Consorțiul european Eurofighter speră la mai bine

Jorge Degenhardt, directorul consortiului Eurofighter Typhoon a declarat la Parși că avionul sau are viitorul în față și este optimist în privința unor noi comenzi.

Astfel, cadența de producție va crește de la 12 aparate pe an în prezent la 20 de avioane, cu potențial de creștere la 30 de unități pe an, dacă va fi nevoie.

Directorul Eurofighter a făcut referire și la situația geopolitică din prezent pe care a caracterizat-o ca fiind: “o nebunie totală”.

Istoric vorbind, vârful de producție al Eurofighter a fost atins în 2010 (Tranche2) cu 60 de aparate anual, ca mai apoi să tot coboare spre 14 unități per an în 2023-2024.

Dar noile comenzi primite din partea partenerilor în program face ca numărul de avioane per an să crească la 20 de unități. În acest moment, comenziile ferme vin din partea Germaniei – 58 de aparate Tranche 4, Spania – 45 de unități Tranche 4 și Italia cu 24 de unități. Qatarul este deocamdată singurul client extern cu un contract aflat în derulare și se discută despre o suplimentare cu încă 12 aparate pentru țara din Golf.

Deocamdată doar Londra nu a comandat avioane noi dar există speranțe pentru comenzi din partea Turciei – 40 de Eurofighter, acum că Berlinul și-a dat acordul (din nou) pentru ca Turcia să poată cumpără cele 40 de Eurofighter Tranche 4 dorite. Pe 26 iunie, noul guvern german a fost de acord cu încheierea afacerii, ceea ce mai adaugă 40 de aparate la portofoliul de comenzi al Eurofighter Gmbh. De asemenea și Arabia Saudită își doreste un maxim de 60 de avioane, tot dacă Germania va fi de acord.

Și acum începe showul. Eurofighter este produs pe patru linii de asamblare din cele patru țări partenere: Warton – Regatul Unit, Manching – Germania, Torino – Italia și Getafe în Spania. Toate cele patru uzine trebuiesc coordonate între ele și ca lucrurile să fie în linie dreapta și producătorul motoarelor EJ200 – EuroJet Turbo GmbH trebuie avut în vedere ca și cele două companii care produc radarele avionului: Leonardo și Hensoldt.

În Tranche 4 Eurofighterul este un splendid avion multirol, magnific ca avion de vanătoare/intercepție și astăzi poate folosi rachete aer-aer Meteor/AMRAAM, IRIS T/ASSRAM sau armament ghidat aer-sol. Dispune de asemenea de radare AESA foarte performante și una peste alta este un avion matur, unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare din lume și s-ar putea să mai aibă încă destule de spus în Europa și nu numai.

Este de asemenea, cel mai performant sistem de arme dezvoltat și fabricat împreună de mai multe țări membre UE/NATO.

GeorgeGMT

2 comentarii:

  1. Minusul Eurofighterului este pretul, datorat in special cheltuielilor suplimentare fiindca este produs in 4 tari, transportat si asamblat.in Spaniabdaca nu mă însel.
    La pretul său destul de piperat se adauga si una dintre cele mai scumpe ore de zbor din lume.
    Eurofighter datorita pretului ar trebui sa fir atat de bun, incat sa fie echivalentul F22, adica sa ai câteva unitati exceptionale „in caz de”. Ar putea fi dacă europenii ar investi in el dar deocamdată nu e…

  2. Editat. Asumarea unei identitati false este cel mai scurt drum catre „cutia cu maimute”. O fi Strumpf mai excentric, dar asta nu e comentariul lui. Pa-pa!

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *