Medieval Origins of Ukrainians – Project Ukraine – History DOCUMENTARY

84 de comentarii:

 1. Si de la ce a pornit scandalul din urma cu cateva saptamani (27 martie), conferinta lui Dan Puric (cunoscut filorus) avand loc de Ziua Internationala a Teatrului intr-una din salile TNB, unde s-a impartit fituica:
  https://www.certitudinea.com/certitudinea-print/cine-sunt-de-fapt-ucrainenii/
  Articolul e de fapt dintr-o lucrare a lui Mircea Dogaru.

  6
  • Nicolae (prin George) mi-a atras atentia asupra articolului lui Dogaru, dar am asteptat sa vedem daca apare ceva pe Youtube …pentru a indrepta balanta.

   2
   • ??Astea chiar sant teorii fasciste care le debiteaza Dogaru.
    Teoriile cu romani peste Nistru si continuitatea romanilor acolo dateaza din timpu Guvernoratului Transnistriei.
    Initial Hitler vroia sa dea Transnistria in compensatie pentru Ardeal.Antonescu nu vroia sa renunte la Ardeal si a refuzat sa incorporeze Transnistria ,ea a fost pusa intr-o situatie ambigua :teritoriu sub administratie romaneasca.Teoriile alea arata ca ei planuiau totusi s-o anexaze.

    1
    • O lalala …..

     Insa ce te faci ca Stalin insusi la 12 octombrie 1924 a stabilit ca exista romani peste Nistru ? Asta ca a facut RASSM care cuprindea raioanele Ananiev, Balta, Bârzula, Codâma, Cruteni, Ocna Roșie și Pesceana din actuala regiune Odesa plus ce este azi nepoficiala RMN ….
     Cf unui recensamnat din 1926
     Grup etnic Număr
     Ucraineni 277.515 48,5%
     Moldoveni 172.556 30,1%
     Ruși 48.868 8,5%
     Evrei 48.564 8,5%
     Germani 10.739 1,9%
     Bulgari 6.026 1,1%
     Polonezi 4.853 0,8%
     Țigani 918 0,2%
     alții 2.300 0,4%
     Total 572.339

     A .. si ar mai fi ceva ….. familia tata;ui meu este de loc de langa Cernauti. „Curios” insa nu prea am auzit sa fi fpots si ucrainieni prin zona aia. Insa erau unii de li se zicea „ruteni„. Destui de multi .. adica cam multi.

     Si zau asa.. atat scandl ptr un articol care zice ca la inceputurile cazacilor au fots si unii .. moldoveni? Au fots! De fapt cazacii fie de DOn, fie de Za[pojniae erau considerati nitel „mai altfel” si trati ca o populatie distincta fata de rusi fie ei malorusi sau velicorusi

     Si da au fots si romani dincolo de Nistru. Ciobani de langa Sibiu isi iernau oile pana prin .. Crimeea !!!

     Si da unii s-au extins si prin muntii Slovaciei ….

     20
     • LOL a stabilit Stalin ca sant romani cand acolo scrie moldoveni.
      Ghita ,Stalin i-a inregistrat pe aia sub numele de maldavani tocmai ca sa stabileasca ca ei sant grup distinct de romani …sau valahi da nu se stie.30% arata ca ei sant grup minoritar,numai ca restu 70% ,inclusiv rusii majoritari ,ghici ce sant de vreme ce traiesc in malduova.?
      Pai rusii cand cuceresc un teritoriu modifica componenta etnica ,colonizeaza masiv rusi si nu numai , bastinasii sant incurajati sa colonizeze alte zone .Bagau taxe mari si la colonisti li se dadeau scutiri de taxe 10 ani .
      Boieri moldoveni exploatau crunt pe tarani ,multi nu aveau pamant si faceau claca la boieri ; cineva vine si le propune la tarani :daca va treceti la cazaci nu claca nu impozit , satu cu 100 de familii pune la dispozitia tarului 4 oameni cu cai si arme.Dupa ce taranii se trec la cazaci ,mosia boierului intra in proprietatea Coroanei si ramane ca taru sa despagubeasa boieru cu cate copeiki crede de cuviinta.Asta spune Heliade Radulescu

      1
      • Bombănele sunt curios daca tu in mod constient repeti propaganda stalinista. Aia conform careia moldoveanu nu ar fi roman …. ca ar fi fpts necesar ca Sadoveanu sa fie tradus in .. moldoveneste si care uita ca Eminiscu a scris Suntem romani si punctum

       Sau [ur si simplu ai trecut prin sciala precum gasca prin apa …. caci altfle ai fi auzit ca unu Ureche a scris măcară că de la Râm ne tragem Si „rumânii, cîţi se află lăcuitori la Ţata Ungurească şi la Ardeal şi la Maramureşu, de la un loc sîntu cu moldovenii şi toţi de la Rîm se trag”.
       Si mai am Începutul țărâlor acestora și neamului moldovenescŭ și muntenescŭ și câți sunt și în Țările Ungurești cu acest nume, rimâni și până astăzi, de unde suntŭ și de ce seminție, de când și cum au dăscălecat, acéste părți de pământŭ, a scrie, multă vréme la cumpănă au stătut sufletul nostru Miron Costin De neamul moldovénilor, din ce țară au ieșit strămoșii lor si „Așa și neamul acésta, de carele scriem, al ţărâlor acestora, numele vechiŭ și mai direptŭ ieste rumân, adecă râmlean, de la Roma. Acest nume de la discălicatul lor de Traian, și cât au trăit pănă la pustiirea lor di pre acéste locuri și cât au trăitŭ în munţi, în Maramoroș și pe Olt, tot acest nume au ţinut și ţin pănă astăzi și încă mai bine munténii decât moldovénii, că ei și acum zic și scriu ţara sa rumânească, ca și românii cei din Ardeal.

       A … si cum sa itiz zic … tata era de langa Cernauti, mama de la Hotin … si afina (rudsa prin alianta) cu Alexandru Boldur (https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Boldur)

       11
     • Dupa 1700 rusii au plantat colonisti in teritoriile ocupate, mai ales ucrainieni si bulgari. M-ai inteles?

    • Da,pacat ca fascistii aia de Potcoava,Loboda și Apostol îs mai vechi decât Antonescu.

     6
  • Lucrarea/articolul respectiv are mai mult de 10 ani, a fost si o serie de video youtube cu Dogaru, prin 2099-2011.

 2. Nu cred ca e importanta originea Ucrainei in umbra evenimentelor actuale. Daca ar fi s-o luam de la origini USA nu ar trebui sa existe.

  Nu are importanta daca terenul pe care l-ai cumparat, casa, gradina au apartinut cindva altora. Altfel am fi siguri ca Alaska, vinduta de rusi pe doi bani, e teritoriu rusesc.

  Important e ce se-ntimpla in prezent Friedrich Merz: Bitte keine korrupte Ukraine in der EU, https://www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/friedrich-merz-bitte-keine-korrupte-ukraine-in-der-eu/ar-AAWwc3U?ocid=msedgntp&cvid=19f9a73db7cd4b9992cc97234d8b6503

  Nu cred ca trebuie tradus..

  P.S Nu e opinia mea, eu doar redau

  30
  • @neamtu tiganu…la ce legaturi primejdioase au avut administratiile Merkel si Schroder in cu Rusia cred ca o perioada nu mai au ce spune de coruptia altora…
   Alde Mragnea si cu Monta nu-s nici macar baieti de mingi.

   36
   • Vrei nu vrei, Germania plateste muzica in EU. Si Germania stabileste cine e corupt si cine nu.

    16
    • Expedierea Codrutei la bulgari, departe de cei de acolo, cam spune totul nu?

    • Sunt cumparati individual de rusi sau vom afla de vreun pakt Kohl-Gorbaciov peste ani si ani.Au fost zvonuri ca aia 5 miliarde de DM ajutor moca RFG catre URSS au fost de fapt 50 miliarde si ca rusii chiar ar fi cedat kaliningradul catre Germania contra a 100 miliarde de DM.Astea au fost zvonuri dar fum fara foc nu s-a vazut niciodata

     6
    • „Germania plateste muzica in EU”
     Asta suna periculos de aproape de retorica rusa.

     Ca doar la aia si la trompetele lor (cough-cough Ungaria, sau aurarii de pe la noi) am mai auzit de independenta/hautonomia pusa in pericol de UE. Iar ca solutie… eliberarea de jugul UE, liber la furt din banii publici, legi cu dedicatie pentru potentatii vremii, etc.
     Ca, deh, suntem liberi, nu?

     4
    • Deocamdata. Sa vedem ce va urma…

  • Dar vai, Franța și Germania vindea armament rușilor în pofida sancațiunile. Complet suprinzător, nu a mai zis nimeni despre asta pân acum. Șoc și groază.

   11
 3. Este o enormă falsificare a istoriei.

  Cu încercarea de a da românilor o aureola istorică inexistentă în realitate.

  Iar Mircea Dogaru e un istoric atît de bine pregătit pe cât sunt eu în călătorii intergalactice.

  Era un lingău al regimului socialist. Făcea parte din „gașca” specială de istorici conduși de Ilie Ceaușescu ( care avea doar 7 ani de școală elementară dar ajuns doctor în istorie datorita fratelui , Nicolae Ceaușescu ).

  Ei , gașca asta de nulități profesionale , au încercat rescrierea istoriei inventând protocronismul.
  Dogaru a fost făcut și colonel efectiv la apelul bocancilor . Nu are nici un fel de școală militară la activ.
  Suplimentar era șeful sindicatului cadrelor în rezervă.

  Inimaginabil cite gunoaie umane și profesionale au reușit să se recicleze in tara asta.

  Despre Dan Puric :
  „domnul Puric încurajează un soi de legendarizare arbitrară a națiunii, din care rezultă că ea frizează desăvârșirea. Atunci la ce bun s-o mai dăscălești? Suntem unici, persecutați de tot mapamondul, singurii creștini adevărați, speranța lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui să facă posibile asemenea analogii.”
  Andrei Pleșu .

  65
 4. Să nu uităm că Ucraina ne era un dușman care erau gata să ne atace că le furam pământ și au uitat faptul că am semnat tratatul din 97 și au uitat că ei atacau centrul cultural din Cernăuți care a fost acuzat de terorism și că ne făceau imperialiști și naziști c..ve românesti. Oare nu știe asta Zelinski și Kuleba?. Unde sunt scuzele?. Pentru etnici români care s-au arătat cetățeni loiali Ucrainei și își varsă sângele pentru Ucraina.Oare daca erau ei în locul rușiilor nu făceau la fel ?. Acum să sperăm că rușii vor fi trimiși acasă și numai se va vărsa sânge pentru un metru de pământ. Istoria noastră e legata de Ucraina și de slavii . Sper sa se îndrepte politica Ucrainei fata de proprii cetățeni etnici români și să înceapă să respecte regulile jocului european. Naționalismul ucrainean agresiv nu a dus la nimic bun . Oricum ar fi as vrea sa reintre Insula Șerpilor in componența Ucrainei decât să fie rușii langa noii.

  23
  • Insula Serpilor mai bine ar intra in componenta SUA (dar sa nu se bage peste EEZ-urile Romaniei si Ucrainei..deh, n-au ratificat Law of The Sea).

   20
  • „Să nu uităm că Ucraina ne era un dușman care erau gata să ne atace că le furam pământ”

   Imi poti spune te rog frumos pentru cultura mea generala cand era gataa Ucraina sa ne atace ? Si cand si ce pamant le-am ‘furat’ noi pamant ?

   „Oare nu știe asta Zelinski și Kuleba? ”

   Nu uita ca Ucraina post 2014 e total alta Ucraina ante 2014.

   Inainte de 2014 practic vorbim de rusi si de Rusia. Rusia = Ucraina inainte de 2014.

   Ucraina si-a ales in mod evident drumul spre Vest, spre Europa iar populatia a platit cu sange, cu mult sange in acea revolutie din 2014 iar putin mai tarziu in razboiul cu ‘separatistii’ din Est.

   Dupa revolutie si dupa semnalul dat de ucraineni asupra directiei in care vor sa mearga atunci rusii / Putin a procedat cum procedeaza dansii de 150 de ani, e trademark rusia deja:

   Au organizat ‘referendumuri, au anexat teritorii, au inceput conflicte.

   Faptul ca IMEDIAT dupa Euromaidan in 2014 au aparut miscarile ‘separatiste’ Estul Ucrainei si luptele crancene din Estul Ucrainei cu rusii nu e deloc o coincidenta.

   Faptul ca in Crimeea au aparut ‘omuletii verzi’ si rusii au invadat, ocupat, organizat referendum si anexat ilegal atunci iarasi imediat dupa revolutia din 2014 si fuga lui Viktor Yanukovych unde altundeva decat in .. Rusia ..

   Chiar e asa de greu sa gandim ?

   De ce arunci cu rahat in mod gratuit in niste oameni aflati in mare suferinta si teroare ?

   Chiar nu te-a impresionat lupta si suferinta acestui popor din 2014 si pana in prezent ?

   Eu am vazut alta versiune referitor la ‘asuprirea’ cetatenilor de etnie romana in Cernauti si s-a dovedit ca mare parte din acuzele aduse ucrainenilor sunt false.

   Anumite fapte au fost accentuate de anumiti cetateni romani.

   Ciudat ca tot aud de cat de asupriti au fost romanii din Cernauti insa de drepturile romanilor din Republica Moldova nu vorbeste nimeni de 30 de ani.

   De comunitatile romanesti din Serbia iarasi nu ziceti nimic.

   Va apucat grija deodata de romanii din Cernauti si v-ati adus aminte de ei.

   Inainte de 24 Februarie 2022 nu ati zis nimic.

   Nu te mai uita in gura lui sosoaca, dan puric sau simion ala de la haur. Ca dauneaza gandirii..

   26
   • Da, săraci ucrainieni…Nu erau ei înainte de 2014, erau rușii. Alo, spitalul 9?
    Ucrainenii sunt in același loc de sute de ani iar ce vedem azi este un preludiu.
    Întâmplător sau nu cele mai mari mafii asa-zis ruse, provin dintre evreii si ucrainienii din Odessa.
    Nu-i mai plângeți pe ucrainienii „fugiți” prin Europa. Este doar un paravan pentru infiltrarea UE cu mii de agenți pro-Rusia care la un moment dat vor fi activați.

    21
    • „Este doar un paravan pentru infiltrarea UE cu mii de agenți pro-Rusia care la un moment dat vor fi activați”
     Si pt asta pierd 20.000 de soldati si intreaga lor reputatie militara? Salt cognitiv much?

     9
    • eu ma refeream la faptul ca optiunea ucrainenilor post si ante 2014 a fost total diferita..

     Asa e, greseala mea ca nu am scris si pentru categoriile de oameni incapabili sa perceapa mesajul dintr-un text.

     Un preludiu pentru ce anume ?

     Ucraina a invadat o tara suverana si independenta sau rusia ?

     Mai lasati asta cu mafia ucraineana ca deja deveniti enervanti si va tot repetati ca o placa stricata.

     Eu nu am auzit sa fi avut probleme cu mafia ucraineana pe aici prin Romania. Asta va f..e grija pe voi acuma de mafia ucraineana. Mafia este prezenta in toate tarile de pe glob.

     „Nu-i mai plângeți pe ucrainienii „fugiți” prin Europa”

     Sa inteleg ca nu ii consideri pe civilii ucraineni fugiti din calea razboiului refugiati ?

     Ai stat o secunda sa iti recitesti aberatiile ? adica imaginile alea triste cu familii intregi, mame cu cate 2-3 copii si doar cu hainele de pe ei pe la granitele cu Ungaria , Romania si Polonia si tu ne spui noua ca nu ar trebui sa ii plangem ?

     Tu esti un cretin incurabil baiete. Ce dejectie umana esti.

     Imi cer scuze colegilor de pe forum ca trebuie sa citeasca jignirle mele insa acest ‘Victor’ pe romaneste spus e un bou sinistru zicand aberatiile astea.

     „Este doar un paravan pentru infiltrarea UE cu mii de agenți pro-Rusia care la un moment dat vor fi activați.”

     Asa e, ca pana acuma rusii nu au avut nici o greataa sa aibe agenti infiltrati prin toate tarile europene. Au acum ocazia perfecta sa si infiltreze agenti prin refugiatii ucraineni.

     „Alo, spitalul 9?”

     Asta sa i-o spui aleia de te-a adus pe lume scursura ce esti.

     15
     • Agentul inflitrat e fix seful lui, george simion

      4
     • Băi camino, ti-ai luat pastilele? Ce treabă au săracii oameni folosiți ca scut uman de ambele tabere cu așa-zisi refugiați „fugiți” in primele zile ale conflictului pe care nu i-a verificat nimeni de nimic.
      Vezi ce spun serviciile italiene si apoi vomita-ti fierea pe aici.
      Ucrainenii nu sunt decât niste ruși în blană de oaie… momentan.
      Mai vorbim in 10 ani si atunci să nu te plângi aleia care a dat viață unuia ca tine.
      Nu știți să citiți printre rânduri. Rusia are cel mai mare interes să țină războiul nesfârșit că ei nu au nici economie nici ideologie…nimic de care să le pară rău. Ar zice bogdaproste să ii atace Nato, dorința cea mare a lui zelensky.

      10
    • Romulus Vlad (alt Vlad)

     Asteptam si noi sa se activeze neuronii tai…

     1
  • Iara un p…fric de asta care in loc sa se uite la ce face acuma si in viitor, mai degraba scormoneste in c*c*t.
   Sry, dar nu m-am putut sa nu zic!

   2
  • Daca ai sta de vorba cu refugiatii ucraineni din zona Cernauti, ai constata ca vorbesc mai bine romana decat ungurii din Transilvania, ca-ti vor spune ca exista invatamant in limba romana de la nivel de gradinita si pana-n facultate, ca sunt recunoscatori austriecilor si romanilor pentru patrimoniul lasat mosterire si ca rusii doar distrug iar ucrainenii nu reconstruiesc nimic fiindca n-au bani.

   10
  • Fiecare natie cu patriotismul ei.Noi am semnat tratatul ca poate ne baga in Nato, cf. principiuluii ca Nato nu importa probleme odata cu noile achizitii.De aia si bozgorii au semnat cu noi un tratat in 1995 ala cu emascularea lui melescoiu.Ca nu am fost in stare sa luptam ptr. ce e al nostru asta e boala veche dar cantam aia cu Bucovina plai cu flori.
   Slavii sunt rai bagati asta la cap iar romanu e las si frate cu drujba si betonul! Iar de moldovenii de peste Nistru…Acum era o ocazie mare sa-i atinga pe rusii din Transnistria dar frica ,lasitate ,stat esuat se aduna si atarna ca o piatra de moara

   7
  • Tu pari a fi un roman din ala amabil care nu sare in ajutorul vecinului cand i-a luat foc casa pentru ca in trecut a avut niste contre cu el peste gard.

   Ce a facut Ucraina in trecut a fost sub o cu totul alta administratie. Zelenksy insusi a zis acum cateva luni ca statutul minoritatilor se va schimba. Deci loc de dialog este. Pareri din astea ca ale tale exprimate la nivel diplomatic ar distruge orice fel de pod cu Ucraina. Ca sa nu mai vorbim ca asta e fix mesajul de propaganda ruseasca promovata de Dan Puric la noi.

   9
   • Sunteti neinformat sau rau intentional. Zelensky a revenit presedinte in Mai 2019. Devatunci nu numai CA nu a luat pizitie impotriva legii minoritatilor dar si gafat si a action at exclusiv impotriva comunitatii romanesti. Nu ma refer doar la afirmatia de ziua Ucrainei sau incidental cu ocupatea Bucovinei…cu la reimpartirea raionala din 2022 care dezavantajeaza o singura etnie. Ghiciti care! DACA Bulgaria au un raion preponderant bulgareasc, Bolgrad iar ungurii unul majoritar maghiar, Bereg…romanii au pierdut prin reorganizarea interna a Bugeacului si Bucovinei de Nord, orice fel de prezenta politica, decizionala etc. Nu Mai exista raionele Reni, Herta, Adancata, Storojinet… Vedeti sursele oficiale.

    4
 5. Circula acum un banc pe net:

  Conversatie intre rusi:
  – “noi suntem defapt in razboi cu Nato”
  – “pai si cate pierderi ati avut?”
  – “noi cam 20.000 morti”
  – “si Nato?”
  – “Iinca nu a ajuns Nato” ?

  Stiti, Solivyov (propagandistul sef al rossya 1) zicea acum cateva zile ca ei se lupta defapt acolo cu Nato, de la arme, la anterenament si informatii, totul e defapt Nato.

  8
 6. Acum să vedem ce se va întâmpla ,că în Transnistria a fost o explozie la o clădire și planul asta seamănă a mana Rusiei ,care declara că rușii sunt atacati in Transnistria.

  6
 7. Va rog sa tineti cutitele in teaca. Doar remarc un trend si il semnalez. Cam multe pagini de pe Facebook si ”istorici” de Youtube cand prezinta hartile antice si medievale ale Estului Europei nu arata zona nordului Basarabiei si Bucovinei ca fiind ocupata de daci in antichitate sau de români in perioada medievala. Inteleg ca aceste teritorii au fost ocupate politic de alte state in anumite perioade, dar trendul este ingrijorator. Si mai ingrijorator este ca la multe filme de pe Youtube care prezinta cat de cat obiectiv istoria medievala a romanilor exista un flux de comentarii de pe pozitiile ungurilor, ucrainienilor si rusilor care contesta legitimitatea politica a romanilor in teritoriile vizate de ei. Aceste comentarii sunt razlete. Numarul lor si focalizarea pe aceleasi teme creeaza impresia de organizare. Avand in vedere ca aici se discuta de multe ori despre apararea Romaniei, poate initiati si un articol despre inexistenta (sau ineficienta) unui program national de soft power care sa fixeze in constiinta lumii legitimitatea tezelor noastre istorice si politice referitor la teritoriile detinute si revendicate de Natiunea Romana. Ma refer la existenta unor pagini de istorie nationala in limbi straine care sa ofere o argumentatie de nivel stiintific, dar pe intelesul omului simplu. De asemenea, ma refer la grupuri de monitorizare a Internetului si de postare a opiniei oficiale istorice romanesti.
  P.S. Opinie personala: Ucrainienii nu ne sunt mai prieteni decat rusii.

  34
  • @drasius

   Statele naționale s-au terminat. Cu cât mai repede va înțelege omenirea asta, cu atât mai puține războaie precum în Ucraina sau cel care urmează în Oceanul Pacific vor fi.

   9
   • Doar in capul tau ma Dienaris, ori razboiul asta e un fake ? Vezi tu, razboaie au fost si cand nu existau state nationale si tot or sa fie, deh, natura umana (putere, influenta, resurse, faima, etc.) Fara granite…porumbelul pacii…toti suntem frati..bla bla bla…

    11
   • Se vor omori pt ca ideologia X e mai buna decât Y.Statele naționale îs ok,reduc de fapt violenta.

    7
    • @Drassius, @Dienaris și @Mihais. Toți abordați de pe poziții ideologice diferite o problemă care e ceteris paribus, adică nu are nici o relevanță. Argumentele și contraargumentele naționalismului ucrainean sunt doar o armă de război pe frontul mediatic care nu are nici o relevanță. Credeți că rusului care de-abia pricepe ucraineană deși are de la naștere pașaport UKR îi pasă de Stepan Bandera ? Lui îi pasă că soldații lui Putin i-au făcut praf orașu-n care stătea.
     De acord că abundența de mistificări istorice pe internet e un lucru negativ și care ar trebui să genereze o reacție de apărare pro-identitară, indiferent dacă statele naționale s-au terminat sau nu. Adevărul e că statele naționale nu s-au terminat, deși își reduc relevanța, dar încercarea de a le termina generează contrareacții naționaliste sau percepute ca naționaliste.
     Secolul nostru cel XXI se caracterizează în principal prin dorința de diferențiere a individului de gloată. Că se diferențiază prin faptul că se laudă că e gay sau român sau fan Star Trek nu are atâta relevanță pentru el atât timp cât reușește să se diferențieze. Important este ca reacția societății să nu fie intens negativă (*bă popo…*, *bă țigane …* respectiv *bă staniol …*) dar nici reacția lui la adresa celorlalți să nu fie negativă.
     Asistăm actual la demonizarea noțiunii identitare naționale (și ultranaționalismul, și naționalismul și identitarismul) din partea culturii progresiste care e o ideologie dar asistăm și la supravalorizarea aceleiași noțiuni identitare din partea altei ideologii (iliberalismul). Mai tot vedem atitudini pro- sau anti- naționaliste făcute de farisei cu alte motivații (americanii care o tot dau cu intenaționalismul da’ fac urât dacă tușește careva când se cântă Star Spangled Banner înainte de orice meci de baseball sau norvegienii de o promovează pe Greta Thunberg internaționalista ecologistă a lor da’ forează-n draci după petrol numai cu companii norvegiene …)
     În concluzie : în Ucraina, deși e vorba de interesul unui stat național de a-și menține primul și al doilea atribut – independența și teritoriul – utilizarea dilemelor naționalism vs. internaționalism sau ideologie democratică vs. cleptocratică au doar rolul de modificare a opiniei celor neimplicați nici direct nici indirect. Voi, prin simpla punere în discuție a conceptelor de ideologie și identitatrism, complicați inutil analiza evenimentelor cu risc major de subiectivism.
     Dacă nu exista naționalism, deci nici naționalism rus, credeți că Putin nu găsea alt instrument propagandistic de a-și motiva populația în acceptarea războiului ? Cu ce diferă ideologia clamată de Rusia de cea europeană ? Și Putin se laudă că are democrație și libertate și drepturile omului, ba din contră, el susține că statul protejează mai bine libertatea individului decât o face Biden sau Macron. Deci ce război ideologic e în Ucraina ? Ajungem acum să ridicăm la rang de ideologie diferențe neesențiale între sisteme ? Nici LGBTQ-iștii americani de acum 30 de ani nu aveau mai multe drepturi decât cei ruși de acum, precum nici porcăriile corporatiste globale vârâte pe gâtu’ nostru sub numele crizei nu sunt mai breze decât comportamentul Gazprom-ului.
     Tocmai ridicarea subiectelor de propagandă la rang de ideologie sau de existențialism național e ce vrea Putin, adică să ignorăm motivația lui principală în război – dorința de putere și expansiune imperială.

     4
    • @Mihais

     Adevărat și asta. Motive să ne dăm cu bâta în cap găsim oricând, dar toată povestea cu națiunea legată de un anumit teritoriu e cam depășită din punctul meu de vedere. Omenirea se apropie inevitabil spre globalizare vrem noi asta sau nu. Pandemia a arătat asta foarte clar și pe an ce trece, vom întâlni tot mai multe provocări care pot fi rezolvate doar la nivel global, când toate statele vor funcțiuna ca un organism. Cu derbedei alde putin sau Xi, mai pierdem vreo 50-100 de ani (sau nu), dar tot acolo vom ajunge.

     1
  • Avem nevoie de ucrainieni in viata. Daca nu, o sa isi puna rusii Iskander pe bratul Sulina, 300km de Bucuresti.

   Sincer nu vreau sa traiesc cu rusii la gurile dunarii. Putea fi si dracul in locul ucrainei, important e sa il tinem pe el intre noi si rusi.

   15
  • ” P.S. Opinie personala: Ucrainienii nu ne sunt mai prieteni decat rusii.”

   tot opinii personale:
   1. nu NE-AU fost, dar ne pot fi de acum inainte – moment istoric actual;
   2. cu siguranta nu ne sunt la fel de dusmani ca rusii;
   3. prieteni sau neprieteni, Ucr sunt totusi niste oameni ce se supun unor reguli de civilizatie si convietuire cu altii din specia lor. Dincolo, e un amestec grotesc de zergi cu infatisare umana si grai articulat, in realitate o specie pusa pe razboi si prada impotriva rasei umane.

   12
 8. Oare chiar crezi că e o alta după 2014 ?. Oare nu cunoști anchetele de terorism și de atacare a centrului cultural român Vasile Hurmuzachi,oare s-au înființat clase și licee cu predare în limba română ,sau cum a fost relațiile după 2014 între ungurii care cereau drepturile omului și ale minorități naționale maghiare ?. Nu sau schimbat și politica lor a fost de o asimilare și de atacare a minorităților naționale. Daca te uiți pe YouTube in toate videoclipurile românii declara că e mai bine a nu te declara român să nu ai de suferit. Să nu ne culcam pe o ureche și să nu fim realiști , Ucraina niciodată nu au avut parte de toleranță față de noii . Relațiile noastre au fost mereu reci , poate acum se vor îmbunătăți și vor fi să respecte regulile jocului european a respecta drepturile și libertățile fundamentale limba , cultura a fiecărei minorități. Noii respectam drepturile rezervate minorităților naționale , limbă,învățământ,bilingvitate,acte în limba minorităților naționale. Nu atac și îți dai seama că nu îmi plac nici un fel rușii spun doar că noii ar trebui să ridicăm problema minorității române la fileu acum. Aici mereu să vorbit despre minorităților românești din jurul nostru inclusiv Serbia și Ungaria . Sper să câștige odată Ucraina să se termine acest conflict , război inventat de Putin dar vezi tu important este să ne atingem obiectivele majore ale statului român. Să avem drepturile minorităților românești din Ucraina recunoscute și să schimbăm relațiile dintre noii si să facem parte din reconstrucția Ucrainei să accesăm o piață și firmele românești să poată asigura locuri de muncă pentru români Adevărul nu trebuie ascuns și să avem demnitate sa ne putem face auzită vocea.

  21
  • @cipilica, acum cand aia sunt invadati de hoarda rusa tu vrei sa-i „apasam” cu probleme tale. „Nu uita ca Ucraina post 2014 e total alta Ucraina ante 2014.

   Inainte de 2014 practic vorbim de rusi si de Rusia. Rusia = Ucraina inainte de 2014.” esti haurist? pe bune, multi din aia au discursul asta, stii tu, nationalistii aia de fatada.

   ” de terorism și de atacare a centrului cultural român Vasile Hurmuzachi” stim, a aparut chiar aici parca un articol despre „eveniment” erau niste derbedei care au atacat, un eve. regretabil dar terorism?

   „Să nu uităm că Ucraina ne era un dușman care erau gata să ne atace că le furam pământ și au uitat faptul că am semnat tratatul din 97” zau? cand voiau sa ne atace? lasa youtube, sputnik, se vede clar ca scrii din tiraspol.

   9
  • @ Cipri, promovezi capcana vodcarilor pentru ca faci o confuzie intre conducerea ucrainiana si populatia ucrainiana.
   Statul lor ante 2014 a fost puternic papusat de ivani.
   Populatia ucrainiana a suferit mult dupa 91 si sufera si acum, totul doar din vina fratelui mare de la est care nu accepta sa piarda aceasta zona de influenta.
   Conducerea statului a fost schimbata tocmai ca populatia a dorit acest lucru, iar acum populatia se lupta cu invazia nu Zelensky.
   Solutia corecta pentru romanii de acolo este UE, ma uitam la tv si vedeam etnicii romani cum spuneau vrem acasa, adica in Ucraina, faptul ca vorbim aceeasi limba e egal cu 0 pentru ei, ei vor in casa lor unde au rude si prieteni, acolo e tara lor nu aici, nu mai incercati unii dintre voi sa le desenati soarta.
   Legat de limba ucrainiana, vorbiti prostii luate de pe net, am 2 colegi din Ucraina, el roman 100% din Cernauti si ea din Odessa 50% romanca si 50% rusoaica, ambii stiu limba romana mai bine decat etnicii unguri de la noi, la scoala au invatat romana ca limba materna si rusa ca limba oficiala si engleza optionala (pe care o vorbesc bine). Nu au au facut la scoala limba ucrainiana, am inteles ca dupa 2014 a fost inlocuita rusa cu ucrainiana.
   Oricum e treaba lor ce fac in tara lor, noi tb sa intelegem simplu „dusmanul dusmanului meu este aliat”, restul este onanism politic.
   Daca vrei sa discutam despre dusmani, hai sa ne uitam spre Transnistria, locul in care niste „colonisti” rusi au hotarat ca vor sa fie tara lor, asa ceva este fals din orice punct de vedere istoric si legal. O populatie nu poate ridica pretentia de posesie asupra unui teritoriu pe simplul motiv ca au ajuns acolo, pe logica asta ar fi trebui sa existe in Franta enclave independente de algerieni sau marocani, sau in Spania de ronani.

   10
  • Cipri sper ca nu activezi si pe softpedia cu nick name asemanator.

   1
 9. Armata română cu o îndrumare corespunzătoare ar putea bloca accesul Rusiei la Bugeac si Transnistria.

  7
  • Romulus Vlad (alt Vlad)

   Intr-o discutie despre Ucraina/Rassia cu un superior din U.S. undeva prin Decembrie, Ianuarie – eram destul de convins ca nu o sa se intample nimic, rusii nu vor invada, e doar o demonstratie de forta. In aceeasi discutie intr-un moment de cinism am zis ca Nistrul pare o granita naturala foarte la indemana. Nu am un glob de cristal sa stiu ce se va intampla, insa orcii trebuie tocati in draci.

 10. Mai sunt niște jeguri pe aici care încearcă sa ne convingă ca rusii ar fi mai buni vecini decât ucrainenii.
  O sai le spun ca sunt de acord cu poziția americana, ca singurul rus civilizat este cel în genunchi, cu nasul spart și care încă nu înțelege cum și-a luat bătaie.
  Pentru asta:
  Slava Ukraina!
  Fiecare cartuș trimis în Ucraina înseamnă o picătură de sânge romanesc salvata.
  Lupta asta e a Europei impotriva regimului fascist de la Moscova.

  23
 11. Intre state nu exista prietenii, ci numai interese. In momentul actual interesul Romaniei e ca Ucraina sa-l puna cu botul pe labe pe Putin. Pt asta trebuie luptat. Desigur pe linga sustinerea simbolica, are si ea valoare ei, si o sustinere temeinica nu ar strica, desi ma tem ca Ro nu prea are aceasta posibilitate.

  7
  • asta nu inteleg multi , si cei mai multi sunt ori prea tineri ori necititi
   mai bine sa ai buffer pe ucrainieni decat nimic
   de aceea trebuie sprijiniti
   ii vad ca tot timpul o trag cu faptul ca avem la ei cernautiul si ce o mai fi
   nu aud nimic in „naratiunea lor” despre faptul ca ucrainienii au luptat alaturti de rusi in transnistria, si stiu de ce nu zic nimic , pt ca propaganda rusa nu pomeneste nimic de acest aspect

   4
   • Strict vorbind,nu or luptat decat acelasi gen de voluntari precum cazacii rusi veniti din toate colturile URSS in Transnistria,iar noul stat ucrainian le permisese tranzitul rusilor.Tot soiul de zapaciti care dupa aia au fost in Bosnia,Caucaz si aiurea.

    Se da mult mai mult credit centrului in cazul razboaielor ruse din anii 90 decat merita in detrimentul baronilor locali.Ca astia se grabeau sa se legitimizeze ca aparatori ai cauzei lumii ruse,iar jmekerii de la Moscova primeau o periere pe sacou cu ocazia asta,a facut ca la nivel de impact asupra opiniei publice sa iasa ca mareata Rusie si maretul tatuc din Kremlin faceau kkt-ul praf.

    3
  • Amin.E atat de simplu.Fata de persoanele refugiate,toata compansiunea umana si sprijinul sa treaca peste perioada asta,ca nu or plecat aia cu copchii pre drumuri de placere(excludem borfasii si smecherii cu Cayenne).La nivel de stat e insa cu interes,si tinand cont ca idiotii se apuca de show in Moldova,unde cum-necum avem 1 milion de cetateni,interesul nostru actual e sa se tina tari ucrainienii.

   Avantajul nr 1 momentan e ca ajung 2 brigazi ucrainiene sa curete haznaua aia din Transnistria.avantajul nr 2 e ca trepadusii aia cu ferme piscicole cat un oras isi vand icrele negre via Rep Moldova,iar lor le plac mai mult $$$ decat embargoul pe care Russki Mir il suporta si il va suporta multa vreme de acum incolo.

   2
 12. Mă oameni buni, ce-i cu voi ? Ce-i cu tensiunea asta între voi ? Aproape toți cei care ați postat până acum comentarii la acest articol aveți orientare politică cvasi-identică, opinii similare, inclusiv cu ale mele, și niște exprimări plastice extraordinare. Eu sincer nu-nțeleg scopul polemicii. Singura diferență o constat între dorință și realitate. Toți ne-am dori să-i știm pe ruși măcar dincolo de Don, dacă nu de Volga, toți ne-am dori să mergem la pescuit pe Nistru fără pașaport sau vignetă auto, toți ne-am dori să nu mai fim la marginea UE, ci în interiorul ei. Dar multe sunt vise nu perspective certe ale unei realități viitoare. Degeaba visez eu PIB per capita în România mai mare ca-n Germania pentru că nu e un vis fezabil.
  Deci consider că ar fi oportun să înțelegem ce este și ce nu este rezonabil să visăm, și evident să ne focalizăm pe lucrurile rezonabile.
  1. Granițele.
  Contrar opiniilor multora dintre voi, eu cred că singurele granițe care se vor modifica sunt cele Rusia-Ucraina, ca ultimă concesie a civilizației în fața războiului, și acestea acordate unui nou țar la Kremlin (succesor direct al lui Putin sau după mai multe încercări rusești de a mima democrația) aparent pro-occidental tocmai pentru a-i întări autoritatea.
  Singura dată când se puteau modifica granițele în partea asta de lume au fost în 1991 când Snegur a refuzat Transnistria contra Bugeac și bucățele din Bucovina sau în 1992 când Iliescu a zis pas Basarabiei. Au încercat Moldova și Ucraina cu voință comună să facă un troc de 10 kmp – o zonă de acces la Dunăre a Moldovei la Giugiulești contra o zonă de acces a Ucrainei la Bugeac la Palanca – și tot n-au finalizat.
  Cu atât mai mult acum orice exprimare a vreunei idei revizioniste ne aruncă în ochii Occidentului fix alături de gașca lui Putin. Așa că gata cu visele cu Bucovina și Bugeacul – sunt deja mult prea nerealiste – România nu va mai fi dodoloață și va rămâne cu forma de biban. Ever …
  2. Rusia.
  * … Avem nevoie de ucrainieni in viata. Daca nu, o sa isi puna rusii Iskander pe bratul Sulina … * (® Rez Voluntar). Mulți ar zice că ce mai contează o sută de Iskandere, atât timp cât au ministru al apărării la București. Contează. Problema e că dacă vedem Iskandere în Bugeac, o să le vedem și pe Prut. Și nu asta-i problema mare. Odată ajunși la Prut, rușii nu se vor opri pentru că e în natura lor de cotropitori de zone civilizate – vor începe să viseze la mai mult – justificați de teorii panortodoxiste, vor vedea că singurul obstacol de comuniune cu frații bulgari și verii sârbi e o Românie vulnerabilă prin corupție și prin frustrări naționaliste date de o cortină de fier pe Prut. Asta ar însemna România câmp de luptă. Așa că mai bine * … dusmanul dusmanului meu este aliat, restul este onanism politic … * (® ADR)
  3. Ucraina.
  Indiferent de ce s-ar fi întâmplat sau nu în istorie, actul real de naștere al națiunii ucrainene a fost semnat de Putin în 2014, și nu de cultura Cucuteni în 4500 î.C., nu de sarmații aliați ai lui Diurpaneus, nu de Kubrat conducătorul bulgarilor onoguri din 630, nu de Iaroslav Înțeleptul în 1050, nu de Bogdan Hmelnițki în 1650 și nici măcar de Simion Petliura în 1918 sau Stepan Bandera în 1940. Înainte de revoluția Maidan din 2013, nici măcar ucrainenii nu se raportau la statul lor altfel decât la un stat conjunctural, cu destin identic cu al Rusiei. Abia de la Iușcenko și Timoșenko au început să gândească că ar putea avea un destin democratic european și nu unul cleptocratic eurasiatic.
  Orice națiune tânără pornește cu un exces de entuziasm care de cele mai multe ori se transformă în forță asupra vecinilor. Și pentru ucraineni Mariupol este acum ce a fost pentru noi Mărășești în 1917 … este o realitate pe care nu o putem nega decât dacă suntem adepții actualului trend woke al political corectness – democrație, libertate, bogăție, dar mai are și Vestul bubele lui – chiar dacă avem RAM de 12 GB în telefon, nu suntem cu mult mai evoluați ca acum un secol. De aceea, o Ucraină de 40 de milioane ar cam da fiori reci vecinilor de 20 de milioane până și-ar tempera năbădăile adolescentine … oricum, cu masacre, cu rapturi teritoriale, vor avea rușii grijă să nu rămână mai mult de 25 … cu tot cu emigrația eu cred că 15 …
  4. Noi. Nu *noi, românii*, ci *noi, comentatorii de pe RM*.
  Avem un talent deosebit în a cataloga pe cel cu care nu suntem de acord ca troll, postac, idiot util, etc. Văd și eu postând destui troli, destui postaci, și și mai mulți idioți. De acord cu cei care au în mod persistent asemenea atitudini trebuie catalogați. Dar totuși văd și multe catalogări cel puțin nenecesare, dacă nu și false. Inclusiv la adresa mea am văzut aluzii de plată în copeici. Problema noastră e că din cauza acestor catalogări riscăm să pierdem ideea esențială emisă cu bună-credință de vreunul dintre noi, idee care poate nu e atât de idioată precum pare la prima vedere.
  Studiu de caz : * … Opinie personala: Ucrainienii nu ne sunt mai prieteni decat rusii. … * (® Drasius) la care * … Să nu ne culcam pe o ureche și să nu fim realiști , Ucraina niciodată nu au avut parte de toleranță față de noi … * (® Cipri) la care imediat acuze * … promovezi capcana vodcarilor … * (® ADR). Adică de la semnal de atenție că să susținem cât putem Ucraina dar cu precauție la acuze de idioțism util. Și totul pornit de la confuzia temporală – și Drassius și Cipri au susținut ajutor maxim pentru Ucraina ACUM și precație ÎN VIITOR, ceilalți au crezut că precauție (adică limitare de ajutor) trebuie acum, adică indirect susținerea Rusiei în înaintarea ei către gurile Dunării. Iar de aici anularea tuturor ideilor lor până la epuizare intelectuală …
  Alt studiu de caz : * … Vrei nu vrei, Germania plateste muzica in EU. Si Germania stabileste cine e corupt si cine nu. … * (® Neamțu Țiganu) urmat de efortul de contrazicere al tuturor celorlalți. Aici e o problemă de privire absolutistă a lucrurilor, de separare totală a actorilor în conflict în *buni* și *răi*. De acord că a spune că *toți sunt la fel* sau *toți sunt cam la fel* e o marotă a propagandei ruse de diluare a valorilor, dar nici nu putem absolutiza în sensul opus. Nu putem spune că toți ucrainenii sunt îngeri, și nu mă refer aici la prizonierii ruși împușcați în genunchi (la asta toți spunem war is ugly și nu mai comentăm) – mă refer la atitudinile politice – o fi Zelenski eroul zilei, dar nu putem spune că tot ce-i iese sau i-a ieșit pe gură ar fi ok.
  Cam la fel cu ceea ce ar trebui să fie principala noastră dilemă, și anume atitudinea față de război, reflectată de tensiunea în creștere a atitudinii față de război US versus UE – US vrea să facă ursu’ să sângereze până crapă, și asta cu prețul multor morți, UE cea cu muzică plătită de DE vrea să limiteze numărul de morți și durata războiului. Ca oameni raționali, nu putem considera nici una din variante – US sau UE – 100 % validă – nu putem fi de acord cu transformarea sud-estului Europei într-o mlaștină ucraineană în care să crape ursul rus dar nici nu putem fi de acord cu nici cu rapturi teritoriale discreționare ale unui agresor în numele păcii . Nu vrem să fim afectați de război direct (dacă nu i-am avea pe Ciolacu și Dâncu la butoane, ar fi o decizie logică și firească mobilizare parțială plus achiziții militare de urgență pentru ranforsarea frontului pe Prut în cazul căderii Odessei) dar nici nu vrem să fim afectați indirect (prețul uriaș al gazului lichefiat și al distrugerii rețelelor logistice îl decontăm noi, toți europenii, direct proporțional cu fiecare zi de război sau acceptarea compromisului teritorial ca soluție).
  E o dilemă grea, și exact pe această dilemă mizează și Putin când escaladează conflictul – Putin știe că nu ne-ar place nici să stăm cu contorul Geiger în mână când ieșim în parc (de-asta tatonează prin propagandă perspectiva unei arme nucleare tactice), nici să plătim factura pe vaporu’ de gaz american. Dar Putin știe și că nu ne-ar place să-i acceptăm raptul teritorial pentru că ar fi pretext pentru mai mult . De aceea Putin se așteaptă să cedăm din cauza acestor dileme ale noastre. Acest tip de dilemă – prezentarea a doar două variante diametral opuse ambele defavorabile – este o dilemă imparabilă care se soldează cu acceptarea situației.
  Dilema a fost și este intens utilizată de zeci de ani în psihiatrie și psihologie în metoda psihoterapeutică de tip cognitiv-comportamental. Soluția la această dilemă, pe care într-un caz clinic pacientul se străduie s-o descopere și psihoterapeutul se chinuie să o elimine, este găsirea unei formule de compromis la cele două soluții extreme nefavorabile. În cazul de față, Putin este psihoterapeutul care vrea să ne convingă că realitatea lui eurasiatico-cleptocratistă este cea bună iar noi, popoarele UE, politicienii noștri mai mult sau mai puțin fideli nouă, suntem pacientul care vrea să persevereze în delirul său despre democrație, justiție, libertate, bla-bla-bla .
  Până acum nimeni nu a găsit vreo soluție. Eu cel puțin îmi imaginez ca singură soluție eliminarea lui Putin (cu noviciok, cu Global Hawk, cu demonstrații, cu ce-o fi) pentru că succesorul lui va fi obligat să schimbe registrul și cel puțin să recunoască că o țară jumătate din URSS a pierdut în 10 săptămâni în Ucraina cât URSS în 10 ani de Afganistan, deci va avea cert cel puțin un elan războinic mult diminuat dacă nu o atitudine reconciliatoare cu Occidentul.

  11
  • Aș mai adăuga 2 întrebări :
   1. Cine este fraierul de la masa de poker și
   2. Cu cine a încheiat Putin Pactul de Neagresiune, pentru că Țarul nebun nu e…

   • *1. Cine este fraierul de la masa de poker* Evident că Uncle Sam. Putin vrea să creadă lumea că stă la masa de poker a celor mari și îl tot provoacă pe Joe să răspundă, știind că Xi oricum doar stă la masă dar nu joacă poker. Că mai e și Macron pe-acolo nu contează, că nu prea are lovele (adică doar 75 ASMP de 300 kt și 290 M45/M51 de 150 kt), iar Boris Johnson oricum ține trena lui Biden.
    Ar mai fi o întrebare reală – cine conduce real politica externă a SUA ? Că bidonu’ de memantină … bine măcar că se descurcă încă onorabil la conferințe de presă. Eu presupun că e o conducere colectivă a unor personaje de mare clasă – și Blinken, și Lloyd Austin, și Jake Sullivan sunt oameni remarcabili ca intelect, oricare din ei având forța intelectuală a unui Kissinger.
    *2. Cu cine a încheiat Putin Pactul de Neagresiune, pentru că Țarul nebun nu e…* Nu-i nebun, doar vrea să pară nebun, că doar un nebun ar vorbi serios de nucleare. Nu trebuia să încheie nici un pact de neagresiune și nici n-a făcut-o, sau o fi făcut-o cu Xi Jinping și nu știm noi. Pentru că, indiferent ce rol ar interpreta, de Hitler sau de Stalin, Putin nu găsește pe scena internațională pe nimeni de teapa lui. Nici măcar pe Xi – comunist, autoritarist, antioccidental, dar nu conflictual și nu nebun. Sau nu încă, pentru că deja a-nceput s-o ia pe urma lu’ Kim Jong Un cu cultul personalității.
    Putin nu are nevoie de nici un pact de neagresiune pentru că nimeni nu vrea încă să-l atace, sau cel puțin nu militar. De mulți ani toate statele și companiile mari se uită cu jind la resursele naturale rusești și vor continua s-o facă. Că o să-și ia halca ce-o doresc mult mai ușor de la o Rusie sărăcită de sancțiuni nici nu are relevanță. Relevant e că nimeni nu vrea și nu are vreun interes să se bage-n jocul militar pe care-l vrea Putin. Cam de aici și războiul – Putin a vrut să se joace cu cineva de-a milităria, joc la care credea că se pricepe. Mai de nevoie decât de voie, ucrainenii au trebuit să intre-n joc, și uite cât se pricepe Putin la joc …

    5
  • am citit cu placere , am dat si like
   cu o singura mentinue „sau în 1992 când Iliescu a zis pas Basarabiei” nu a zis iliescu a zus Bori Eltin prin gura lui ilici

   2
   • Ca sa nuantam,a zis Iliescu crezand ca zice Boris prin gura lui.In anii 90 puteam face ce voiau muschii nostri,ca Eltin avea treaba sa-si darame propriul (cica ) Parlament,dar puletii kkciosi,actuali pensionari care acum se vaieta pe Fb ca ”rusul e puternic,ma nene” atunci se vanturau prin birouri unde se semnau hartii grele.

    8
    • ei ca sa nuantam pina la capat… +armata a paishpea cu generalu´lebed care a cam influentat culoarea azepeurilor viitorilor beneficiari de pensii speciale.

     1
  • în 1991 când Snegur a refuzat Transnistria contra Bugeac și bucățele din Bucovina sau în 1992 când Iliescu a zis pas Basarabiei.
   Parca asta nu era portal SF …

   Abia de la Iușcenko și Timoșenko au început să gândească că ar putea avea un destin democratic european și nu unul cleptocratic eurasiatic.
   Ia sa vedem – Timoșenko, Iulia, zisa si „Printesa gazelor” evaluata la cca 7 miliarde $ ….. Zau asa ca nu e cleptocrata ?

   Orice națiune tânără pornește cu un exces de entuziasm care de cele mai multe ori se transformă în forță asupra vecinilor. Și pentru ucraineni Mariupol este acum ce a fost pentru noi Mărășești în 1917 …
   deocamdnatra cei cu forta pumnului sunt velicorusii . De peste 250 de ani un jucator major al politcii europene . NU as zice ca e o tanara putoare ci o curva batrana (razboiul de 7 ani, 3 impartiri ale Poloniei, razboie napoleoniene … batrana!)
   Si zi asa 1917 era exces de forta romanesc impotriva vecinilor ? Cam asa ceva sustinea si Stalin ….
   <b<* … Vrei nu vrei, Germania plateste muzica in EU. Si Germania stabileste cine e corupt si cine nu. … * (® Neamțu Țiganu) urmat de efortul de contrazicere al tuturor celorlalți. ”
   Pai cine a zis ca Iulisca este cinstea personificata ? Nu Nemtzika?!!

   In rest … cam tarziu. Cica dupa moarte pocainta e inutila ..
   Adica trebuia sa avem 96 AH 1 Dracula si linie de fabricatie in tara. Ba si un model modernizat/nou un „Fiul lui Dracula”. Nu mai stiu cate avioane de lupta .. din care sa zicem 36 „de superiiritate” . Nu doar 54 TR 85 M1 Bizonu ci si restu de TR 85 …. Si un npou tanc intrat in doatre /productie …..
   Su late nu stiu cate …

   3
 13. Zelensky vrea să atragă NATO in conflict. Putin va zice „mulțumesc”.
  Chiar nu înțelegeți că rușii nu au mare lucru de pierdut? Singura mulțumire pentru mulți este să bea seara și să mai vadă pe cine au mai bătut (la ruși, Rusia câștiga întotdeauna).

  3
  • ai uitat sa bagi si placa ca americanii isi testeaza armele in ucraina .

   5
  • Aiureli, confunzi rusii de rand cu conducerea vremelnica a unei tari.
   Vezi ce au spus azi secretarul de star US (fost general, nu politruc) …”vom muta muntii…” ii doare fix la bana pe americani de amenintarile bufonilor tarului.
   Acolo va fi un Afganistan ’80 reloaded pentru ivani sau daca vrei vor pati ce au patit si americanii in Vietnam.
   Intre cele 3 exista un numitor comun, sunt tari la care populatia a luptat cu incrancenare contra invadatorilor, deci US nu trebuie decat sa asigure flux constant de pocnitori, la un moment dat populatia rusa va incepe sa maraie pentru ce le mor copii sau sotii pe acolo.
   PS. rusii ca si noi sunt ortodoxi, deci sunt foarte apropiati de familie, momentan ivanii o fenteaza din numere dar asta nu va merge la infinit.

   4
  • Romulus Vlad (alt Vlad)

   Mah…NATO nu vrea conflict cu Rassia – ca le zburam fulgii – si atunci raman doar 2 optiuni – te faci de cacao (ca ti-o dam, rau de tot) sau dai cu nucleara (caz in care tot ti-o iei, ca iti vin si tie bobite – multe si precise)

   Prin urmare, se va face totul sa nu se ajunga acolo – in situatia respectiva (conflict si NATO si umilinta suprema pt Rassia). Rassia o sa fie tocata acolo in Ucraina. Deja am popcornul…

   2
 14. Nu nu doar aici intru și com rar da imediat contra unui gând. Nu înțeleg de ce e așa grav a ridica problema minorității române din Ucraina?. Ce e așa rău ne atinge obiectivele majore ale națiunii , recunoașterea minorităților românești din jurul nostru , a avea și noii un cuvânt de spus în Europa fiind în UE . Îmi iubesc țara România cu toată inima și mintea, cuget ,cu toată ființa mea. Faptul că min de externe ucrainean a venit la București se putea discuta despre minoritatea românească. A discuta nu înseamnă a pune toate în bete și te rog nu spune că problema minorității române din Ucraina e a cuiva persoanal ci e a țării ,la fel cum ar trebui să purtăm discuții cu partea maghiara,sârbă ,bulgară să fie respectate drepturile rezervate minorităților românești. Suntem membri NATO și UE cred că am fost destul de vocali contra Rusiei ,știm cum operează rușii pe propria piele istoria noastră și nu înțeleg daca cineva are o părere despre un fapt imediat troll sau rus ,sau mai știu eu ce. Ar trebui sa fie timpul sa ne putem la punct cu toată societatea asta românească, economie,armată, creștere demografică nu as avea nimic contra sa importam populației da cine vine in sărăcia asta lucie care ne cuprinde. Pâine am cumpărat azi cu 9 lei deci gândeste ce nivel de trai avem.?. In fine spectrul politici publice românești interne , externe e sumbru atât timp cât datoria publică creste,cât timp scădem lunar ca număr de locuitori , asta e situația

  7
  • pentru ca nu e momentul acum
   cine (international ma refer) te ar sustine acum sa pui tu problema minoritatilor din ucraina?te ai sinucide politic pe plan international
   paine e 9 lei? poi cine te pune sa cumperi vel pitar? eu iau cu 1,9 Lei feliata mare
   Inca ceva o re-unire cu ceva teritorii stii ca iti ridica pretul painii mult mai mult nu?
   hai sa ziceam ca te reunesti cu rep moldova , cum crezi ca va decurge economic toata treaba? ei sunt mai jos ca noi . deci trebuie sa ii ridicam (salarii preturi pensii etc) asta inseamna sa pompam bani. ia ghici ce se va intampla cand se vor creste ceva taxe cu scuza: trebuie sa asiguram nivel de trai decend noii regiuniia romaniei . iti garantez ca 70% din populatie vor spune : de ce sa face asta , ei sunt cu rusii !
   in `92 mai era cum mai era , acum efoarte greu , si cu razboiul la granita
   nu ma intelege gresit , si eu vreau romania dodoloata dar facuta cu cap nu cu japca

   4
 15. O vrea Zelensky,dar si Vova vrea.De ce crezi ca fac show in Moldova?Si vrea pt ca Rusia vs NATO da remiza din cauza de MAD.Remiza e mai bine decat bataia crancena pe care o iau momentan.

  Daca se lasa cu 1-2 ciupercute,exista 2 variante-fie se lasa cu multe ciupercute urmate de umanitate lipsa-pauza,fie se lasa cu negocieri rapide in care se pune pauza si se ingheata actuala situatie plus ceva santaj care sa justifice ridicarea unor sanctiuni(prietenii germani,italieni si francezi stiu de ce).Cu rezultatul final ca Vova nu va zbura in suturi spre un beci unde sa ia un glont in ceafa ci va ramane marele erou al Rusiei care a luptat cu Vestul si a impus acestuia concesii.

  Acelasi rezultat glorios se poate obtine si fara ciupercute,trebuie doar sa existe un motiv si o amenintare mai mult decat credibila,adica de un conflict deschis cu NATO.In care NATO sa fie evident agresorul.

  De aia ii f.. grija asa tare cu Transnistria si de aia baga propaganda cum ca noi ne gatim sa invadam pasnica populatie rusa de acolo,desigur deghizati in moldoveni.Tembelii sunt in stare sa se impuste intre ei ca sa para ca ii ataca moldovenii/romanii/fascistii.

 16. @Victor. Da, Zelensky vrea NATO în conflict pentru că vrea aliat puternic contra dușmanului net superior la nivel strategic și doar aparent inferior la nivel tactic.
  Dar Putin nu va zice deloc spasiba. El doar se umflă-n pene că e mare sculă pe basculă, mare jucător global. În realitate uite că marele jucător global a pierdut 20 % din forța terestră activă în războiul cu un stat cu PIB per capita de țară subdezvoltată.
  Și deși la TV Rusia 1 se dă rotund, dacă-i zice Biden *stai în cap că de nu, mâine intră divizia 82 în luptă cu diviziile tale de gardă*, îți zic eu că Putin o să stea în cap zicând *mai bine stau în cap decât fără cap*. Deși rusul de rând nu are mare lucru de pierdut în afară de o viață și o familie, Putin și clica lui au totul de pierdut : viața, miliardele, familia, amantele și prestigiul istoriei. Că iahturile s-au cam dus …
  Concluzie : bombele nucleare există și au putere doar atât timp cât nu sunt folosite. Dacă sunt folosite, cel care a apăsat pe buton devine iremediabil țintă legitimă pe 75 % din suprafața Terrei, el și toată familia lui, iar țara unde s-a apăsat butonul susceptibilă de a dispare de pe fața Pământului în decurs de câteva ore.
  Crezând că orice minte normală înțelege că e absolut anormal să ameninți cu ce nu poți folosi, Bidon, Macron & Co. nu fac decât să-l lase pe nebun să se facă singur de râs, adică să-l aducă încetul cu încetul într-o situație în care nu poate folosi bomba atomică, nici măcar pe cea tactică de o kilotonă, datorită situației anterior existente, dar care ar fi trebuit folosită conform propagandei inițiale. Și abia atunci vor vedea toți că nebunul e un simplu fanfaron care a jucat la cacealma.
  Putin vrea doar propagandistic o escaladare – la poker niciodată când ai cărți de bluf nu ridici treptat miza, îl lași pe adversar s-o facă și o ridici doar în ultimul moment când știi că adversarul va cade-n plasă. Tot ca analogie cu pokerul, e posibil ca nici Putin să nu știe ce bani are-n buzunar – dacă forțele strategice ruse ar fi ca ce au arătat până acum cele terestre, e posibil și să nu mai funcționeze mărețul arsenal nuclear rus. Evident că nimeni nu poate niza pe asta.

  2
 17. Urmează actul 2 spre 3… Transnistria. E clar acum de ce au cucerit rușii din primele zile Insula șerpilor.
  Ăștia au știut ce fac de la început. Vodka vodka, morții morți dar văd că se țin de plan.

  1
  • Romulus Vlad (alt Vlad)

   Da, sigur. Ei joaca 4d chess. Ce sa ti spun. Am intrat, da m am prefacut ca n am stiu ca am intrat, mi am luat 2 peste mecla, dar a fost momeala. Am ramas si fara mancare si combustibil, din nou, parte din momeala. Am pierdut 20 000 de oameni, echipament la greu, ne am facut de cacao pe glob, dar smecheria a mers. Genial. Se va studia la west point tactica/strategia rusilor.
   Du te bah de aici.

   10
 18. In orășelul meu de provincie atât e o pâine obișnuită 400 grame e 4,5 lei. Nu am menționat nimic despre unire că numai e actuală,bine AUR o dă cu naționalismul asta ai unire da e expirata Moldova și spus clar punct de vedere că nu doresc unirea . Iar o discuție despre minorităților românești din Ucraina era de bun augur mă refer la faptul că se putea spune ministrului de externe ucrainean că vezi domnule ne acuzați de atâtea și uite minorităților românești își varsă sângele pentru Ucraina.Acum eu nu am văzut o pâine cu 2 lei ,în Ineu Arad ce-a mai ieftina e 4,5 lei pâinea neagră.

  4
  • In Bucuresti e si 1 leu. Nu la non-stop. In Brasov 2 lei minim. Craiova la fel, 2 lei. Timisoara e lei. Cluj 2 lei. Constanta 3 lei. Iasi 4 lei. Bacau 1 leu. Sibiu 5 lei.

   1
 19. Se vede clar ca mica Rusie era peste Nistru. Nu stim ce cauta peste noi. Imperiul Kievean este alungit in acest video. Istoria adevarata arata ca este la nord de granita Romaniei Mari. Cred ca acest video cauta sa legitimizeze granitile artificiale ale Ucrainei de astazi si pe rusi ii face nestiutori de propria lor istorie.

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *