Planul Poloniei de a cumpăra Patriot se îndreaptă către un eșec?

WASHINGTON – Planul Poloniei de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriene Patriot de la armata americană s-ar putea îndrepta către eșec, urmare a unor discuții recente între cele două guverne privind cât de multă tehnologie poate fi transferată în Polonia și când se așteaptă livrarea sistemelor dorite de către Polonia.

Polonia părea că a făcut progrese cu guvernul american cu câteva luni în urmă, când a anunțat în martie că a trimis o scrisoare revizuită de solicitare către SUA pentru opt baterii de apărare și rachete Patriot produse de Raytheon pentru programul său Wisla și spera să semneze un contract până în noiembrie.

Dar șansele de semnare a unui contract pentru Patriot până la sfârșitul anului sunt tot mai mici, potrivit ziarului polonez Dziennik Gazeta Prawna, care a raportat pentru prima oară știrea referitoare la o întâlnire săptămâna trecută între ministrul adjunct al apărării Poloniei, Bartosz Kownacki, și oficiali din Departamentul Apărării al Statele Unite. Rapoartele indică faptul că cele două guverne au ajuns într-un impas în urma presupusului refuz al Statelor Unite de a transfera anumite tehnologii-cheie pe care Polonia ar dori să le achiziționeze ca parte a acordului Patriot.

Polonia a anunțat acum un an că dorește să cumpere baterii Patriot produse de Raytheon, dar nu în configurația actuală oferită pe piața internațională. În schimb, ministrul apărării a surprins pe toți cei implicați atunci când a afirmat că Polonia dorește ca Patriot să dezvolte Sistemul Integrat de Conducere a Luptei (Integrated Battle Command System – IBCS) dezvoltat de Northrop Grumman și destinat viitorul sistem integrat de apărare antiaeriană a Forțelor Terestre ale Armatei SUA (Air-and-Missile Defense – IAMD), care va înlocui Patriot.

Problema majoră cu o astfel de solicitare este că Forțele Terestre ale Armatei SUA vor dispune de IBCS cu o întârziere de patru ani și nu va atinge o capacitate operațională inițială până în al treilea trimestru al anului fiscal 2022.

Polonia dorește livrarea primelor două astfel de sisteme în 2019. În acest sens, Raytheon a venit cu o soluție provizorie pentru bateriile Patriot care urmează să fie lansate înaintea IBCS.

Dar, chiar dacă Polonia urma să obțină în cele din urmă IBCS, eventual chiar achiziționând-o înaintea Forțelor Terestre ale SUA, guvernul Statelor Unite, potrivit rapoartelor, nu va transfera tehnologia către polonezi, ceea ce contravine obiectivelor țării de a-și construi o baza industrială de apărare semnificativă.

„Este o provocare dificilă înaintea noastră”, a declarat vice-ministrul apărării naționale a Poloniei, Tomasz Szatkowski, pentru „Defense News” într-un interviu din 23 iunie.

„Vrem să construim un astfel de sistem și dorim să-l construim cu aliatul nostru cheie, adică SUA. În același timp, acesta este un capitol foarte dificil în dezvoltarea acestor sisteme. Am dori să achiziționăm un sistem care să funcționeze pentru mai multe decenii. Am dori să cumpărăm un sistem interoperabil cu forțele americane și, de asemenea, dorim să implicăm și industria poloneză „, a spus el. „Deci există multe provocări.”

Szatkowski a remarcat că există multe întrebări fără răspuns legate de IBCS, inclusiv prețul sistemului. În timp ce Polonia este încă „angajată în program”, a spus el, „va dura ceva timp până ajungem la nivelul [Scrisorii de acord].

Într-o declarație trimisă Defense News, Compania Raytheon rămâne optimistă: „Raytheon susține atât guvernul Statelor Unite cât și cel polonez în negocierile WISLA aflate în curs. Suntem încrezători că achiziția sistemului Patriot de către Polonia va permite armatei poloneze sa apere suveranitatea Poloniei, in același timp avându-se în vedere și cerințele Poloniei privind transferul de tehnologie și participarea industrială. ”

Obiectivul Poloniei de a procura un nou sistem modern, extrem de mobil, care oferă protecție împotriva amenințărilor la 360 de grade, a fost de durată și a urmat un drum sinuos. Țara a vrut să obțină ceva rapid, deoarece comportamentul rusesc din regiune continuă să provoace temeri. Inițial, în competiția pentru programul Wisla, a fost Patriot, sistemul de apărare antiaeriană medie extinsă al Lockheed Martin, sistemul israelian „David’s Sling” (Praștia lui David) și o ofertă a unui consorțiu francez. Polonia a renunțat la sistemul MEADS aflat în dezvoltare și David’s Sling, acum câțiva ani.

Germania și Italia continuă dezvoltarea programelor MEADS și se așteaptă ajungerea la un acord de construire a sistemului până la sfârșitul anului după alegerile din Germania. Polonia pare să fi luat o decizie în 2015 pentru a cumpăra Patriot, însă alegerile din noiembrie au schimbat aceste planuri, deoarece noul guvern a optat pentru reconsiderarea deciziilor recente de achiziție pentru a include Wisla.

Acum, Polonia se confruntă cu opțiunea de a amâna achiziționarea unui sistem de apărare anti-rachetă pentru a cumpăra în viitor armata americană care să-și îndeplinească cerințele sau să cumpere altceva care va fi disponibil acum, chiar dacă nu îndeplinește cerințele necesare. Și chiar dacă Polonia a decis să se alinieze la programul forțelor terestre americane, participarea industrială în fața căreia guvernul polonez părea de neclintit, acum se pare că nu mai rămâne în discuție.

Polonia dorește să se alinieze cu armata americană și capacitățile sale, ceea ce are sens, cu excepția zonei de apărare antirachetă, a remarcat o sursă din industrie. Armata S.U.A. are atât de multe sisteme AMD capabile acum, de la Patriot la sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) și există atât de multă redundanță, încât există mai puține stimulente pentru a se grăbi să construiască o capacitate de apărare antiaeriană de generație următoare.

Armata nu se află doar în întârziere cu dezvoltarea sistemului IBCS, dar nici nu se grăbește pentru organizarea unui concurs pentru un nou radar de 360 de grade. Planurile anterioare de a achiziționa un nou radar a fost de a organiza o competiție pentru radar în 2017. În schimb, armata va începe doar un efort competitiv în anul fiscal 18, ceea ce înseamnă că un sistem complet integrat AMD nu va fi gata mai devreme de zece ani, având în vedere durata medie a unui proces major de achiziții în sistemul guvernamental din SUA.

Polonia a păstrat alte opțiuni deschise în timpul perioadei de negociere cu guvernul S.U.A., inclusiv continuând să discute cu Lockheed Martin despre MEADS. Lockheed și liderul grupului polonez de apărare PGZ au anunțat anul trecut că intenționează să-și asume un partener pentru a dezvolta o ofertă AMD pentru programul Wisla. Și o scrisoare de solicitare de informații a fost trimisă guvernului S.U.A., solicitând, de asemenea, informații despre tehnologia și prețurile MEADS.

Potrivit unor analiști, guvernul polonez ar putea reporni programul – ceea ce ar întârzia procesul cu încă doi până la trei ani – sau va decide să se îndepărteze complet de la proiectul Wisla și, eventual, să se reorienteze asupra programului său blocat – programul Narew – să procure un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).

Forțele Terestre ale S.U.A. au declarat că ar putea folosi aliații NATO și națiunile partenere să ajute la completarea unor capabilități lipsă de tip SHORAD pe care le-a identificat în propria capacitate, în special în teatrul european. Cu toate acestea, dacă programul Narew ar redemara, dialogul ar trebui să reînceapă pe baza unor noi premise, având în vedere că au apărut elemente noi, a spus un analist.

Sursa: Defenesenews.com

RoMilitary

Din punctul nostru de vedere paruiala dintre polonezi si americani n-are nici o relevanta. Pe noi nu ne intereseaza sa integram nimic nicaieri, iar pe de alta parte sansa ca Romania sa cumpere Patriot este pur SF, daca tinem cont de toate „achizitiile” pe care le-am facut pana acum: corvete, avioane, transportoare, 4×4 blindate etc…

Polonezii pe de alta parte sunt macar foarte optimisti daca-si inchipuie ca americanii chiar le vor pune la dispozitie ceva tehnologie cu adevarat importanta. Daca pista Raytheon/Patriot pica mai ramane de incercat varianta europeana MBDA/Aster sa vedem daca acolo Varsovia va avea mai mult succes.

Produse evoMAG.ro

35 Comments:

 1. Pretentii de Turcia la polonezi cred ca vor si masina timpului in maxim 5 ani .

 2. mai mult decat optimisti cu programul asta.poate ca au fortat si un pic nota sarind cateva etape in demersul pentru o capabilitate ce nu este uz nici in usarmy…de aici si reticienta yankeilor.dar faptul ca isi doresc tehnica noua si moderna si au capacitatea de a se propune parteneri in dezvoltare/cercetare cu americanii este un lucru laudabil 100%.pe de alta parte mai este o varianta de negociere brevetata de romania,sarumana conasule ceva de bogdaproste prin fundul curtii nu haveti,traiti-ar famelea….fiare luam !!

 3. Dau si astia vrabia din mana pe cioara de pe gard . Se incapataneaza sa ia un sistem aflat inca in dezvoltare care va fi operationalizat cine stie cand daca lucrurile vor merge bine din prima . Insistenta lor este laudabila de a integra cat mai mult in industria proprie dar cred ca americanii nu vor da o tehnologie abia dezvoltata . Cat despre noi , ramanem ca intodeauna la stadiul de intentie sau vise exotice. Aferim bre .

  • Noi nu vom face nimic,ca de obicei. Numa’ mai deunazi a spus saful armiei ca nu pot rezolva prabliema camioanelor anu’ ista,si noi visam la Patrioate???Las’ ca-i avem pe ei de patrioti,cu ei inainte mars!

   • Unde a spus? Pune si matale un link.

    • Am citit asta pe Ziarul Financiar,o declaratie facuta unui reporter. Intrebare intrebatoare,era treaz?!!?? Ca daca nu era mai avem 0,001% sanse sa luam 6 Iveco? Habar n-am sa pun link de pe telefon,sorry!

  • Amerikanii nu vor da asemenea tehnologie polacilor din doua motive: Nu se poate transfera tot ceeace ai nevoie pe orizontala pentru electronica aia si in al doilea rand nu vor.
   Industria creata in timp pentru a dezvolta asemenea capabilitati industriale a costat de zeci de ori mai mult decat sistemul in sine.

 4. Interesant mi se pare ca Raytheon vrea sa faca transfer de tehnologie. Pe de alta parte mi se pare periculos sa astepti pe termen nelimitat un produs superior.
  Cred ca nu trebuie sa facem ceea ce fac polonezii in cazul asta. Parerea mea este ca Romania ar trebui sa cumpere in primul rand sisteme SHORAD si VSHORAD, aici cred ca avem doua variante:
  – NASAMS+ Stinger si cu integrarea HAWK
  – MICA+Mistral si cu trecerea HAWK pe linie moarta
  Poate pentru inceput putem cumpara 3 sau 4 baterii Patriot (Constanta, Cernavoda, Bucuresti- zonele cele mai expuse) urmand ca dupa 2025 sa mai cumpere 3-4 baterii cu noua tehnologie+ eventual modernizarea primelor
  Cu cei 1.5-2 mld euro din cele 4 planificate pentru sistemele Patriot pana in 2026, am putea sa completam flota de avioane F16+ poate dezvoltam un pic si Soimul sa mai zboare vreo 20 de ani.
  Cu siguranta ca daca am negocia cu Raytheon si Kongsberg un contract pentru Patriot, NASAMS, Stinger, NSM (baterii de coasta +fregate si corvete), ESSM, JSM pe mai multi ani am obtine si un pret bun si ceva transfer de tehnologie.

 5. La toti ne e greu..dar nu la fel !

 6. La noi e simplu : Transfer tehnologic catre UTI sau Asesoft , Siveco…:-). La noi nu are cine sa mai preia un tranfer tehnolkgic daca ar fi posibill….
  Noi avem treaba cu camioanele… cad tablele pe noi….
  Patriot e doar Dragnea si gasca asta de lingai din jur.
  Restul e o gluma

 7. Daca Romania reuseste sa primeasca documentatia pentru mentenenta sistemelor comparate la ELMEC e suficient, avand in vedere lipsa crunta de interes din partea noastra. Daca vrea mai mult de atat, atunci sa se inteleaga cu altii, poate cu francezii, poate evreii sau chiar cu nemtii&LM!

 8. Bravo Polonia. Indiferent daca vor lua sau nu Patriot, este clar ca polonezii nu se multumesc cu „firimituri”, ca altii (Ungaria, Bulgaria, Romania).

 9. Pai nu vedeti ca la noi sa pierdut batalia, rusia va reusi intrun final sa ne destabilizeze serios, sau oprit toate achizitile, urmatorul pas e destabilizarea economica, vezi noilie legi aberante, lupta contra interprinderilor straine, lupta inpotriva justitiei/statului de drept, etc… intr-un cuvant sah mat!
  Practic nea scos din joc!

  • Nu Rusia ci mafiotii din partidele romanesti.

   • Eu sunt de acord cu ucu_solo. Tre’ să stim sa citim printre rânduri. Partidele „românesti” ????? Nu exista asa ceva…

    • Rusia nu are puterea sa controleze partidele romanesti fara concursul mafiotilor romani.

     • Inclin sa cred ca incercatzi sa-i disculpatzi pe rusi … In Romania nu ar fi putut sa existe mafiotzi , daca nu ar fi fost foarte gras platitzi …
      Cine-i preferatul propagandei Moscovei, romanul perfect shi imaculat ?
      „Mister” Pleshoianu , Dragnea, Tariceanu, ponta, fhifor, tzutzuianu, shi altzi multzi din umbra …
      De unde au totzi averi la o virsta relativ mica, nefiind nici unul fost om de afaceri – ca nu-i ducea capul ?
      Rushii shiau bagat nasul shi mina peste tot, unde au dat de gunoi mai mult acolo au proliferat, numai idiotzii ii mai doresc alaturi.
      Americanii (Republicanii) le-o vor trage shi ei serios peste bot, taindu-le pina in 2020 cam 30% din veniturile provenite din resursele naturale, plus ce mai urmeaza din marea criza ce se apropie ..

  • s-a
   intr-un
   s-au
   ne-a
   Ok, trecand peste cele de mai de sus…. nu a castigat nimeni nimic inca :). Bea o apa minerala rece.

 10. Romania nu isi respecta angajamentul de 2% fata de NATO join la armata invizibila mUE,Neamtul.

 11. Armamentul pe care îl primesc țările din estul Europei sunt cu două generații în urmă ca și vechime. Polonia și România nu au nici o șansă să primească armament modern în cantități semnificative. O să achiziționăm armament depășit la preț de armament nou.

 12. Tot nu mi-e clar ce li se pare in neregula cu propunerea provizorie inaintata de producator, mie mi se pare absolut rezonabila. Le acceptau vanzarea de sisteme actuale, cand vor fi gata si le ofereau si o solutie intermediara pana atunci.

  Cu cat am citit mai multe pe subiectul asta, cu atat am inteles mai putin. Speram sa fie vreo neintelegere diplomatica mai degraba decat altceva, dar toti fac pe prostii.

 13. Polonezii, sub umbrela amenintarii ruse cred ca se pregatesc serios ptr recuperarea teritoriilor pierdute in ww2 .sunt curios cine e prima pe lista: ukraina, belarus sau vreo tara baltica?oricum sunt amuzanti: acum cativa ani sua a refuzat transf tehnologic ptr patriot spre turcia si il dau polonezilor.vise umede.

 14. Ieri la Varsovia, D.Trump a confirmat; Polonia va primi sistemul AA Patriot de ultima generatie cu 8 miliarde de dolari + independenta energetica datorita
  Gazului lichefiat. Un bun exemplu pentru unii europeni cu creier mic si ambitzii mari …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *