Primul pas spre F 35A

MApN a trimis catre Parlamentul Romaniei cererea pentru aprobarea achizitiei a 48 de aparate multirol F 35A, achizitie care ar urma sa fie impartita in doua etape:

  • Prima etapa – doua escadrile a cate 16 aparate, total 32 de F 35A;
  • A doua etapa – a treia escadrila de 16 F 35A.

Costul total al programului este in valoare de 6,5 miliarde de dolari iar suma include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

Primele avioane F-35 ar putea fi operate de România din 2030.

Programul de achiziție se va derula prin intermediul Foreign Military Sales, aprobat de Congresul SUA.

Conform jurnalistului Antena 3 Radu Tudor, cel care a anuntat stirea.

Vestea buna vine de la numarul propus de aparate – 48 de unitati, ceea ce ar insemna ca am avea – intr-un viitor previzibil – 48 de aparate, trei escadrile. Si, spre deosebire de alte sisteme de arme, F 35A nu poate intra in circuitul licitatiilor noastre si va fi achizitionat prin FMS, printr-un acord guvern-guvern.

Daca lucrurile se vor confirma si contractul va fi semnat cel tarziu anul viitor, iar primele aparate ar ajunge in tara prin 2030-2031, atunci potrivirea F 35A cu resursa F 16MLU ar duce la o potrivire perfecta, atat timp cat flota de F 16 va putea fi zburata fara probleme inca zece ani (2033-2034) si am avea suficient timp pentru operationalizarea unui numar rezonabil de mare de aparate F 35A. Macar o escadrila.

In sfarsit, sa ne tinem degetele incrucisate, sa ne mai iasa si noua achizitiile cum le ies altora…

Ce nu inteleg eu si tare as vrea sa ma lamureasca cineva, este de ce avem obiceiul sa impartim achizitiile in doua loturi si de ce nu le contractam pe toate odata ca restul lumii?

83 de comentarii:

  1. Doamne ajuta !

    In tandem cu F16 ne-am apropia de suta de aparate, așa da am arată a aviatie, dar întrebarea care rămâne , oare nu e prea târziu având in vedere contextul?

    15
    • Târziu ne târziu să de-a domnul să le luăm și pe astea să putem arăta și noi c a o aviație moderna. Dar cu corvetele cum rămâne? Parca avem și Mare.

      11
    • Pai daca primul pas a fost facut si nu este vorba de o plimbare agale ci de sprint, atunci scapam. Americanii vor prioritiza flancurile in defavoarea celor plasati mai in interior. Am obligatia sa gandesc asa (sa luptam sa demonstram ca meritam efortul – convingerea lui Friedman ca romanii se vor speria usor si vor renunta ma supara tare, dar e drept, am si sange de aroman). Vom vedea in timp…

      In acelasi timp, ca guvernant (ma pun in pielea lor), am obligatia ca acei 2% pentru inarmare cu care m-am laudat, sa devina realitatea din teren in cel mai scurt timp. Pericolul exista si trebuie sa abordez o mentalitate adecvata. Prioritizarile se schimba, si profit de faptul ca toata lumea e constienta de asta si dispusa sa stranga un pic cureaua. Dupa ce pericolul trece, revenim la activitatile de pace, dar de data asta cu lectia invatata, fara sa distrugem facilitati de productie ci, daca exista presiuni, sa le trecem in conservare.

      3
    • Pai a innebunit Europa , nu stiu sau n au
      stiut cel putin linguistii latini proverbul
      „Si vis pacem para belum” ???
      N au stiut ca ala de la Moscova nu i stabil si are simt de inferioritate?
      Acuma toti fug sa faca achizitii de armament, nu numai Romania. Romania este una care sta cam prost cu banii si din pacate n au bani pt o zi
      rece. F35, fregate etc….s au si scumpit
      si armatorii isi freaca mainele.
      Daca sunt oameni responsabili la guvern trebuie sa fuga si sa cumpere
      arme ca maine va treziti cu el la Bucuresti si au mai fost cativa in istoria Romaniei. Doarme acolo cineva?

      2
  2. Salut. Destupam o sticla de vin bun, in sfarsit o stire buna.

    7
    • Nu o destupa, sa nu iti para rau. Si acum vreo 15 ani ne bucuram ca luam 48 F16, si a aparut marinarul sleampat si ne a taiat macaroana, vezi Doamne venise criza peste noi.

      8
    • Almustagbalu hu ana

      Iti dau voie sa bei dar bei degeaba . Viitoru’ este altul:

      – artilerie intercontinentala cu raza de actiune de 4 – 5,000 km cu proiectile ghidate din satelit
      – drone invizibile radar de mici dimensiuni cu motoare Sterling purtind arme nucleare de mica putere ( 4 – 80 tone TNT equivalent)

      4
  3. Au decis să împartă in doua achiziția că costa mult.
    Să vedem când încep să plătească ( evident in rate . Fiecare rata grasă)
    Pina atunci ( când o fi ) ar trebui să plătească de undeva, ultimele 3 sisteme PATRIOT din alea 7 contractate.
    Sau au fost deja achitate, nu știu.
    Deci răbdare și tutun.
    PS.
    Pina in 2030 ( zicea Ciuca cândva că achiziții majore vor fi doar după acel an) :
    – să facă ordine în bugetul de stat și al MApN.
    – să facă să zboare toți piloți F 16 ( costa mult la 160 ore minim / an/ pilot.)
    – să decidă dacă mai vrem marina sau o desființăm.

    Dar după cum e situația bugetară, posibil ca în curând să ajungă (din nou) la poarta FMI. Și atunci se taie , taie , inclusiv la armata.
    Deci eu personal sunt mai pesimist.

    18
  4. Mda..noi intodeauna facem primul pas…chestia este ca nu i mai facem si pe urmatorii

    19
  5. „Ce nu inteleg eu si tare as vrea sa ma lamureasca cineva, este de ce avem obiceiul sa impartim achizitiile in doua loturi si de ce nu le contractam pe toate odata ca restul lumii?”
    De obicei pt ca achizitiile din ultima transa nu sunt sigure.
    Pe prima transa se semneaza un contract ferm, urmatoarea transa e la sfantu asteapta, sa vedem daca mai sunt bani, daca ne mai trebuie , etc.
    Ma uit stupefiat la executia bugetara pe anul acesta si nu cred ca vom ajunge nici la 1.5 pana la sfarsitul anului. E catastrofa ambulanta in domeniul apararii. Si cica am alocat 2.5 %. Dar se leaga cu ce zicea si ministrul in interviul luat acum cateva saptamani pe tema corvetelor. Omul a spus-o clar in fata ca el nu se baga la nimic. Are comisii de experti , el nu stie nimic, doar ce aude de acolo, el e doar de fatada, nici o actiune, nici o responsabilitate.
    Ar trebui sa i se faca o disectie ca sa vedem si noi unde se duc sforile.

    25
    • „De obicei pt ca achizitiile din ultima transa nu sunt sigure.”
      Pai acesta este si raspunsul de care ma tem…

      17
    • @Marius , in cazul asta cred ca , din fericire ,sforile duc undeva la Washington …e ceva ce americanii cer si mioriticii fsn-isti se executa ca n-au deocamdata incotro ….dar sa vedem ce v-a fi la alegerile din 2024 …

      3
  6. Etapizarea ar putea avea legatura cu prioritizarea achizitiilor prin prisma restrictiilor bugetare…deci banii…cred…

    Dar pana una alta sa i dea cineva un distonocalm lu Vicky Horban 😉 ca vestea asta i a pus capac la orice fantezie…

    17
  7. De ce nu le luam pe tăti odata? A explicat cineva la articolul cu SPH urile(sau curve tele) ca la americani cate ai cerut initial, atatea platesti. Adica nu poti sa micsorezi comanda in timpul derularii contractului pe motiv ca, sa zicem, ai ramas fara lovele. Sau, Rusia s a destramat intre timp si nu mai ai nevoie. Ori astia mioritici probabil se gandesc la ce este mai rau. Adica pe motiv de criza, covid 27, recesiunea germanistanului sa ramana fara cacing. Naspa e ca asta imi da idei. Adica, aceeasi chestie este si la licitatia obuzierelor. Au astia vreun gand de ceva tot americanesc???

    3
    • pe mine ma indreapta cu gandul la dotarea de la americani total la fortele terestre un singur fapt, cerinta principala atat la piranha abtu probabil si la abrams si la celelalte utilaje care vor veni pt comunicatii si bms care indica o sursa ca interactive iar interactive are colaborare cu GD ,ceea ce ar insemna cred eu poate ma insel costuri mai mici pt integrarea sistemelor alea pe utilaje venite dintr-o anumita sursa,echipamentele alea sau ceva similar sa fie deja integrate,nefiind necesara decat o ajustare a lor pt Romania

      3
    • Le mai dam speranțe la cei de pe forumul htka.hu…

      3
    • Americanii acuma sunt ocupati mai mult cu Ukraina , nu prea intra ei in
      investitii „darnice”. Aceste investitii
      in tari fara experienta activa de lupta
      nu sunt chiar rentabile pt ei.
      NATO trebuia sa prevada asta si sa se
      preorganizeze in alt fel.
      Antrenarea unui pilot capabil continua timp de cel putin 5 ani, asa ca nu i prea relevant pt ei luand in consideratie ca pilotii europeni nu prea au experienta
      Proper la lupta

  8. LaCuscaPsd&Pnl

    Pai si pana la urmă tot 48 de avioane vom avea după ce f16 vor fii retrase. 48 adica minimul necesar. Mie îmi pare puțin ținând cont de suprafață și de contextul geografic și geopolitic!

    9
    • Mai tragem noi de F16 pana după 2040 …

      8
    • Herr Von Renn Weg

      In viitorul previzibil sua intentioneaza sa opereze si aeronave fara pilot care sa conlucreze cu avioanele de vanatoare in sistem „loyal wingman”… Poate o sa achizitionam si noi asa ceva pentru a multiplica forta F-35. Teoretic ar trebui sa fie si mai ieftine. In orice caz, F-35, daca vor intra in dotare conform datelor din articol, ne vor ingropa pe toti pana vor fi inlocuite cu alte echipamente!
      A, si da, cel mai probabil ca ultima escadrila nu o sa mai fie cumparata. Daca nu suntem in stare sa il belim pe Dragnea si pe PSD la vot pentru tradarea din cazul corvetelor, inseamna ca suntem slabi si ar trebui sa spunem sarutmana ca loturile nu au fost dispuse invers! Prima data 16, apoi dupa 2299 restul de 32! Prin acord direct G2M cu Smithsonian!

  9. „contractam pe toate odata ca restul lumii?” – care restul lumii ?

    E cam standard ca achizitiile miliate mari sa sa ia in transe. De multe ori vezi „s-au cumparat X bucati, cu o optiune de inca Y”.

    Asta e valabil si la armata americana, nici aia nu-si permit tot ce si-ar dori sa cumpere.

    3
  10. Cred ca e sparta in doua cu 16 in etapa 2 pentru ca portughezele se pensioneaza mai tarziu, asta ma duce cu gandul la urmatoarele:
    – la cum ii stim pe ai nostrii ca s-au lalait cu tranzitia de la tevile eterne la gen. 4 pare ca norvegiencele chiar nu prea mai au resursa mai mult de 2,000 ore altfel nu se grabeau baietzii asa mai ales ca vorbim de un contract mai scump decat cel pentru Patriot
    – pare ca nu iesim din paradigma ca nu ne trebuie mai mult de 48 de avioane …

    Apropos mai stie careva care era adresa web a blogului de la vecinii si „prietenii” de la granita de vest unde discutau achizitiile noastre militare? Vreau sa ma amuz un pic la cafea … 🙂

    5
  11. Daca totul merge bine si primi prin 2030 F35A, scoaterea din uz a F-16 ar fi o greseala majora.

    Durata de viata a Avioanelor poate fi extinsa din nou. inlocuite motoarele cu unele noi ca si asa am primit multe de schimb din Norvegia si avionica critica.

    F-16 ar fi folosit:
    – la politie aeriana
    – pregatire pt F35
    – ar ajuta la mentinerea unui numar mare de piloti activi
    – dintre toti pilotii de pe cele 48 de F-16 ar putea fi alesi doar cei mai buni care sa treaca pe F35A
    – in caz de razboi F-16 ar fi la inaintare contra dronelor mari, avioanelor Gen4+ si ca decoy pentru sistemele aeriene rusesti in timp ce F35A ar folosi F16 ca pe un senzor si ar trimite rachete anti radar. AA pica si F16 face prapad.
    – in plus ar fi extraordinar pentru noi sa transformam vreo 5 F16 in drone si folosite pentru atacuri in adancime, high risk high reward

    13
    • din pacate nu cred ca este o varianta luată în calcul de către decidenți – achiziția asta de F16 a fost gândită ca un stop gap – toți au spus asta. clar nu ar fi rău sa ai paritate la escadrile F16 și F35, dar nu prea văd cum – cu siguranță se pot trece (o parte dintre F 16) prin SLEP – nu știu cât de mult a fost intervenit prin MLU la celule – din ce știu, prin MLU a fost extins ași viață celulelor – poate greșesc

      1
      • Tot o varianta de stop gap a fost si Lancer izarea tevilor din cate imi amintesc. Si cat a tinut stop gap ul ala?? Vreo 30 de anisori?? Traim in Romania, bro!!

        2
    • Posibil ca, dupa ce avem toate F35 functionale, mai luam un rand de F16 second hand si le tinem la naftalina pe cele din Norvegia.

      Oricum, ai nostri alesi e mai dastepti decat noi si sunt ferm convins ca vor lua deciziile cele mei bune, carevasazica optime.

    • Stai liniștit ca nu-s așa de tămbălăi pana la urma, vor trage de F16 cât pot , poate chiar vor mai lua celule pt a avea piese de schimb (asta depinde și de Aerostar dacă cu adevărat vor reuși mentenanța) cu siguranța le vor folosi de așa maniera încât portughezele sa ajungă din urma norvegiencle la resursa, F35 va fi folosit in mare pt antrenament și interoperabilitate arme, nu cred ca va face ,,kilometraj” prea mare in primii ani.

      1
    • N-are sens sa tot facem scenarii. Tot speram la un viitor glorios. In baza a ce? Realitatea:
      – arme de asalt din 65
      – tancuri din anii 70
      -nave militare rusesti din anii 80 si englezesti doar cu o mitraliera pe ele
      -piranha doar cu o mitraliera, fara aruncatoare de grenade, fara protectie activa
      -17 avioane din care optimist vorbind 12-13 gata de zbor, restu canibalizare
      -elicoptere de transport din anii 80
      -0 elicoptere de atac
      -nu fabricam drone, praf de pusca, arme de asalt sau alte subansamble pt echipamente militare
      – avem 4 patriot si cateva himars
      Cam asa stam in prezent. Ne tot agatam de trecutul ”glorios” și speram la un viitor ”luminos”. In prezent cam asa stam + echipamente individuale ale militarilor care nu arata 2 la fel

      17
    • Hmmmm….politie aeriana cu vechituri?
      Fii serios: daca patrulezi cu vechituri
      ai cele mai bune sanse sa fie doborate
      aproape de decolare.
      Politie aeriana serioasa se face cu aparate de prima linie care pot angaja inamicul, ca altele nici sa fuga n au sa
      poata?

      1
  12. In loc sa facem achizitii pripite ca Polonezii, doar pt a avea mai multe numere, de genul FA-50 si F-16 nou noute care vor manca buget si vor zbura inca 30 ani (relevante sau chiar si daca isi pierd relevanta)

    Noi.. probabil trecem pe o flota de F-35 si drone stealth XQ-58 Valkyrie de tip “copilot loial“ care sunt mult mai ieftine decat un avion, pot cara aceleasi arme, si la nevoie sunt trimise in misiuni de risc sau chiar la sacrificu pt a prelua lovituri si sa salveze pilotul

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/XQ-58A_Valkyrie_demonstrator_first_flight.jpg

    As avea o premonitie ca, daca F-16 se dovedesc cu nimic mai uitile decat cele sovietice in Ucraina pe front… inseamna ca nu merita sa ai 120 de exemplu avioane de vanatoare, ci mai bine am iesi cu 48-52 F-35 si la fiecare, odata ce intra in productie, cate 2-3 drone QX-58 Valkyrie

    11
    • This is the way … dar mai e mult pana departe, pana si baietii mari ca uncle SAM abia descopera apa calda in domeniu:

      https://www.thedrive.com/the-war-zone/xq-58-valkyrie-solves-air-combat-challenge-problem-while-under-ai-control

      Aussies se gandesc si ei si au propriul program pe baza MQ-28A Ghost Bat de la Boeing:

      https://www.airforce-technology.com/projects/loyal-wingman-unmanned-aircraft/

      si chiar si turcii cu a lor Kızılelma nu sunt departe.

      Dar tot succesul sta intr-un AI/ML [artificial intelligence/machine learning]-flown uncrewed aircraft care mai are mult pana la maturitate si mai da si gherle cand nu testezi suficient.

      Vise nene vise dar pe de alta parte acum cativa ani pe aici pe blog ziceam la fel de Patriot, Himars si F-35 si uite ca se intampla si minuni.

      3
    • Da, mai e mult si bine pana la QX-58 Valkyrie sau MQ-28 Ghost Bat.

      FA-50 e o idee buna pentru politie areriana si „missile truck” pentru F35, mai ales daca implici industria locala in productie.

      Nu vrei sa tragi toata ziua de F35 pentru toate cele.

      Sau tot cumperi cate un lot de F16 second hand, de care tragi pana pica, iesi mai ieftin.

      4
      • Nu stiu cat de mult iti trebuie F-16 ca missile carrier daca ai F-35 care poate fi pus si configuratia heavy, adica cu munitie si in compartimentele interioare, si burdusite pe aripi

        Suntem OK, nu suntem singurii care vom avea flota only F-35 ci si SUA se indreapta spre asta, ca din cauza asta a facut F-35 inlocuitorul pt 3-4 tipuri de aeronave. Adaugi drone stealth de tip insotitor loial si ai o forta aeriana de secolul 21

        5
        • Cum am zis, dronele alea cine stie cand o sa fie functionale si cat de bune o sa fie.

          „Missile truck” vine de la F-15EX, cand e in echipa cu F35.

          Stiu ca poti monta extern arme pe F35, dar atunci nu mai e „invizibil”.

          Marele atuu al F35 e ca vede inainte sa fie vazut si e legat digital la alte platforme, poate sa traga cu rachetele de pe platformele alea, fara sa se compromita.

          Cand ai deschis compartimentul intern, ai compromis „invizibilitatea”

          Ai un F35 in fata pe post de mini-AWACS „invizibil” , niste „missile trucks” in spate si tragi cu toate cele de pe un singur F35.

          Problema cu un singur tip de avion e ca ai un singur tip de avion.
          Cand Chinezii isi dau seama cum sa urmaresti un avion „invizibil” , avionul ala nu mai e asa bun. Probabil ca si rusii o sa afle tot atunci.

          De aia americanii nu-si pun toate ouale intr-un singur cos, si merg mai departe cu F-15 pe langa F35.
          La fel si Britanicii inca investesc in Typhoon, nu trec 100% pe F35.

          Plus ca ce ar strica, daca am produce si noi ceva local ?
          De aia am zis de FA-50, cu implicarea industriei locala, pe post de „missile truck”, politie aeriana, prelungim viata la F35. Mai economisim niste bani, sa putem creste pensiile speciale la parlamentari.

          Si cand apar dronele alea pe care le vrei asa mult, le punem la treaba si stam la mici.

          5
          • Missile truc poti sa faci si cu F-16 pe care le ai deja, iar la versiunile biloc copilotul se poate ocupa cu coordonarea cu alte sisteme, cu dronele, de arme standoff… etc

            2
            • Am scris mai sus ca o varianta ar fi tot F16 second hand, daca nu producem nimic local.

              Noi nici o pusCA CAlumea nu avem , dar vad ca toti visati deja la drone supersonice cu AI.

              Un robot din asta nu vreti ? : https://www.youtube.com/watch?v=P_CDu1hYXxk&ab_channel=GrunGlue

              Mi-ar prinde bine si mie cativa din aia, sa-i pun pe tractor si combina, sa-i trimit la produs.

              Unde-i industria nostra mult laudata de IT, sa umple tara de drone cu AI ? Macar sa stanga gunoaiele de pe marginea drumurilor si malurile raurilor, alea pe care le arunca … strainii cand vin la noi in tara.

              2
              • „Unde-i industria nostra mult laudata de IT, sa umple tara de drone cu AI” Cati bani esti dispus sa investesti in afacerea asta? Ma refer la tine personal, ca pana acum nu s-au gasit alte persoane private si nici Statul.
                In ziua cand o sa auzi ca s-au investit sute de milioane (ca la turci) mai discutam, pana atunci lucratorii din IT sunt pe unde iese si banu’.

                1
              • Chiar daca vrei sa faci, cu cine?
                Cu specialisti IT romani care lucreaza
                in strainatate pt firme straine? Chiar
                cu acestia din tara care tot lucreaza pt
                firme straine care platesc f bine in termeni
                romani ? Din ’89 pana acuma populatia Romaniei
                s a micsorat cu cam 3 milioane. Si cauza….

    • Cu F16 bine inarmate, cu piloti care au experienta si cu sisteme de inselaciune
      ai sanse bune sa dai jos toate tipurile
      de avioane facute de rusi.
      Asa ca dupa cum cred eu, in momentul de fata e nevoie de f16 bine inzestrate
      mai mult decat f35 care sunt costisitoare si vor veni in socoteala cantitatii de f16 excelente. Daca stii ce sa faci cu ea nu conteaza ca e mica?

      1
  13. dl. George referitor la transe, e pur si simplu: mai vedem noi de unde bani, e reteta mamaliga-rumaneasca neaosa, la programe scumpe asa fac puliticienii cei bravi care se bat cu ”caramide/caramizile” pa’ pieptu’ dezgolit ( asta numai la TV)

    4
  14. De-a lungul timpului, România a dovedit că singura modalitate de dotare credibilă e G2G, cu o excepție chinuită: Spartan.
    De aceea când MAPN anunță licitații nu pun absolut nicio bază, ci mai degrabă îi pun cruce.
    În contractele G2G, nu iau în seamă decât cantitatea inițială, celelalte nu vor mai fi urgențe, efectul fiind previzibil.
    Sunt așadar foarte circumspect, în pdf-urile legate de mli, SPH, tancuri (altele decât batalionul de Abrams), 4×4. Până și la restul de baterii Patriot și Himars am mari emoții…
    Ca să concluzionez, merg pe 32 F35 A. F16 Portugheze mai au vreo 15-17 ani resursă…

    6
  15. Haideți sa nu supăram pe Cel de Sus – daca ajungem noi in 2032 – 2035 sa avem 36 F35 , pe lângă cele 48 F16 pe care le vom avea pana atunci , ar fi o extraordinara realizare , fata de punctul in care eram in 2020 , ar fi un progres extraordinar … Eu încă rămân rezervat …

    10
  16. 6.5 mld cred ca este doar pentru prima etapa.

  17. Costul e ăla e de acum.
    Peste 5- 7 ani, nu știm cât vor costa avioanele. Mai mult, mai puțin, nu se știe.
    Și atenție, NU exista F 35 cu dubla comanda.
    Ca atare, se vor lua piloți antrenați pe F 16 ( măcar cu 1.000 ore zbor la activ) , vor trece pe simulatoarele F 35 și abia după vor zbura cu F 35.
    Asta e practica internațională ( se iau piloți de le F 15, 16, Typhoon si vin specializați la F 35 )
    Nu exista nici un curs , nicăieri de piloți cu 0 ( zero) ore zbor trecuți la F 35.
    Deci , F 16 rămâne obligatoriu sa avem in dotare când vom avea și F 35.
    Că altfel nu vom avea de unde lua piloți cu multe ore de zbor pentru a fi specializați la F 35.

    17
  18. Citat traducere aproximativa de pe forumul vitejilor de la birtul din Debretin: aduce valahile F35-ule, noi vopsit iar gripen în verde si pune steagu secuiesc pe iele?

    26
  19. Comentariile personale de la articolul cu F-35 FulgeRica…
    https://www.rumaniamilitary.ro/f-35-fulger-pentru-roaf-sedinta-consiliului-suprem-de-aparare-a-tarii-11-aprilie-2023

    „Poloniei i se cerusera initial 6,5 miliarde de dolari, pentru 32 de aeronave F-35A, pret redus apoi la 4,6 miliarde dolari:

    Elvetia va plati pentru cele 36 de F 35A “doar” 5,5 miliarde de dolari (5,3 miliarde euro)…de la o oferta initiala de 6,58 miliarde de dolari pentru 40 de aparate,..

    Finlanda pune jos tot cam 9,4 miliarde de dolari (de la oferta initiala de 12,5 miliarde de dolari) – dar pentru 64 de aparate F 35A.

    Belgia, care a primit aprobarea în ianuarie 2018 pentru a achiziționa 34 de F-35A pentru un maxim de 6,53 miliarde USD, a plătit la sfârșit aproximativ 4 miliarde de euro (4,4 – 4,5 miliarde USD).”

    9
  20. salut defense romania citea pe min angelut al fortelor armate ca vom lua 32 de F35 la un pret de 6,5 miliarde de dolari, bine ar fi sa ne iasa achizitia , bine ar fi sa facem ceva cu corvetele dupa ce sa anulat contractul , bine ar fi da ma indoiesc ca vom face ceva , atat timp cat deficitul e mare , cat economic nu putem si punem taxe pe cetateni de rand sa sustinem marea masa de bugetari , ma indoiesc poate dupa 2040 ar fi mai rezonabil, o escadrila de F35 vorbim de bani totusi , ceea la noi e o problema mareee de tot . Vedem ce facem cu obuzierele senilate , sa vedem daca vom reusi semnarea normala a contractului ?.

  21. In contextul in care presiunea sociala,economica si de securitate mondiala incepe sa semene izbitor cu cauzele celui de al doilea razboi mondial,tu ca minister al apararii visezi la 48 F35 peste 10 ani cind in clipa de fata iti lipseste o arma de assalt decenta cu optica pe ea,iti lipseste triada de MBT&IFV&Artileria Autopropulsata moderne fara de care nu ai sa castigi nici un razboi niciodata,iti lipseste Manpads,ai dat cu bita in balta cind e vorba de corvete,ai frecat menta 33 de ani cu coruptia si pensiile specialle ale unor politicieni rusofili, iar Putler iti bate la usa pe Dunare acum!
    Foarte bune F35 dar sunt o minciuna de scos ochii la fraieri in acelasi fel in propaganda lui Hitler,tuna si fulgera despre armele minune Wunderwaffen in timp ce Stalin bubuia Berlinul!

    12
  22. O sa fa doar un comentariu „tehnic”. Probabil sunt împărțite în doua loturi din perspectiva resurselor de zbor de la f16: la unele expira expira pe la începutul anilor 2030, la altele se mai poate trage de ele încă 7-10 ani.

    4
  23. Intram in rand cu lumea. Daca ne asiguram si restul de baterii Patriot + vshorad/shorad se uita si inghit in sec sovieticii…

    6
  24. Nu e rău, pare că sistemul de achizitii e sub umbrela americană..
    Și există și o logică functională. Fără controlul spațiului aerian nu poate exista control la sol. Asa că după radare si AA performant vine rândul aviației, iar 35ul este de departe o armă performantă care poate asigura controlul chiar mult in adancime.
    In logica asta poate fi citită si anularea procedurii la corvete. Probabil si aici, la marina militară, există un plan si corvetele erau depasite ca sistem de armament si performanțe.

    7
  25. F 16 sper sa ajunga sa fie inlocuitorul lui IAR 99. Cu motoare noi si umblat la radar si la soft e exact ce ne trebuie in dotare, trainer avansat pt F 35 cu capabilitati reale de atac la sol si politie aeriana.
    Am fi chiar cretini sa renuntam la ele.
    Cu F 35 astept sa vad ceva semnat, pana atunci maculaturile astea cu scrisori de intentie si cerut accept de la parlament nici macar nu merita sa fie subiect de stiri.
    Sper sa aibe cap si sa rezolve cu shorad-vshorad inainte sa dea comanda pt F35.

    2
    • Gripen-ul e echivalentul (in umila mea parere) MIG-21 in functia de „cal de povara”, cu plusurile de rigoare (politie aeriana). F-16 e fighter pur-sange si folosit doar in conflicte i se poate prelungi resursa foarte mult (doar 2-3 la training). F-35, zburate 2-3 ocazional pentru training in coordonare si panda radar… Dar pentru panda radar tot avem nevoie de propriul nostru avion specializat…

      Asa as vedea o aviatie completa… Insa Gripen e imposibil de inclus azi si in mod sigur si in viitor…

      Nu poti renunta la IAR-99 si as adauga ca trainer si Super Tucano dar mi-e ca ma trezesc cu miting de protest la poarta… Pe Super Tucano ar putea servi categorii mai „normale” de piloti ne-apti pentru jeturi si chiar si pilotii retrasi de pe jeturi. Un Super Tucano produs local in cantitati de razboi…

      Cerul tarii tale trebuie sa ramana cerul tarii tale. Nu garantat de altii, nu protejat cu mana intinsa la cersit… exemplu Ucraina.

      3
      • Crezi că s-au vorbit degeaba de FA 50 sau de un urmaș al IAR 99 că proiect de țară? Are logica o așa achiziție in perspectiva F 35 românesc.

        3
  26. Nu am fost un stare să achiziționăm corvete sau submarine, am blocat licitații cu contestații nesfârșite, până când câștigătorii au renunțat. Acum visăm la F35, când în realitate suntem vai de capul nostru.

    5
  27. Totul reprezinta… Vise Umede de Toamna…

    2
  28. Eu nu cred in scenarii cu mai mult de 3 escadrile de lupta si 1 de trainere…
    Prin 2040-2045 vom opera cel mai probabil 48 F35 si 16 M346…
    F 16 si IAR 99 nu vor mai fi de actualitate in acel moment…

    1
  29. Acum sincer, guvernanții nu sunt de încredere, dar și noi romanii suntem exact ca ciobanul moldovean din Miorița. Ne plângem și nu facem nimic. Și pesimiști cât cuprinde. Mai oameni buni, dacă nici vestea ca vrem sa luam F35 nu va exalteaza un pic, atunci ce? Pe bune… cred ca era 2018 când a trecut pe de-asupra mea un F16 romanesc (asa am intuit eu ca ar fi, era în zona Borcea) am avut o emoție incredibila. Dar când voi vedea primul F35?
    Ce naiba, stam aici și ne plângem. Vine 2024, hai la vot… sa vedem, iar mai plângem 4 ani?
    Armata are multe bube și multe lipsuri, dar este pana la urma oglinda noastra. Pe aici se zice „corul bocitoarelor”, dar am ajuns „tara bocitoarelor”. Așteptăm prea mult de la stat sau altul mai bogat (vezi aia sa dam niște Mig-21 și sa ne dea unchiul F15 sau F16). Suntem puternici, suntem la o treime din potențialul economic și unde vedem probleme alții vad potențial.
    Nu mai pot, de dimineață citesc comentariile și zici ca a murit cineva. Hai sa ne bucuram de ce e bine, sa criticam ce e rău și sa ne vaitam mai puțin.
    Îmi cer scuze, nu o luați ca o critica/ jignire … Dar, de când a început războiul din Ucraina, ma întreb ce am fi făcut noi romanii dacă…
    Totul scris la impuls

    36
    • sarbatoreste bre,nu te opreste nimeni .
      desfa sampanii,trage cu artificii,iesi si flutura tricolorul pe balcon,mergi maine la munca si fa cinste dupa program…esti pe linie cu biroul de presa mapn care te face bocitoare si prost dupa fiecare postare in care ridici capul si pui intrebari,felictarile mele.

      9
      • @psycho, problema este cand te limitezi la întrebări. În rest, sănătate, fiecare știe și face ce poate. Te saluta biroul de presa MAPN ?

        11
      • @psyho: Ce fac „băieții” cu eticheta de „bocitoare” pusă oricui, pentru adresarea unor întrebări sau exprimarea unor îndoieli, are mai multe componente:
        1. Social Scalping
        2. Manipulative Moralizing
        Da’ cred că știi și tu lucrurile astea.
        Că le fac organizat sau nu, e alta poveste.

        6
        • 1. social scalping pe un site de anonimi. asta e ceva nou!
          2. si care e motivul secret? sa opreasca dizidenta din muntii blogurilor ?

          2
  30. transa 1 : „contract” // transa 2 : „posibilitate de extindere”
    Stau si ma intreb, oare ce-i poate face pe romani multumiti? Ma refer la 90% din antescriitorii mei.
    Mai oameni buni, Polonia se inglodeaza in datorii ca deja stramba lumea din nas sa le mai dea marfa. Banuiesc ca niciunul dintre voi nu se gandeste sa dea un sfant in plus ca taxe si nici cei (dintre voi) anagajati la buget sa-si caute de munca la privat.
    Si cu toate astea se misca treaba, poate ca nu asa cum se vrea, dar se misca.
    Au spus oamenii clar (producatorul) ca in 2024 trebuie sa avem contract semnat daca vrem sa prindem comanda pe anul 2030.
    Si ca veni vorba de numar, cred ca nu aveti imaginea clara. Ucraina a avut 64 de tinichele si cu ce au mai resuscitat si primit poate inca pe atatatea. Deci cu ~ 130 de tinichele tine piept VVR-ului si da cu SCALP pe unde au chef.
    Romania cu 48 de grasuni (32 chiar) este liderul pe zona asta de glob, asta fara sa mai punem si 1-2 escadrile de F16 care vor mai ramane (baietii nostrii sunt geniali la tinut rable vii).
    Si big like pentru @VS, si eu ma intreb ce ar fi facut Romania azi daca nu era in NATO? Voi cei care o tot tineti pe aici despre „colonia maericana” sau „noi nu decidem, decide licuriciul” va ganditi o secunda ca fara garantii solide de securitate nimeni serios nu investeste un sfant pe undeva? Luati ultima investitie de 1,4 mld din Galati, cine credeti ca investea acolo fara protectie?

    50
    • Pleaca, ma de-aici cu postari din astea.

      Vii aici cu capul pe umeri , logica si bun simt, unde te crezi ? Strici Feng-shui-ul, dom’le.

      18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *