tunul laser a fost montat pe un sistem numit KINETO Tracking Mount, care este similar, dar ceva mai mare, cu sistemul pe care este montat Phalanx CIWS si deocamdata laserul foloseste acelasi sistem de detectie si dirijare a focului de pe Phalanx, numai ca actuala platforma a fost modernizata cu o noua generatie de senzori, capabili sa detecteze si ambarcatiuni mici, UAV-uri sau mine marine.

8034_512

O arma bazata pe energie dirijata are de fapt foarte multe avantaje, atat militare cat si de logistice, sau de costuri. Astfel nu mai este nevoie de munitie de mai multe tipuri, mentenenta este mult mai usoara, atat timp cat o arma laser nu are parti in miscare, cu exceptia turelei, este gata de foc practic instantaneu si poate fi folosita impotriva oricarui tip de tinta, atat timp cat generatorul de energie functioneaza in parametri. De asemenea nici spatiul necesar montarii si functionarii nu trebuie sa fie mare.

Deocamdata problema generarii unui flux energetic constant si usor de obtinut, dublat de dispersia razei in atmosfera sunt principalele provocari tehnice pentru intrarea acestor tipuri de arme in uzul cotidian, dar in mod clar potential exista, iar tehnologia se dezvolta.

Iar americanii nu sunt singurii care testeaza arme cu energie dirijata, germanii fiind si ei in top:

Arme cu energie dirijata – Razboiul Stelelor, tot mai aproape!

 

Sursa: strategypage

 GeorgeGMT

 

3 comentarii:

  1. As baga mana in foc ca la dezvoltarea acestei arme si-au adus aportul si cativa romani scapati din raiul mioritic.Ca acasa nu au cu ce sa faca lasere pentru Romania.
    Doamnee nu-mi vine a crede: a stia se duc inspre star wars si noi ne ducem inspre rascoala de la bobalna!
    Da-le Doamne viata lunga si sanatate la politicienii romani ca frumos mai aseaza ei lucrurile! Adevarul e ca nici nu avem dom’le de unde :oamenii e prosti ca nu fac scoala, tara e un desert bolovanos ca nu mai sunt tarani sa lucre(ne vine totu de la europa) mergem pe 7 carari , ca nu avem drumuri,ar mai fi niste resurse da ne-au fraierit unii, au zis ei ca nu ne trebuie , sunt ieftine si proaste, aurul e prost cotat pe piata , si petrolul s-a stricat si miroase de cand sta pe fundu’ marii asa ca o sa-l care ei in alta parte si daca au vazut conducatorii nostri mult stimati ca nu prea avem ce apara ce si-au zis marunt in barba: las’ ca de-o fi ceva grav o sa iasa romanu’ la bataie cu topoare si furci .
    Aha , si mai sunt sigur ca imediat o sa apara sub comentariul meu niste tehnicieni care o sa se apuce sa discute despre cati wati are laseru , da poate nu era mai buna turela de la tr-85 decat platforma de phalanx, si ca noi putem sa-i punem si roti daca ne ajuta poporul ales, sa putem merge cu el la munte sa prajim micii ecologic fara sa facem fum!
    Dati-mi si mie o funie si sapun!

  2. Rascoala de la Bobalna, plastica descriere a …fericitului eveniment cu F-16! 🙂 🙂 Daca nu ne-a iesit cu revolutia, pana la urma tot o rascoala ar fi mai pe traditia locala.

  3. Comentariul lui wandoo e bun, ce sa faci ? Bunastarea unei natiuni porneste din autodepasirea propiei conditii si a atragerii a cativa indivizi din jur. Peste cateva generatii, din supa asta se va naste providentialul, deci o structura sociala, care va orandui societatea. E drept ca miscarile sociale mai dau un refresh. Problema e ca la noi, procesul asta natural, care a atins varful prin 1938, a fost intrerupt brusc si legatura sine-die taran-pamant, muncitor-fabrica, ierarhia sociala si alti lianti organici, s-au rupt si in consecinta nimanui nu-i mai pasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *