Ministerul Apărării Naționale continuă recrutarea pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar

recrutare rezervisti

Ministerul Apărării Naționale organizează o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetăţeni care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Astfel, pentru anul 2020, sunt disponibile 1.059 de locuri de rezerviști voluntari (maiştri militari, subofiţeri, gradați și soldați), în unități militare din județele Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Iași, Ilfov, Neamț, Sibiu, Tulcea, Vrancea și din municipiul București.

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară în baza prevederilor Legii nr.270/2015, privind Statutul rezerviștilor voluntari și a Ordinului ministrului apărării naționale nr.M.25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.270/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru înscriere cetăţenii se pot prezenta, până la data de 10 iulie, atât la sediul Centrului Militar Zonal/Județean/de Sector, pe a cărui rază de responsabilitate își au domiciliul, cât și la alt Centru Militar Zonal/Județean/de Sector, în situația în care locul de muncă sau reședința temporară diferă de localitatea de domiciliu.

La prezentare candidații vor avea asupra lor următoarele documente:
– actul de identitate, în original și copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum șase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și copie;
– permisul de conducere (pentru candidații fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuțiilor postului presupune conducerea tehnicii specifice), în original și copie;
– livretul militar (numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist), în original și copie.

Candidații care optează pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere. Ulterior, personalul recrutor din cadrul Centrului Militar Zonal/Județean/de Sector va informa cadidații cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare și selecție, respectiv, unitatea militară în care urmează să susțină probele de selecție, unitatea sanitară unde va avea loc examinarea medicală și unitatea militară / centrul de instruire în care se va executa programul de instruire inițială (pentru candidații proveniți din rândul cetăţenilor fără pregătire militară). De asemenea, candidații proveniți din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliați în ceea ce privește orientarea către arme/servicii și specialități militare pentru care aceștia prezintă abilități și aptitudini.

* * *

Pentru detalii suplimentare privind organizarea și desfășurarea activităţilor specifice procesului de recrutare, selecție și instruire, inclusiv a modului de aplicare a măsurilor de prevenire și control a infecției cu noul coronavirus COVID-19, se recomandă contactarea telefonică a Centrelor Militare Zonale/Județene/de Sector.

Datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet a Ministerului Apărării Naționale, la adresele:
https://www.mapn.ro//contact/centre_militare/index.php
http://recrutare.mapn.ro/index.php?pagina=Contact.

MApN – Biroul presă

62 de comentarii:

 1. Nu s-a reusit atragerea de soferi,paznici si tragatori de cabluri in numar suficient pana acum?

  7
 2. presimt ca si anul asta o sa fie o inghesuiala…10/loc cel putin.vor da aia din mapn examene de departajare sa ii aleaga pe best of the best. din pacate cei mai multi doritori vor fi din zona celor cu studii superioare care vor posturi de ofiteri rezervisti iar mapn ul vrea doar plebe proletara.si iar vor fi o caruta de doritori nemultumiti ca li s-a dat cu flit de muste si locurile(desi mai putine ca anul trecut) tot neocupate vor ramane.logic vorbind,mapn ul nu are armament ptr aia de sunt in serviciul activ.astora rezervisti,in caz de ceva ce le ofera ?btr-152,t-34 si pusti ZB ??

  12
 3. Doar pana iti aduni toate actele, original si copie, te apuca plictiseala… E stupid, institutii ale statului iti cer documente ale institutiilor statului, si original, si copie, dupa care aceleasi institutii te trimit la alte institutii ale aceluiasi stat sa mai aduci niste documente, original si copie, emise de acelasi stat… Bine macar ca nu cer copii autentificate, sa mai si platesti inca o data ceea ce ai platit deja, desi taxe si impozite platesti exact ca sa iti dea statul documentele alea…

  28
  • Bine ai venit in Romania. Fa-ti permis de port arma sa vezi distractie. Scoti cazier de la politie sa il dai serv. arme si munitii de la politie. Tare, nu?

   11
 4. am si eu o intrebare ca im sare ceva in ochi care mi se pare ilogic daca ai livret militar prin urmare esti rezervist ,cum completezi rezerva armatei tot cu aia care sunt rezervisti ce faci numeri rezervistii de 2 ori, nu iei din aia care nu au calitatea de rezervist ca sa completezi efectivele ca nu sunt suficiente de rezerva?

  9
  • In momentul de fata esti un rezervist care a facut armata cu niste multi ani in urma, in caz de ceva esti mobilizat dar habar nu mai ai de ce ai invatat hat demult si musai trebuie sa te reinstruiasca(si asta dureaza). Daca te bagi in programul asta esti platit(cu o solda mizerabila) si faci instructie periodic. In caz de ceva, te imbraca, te incalta, arma pe umar si frontul e a tau. Daca ai noroc te intorci la familie, daca nu coparseu sigilat cu drapelul pe el si numele ptr eternitate pe un monument in orasul natal.

   2
   • Herr Von Renn Weg

    aaaa, strumpf… nu ai obosit cu propaganda? Care e secretul, vodca? Nimeni care s-ar oferi voluntar nu ar face-o pentru solda, siguranta, egoism… Da, daca e razboi se si moare, dar daca razboiul era doar Medal of honor online pe bani, acum era bataie in fata centrelor militare!
    Tu chiar crezi ca aduci vesti noi in perspectiva unui roman care s-ar oferi voluntar in armata? Ia o pauza sa fii odihnit pentru referendumul eternizarii lui Putin!

    3
    • Sturmbannfuhrer renn weg(ceva gen ala nou si negru care respira greu din razboiul stelelor) a inviat!!! Amin! Credeam ca te ai ridicat la stele si am scapat de tine. Observ ca ai un fetis cu mine. No problem. Sa nu fiu off topic, de ce nu te duci mamica daca tot esti asa patriot sa te oferi rezervist voluntar, precis la cat esti de capabil te trimit aia direct pe front sa vezi si tu cu ce se mananca armata. Sa incasezi niste gloante, schije, eventual si o mina sau IED ptr copiii lui dragnea, nastase, basescu, blaga si multi altii care, in timp ce tu iti dai duhul pe la dracu in praznic se distreaza cu bimbolinele pe dorobanti.

     1
     • Herr Von Renn Weg

      strumpfel, cand te vad ca esti atat de impotriva la orice este romanesc, cum sa nu am ceva cu tine! Stai calm ca nu dispar nicaieri si nici nu o sa obosesc in a evidentia bs-urile tale, chiar daca nu e un full-time job ca in cazul tau!
      Stii tu ca nu am o cariera militara deja?
      In tara asta nu exista doar Dragnea si Nastase! Ci milioane si milioane de oameni onesti care au votat in numar mare pt Johanis la prezidentiale, pentru USR si PNL la euro-parlamentare! Daca lupti pt o cauza in care crezi, nu lupti doar cand si daca totul este perfect! Nu o faci pt confort sau siguranta, am mai spus… dar o faci ca lucrurile sa fie mai bune, o faci pentru stramosii tai care au facut-o si ei, o faci pentru cei care au condus tara cu patriotism si indarjire in timpuri grele! O faci pentru ca cineva trebuie sa o faca, iar daca iti pasa cat de putin de valorile democratice, de libertate, de securitatea viitorului copiilor tai si a copiilor celor dragi tie, nu poti sa stai cu mainile in san!
      Schije, ied… 1. sansele sunt foarte mici! Uita-te chiar si la procentul de fatalitati in wwii si o sa vezi ca era mult, mult, mai probabil sa supravietuiesti de cat sa mori sau sa fii ranit! Mai ales daca mai si aveai un pic de minte in cap sau nu erai soldat in armata lui Stalin caruia nu ii pasa de vietile oamenilor!
      2. De murit oricum mori, e o chestie de timp doar! sau poate tu vrei sa traiesti pentru totdeauna?
      3. Daca esti ranit, poti fi ranit usor, oricum viata merge in continuare chiar si fara un picior, un ochi… Vietuitoarele se adapteaza (chiar am vazut la un moment dat un catel fara un picior la un adapost, in ciuda situatiei lui, era foarte entuziasmat si plin de viata)! Uita-te si la competitiile invictus daca nu ma crezi pe mine!
      P.S.
      Nu te relaxa ca nu scapi de mine!

      1
      • Tu, cariera militara????. Poate in visele tale erotice cand te vezi un rambo care recucereste singur basarabia din mainile cainilor comunisti. Daca ai fi avut o cariera militara ar fi reiesit din postari. Dar tu esti varza. Vesnicele „pro rus, comunist, putin zice, ti ai luat solda in ruble” si alte chestii „inteligente”. Sincer nici nu ma mai intereseaza prezenta ta pe aici. Am trecut la faza cand ma amuz de ignoranta in domeniul militar a unora.

       • Herr Von Renn Weg

        Hai strumpfy, te desparti de mine? „Nu te mai intereseaza prezenta mea”? Mi se parea ca erai fericit sa ma vezi din nou!
        Cat despre ignoranta militara… Sa nu patesti ca Hitler si sa ramai tu cu geniul tau militar…
        Jet!

        1
     • Editat… Limbajul.

  • @Nicu_4
   Adică dacă eu am facut armata acu’ 22 de ani, si nici nu am mai făcut nici un fel de pregatire de atunci, se cheamă că sunt rezervist și pot fi încadrat de acasă direct pe specialitatea militară pe care am avut-o ?

   Cred că ai o părere foarte bună despre mine….. 🙂

   3
   • pai si e vina ta dan / ca aia de la statul major nu au respectat legislatia si nu te-au concentrat de maxim 5-6 ori pana acum ca sa te familiarizezi cu noua tehnica militara pe care au achizitionat-o in ultimii ani gloriosi de achizitii ,foarte probabil tot tehnica aia pe care ai facut armata este ,doar mai veche cu 22 de ani ,iar strumf ,cum au respectat legea 46/1996 ce te face sa crezi ca respecta si legea 270/2015

    2
   • Da, chiar daca nu iti vine sa crezi, se cheama ca esti rezervist. Stiu ca la un moment dat erau impartiti in 3 categorii. Prima cu <5 ani de la terminarea serviciului militar era cel mai usor de reinstruit. Tu probabil faceai parte din ultima.

    • creca legea in vigoare e asta care abroga pe aia din 96:
     http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/77597

     care totusi specifica obligatia Mapn de a concentra pt instructie insa totusi Mapn stabileste necesitatile sau poate ma insel

     1
     • Rezerva este sublima, dar lipseste cu desavarsire. De facto nu mai avem rezerva, ultii care au facut armata sunt deja prin cat II si cat III unii.
      Cat despre acest mirobolant proiect, eu in 2017 l-am inteles asa: daca esti rezervist si poti, haida la treaba. Daca esti neinstruit si vrei, haida la treaba. Ei baieti, normal ca nu am inteles nimic, si cand eram cu haina pe mine mi se repeta acest „nu intelegi ma cum merge treaba”. Deci functiile sunt aiurea pentru soldati majoritare dar ce soldati? Can nu gasti doar infanteri si vm ci tot felul de ciudatenii pe care in activitate eu nici macar nu am stiut/vazut ca exista. Soldat intendenta cizmar. Ha?
      Deci o mistocareala marca mapn, in care face ori imposbila incadrarea prin conditii restrictive ori neatractive prin specialitate.
      La sfarsitul zilei, desigur societatea civila este de vina, ca este „neinteresata”. Bravo ma, spor la pensii aberante ce sa mai zic.

      4
      • strict de rezerva ai formata din incorporarea obligatorie ,pe care puteau doar sa ii concentreze ca doar aveau legi ,de ce nu au facut metodologie ca odata la 2-5 ani sa organizeze concentrari pt instructie pt toate specialitatile :

       dadeau concentratului salariul minim pe economie in perioada respectiva obligau firmele la care era rezervistul concentrat angajat sa nu concedieze pe motiv de absente ,si ii aduceau in cazarmi le dadea haine si mancare 2-3 saptamani ,1 luna si aveai o rezerva care vedea si noua tehnica si se familiariza cu ea sau isi mentinea abilitatile de lupta cu vechea tehnica

       Cand ai in legislatie concetrarea pt rezervistii cu livret cum poti sa introduci in actele pt voluntari livretul militar mie mi se pare o idiotenie totala sau lipsa de cunoastere a legislatiei anterioare

       cum poate societatea civila sa fie neinteresata cand in atatia ani de zile eu cat si dan/ mai sus spunem clar ca CMS nici nu ne-a contactat niciodata ,al cui e dezinteresul?

       1
       • Poate nu este dezinteres ci logica pura. Cand ai 1/4 din romani plecati prin alte tari, cum ii mai aduci pe aia la unitati ptr perioada obligatorie de pregatire? Sau faci discriminare si ii concentrezi doar pe cei ramasi in tara? Nu mai vorbesc sa il chemi dupa cativa ani pe unul care a fost la VM sau para si iti vine un obez de nu sti ce sa faci cu el.

        1
        • adica logica ta pura iti spune ca numai concentrezi 150000 de oameni pt ca din 300000 ,150000 au defecte ,ca obezitate boala ,plecare in strainatate si alte motive pt care nu ar fi facut armata obligatorie,te-ai intrebat vreodata daca aia 150000 care sunt mai fraieri in viziunea celorlalti chiar ar dori ca la nevoie sa stie cum sa isi apere patria si daca da ce ai face te-ai vindeca de prostie cumva ?cum ar trebui sa se vindece generalii nostri de mucava care isi imagineaza ca toti soldatii arata ca rambo si arnold

         • Logica(si legea) imi spune ca daca te apuci sa concentrezi rezervistii o faci cu toti indiferent ca sunt in tara sau nu. DACA!! dar ar fi o cheltuiala inutila cu aia pe care reusesti sa ii aduci(cu forta majoritatea) in unitati. odata la cativa ani. Sistemul actual este cel mai bun. Cine vrea sa fie militar profi se angajeaza in armata, cine vrea un job bine platit si sa se joace de a soldatii din cand in cand alege rezervist voluntar. Cat priveste dolofanii de 35-40de ani, chiar nu ai ce sa faci cu ei in armata.

          • eu spun ca tu traiesti in lumea ta te trezesti la 9 dimineata si vezi doar dolofani ia si tu un mijloc de transport in comun intre 5 si 7 dimineata sa vezi dolofani ,si sigur nu ai livret ca altfel ai sti ca la plecarea in strainatate se preda la Centrul militar ,ca scrie acolo la mentiunile alea din spate daca ai fi avut poate ai fi citit ,prin urmare nu ai livret nu esti chemat da poate la altii unde stii mai bine ii cheama si din strainatate

          • Cred ca tu traiesti in lumea ta virtuala si ideala. Sunt rezervist, am livret militar, am fost plecat ani de zile in italia, germania si uk, nu am predat livretul si de cand am iesit din armata nu am fost odata intrebat de sanatate. Si desi sunt fit&slim(zic eu) nu ma pasioneaza o reintoarcere ca rezervist voluntar. In comparatie cu multi de pe aici stiu cu ce se mananca armata.

       • Nicule hai sa-ti spun o chestie mai practica. Cel putin prin orasele mai mari media corporatistii iau dublul minimului pe economie( iar in firmele de IT media este mai sus). Si in Bucuresti au cam urmatorul program:
        1. Trezit la 7:30.
        2. La 9 baut cafeluta la birou.
        3. Masa la fast food sau pe la vreo cantina prin oras
        4. La 18:30 baut o bere la terasa sau acasa.
        5. Daca s-au intors de la terasa dus si apoi un Netflix etc.

        Daca tu ii vezi pe astia mergand la mobilizare pe salariu minim, mancat laturi la mobilizare si sa urle la ei tot parvenitul pupincurist te inseli amarnic.
        Si te asigur ca primul martafoi care s-ar ratoi la mine si m-ar ameninta cu amenda l-as scuipa intre ochi. Asa ca aperitiv.

        3
        • Si cam asa gandesc cel putin vreo 95% dintre „rezervisti”. Corporatisti, it isti sau palmasi de rand. Si chiar daca ii aduci(cu forta) ce rezolvi? Vremea ww1 sauu ww2 cu milioane de soldati aruncati in razboaie de transee sau atacuri aiuristice peste no man land a apus de mult. Acum ai nevoie de militari profi sau rezervisti VOLUNTARI, care vin benevol si stiu la ce se inhama.

         1
        • Care salariu minim neica? 11 luni jumate iei 300 lei lunar si in alea doua saptamani de instructie anual iei solda intreaga. Adica mai putin de 1000 euro/an.

        • intrebarea mea este esti sigur ca te incadrezi in categoria de rezervisti despre care discutam si reprezinti majoritatea ? ca eu ma indoiesc,mai ales ca e dublat de declaratii anarhiste ,presupun ca legea pt tine e doar pt catei si fraieri noi e smecheri avem bani, adica contestam nomenclaturistii de stat dar ne comportam ca ei

        • sincer nu stiu ce as putea comenta la ce ai scris tu daca crezi ca netflix bate trasul cu AKM cu AG 7 aruncatul cu F1si M92 ,capsat cu sertizoru capsa pirotehnica de fitil si bagat in bucata de 100g de trotil pus sub piatra si fugit ,acu depinde ce viteza ai ca mai bine nu pui sub piatra ,mai bine il arunci in rau sa vezi ca rezista fitilu si in apa si mai faci si rost de peste ,si depinzand de arma mai poti face multe ,sincer nu stiu de ce majoritatea cred ca armata e ca in Terminus Paradis ,iar ca rezervist nu faci 1 an

         • in primul rand.de foarte mult timp nu am mai ras cu asa pofta.asta crezi tu ca vei face in alea 15 zile/an de instructie ??? tragi cu ag7 ,arunci grenade de mana si trotil si alea,alea ?nu vrei si cu ca-94/strela 2 sau eventual cu spike-mr? in prima zi o sa faci cunostiinta cu „casta”(scuze ptr cacofonie) militarilor de cariera ptr care tu esti doar un civil care castiga din bugetul lor 1000$/an stand acasa. si iti vor aminti asta in fiecare ora din cele 360 .adica dupa ore de instructie aiuristica(drepti,culcat,stanga imprejur ,poligonul de pregatire fizica) vei avea alarme noapte de noapte(chiar si 2-3/noapte).asa,sa te inveti cu armata.si daca ai noroc(si aia ceva gloante pe care nu le folosesc ptr distractia proprie) poate prinzi o tragere cu munitie de razboi cu niste ak uri din primele generatii.cu 5 gloante numarate pe cap de rezervist. dar poate am inteles eu gresit si tu vrei rezervist in us army !! daca nu,mai am o veste proasta : *editat nu exista !

          1
          • daca ofiterii si subofiterii armatei romane gandesc ca tine sunt bucuros ca nu am fost concentrat ,pregatire fizica si instructie de front pot face si in parc si alarmele se mai nimeresc cand bei pana noaptea tarziu ,dar trageri cu armamentul din dotare , aruncari de grenada si cunoasterea tehnicii militare pt specialitatea pe care o ai si folosirea ei sigur nu merg in parc ,ca trebuie sa le detii, dar asta e fiecare cu gandirea lui ,mai veche mai noua

           1
         • Nicule nu sunt rautacios. Eu am facut armata 1 an, in 2000. Sa stii ca nu este mare diferenta in Terminus Paradis si experienta mea cu armata romana, o fi fost altfel prin alte parti dar experientele colegilor de generatie seamana cu ale mele.

          Nu vorbesc pentru toti corporatistii dar am condus cateva echipe in ultimii ani. Astia strambau din nas cand auzeau de team building in natura la munte si tu vrei sa-i duci pe coclauri sa traga cu AK? Sa prinzi peste cu trotil. ? Vezi sa nu, sunt foarte comozi.

          M-ai inteles gresit, eu sunt un fan al conceptului de rezervist dar imi doresc ceva pe model elvetian nu o labareala. Adica trageri pe bune, cu instructori care sa corecteze greselile de incepator, sa tragi pana te perfectionezi nu sa ai norma 1 incarcator pe saptamana.

          Lt(rez), eu si altii suntem fani rezervisti, de asta ne agitam ca poate ia cineva cateva din ideile noastre si le pune in practica. Doar ca legea de acum nu e fezabila. Programatorii de Java de la mine din firma iau 4000+ euro net lucrand de acasa, cu trezit la 9, incep munca de acasa la 10. Cum naiba il stimulezi pe asta cu 300 RON pe luna?

          2
          • Salut Dorel. Pentru sectorul IT, as vedea niste grade pe umeri de regula ofiteri specialisti. Cei 300(cca 160, ca 300 ii brut) de lei devin o gluma. Am putea discuta de niste grupe de cercetare militara de la drone la naiba mai stie ce idei le pot veni la unitati de aparare cibernetica si la asemnea chestiuni. Daca ii oferi uriasa oportunitate de a deveni soldat infanterist, inseamna doar ca nu traim in acelasi secol. Literalmente este abordare specifica anilor 80 pusa langa o masina Tesla.

           2
          • Leftenant, m-am intalnit la un curs in Londra cu un tip care lucra pentru DoD si am discutat putin despre tehnologiile pe care le folosim.

           Din punct de vedere tehnologic resursa umana este cel mai usor de obtinut la noi. Daca ar face MAPN grupe de cercetare iti spun ca in 2 ani ai avea produse pe banda rulanta. Nu-ti vor scoate ei o drona de nivelul Reaper in 2 ani dar iti garantez ca in 4 ani ai asamblare, depanare si customizare aici pentru Reaper. Dar na, vezi ca un departament de asta ii pune in umbra pe restul gusatilor si nu vor. Daca afla lumea ca se poate si altfel.

           Am mai spus, s-ar putea face si o gramada de chestii care se fac pe hartie si cu visual check dar deocamdata n-ai cu cine.

           1
       • Concentrarile au avut loc… pe hartie. In papirusuri apare ca s-au tinut. Dintre M.T.-i, doar cei care au optat pentru rezerva au devenit rezervisti; restul, nu. Uitati-va in livret. Daca la ultima pagina aveti atasat un acord de rezervist, sunteti rezervist; daca nu il aveti nu sunteti.

 5. E de râsul plânsul …
  Oare nimeni nu va plăti pentru asemenea erori ” funcționale ” ?
  Nu contează răspunsul , este o întrebare retorică …

  6
  • 🙂 Nu e eroare daca tu in sinea ta te crezi genial. Pur si simplu populimea ii proasta ca nu iti intelege planul tau mirific. Asta ii temei de avansare in cariera.

   3
 6. Se poate si pentru deficienti de auz angajare la armata?

  2
 7. Chochetez cu ideea de ceva vreme…hmm…

 8. Am mai zis și încă o să mai zic. Desființată armata. Trecute la MAI efectivele, cât nu îi poți trimite acasă pe toți. Apoi construită armată din nou, cu instructori americani, francezi, germani sau orice o fi. Așa a făcut Chile când a luat prusacii. Așa au făcut georgienii cu poliția. Cu actualul sistem de învățământ militar, promovare, selecție, dotare, nu mai ajunge România să fie tot cu aceeași suprafață. Ca să mă exprim fără să mai dau detalii

  6
  • Și în momentul de față te oprește să chemi instructori ”americani, francezi, germani sau orice o fi”…….. ce?

   1
   • Te opreste mindria prosteasca ” noi suntem romani” si nu avem nevoie de agenturile straine.….sapam gropita de infanterie in 60 de secunde si vedem tancul cu ochi de acvila la 10 KM. Codrul ne e frate ( aia CARE MAI SUNT) si asiguram o oaza de liniste si Securitate. Restu PDF si planse frumos colorate plus articole faine in ziare. Propaganda ieftina gen comunista ” recrutarea rezervistilor” parca ar fi 10000 , nu 1000…..

    6
  • Greșești idealizand MAI care nu este cu nimic mai grozav fata deAPN. Toate instituțiile statului sunt la fel.

   5
 9. Am terminat Institutul de Geniu ”Panait Donici” in 2003 si credeam ca se face ceva cu dotarea.. pas pe toata linia… Am trecut in civilie… Acum cu ce vor ei nu se poate… Fara dotarea necesara nu vine nimeni… Plus ca eu.. vb in numele meu…

  NU MAI ARE ROST, SA APERI CE? NU MAI ESTE NIMIC DE APARAT, PATRIOT PE BURTA GOALA …PAS… NU AVEM INDUSTRIE, NU AVEM OAMENI, NU MAI AVEM IDENTITATE… SUNTEM UN RAHAT IN FATA ALTOR ARMATE IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI.
  PLUS CA IN CAZ DE BUBUIALA… JUMATE SAR PARLEAZUL, SA FACA PLUTON DE ASALT SI DEMINARE MANELISTII, INTERLOPII, POLITISTII BURTOSI SI SMECHERII….

  Total inutil sa faci ceva in ziua de azi… Rezultatul e zero…
  Totul pleaca din scoala si continua cu restul…
  Din pacate viitorul se vede in fum …. de blindate se pare….
  Lumea se pregateste de bubuiala.. se echipeaza toti cu de toate.
  Noi o dam cu gratarul de mici si diversele ….

  6
 10. mda,când o insitutie de categorie grea cum este acest minister isi face cont oficial pe tik-tok cred ca orice discutie devine inutilà.atentie parinti,mapn-ul a iesit la recrutat carne de tun.
  am zis.

  8
 11. Astfel, pentru anul 2020, sunt disponibile 1.059 de locuri de rezerviști voluntari (maiştri militari, subofiţeri, gradați și soldați) – ce bine stam la ofiteri, beton. Nici nu ne mai trebuie. generali clar, mai multi ca soldatii dar zic din astia sublenti, lenti. Pe aia cum ii obtin ca din academie esti obligat 10 ani sa lucrezi in minister.

  2
 12. Am fost si eu acum cateva zile la CMZ. Era un pustan acolo care intreba de avitie ceva. Dupa mine un nene rezervist nascut in 1963. Mi-au schimbat foaia de drum, le-am dat numarul de telefon si aia a fost. S-au miscat ok, n-am pierdut vremea pe acolo.

  Erau anunturi puse pe pereti referitoare la admitere pe la facultaati, nu le-am citit ca imi este scarba de propaganda „fii cel mai bun dintre cei buni”. Era un grafic cu pasii care trebuie urmati, destul de ajutator daca ai te inhami la asta.

  Insa a fost un lucru care m-a dat pe spate. La receptie era un paznic de la o firma privata. Pe bune ? Cum plm angajeaza firme private la paza, nu mai avem soldati ?

  3
  • pentru dorel– soldatii romani erau plecati la furnizat de securitate ,de aceaia aveau security la poarta.interesant ,cum de ala de la paza nu era interesat sa devina militar , bani Mai buni , voucere de vacanta , pensii speciale ,etc etc., stia el CE stia

   3
   • Vai de steaua lor daca facea ala paza. Un nene la vreo 55 de ani, supraponderal pe care-l dadea pe spate si un IT-ist care mai joaca fotbal cum sunt eu. Intr-adevar plutonierii de acolo erau mai trasi prin inel dar la scandal nu vin IT-isti.

    Eu am apreciat ca n-am pierdut vremea inutil pe acolo ca prin alte parti ca la stat. Ba chiar mi-a raspuns nenea ala si lcum fac daca schimb domiciulul.

 13. Pentru a-și asigura necesarul de rezerviști dar și de militari pe timp de pace, cum am mai spus și altădată, România ar trebui sa adopte serviciul militar obligatoriu pe model elvețian. Serviciul militar obligatoriu din trecut a fost o mare mizerie și pierdere de timp pt militarul în termen, în majoritatea situațiilor. Decât un asa serviciu militar obligatoriu, mai bine deloc.
  Dacă se doresc rezerviști atrași cu bani atunci ar trebui sa ofere cel puțin un 2000 lei, net/luna.

  1
  • Si mie imi place modelul elvetian. Dar modelul elvetian mai are o problema pentr oamenii nostri.
   In general, elvetienii gandesc folosind proprii neuroni dar politicienii nostri nu vor asta.
   Cum ar fi fost pe 10 august 2018 sa fi fost vreo 15000 de rezervisti pe model elvetian in piata ?

   3
 14. Rezerviști ar trebui direcționați, în marea lor majoritate, spre infanterie(de câmp și montana-vm).Militarii profesioniști sa deservească armele tehnice.

  1
  • Hai nu zau, ca parca nu avem ingineri in telecom mai buni ca cei de la armata sau nu avem ingineri mecanici care sa poata prelua coordonarea reparatiilor si proiectarea de kit-uri de imbinayatire a produselor de acum 20+ de ani pe care Armata le are.
   un scurt exemplu ROMARM a achizitionat din China o linie de fabricatie masti, care ghici ce:de 2 luni nu produce nimic, ca nu are cine sa o puna la punct. In o multinationala acest lucru era imposibil sa se intample, sevfaceau o gramada de Task force-uri si tot se pune la punct productia!

   10
   • De acord cu tine. Ideea mea este ca pt arme cum ar fi artileria, blindatele, personalul navigant din aviatia militara, marina militara sa fie format din militari profesioniști. As pune ca o condiție obligatirie, pt a deveni militar profesionist, îndeplinirea stagiului militar obligatoriu(pe model elvețian ) și nu ce am avut noi.

    1
 15. Reforma din temelii a armatei.
  Fara asta restul sunt zero.
  Zero vor fi si efectivele ramase.
  Fara inovatie si cercetare, productie si implementare ramanem la gamela si baioneta.

  2
  • Doar o clasa politica integra și niște profesioniști adevărați în cadrul armatei ar putea face ce zici. Noi nu avem asa ceva. Politicienii sunt arivisti și mafioți iar cei cu funcții de comanda își datorează ascendentul nu calităților lor profesionale și morale ci în exclusivitate relațiilor personale.

   5
 16. Data fiind situatia actuala, stau si ma intreb urmatorul lucru: merita ca cineva sa devina rezervist voluntar?
  Pe cine sa aperi? Sincer vorbind, pe cine? Pe politicienii vanduti strainilor? O tara care este debusolata si nu stiu cat mai e romaneasca si cat nu, din pacate.
  Cati oameni patrioti mai sunt in armata? Majoritatea celor cu sange in instalatie in sensul bun si drept al cuvantului sunt in rezerva, iar cei care au ramas s-au complacut intr-o letargie totala. Un exemplu e si Lt rez de aici, care chiar pare un om care doreste sa se faca ceva bun. Oamenii ca el din pacate nu au ce cauta in Armata, caci sunt dati rapid la o parte, li se taie rapid „aripile”. Poate gresesc eu, dar asta inteleg. Am discutat cu fosti ofiteri, care au plecat din MAPN si din pacate nu prea m-au indrumat sa devin rezervist. Asta imi da cumva de gandit…
  Si atunci ma intreb sincer: merita sa devii rezervist voluntar? Pentru ce sa faci acest lucru?

  7
  • Multumesc Florin pentru apreciere. Aici cred ca sistemul de valori al fiecaruia devine 90% din decizie. In mod natural nu aperi politicieni sau alte nimicuri. La fel si daca o reduc la comunitate am probleme, la mine pe strada sunt cativa nemernici cu care ma cert zilnic aproape, de la parcatul masinilor la lasatul gunoaielor in fata casaei.
   Devi militar pentru tine, stiu ca suna egoist insa nu vreau nici sa ajung in partea aia de patetism in care dulce ca mierea este…Asadar cred ca devi militar pentru tine, sa iti insusesti niste skilluri, sa inveti una-alta si sa iti faci niste camarazi pe viata. Pentru mine, desi am plecat acum multi-multi ani din sistem nu am reusit sa ma detasez psihic niciodata si anturajul imi este format din militari activi sau in rezerva.
   Deci pot rezuma la un cuvant: pasiune.

   2
   • Asta cu aparatul e un pic altfel,dupa umila mea opinie care nu conteaza.Cei mai antipatici oameni din lume sunt cei mai apropiati.Un intelept din vechime spunea ca daca vrei sa-ti placa oamenii,priveste-i de departe,daca vrei sa-i cunosti priveste-i de aproape.Deci,la prima vedere,nu e de bine.La fel,cele mai detestabile institutii sunt ale noastre(si chiar sunt).Nu merita nici efortul de a le scuipa.
    Problema e ca oamenii stau in comunitate nu de dragul altora,ci de dragul lor si al familiilor lor(exceptand nevestele cu care sunt in divort 🙂 ).Stau asa pt ca grupul ofera protectie.Criteriul cel mai solid de selectie a grupului este cel biologic,pt ca suntem dominati de biologie.Biologia este inerent egoista(genele vor sa supravietuiasca asa cum sunt).Asa incat ajungi la clustere genetice,in esenta familii extinse.Pana si cuvantul natiune e derivat din ”natus”,cu alte cuvinte esti conditionat de nastere.
    Pe langa asta,evident,apar factori psihosociali,alte interese,dar incerc sa reduc lucrurile la esenta.
    Rezultatul este o interactiune intre interesele ce ne tin impreuna si dorinta de a da naibii pe cei din jur.
    In functie de prezenta sau absenta unei amenintari,una din tendinte este dominanta.

    E evident din relaxarea cu care romanii privesc subiectul RAZBOI ca nu e perceputa nici un fel de amenintare de natura asta.Nu inseamna ca nu exista,ci ca doar ca nu-i vazuta(inca).

    Asta duce la dezbateri de genul ”nu vreau sa-l apar pe boul de politician X”,”sa lupte manelistii” etc…

    Cand va fi perceput un pericol pt supravietuirea lui Ion Postacul pe net si a familiei sale,o parte vor vrea sa fuga,o parte sa plece capul.Daca plecatul capului nu va fi o solutie viabila e supravietuire,iar de fugit e posibil sa nu ai unde si cum,atunci intrebarea ”de ce sa lupt?” nu va mai fi pusa.Alaturi de cine vei lupta e evident:cei cu care ai cele mai importante interese comune,adica familia extinsa la nivel de natiune.

    Cum se pregateste si cum e organizata societatea pt acel moment devine alt subiect.Nici un plan nu supravietuieste primei zile de razboi.Dupa aia totul devine improvizatie.Proportia de improvizatie insa depinde de nivelul de pregatire anterioara.

    Romanii vor trebui sa improvizeze FFFF mult.Pt ca pregatire de orice fel nu exista.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *