Rechinul antidrona

Ucraina a comandat un avion ultra-usor de tip Shark, echipat cu un sistem de razboi electronic pentru combaterea UAV. Acesta a fost fabricat de compania ceho-slovaca Shark Aero, fiind expus si la Salonul Le Bourget de anul acesta.

Aeronava a fost echipată cu un container conform continand un complex de razboi electronic si un set de antene dedicate. Containerul este dispus ventral, aliniat centrulului de gravitatie al aeronavei.

Container cu complex de razboi electronic sub fuselajul aeronavei Shark  / Foto: un cadru din filmul ATE CHUET

Aici filmul cu prezentarea lui ATE CHUET

ULM TESTAT ÎN LUPTĂ ÎN UCRAINA? SHARK!

Shark in aceasta versiune detecteaza si urmareste drone de diferite tipuri in timpul zborului. Sistemul isi poate adapta setul de bruiaj la profilurile electromagnetice ale dronelor rusesti. Combaterea se face cu ajutorul sistemului containerizat ambarcat prin bruierea semnalelor sistemului de pozitionare GPS (GNSS), precum si canalele video dar si sistemul de control al dronelor.

Dronele din clasa Shahed au o centrala inertiala mai primitiva, care poate compensa doar pe perioade scurte lipsa semnalului satelitar de pozitionare globala. Zborul lui Shark pe anumite trasee ale dronelor, acompaniindu-le perioade mai lungi cu bruiaj, poate duce la afectarea iremediabila a traiectoriei de zbor planificate.

Zburand la o altitudine de 1800 de metri, Shark cu complexul WRE poate suprima sistemele inamice pe o raza de 4,5 km. Autonomia de zbor a aeronavei in modul economic este de pana la 12 ore, iar raza sa de actiune este de 2000 de km, la o viteza de croaziera de 270km/h. Viteza de croaziera este in jurul a 250km/h, aeronava trebuind sa urce viteza la 300km/h (maximul furnizat in configuratia Shark 600 cu motor Rotax 912 ULS de 100Cp, cu carburator) pentru a indeplini rapid misiunile cu urcare in plafon.

Exista si o versiune pe steroizi, „Turbo” Shark 600T, care adauga o injectie norvegiana EDGE Performance si o tubina Garrett pentru a furniza 126Cp, permitand o viteza maxima de 350km/h, un consum mai redus (-25%) si o autonomie aproape dubla (3889km), cu pretul unei sarcini utile scazute la 226kg fata de 250kg in versiunea standard. Aeronava este oferita in configuratii cu tren de aterizare escamotabil sau fix, precum si elici cu 3 pale cu pas variabil si compozita, sau bipala cu pas fix.

Altitudinea maxima pentru aceasta aeronava este de 5500 metri, fiind echipat cu masti de oxigen in cabina de pilotaj.

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse

Ukraine Adds EW-Equipped Light Aircraft to Counter Drones – Militarnyi

 

 

 

12 comentarii:

  1. neamtu tiganu

    Intii si-ntii, azi e 4 iulie, ziua Americii!

    Se semneaza Big Beautiful Bill!

    God bless America!

    2
    • Cea mai neagra zi de 4 iulie din istoria Statelor Unite,conduse de un agent rus direct din Biroul Oval ce distruge tot ce au construit generatii intregi de americani!Big Beautiful Bill este o mizerie, prin care retardul portocaliu ingrasa gasca de miliardari din spatele lui pe spatele fraierilor care l-au votat!Halal teapa…

      5
  2. Daca ucrainienii au pus rachete pe drona navala magura, pe geran nu se pot pune Igle?

  3. neamtu tiganu

    Mie-mi plac toate avioanele, chiar si acesta:
    Chestii misto:
    – Facut din fibra de carbon si Kevlar.
    – FBW (?) cu mansa joy stick, cum mi-ar place mie pt 99. Ideal pt antrenament piloti F 16, 35.
    – O reclama ciudata “Crafting each Shark is an art in itself, demanding nearly 4000 man-hours of dedication. That’s 10 times more than the intricate craftsmanship of a Patek Philippe watch”. De regula se face reclama cu productivitate. 4000 de ore, a fost vopsit cu peria de dinti!
    Nedumeriri:
    – Cu anii in urma juram ca motoarele diesel vor echipa asemenea avioane. Vad ca nu-i asa!
    – Bietii piloti, sa zboare 12 ore!? Si de ce sunt necesari doi?
    Este evident ca acest avion nu a fost conceput pt asemenea misiuni.
    Cum as face eu? In primul rind simpla comanda, autonomie max 6 ore, cresterea alungirii, sa devina un fel de planor cu motor, folosind termicele. Cu motorul oprit ar fi f greu de observat

    2
    • Dubla comandă este necesară pentru misiune, pilotul se ocupă de zbor, traseu, înălțime, iar copilotul se ocupă de dispozitivul de detecție, selectare a frecvențelor și bruiaj, probabil. Fiind avion ușor poate că nu are multe sisteme automate pentru pilotaj

      1
  4. In ucraina vedem idei noi cum ar fi roiuri de drone dar le vedem obtinute prin metode rudimentare adica un ivan cu joystick-ul si asta e o mare vulnerabilitate pentru ambele armate. Un ivan trebuie sa manance si sa doarma. Lipsa descentralizarii deciziei ingreuneaza si mai tare aplicarea tacticilor cu drone dar si combaterea lor. Iar intoarcerea la avioane cu elice e in fapt o astfel de solutie rudimentara cu aplicatie limitata. Practic nu vor putea sa le foloseasca pe front ci doar sa apere orase, asta in conditiile in care early warning functioneaza.
    Intre timp altii care se uita la problema dronelor si au acces la solutii tehnice mai avansate vad altfel lucrurile.

    Thales unveils mini electronic warfare payload for drones
    https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence-and-security/press_release/thales-unveils-mini-electronic-warfare-payload-drones

    Elbit Systems to unveil counter-drone electronic warfare capability
    https://asiapacificdefencereporter.com/elbit-systems-to-unveil-counter-drone-electronic-warfare-capability/

    Marine Corps to Deploy Counter-Drone Systems Across Units in 2025
    https://www.marines.mil/News/News-Display/Article/4151802/marine-corps-to-deploy-counter-drone-systems-across-units-in-2025/

    Marines deploy drone-killing MADIS system for Balikatan drills
    https://www.marinecorpstimes.com/news/your-marine-corps/2025/04/22/marines-deploy-drone-killing-madis-system-for-balikatan-drills/

    The Air Force is moving away from a platform-centric view of electronic warfare to more of a system-of-systems approach as it revamps its EW arsenal.

    The service has been a platform-centric organization historically — meaning it has relied on systems such as aircraft to perform both its mission and contribution to the joint force — but the modern electromagnetic spectrum environment and threat landscape are demanding a new paradigm.

    “Most of our electronic warfare programs are platform centric, so there wasn’t a unifying focus on this area as a whole. My own experience suggested that this is a historically neglected area that can have oversized impact, but doesn’t compete well in our internal budget battles relative to other priorities,” Air Force Secretary Frank Kendall said last week at AFA’s Air, Space and Cyber conference.
    https://defensescoop.com/2024/09/24/air-force-disaggregate-electronic-warfare-capabilities-from-platforms/

    New UAV Electronic Warfare Capability Targets Enemy Air Defense Systems
    https://www.defenseadvancement.com/news/new-uav-electronic-warfare-capability-targets-enemy-air-defense-systems/

    General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) and BAE Systems have successfully demonstrated new autonomous electronic warfare (EW) capabilities using the MQ-20 Avenger drone as a testbed. Notably, the drone was controlled remotely through a Link 16 network as the United States Air Force (USAF) seeks to develop new autonomous EW platforms.
    https://simpleflying.com/general-atomics-bae-system-demonstrate-ew-link-16-mq-20-avenger-us-air-force/

    Unmanned aerial vehicles (UAVs) are reshaping modern warfare—from the battlefields of Ukraine to the contested skies over the South China Sea—and spurring Beijing to upgrade its counter-drone capabilities aggressively. Recent demonstrations featuring high-power microwave systems and AI-assisted autonomous interceptors reveal an evolving PLA strategy designed to neutralize mass drone swarms and first-person-view (FPV) attack drones. China now appears to be adopting a multi-layered defense approach that integrates electronic warfare, directed-energy weapons, and AI-driven interception systems, combining both kinetic and non-kinetic solutions.
    https://www.defenseone.com/technology/2025/05/chinas-counter-uav-efforts-reveal-more-technological-advancement/405031/

    • Asta cu Ivan la mansa e o limitare tehnologica trecatoare.Diferenta momentan e ca dronele autonome la altii sunt o idee,demonstratoare sau alte stadii incipiente,pe cand la astia zboara zilnic zeci de mii care fac ce au de facut.
      Daca razboiul incepe maine,tot ce le putem face e ca unii sa se scarpine in cap iar altii sa-i injure pe primii.
      Situatia nu e ca in 2014 sau 2022 cand erau in stadii incipiente.Ei au crescut natural,prin experienta,iar noi si restul NATO ne miscam mai greu cu pusul in practica.
      Ca incearca vesticii,chinezii si americanii sa vada unde duce directia e ceva corect,dar sa nu amestecam 2 cazuri diferite-aia care tre sa lupte azi si aia care ar vrea sa segateasca pt razboiul de peste 3-5-10 ani.

      Si nu e ca astia raman blocati la mansa,tot ce tre sa faca actualelor drone e sa le dea jos modulul de comanda si comunicatii,sa instaleze noul viitor soft si gata,drona facuta in 2025 e buna de lupta in 2035.

      E frumos sa vezi ca scot nemtii sau americanii arma minune ,care doboara drona automat de la 3 km.Dar pana sa vezi capacitate de productie pt cateva mii de tunuri ,lasere etc… pe an,pt a combate milioanele drone ce le fac adversarii mai trece apa pe Nipru.

    • neamtu tiganu

      auzisem ca si azi, cind exista atitea arme moderne, soldatii poarta baioneta!?

      In caz disperat folosesti tot ce ai la indemina, chiar si furca. Pina sa-ti vina armele alea moderne deja ti-a int rat rusu-n casa.
      In definitiv conteaza si raportul calitate pret, s-ar putea ca acest sistem sa fie f ieftin si totusi cumva eficient. Practica ne va arata! Ca doar n-o sa tragi cu Patriot dupa vrabii.

  5. Soluția corectă este bruiajul nu încercarea disperată de a vânătoare zeci sau sute de drone cu rachete sau artilerie.
    Practic trebuie aparatele necesare pentru a crea ,, bule” în care dronele să nu poată opera.
    Plantezi aceste ,, bule ” pe direcțiile de acces și rezolvi problema

    1
  6. Sistemul asta imi pare o prostie,mai degraba construiau o drona de mari dimensiuni impachetata cu sisteme de razboi electronic,radar etc care se patruleze non stop gen WZ-9 Divine Eagle al chinezilor!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *