O idee a dracului de buna!

2K25 Krasnopol este un proiectil de artilerie, calibrul 152mm (se fabrica si in varianta de calibru Vest – 155mm) si este folosit atat de Rusia cat si de Ucraina. In razboiul din estul Romaniei, fortele ucrainene au folosit deja acest tip de proiectil, unele surse sustinand ca au reusit chiar sa loveasca tancuri rusesti.

In esenta, acest tip de proiectil este unul ghidat laser si este folosit impotriva tintelor de valoare: tancuri, puncta intarite, artileria inamica, centre de comnada etc si are o raza cuprinsa intre 20 si 25 de km., la o masa de 50kg si o incarcatura de lupta de tip HE (puternic exploziva).

Desi raza in sine nu este deloc spectaculoasa, iar obuzierul care lanseaza proiectilul este un pic cam prea aproape de tinta vizata, avem totusi a face cu o arma de precizie mult mai ieftina decat o racheta.

Neajunsul ar consta in necesitatea iluminarii laser a tintei (iar laser este detectabil de tancuri, transportoare sau MLI-uri) ca si de faptul ca este nevoie ori de un militar aflat in pozitie avansata care sa ilumineze tinta, ori de o drona care sa faca exact acelasi lucru.

M982 Excalibur, cu o precizie estimata de cativa metri

Dar idea in sine este una foarte buna si merita luata in considerare, macar din punctul de vedere al costurilor scazute si al posibilitati de a lovi extrem de rapid o tinta de mare valoare care se intampla sa intre in raza de actiune a obuzierului.

Sigur ca exista si solutii mai putin riscante (in sensul ca nu ai nevoie de cineva/ceva care sa stea cu laserul pe tinta) si anume proiectile calibrul 155mm cu ghidare GPS/inertiala, dar acestea sunt scumpe, nu sunt produse local si desi Ucraina pare sa fi primit o astfel de munitie (M982 Excalibur), nici asta mai „chioara”, ghidata laser nu pare chiar „de colea”.

Exista de ceva timp tendinta de renuntarea la munitia ghidata laser asta din doua motive: cam toate vehiculele au detectoare la iluminarea laser, iar pe de alta parte ai nevoie ca cineva sa-ti ilumineze tinta, lucru care nu este deloc usor de facut sau mereu posibil. Dar pe de alta parte, daca pui laserul pe o tinta si proiectilul vine, atunci ai garantia ca precizia este maxima…

GeorgeGMT

38 de comentarii:

  1. Pai vedeti voi….noi avem ceva mai bun ca Ukr, anume ‘termobarica’/ 🙂 In curand pe ARPA, LAROM si laserele din Bucegi!

    PS Dacii platesc tot salariul minim pe economie in industria lor militara?!?

    9
    • De ce tot facem paralele intre retarzii ce sunt acum in fruntea tarii si prin prejurul nostru si stramosii nostri ( ma rog, 1/2) care pe langa germanici si persi, in perioada de putere a imperiului roman au reusit sa captureze o acvila romana, sa anihileze o legiune ( V Alaudae) si sa il faca pe Domitian sa le plateasca tribut?

      Asta e ca si cum am face un raid pana la moscva, dat doua palme piticaniei si recuperat tezaurul.

      Un pic de respect pentru noi insine nu ne-ar strica. Ca de-aia suntem asa cum suntem. Sau poate asta se vrea.

      Scuze de offtopic dar nu m-am putut abtine. 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

      PS: ca sa se inteleaga DE CE, un mare sociolog englez spunea asa despre Puterea statala:

      1. Puterea Spirituala cu tot ce tine de mental ( Religie, mentalul colectiv, istorii, traditii orale si scrise, EDUCATIE)

      2. Puterea Economica recte tot ce tine de productie, inovatie, economie nationala ( NU PIB care iasa din tara la sf anului sub forma de cheltuieli fictive etc). Dupa cum vedeti are legatura cu pct1.

      3. Puterea MILITARA strans legata de 1 ( de ce sa imi apar tara, sa mor pentru aia cu pile?) si 2. Productie armament

      4. Puterea Politica ( LOL no comment )

      toate sunt interdependente

      acu spuneti rogu-va, noi pe care punct il stapanim cat de cat?

      si daca ar fi sa incepem sa reconstruim, cu ce sa incepem? cu punctul 1…

      35
      • gogu_original

        Acel moment cand nu te prinzi ca Domitian a platit tribut pentru ca era mai ieftin sa dea niste marunt decat sa plateasca o legiune sa vina si sa dea capete in gura. Plus ca in acel moment avea si alte treburi mai importante prin Germania.

        Oricum si-au recuperat banii incepand cu 106.

        14
        • nu stiu ce a avut Domitian de ales dar cam naspa sa iti moara Praefectum Praetorum comandant al Legio V Alaudae, in fata unor barbari ,ca vorba aia Rusia e ceea de a doua armata a lumii, dar ca sa dea capete in gura tre sa si poata.

          10
          • Porniti de la fapte reale dar o dati in balarii si unii si altii cu intelegerea lor.

            1
            • Dom’le o fi nu zic nu, ma’ intra omu’ si in balarii, o corabie adevarata se clatina , sau un tractor mai paraseste campul, oameni suntem errare humanum est etc

              Te rog intinde-mi o mana de ajutor si scoate-ma din intunecimea ingorantei si promiscuitatii intelegerii fenomenului istoric, presupun ca esti de meserie, ca ai fost prea din scurt.

              Multumesc anticipat.

              8
              • Doar o idee ca n-am chef sa ma mai harai cu toti intepatii. Domitian nu ii platea lui Decebal tribut pentru ca iacesta il batuse pe Fuscus. De fapt a facut-o dupa ce Tettius Iulianus a adus revansa pentru romani tot la Tapae in anul urmator. Dacii nu erau nici primii nici ultimii care primeau stipendii de la romani ca sa nu mai atace granitele imperiului si ca sa se alinieze politicii romane.

                4
        • gogu original :

          Acel moment in care nu te prinzi ca nu conteaza DE CE ci ca A .

          4
        • Nu stiu ce istorie ai studiat tu (posibil din ceva text vazut pe facebook postat de cine stie cine) dar de fapt dacii au invadat Moesia si au facut ravagii acolo, inclusiv decapitandu-l pe guvernatorul roman dupa ce au dat de pamant cu trupele romane locale fapt care l-a facut pe Domitian sa abandoneze cucerirea Scotiei si sa vina cu toate fortele sa-i scoata pe daci de acolo.

          A urmat campania de pedeapsa care s-a sfarsit rusinos, cu infrangerea armatei romane, uciderea prefectului pretoriului si capturarea drapelului de lupta al Garzii Pretoriene (care nu a fost desfiintata, de rusine cel mai probabil, oricum sa-si spele pacatele Traian ii va folosi in linia intai impotriva dacilor dar cronicarii romani ai vremii au evitat sa scrie prea multe despre acele razboaie, de fapt a fost un fel de pact sa treaca sub tacere unele lucruri considerate nedemne pentru romani).

          Daca citesti ce scriu (cu juma de glas) unii autori romani, Domitian a fost umilit de-a dreptul iar plata tributului catre daci includea nu doar bani ci si „masini de razboi”, ingineri militari etc (si daca imi amintesc bine inclusiv dreptul negustorilor daci de a vinde marfa fara taxe in imperiul roman).

          Umilinta suferita de imperiul roman si ridicarea Daciei ca putere au fost motivele pentru care Traian a si inceput razboaiele cu Decebal atunci.

          Dacii sunt singurii inamici ai Romei care au fost imortalizati in arta imperiala romana ca producand pierderi romanilor (apar soldati romani raniti ori ucisi) si singurii carora li s-au ridicat statui la Roma, impactul lor la acel moment a fost unul semnificativ, atata doar ca nu au beneficiat in istoria moderna de o propaganda istorica similara celor produse de „vest” (nemti, britanici, francezi etc)

          Germanicii au fost un pericol umflat cu pompa propagandistica din epoca romantic-nationalista, nu au fost niciodata un pericol semnificativ pentru romani in cea mai mare parte a timpului, erau de fapt considerati niste barbari inferiori si prostanaci (cred ca de la „tratamentul” ala istoric s-au inspirat nazistii germani cu rasele lor superioare si inferioare, a fost un fel de incercare de rasturnare a viziunilor din antichitate).

          De obicei se citeaza trunchiat despre ei, doar partile „bune”, cum ca erau solizi si cu forta fizica de moment, rezistenti la foame si frig. Ce se lasa deoparte (de la acelasi Tacitus, daca nu ma insel) e ca nu aveau rezistenta fizica mai deloc (oboseau foarte repede adica), nu prea foloseau/aveau arme metalice/de fier/otel si ca de fapt romanii, care ajunsesera si inainte si dupa Varus, pana pe la Marea Nordului si dincolo de Elba, nu au inclus toate teritoriile germanice in imperiu pentru ca nu aveau nicio mare valoare. Fara resurse minerale de valoare (aur, argint, fier etc), pline de mlastini si paduri, fara orase, drumuri etc, cu o populatie raspandita ici colo si subdezvoltata. Daca aveau nevoie de sclavi ori mercenari plateau ceva sefilor locali (de destule ori pusi chiar de romani) sa le trimita ori pur si simplu faceau raiduri acolo

          Imperiul roman a cazut in urma catorva pandemii devastatoare (incepand cu cea a lui Marcus Aurelius, au mai fost cateva dupa, ultima cea din vremea lui Iustinian) cand au pierdut procente uriase din populatie, fapt care a dus la probleme sociale, economice si evident militare. Plus luptele interne aproape permanente la un moment dat, cand diverse personaje se luptau pentru tron in razboaie civile.

          14
          • Da iarasi dacii miezul. Tu esti cel cu ideile caTotilla si Rollo erau daci? Fara comentarii.

            3
            • Iti multumesc ca mi-ai raspuns mai sus.
              Nu cred ca e vorba de dacii = miezul, nici la mine nici la radu2, e vorba doar de „Hai sa ne respectam putin pe noi insine” si putem incepe prin a aprecia faptele stramosilor. Ca altfel, de unde sa luam exemplu? De la pizdificatii de prin mall-uri? Ce e un popor ce nu-si respecta stramosii?

              13
            • Mda, lipsa de argumente (ori de cunostinte, probabil o combinatie) inlocuite cu o incercare lesinata de a muta cumva discutia spre alte ere pentru ca nu poti/stii sa contrazici ce am scris strict in postarea mea (sau a celorlalti).

              Chiar e fara comentarii, n-am cum sa ma cert cu alde voi, care stiti voi mai bine pentru ca a scris cineva pe facebook sau e conform cu presupusa noua „corectitudine politica” si conceptie despre istorie (care e si informativa si formativa pentru popor, nici nu stiu care latura deranjeaza mai tare pe unii). Si nici macar n-am insinuat ca dacii au fost miezu istoriei sau mai stiu eu ce luminite ti se aprind cand zice cineva ceva de bine de ei, doar ca au fost peste germanici. Nu ma mira insa reactia pavloviana pe care o ai, un anume dresaj functioneaza poate inconstient la unii la celmai mic stimul indus.

              Nu ma pot contra cu „credinciosii” astia ca tine, e inutil

              12
              • „Si nici macar n-am insinuat ca dacii au fost miezu istoriei sau mai stiu eu ce luminite ti se aprind cand zice cineva ceva de bine de ei, doar ca au fost peste germanic”
                Dacii sunt strabunii nostri si le datoram respect. Asta se face punandu-i unde le este locul cu bune si rele. Atribuindu-le fapte di realizari exagerate doar ii acoperim de ridicol.
                Doar o „gesta” a germanicilor alora inferiori, razboiul cimbrian(113-101 i. H), vezi bataliile de la Noreia, Burdigala si Arausio. Calculeaza cam cate legiuni si consuli au pierdut romanii pana sa-i nimiceasca Gaius Marius pe germanici. Nu mai punem la socoteala ca sistemul de recrutare roman a fost schimbat fundamental tocmai din cauza invaziei cimbrilor si teutonilor alora inferiori. Si noi avem aere de superiori ca dacii au distrus o legiune la Tapae.

                • Dar care sunt faptele exagerate despre care vorbesti? Ce nu e real/realist/corect din ce s-a spus aici despre daci?

                  Nu neaga nimeni bataliile castigate de germanici de care pomenesti, dar trebuie puse in context. Ele au loc in perioada Romei republicane, sistemul militar roman e cu probleme majore (mai ales cand generalii nu sunt buni), armatele sunt conduse de doi consuli, fiecare cu idei diferite si care se ciocnesc si se schimba la fiecare a doua zi, nu exista inca o profesionalizare aarmatei etc.

                  A fost suficient ca un comandant de calitate (Caius Marius), la comanda unei armate de 4-5 ori mai mici dar mult mai bine condusa si instruita, sa nimiceasca complet triburile alea in doar doua batalii.

                  Reforma lui isi avea radacinile in ce facuse Scipio Africanul mai inainte, Marius a preluat, dezvoltat, adaptat si standardizat modelul care va sta dupa aia la baza succeselor romane si la crearea imperiului.

                  Dacii se confrunta cu romanii la apogeul lor (al romanilor) si la fel ca azi cand propaganda imperiului rus incearca sa rastalmaceasca lucrurile, la fel se petrecea si atunci cand credeau ca e rusinos sa vorbeasca despre unele esecuri

                  Asta zice Paulus Orosius, cronicar roman de la sf sec 4 si care mai avea evident acces si la lucrari scrise cu 2-3 secole mai devreme

                  https://sites.google.com/site/demontortoise2000/orosius_book7

                  „””While the Domitian himself at the Capitol was a scourge to the Senate and to the people, his enemies abroad were continually cutting to pieces his badly led armies. I should like to tell in detail of the great battles fought by the Dacian king Diurpaneus against the general Fuscus, as well as of the extent of the Roman losses. But Cornelius Tacitus, who wrote an exhaustive history of these events, has declared that Sallustius Crispus and very many other authors established the practice of keeping silence about the numbers of the slain, and that he himself preferred to do likewise.

                  Domitian, however, who was puffed up by the lowest form of vanity, held a triumph. Nominally this triumph celebrated his victory over the enemy, but in reality it celebrated the loss of his legions.””””

                  Cronicarii romani, propaganda imperiala romana, chiar si cand nu-l inghitea pe imparat, au hotarat sa treaca sub tacere numarul pierderilor, omul vorbeste de pierderi de nivelul legiunilor si chiar armatelor. Stim cu siguranta ca dacii au ocupat Moesia timp de aproape un an daca nu imi amintesc bine, eliminand trupele romane de acolo (inclusiv pe guvernator) si mai apoi inving decisiv si armata de invazie romana, pentru ca la final Domitian sa accepte sa le plateasca tribut (inclusiv ingineri si instructori militari, iar Decebal nici macar nu catadicseste sa vina personal sa semneze tratatul, il trimite pe frate-su, Diegis, ca circul sa fie complet cronicile spun ca inainte de asta Domitian a imbracat niste sclavi in uniforme dacice si i-a prezentat ca prizonieri la parada, alaturi de bogatii capturate care erau de fapt scoase din tezaurul imperial).

                  Acelasi Orosius mai spune si asta despre daci (geti)

                  https://sites.google.com/site/demontortoise2000/orosius_book1

                  „”” On the contrary, recently these Getae, who are at present also called Goths (Alexander publicly said that they must be shunned, Pyrrhus dreaded them, and even Caesar avoided them), after stripping their homes bare and abandoning them, united their forces in one body and invaded the Roman provinces. „”””

                  Poti ignora daca vrei asocierea get=got, e evident ca omul se refera la geti-daci cand ii pomeneste in legatura cu Alexandru, Pirus si Cezar.

                  Cezar, care era guvernator prin Iliria daca imi amintesc bine, pe cand Burebista elimina celtii din Moesia si pustia totul pana in Macedonia (cred ca intrau inclusiv in Iliria), a preferat sa faca stanga si sa-i evite si sa se duca sa cucereasca Galia in schimb, fiind avid de bani si glorie (eram cam falit la data aia).

                  Abia la final, dupa ce a devenit dictatorul Romei si chiar inainte sa fie asasinat, a adunat o armata de vreo 16 legiuni cu care planuia sa atace Dacia (si apoi Partia), doar ca a fost omorat chiar inainte plecarii in campanie. Asta dupa ce Burebista se pare ca l-a sprijinit pe Pompeius in razboiul civil contra lui Cezar, avea se pare si informatii si isi dadea seama de imaginea de ansamblu si politicile de la Roma si consecintele lor pentru Dacia (realiza ca Cezar ar fi dorit pana la urma o confruntare cu el)

                  Dacii au fost o primejdie majora la apogeul puterii romane, germanicii au fost una punctuala la inceputurile expansiunii Romei si la sfarsit, cand imperiul era deja demult in cadere libera din cu totul alte motive.

                  Dacii apar pe Columna folosind propria artilerie de camp, baliste, catapulte, scorpioni etc, apar asediind cu relativ succes cetatile romane (si au cucerit fara probleme inainte si cetati grecesti sau celtice), au orase si cetati din piatra masiva, drumuri pavate, apeducte etc. Esti liber daca vrei sa prezinti realizarile germanicilor in domeniu, chiar sunt curios, ori sa compari cum ii descrie Tacitus pe germanici si cum ii descrie Ovidiu pe geti/daci.

                  Scuze de offtopic, sunt un pic „incalzit” si imi dau seama ca discutia, desi interesanta (cel putin pentru mine) a deviat total de la origine

                  10
                  • Deci consulii invinsi de cimbri erau niste idioti iar Fuscus era un geniu. Asa faceau romanii, ascundeau pierderile? Nu stiu cum se face ca numai la daci le ascundeau. La Cannae, la Burdigala, la Carhae, in padurea Teutoburgica nu le-au ascuns, ce sa vezi pierderile reale din prima batalie de la Tapae le-au trecut sub tacere ca era vorba despre daci. Vorbesti despre faptul ca foloseau masini de lupta de parca le inventasera ei. Erau in contact de ceva vreme si cu grecii si cu romanii era imposibil sa nu imprumute niste ingineri de la ei.
                    Asta cu gotii=geti este tot din categoria fantasy noroc pentru fanii ideii ca a facut Iordanes niste confuzii intre etnonime ca altfel nu aveau material de fabulat. Pacat pentru voi ca materialul arheologic gotic nu se prea pupa cu cel atribuit geto-dacilor. Legat de curiozitatea ta pot sa-ti ca nu numai legat de cei doi dar si in cazul altor surse tu nu faci sub nici o forma critica textelor folosite, trebuie avute in vedere contextul, subiectivismul autorilor, corelarea faptelor descrise cu desfasurare altor evenimente conexe fie contemporane fie care au precedat sau succedat faptul descris s. a. m. d..
                    Ori tu vii cu niste citate si trimiteri pe care le-ai luat nemestecate doar pentru ca-ti sustin discursul.
                    Ca incheiere te ma contrazic odata
                    ” Germanicii au fost un pericol umflat cu pompa propagandistica din epoca romantic-nationalista, nu au fost niciodata un pericol semnificativ pentru romani”
                    Iata ce spuneai despre germanici. Si despre daci ai spus ca realizarile lor sunt superioare dand exemplul cu Fuscus si raidurile din Moesia. Eu ti-am demonstrat ca nu-i asa.

                    1
                    • Mda, am avut dreptate ca nu pot discuta cu credinciosii, credinta lor stricta bate orice dovada, logica si evidenta.

                      Ignori scrierile cronicarilor din timpurile alea pentru ca nu pusca cu credintele tale, apoi eu iti spun ca dacii foloseau artilerie de camp si aveau cetati din piatra si te intreb cum stateau „super germanicii” tai in privinta asta si tu imi raspunzi ca nu dacii au inventat catapultele (ceva ce eu nici n-am afirmat). Eu iti spun de ce scriau cronicarii vremii despre cum ii vedeau Alexandru, Pirus sau Cezar pe daci si tu te legi de confuzia geti=goti care evident n-are nicio treaba cu discutia despre getii din vremea lui Alex ori Cezar de care pomeneam. Nu stiu nici ce cunostinte ai tu despre arheologie si gotii care nu se pupa cu dacii/getii, ma indoiesc ca prea multe dar oricum aia e alta discutie despre alta perioada istorica decat cea in discutie aici

                      Pierdere de timp, desi am ceva de peirdut dar chiar ca parca e cam degeaba

                      Si da, consulii aia de la Arausio erau niste idioti, cel putin si mai ales unul dintre ei, ceea ce a fost deajuns. Armata romana la data aia si acolo era condusa alternativ de doi comandanti, unul o zi altul a doua zi. Ala cu origine nobila si cu nasu pe sus nu voia sa asculte de ala cu origini mai „din popor” (desi ala avea functia superioara), unu zicea sa faca tabara colo, ala voia dincolo, unu sa atace asa, alalalat sa astepte dincolo, armata romana era impartita si umbla ca o turma de oi sau o gaina fara cap, fara o conducere si coordonare clare din cauza asta.

                      Cand au avut o conducere unitara si un general excelent ca Marius, desi erau mult in inferioritate numerica, au sters practic din istorie triburile alea, cativa ani dupa Arausio.

                      Fuscus era un general experimentat, desi descris ca prea avantat si agresiv, armata romana avea o conducere unitara si era deja demult formata din soldati profesionisti la data aia, care deja luptasera cu dacii si reusisera sa-i impinga afara din Moesia (sub conducerea aceluiasi Fuscus cel mai probabil).

                      Romanii au pierdut razboiul ala si au semnat o pace umilitoare, cam asta le cerea Decebal

                      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/cassius_dio/67*.html

                      „”” Decebalus, the king of the Dacians, was making overtures to Domitian, promising him peace; but Domitian sent Fuscus against him with a large force. On learning of this Decebalus sent to him an embassy anew with the insulting proposal to make peace with the emperor, on condition that every Roman should elect to pay two obols to Decebalus each year; otherwise, he declared, he would make war and inflict great ills upon the Romans. „”””

                      –-

                      „””And, just as if he had won a victory, he sent to Rome, among other things, envoys from Decebalus and also a letter from the king, as he claimed, though rumour declared that he had forged it. 4 He graced the festival that followed with many exhibits appropriate to a triumph, though they came from no booty that he had captured; on the contrary, the truce had cost him something besides his losses, for he had given large sums of money to Decebalus on the spot as well as artisans of every trade pertaining to both peace and war, and had promised to keep on giving large sums in the future. The exhibits which he displayed really came from the store of imperial furniture, which he at all times treated as captured spoils, inasmuch as he had enslaved even the empire itself. „”””

                      Cireasa de pe tort e ca Decebal a pastrat si trofeele si drapelele de lupta capturate de la armata romana,recuperate mult mai tarziu de Traian, cand a reusita sa cucereasca una din cetatile dacilor unde erau pastrate.

                      Practic imperiul roman, ajuns aproape la apogeu, a fost invins, pierzand un numar mare de trupe (cronicarii lor din vremea aia vorbesc de legiuni si chiar armate distruse, si tot ei declara ca s-au inteles sa treaca sub tacere pierderile), umilit si pus sa plateasca tribut dacilor, de la sume mari de bani la trimis ingineri si artizani care sa lucreze pentru daci.

                      Ceva ce nu s-a intamplat nici dupa Carhae, nici in cazul Arausio, nici dupa Padurea Teutoborg, in toate cazurile alea romanii au respins orice incercare de pace si au continuat pana cand au considerat ca au invins si nu mai e nevoie sa mearga mai departe.

                      Sigur, au facut-o in cele din urma si in cazul Daciei, dar dupa ce au acceptat o pace umilitoare si dupa ani de rpegatire in urma carora s-au asigurat ca detin inclusiv superioritatea numerica, fapt foarte rar in luptele lor cu aproape orice inamic.

                      Ca fapt divers, i-a trebuit mult mai putin timp lui Germanicus (in expeditiile lui de pedeapsa de dupa Padurea Teutoborg) in fruntea a 8 legiuni, sa ajunga pana in nordul Germaniei (unde s-a aprovizionat de pe corabiile romane ce au ancorat pe tarmurile Marii Nordului) si sa dea de pamant cu marea coalitie de triburi germanice a lui Arminius, decat i-a trebuit lui Traian (in fruntea a 12, cred ca chiar 14 legiuni in al doilea razboi) sa ajunga la Sarmisegetuza pornind de la Drobeta (drum de mai putin de doua saptamani la pas, cu indulgenta, armatei romane i-a trebuit aprox un an sa vada Sarmisegetuza)

                      8
                    • Cine a umilit imperiul, dacii? A da asa spunea istoriografia ceausista. Tu vorbesti de evidente? Care, cele in care tratatul cu dacii s-a incheiat dupa Tetius Iulianus i-a invins si Domutian a incheiat tratatul pentru purta razboi cu quazii si marcomanii. Ce umilinta? A aia de care vorbeau dusmanii politici ai lui Domitian. Ti-am zis ca n-ai habar sa faci critica izvoarelor. Si care erau problemele romanilor de i-au batut cimbrii si teutonii? Cinducerea consulara? A functionat foarte bine in timpul razboaielor samnite si chiar punice. Deci ce mare triumf au avut dacii cand doar la un an de la insuccesul lui Fuscus, Vezina marele preot dac a trebuit s-o faca oe mortul ca sa scape cu viata din a doua batalie de la Tapae? Asta in timp ce doar nehotararea germanicilor a sakvat Roma de la distrugere dupa infrangerea de la Noreia?

                    • Aha, deci Dio Cassius era ceausist, Paulus Orosius, Crispus, Tacitus etc erau dacomani si iaca s-a rezolvat problema. Tulai Domane sau QED, vorba stramosilor romani. Eu inteleg ca exista tot felu de bolunzi care spun ca dacii au construit piramidele din Egipt ori sunt primii care au descoperit America dar miscarea de la extrema opusa e la fel de varza si de nerealista

                      Cat despre critica surselor, ca vad ca imi raspunzi doar cu „ba tu” aici dupa ce ti-am spus-o in primul meu mesaj. Odata ca Domitian semneaza pacea cu dacii dupa ce se bate cu marcomanii (pe care ii ataca el, pe motiv ca aia nu l-au urmat in razboiul contra dacilor desi aia tot isi cereau scuze si cereau pace). De fapt daca nu ma insel in acelasi an Domitian rezolva si problema marcomana si un inceput de rebeliune (a unor romani) in Germania si abia dupa toate astea semneaza pacea cu Decebal, iar Domitian mai domneste cativa ani buni dupa, fara sa o conteste, iar cel ce-l urmeaza la tron, Nerva, o respecta si el. Abia Traian decide ca nu se poate asa ceva si rupe pacea dar si el face pregatiri masive de razboi intinse pe cativa ani dupa aia

                      Pacea e evident umilitoare,nu doar Dio o spune ci si altii, mai ales ca romanii nu doar ca platesc sume foarte mari dar nu primesc inapoi nici macar steagurile de lupta pierdute.

                      Cat despre Tettius, ar trebui sa urmezi treaba cu citirea critica a surselor. Pentru ca dupa presupusa victorie zdrobitoare de la Tapae Tettius face imediat stanga-nprejur si se duce fuguta inapoi in imperiu, chiar daca era la doar o azvarlitura de bat de Sarmizegetusa, nu se duce nici macar sa-i sperie pe aia pe acolo, sa dea cu un bolovan in ziduri, sa vada si el despre ce e vorba acolo. Motivul, cica Decebal a taiat o un pic mai incolo o padure la nivelul inaltimii oamenilor, a imbracat trunchiurile in armuri si a sprijinit niste arme de copacii aia retezati, iar Tettius s-a speriat asa de la distanta si a plecat acasa imediat, fara sa verifice macar ce si cum e cu noua armata daca

                      Amu, poti spune ca dacii erau maestrii absoluti la mascare, camuflaj si inducerea in eroare a inamicului dar io zic sa fim o tara mai realisti, ca tot e site cu tematica militara, si zic ca cel mai probabil Tetius a facut o incursiune rapida venind dinspre Banat, prin surprindere, a intalnit la Tapae o mica armata daca stransa in graba din garnizoanele din zona Hunedoarei (inclusiv Sarmisegetuza) si condusa de Vezina.

                      Romanii obtin o victorie tactica pentru a puncta ceva acolo, isi dau seama ca cam asta e tot ce pot face la acel moment si se retrag inainte ca dacii sa mobilizeze alte trupe. Pentru civilii de la Roma care ar fi putut intreba de ce n-au ajuns macar pana la capitala Daciei, daca tot i-au zdrobit pe daci, cineva a inventat povestea cu armata falsa care i-a speriat din departare pe vajnicii legionari ai lui Tettius.

                      Din pacate realizez ca vorbesc mai mult singur si ca ma agit aiurea cu surse, explicatii si comparatii. Fara suparare, eu cred ca dresajul (ori, sa nu fiu rautacios, credinta) te impiedica sa analizezi ceva (ori macar sa citesti si sa intelegi la baza) chiar si cand e vorba de surse directe din acele epoci.La tine totul e filtrat si setat intr-un fel anume, nu poti procesa nimic daca nu se incadreaza acolo, contextul lucrurilor te depaseste, la fel si posibilitatea de a face comparatii si conexiuni logice si punctuale. Ori pur si simplu ignori tot ce nu-ti convine ori nu pusca cu viziunile tale

                      8
      • Vad ca nu ai prins ironia!

        1
      • 5. ȘMEKERYA

      • remember_gogu_constantinescu

        domnu moto, io nu-s istoric dar mai am habar că triburile germanice erau multe si mărunte. Ori a compara câteva triburi dacice (pe care îl mapezi cu strictețe și succes poporului român) cu întreaga paletă a triburilor germanice eee cam forțat. dacă vrei comparare de palete atunci compară triburile trace cu triburile germanice. Atunci să mai vedem ce și cum.
        și dacă tot vrei să pornești discuția poate mai bine o pornim puțin de la genetică ca nu de alta dar pare-se că în perioada ceea eram destul de înrudiți …

        1
        • @remember_etc

          Nu te supara, dar mai citeste o data ce am scris. Nu de alta, dar nu vreau sa scriu ca dumneata faci parte din categoria celor ce citesc un text si nu inteleg ce au citit. Concluziile trase de dumneata se potrivesc precum nuca in perete cu afirmatiile mele. Spre exemplu comparatia nu era intre triburi si numarul lor ci in REUSITA actiunilor intreprinse. Ce e asa greu de priceput??????

          Si ce vrei dumneata sa discutam despre genetica??? Dacii practicau inhumarea dupa incineratie, astfel ca bazele discutiei devin destul de subtirele. Mai ales daca adaugam cateva mii de ani dupa incinerare-inhumare.

          Asta ca fapt divers: cum se face ca culorile nationale, albastru galben rosu se regaseau in steaguri tinute ascunse in lada de zestre, sau pe portul popular, de taranii ardeleni cu muuuuult inainte de pashopt? se mai regaseau aceste culori in mormintele regilor traci din Bulgaria de acum, se mai regasesc pe emblema Leg V Macedonica si pe Leg XIII Gemina ( ambele recrutate din Macedonia -Tracia, asta cf rarissimului document ramas de la Imperiul Roman de Apus, Notitia Dignitatum . si ma iei dumneata cu inrudirea cu germanicii etc.

          mai lasati-l naibii pe boul boia

          12
  2. Proiectilul de 155 mm Bonus, fàcut în colaborare de Bofors si Nexter e mult mai smecheros, fiindcà se dedubleazà si este autonom în càutarea si lovirea tintei :

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bofors/Nexter_Bonus

    5
  3. Oare cat costa? Ca Excalibur nu e ieftin deloc…

    2
  4. Din ce am gasit, BONUS 155 e cam 10.000USD (sau Euro) .. fata de $70,000 la Excalibur, care initial era pe la 115k USD
    Deci BONUS pare de vreo 5-6 ori mai ieftin decit Excalibur… daca pretul gasit de mine e corect (si real).
    Krasnopol o fi vreo 5000-6000 $ sau Euro … ma gindesc.

    Oricum, daca e sa-l folosesti pe un tanc sau blindat , de 300k-3M, atunci merita banii, mai ales BONUS.

    3
  5. Cockerill a apelat la ucrainieni pentru rachetele Falarick. http://www.luch.kiev.ua/en/ .Puteam si noi sa luam ceva de la ucrainieni din tot ce produc ei.

    1
  6. Asa se explica loviturile alea precise de artilerie de loveau fix pe adversar cu ele.

    4
  7. sorin.vasile

    Exista un proiect de bomba mortier 120 ghidat laser
    Se mai stie ceva de el?
    Ar fi bun si ca bomba pentru drone

    2
  8. Ghita Bizonu'

    Iluminatu tintei ?

    Drone.. din alea de jucarie ..

    3
    • Drone sau observatori inaintati de artilerie. Dejavantajul dronelor e ca sunt detectabile. Laserul are dezavantaje.

      1
      • dezavantajul la observatori e ca daca sunt detectati sunt pa…dar la razboi ca la razboi..

        1
        • A fost un caz la englezi. A nimerit o patrula peste ei dupa ce le dectasera transmisiunile. Si inca unu in Ulster. Tocmai de-asta elvetienii folosesc porumbei calatori. Old school

      • Herr Von Renn Weg

        Riscul pt observatorii inaintati ar putea fi rezolvat prin montarea laserului pe o instalatie de sine statatoare, impreuna cu o camera video, care sa fie amplasata la o distanta de observator care sa ii ofere acestuia din urma siguranta in timp ce opereaza instalatia mentionata prin intermediul unui… laptop si conexiune cu fir…
        La cate componente hard performante exista in ziua de azi… sunt sigur ca se poate rezolva ceva!

        4
        • exista asa ceva dar trebuiesc montante in prealabil si pe un camp de lupta fluid e mai greu.
          poti sa le pui si sus pe niste barne sa vezi peste obstacole. trebuie sa le si iei inapoi…practic cu cat stai mai mult cu atat esti mai expus.

          e mai simplu sa le folosesti sa transmiti si dupa sa o iei la pas sau sa iti tragi plasa pe cap dupa caz

          1
          • Herr Von Renn Weg

            Pai… cum sniperii reusesc sa se puna in pozitii strategice in prealabil atacului, la fel ar putea fi amplasate si aceste echipamente care sa acopere o „kill zone” foarte larga… Intr-o cladire de valoare redusa, intr-un copac/padure, pe un stalp de e electricitate care nu atrage atentia… iar cand apare ziua si minutul oportun, ai senzorii pe pozitie gata pt „plug
            & play”. Recuperarea lor facandu-se cand si daca ar fi sigur, dar discutia aici era ca acestea vor fi bombardate din cauza ca laserul se dezconspira cand este activ…
            Poate problema cea mai mare aici ar fi costul amplasarii si abordarea ca dispensabili a unui numar crescut de senzori si lasere…

            2
  9. Armamentul de precizie e extrem de folositor.
    Vezi evoluția bombelor de avion.
    Costa mai mult o bomba clasica transformată prin kit in bomba de precizie.
    Dar lansezi una și economisești sute din alea ” proaste” care erau necesare sa neutralizezi aceiași tinta. Basca mult mai puțini civili uciși , răniți.
    La școală militară de tip sovietic , neimportant.

    Și la artileria reactiva e aceiasi tendința către precizie .
    Identic la obuziere, lansatoare de bombe, precizia devine tot mai mare și mai necesară.

    E important sa ai unde sa realizezi armele astea.
    Adică industrie autohtona.
    Ucraini nu au devalizat propria industrie de arme ca alții. (Și se vede)
    Nici polonezii. Nici măcar bulgarii sau sârbii.
    Cred că noi vom fi depășiți și de Albania . Conducătorii ăștia de acum ( și din trecut) sunt efectiv la pământ d.t.p.d.v.

    13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *