Acordați Moldovei statutul de candidat la UE, spun europarlamentarii

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul UE salută cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, spunând că țara este pe drumul cel bun în adoptarea reformelor cheie.

Textul, aprobat prin ridicarea mâinii, spune că Moldova a fost afectată în mod disproporționat de războiul rusesc din vecina Ucraina. (RA) Acest lucru se datorează în principal sosirii a peste 450.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei – dintre care aproape 100.000 rămân în Moldova – dar și din cauza pierderii comerțului și a creșterii prețurilor la energie și transport. (RA)

În acest scop, deputații europeni solicită UE să ofere mai mult sprijin țării, adică prin noua asistență macrofinanciară, măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și comerțului și sprijin continuu pentru gestionarea refugiaților și în scopuri umanitare.

 • Oferirea Moldovei o nouă asistență macrofinanciară
 • Integrarea țării în piața unică a UE și consolidarea cooperării sectoriale
 • Îngrijorare serioasă cu privire la evoluțiile de pe teritoriul regiunii transnistrene

Acordați Moldovei statutul de candidat la UE

Pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul salută cererea oficială de aderare la UE a Moldovei din 3 martie 2022 și spune că UE ar trebui să îi acorde statutul de candidat, în conformitate cu articolul 49 TUE și „pe baza meritului”. Între timp, Uniunea Europeană și Moldova ar trebui să continue munca pentru integrarea țării în piața unică a UE și pentru cooperarea sectorială consolidată.

Deputații solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistența sa deplină în timp ce aceasta este în desfășurare. Ei spun că, fără a prejudeca conținutul avizului Comisiei, autoritățile moldovenești sunt, fără îndoială, pe drumul cel bun, adoptând reforme cheie, în special în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului.

Creșterea temerilor cu privire la evoluțiile din Transnistria

Rezoluția exprimă, de asemenea, profundă îngrijorare față de evoluțiile recente de pe teritoriul regiunii transnistrene, care a fost martoră la o serie de „incidente de securitate” în aprilie,

considerate de europarlamentari drept acte de provocare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă. De asemenea, ei reiterează sprijinul Parlamentului pentru o „rezolvare politică cuprinzătoare, pașnică și de durată a conflictului transnistrean”, adică bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu înlăturarea forțelor ruse aflate acolo.

Extorcare de energie de către Rusia

Parlamentul subliniază că este inacceptabil faptul că Rusia și-a armat aprovizionarea cu gaze pentru a exercita presiuni politice asupra Moldovei pentru a influența traiectoria politică și orientarea geopolitică a țării – în special după recenta trecere a guvernului pro-occidental al țării. Deputații solicită Comisiei și țărilor UE să sprijine Moldova în asigurarea independenței energetice, a conectivității, a diversificării și a eficienței, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.

Sursa: Parlamentul UE

49 de comentarii:

 1. E bună pentru punctaj această declarație. Dodon așteaptă cu inima la Nistru să revină Armata Roșie eliberatoare care să dezrobeasca Moldova (dacă se poate, până la Carpați) de sub jugul nazist și fascist al românilor, sau ce kkt mai îndrugă propaganda sovietică de 80 de ani încoace

  23
 2. Politicienii moldoveni au fost ca si politicienii romani au mimat munca si au furat cat au putut. De isi faceau treaba astazi Moldova avea alta situatie si nu mai era cu sabia la cap.

  Poate se trezesc si ei in sfarsit si inteleg cine e dusmanul si cine e prietenul.

  21
  • Haida de,ăștia îs gata sa fie guvernul democratic din exil sau sa îmbrățișeze cu tristețe realitatea ocupației.

   La fel ca fartatii lor ucrainieni cu G-Klasse care stau de 2 luni în concediu în Poiana Brașov în timp ce alții stau în Azovstal.Intr-o lume dreapta ar trebui ca cele 2 categorii de oameni sa se întâlnească sa o dea parte-n parte.

   29
   • aia cu G-clase sunt elita lor, care trebuie protejata, rasa ariana pura si superioara care se trage direct din Rurik 🙂

    20
    • Până acum 2 luni când spuneai Ucraina, te gândeai la mafie, raketi, prostituție, trafic de orice. Acum sunt îngeriii Europei, nemuritorii, neînfricații , spaima Estului.

     21
     • Stiu ca esti rusofil, du-te in orasele alea mari si mijlocii din Rassya, ca prea ii pupi peste tot pe muscali.

      13
     • Uimitor ce pot face câțiva baieti hotărâți în circumstanțe grele…

      12
     • „Până acum 2 luni când spuneai Ucraina, te gândeai la mafie, raketi, prostituție, trafic de orice” asta gandesc unii mai nedezvoltati din anumite puncte de vedere…
      Cand zici „Romania” la ce ar trebui sa se gandeasca restul europenilor?
      Fie ca ne place sau nu, ucrainienii au demonstrat ca sunt mai seriosi, neinfricati si mai hotarati decat romanii, de la presedinte pana la taranul cu 4 clase care moare in Azovstal.
      Ucraina a trecut cel mai oribil test prin care poate trece o tara.
      Romanii oare s-ar ridica la asteptari? Mai bine sa nu trecem prin testul asta vreodata!

      29
      • Noi am trecut restul asta de mult,dar nu cu tine,si tare ma indoiesc ca erau stra-strabunicii tai pe acolo

       12
       • Atacuri penibile la persoana am mai vazut, dar esti primul care zice ceva de stra-stra-bunici lol. Suntem 100% convinsi ca ai fost la Plevna si Marasesti cumetre 🙂

        Fun fact: Pot sa confirm ca tatal bunicului din partea mamei a luptat in prima cafteala mondiala de partea austo-ungariei in Italia, el fiind de loc de pe undeva din Transilvania :)) nu prea a avut de ales, pe atunci nu era cu figuri de genul „nu ma duc ca nu lupt eu pentru Iohannis sau Kaufland” sau „plec in Germania la rude”.

        5
        • 😀 sa trezit eroul din tine sa isi aminteasca de de aia care au luptat pt el, ca sa nu trebuiasca sa lupte el acum, ca daca era sa lupte ii e frica ca o sa lupte singur, ca vezi doamne altii o sa fuga sau sa se predea,ca doar na cu cat interesele rusie incep sa loveasca puternic in interesele Romaniei,tre sa sondeze si serviciile rusiei cam ce raspuns ar da populatia apta de lupta intr-un conflict chiar si de scurta durata ,si daca ai gasi o gramada care s-ar vaita ca tine pt cine lupta si ca mai bine fug si nu o fac la momentul in care apare criza ,rusii ar avea aceeasi surpriza ca in Ucraina

         2
         • * s-a
          Nu prea ai priceput nimic din comentariile scrise de mine din ce vad, e ok, pana la urma nici nu e vina ta. Imi pare sincer rau dar nu pot sa te ajut cu nimic.

          3
     • si care-i opozitia dintre termeni? nu pot fi mafioti raketi neinfricati, spaima estului?

      4
 3. Foarte buna inițiativa.
  Dar onor statul român, cu ce ajuta Moldova ?
  – A finanțat înlocuirea caii ferate de la ecartament rus la cel european ?
  – A ajutat Romania construirea unei autostrăzi lunga cat Moldova și legata la ambele capete de sistemul de autostrăzi românesc ? ( Care e inexistent si ne mai și miram de ce investitorii străini baga banii in industria maghiara, poloneză , cehă și slovaca)
  – A realizat ceva RO împreună cu BNR împreună cu guvernul moldovean și BNM pentru armonizarea celor două monede naționale? Leul românesc și cel moldovenesc ?
  Cu o posibilă confluire a monedelor in una singura ?
  – Avem gaz pentru a alimenta Moldova ? Că conducta e construita dar cam goala.
  – Da curent electric putem livra suficient in cazul unei decuplari energetice a Moldovei de la Ucraina ? ( că mai nou rușii bombardează statile de transformare din marile orașe ucraine )

  Sunt întrebări simple , civile și fără implicații militare dar în afara de cerut mereu unirea cu forța ( adică viol conform codului penal ) nu am habar să fi făcut ceva in 32 de ani.
  Doar vorbe , tromboane, minciuni si manipulări.

  O unire nu se face prin OUG , anexare militară și nici prin șantaj.
  In Rusia e regula/ normalitatea. Nu in UE.

  12
  • Cat tupeu sa ai, sa zici ca statul roman nu a facut nimic pentru Republica Moldova?

   In timp ce molotovenii nu au facut nimic decat sa ceara bani incontinuu, fara a face reforme sa macar vreun pas vizibil catre Vest/Romania. Noi, le-am tot dat bani. Huila, carbuni, motorina, microbuze scolare, gradinite/licee/parcuri/biblioteci/teatre etc. reabilitate pe banii nostri. Si multe, multe altele.

   Tot ce intrebi tu e in mare parte vina Republicii Moldova. Ce dracu doreai, sa ii obligam?

   Si tu mai intrebi ce a facut Romania pentru molotoveni. Durerea mintii.

   67
   • @ionut
    Cu romani că matale , nici peste 100 de ani nu se va unii Moldova cu România.
    Stai liniștit. E garantat.
    Prea multa Antena 3. Făcea priza bine Băsescu la cei ca dvs. când vorbea de unire , obținea și cetățenia moldovenească.
    Se visa unificatorul patriei.
    Și naivi să îl creadă , cu grămada.
    PS.
    Ce a făcut România pentru Moldova în 32 de ani , e agal cu investițiile Udrea în terenurile de fotbal in panta și donarea de pantofi cu toc sinistraților de după inundații. Adică finanțat clientela .

    Sa vad ce mai debitați când rușii vor ” elibera” și Transnistria iar Maia Sandu va fi și ea catalogata ca nazista. Nu înțelegeți lumea pe care trăiți.
    Identic ca o grămadă de români care stau de ani de zile in Italia fara să priceapă nimic din ea.

    17
    • A3 cu Marinaurul nu se prea pupau….chiar deloc aș zice.

     6
     • doar la capitolul lipsa de scrupule unde isi luau si limba prin gurita, nu doar ca se pupau.
      Au stat ei in trasee opuse, nu zic ba, dar cand unu’ mic si plin de zahar pe numele lui „Interes” trecea prin no man’s land, lasau toate puscoacele si grenadele si se pupau de mama focului.

      3
    • care teren,ăsta?!
     https://tikitaka.ro/teren-de-fotbal-in-panta/
     dar salile de sport ale sublimului si irepetabilului nastase nu te jenează?!

     2
    • Ce sa „debitez”? Nimic, moldovenii si-au facut-o cu mana lor.

     Orice se va intampla de acum incolo in acel asa-zis „stat independent si neutru”, e pe barba lor. Chiar si acum, in al doisprezecelea ceas, aud ca inca o dau inainte cu neutralitatea. De ex, ca au refuzat sa isi dea cadavrele de Mig-29, care stau si ruginesc in soare, la Ucrainieni, pentru ca nu vor sa supere Rusia.

     E de rasul curcilor. Romania a facut de ajuns, gata. Nu poti ajuta pe cineva care nu vrea sa se ajute singur. Mai ales cand este si nerecunoscator.

     3
     • Lasă atitudinea asta de mascul respins gen i-am dat si cafea, si flori, si huila…nu e loc de asa ceva cand vine vorba de interesul unei națiuni

      2
      • Si ce interes avem noi în Moldova, ma rog eu? România are 0 beneficii reale dintr-o unire cu ei, doar Moldova are de câștigat. Le urez o independenta plăcută. Va fi una de succes, clar.

       4
   • Ajutorul romanesc pentru Moldova e fix pomana pentru tiganii din cimitir. Atitudinea reciproca la fel. Nu a existat niciodata un program coerent de promovare culturala a Romaniei. Daca imaginea tarii dincolo o face Proteve atunci cum sa te astepti de la moldoveni sa isi construiasca idealuri cu Bucurestiul impreuna ?! cu d-al de Las Fierbinti ? cu securisti ca patronii de trusturi ovationati de toti poporenii si menajati nu doar de politicieni ci si de institutiile care au legi la indemana sa ii scoata din viata publica si sa le ia banii furati pe prosteala oamanilor.
    Cu toata ura pe care o au fata de rusi, jumate din ei le construiesc buncare oligarhilor de la Moscova iar cealalta jumatate invata limbi occidentale in Italia, in Germania sau in Elvetia… acolo unde au si o perspectiva sa isi scoata familiile din rahat cu cat ii duc oasele si capetele pe fiecare. La rusi castiga la fel cat la nemti fara sa trebuiasca sa invete limbi „straine”.Oare unde s-or simti mai bine oamenii aia ? cum sa il acuzi pe om ca voteaza de foame daca dinspre maretia occidentala nu primeste decat bla-blauri ? cat i-ar costa pe moldoveni gazul romanesc la pretul pietei, prin comparatie cu ala rusesc ? sau curentul ?

    Aia sunt in general oameni cu picioarele pe pamant, circul propagandei de la bucuresti e apa chioara pentru unii care au trait ani de zile fara politie si armata, colaborand ca sa supravietuiasca cu bandele criminale … Spirit civic ? in 2016 fara sa aiba vre-o speranta ca ar putea sa ii ajute cineva au iesit pe strazi sa-si piarda dintii piept in piept cu politia oligarhilor. Ar trebui sa invatam de la ei cum se trece prin ziduri cu demnitate in loc sa fluieram la ei de pe cal.

    10
   • Aia fac si americanii, francezii, britanicii prin Africa, America de Sud si pe unde mai au ei de dat pomeni, nu trebuie sa ne pupe cineva papucii si sa se culce cu noi pentru atat. Cam multe inimi pentru ce aproape nimic ai spus, s-au activat prostacii si pe aici?

    1
  • Nu i am ajutat pe moldoveni cu nimic. Doar ca le am dat bani si le am revonat si construit scoli, gradinite, parcuri etc.

   7
  • ce a făcut mai exact nastase/iliescu/pdsr pentru ei?….ca de ei nu te atingi doar de “”chior “ si tuta blonda.

   1
  • Rez Voluntar

   Ajutorul pt RM nu e niciodata destul.

   Dar gresesti neluand in considerare proportiile.

   Cand Romania trimite 100 milioane de euro, e ca si cum ar pompa in Romania 5 Miliarde de euro. (Calculat pe baza raportului bugetelor armatei dintre cele 2 tari. Care ajuta nu ia doar la calcul compararea economiei, ci bugetul rezultat colectarii fiscale)

   7
 4. Mea culpa daca am citit prostii, votul de admitere nu trebuie sa fie dat in unanimitate ?
  Ca inteleg ca Ungaria baga batul prin gard si pentru Georgia !

  4
 5. Cat timp nu scapa R. M de Transnistria, nu intra in UE. Restul… promisiuni, sperante si povesti.

  6
 6. Romania a dat pasapoarte RO la tot Moldvenii de dincolo de Prut. Ca erau sau nu pur singe sau rusnacii tot le dadeau. Ati citit cazul cind o singura adresa de domiciliu avea 200 de beneficiari :). La toate ambasadle ocidentle din USA or EU , moltoveanu statea la coada sa’si dipuna actili .
  Cum ce a facut Ro pentru Rep. Moldova? asta a facut , ia incetatenit sa poata calatorii in EU si sa poata lucra in EU ( nu Romania).
  Ce credeti , depuneau actele din patriotism? Vax albina. Sa vad acum daca ii pune pe numar de capete moldovenesti la inventar , ca tot se face numaratoarea si apelul general la ce populatie a mai ramas prin RO.

  14
 7. Off topic! Ucraina a notificat oficial Moldova ca vrea sa cumpere cele 6 MIG 29. Moldovenii spun ca fiind neutri nu le pot da……. Parerea mea….. Moldovenii se intleg cu ucrainienii la o suma… Pentru acea suma Romania cumpara MIG 29 de la ei si il dau Ucrainienilor., putem da si MIG -uriel noastre pentru piese….De banii care trebuie dati moldovenilor le dam 15 buc MIG 21 Lancer sau mai multe , inarmate pana in dinti,,,, Castiga Moldova, Ucraina si Romania. In caz de bubuiala in Moldova MIG-urile vor pulveriza Transnistria si GOTR, nu mai zic de sprijinul Ucrainienilor, care ne sunt datori…

  2
  • Cu o singura mentiune , mig urile molodvenesti nu prea zboara.

   1
  • Ai sărit tirul de piloți din Vietnam pentru noile miguri moldovenești. La o adică ar putea sa le ia și pe alea de atac la sol, cred că vreo 30 am numărat la Bacău pe google Earth acu vreo câțiva ani, vietnamu are mii de specialisti

   1
 8. Dacă Ucraina și Moldova vor intra în UE în condițiile actuale, această aderare va însemna pur și simplu instabilitate în Sistem.
  Adică ce spunea Edward Lorenz încă din 1960 despre Teoria Haosului, teorie foarte dragă tov. Gherasimov!
  Am impresia că, la un moment dat, rușii vor încerca să ne reunifice cu forța!
  Cei care vor Unirea cu orice preț nu suflă niciun cuvințel despre Autonomia Găgăuză. De ce oare?

  3
 9. Salut ramai mirat cand vezi ca unii care traiesc in Romania si sunt atinsi de propaganda rusa , nu inteleg de ce sa validat msjul acelui tip Romania nu a facut nimic pentru Moldova dar tu ce ai facut pentru tine insuti ca sunt convins ca esti un oarecare si vorbesti asa cu aer de superioritate . Pune mana si citeste presa , dute vezi in Chisinau cam ce am facut din leul romanesc, vezi gradinitele , liceele , vezi ca si in Transnistria au ajuns vaccinurile contra COVID 19 din banii nostri. Instittul cultural roman de fiecare data cand face ceva actiuni sar moldovenii ca ei sunt neutri si indepedenti dar vor sa ii imbratisam sa le rezolvam noii problemele ,sictir cu doar da-mi Era un moment bun acum cu razboiul din Ucraina sa realizam unirea,dar ei vor doar banii de la UE de la noii, de la US.Maia Sandu are acte romanesti dar are porniri patriotice moldovenesti atunci sa isi asume gestionarea problemelor si sa nu tot cerseasca. Politica noastra ar trebui sa fie gestionata pentru propii romanii pentru curatenia ograzi noastre , sa gestionam resursele noastre si sa incepem sa pornim proiectele pentru tara.Nu le pasa clasei politice de tara o dam cu umbrela NATO si nu facem nimic, am vazut declaratia lui Dancu ieri cu skyceptor eu incep sa cred ca e asa de forma acest mare ministru al aparari si ca e doar cu pr de publicitate nu pentru a rezolva ceva pentru armata.Ar fi trebuit sa invatam din razboiul din Ucraina si sa crestem atentia acordata armatei dar noii zero,zero ,zero si suntem mai atenti fata de RM si problemele ei externe decat a vedea problemele cetatenilor din tara, nivelul de trai e in o degradare continua , scaderea populatiei , economie, armata,sanatate,invatamant tot e zero si o stim f bine totii dar ei sunt interesati de aliante si de pensiile speciale, ar trebui sa importam niste suedezi si germanii la conducerea tarii iar clasa noastra politica sa o trimitem la Poarta Alba. acum vedem ce isi doresc basarabenii nu unire si reintoarcerea la mama ei ci isi doresc statalitate si nu o mai bagati ca au crescut cu propaganda ruseasca ca au trecut 30 de ani si au studiat si au acte romanesti o f mare parte a basarabenilor si pur si simplu nu isi doresc UNIREA .

  7
 10. V-am scos in lume, stefan60, v-a dat Baseacu pasapoarte sa nu muriti de foame. E de mirare cum numai la pomana va ganditi: ba de la UE, ba de la Rusia, ba de la Romania….v-ati dovedit niste pomanagii. Speranta voastra sta in fetele pe care le trimiteti la produs in Europa. In rest, umpleti birturile cu banii de afara si lasati pe nu stiu cine sa fure 1 miliard din banii de la gura voastra – sunteti cea mai saraca tara din Europa, cea mai corupta si cei mai lipsiti de credibilitate. V-ati comportat si o faceti inca ca niste curve. Dupa mine v-as lasa in mamaliga voastra cu alde Dodon sau un alt Voronin sa va sature de „bunastarea” ruseasca. Cum stati demografic, moldovene, cand va pleaca toti tinerii si raman numai uscaturile zbarcite ca tine? Cate milioane ati pierdut pana acum? Sunteti imaginea cea mai clara a unui dezastru dar tot fuduli va tineti ….rupti in cur dar fuduli ….vai de capul vostru!

  13
  • „Cum stati demografic, moldovene, cand va pleaca toti tinerii si raman numai uscaturile zbarcite ca tine?”

   Rade ciob.

   4
   • Checkmate – asta e un raspuns de gradinita, de pilde biblice ( cu paiul in cazul asta ) din care popii au raspuns la orice dar nu ofera nici-o solutie – ma asteptam la mai mult de la tine. Daca n-ar fi Romania sa mai arunce cate un os, sa o scoata din kkt … ce solutii ar avea? Cu o economie bazata pe banii trimisi de cei plecati datorita pasapoartelor romanesti, cu cel mai mare volum de export pe piata romaneasca si o armata straina pe teritoriul lor…. ce tara e Moldova? Daca n-am fi fost noi – pe care moldovenii ne repudiaza ( poate nu tu personal – nu stiu daca esti de acolo) – restul lumii trebuiau sa trimita neancetat tiruri de ajutoare pentru supravietuire. Noi nu avem nevoie de Moldova – putem , binemerci, sa uitam de ei – dar ei au nevoie de noi? Este altcineva direct interesat de bunastarea lor ( pentru ca sunt sange din sangele nostru )? Daca Rusia ar ataca Moldova …. moldovenii dau vreun motiv romanilor sa fie ajutati? De ce ar curge sange romanesc pentru ei cand de 30 de ani pleaca urechea la prostiile Kremlinului si, constant – indiferent cine e la putere – ne acuza ca vrem sa le dizolvam statul?

    2
 11. Ce pretenții să ai când niște medievali antiromâni , cu rușii / ucrainienii în suflet dar cu boul ( !!! ) pe steagul României , folosesc încă limba rusă / ucrainiana și caractere chirilice în comunicarea pe FB și cerșesc ajutoare de la cine pot .
  #mUE bă, jigodiilor !
  Bă , capul.la bou pe steag vă reprezintă …
  Păcat de moldovenii adevărați , încă separați de România .
  Marele Eminescu i-ar fi blestemat într-o nouă Doină …
  Polonezii aveau o denumire asemănătoare cu Vlăhia pentru zona denumita azi ca fiind Sloviansk , iar republicile separatiste de azi erau denumite hatmaniile Moldovei …
  Se încearcă ștergerea istoriei Moldovei de cate ucrainieni și evident de către ruși.
  Dar istoria nu minte , lângă Odessa încă există o localitate moldoveneasca , în prezent este un cartier al Odessei : https://ro.wikipedia.org/wiki/Cartierul_Moldoveanca

  4
 12. Daca se poate va rog frumos, sa nu mai puneti secera si ciocanul simbolul comunismului blestemat pe culoarea rosie din tricolorul Romaniei si al Basarabiei (pt mine republica moldova nu trebuie a existe ea fiind o facatura sovietio-russo-bolshevica). In compozitia tricolorului romanesc rosu inseamna altceva nicidecum comunismul nemernic!!!!
  Basarabia toata pana la Nistru, Dunare si Marea Neagra, trebuie sa se uneasca cat mai repede cu Romania plus regiuniile locuite majoritar de romani din actualul Cernautzi oblast, cat mai urgent aceasta fiind o chestiune de securitate pt tot poporul roman si Romania unita!!!!!

  3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *