Ministerul Apararii a anuntat ca au fost demarate procedurile pentru achizitionarea a 36 de avioane F16

F16 RoAF

El a declarat, intr-o emisiune la TVR 1, ca Romania isi doreste ca avioanele militare sa fie noi, insa a subliniat ca nu stie, in acest moment, daca aparatele de zbor vor fi noi sau second hand.

„Suntem in procedura pentru aceste noi avioane pe care trebuie sa le luam. Ma refer la inca 36 de avioane F16 pe care trebuie sa le achizitionam, astfel incat sa avem cateva escadrile functionale si capabile, aceasta capabilitate sa inlocuiasca vechile MIG-uri pe care le avem. Bineinteles ca dorinta noastra este ca aceste avioane sa fie noi. In acest moment nu pot sa comunic daca va exista aceasta posibilitate pentru achizitiona aceste aparate noi.
Ceea ce pot sa va spun este ca toate procedurile pe care le avem in acest moment in derulare pentru achizitionarea urmatoarelor avioane F16, daca vor fi avioane second hand, vor fi cu upgradare in industria noastra de aparare. Deci, aceste avioane se vor face in Romania si vor fi bineinteles echipate la capabilitatile actuale”, a precizat oficialul Ministerului Apararii Nationale (MApN).

„Astazi avem cei 2%. Este al treilea an consecutiv in care Guvernul si-a asumat cei 2% si e nevoie sa facem inzestrare si inlocuirea sistemelor extrem de vechi pe care le avem”, a adaugat Les.

Sursa: ziare.com

RoMilitary

Si de aici fiecare intelege cam ce vrea si ce-l duce capul:

  1. Vestea buna vine sub forma confirmarii cifrei de 36 de aparate;
  2. Avioane noi?! Pai 36 de bucati F 16 noi sar lejer de 3 miliarde de dolari, basca „consumabilele”: piese de schimb, munitie etc;
  3. 36 de aparate la mana a doua modernizate macar la standardul Block 50/52 ar fi probabil cea mai onesta solutie. Probabil ca tot vom sari de 1-1.5 miliarde de dolari dar vorbim totusi de o suma suportabila;
  4. Modernizate in Romania?! Probabil ca da, pe model Pirahna 5, noi vrem da”…la sfarsit observam ca nu se poate, o lalaim putin si le aducem cu vaporul din State;
  5. Sau poate americanii nu mai vor sa vanda F 16 second-hand si nu mai lasa nici pe altii.

GeorgeGMT, multumim Marian pentru semnalare

182 de comentarii:

  1. cu cat mai e de platit la patrihoti si la himarsuri…nu prea mai ramane mult…din aia 2%…daca vor fi 2%…vin alegerile si trebuie platite galetile, zaharul si uleiul ca altfel nu se alege sobolanul…
    de crezut cand le vad in curte…

  2. Cum poti sa fii in procedura de achizitie, atata timp cat nu esti decis ce cumperi? Oamenii astia sfideaza logica

    • Trebuia citat si cand a zis (citez din memorie): „…..Aceste avioane noi, despre care nu stim daca vor fi noi sau sh…. ” 🙂

      Bine ca nu a zis ca achizitionam F-35, dar nu ne-am hotarat asupra modelului… A, B sau C. Cu jante de aliaj usor, eleron si cruciulite pe parbriz :((((
      Jalnic!

      • Bleu Canada, “rezervor” pe aripă (bușonul de alimentare) și bord CN (pt cei care nu înțeleg, vezi Dacia 1410 de prin ‘86).

        Glumesc desigur făcând haz de necaz, dar… râsul totuși parcă nu-i al meu

    • Oamenii astia sunt alogici, deci despre ce vorbim? 🙂

  3. Neverosimil ca inca nu se cunoaste soluitia. Avioane noi sau second.

    • Mihai Gabriel Lambescu

      Daca e numai un zvon ca sa iasa Les din inghesuiala cu ignoratul onorului?

    • Cumsa fie neverosimil daca nevorsimil si IDIOT e ministrul apararii?

      daca vor fi avioane second hand, vor fi cu upgradare in industria noastra de aparare. Deci, aceste avioane se vor face in Romania

      Adica uprgradarea inseamna ca facem avioane in Romania …
      Su apoi ne miram ca nu stim nici ce avioane vor fi ?
      Vor fi noi, sau second hand dar alea second hand asa le vom uprgada pana le vom fabrica in Romania…..
      Daca iau astia iar second hand dar mai pun si conditia de upgradare local, apai om vedea aceste avioane peste 5-10 ani

      IDIOTI IRESPONSABILI

      Scuze tonul dar NU mai pot cu astia…

    • Probabil ca in momentul de fata americanii lucreaza la solutii diferite. O solutie ar fi sa achizitionezi ceva nou, iar asta inseamna ca DSCA sa negocieze pentru tine cu LM si cu diferiti furnizori. O alta solutie este modernizarea unor avioane vechi la un anumit standard. Un exemplu este Indonezia care a achizitionat, ma rog au primit aproape pe moca, Block 25 care au fost modernizate la standardul Block 52. Aici DSCA negociaza cu Air Force Materiel Command care se va ocupa de modernizarea avioanelor si nu fabricantul LM. Daca este optiunea a doua, aceste aparate mai mult ca sigur vor fi modernizate la Ogden Logistics Center de la HIll AFB care este specializat in asa ceva. Sansele ca ele sa fie modernizate la Aerostar nu sunt nici macar infirme. Indonezia are o industrie aero mult mai dezvoltata decat Romania, iar aia nici nu si-au facut probleme sa incerce asa ceva. Cheltuiala este mult prea mare, pentru beneficii care sunt greu de justificat. Este o chestie care tine atat de bani cat si de timp.

  4. Interesant – ministrul roman nu știe daca avioanele de luptă pe care vrea sa le cumpere sunt noi sau second hand, de parcă asta e un detaliu minor, luăm la întâmplare, de care se nimeresc?

  5. Dar asa… declaratii m-am saturat. Vreau sa vad acte semnate si plati efectuate de MApN, cu care sa garanteze ca primim avioane cat mai rapid.

    Declaratiile astea sunt mincinoase. Mai ales alea cu modernizarea in Romania.
    UNDEEE IN ROMANIA???

    Ei nu-s capabili sa cumpere 3-4 celule functionale ca sa le foloseasca ca piese, ptr actuala escadra.

  6. Cu ceba timp in urma l-am aparat pe site, pe acest ministru mediocru. Si mare greseala am facut.

    Dupa faza cu presedintele si cu seful SM… mi-am schimbat parerea despre el.
    Eu nu cred in aceasta achizitie, pana nu vqd actele semnate si pana nu vad avansul platit.

  7. C…t de ministru……mai bine tacea !
    .

  8. Block 50/52 e de „actualitate”. Suna foarte bine, chiar si sh fiind.

  9. ”Capacitatile actuale” inseamna ceea ce avem deja pe MLU sau ceea ce este la nivelul momentului actual in materie de F-16, adica V?

    • Asta ar insemna sa stie despre ce vorbeste. Tie ti se pare ca stie? 🙂

      • 🙂
        Ideea e ca daca nu ar sti el, ar trebui sa stie altii si sa-i sxrie pe o hartie. Eu nu astept ca el sa le stie pe toate, dar m-as astepta sa stie despre ce vorbeste si doar din simplul motiv ca l-ar pune altii in tema..
        Cam complicat, e adevarat.. 🙂

        • Exista si posibilitatea ca noi sa ”demaram” in tromba cu 36 in minte si sa ne trezim cu vreo 17 Bl.70.. 🙂

          • N-am pretentia sa faca diferenta intre Block-uri, dar dupa 2-3-4 ani tu, ministru al apararii, sa nu stii inca daca vor fi noi sau SH, mi se pare hilar.

            Asta mie imi confirma ca, de fapt, americanii s-ar putea sa spuna un nu hotarat la SH-uri ca sa mai tina linia aia a lu’ LM in functiune. Sau ca inca se gandesc cum e mai bine, ei de castigat castiga oricum.

            Sa fiu sincer, eu as prefera SH-uri, ca daca le iau noi acum o sa trecem la generatia V dupa moartea mea… Mai mult decat atat, e nevoie de un numar minim de aparate ca sa putem acoperi spatiul aerian. Si in 10-15 ani am putea trece usor-usor la F35.

            • Da, Nicolae. Carpeala tipica noua. Cumperi un aparat de lupta pt urmatorii 30 de ani fara o competitie serioasa si fara sa ai in vedere cate aparate ai nevoie in final. Iei ce gasesti mai ieftin, sa te afli in treaba si sa zici ca ai bifat ceva. 12 A/B MLU pe care toti le retrag din uz. Fara sa ai in vedere pt ce anume le folosesti si ce adversar/i ai putea intalni. Apoi, te trezesti ca mai vrei. Invoci comonalitatea cu vechiturile si zici ca de alt fel nu se poate..
              Noroc ca nu ne lasa altii sa facem tot ce ne trece prin cap..
              Oare care este nivelul de comonalitate intre A/B si C/D, nivel pentru care se invoca imposibilitatea (la noi doar) de a le utiliza in paralel? Apoi, peste 25 de ani, cate piese pt A/B vor fi dispinibile, avand in vedere ca, pe logica invocata, piesele de C/D nu merg pe A/B?
              As fi curios daca s-a facut o analiza asumata de cineva at cand s-au cheltuit cele 680 mil eur..

            • Ungurii mi se par mult mai articulati in gandire. Au luat Gripen noi pe care le-au mentinut up to dste. Ms20 cu Meteor si tot tacamul. Rcs mic, disponibilitate mare, rachete bvr f avansate. Beneficii comerciale din off set. Mai tr doar sa il zboare corespunzator. Apoi au trecut la elicoptere performante cu cooperare in productie. Acum iau in vizor fortele terestre. Tancuri si artilerie autopropulsata de top si, poate, vreo 200 de Pume. Au inchis subiectul. vor lua un sistem Patriot, arma de infanterie si sunt tip top.
              Noi incepem tot felul si ne dam seama ca nu merge cum trebuie..
              Nu-mi place deloc.

              • Ungaria, ca de altfel in toate domeniile, se misca excelent prin comparatie cu noi.
                Si am observat ca, in principiu, se misca „european”.
                De exemplu: noi luam Himars cu o rezerva mica de munitie. N-am nimic cu sistemul, este ce trebuie. Dar hai sa ne gandim din cate lansari terminam munitia. Dupa care trebuie alta. Care e pe bani. Si probabil se comanda prin FMS, dureaza etc
                Sa nu asimilezi productia rachetei in nici un fel in Romania (nu ma refer la ATACMS), mi se pare de o imbecilitate rara.

                • @nicolae: la Himars si eu mi-am exprimat opinia ca luam prea putine munitii, de banii care sunt destul de multi.
                  Dar ma indoiesc ca americanii ne-ar lasa sa producem noi alte munitii de 227 mm, compatibile cu Himars.
                  Polonezii au vrut transfer de tehnologie si nu le-a mers deocamdata. Si ei vor sa aiba posibilitatea sa produca multa munitie local.
                  Macar daca am fi in stare sa producem local rachete de 160 mm cu ghidare inertiala… 🙁

                  • E de inteles de ce nu ne lasa. Motiv pentru care ar trebui sa continuam dezvoltarea celor de 122 si de 160. Cele de 122 le producem la Tohan, inclusiv cu raza extinsa de >42 km sau cu cap de lupta termobaric.
                    Este un domeniu in care inca mai putem realiza ceva, nu e chiar “rocket science”, ca sa zic asa… 🙂
                    Dar pentru asta avem nevoie de fabrica aia de pulberi si de bani alocati la Tohan ca sa poata imbunatati. Oricum, sper sa nu renuntam la ce avem in favoarea unei dotari doar cu Himars, ar fi un cretinism fabulos.

            • dupa mine inseamna ca sunt deschisi la ambele optiuni: fie sa ia SH de la aliati/SUA si sa le modernizeze la un standard superior, fie sa le ia de noi. Eu cred ca nu au primit inca raspunsuri la toate cererile lansate pt. SH si mai trag de timp sperand sa continue cat se poate pe model portughez, iar ce nu se mai poate, sa ia de nou.

              La ultima oferta americana serioasa, aia de n-a finantat-o Boc, luam 24 F-16 SH + 24 noi…

              • Ala mi s-a parut un deal bun, pacat c-a lovit criza si s-a ales praful. Plus ca nici n-ar fi iesit toate din dotare in acelasi timp, presiunea pe buget ar fi fost etapizata.

              • Daca nu stii nimic, nu ai primit nici un raspuns ferm, de ce te apuci sa vorbesti pe subiect?!

              • Care Boc? Au zburat de la guvernare si Melescanu a preluat apararea si a omorat deal-ul.

                • https://www.rumaniamilitary.ro/romania-a-ales-f-16-bk-52-oare
                  https://www.rumaniamilitary.ro/pana-la-urma-vor-fi-avioane-f-16-noi-noute
                  „Iniţial, preşedintele Traian Băsescu hotărâse ca România să achiziţioneze 24 de avioane F16 nu noi, ci aflate în uz. Acest lucru s-a stabilit în şedinţa CSAT din 23 martie 2010. ”Totodată, ministrul Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene. Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 avioane F16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru luare în dezbatere şi decizie. Ministrul s-a referit în expunerea sa la implicaţiile cauzate de terminarea, în anii următori, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române”, se preciza în comunicatul CSAT din data de 23 martie 2010.”

                  27 sept. 2012:
                  https://www.gandul.info/stiri/de-la-mig-uri-la-f16-epopeea-avioanelor-multirol-in-romania-10129470

                  2010: România bate palma cu SUA, pe 24 de F-16 vechi şi 24 noi
                  O decizie a fost luată la Bucureşti abia în 2010, în contextul în care România devenea membră a Tratatului privind scutul antirachetă al SUA. România se angaja, în cadrul unui acord cu Guvernul SUA, să cumpere 48 de avioane F-16, în două etape. În plină criză financiară, planul de achiziţie a 48 de aparate noi a picat. Costul pentru 48 de avioane F-16 noi era estimat la 6 miliarde de dolari.
                  Prima etapă prevedea achiziţia de 24 de aparate F-16 second-hand, care ar fi urmat să fie livrate gratis de SUA, din flota Gărzii Naţionale, în 2013. România trebuia însă să plătească aproximativ 1,3 miliarde de dolari….

                  A doua etapă presupunea achiziţia altor 24 de aparate F-16, de data aceasta noi. Ministerul Apărării nu a prezentat niciodată însă un termen la care urma să fie făcută această achiziţie şi nici cât urma să coste.

                  Acest acord nu a fost pus niciodată în practică, deşi România stabilise cu partea americană chiar şi calendarul pe baza căruia trebuiau plătiţi banii în rate. Guvernul condus de Emil Boc nu a putut asigura fondurile necesare pentru această achiziţie.”

  10. De fapt el confirma ca sunt second hand…daca erau noi nu se abtinea sa nu se laude.
    so se pare ca tot de sh vom avea parte…in caz ca nu e tot fake news ca si procentul de 2% din aparare.

  11. Da-o naibii…. doua vesti bune in aceeasi saptamana? Daca vineri anunta 10 km de autostrada undeva, cred ca m-am trezit intr-o dimenesiune paralela.

  12. Voi inca nu v-ati prins?! Nu stie pt ca nu el hotareste ci americanii. „Ei” ar vrea tot MLU, se pare ca nu se poate si atunci asteapta sa vada ce li se da…

    • De acord. Avand in vedere scandalul dintre turci si americani.. ar trebui sa profitam putin daca am fi destepti.. americani ameninta ca opresc livrarile de f35 catre turcia si impun sanctiuni..

    • Ai tras o concluzie pertinenta.Am ramas in curul gol decind britii si canadienii nu ne mai fac politie aeriana .SUA stie toata magaria cu mlu portughez si ia pus talpa.Totul se va face cu SUA sau sub directa lor supraveghere.

    • Eu consider ca Romaniei ii trebuiesc 100 de f16.Grecia este jumatate cit Romania si au 100 de interceptoare….sunt de parere ca la 100 de interceptoare am putea antama chiar si o linie de ansamblare.

      • 100 de F-16 ne-ar duce fix in faliment..

        • Nu sunt deacord domn TEDY:Romania in anii ’90avea un pib de 41mld$,in 2o18 un pib de 190 mld$…deci crestere de aproape 5 ori.In 1990 aviatia Romaniei avea 16hong,16il28,46mig 23,21mig 29,vreo 50 de iar-uri,cred ca vreo 100 de mig 21 din care s-au lancerizat40…fara alea de transportrezulta ca aveam pregatite de lupta vreo200-250,fara sutele de elicoptere…DECI macar un sfert din astea nu cred ca e o mare povara esalonata pe ani.Cu ce-ti aper tara cind mai ai citeva f16(ei zic 10,eu mai putin) si 20lanceruri cu probleme?

          • Le aveam, cum spui tu dar se zburau si doar 20 de ore pe an.
            Si erau cumparate in alta epoca, relativ prospera.

          • @ka
            Boss. Nu poti compara MiG-ul 15, 17, 19, 21, 23 cu F-ul 16 ca si costuri de operare. Nici ca si pret de achizitie la schim cu carne de porc, pui, vita, votka, samd.
            Apoi, nu cred ca vrei sa faci foamea si frigul anilor ’80 pt 100 de f16.
            Ideea e sa fii totusi rational..

            • TEDY.in comunism cumparam de la sovietici instalatii militare cita frunza cita iarba ….si cind sa cumparam din SUA este bai mare!!!!-suntem saracii din Monte Carlo,Maldive,Dubai,Miami etc.Eu am facut armata in’82/83 pe Borcea si era nene atunci o concentrare de fieratanii sovietice,se zbura cel putin o data pe saptamina…acum e bai mare daca luam si noi 3-4 radare la nivel de tara(atunci doar pe o baza erau cel putin 30radare)avioane erau mai multe pe acea baza decit are toata romania acuma…piese pentru avioane soseau pe cfr depozitate in cuti de placaj cu litere chirilice si cred ca din cutiile alea mai faceau o escadrila.Va sperie cifra 100?pai ala e minimul de avarie.Si apoi noi de 30ani nu am mai cumparat mai nimic.Extrapolind inclin sa cred ca armata si m.i-ul avea peste 500 de zburatoare de diverse neamuri si roluri.Foamea si frigul s-a facut din alte motive.

      • ca sa faci asa ceva la PIB-ul nostru ar trebui sa negociezi pe sistem polonez un imprumut de la trezoreria americana cu perioada de gratie si un pachet gigantic de offset ca sa-ti ajute economia/bugetul sa plateasca imprumutul ala pe 10 ani.

        Noi nu suntem in stare sa articulam o achizitie coerenta si integrarea sistemului achizitionat cu restul apararii… ce sa mai speram la negocieri, offset si alte nazdravanii.

  13. Un pic off-topic, dar cu o oarecare legatura cu subiectul

    https://defence-blog.com/news/taiwan-to-buy-more-f-16v-fighter-aircraft-from-the-united-states.html

    Mai sunt si altii in procedura de achizitie, dar macar stiu ce vor.

    • Taiwan are o economie de 603 miliarde $… cam de 2,5 ori economia noastra, la aceeasi populatie… este o diferenta de 2,5 ori… daca am avea economia lor… s-ar schimba calculele!

  14. Deci ne anunta ca nu stie nimic concret.

  15. Cineva a spus pe aici ca mai bine am lua ceva second hand sa le operam cam 20, 25 de ani dupa care sa trecem la generatia 5, si eu sunt tot cam de aceasta parere. F 16 nou are durata de viata de 40, 50 de ani

    • 40-50 de ani, tare mi-e că la noi se vor duce spre 75, adică vor zbura cu ele și nepoții celor născuți astăzi (iar apoi, după cei 75 de ani, probabil sau nu va mai exista specia umană, sau trecem direct la conștiința pacifistă a omenirii și la teleportare).

      Îmi pare rău, dar remarc că am devenit pesimist când vine vorba de politicieni și total neîncrezător în ceea ce doresc ei să ne transmită.
      Sunt convins că putem mișca multe și în scurt timp, doar că la noi, pornirea către secțiile de votare este mai greoaie (pentru f mulți)…

  16. Eu pun pariu ca nu s-a demarat ABSOLUT nimic, pun pariu ca acest gras imbecil habar n-are care sunt respectivele „proceduri” sau daca ele macar exista, pun pariu ca habar n-are ce inseamna F16 MLU sau F16 Block 70!

    citat:
    „Deci, aceste avioane se vor face in Romania si vor fi bineinteles echipate la capabilitatile actuale” – uitati-va doar la numarul de tampenii si la proportia acestora, continute intr-o fraza cu doar 2 predicate!

    Voua va inspira acest individ mai multa credibilitate decat un stirist de la Romania TV ?

  17. Ratingul Romaniei a luat-o hotarat in jos, spre junk.
    Astia n-or sa mai aiba bani nici sa treaca strada aia pe care n-au mai astfaltat-o de 20 de ani. Si mai au de plata la Patriot, Himars, Pirania.
    Daca chiar se apuca anul asta de F16 si de bateriile de coasta, mare lucru.

  18. Procedurile au fost mai demult demarate, Les intelege prea putin si acum se asteapta, probabil, un rezultat.
    Adica sa ii se comunice si lui…

  19. Ce tratativa poate fi cind nu ai habar daca cumperi avioane noi sau uzate ?
    Ca nu costa la fel. Cel mult studii pe hartie.
    Dupa ” torpile AA” , ” anul marinei ” si „rachete balistice la Deveselu” eu zic sa schimbe mai rar ministri apararii ca de declaratii tot mai fanteziste nu duce lipsa tara asta.
    Basca ca actualul ministru nu a facut nici macar armata ca soldat. Problema religioasa a dinsului .
    Ce poate pricepe de tehnica si tehnologie militara ?
    Vorbeste aiurea. Parerea mea.
    Problema de baza , banii.
    Rate la Patriot , HIMARS , Piranha V cu probleme , licitatie camioane anulata , corvete nu se stie cind , submarine asamblate in RO o alta sopirla. 🙂 , acum asamblam , modernizam F 16 in RO si sa nu uitam Agilis mort , elicoptere de atac avortate.
    Nu sint bani , nu e strategie. Doar intoxicari ca deficitul bugetar e adevaratul patron.

    • @all

      Scuze, dar faza cu “n-a făcut armata pe motiv de convingere religioasă” este un…
      Am un foarte bun prieten care aparține aceluiași cult și este un (bun) ofițer de carieră (cu liceu militar și restul de școli militare).
      Faza cu “nu-mi permite religia” este modul de ascundere a lașilor sub masă sub fusta mamei sau a nevestei și nimic mai mult. Este la fel cum înainte de ‘89 nu îi lăsau ăia de la “secu” să meargă la biserică sau să aibă vreo icoană prin casă (idee promovată la acel timp tocmai de către activiștii de partid și lingăii lor, iar cei de la “secu” nu aveau nici o greață să țină toate obiceiurile bisericești, Paște, Crăciun, An Nou cu sf. Vasile,… nunți, botezuri… doar că pe ei nu avea cine să-i toarne și mai ales cui).
      Deci ca s-o scurtez, chestia e de a fi sau nu bărbat…

  20. Les: Deci, aceste avioane se vor face in Romania si vor fi bineinteles echipate la capabilitatile actuale.
    Fifor: Vom lansa un program de inzestrare a Fortelor Navale cu un submarin produs intr-un santier romanesc.

    BĂ, da’ de portavioane cand va apucati?

    • Pt portavioanili romanesti sa va face un shantier naval la Dunare especial pa insula Belina, ca sa-si ia dragnia chirie !!! Si acolo sa vor face si suptmarinili romanesti care vor fi prevazute cu vasle si torpile antiaereene-cum ar zice prem-menestra viorica-vasilka.
      Lasand bashcalia la o parte Les ministrelu prinde fluturi si vrb aiurea numai ca sa nu zica lumea ca nu face nimik. psd-alde debia daca vor avea bani de salariile alea marite la bujetari, mai ales la aia speciali.
      Despre inzestrarea ArmRo cu tehnica militara moderna…la pastele magarilor, sau daca se va lua ceva, cat sa fie pt o defilare, ei trb sa-si traga shpagi si comisioane. Aaaaa….bani sunt in Romania dar sunt prost gospodariti si se ciordesc.
      Am mai zis-o si o repet, faza cu 48 avslmr este un nr minimal obligartoriu pt ArmRo impus de NATO. Cu cate va avea FARo mai multe avsmlr, cu atat mai bine.
      Un nr minim comfortabil de avslmr ar fi 60 (daca ArmRo va avea precum vor guvernantii 48 avsmlr inca 12 sa se mai achizitioneze cred ca nu este un capat de tara).
      La 60 avslmr vor fi 5 escadrile a cate 12 avioane plasate pe 5 baze aeriene ca sa se acopere tot terirtoriul si spatiul aerian al Romaniei, fiecare escadrila avand cate 2 escadroane a 6 avioane/escadron.
      Cele 5 baze aereiene ar fi : Luna CJ, Borcea CL, Bacau BC, Giarmata TM si Craiova DJ. Cele 60 de avsmlr ar fi bine sa fie 12 F-16 AB Block 15 MLU Falcon, 24 F-16 CD Block 52 Falcon si 24 F-15 CD Eagle. Daca americanii nu vor voi sa ne dea F-15 CD Eagle se poate lua EF Typhoon sau F/A-18 EF Super Hornet sau cea mai ieftina optiune pt avslmr bimotor ar fi F/A-18 CD Hornet.
      Dar cum astea sunt vise si sf-uri ArmRo va trage de MiG-21 ABC LanceR inca 20 de ani, avand in vedere halul in care este condusa Romania acum! Pacat ca s-a renuntat in FARo la MiG-23/-29, IAR-93 AB Vultur si L-39 Z Albatros prea repede. Modernizate puteau contribui la cresterea capacitatii de aparare a Romaniei.

    • :)) spumos comentariul . Eu cred ca ne pregatim in secret sa producem F22 si F35 pentru SUA si restul aliatilor.

  21. Eu totusi ma astept sa fie rationali. Ei sau americanii. 🙂
    Adica sa nu mai fie A/B MLU si sa fie cel putin Bl.40 C/D, cu minimum AN/APG-68 v9, daca nu chiar v10 si cu posibilitatea de a le aduce pana la 12000 de ore.
    Sper totusi la AESA.. 🙂

    • pai in raportul de activitate al Mapn pe 2017 la cap 4 subcapitolul 4 scrie clar ca a fost transmisa catre office of defence cooperation o bucata letter of request for price and availability pt 36 buc f16 in configuratie viper ,cum nu cred ca el a dat raportul ala in monitorul oficial la publicat ,ma indoiesc ca actualul ministru are habar ce contine,ca sa stie ce sa vorbeasca

  22. Stiam ca e neprofesionist, asta era clar, ca acum 2 3 zile , se uita la telefon cand i sa dat onorul, de militarii intorsi din Afganistan , alta gafa ca sa nu zic altceva ….dar sa vorbesti ca o sa cumperi dar nu stii daca sunt noi sau sh , deja este mult prea mult.
    Totusi sa o luam tehnic , care este bugetul pentru avioane , pana la urma in ce suma trebuie sa te incadrezi ???? si in 2008 s-a impotmolit achizitia tot de la bani .
    Vai de armata romana condusa de astfel de idio…

  23. Daca se ti-n de cuvant e cel mai fain cadou de ziua mea de pana acu …07.03

  24. Am si Eu o mica teorie a conspiratiei….ar fi totusi o varianta sa incerce sa negocieze “plati esalonate cu un depozit mai firav “ …si de aceea se taraganeaza

  25. Cateva observatii:
    – nu ne permitem sa cumparam 36 F-16 block70 noi, decat daca renuntam la F-35A pe termen lung; F-35A ar fi ideal de cumparat dupa 2023, lot 15;
    – parerea mea e ca cea mai buna solutie pentru politie aeriana si capabilitati bune contra Su-27/30/34/35 ar fi SH block70, upgradate si cu SLEP; cu ele am putea face politie aeriana circa 30 – 40 de ani;
    – polonezii, grecii si singaporezii au block52, dar vor neaparat radarul AESA de pe block70, deci sa luam 36 de block52 ar fi o prostie;
    – sa le upgradam in Romania la block70 este exclus, pentru ca necesita mai intai o investitie care nu e deloc prevazuta; vezi ce au polonezii, ei probabil sunt capabili sa faca upgrade la block70 local;
    – poate ca la Aerostar ar fi in stare sa faca (dupa minime investitii) upgrade de la A/B la MLU, dar sa crezi ca poti lupta cu Suhoaiele cu radarul antic de pe A/B mi se pare o idiotenie care frizeaza tradarea;
    – nu cred ca americanii se opun sa ne doneze F-16SH, dar poate ca ne imping spre block70;
    Mai jos copiez partial un articol despre F-35 lot 15.

    • cred ca nici polonezii nu pot face upgrade la BL-70 local… si teoretic nici portughezii, chiar daca sunt mai bine pozitionati cu OGMA-ul lor.

    • pana in 2023 mai sunt 4 ani. Tu chiar crezi ca ar fi sanse sa cumparam F-35 pana atunci? 🙂
      Si daca am vrea, nu cred ca putem intra asa usor in program. M-as mira sa avem loc si pana in 2030…

      In rest, de acord cu F-16 SH… hemoragia de valuta spre exterior (achizitiile militare majore, fara investitii de compensatie in economie, dezechilibreaza si mai mult deficitul comercial) e prea mare sa ne mai legam la cap cu inca aproape 5 mld.$.

      • @MZ: in caz ca, din diverse motive, nu reusim sa cumparam F-16, nici MLU nici alta versiune, unii s-ar putea gandi la F-35A.
        Eu mi-am exprimat parerea in cazul F-35A, ca ar fi bine sa asteptam pana la Lot 15, ca sa evitam un upgrade costisitor si care probabil nu s-ar face in primii 10 ani de folosinta.
        Mai jos am copiat noutatile din Lot 15, dar nu am detaliat TR-3. Citez:

        „Harris will introduce its next-generation Integrated Core Processor in the 15th lot of F-35s, which are set to roll off the production line in 2023, F-35 prime contractor Lockheed Martin stated in a news release.

        Lockheed selected Harris’ ICP— which processes data from the jet’s core electronics systems, to include the cockpit and helmet displays, electronic warfare system, sensors, communications gear and guidance system — in the hopes of pushing down the F-35’s production and sustainment costs while increasing the aircraft’s capability.

        The new processor is expected to provide 25 times more computing power at a unit cost that is 75 percent less than the current system, Lockheed estimated. Harris’ ICP will also be easier to sustain and more reliable, with an open architecture backbone that will allow the company to modify it to be more resilient against emerging threats.”

        • eu am inteles aia, dar nu cred ca deocamdata LM sa ia comenzi din afara programului F-35, si chiar si daca am ajunge, printr-un piracol, sa ne strecuram comanda pe langa partenerii initiali din program, nu cred sa ne livreze ceva pana atunci.

          Am in pregatire un articol care vorbeste si de costuri F-35 vs F-16 dar si de programul belgian, astia fiind ultimii veniti in clubul F-35. Belgienii care au optat anul trecut pt. F-35, au planificat a receptiona F-35 incepand cu 2023, poate mai tarziu, si pana prin 2027-2029. Deci nici un risc pentru noi 🙂

          • @MZ: Din ce am citit eu, Japonia, Coreea de sud si recent Belgia, nu sunt partenere in program si nu au avut probleme sa cumpere. Nu cred ca ar fi o problema pentru noi sa intram „pe langa” partenerii din program, daca am avea banii.
            Daca scrieti un articol, uitati-va si pe raportul DOT&E pe 2018 despre F-35. Eu am postat in PSR pe 17 Februarie o traducere cu ce m-a interesat.

            • Tzupy, poti comanda dar trebuie sa stai la coada pana primesti marfa. Intai USA, apoi tarile partenere si apoi clientii ulteriori.
              eu as lasa o sacosa la coada acolo, 100-200 mil sa prindem si noi dupa 2025 (mai curand spre 2030) niste bucati mai ieftine, asa 🙂

            • pai si eu nu ti-am zis de Belgia? Observatia mea e ca si daca te inscrii acum, mai devreme de 2024 nu primesti nici un avion, deci nu sunt riscuri sa primesti configuratia veche.

              • @MZ: acum inteleg opinia Dv., anume ca nu ai putea cumpara F-35A mai curand, chiar daca ai banii.
                Eu cred ca belgienii nu au vrut sa cumpere mai curand de 2023, adica Lot 15, ca sa nu trebuiasca sa faca ulterior upgrade. Chiar sunt curios care e adevarul, daca gasiti ceva clar privind pozitia belgienilor, respectiv Lockheed.

          • Ce ma socheaza pe mine sunt cifrele aruncate in public alan dala. Aven 12+ 5 portugheze-17+36-53. Nimic nu pusca cu nimic. Daca luam 36 din SUA, inseamna ca nu mai luam alea 5 din Po? Altfel nu ne ”incadram” in cele 48 planificate. Haos complet.. 🙂

            • problema e disponibilitatea. Problema e ca daca pe termen scurt le pastreaza pe astea MLU, le vin greu piesele de schimb, au stoc mic de canibalizat, etc, deci e indicat sa ai 17 daca nu mai multe (eu as lua inca un +3 ne MLU-izate, pentru piese, in plus de alea 3). In plus, daca te uiti pe vechea organizare Lancer pe aeroporturi, la Borcea aveau de fapt 2 escadrile, cu un numar de avioane dislocate pe Kogalniceanu.

              Au mai spus si anul trecut ca se uita spre 51 de aparate.
              Chiar si cand ai toate 48 la acelasi standard, tot ai vrea sai ai cel putin inca 3 structuri pentru canibalizare.

  26. http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/194043/fully-74-of-export-f_35s-delivered-until-2024-are-obsolete.html

    Fully-capable F-35 only after 2023

    Aircraft of the first Full-Rate Production batch (Lot 15) will be the first to benefit from the new package of sensors, electronics and software bringing them to full capability, and which will notably include:

    – a new TR-3 (Technology Refresh 3) computer supplied by Harris Corporation that is key to allowing integration of the new capabilities planned for the Block 4 standard. This will include computing infrastructure for new panoramic cockpit displays, advanced memory systems and navigation technology, according to Brad Truesdell, Harris Corp.’s senior director of aviation systems.

    – Raytheon’s new Electro-Optical Distributed Aperture System, which Lockheed announced June 13 would replace Northrop Grumman’s current AN/AAQ-37.

    – a new Advanced Electro-Optical Targeting System (EOTS) to replace the current system, also made by Lockheed. The company says the current EOTS meets all the contractual specifications, but that the new system – which offers a significant increase in terms of target recognition and detection capability – “would be a further upgrade option purchased at the discretion of the DOD and international F-35 partners and customers,” Lockheed told FlightGlobal at the time.

    – a new Panoramic Cockpit Display System (PCDS) made by Elbit Systems of America. In June 2017, Elbit announced a contract from Lockheed Martin to develop a panoramic cockpit display unit to replace the current one, made by L3 Aviation Products.

    These new sensors are crucial for the F-35 to achieve the capabilities it was designed to deliver, but which are still not available today, after 17 years of development. Lockheed says, for example, that the new DAS will have five times the reliability and twice the performance of the current system, despite being 45% cheaper to buy and 50% cheaper to operate.

    However, Lot 15 deliveries will only begin in early 2023 and, meanwhile, deliveries will continue with the current electronics and sensors.

  27. Iara praf in ochi si propaganda PSD ista.
    Acum 4-5 ani Congresul SUA aprobase o eventuala livrare de F16 Romaninei. De ce mama dracu nu am negociat direct cu ei tot lotul nu inteleg.
    La cite avea unchiul Sam sigur le aveam livrate pina acum.
    Necuratu iara isi baga coada.

  28. Patetic…..
    Traim in tara in care si N’Draghetta par niste tanci cu muci la nas. …
    Principala activitate este cum sa scapam de puscarie si sa furam cu legea in mana….
    Restul e tacere…
    Ii doare pe astia fix in p..a de F16 ….

  29. Ei n-au fost in stare sa aduca cele 5 avioane de la portughezi; a trecut anul 2018 fara sa anunte un contract valid in acest sens si viseaza la alte 36 bucati. Basca surubarite in Romania. Pai cit timp le-ar lua sa le modernizeze aici? Mai mult de doua bucati pe an nu cred. Alea 12 modernizate in Portugalia s-au finalizat dupa vreo 2-3 ani parca si erau oamenii antrenati deja.

  30. E o problema cu pelteaua intinsa la maxim. A se citi alocatia bugetara. In rest, as lua avioane noi prentru capabilitile oferite.
    Daca ne uitam la ce au cumparat Slovacii si cat au dat, un „pret corect” se invarte la 4 miliarde. Ceea ce inseamna in 5 ani 800 milioane pe an. In plus fata de ce am angajat deja.

  31. Ti-e si greatza cand citesti asemenea ineptii si mai vin si de la oameni care ar trebui sa ia decizii sanatoase.

    Disparem ca tzara in 50 ani.

    • +1
      greata e putin spus si Da, in halul asta disparem ca tara.

      Oameni buni, hai sa facem ceva, nu putem astepta pana e prea tarziu. Putem sa cream noi de pe romil un partid/coalitie ?! Cineva in masura sa ma lamureasca si pe mine, si banuiesc ca nu numai, cum ar fi posibil sa cream un partid?! Mai ales acum dupa cutitul in inima din partea PLUS 🙁

  32. In aparenta cineva nu vrea F35 pe aici.
    Fie nu-l vor americanii, pentru ca este prea aproape de Spetsnaz-ul rusesc (care dupa Suvorov ar avea in parohie tocmai eliminarea armamentului cel mai periculos al inamicului inainte de folosire – nuclear cu precadere, dar nu numai) si pentru ca in prima linie vor tehnologie care sa nu le afecteze superioritatea daca pica in mana inamicului.
    Fie nu-l vor rusii care isi vad limitata curtea de joaca de o asemenea jucarie. Si nu o limiteaza doar pe a rusilor, ci si pe a prietenilor lor sarbi si maghiari.
    Cumpararea de F16 noi ar impiedica exact achizitia lui F35 in termen scurt.
    Indiferent cum o interpretez nu pot sa nu ma gandesc la Târgoviște cand derulez in minte modalitatea de DEZINZESTRARE a armatei dupa 1989.

  33. Am impresia ca ne crede prosti. ..” f-16 fabricate in tara… Asta e mai prost decat l- am crezut. Vorbeste de parca e la piata si vrea mere calitatea 1 sau 2….
    – Acuma spuneti si voi : cum sa ne considere americanii oameni seriosi cand il aud pe asta ??

  34. Dl ministru nu știe sa facă diferența între nou și sh. Dacă ministru nu știe, ca e politic pus acolo, sub el ar trebui să fie oameni care știu.
    Poate ca nu ar fi rău să luăm 36 de f16 v, care sa reprezinte coloana vertebrala a aviației, iar când expira mlu sa luam f35. Oricum nu avem bani nici macar de v. Poate sub forma de credit pe termen de10-15 ani ne vom descurca.

  35. Deci, ce am inteles eu din ce declară sinistrul, e că au redemarat demararea și ca in principiu vor avioane.
    Nu spune cand ,sau cu ce bani.
    Nu stie ce model, dar in principiu sa fie noi.
    Dacă nu se poate noi , unele second-hand, dar care arată ca noi, zburate doar câteva sute de ore de niște piloți bătrâni, până la piața și ocazional in concediu.
    In cazul in care sunt second-hand ca noi, upgrade-ul (adica revizia, schimbul de ulei, distribuția, montat proiectoare si camera pt mers inapoi, senzorii de parcare samd) se va face la noi ,la Aerostar.
    Dacă Aerostar nu știe/nu poate la timp/nu îi da voie fabricantul să facă upgrade-ul, ghinion, noi ,ministerul, am vrut, dar asta e, trebuie să il facem în alta parte.
    ???
    Băbăieți , ăsta ne ia de tampiți pe toți……..
    Zic și io, nu dau cu paru’……

  36. Capătu satului

    Nu este comandă la conducere
    Asta-i problema

    Daca era comandă începând de la arma aviație si terminând cu csat am fi stiut ceva: un program cu etape clare
    O asumare publică

    Asa bajbaim prin întuneric

    Nu sunt bani
    De aia santieru cu acționar psd a atacat licitația corvetelor
    Iar ministeru a suspendat procedura
    In conditiile in care santieru nu a cerut suspendarea procedurii

    Psd vrea să fure
    Este in esenta lor
    Păi ce credeti ca asteapta psd de la anuntu cu avioane care nu stie ce fel vor fi
    Va spun io : Aplauze – ei au incercat sa aduca avioanele iar ganganiile imperialiste ( asa i-a numit un fost ministru psd al învățământului) s-au opus
    Mâine poimâine luam directia turcilor si ne trezim ca fratii de credinta strămoșească sunt cei mai buni

  37. Pe termen mediu, pana în 2030-2035, merge F16 însă după aia avem mare nevoie măcar de un aparat de generația 5 sau 5.5. F35 trebuie sa fie viitorul nostru avion de generație 5 dacă România nu se alătură proiectului franco german care dorește construirea unui avion de ultima generație.

    • capatu satului

      2030-2035 este prea mult si prea tarziu,
      ajungem sa repetam aceleasi greseli din trecut, dar cu alti conducatori,
      prezentu este cu mult mai greu decat trecutu, trebuie numai sa deschizi ochii,

      dupa pierderea Basarabiei in 40 si dictatul de la Viena,
      la sfarsitu lui august 40 conducerea patriei a comandat 100 de avioane IAR 80,

      intrebare intrebatoare: ar mai fi atacat rusii Basarabia daca aveam in afara de flota aeriana existenta in dotare la inceputu lui 1940, 200 de bucati IAR 80 ?

      pt. cine a uitat, si se pare ca toata partidele, inclusiv alea obosite numite istorice, au uitat inainte de ultimatu pt cedarea Basarabiei fratii de credinta stramoseasca de la moskva au inceput provocarile prin misiuni de survol a Chisinaului si Cernautiului,

      iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

  38. Cred ca ne cam agitam degeaba: omul e numit politic, asa incat daca cineva ii pune in fata o hartie cu ce sa spuna, el va asculta comanda, ca un papagal
    In plus pare ca nici macar semidoct nu este.
    F16 noi, cam greu, nu doar financiar, insa si ca desfasurare a contractului: Lockheed a mutat linia de F16 din Texas in Greenville SC la mijlocul lui 2017. Un transfer de productie nu se face de pe o zi pe alta, si nici outputul maxim nu se atinge intr-o luna doua.
    Cat despre F35, nu stiu de ce se mai discuta. E o arma conceputa sa opereze intr-un sistem complex. Daca nu ai si celelate elemente (si nu vad cum Romania va putea sa achizioneze celelate systeme care fac F35 o arma redutabila, cu aproape 2% din actualul PIB), nu va isi va atinge capabilitatile, si platesti pt ceva ce nu poti utiliza.
    Pana sa jungem noi sa il achizitionam, poate si generatia 5 va fi depasita

  39. Sau putem trage concluzia din final ca aceste avioane, noi sau sunt, urmează să fie FĂCUTE în România :P. Vorbind serios cred ca sh nu au găsit imomentan ar de cele noi probabil ca nu au bani. Asa ca vor avioane, caută sh…Sau așteaptă o soluție financiară pentru unele noi ( f. putin probabilă aceasta ultima varianta).

    • Așa o fi… dar lăsând totuși gluma la o parte, eu mă gândesc dacă nu cumva respectivul subaltern al veoricăi a gândit că o să producem în țară sh-uri!?!…
      Eu (normal că) știu care este diferența, însă încep să cred că el nu o cunoaște…
      Asadar, vorbe, vorbe, vorbe… (dovedite a fi) goale, că doar nu-l costă nimic, ba mai mult, poate primește și felicitări “pe linie de partid” (visul oricărui mic politruc)

  40. Dolofanul a aruncat pe piata o fumigena ca sa uite lumea de marlania cu telefonul la parada.
    Abereaza de la un capat la altul.

    • cam asta cred si eu ca e ideea, doar ca a facut o impresie la fel de proasta ca si la parada prin faptul ca vorbeste de parca i-a auzit pe unii pe culoarele ministerului dar nu a prins toata conversatia – vrem sa cumparam 36 de avioane – dar nu stie daca vrem noi sau vechi (de parca astea sunt niste detalii minore), dar daca sunt vechi le facem in Romania…

      • Bine că nu confundă F16 cu Su35 sau cu… Airbus. Dar cine știe, poate nu e timpul pierdut pentru un așa “spectacol”
        ???

  41. Din nou tot f-16, chiar s-a terminat lista cu avioane, de parca ar fi unicele pe pamant. Tot in varianta a treia mana. La astfel de vechime ca sunt mig-21 sau aceste f-16 numai aspectul le difera. Puteam lua chiar mig-29 a doua mana ca nu e nici o diferenta.
    Gripenul e mai mic, mai aproape de nevoi, cu costuri mult reduse si cu un strans de mana corect cu suedezii.
    Cu banii dati pe f-uri luam avioane mult mai reusite.
    Ma tot intreb, pe cine vrem noi sa-i i-a la tranta, cu turcii, cu rusii? E o gluma, nu?

  42. Mai fratilor, domnul ministru se referea la. F- 35, astia au tiparit gresit f -16.??

  43. Ar fi bani daca nu s ar duce atat la “pensii speciale” pt MaPN…bunicii mei au lucrat la contraspionaj pe vremea lui raposatu…si au riscat viata aproape zilnic,pensionati cu ani buni “anticipat de tov pacepa “ un jeg tradator….si au luat pensii de nimic….se poate oare zic si Eu sa fie un fel de “am eu grija de tine” si va tineti pliscul vis a vis de revolutie,mineriade,IAR 93,99,modernizare Zimbru,Bizon,Jder,fregatele 22,Humvee urile la suprapret,Piranha 3 cu uplate,Lancer,Elbit,terenuri ale armatei….
    Daca s ar disponibiliza numai excesul de probabil cateva sute bune de milioane € anual din “speciale “poate pe 10 ani ar si si bani pt F16 block 72 si pt Leo 2 A7+ ….parerea mea,fara hac,domnul George sau Marius Z probabil stiu mai multe cifre dar aproximativ este de ordinul multiple sute de milioane €….

    • Pacepa l-a tradat pe dictatorul Ceausescu si regimul comunist, totalitar.Pana in decembrie 1989, Romania era proprietatea familiei Ceausescu iar poporul roman, iobagii sai.Aceeasi situatie este azi in Coreea de Nord.

      1
      • Sorin,au fost oameni patrioti ca bunicii mei care au facut In general spionaj industrial,f putin militar,patrioti care credeau In Romania…la vremea aceea Ceausescu era ceva anii ‘60-70 …pacepa (intentionat cu p mic) era un jeg tradator.
        Au trebuit sa recheme retele intregi de la posturi….oameni In floarea varstei trasi pe dreapta…vieti si cariere date peste cap…costuri uriase pt pregatirea inlocuitorilor…se poate spune ca lovitura aplicata contraspionajului a fost devastatoare…probabil nerevenindu si In intregime niciodata…oameni profesionisti pierduti…nu lingai fomisti gen Severin si Berceanu,Patriciu si alte scursuri vanzatoare de tara…

        • Plecarea lui Pacepa a fost o grea lovitura data nu contraspionajului ci spionajului comunist, care la fel ca in toate tarile comuniste, se ocupa de furt de tehnologii care ajungeau inclusiv in URSS.Dezvoltarea industriala a tarilor comuniste s-a bazat, cu mici exceptii, acolo unde s-a cumparat licenta de fabricatie, pentru ca nu s-a putut altfel, doar pe spionaj industrial in loc de cercetare si inovatie tehnico stiintifica, asa cum ar fi fost normal.Da, prin furt de tehnologii, regimurile comuniste au economisit bani si timp.
          Prin promovarea furtului de tehnologie, regimul comunist a legalizat practic furtul la noi in tara dar si in toate statele comuniste aflate in sfera de influenta a URSS.
          In perioada funesta, a regimului comunist, foarte multi oameni au confundat patria cu interesele regimului Ceausescu, ceea ce a fost total gresit.Din pacate, si azi, foarte multi confunda regimul totalitar bolsevic patronat de familia Ceausescu, cu adevarata tara.Am devenit adult in Epoca de Aur, fara sa provin din familie de nomenclaturisti, asa ca cunosc mizeria si lipsurile materiale existente pentru marea majoritate a oamenilor de rand, mai ales in ultima parte a anilor 1980.
          Da, foarte multi lucratori din DIE au fost trasi pe linie moarta insa marea majoritate dintre ei au fost terminati profesional de incompetenta lui Postelnicu si cei din echipa sa de conducere.
          Pentru unii generalul Caraman, sef al SIE, in perioada 1990-1992, implicat in aceasta perioada, alaturi de serviciul de informatii externe al URSS si apoi al Rusiei,SVR, ca si SRI-ul condus de fostul ofiter SIE, Magureanu Virgil, in actiuni de spionaj, impotriva SUA, sunt eroi.
          RSR ca si DIE au fost cu adevarat anexe ale URSS, iar de dragul aparentelor, pentru lumea occidentala, au pozat ca fiind entitati independente fata de URSS si serviciile sale de informatii(GRU si KGB).

          1
          • Pentru a imbogati clanul Ceausescu, DIE s-a ocupat de traficul de arme, droguri si de asasinate politice, victimele fiind romanii onesti cu idei anticomuniste care locuiau in occident si criticau cu obiectivitate regimul dictatorial si criminal Ceausescu a caror moarte, in decembrie 1989, i-a bucurat pe majoritatea romanilor.Sa il duca dracu pe cel mai iubit fiu al poporului si pe bestia de consarta a sa, care a fost o curva ordinara, la propriu, seminalfebeta, care a dorit sa fie mare savanta asa ca poza in ceea ce nu era, adica om de stiinta.Din punctul meu de vedere, sotii Ceausescu trebuiau judecati in mod corect, o perioada mai lunga de timp, pentru a li se putea dovedi si demonstra toate abuzurile si crimele pe care le-au comis iar in final, spanzurati ca in evul mediu.Adica trasi cu franghia, usor, in sus, pana nu mai ating solul, lasati sa se zbata pana mor, trupurile incinerate iar cenusa aruncata intro groapa mizerabila de canal.Inainte sa fie executati ar fi trebuit sa li se spuna ce vor pati, si aratat intrun film, exact locul mizerabil unde le va fi aruncata cenusa lor.

            1
    • Bunicii tai erau KGB-isti?Erau kgb-istii lui Caraman.Sa inteleg ca nu ai origini romanesti?De ce a fost,sau cind a fost Pacepa tradator?Aliatul nostru geostrategic SUA zice ca Pacepa era erou in lupa cu bosevismul sovietic…deci din cite spui tu ai ramas cu Moskova imperiul raului.

      • Las-o mai usor. Situatia cu pacepa, caraman, subalternii lor, puterea de la Bucuresti, carmaciul si noi romanii e mai complicata ca un gangbang intr-un Tico. Chiar daca nu ma feresc sa amintesc de fiecare data ca #securitateatraieste in cazul asta situatia e complicata.

      • Prietene,Ceausescu a fost omorat se agenti dubli,cine mama mea a facut revolutia,bunica avea 10 ani si sora ei 14 ani in toamna lui ‘44 cand au venit “eliberatorii “ In Bucuresti,au supravietuit intregi ascunsandu se In lada cu nisip unde se tineau cartofii si morcovii iarna In beci…nu vb asa de bunicii mei….o buna parte din planurile multor nave romanesti se facura din planurile “copiate “ de echipa lor pe timpul “postarii “ din Japonia….daca ti vine sa crezi nu cu impuscaturi ci prin mituirea unor japonezi de la respectivul santier naval….singurele “escale “ In afara postarilor la ambasade pe perioade de ani buni,2,3-5 ani au fost la Beijing,RSR avea legaturi destul de apropiate cu RPC ….ma rog…da tu pe goagle si mai citeste…Ceausescu nu a fost apropiat se rusii,singuri “tovarasi “ din RSR erau Iliescu si banda lor de tradatori…

        • Regimul Ceausescu a fost eliminat fizic, de oamenii Kremlinului, aflati in esalonul 2 al PCR, cu acordul tacit al SUA care au preluat puterea in stat si au infiltrat partidele parlamentare istorice pentru a le compromite, motiv pentru care ne aflam acum in actuala situatie morala, sociala si economica.

          • Capătu satului

            E mai complicat decat pare
            Ceausescu a fost eliminat pt ceea ce stia si ar fi putut spune
            Stia mult prea multe
            Inclusiv despre multi conducători straini
            A fost eliminat pt ca stia prea multe despre noii eliberatori din 89
            Dacă ar fi rămas in viata sau ar fi fost judecat public ar fi putut vorbi, ceea ce nu era de dorit
            De aia publicu nu a stiut de proces decat dupa finalizarea lui si executia
            Planul era pregătit dinainte

            Intr-adevar regimurile comuniste ale Evropei de est au picat toate in acelasi timp – nu poate fi întâmplător
            Totusi am fost singurii cu execuție- o fi de la istorie cine stie
            La fel regimurile din Evropa de est au pornit recent un atac asupra autorității judecătorești in acelasi timp – tot intamplator

            Asa ca povestea cu kgb esalonu II nu cred ca este corectă
            Noii eliberatori l-au lichidat pe Ceausescu pt ca stia prea multe
            Nimeni nu se intreaba de ce toți aia de sus din CC erau analfabeti: emil bobu, postelnicu, etc 4 clase sau cu multe vicii sau alte defecte
            Tot astfel aia din conducerea armatei si a serviciilor erau pe scaun tocmai pt a executa ordine, nu erau în funcții pt merite deosebite ci pt a executa ordinele
            Plus ca multi aveau, ca fiecare om, slăbiciuni
            Unii erau poponauti, alti pedofili, altii violatori, etc.iar Ceausescu stia
            In mod logic ceausescu a fost eliminat ca sa nu poata vorbii despre betesugurile conducerii …

            • Iliescu si clica sa, l-au eliminat fizic pe Ceausescu sa ii inchida gura(conspiratorii au fost in trecut iar unii erau in acel moment, cum fi generalul Stanculescu, oamenii lor de incredere)si pentru a fi siguri ca lovitura lor de stat, registrata de Kremlin si pusa in aplicare de Ion Ilici Iliescu si echipa sa, in decembrie 1989, va reusi.
              Inca din anii 1970, Iliescu a fost documentat de DSS ca fiind omul de incredere al Kremlinului asa ca discret, din punct de vedere politic, s-a recurs doar la tragerea sa pe o linie moarta, pentru a nu deranja Kremlinul prea tare.

          • @sorin

            Am tot oscilat dacă să intervin sau nu…

            “Regimul Ceausescu a fost eliminat fizic, de oamenii Kremlinului, aflati in esalonul 2 al PCR, cu acordul tacit al SUA care au preluat puterea in stat si au infiltrat partidele parlamentare istorice pentru a le compromite, motiv pentru care ne aflam acum in actuala situatie morala, sociala si economica.”

            În această afirmație aveți perfectă dreptate. În celelalte aspecte, vă rog să o lăsați ceva mai moale, și spun aceasta întrucât după părerea domniei tale toți cei care au lucrat sau lucrează în Inteliigence sunt niște hoți, ceea ce este o gravă jignire.

            Eu unul recunoscând greșelile sau nerealizările din domeniul informativ, caut totuși să mă mențin pe linia echilibrului și lăsând patimile, să văd atât realizările cât și eșecurile și totodată nici să nu amestec perioadele și nici să nu pun anateme necuvenite. Acest stil de a amesteca este specific exact “eșalonului 2”, a celor care au preluat puterea după 22 dec ‘89 (ca să nu încep să dezvolt subiectul cu atât mai mult cu cât este off-topic).
            Întradevăr acesta este un domeniu în care realizările nu ajung decât în mod excepțional la public iar eșecurile sunt de multe ori… devastatoare și binențeles că mai toate apar sub o formă sau alta în mass-media. Cunosc destui ofițeri și subofițeri din această armă care atunci când au făcut o cât de mică greșeală, s-au și dus imediat “să se dea singuri în primire”. Pe de altă parte, vă asigur că v-ar fi foarte greu dacă nu chiar imposibil să fiți în locul lor – nu doresc să dezvolt.

            Statistic vorbind, în orice instituție sau sistem regăsim procente asemănătoare cu cele pe care le avem la nivel național privind spectrul social. Da, în unele instituții, în condiții ideale, avem un procent mai mic al celor dispuși să încalce legea, dar și efectele “defectărilor” este cu mult mai vizibil, iar realitatea ne arată că de mai multe decenii nu prea trăim în condiții ideale și “nepotismul” sau “pecereul” (a se citi “pile, cunoștințe, relații”) care sunt generatoare de incompetență și favorizează lichelismul, tot înfloresc pe zi ce trece.
            Așadar, a pune anatema pe înttregul corp pentru câteva lichele, e ceva cam exagerat, fiind ceva de genul că toți bărbații al căror nume este “Sorin” sunt hoți. Hai să fim serioși.

            Lucrurile sunt cu mult mai nuanțate și întrucât remarc din atitudinea reflectată de rândurile dvs, faptul că dacă după trei decenii sunteți foarte “pornit” (ca să nu spun “montat”), manifestând multă ranchiună și practic pactizând cu un personaj sinistru dovedit a fi nu doar trădător ci pur și simplu o lichea (de regulă lichelele ajung sau lingăi sau trădători și ține doar de cei care le sunt șefi ierarhici să remarce și să-i înlăture în timp util, dar ce să-i faci, șefii sunt și ei oameni și unora le place să fie periați, iar alții…), nici măcar nu are rost să vă fie arăt tabloul în complexitatea lui.
            Sper totuși că sunteți un om onest și a fost doar o scăpare din partea dvs, poate datorată unor factori care nouă aici ne scapă și aș dori ca măcar să vă temperați dacă nu puteți să vă recunoașteți greșala și să vă cereți scuze.

            Mulțumesc!

            • Doru, cum spuneam mai sus situatia e extrem de complicata.

              Care erau directiile securitatii; cu ce se ocupau ele si cit de mult ‘influenta’ ‘activitatea’ fiecarei directii cetatenii de rind? Iar atunci cind vorbesc de ‘influenta’ ma refer si la DIE. Care erau dusmanii poporului de care se ocupa securitatea?

              Cit de pardonabile sint actiunile securitatii impotriva Europa Libera si a romanilor care au ales sa lucreze cu/la Europa Libera? Ei sint tradatori sau patrioti? Care e linia de la care un individ devine tradator? Sint tradator sau lichea cind spun si scriu ca securitatea traieste sau ca angajatii jandragneriiei se comporta ca batausii mafiei? Cei de la Europa Libera erau tradatori? A deconspirat Plesita agentii DIE din USofA, asa cum s-a scris? Daca da, e tradator?

              Am fost crescut cu respect fata de sudoare, fata de efortul depus si fata de invatatura. Cit de eroic e furtul de tehnologie, cu orice pret? Ce infrastructura exista pentru a intelege si asimila acea tehnologie? Pe ce baze se construieste procesul de folosire a acelelei tehnologii? Ce influenta avea acel furt asupra cetatenilor?

              Pacepa. Motivele lui si rezultatul. A fost data o lovitura tuturor agentilor aflati in afara tarii si operatiunilor despre care avea cunostinta.

              Lovitura data tarii? Da, prin intreruperea operatiunilor pe care DSS le avea in derulare. Cite dintre ele erau din categoria Evropa Libera si cite erau din alte categorii, nu stim public. Daca au fost zadarnicite operatiuni de genul celor impotriva romanilor fugiti, atunci nu a fost tradator. Daca au fost zadarnicite operatiuni de furt de tehnologie, nu ma intristez prea tare. Daca au fost zadarnicite operatiuni de comert exterior, nu stiu – ma gindesc doar la cazul Electronum (securisti care au incercat sa isi spele fata cu sponsorizarea realizarii filmului Cel mai iubit dintre paminteni) care au ajuns sa fie dati in judecata pentru ca s-au comportat ca niste taraneti in lumea afacerilor cu componente electronice. Daca au fost intrerupte operatiuni de convingere a anumitor guverne de prietenia noastra, iar nu stiu – uitindu-ma la cum s-a dus totul la vale dupa inceputul anilor ’80 cred ca nu a fost prea rau, pentru ca 21 de milioane si ceva de oameni nu cred ca ar fi beneficiat de acea convingere ci numai cei de la butoane. Ca au fost afectate vieti ale unor ofiteri? Este complet adevarat, dar reactia imi arata (din nou) ca bazele pe care era construita securitatea erau aceleasi cu ale regimului – pareri, urechisme, nepotisme, putere data celor care nu stiu sa o foloseasca.

              Informatiile dorite (si obtinute) de ‘muricani erau doar operative. Cele despre ce era in tara, le puteau afla de la fiecare din cei care reusea sa fuga si ar fi fost mai realiste. Ca USofA avea o imagine realista despre ce era la noi am dubii. Am citit de pe Wikileaks documente care aveau legatura cu Romania datate dupa 2000 si mi s-au parut de un puerilism infiorator, ceea ce ma face sa am dubii referitor la profesionalismul birourilor USofA inainte de ’89.

              Au trecut 50 de ani din 1968 si 30 din 1988. Cind vom incepe sa aflam faptele de vitejie ale securistilor? Cind vom afla adevarul pentru a putea fi intr-un final liberi?

              • Inlocuieste regimul comunist cu regimul burghezo-mosieresc si o sa regasesti acelasi discurs coafat dupa vremuri. Tradarea este tradare oricum ai privi-o.

                • Una din ideile nescrise – am sperat subintelese – este ca totdeauna un tradator (pentru cineva) va fi un erou pentru altcineva. Conform lui Iliescu si Ceausescu a tradat idealurile comuniste.

                  Tradarea o definesti raportata la ceva – in acest caz la interesul national. Care era interesul national? Care era interesul statului? Care era interesul cetatenilor? Care dintre interese se suprapuneau?

                  Altfel, cum spuneam, situatia e complicata.

                  • Munca da informatii nu presupunea numai reprimarea adversarilor regimului. Interesul national si atunci ca si acum era o suma a intereselor particulare ale Romaniei in varii sectoare. Inclusiv spionajul si contraspionajul industrial sau prevenirea actiunilor teroriste. Eroul Pacepa daramat tot. Ghici pe cine nu a lovit. Pe cei ce se ocupau cu represiunea interna.
                    Ca tot vorbea Sorin de lovitul in regim. Ce a urmat tradarii lui Pacepa? Accentuarea paranoiei in interiorul tarii, inasprirea mijloacelor de control si represiune a populatiei si asta in timp ce „eroul luptei anticomuniste” Pacepa dupa ce a huzurit ca om de baza al regimului se desfata acum sub protectia aliatilor actuali. Cam asta ar fi treaba cu interesul national si loviturile administrate regimului care lovituri tot in capul populatiei nrprivilegiate au picat .

                    • Paranoia lui Ceausescu a existat de la inceput, in stare latenta, in el insa in timp, datorita perioadei prea mari de stat in pozitia de stapan absolut al Romaniei, l-a facut pe Ceausescu sa fie ceea ce era la finele anului 1989.Inca din anii 1970, inainte de plecarea lui Pacepa, Ceausescu, afirma ca un om ca el se naste o data la 500 de ani.Omul asta a suferit profund de cultul personalitatii.Analfabeta de sotia lui, care se considera om de stiinta, la fel.
                      Pacepa s-a hotarat sa schimbe macazul atunci cand a primit direct ordin sa se ocupe de lichidarea fizica a romanilor, angajati la Europa Libera care criticau regimul tiranic din Romania.Datorita accesului la informatii, ca si alti oameni din acea perioada, educati, realisti, Pacepa care era un foarte bun cunoscator al modului de functionare al sistemului comunist stia ca este o chestiune de timp pana ce se va ajunge la colapsul economic, politic si social al tarii si la un moment in care va trebui sa dea seama pentru faptele sale.De ce nu a plecat Pacepa mai repede din Romania?Pentru ca din punct de vedere material si social o ducea excelent.O recunoaste chiar el.
                      In anul 1978, Romania si Albania erau singurele tari din Europa care inca nu aveau televiziune color.

                      1
                    • Anla’shok am o intrebare: pentru tine Snowden este tradable tradator sau nu?

                      Edit: corectata greseala autocorrectului.

                    • Incerci sa faci lucrurile mai complicate decat sunt. Insiruirea de scuze nu schimba ceea ce este. Adica un tradator. El nu a fost un luptator contra regimului. Sunt lucruri pe care le ignori voit cum este situatia de nomenclaturist de varf care riscand sa fie debarcat a tradat simplu. Nu a fost nici luptator anticomunist nici disident nici marginalizat de regim. Dimpotriva. A tradat si Romania a pierdut enorm din cauza lui. Putea lupta impotriva regimului in alte feluri.

                    • Marius: autocorrectu’
                      Cuvintul corect era ‘tradator’.

                    • @Iulian, din punctul meu de vedere da este .

                    • Snowden si pacepa sunt niste tradatori. Atat.

              • @Iulian

                În primul rând îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului și sunt de acord cu ceea ce spui.

                Doresc să lămuresc faptul că întotdeauna am căutat măcar să înțeleg și punctul de vedere al celuilalt și eu însumi afirm faptul că cel care pentru un grup este sau poate fi definit drept agresor, trădător sau chiar terorist, pentru un alt grup uman care se află în opoziție cu primul, reprezintă un erou. Vorbind însă de pacepa sau de militaru, oricum o luăm, ei sunt și vor rămâne… eroi ai muscaliilor și trădători pentru noi. Deci în nici un caz americanii nu l-au primit pe pacepa ca fiind un erou iar asta pentru că ei cunoșteau faptul că el era omul sovieticilor însă după cum am spus deja noul context operativ le convenea de minune, și cei care cred că l-au primit cu lauri, țin să îi felicit pentru credința pe care o au, însă să aibă grijă că visele acestea de regulă dispar atunci când sună ceasul și ne trezim. Putem fi siguri că americanii l-au stors ca pe o lămâie.

                Acum, separat de aspectul privindul pe Trădătorul pacepa, și căutând să fiu cât pot de scurt și totodată fără a trece de bariera legalității asupra informațiilor clasificate, doresc să vă expun două aspecte, și anume primul care ține de faptul că după ‘68, România a colaborat cu Statele Unite inclusiv în domeniul informativ, o colaborare pe care mulți o vor contesta dar despre care de câțiva ani, au apărut deja anumite documente în special venite din partea americanilor. Această colaborare a fost îndreptată și împotriva sovieticilor și a blocului comunist (iar pacepa de care tot vorbeam mai sus, a fost un pion otrăvit prin care muscalii au dorit ca România să-și piardă credibilitatea în raport cu americanii în primul rând – motivul pentru care acesta “a defectat”, l-am prezentat anterior).
                Pe lângă colaborarea cu americanii, au existat colaborări în plan informativ și cu majoritatea celorlalte state din Tratatul Nord-Atlantic, dar și cu altele din spațiul occidental, colaborări care au fost și dorite de toate părțile implicate în aceste colaborări, dar și deopotrivă benefice tuturor acestor părți…

                Și prin aceasta, amintind de spațiul occidental de care s-a amintit aici pe site și de care tocmai am amintit și eu dar dintr-o cu totul altă perspectivă, doresc să vă spun că după cunoștințele mele, începând de la Cuza, România a activat permanent pe frontul informativ din spațiul răsăritean, iar în perioada de până în ‘89, a existat UM 0110 și nu numai. Au fost trădători cei din 110? Au apărat ei “regimul”? Ei bine, detractorii vor spune multe, însă acei oameni au lucrat nu pentru regimul de atunci ci pentru Țară.
                Au fost cei din USLA slujitori ai regimului, sau au lucrat pentru ca în România să nu existe pericolul terorist?

                Lichele sau cozi de topor au existat și vor exista întotdeauna, dar nu trebuie să anatemizăm un întreg corp pentru câțiva. Știu că o picătură de otravă pusă într-un pahar strică toată apa din acel pahar, și tocmai de aceea “merele” din coșul informativ al României, nu au fost și nu vor fi ținute niciodată în același coș.

                A… și era să uit, mulți dintre cei care înainte de ‘89 se dădeau ca fiind securiști și mergeau cu mașini negre cu “număr scurt”, defapt erau șoferi și personal de deservire al “partidului” și nu aveau nimic de-a face cu planul informativ ci cu delațiunea, cu spălatul urechilor secretarilor de partid… În ceea ce-i privește pe cei care lucrau cu adevărat în planul informativ, pe de omparte nu foloseau nici mașini negre cu “număr scurt” iar pe de alta, chiar dacă lucrau sau nu “afară”, în foarte multe cazuri nu știau nici măcar soțiile sau soții lor, nici măcar la policlinica sau la Casa de Cultură a MI-ului nu aveau voie să meargă, iar aceasta tocmai pentru a nu se putea face vreodată legătura între ei și Securitate… Oare cum o fi fost ca un astfel de om care avea pregătire nu doar tehnică superioară, să lucreze ca simplu muncitor o anumită perioadă doar pentru a supraveghea anumite zone sensibile din industrie… sau tot astfel, filologi care lucrau inclusiv la ghișeu… Cunosc un astfel de ofițer care din păcate nu mai este printre noi și care pentru a acoperi o acțiune în derulare, a ajuns să fie săltat la propriu de miliție și fezandat bine câteva zile de către aceștia, iar scoaterea lui din arest a fost… prin metode specifice, ca și când ar fi fost transferat în altă parte, ceea ce a făcut ca nimeni să nu-și dea seama (partea proastă este că respectivul nu a avut parte din partea șefilor nici măcar un mulțumesc ci doar că… a făcut ce trebuia să facă și o strângere de mână peste ceva timp).
                Pentru cei care nu cred, îi invit să cerceteze mai în amănunt aceste aspecte, și poate cândva,… vreodată, la un suc sau o bere voi aduce și alte argumente.

                • Doru, sint complet de acord cu ceea ce ai scris mai sus, inclusiv cele scrise despre Pacepa. Chiar m-am gindit ca argumentatia ta din dialogurile noastre poate fi condensata (sau extinsa – depinde cum vezi lucrurile) intr-un foarte bun articol (de opinie/op-ed sau nu, depinde cum e privit).

                  Probabil ai citit si ceea ce am scris si mai jos in celelalte comentarii; ar trebui, totusi, sa adun toate ideile intr-un singur loc. Citeva aspecte de la care pornesc discutia:
                  – In primul rind stiu despre directiile de actiune pe care le-a avut DSS de la inceputul invaziei sovietice (perioada de represiune si apoi transformarea intr-un serviciu de informatii).
                  – In al doilea rind, consecinta directa a primului punct, cei care au participat la evenimentele din prima perioada si/sau urmasii lor au incercat si incearca amestecarea perioadelor pentru ca – in primul rind – responsabilitatea se dilueaza.
                  – In al treilea rind, tot consecinta directa a primului punct, cei care au lucrat in DSS dupa mijlocul anilor ’60, incearca sa arate diferenta intre cele doua perioade, omitind diverse aspecte.
                  – In al patrulea rind, Romania a fost un stat totalitar, multumim URSS, Franta, UK, USofA. Fie ca vorbim de perioada de pina la inceputul anilor ’60, fie ca vorbim de perioada de dupa. Era deci nevoie de o metoda de control al populatiei, aceasta fiind DSS, din august 1948 pina in 1989. Dupa 1989 e alta discutie.
                  – Legat de Pacepa, stiu ca el singur a spus ca era agent al KGB, la peste 20 de ani dupa ce a fugit. Mai corect, ‘defectat’, asa cum ai spus. Faptul ca a obtinut cetatenia dupa 10 ani este un alt aspect care m-a facut sa imi pun intrebari referitor la valoarea lui pentru USofA si increderea lor in el.
                  – Discutia referitoare la UM 0110 sau UM 0620 nu cred ca isi are rostul – este evident ca vorbim de alte misiuni. Ca paranteza, as putea include in enumerare – poate – si UM 0195 desi intr-o societate inchisa ei cam someaza sau inventeaza sperietori pentru a isi pastra pozitiile. Revin. Ceea ce ai spus despre cei care lucrau in domeniul informatiilor este complet adevarat. Pot aduce si eu exemple legate de diverse obiective industriale in care ajunsese know-how vestic, care atrasesera interesul ‘fratilor’ de bloc comunist.

                  Pina acum, din ceea ce am vazut, se trece sub tacere orice aspect care ar putea intina numele organizatiei. Cum spuneam mai sus, cei cu legatura cu DSS intre ’48-’65 spun ca totul a fost la fel; cei cu legatura cu DSS intre ’65-’89 spun ca faptele reprobabile au fost comise de vechea DSS iar noua DSS nu era asa. Cu toate acestea, daca cineva comenta impotriva sistemului era fragezit – in cazul cel mai bun, daca nu ajungea in inchisoare; Tutea a fost saltat pentru specula (nedovedita); am amintit si episoadele Evropa Libera, Paul Goma; Noica, Liiceanu si Plesu au fost ascultati cind au spart ‘pitagareicul’. Despre aceste aspecte toata lumea se face ca uita, altii sint mereu vinovatii. De fapt cetatenii se arestau singuri, se loveau de pereti sau se tirau pina in beci si acolo se bateau singuri; eventual isi fabricau singuri dosarul cu care erau trimisi la inchisoare.

                  Nu anatemizez un intreg corp. Raspund declaratiilor publice pe care le fac cei din acel corp (activi sau nu) cu aceeasi masura as spune. Nu am vazut public, asa cum spuneam, nici o scuza publica referitoare la acele actiuni venita pe institutie (SRI, mostenitorul unei parti a harului si darului DSS) in 28 de ani. Si in nici un interviu exploziv, nimic spus care sa sune a ‘Am lucrat la UM 0110, ne ocupam de contracararea actiunilor serviciilor de informatii din tarile comuniste. Dar securitatea a facut si lucruri odioase, stiam de ele dar nu puteam face nimic. Imi pare rau pentru acea suferinta creata romanilor.‘. Romania fara romani este un cuvint gol, Tara fara cei ce o populeaza este doar un cuvint gol. Niciodata o situatie tratata ‘barbateste’ (ascunsa sub pres adica) nu va fi rezolvata.

                  Joc pe citeva teme (securitatea, jandragneria) rolul avocatului diavolului si discursul meu este de asa natura. Evident, asta imi aduce etichetari sau catalogari – si nu doar aici, pe blog. Avem, insa, doar unul din cele trei lucruri care ar trebui sa fie fundamentul Romaniei moderne: Libertate, Adevar, Justitie – avem Libertate. Asadar am libertatea sa vorbesc (evident, in vint, deoarece e doar o voce a unui individ cu resentimente, nu?), insa pentru celelalte doua va trebui sa mai asteptam. Inca 50-100 de ani, poate. Sper ca in acest context intelegi si de ce nu il trec in discursul meu pe Pacepa la tradatori (desi cred ca este).

                  PS: anul trecut am ‘serbat’ 70 de ani de la infiintarea DSS, nu incepem si noi sa scoatem de la secret fapte, documente, situatii? Interesul Romaniei in contextul ocupatiei sovietice dupa WW2 este sa se vindece – cu cit mai mult adevar cu atit mai bine.
                  PPS: este evident ca exista anumite adevaruri care sa nu se afle niciodata. Dar … nu cumva sintem insa in situatia in care secretomania este exagerata (la fel ca si cea din cazul MApN).
                  PPPS: evident se naste intrebarea ‘de ce sintem aici?’. Este o alta discutie, lunga.

              • @Iulian

                Când vom afla adevărul? Unele porțiuni de adevăr vor fi cunoscute după zeci și zeci de ani de la încheierea acțiunilor care au avut legătură cu acele adevăruri. În ceea ce privesc alte porțiuni de adevăr, îți pot spune că niciodată.
                În ceea ce privesc unele personaje,… de unele se știe, de altele nu se vorbește, iar de morți, de regulă numai de bine (ceea ce însă ar trebui și eu să fac referindu-mă la personajul “prea” invocat cu această ocazie întrucât este demult ulcele, însă… ca și în ceea ce îl privește pe celălalt, plecat și el din acest plan existențial, parcă totuși nu pot…)

                • Doru, pentru citeva personaje, indiferent de starea lor de existenta sau agregare nu voi putea spune niciodata nimic de bine. Unul dintre ele este militaru.

                • Am asistat cu interes si placere la schimbul de replici de mai sus; am fost interesat de argumentare. In opinia mea trasarea granitelor responsabilitatii morale este dificila; au trecut si altii prin asta si nu avem o reteta recunoscuta si repetabila ca sa o transformam in stiinta. Sunt multe asptecte care descurajeaza o pozitie transanta si pun sub semnul intrebarii aplicabilitatea criteriilor de catalogare:
                  – un individ obisnuit in circumstante speciale; mai vorbim despre intentie ? daca nu, atunci mai avem responsabilitate personala?
                  – exista o scara a vinovatiei? Intr-un subcolectiv restrans, nu toti sunt la fel, nu toti comit abuzuri cu entuziasm, nu toti au prilejul sa comita aceleasi fapte; exista o ierarhizare? Exista tortionari mici si mari?
                  – in cazul unui sistem,, unde nu exista acte criminale hotarate si infaptuite de aceiasi indivizi. exista o delimitarea a acestora de institutia din care fac parte? Apartenenta la o institutie criminala transfera vinovatia tututor membrilor? Exista oare o clasificare a diversellor componente ale aparatelor de represiune? Adica avem un dram de moralitate in plus la executanti fata de decidenti?

                  Putem continua mult; granitele sunt subiect de controversa adesea.Si cand crezi ca ai gasit pozitia granitei apar exceptiile. Dincolo de exercitiul intelectual cred ca noi ca societate trebuie sa recunoastem fara tagada ca am avut un regim criminal si abia apoi putem sa vedem cine si cat de culpabil e. Cred ferm ca noi inca nu am facut asta. Avem asa o inertie care parca ne intuneca vederea.

                  Ca sa revenim mai aproape de subiect. Cand vom afla o parte din adevar? Pai vom incepe sa aflam imediat dupa ce ne vom hotari ca vrem asta. Ma refer la nivel de societate hotarata sa devina onesta cu ea insasi. Daca se intampla asta atunci si institutiile care pot facilita aceasta aflare se vor ralia dorintei generale.

                  Acum totul imi pare atemporal. impersonal, necuantificabil. Asa cum spunea si Iulian, prea usor e sa facem piruete si eschive in spatele unor schimbari de perioade, de persoane si responsabilitati. Intrezarim raul dar nu stim cui sa-l atribuim desi banuim ca multi au avut o contributie; dar vai, cat de greu e sa spunem cat de mare a fost ea. Cand vom vrea mai mult (din nou. nu ma refer la curiozitatea individuala ci la societate), vom incepe sa aflam cine, cand, cum si ce a facut. Si atunci va fi mai usor…

                  Pana atunci ne vom poticni nevolnici si ezitanti chiar si in fata unora ca Visinescu, varfuri vizibile ale cruzimii, marunti si banali lideri oficiali ai represiunii, criminali cu victime clare si fapte formalizate, sociopati care au lasat in urma multe traume si la destul de multi martori (inca) ai aportului personal si ai exercitarii cruzimii dincolo chiar de cerintele aparatului de represiune. Nici macar pe acesti entuziasti ai crimelor in vazul tuturor nu am reusit sa-i pedepsim sistematic.

            • M-am referit strict la DDS- DIE(o directie a DSS) si la oamenii din aceste structuri, care o perioada de timp, pana prin anul 2008, au mai activat in SIE, SRI, UM0215, SPP, SIPA.

              • 215 a fost constituit după ‘89 de regimul iliescian ca Serviciu Secret al Ministerului de Interne cu atribuții de “protecție” a cadrelor, însă în realitate a fost constituit în mod special pentru a ține sub control… oponenții politici.
                După părerea mea, un asemenea Serviciu există doar în țări în care “statul de drept” nu există decât la nivel de vorbe goale.

      • Si apropo de origini fiind 3 sferturi din Ardeal,sunt parte austriac din Tiroli un strabunic si altul polonez din Galitia de origine….deci ….nu mie rusine erau oameni muncitori,nu hoti,si In plus strabunicul polonez a fost In lagar in Siberia dupa Cotul Donului,si a murit In ‘56 imediat dupa ce s au intors In tara…de viata “buna “ ce avusera la rusi…si crezi ca bunica ar fi lucrat macar “cu” ,daramite “pentru “ rusi…mai bine ar fi maturat straziile decat sa lucreze pt ivani

      • @ka
        Aliatul nostru zice ce vrea el să zică, dar retelele alea nu erau compuse din ruși sau americani. Erau români care apărau interesele statului român de atunci.
        pacepa e un trădător, din orice punct de vedere privești problema.
        pacepa nu a apărat decât interesele lui, si aliatului de acum i-a convenit de minune atunci.
        Dacă pacepa era vreun patriot, făcea România scăpată de „cuplul ilustru”, sau măcar încerca.
        Cu ce m-a incalzit pe mine ,la propriu, iarna, când caloriferele erau reci, fuga lui pacepa ?
        Ce libertăți ne-a adus fuga lui ?
        A devenit România un stat care acorda mai multe libertăți cetățenilor?
        A dus cumva la o reformă pozitivă cât de mică?
        Au devenit alimentarele mai pline ?

        Gagiul si-a plasat fizicul la umbră, și ne spune ce patriot a fost el…..
        Dacă pacepa = patriot, cei anchetați și încarcerați doar pt comentarea liniei trasată de „iluștri”,ce sunt?
        Mâine-poimâine dă ortu’ popii , și îl aduc si pe ăsta să il inmomanteze in țară, și cu onoruri, te pomenești…

        Intreb și io, nu dau cu paru’….

        • Plecarea lui Pacepa a aratat SUA dar si tarilor occidentale, adevarata fata a regimului Ceausescu si a ajutat lumea libera sa infranga mai repede imperiul raului format din URSS si tarile sale satelit, printre care si RSR.
          Dupa decembrie 1989, Romania nu a devenit ceea ce ar fi trebuit sa devina pentru ca puterea in stat a fost preluata de esalonul 2 al PCR si de fostele structuri de securitate.
          Pacepa nu a ucis cu mana sa, cuplul Ceausescu deoarece acesta avea familie si dorea sa fie protejata.
          Pacepa a trecut in tabara SUA, deoarece in iulie 1978, Ceausescu i-a ordonat sa se ocupe de lichidarea fizica a dizidentilor anticomunisti care activau la postul de radio Europa Libera.De ce nu a plecat Pacepa mai repede in SUA?El zice ca nu a facut-o din comoditate, pentru ca in Romania se afla in varful piramidei si avea o situatie materiala de lux, desi omul a fost scarbit total de regimul criminal comunist, dupa ce a ajuns in varful piramidei, ocazie cu care a avut posibilitatea sa vada si sa inteleaga ce inseamna cu adevarat acel regim.
          Daca dupa decembrie 1989, Romania ar fi fost condusa de politicieni cu adevarat pro SUA, care in decembrie 1989 s-ar fi gandit prima data, sa ceara oficial, sprijinul SUA si nu al URSS, asa cum a procedat omul Kremlinului, Ion Ilici Iliescu, fiu de bolsevic convins, om de incredere a lui Gorbaciov, situatia ar fi fost asa cum trebuie.Din pacate, Iliescu, a franat si sabotat directia de deplasare a Romaniei spre occident si valorile sale, incercand sa pastreze tara noastra, asa cum a primit dispozitii de la Moscova, in sfera de influenta a Rusiei, motiv pentru care, in aprilie 1990, Romania a fost singura tara dintre fostele tari comuniste care a incheiat un tratat de pace cu URSS cu clauze de vasalitate a Romaniei fata de URSS, fata de celelalte foste state comuniste care au respins acest tratat propus si lor de URSS.
          Pana in decembrie 1989, s-a rabdat frig si multe lipsuri materiale, de majoritatea populatiei datorita regimului dictatorial Ceausescu pentru care Romania era proprietatea lor personala.

          1
          • Nu stiu daca tot ceea ce spuneti aici e doar partial adevarat sau in totalitate, insa un lucru este cert: `90 a fost un punct de cotitura pentru Romania. Dar datorita scarbosului de iliescu am ajuns in mocirla. Sper din tot sufletul meu si din toata inima mea ca aceasta javra ordinara de iliescu impreuna cu toata familia sa si toti acolitii lui sa arda in flacari. In veci amin!

          • Pacepa este un tradator. Punct. Nu l-a tradat doar pe Ceausescu ,si-a tradat tara. Nu conteaza unde a defectat tradatorul ramane tradator. Restul sunt abureli cu aliati si lupta pt pace pentru turma de creduli de pe facebook. Cand pui la pamant tot serviciul de informatii al propriei tale tari nu se cheama ca lupti impotriva regimului.

            • ???
              PS in plus a dovedit ca e un tradator si scursura pt ca s a vandut pe bani…americanii nu I au dat o cafea si un meniu la Burger King…ci bani si protectie…,omul a vazut posibilitatea de a si vedea sacii intr o caruta mai “elevata “ si aia a fost….
              Problema Anla’shok a fost ca exact cum bine spui a fost o lovitura KO pt contraspionajul romanesc,multi profesionisti trasi pe linie moarte,inlocuiti de niste ordinari tradatori gen Berceanu,si el ca a vandut secrete Mossad cum e ,tot aliat si Israelul,chiar intre Germania,Franta si SUA a fost spionaj,aduceti va aminte de Wikiliks….daca suntem prieteni nu trebuie sa dau tot din casa,nu..??

              • Repet, contraspionajul nu a fost afectat ci doar spionajul.Contraspionajul forma o alta directie in cadrul DSS care actiona in special doar in Romania.
                Este foarte firesc ca SUA l-a protejat pe Pacepa pentru serviciile sale.Mai ales pentru informatiile sale care i-au ajutat pe americani sa perceapa sistemul din tara noastra, asa cum este in realitate dar si sa afle date si informatii de interes operativ despre operatiuni derulate sau aflate in derulare de DIE, singura sau in colaborare cu KGB si celelalte servicii de informatii din lagarul comunist.Pacepa a fost vanat atat de Ceausescu cat si de Gadhafi,liderul palestinian Yasser Arafat care au pus premii de milioane de dolari pe capul lui si de Carlos Sacalul plus alti criminali la comanda.
                Este o uriasa diferenta intre regimul de dinainte de anul 1989 si cel de dupa 1990.Si mai ales de dupa 1996.

                1
            • A trădat o tara aflata la cheremul și aservita în totalitate unui regim autoritar, bolșevic, instaurat cu forța, în mod abuziv, de către sovietici. A trădat un serviciu de informații care asigura rămânerea la guvernare a regimului comunist și care se ocupa de furt de tehnologie, trafic de arme, droguri, persoane, executarea, răpirea sau maltratarea și compromiterea dizidenți lor care locuiau în occident, care cu obiectivitate criticau regimul autoritar bolșevic, ilegitim, întrucât acesta a ajuns la guvernare și a preluat conducerea tarii, nu în mod democratic, în urma votului primit de la cetățeni ci prin mijloace Criminale, perfide și cu forța bruta a trupelor sovietice. Am cunoscut câțiva ofițeri de securitate. Pentru toți Pacepa este un trădător, SUA, un imperiu al raului, în timp ce Rusia și KGB sunt ok. Din acest motiv, pentru aceasta mentalitate, undeva în anii 2006-2008, cu siguranță la presiunea SUA, regimul Băsescu a obligat toți foștii ofițeri de securitate, în acea perioada, cadre ale SRI, sa se pensioneze. Romanii care au plecat clandestin în occident, în perioada comunista, din scârbă fata de regimul politic și situația economica, sociala, politica, care au criticat vehement regimul bolșevic, au fost și sunt trădători de patrie?

              1
              • Ce spui tu acum sunt jumatati de adevar pudrate cu propaganda de model bolsevic pe invers.Vorbim de un individ care a gustat din dulceata privilegiilor nomenclaturii cat a putut iar cand i s-a apropiat funia de par s-a dus la dusmanul de atunci. Mare rahat de rau i-a facut regimului care s-a prabusit din cu totul alte cauze decat marea trecere a lui Pacepa.Faptul ca a produs deservicii unui regim opresiv nu sterge tradarea pe care a comis-o fata de tara si de oamenii care i-au fost subordonati si inainte ii indeplineau ordinele riscandu-si viata si libertatea.Subordonati care ii fusesera fideli si pe care i-a tradat fara sa clipeasca.O tot tii cu regimul, asta este intr-un regim opresiv interesele acestuia se amesteca cu cele ale tarii cel putin in parte si sunt sigur ca habar nu ai cat a pierdut natiunea si cat a pierdut de fapt regimul. Asta este domnule fidelitatea, onoarea sunt aceleasi indeferent ce regim servesti mai ales daca esti si privilegiat al acestuia. Din orice punct de vedere ai privi lucrurile cu exceptia poate a unuia care consuma propaganda cu eticheta de adevar Pacepa este un tradator de cea mai joasa speta.

                • Subscriu la cele scrise de Anla’.
                  Parerea mea, hic…

                  • Era regimul lui Ceausescu o dictatura ? Categoric da. Tradarea lui Pacepa (si a altora) a dus la caderea regimului sau la subminarea intereselor statale romanesti (economice, diplomatice, strategice, etc) ? Clar a a doua varianta, in concluzie Pacepa este un tradator ordinar ce a destructurat miseleste o buna parte din reteaua romaneasca de spionaj pentru a isi salva gatul. Cine crede ca acest sobolan a tradat pentru ca numai putea sa doarma de grija romanilor ori e naiv ori e naiv. Evropa libera si actiuni impotriva romanilor fugiti ? Categoric au fost, insa nu uitati ca posturile „libere” de propaganda pentru cei din Est erau infiltrate direct de rusi pentru Romania nu asta, sau reprimarea romanilor, fost directia principala de actiune. Reteau externa sau aia de contrasionaj nu este tot una cu securitatea interna ce reprima politic.

                    • Problemele economice cauzate de plecarea lui Pacepa au cronicizat problemele sociale ale romanilor.
                      Pacepa a plecat doar pentru ca nu vroia sa fie partas la crimele comandate de Ceausescu.Daca nu ar fi primit ordin direct sa ii lichideze fizic pe ziaristii de la Europa Libera, cu toata scarba uriasa fata de mizeriile regimului comunist, datorita situatiei materiale si sociale, cu siguranta Pacepa ar fi ramas in Romania si mai ales ani buni, in acea functie in care a fost util familiei Ceausescu.
                      Posturile radio libere Vocea Americii si Europa Libera, destinate Europei de Est si Romaniei, apartineau guvernului SUA care prin intermediul lor purta un razboi propagandistic si mediatic pe calea undelor.

                    • Reteau externa sau aia de contrasionaj nu este tot una cu securitatea interna ce reprima politic.
                      Mai uita-te o data la organizarea si atributiile directiilor DSS.

                    • Sorin. O mvai saracul Pacepa cel lovit de moralitate. Ce crime am avut la „Ieuropa libera” facute de Secu ? Daca se dorea lichidarea o faceau si cu el si fara el. Pe cine a scapat Pacepa de moarte, dovedit ? El a aberat mult, insa in afara ca a desconspirat aproape total reteau de spionaj extern, punand nu regimul lui Ceausescu in pericol ci Romania, nu a controbuit cu nimic. Din contra, „esalonul2” via Moscova a beneficiat din plin de aceasta lovitura. Iulian. Eu stiu ce spun, tu pricepi ce citesti ? Am spus ca nu aia a fost principala directie, numarul victimelor din afara tarii ar trebui sa te lamureasca.

                    • 400 de noi F-16 inseamna, practic, o ”relansare” a F-ului 16 dupa mai bine de 40 de ani, fapt fara precedent in istoria aviatiei. Se confirma ceea ce banuiam. V este noul MLU. Asta inseamna ca ”noile” noastre F-16 vor fi V sau Bl.70. Poate si actualele F-16 vor primi pachetul V la un moment dat.
                      ”Aducerea” unui centru de acest fel in Europa, cand aceasta se pregatea sa inlocuiasca F-ul 16 cu F-ul 35 poate insemna ca acestea vor opera in paralel mult timp de acum inainte, iar numarul aparatelor pe care Europa il va primi va fi semnificativ.
                      Interesanta evolutie. Ce se va intampla, insa, cu ambitiile MApN-ului de a face mentenanta avansata pt F-urile noastre?
                      Este adevarat ca in Norvegia e ”un prim” hub, dar nu cred, totusi, ca putem sa le egalam capabilitatile.

                  • RTI: Ce crime am avut la “Ieuropa libera” facute de Secu ? Daca se dorea lichidarea o faceau si cu el si fara el.

                    Referitor la intreg subiectul DSS:

                    Richard E. Cummings – Securitatea contra Europa Libera, ISBN: 978-606-53-9956-3
                    Gabriel Liiceanu – Dragul meu turnător, ISBN: 978-973-50-4186-1
                    Horia-Roman Patapievici – Politice, ISBN: 978-973-50-1971-6
                    Monografia SRI, ISBN: 978-606-60-9947-9

                    Apoi citeva articole gasite urmind un singur tag (#securitate):
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/foto-marturii-documente-despre-masina-tortura-securitatii-erau-haiducii-dobrogei-1_5373a2d00d133766a8a73c54/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/povestile-romanilor-deturnat-avioane-evadeze-comunism-sase-ajuns-austria-1_54bd2384448e03c0fdbfd8ea/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/dosarul-elevii-securitatea-europa-libera-spovedania-unui-golanexmatriculat-actual-profesor-renumit-universitateade-vest-1_5586c5e0cfbe376e3582ad92/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/exclusiv-securitatea-dosarul-litoral-77-fost-spionati-turistii-romani-straini-1_539de27b0d133766a89ae90a/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/cum-ocupat-membrii-rezistentei-anticomuniste-romania-legatia-rpr-berna-anii-50-Seful-gruparii-sfarsit-impuscat-fortul-13-jilava-1_5c692682445219c57e3e4a33/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/avertizarea-cea-mai-eficienta-metoda-preventiva-securitatii-In-situatii-puteau-trezi-romanii-ofiterii-usa-1_5c45eef3df52022f75da9f71/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/se-implinesc-31-ani-revolta-anticomunista-romania-sacrificiile-miilor-muncitori-brasov-iesit-strada-libertate-1_5beab615df52022f756d2c3c/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/video-iadul-trecut-tanara-revolutie-21-decembrie-1989-vreti-libertatee-dam-libertate-pamant-1_5c1a3c40df52022f75a82457/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/a-murit-campionul-national-box-trimis-securitate-bata-paul-goma-1_5bfc451bdf52022f75d600c4/index.html
                    https://adevarul.ro/locale/constanta/filmul-spectaculos-dezertarii-spionului-haiducu-agentul-fost-trimis-toarne-otrava-bautura-paul-goma-1_5c16253edf52022f7588abfa/index.html

                    Articolul despre Haiducu si Paul Goma il iau cu semnul intrebarii, dar nu este nemaivazut sau neauzit. Celelalte ca relatari – unele bazate pe amintiri (care sint subiective), altele pe documente.

                    Pina nu incepem sa aflam adevarul despre activitatile lor, securitatea nu poate spune ‘am facut si bine, credeti-ne pe cuvint’. Nu sint dispus sa ii (mai) cred pe cuvint. Si nu le (mai) dau credit.

                    #securitateatraieste

                    • Iulian #securitateatraieste si va trai cat timp Ilici (si grupul ce a dat lovitura de stat) va mai respira. Abia atunci vom avea, poate, un raspuns onest la evenimentele din ’89 (initiate anterior) si directia Romaniei pana la zi (cand o sa fie ea, sper, in viitorul apropiat). Bine faci, nimic nu trebuie crezut pe cuvant. Repet pentru lamurire, Securitatea (la carea majoritatea romanilor face referire) ce facea politie politica era doar O aripa din ce insemna spionajul romanesc. Este total irelevanta lista ta, eu (noi) vorbeam de Pacepa/tradare/spionajul extern/pierderile Romaniei. Corect despre Haiducu si Goma, cu mentiunea ca totusi a venit in tara dupa presupusa tradare, nimic nu e cum pare. Referitor la ce au patit la noi in tara (extrem de rara cazuri externe) opozanti comunismului, inca din anii ’40-’50, este foarte corect, trist si inca nepedepsit sau devoalat complet. Revenind la Pacepa,ca asta e subiectul, omul care a lichidat spionajul romanesc extern si a detrminat ca si serviciul de contra informatii sa intre in recul (schimbare de cadre, suspiciuni, anchete, etc), este un TRADATOR ORDINAR ce a adus ENORME deservicii Romaniei in multiple planuri. Nu doar ca nu a salvat pe nimeni, gogoasa cu ordinul de eliminare al disidentilor romani primit de la Ceausescu, ba din contra e responsabil direct de moartea unor agenti deconspirati ce nu au mai putut sa fie retrasi in timp util. Un singur om cunostea destule cat sa faca rau Romaniei si merite efortul de eliminare, acel om era chiar Pacepa, din pacate nici astazi sentinta nu a fost aplicata. Daca vrei sa privesti altfel, Pacepa a fost raspunsul rusilor la „nealinierea” lui Ceausescu, au sacrifica un bun valoros si au demantelat o intreaga retea. Desi americanii au beneficiat din plin de tradare (informatii, retele, mod operare, etc) rusii au fost primii care au cules roadele, deoarece spionajul/contra spionajul nu avea doar directia Vest, ba in probleme de siguranta nationala era mai mult orientat spre Est.

                    • Eu am spus ca situatia este complicata si ca nu vreau sa iau in calcul doar pe Pacepa, de asta am extins discutia.

                      Daca toti facem aici spume ca Pacepa e tradator atunci hai sa facem spume si pentru toate celelalte cazuri in care a fost implicata securitatea veche si noua. Daca insa, securitatea continua sa se apere aratind cu degetul ca si aia si altii au facut (asemenea unui copil de clasa a doua), daca tac milc referitor la abuzurile comise si propaga ideea ca au luptat pentru Romania (cu cine?, unde?, cum? si cind?), daca avem eroi securisti care i-au vinat pe eroii din rezistenta din munti, atunci pina la momentul in care securitatea isi va scoate capul din fund voi sustine ca Pacepa nu a tradat. Tocmai pentru ca abuzurile securitatii merita cel putin o palma, sa fie Pacepa palma.

                    • Iulian. Eu imi doresc sa plateasca cine e vinovat si sa avem hotarari in instanta oricat de tarziu ar veni ele. Ai extins discutia din cauza resentimentelor avute insa fara sa fie pe subiect, fie si asa. Da, au facut politie politica (doar se cunoaste clar cum a fost infiintata si pe ce model) insa nu doar asta au facut. Desi pare ciudat inca din timpul lui Dej au avut si alte sarcini, amplificate in timpul dictaturii ceausiste (multe indreptate chiar contra Moscovei). Cum spui tu, lucrurile sunt amestecate de ce sa generalizam ? E patata si nu aduce clarificari pentru ca a incaput pe mana celor ce au dat lovitura de stat si asa va ramane pana ce nu o sa reusim sa rezolvam politic situatia (vezi ce spuneam despre Ilici si clica). Este culmea ca tot insisti cu Pacepa cand tocmai tradarea lui a facut ca politrucii sa aiba o mai mare influenta in acest sistem si sa faca mai usoar preluarea lui dupa ’89 de grupul Ilici. Cum vrei sa iasa adevarul cand ai scena politica de azi, o justitie ce este santajabila si un popor ce inca il vede pe Ceausecu ca pe un mare lider si voteaza aiuritor ? Palma a fost incasata direct de niste oameni ce aduceau beneficii Romaniei (spionajul extern si contra spionajul ce fila inclusiv agentii interni) si indirect de statul roman ce a pierdut enorm prin anihilarea capacitatii de reactie in teatrul informational. Pentru a intelege magnitudinea dezastrului trebuie sa il pui pe Pacepa, acest tradator ordinar/ conserva sovietica, la loc de „cinste” in istoria tradarilor din spionajului mondial. Sper ca ii susti cauza doar pentru ca ai un dinte impotriva Securitatii, pe care o asimilezi cu tot spionajul romanesc, nj pentru ca esteun „erou”.

                    • Ai extins discutia din cauza resentimentelor avute insa fara sa fie pe subiect, fie si asa.
                      Incerc sa privesc o imagine mai mare. Resentimentele nu sint date de ceea ce au facut ci de postura de lupi moralisti, de incercarile de ascundere a adevarului, de toata evitarea responsabilitatii si adevarului. Adica dupa ’89 a trebuit sa mai stam mai mult de 25 de ani pina au fost gasiti alde Visinescu. Serios, 25 de ani. De asta consider ca e normal sa am atitudinea pe care o am, ca raspuns. Cu golanii si valutistii ma comport ca atare.

                      Palma a fost incasata direct de niste oameni ce aduceau beneficii Romaniei […] si indirect de statul roman ce a pierdut enorm prin anihilarea capacitatii de reactie in teatrul informational.
                      Cetatenii cind se angajau la securitate stiau ce face institutia si nu ii obliga nimeni; daca imi amintesc bine, era nevoie si de acordul parintilor. Statul roman isi tinea cetatenii infometati, cine comenta impotriva conducerii ajungea in beciuri (chiar daca dreptul la greva si exprimarea libera – de exemplu – erau drepturi legale) si nu am vazut dupa ’89, de asemnenea, pe nici unul din cei aflati la butoane sa arate parere de rau, sa arate ca a inteles ce a comis. Statul roman a mai pierdut probabil posibilitatea de a fura tehnologie si de a influenta tarile din vest sa faca afaceri cu noi (vezi si ce am scris anterior despre aceste doua puncte). Apoi uita-te la ce oameni s-au emanat din directia de informatii externe dupa ’89.

                      Sper ca ii susti cauza doar pentru ca ai un dinte impotriva Securitatii, pe care o asimilezi cu tot spionajul romanesc, nj pentru ca esteun “erou”.
                      Am spus ca nu il trec acum la tradatori pentru ca securitatea (inca) incearca sa para mai curata ca o fecioara. Cum spuneam, imi voi schimba discursul in momentul in care securitatea noua (SRI) va scoate in loc de monografii greselile si cazurile in care a gresit, cu citi oameni a anchetat, cite victime au existat, si – eventual – cu numele celor care merita sa treaca pe la puscarie. Cind va cere scuze fiecarui urmarit fara motiv, cind toti cei de teapa lu’ Visinescu vor infunda inchisoarea. Pina atunci, ramin toti la gramada eroi, inclusiv Pacepa – sa fie win-win.

                      1
                • Ce am afirmat este adevărul complet. Col.r.Filip Teodorescu, care în decembrie 1989 era șef adjunct al contraspionajului din cadrul DSS, afirma ca plecarea lui Pacepa a afectat foarte grav și activitatea de comerț exterior unde majoritatea angajaților în funcțiile cheie erau ofițeri DIE sub acoperire cât și DIE, în ansamblu, care a devenit nefuncțional pentru cel puțin 10 ani. DIE devenind nefuncțional nu a mai putut ajuta atât cu tehnologii cât și cu contracte, regimul totalitar.

                  • Si cu ce-l face asta pe fostul sef al serviciilor de informatii mai putin tradator. Cine era „the boss” pana sa tradeze? Pazvante Chioru’ ?

              • Cate secrete de stat au devoalat romanii plecati din scarba fata de regim comparativ cu tradatorul Pacepa?

                • Majoritatea romanilor plecați din scârbă, în occident, nu au fost ofițeri de informații. Au mai existat ofițeri DIE, cu funcții mici care au optat sa trăiască într-o tara libera, democrata, asa cum este SUA. Și eu as fi preferat SUA în locul RSR și societății oferite de regimul totalitar ceaușist de sorginte marxista.

                  1
          • @sorin

            Scuze, dar vorbiți prosti.
            Sunteți precum un puști care nu a făcut armata dar crede că e cel mai tare pentru că a jucat Counter-Strike.
            Trădătorul pe care îl apărați cu atâta fervoare nu a primit ordinele pe care le invocați. Păcat că cel care a avut această misiune nu mai este printre noi. L-aș fi rugat să vă aducă argumentele necesare.

            • Eram adult, militar în termen când clanul Ceaușescu a fost înlăturat de la putere și executat, de eșalonul 2 al PCR în frunte cu Ion Ilici Iliescu care a dorit perpetuarea sistemului comunist în România, motiv pentru care a și blocat reformele sau adoptarea unor masuri care sa ajute România sa devina cu adevărat un stat independent, democratic, cu adevărat orientat spre vest și SUA și nu spre est, adică spre Rusia, asa cum a dorit Iliescu și clica sa, care cum am mai spus, în aprilie 1990,a semnat un tratat de pace cu URSS, în condiții de vasalitate a tarii noastre. Doar colapsul URSS, a permis României sa scape oficial de sistemul comunist. Pentru ca prima iubire nu se uita, conducerea SRI și SIE, a desfășurat inclusiv pe teritoriul României, acțiuni dușmănoase la adresa SUA. Asta pana la mijlocul anilor 1990 când de nevoie, oficial România s-a orientat spre vest, fără ca conducerea politica și cei din serviciile de informații, sa își schimbe percepția fata de SUA care, neoficial, era privita ca în perioada războiului rece, ceea ce a determinat conducerea congresului SUA sa respingă aderarea României, la NATO, în anul 1997.Interesant este ca majoritatea romanilor care doreau sa trăiască mai bine și sa emigreze, doreau și doresc și acum în SUA sau occident și nu în URSS sau Rusia. În perioada comunista, majoritatea romano ascultau posturile radio Vocea Americii, Europa Libera, DW, BBC și aproape deloc postul radio oficial al URSS în lb romana.

        • @dan/, @ka, @ross

          pacepa a defectat (adică a dezertat, iar dezertarea oricum ai lua-o este act de trădare) pemtru că “i se apropiase funia de par”, nu pentru că era vreun dizident. A fost o lichea în slujba muscaliilor și când a simțit că erau pe urmele lui s-a speriat și “a șters-o”.
          Dacă lupta împotriva lui Ceaușescu, nu era general. Sau a avut așa peste noapte un moment de iluminare și în loc să facă ceva ca să schimbe ceea ce poate îl deranja, a ales să dea bir cu fugiții…
          Oricum o dăm tot trădător este.
          Pe de altă parte, americanii au știut de el că este omul votkarilor, însă le-a convenit de minune situația creată.
          @sorin dacă dorește să înțeleagă bine, iar dacă nu… cred că nici nu are rost să îi mai explice cineva. Vorbește “din cărți”… Este dreptul său.

          Întrucât este off-topic, eu mă opresc aici pe acest subiect…

          • @Dorin

            „Aliatul nostru zice ce vrea el să zică, dar retelele alea nu erau compuse din ruși sau americani. Erau români care apărau interesele statului român de atunci.
            pacepa e un trădător, din orice punct de vedere privești problema.
            pacepa nu a apărat decât interesele lui, si aliatului de acum i-a convenit de minune atunci.”

            Asta am zis si eu….?

            • Așa este, am dorit să întăresc ceea ce ați spus.

            • erua romani care erau slugi la bolsevici. Tradatori cu totii, slujbasi ai unui regim criminal si ilegitim, insturat cu forta de rusi. si care afar erau in slujba KGB-ului.
              Oricine a slabit sistemul de securitate comunist a facut bine

              1
  44. El F-16 MLU (Mid Life Upgrade) es una modernización de los F-16 A/B al estándar de los F-16C/D Bloque 50/52 para la Real Fuerza Aérea de los Países Bajos, la Fuerza Aérea Belga, la Real Fuerza Aérea Jordana, la Fuerza Aérea de Pakistán, la Real Fuerza Aérea Danesa, la Real Fuerza Aérea Noruega, y la Fuerza Aérea Portuguesa. Las aeronaves son designadas F-16AM y F-16BM respectivamente.

    F-16AM
    Versión monoplaza modernizada del caza F-16A. El F-16AM está en servicio con la Fuerza Aérea Belga, la Fuerza Aérea Portuguesa, la Real Fuerza Aérea Danesa, la Real Fuerza Aérea de los Países Bajos, la Real Fuerza Aérea Noruega, Fuerza Aérea de Chile y la Fuerza Aérea de Pakistán.

  45. Idea e ca as vrea sa il omor incet.
    Uitati-va cum vorbeste asta. Deci e mai scump decat ieftin.

    https://m.defenseromania.ro/gabriel-les_596257.html?fbclid=IwAR2bLdlbzMN2QWAFssZDqbUpTb_-aypUYYnSTLdfOJdee7kWydoNCXtOnp4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *