Reverse engineering: vaccinul SARS-CoV-2

Articolul este o traducere a unui articol scris de Bert Hubert, în aceeași măsură educativ și interesant, despre vaccinul BioNTech/Pfizer – Reverse Engineering the source code of the BioNTech/Pfizer SARS-CoV-2 Vaccine.


Reverse engineering al codului sursă al vaccinului SARS-CoV-2 BioNTech/Pfizer

Bun venit! În această postare vom vedea codul sursă al vaccinului BioNTech/Pfizer SARS-CoV-2 bazat pe ARNm.

Doresc să mulțumesc unui mare număr de persoane care au citit acest articol pentru a asigura corectitudinea științifică și lizibilitatea. Toate greșelile mi se datorează, dar le-aș dori corectate cât mai rapid, așa că mă puteți contacta la bert@hubertnet.nl sau @PowerDNS_Bert

Această abordare ar putea părea greșită – vaccinul este un lichid injectat în braț. Cum putem totuși vorbi despre cod sursă?

Este o întrebare legitimă, deci să începem prin a vedea o mică parte a codului vaccinului BioNTech/Pfizer cunoscut sub numele de BNT162b2, zis și Tozinameran, zis și Comirnaty.

Primele 500 de caractere ale BNT162b2 (WHO)

Vaccinul BNT162b este bazat pe acest cod care poate fi considerat digital, numeric. Are o lungime de 4284 caractere, astfel încât ar avea loc în câteva ciripituri (pe Twitter). La începutul procesului de producție al vaccinului, cineva a încărcat acest cod într-o imprimantă de ADN (da, există), care a convertit acești bytes în molecule de ADN.

O imprimantă pentru ADN Codex BioXp 3200

Dintr-o asemenea mașinărie rezultă mici cantități de ADN, care după mai multe procese biologice și chimice sfârșesc ca ARN (mai multe mai târziu) în flacoanele folosite pentru vaccinare. O doză de 30 de micrograme conține 30 de micrograme de ARN. Pe lângă ARN, vaccinul conține și un sistem de împachetare al ARN bazat pe lipide, scopul său fiind să ducă ARNm în celule.

ARN este memoria volatilă, ‘memoria de lucru’ a ADN. ADN în biologie este precum memoria flash. ADN stochează informație pe o perioadă mare de timp, este sigur și are redundanță. Și, asemenea calculatoarelor, codul nu se rulează de pe memoria de stocare (flash) – înainte de orice operație, codul este copiat într-un sistem mai rapid, mai versatil dar în același timp mai fragil.

În cazul calculatoarelor, aceasta este memoria RAM; în biologie aceasta este ARN. Asemănarea este surprinzătoare. Spre deosebire de memoria flash, conținutul memoriei RAM se degradează rapid dacă nu este administrată. Motivul pentru care vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie păstrat la temperatură atât de joasă este același – și ARNm este fragil.

Fiecare caracter ARNm are o masă de 0.53·10⁻²¹, ceea ce înseamnă că există 6·10¹⁶ caractere într-o doză de 30 de micrograme. Exprimat în bytes reprezintă aproximativ 25 petabytes, dar trebuie specificat faptul că de fapt sunt ~2000 de miliarde de copii ale acelorași 4284 de caractere. Conținutul vaccinului, din punct de vedere al informației, este de puțin peste 1 KByte. Virusul SARS-CoV-2 are doar 7.5 KBytes.
 

Contextul, foarte pe scurt

ADN este un cod digital. Spre deosebire de calculatoare, care folosesc 0 și 1, viața folosește A, C, G, și U/T (‘nucleotide’ sau ‘baze’).

În calculatoare 0 și 1 sunt stocate ca prezența sau absența încărcăturii electrice, ca o stare magnetică, ca voltaj, ca o modulație a unui semnal sau ca o schimbare a reflexiei optice. Pe scurt, 0 și 1 nu sunt un concept abstract ci electroni (cel mai frecvent) sau alte reprezentări fizice.

În natură, A, C, G și U/T sunt molecule, stocate în ADN (sau ARN).

În calculatoare, 8 biți sunt grupați într-un byte și un byte este unitatea tipică procesată.

În natură sunt grupate 3 nucleotide într-un codon, acesta fiind unitatea de procesare în viață. Un codon conține 6 biți de informație (2 biți pe caracter ADN și 3 caractere înseamnă 6 biți). Aceasta înseamnă 2⁶ = 64 posibile valori pentru un codon.

Asemănător cu calculatoarele, nu? Dacă aveți dubii, puteți consulta și documentul WHO cu codul digital.

Mai multe informații sunt disponibile aici – acest link (‘What is life’) v-ar putea ajuta să înțelegeți restul informațiilor. Sau, dacă preferați varianta video, există și cea, cu un film de două ore.

 

Totuși, CE FACE acest cod?

Scopul unui vaccin este de a învăța sistemul imunitar cum să lupte cu un patogen, fără ca noi să ne îmbolnăvim. Istoric, aceasta se realizează prin injectarea unui virus atenuat și un adjuvant care să treacă sistemul imunitar în modul de acțiune. Aceasta era o tehnică asemănătoare cu tehnologia analogică, implicând milioane de ouă. La care se adăuga un factor aleator – norocul și un timp lung. Uneori era folosit chiar un alt virus.

Vaccinul bazat pe ARNm obține același efect (educarea sistemului imunitar), dar într-un mod comparabil cu un laser – puternic și concentrat într-un punct.

Iată deci cum funcționează. Injecția conține material genetic volatil care descrie faimoasa proteină ‘Spike’ a SARS-CoV-2. Prin reacții chimice, materialul genetic al vaccinului este transportat în celule.

Acestea, conform instrucțiunilor, produc proteine Spike SARS-CoV-2 în cantități suficient de mari încât sistemul imunitar intră în acțiune. Confruntat cu proteinele Spike și semnalele că celulele au fost deturnate, sistemul imunitar dezvoltă un răspuns împotriva proteinelor Spike și a procesului de producție a lor.

Astfel vaccinul are o eficiență de 95%.
 

Codul sursa!

Începem cu începutul, care este un loc bun pentru începerea călătoriei. Documentul WHO are o imagine care ajută în această călătorie:

Această imagine poate fi considerată un fel de cuprins. Vom începe cu zona numită ‘cap’ (engl capcapac, șapcă), reprezentată chiar ca o șapcă. Această zonă este o parte funcțională extrem de importantă în stabilizarea și protecția moleculei.

Așa cum nu se pot pune instrucțiuni într-un fișier care apoi să fie rulat, la fel și sistemul de operare biologic are nevoie de un început și conține convenții pentru apelare.

Codul vaccinului începe cu două nucleotide:


GA

Acestea pot fi comparate cu executabilele DOS sau Windows (care încep cu MZ) sau scripturile Unix (care încep cu #!). Aceste două caractere nu sunt executate nici în viață și nici de sistemele de operare. Dar trebuie să fie acolo, altfel nu se va întâmpla nimic.

Începutul secvenței ARNm are mai multe funcții; între altele marchează codul ca având ca sursă nucleul. În cazul nostru nu este așa, sursa fiind vaccinul dar celula nu are nevoie să cunoască acest lucru. Acest mod de identificare anunță celula că acest cod este legitim și împiedică distrugerea lui.

Cele două nucleotide GA fac ca acest ARNm să fie ușor diferit chimic de restul ARN. Astfel, putem considera că nucleotidele GA conțin și informații de semnalizare.
 

Regiunea 5′ netranslatată (five-prime untranslated region)

Urmează câteva aspecte tehnice. Moleculele de ARN pot fi citite într-o singură direcție. Deși pare ciudat, partea de unde începe citirea se numește 5′. Citirea se încheie la 3′.

Viața este construită pe proteine (sau pe substanțe rezultate din proteine). Proteinele sunt descrise de ARN. Transformarea ARN în proteine poartă numele de translație (engl translation); pentru acest proces se mai folosește termenul ‘traducere’, transcripția fiind trecerea informației din ADN genomic în ARN.

Iată cum arată regiunea 5′ netranslatată (engl UTR – untranslated region), aceasta nefiind convertită în proteină:


GAAΨAAACΨAGΨAΨΨCΨΨCΨGGΨCCCCACAGACΨCAGAGAGAACCCGCCACC

Aici întâlnim prim asurpriză. Caracterele care descriu ARN sunt A, C, G, U (în cazul ADN, U este înlocuit de T). Dar aici găsim un Ψ, deci se întâmplă ceva.

Acesta este unul din aspectele geniale ale vaccinului. Corpul uman are un antivirus extrem de puternic. Din acest motiv celulele umane nu sunt foarte dornice să primească ARN străin și fac tot ce le stă în putință pentru a îl distruge înainte de a fi interpretat.

Aceasta este o problemă a vaccinului bazat pe ARNm – trebuie să treacă de sistemul imunitar. După ani de cercetare și experimente s-a determinat că dacă U din ARN este înlocuit cu o moleculă ușor diferită, sistemul imunitar nu mai este interesat de ARN-ul străin.

Deci în vaccinul BioNTech/Pfizer U a fost înlocuit de 1-metil-3’-pseudouridil (engl 1-methyl-3’-pseudouridylyl), notat Ψ. Această moleculă Ψ liniștește sistemul imunitar și este acceptată ca o moleculă normală de diversele părți ale celulei.

În telecomunicații se poate uneori transmite o versiune ușor coruptă a mesajului care poate trece de firewalluri, fiind acceptată de servere, care pot fi compromise din punct de vedere al securității.

Iată deci beneficiile cercetării fundamentale efectuată până acum. Cei care au descoperit tehnica Ψ au luptat pentru a primi finanțare și a fi acceptate rezultatele. Cu toții ar trebui să le mulțumim și sunt sigur că un premiu Nobel va ajunge la ei.

Multe persoane s-au întrebat dacă și virușii ar putea folosi tehnica Ψ pentru a păcăli sistemul nostru imunitar. Pe scurt, este extrem de improbabil. Viața nu are mecanismele de a construi nucleotidele Ψ. Virușii se bazează pe componente ale celulei pentru a se reproduce iar acest mecanism nu există. Vaccinul ARNm se degradează rapid în corp și nu există posibilitatea ca ARN-ul modificat cu Ψ să se multiplice folosind tot Ψ. O lectură interesantă este și ‘No, Really, mRNA Vaccines Are Not Going To Affect Your DNA‘.

Să ne întoarcem la 5’ UTR. Ce fac aceste 51 de caractere? Așa cum se întâmplă în natură, nimic nu are o funcție clară prestabilită.

Când celulele încep translatarea ARN în proteine, aceasta se realizează folosind un agregat numit ribozom. Acesta este ca o imprimantă 3D pentru proteine. Primește la intrare ARN-ul și pe baza lui generează o serie de aminoacizi care vor forma o proteină.

Sursa Wikipedia user Bensaccount

Acest proces se poate vedea în filmul de mai sus. Banda neagră din partea de jos este ARN. Banda din zona verde este proteina care este construită. Ceea ce intră și iese sunt aminoacizi și adaptori care se potrivesc cu ARN-ul.

Ribozomul trebuie să aibă contact fizic cu ARN-ul pentru ca mecanismul să funcționeze. Odată realizat contactul, se pot genera proteine pe baza ARN care trece prin ribozom. De aici se vede că nu se pot genera proteine începând cu zona de contact; aceasta este, deci, una din funcțiile UTR: să asigure contactul inițial cu ribozomul.

În plus, UTR conține și metadate: când să înceapă translația? Cât să dureze? Pentru vaccin a fost folosit cel mai urgent semnal descoperit în UTR – cel din gena alfa globinei, această genă producând o serie de proteine. În ultimii ani oamenii de știință au găsit, de asemenea, o mulțime de modalități de optimizare a UTR deci de fapt nu este UTR originală, a alfa globinei. Este, mai degrabă, un upgarde.
 

Peptida semnal a glicoproteinei S (S glycoprotein signal peptide)

Așa cum am scris mai sus, scopul vaccinului este de a convinge celulele să producă mari cantități de proteină Spike a virusului SARS-CoV-2. Până acum am întâlnit ceea ce în știința calculatoarelor sunt cunoscute ca metadate și convenții de apelare (engl calling convention) în codul sursă al vaccinului. Intrăm acum pe teritoriul proteinei virale.

Dar mai avem un nivel de metadate de parcurs. Odată ce ribozomul a construit o proteină, ea trebuie să meargă undeva. Destinația este scrisă în peptida semnal a glicoproteinei S/spike (engl S glycoprotein signal peptide – extended leader sequence). Această peptidă are legătură cu transferul și exprimarea proteinei Spike, după sinteză.

Începutul proteinei poate fi văzut ca o etichetă cu adresa destinatarului, introdusă ca parte a proteinei. În acest caz, peptida semnal spune că proteina trebuie să părăsească celula prin reticulul endoplasmatic. Mai interesant chiar și decât jargonul tehnic din Star Trek! 🙂

Peptida semnal nu are un cod foarte lung, dar dacă îl privim vedem diferențe între ARN viral și cel al vaccinului:

(Pentru o comparație corectă a fost înlocuit Ψ cu U)


3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Virus: AUG UUU GUU UUU CUU GUU UUA UUG CCA CUA GUC UCU AGU CAG UGU GUU
Vaccin: AUG UUC GUG UUC CUG GUG CUG CUG CCU CUG GUG UCC AGC CAG UGU GUU
! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Totuși, ce se întâmplă aici? ARN nu a fost accidental organizat în grupuri de 3 litere. Aceste 3 caractere care aparțin ARN formează un codon iar fiecare codon conține informații despre un anume aminoacid. Peptida semnal a vaccinului constă în aceiași aminoacizi ca ai virusului.

Dar totuși de ce este diferit ARN-ul?

Există 4³=64 codoni diferiți deoarece sunt doar patru caractere pentru ARN și fiecare codon are câte trei. Dar există numai 20 de aminoacizi. Aceasta înseamnă că mai mulți codoni pot genera același aminoacid.

Viața folosește acest tabel universal pentru corespondența codon – aminoacizi:

Tabela de codoni ARN (Wikipedia)

În acest tabel se poate vedea că modificările din vaccin sunt sinonime (de exemplu UUU și UUC). Codul ARN al vaccinului este diferit dar rezultatul este asamblarea aceleiași proteine.

Dacă ne uităm cu atenție putem vedea că majoritatea schimbărilor au loc pe a treia poziție a codonului, notată cu ‘3’. Dacă verificăm tabela codonilor, vedem că a treia poziție în general nu contează pentru aminoacidul produs.

Deci, dacă schimbările sunt sinonime, de ce sunt acolo? Dacă studiem cu atenție, vedem că toate schimbările, cu excepția uneia, conțin mai multe C și G.

De ce ar face cineva asta? Așa cum s-a văzut mai sus, sistemul nostru imunitar privește rapid ARN-ul și determină dacă acel cod ARN provine din exterior. Pentru a evita detecția, U a fost înlocuit cu Ψ.

Dar, s-a observat că ARN-ul cu mai multe C și G este convertit mai eficient în proteine.

Creșterea eficienței a fost realizată și în vaccinul ARN prin înlocuirea cât mai multor caractere cu C și G, oriunde a fost posibil.

Sunt fascinat de una din schimbările care nu au dus la un C sau G adițional, modificarea CCA -> CCU. Dacă este cineva care cunoaște motivul, mi-aș dori să îl aflu. Rețineți că știu faptul că unii codoni sunt mult mai frecvenți în genomul uman, dar din lecturile de până acum < ahref=”https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1006024″>nu a rezultat că această modificare ar crește viteza de translatare.

 

Proteina Spike

Următoarele 3777 de caractere ale vaccinului sunt de asemenea codoni optimizați prin adăugarea unui număr mare de C și G. Din motive de spațiu nu va fi inclus tot codul mai jos ci ne vom concentra pe o porțiune specială. Aceasta este de fapt partea care face ca vaccinul să funcționeze, care ne va permite să ne întoarcem la viața normală:


* *
L D K V E A E V Q I D R L I T G
Virus: CUU GAC AAA GUU GAG GCU GAA GUG CAA AUU GAU AGG UUG AUC ACA GGC
Vaccin: CUG GAC CCU CCU GAG GCC GAG GUG CAG AUC GAC AGA CUG AUC ACA GGC
L D P P E A E V Q I D R L I T G
! !!! !! ! ! ! ! ! ! !

Observăm modificările de ARN sinonime. De exemplu, vedem că în primul codon CUU este înlocuit cu CUG. Acesta adaugă un G la vaccin, care știm că ajută la creșterea producției de proteine. Atât CUU cât și CUG sunt folosite pentru aminoacidul ‘L’, deci nu este nici o schimbare în proteină.

Dar când comparăm întreaga proteină din vaccin, toate schimbările sunt sinonime… mai puțin două și acestea pot fi văzute mai sus.

Al treilea și al patrulea codon reprezintă modificări reale. Aminoacizii K și V sunt înlocuiți cu ‘P’ sau Proline. ‘K’ necesită trei schimbări (‘!!!’) și ‘V’ necesită doar două (‘!!’).

Se pare că aceste modificări cresc eficiența vaccinului.

Deci, ce se întâmplă? Dacă ne uităm la particula SARS-CoV-2 se poate vedea proteina Spike și un număr de asemelea proteine:

Particule virus SARS (Wikipedia)

Aceste cârlige se află pe corpul virusului (nucleocapsida). Dar vaccinul generează doar cârlige care nu se vor atașa de corpul nici unui virus.

Cercetarea a arătat că în cazul în care nu este modificată, proteina Spike se transformă într-o proteină cu o altă structură. Dacă este injectată ca vaccin, corpul nostru ar dezvolta imunitate… însă pentru proteina modificată.

În cazul în care apoi ar apărea SARS-CoV-2 real, vaccinul cu ar fi extrem de eficient.

Deci ce e de făcut? În 2017 a fost prezentat modul în care substituția dublă Proline la locul potrivit ar face ca proteinele SARS-CoV-1 și MERS S să păstreze configurația anterioară fuziunii, chiar și fără a fi parte a virusului. Funcționează pentru că Proline este un aminoacid extrem de rigid. El acționează ca un schelet, stabilizând proteina în starea în care este prezentată sistemului imunitar.

Cei care au făcut această descoperire ar trebui să se felicite singuri, constant. Ar trebui să fie aroganți și ar avea și motive pentru atitudine.

Actualizare! Am fost contactat de laboratorul McLellan, unul din grupurile care au descoperit Proline. Mi-au spus că au amânat ‘bătutul palmei’ din cauza pandemiei, dar sunt mulțumiți pentru contribuția avută la vaccin. Au insistat asupra importanței altor grupuri de cercetători și voluntari.

 

Finalul proteinei, pașii următori

Dacă vom continua să analizăm ce mai conține codul sursă, vom mai găsi câteva schimbări la finalul proteinei Spike:


V L K G V K L H Y T s
Virus: GUG CUC AAA GGA GUC AAA UUA CAU UAC ACA UAA
Vaccin: GUG CUG AAG GGC GUG AAA CUG CAC UAC ACA UGA UGA
V L K G V K L H Y T s s
! ! ! ! ! ! ! !

La finalul proteinei găsim un codon ‘stop’, notat cu litera ‘s’. Acesta este un mod politicos de a anunța că acela este finalul proteinei. Virusul folosește codonul UAA, vaccinul folosește codonul de stop UGA, fără a se cunoaște un motiv pentru această substituție.
 

Regiunea 3′ netranslatată (3′ untranslated region)

Așa cum ribozomul are nevoie de o secțiune de început la finalul 5′, unde găsim 5′-UTR, la finalul proteinei se găsește o construcție similară numită 3′-UTR.

Se poate scrie mult despre regiunea 3′ netranslatată, dar un citat din Wikipedia spune că ‘3’-UTR joacă un rol crucial în expresia genelor prin influența localizării, stabilității, exportului și eficiența translației ARNm .. în ciuda înțelegerii actuale a zonelor 3′-UTR, ele rămân încă un mister‘.

Ceea ce știm cu siguranță este că anumite regiuni 3′-UTR au influență în expresia proteinelor. Conform documentului WHO, vaccinul BioNTech/Pfizer are o zonă 3’-UTR care a fost aleasă din ‘the amino-terminal enhancer of split (AES) mRNA and the mitochondrial encoded 12S ribosomal RNA to confer RNA stability and high total protein expression‘. În română, s-au inspirat din 3′-UTR al ARN-ului ribozomal 12S din mitocondrii și din 3’-UTR al ARNm al AES, aceste regiuni având o structură mai eficientă în promovarea sintezei proteice. Zic că e bine jucat.

 

Finalul AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Capătul ARN mesager este poliadenilat (are un număr mare de Adenine). Acesta este un mod de a spune că se încheie cu un număr mare de AAAAAAAAAAAAAAAAAAA.

ARNm poate fi refolosit de mai multe ori, dar pe măsură ce este folosit pierde A de la final. Odată ce ARNm nu mai are A la final, ARNm nu mai este funcțional și este distrus. În acest fel, finalul poly-A este de fapt o protecție la degradare.

Au fost făcute studii pentru a se determina numărul optim de A de la finalul ARNm. Acesta a fost găsit ca fiind aproximativ 120.

Vaccinul BNT162b2 se încheie cu:


****** ****
UAGCAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAGCAUAU GACUAAAAAA AAAAAAAAAA
AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAA

Conține 30 de A, 10 nucleotide de legătură (GCAUAUGACU), urmate de alte 70 de A.

Presupun că ceea ce vedem aici este rezultatul unei optimizări proprietar pentru a crește (din nou) expresia proteinelor.
 

Sumar

Cu acestea, știm acum exact ceea ce conține vaccinul BNT162b2 și înțelegem de ce aceste părți sunt acolo:

 • Basca (CAP) se asigură că ARNm se aseamănă cu ARNm obișnuit;
 • O regiune 5′ netranslatată (UTR) optimizată;
 • O peptidă semnal pentru a trimite proteina Spike la destinație (copiată în întregime din virusul original);
 • O versiune a proteinei Spike originală, cu două substituții ‘Proline’ pentru a asigura forma proteinei;
 • O regiune 3′ netranslatată (UTR) optimizată și îmbunătățită;
 • Un final misterios poly-A cu o zonă de legătură neexplicată;
 • Optimizarea codonilor adaugă o mulține de G și C la ARNm;
 • Folosirea Ψ (1-metil-3’-pseudouridil) în locul U ajută la înșelarea sistemului imunitar, astfel încât ARNm rămâne suficient în celulă pentru a permite sistemului imunitar să învețe.

Codul sursă complet al ARNm din vaccin este mai jos.


GAGAAΨAAAC ΨAGΨAΨΨCΨΨ CΨGGΨCCCCA CAGACΨCAGA GAGAACCCGC 50
CACCAΨGΨΨC GΨGΨΨCCΨGG ΨGCΨGCΨGCC ΨCΨGGΨGΨCC AGCCAGΨGΨG 100
ΨGAACCΨGAC CACCAGAACA CAGCΨGCCΨC CAGCCΨACAC CAACAGCΨΨΨ 150
ACCAGAGGCG ΨGΨACΨACCC CGACAAGGΨG ΨΨCAGAΨCCA GCGΨGCΨGCA 200
CΨCΨACCCAG GACCΨGΨΨCC ΨGCCΨΨΨCΨΨ CAGCAACGΨG ACCΨGGΨΨCC 250
ACGCCAΨCCA CGΨGΨCCGGC ACCAAΨGGCA CCAAGAGAΨΨ CGACAACCCC 300
GΨGCΨGCCCΨ ΨCAACGACGG GGΨGΨACΨΨΨ GCCAGCACCG AGAAGΨCCAA 350
CAΨCAΨCAGA GGCΨGGAΨCΨ ΨCGGCACCAC ACΨGGACAGC AAGACCCAGA 400
GCCΨGCΨGAΨ CGΨGAACAAC GCCACCAACG ΨGGΨCAΨCAA AGΨGΨGCGAG 450
ΨΨCCAGΨΨCΨ GCAACGACCC CΨΨCCΨGGGC GΨCΨACΨACC ACAAGAACAA 500
CAAGAGCΨGG AΨGGAAAGCG AGΨΨCCGGGΨ GΨACAGCAGC GCCAACAACΨ 550
GCACCΨΨCGA GΨACGΨGΨCC CAGCCΨΨΨCC ΨGAΨGGACCΨ GGAAGGCAAG 600
CAGGGCAACΨ ΨCAAGAACCΨ GCGCGAGΨΨC GΨGΨΨΨAAGA ACAΨCGACGG 650
CΨACΨΨCAAG AΨCΨACAGCA AGCACACCCC ΨAΨCAACCΨC GΨGCGGGAΨC 700
ΨGCCΨCAGGG CΨΨCΨCΨGCΨ CΨGGAACCCC ΨGGΨGGAΨCΨ GCCCAΨCGGC 750
AΨCAACAΨCA CCCGGΨΨΨCA GACACΨGCΨG GCCCΨGCACA GAAGCΨACCΨ 800
GACACCΨGGC GAΨAGCAGCA GCGGAΨGGAC AGCΨGGΨGCC GCCGCΨΨACΨ 850
AΨGΨGGGCΨA CCΨGCAGCCΨ AGAACCΨΨCC ΨGCΨGAAGΨA CAACGAGAAC 900
GGCACCAΨCA CCGACGCCGΨ GGAΨΨGΨGCΨ CΨGGAΨCCΨC ΨGAGCGAGAC 950
AAAGΨGCACC CΨGAAGΨCCΨ ΨCACCGΨGGA AAAGGGCAΨC ΨACCAGACCA 1000
GCAACΨΨCCG GGΨGCAGCCC ACCGAAΨCCA ΨCGΨGCGGΨΨ CCCCAAΨAΨC 1050
ACCAAΨCΨGΨ GCCCCΨΨCGG CGAGGΨGΨΨC AAΨGCCACCA GAΨΨCGCCΨC 1100
ΨGΨGΨACGCC ΨGGAACCGGA AGCGGAΨCAG CAAΨΨGCGΨG GCCGACΨACΨ 1150
CCGΨGCΨGΨA CAACΨCCGCC AGCΨΨCAGCA CCΨΨCAAGΨG CΨACGGCGΨG 1200
ΨCCCCΨACCA AGCΨGAACGA CCΨGΨGCΨΨC ACAAACGΨGΨ ACGCCGACAG 1250
CΨΨCGΨGAΨC CGGGGAGAΨG AAGΨGCGGCA GAΨΨGCCCCΨ GGACAGACAG 1300
GCAAGAΨCGC CGACΨACAAC ΨACAAGCΨGC CCGACGACΨΨ CACCGGCΨGΨ 1350
GΨGAΨΨGCCΨ GGAACAGCAA CAACCΨGGAC ΨCCAAAGΨCG GCGGCAACΨA 1400
CAAΨΨACCΨG ΨACCGGCΨGΨ ΨCCGGAAGΨC CAAΨCΨGAAG CCCΨΨCGAGC 1450
GGGACAΨCΨC CACCGAGAΨC ΨAΨCAGGCCG GCAGCACCCC ΨΨGΨAACGGC 1500
GΨGGAAGGCΨ ΨCAACΨGCΨA CΨΨCCCACΨG CAGΨCCΨACG GCΨΨΨCAGCC 1550
CACAAAΨGGC GΨGGGCΨAΨC AGCCCΨACAG AGΨGGΨGGΨG CΨGAGCΨΨCG 1600
AACΨGCΨGCA ΨGCCCCΨGCC ACAGΨGΨGCG GCCCΨAAGAA AAGCACCAAΨ 1650
CΨCGΨGAAGA ACAAAΨGCGΨ GAACΨΨCAAC ΨΨCAACGGCC ΨGACCGGCAC 1700
CGGCGΨGCΨG ACAGAGAGCA ACAAGAAGΨΨ CCΨGCCAΨΨC CAGCAGΨΨΨG 1750
GCCGGGAΨAΨ CGCCGAΨACC ACAGACGCCG ΨΨAGAGAΨCC CCAGACACΨG 1800
GAAAΨCCΨGG ACAΨCACCCC ΨΨGCAGCΨΨC GGCGGAGΨGΨ CΨGΨGAΨCAC 1850
CCCΨGGCACC AACACCAGCA AΨCAGGΨGGC AGΨGCΨGΨAC CAGGACGΨGA 1900
ACΨGΨACCGA AGΨGCCCGΨG GCCAΨΨCACG CCGAΨCAGCΨ GACACCΨACA 1950
ΨGGCGGGΨGΨ ACΨCCACCGG CAGCAAΨGΨG ΨΨΨCAGACCA GAGCCGGCΨG 2000
ΨCΨGAΨCGGA GCCGAGCACG ΨGAACAAΨAG CΨACGAGΨGC GACAΨCCCCA 2050
ΨCGGCGCΨGG AAΨCΨGCGCC AGCΨACCAGA CACAGACAAA CAGCCCΨCGG 2100
AGAGCCAGAA GCGΨGGCCAG CCAGAGCAΨC AΨΨGCCΨACA CAAΨGΨCΨCΨ 2150
GGGCGCCGAG AACAGCGΨGG CCΨACΨCCAA CAACΨCΨAΨC GCΨAΨCCCCA 2200
CCAACΨΨCAC CAΨCAGCGΨG ACCACAGAGA ΨCCΨGCCΨGΨ GΨCCAΨGACC 2250
AAGACCAGCG ΨGGACΨGCAC CAΨGΨACAΨC ΨGCGGCGAΨΨ CCACCGAGΨG 2300
CΨCCAACCΨG CΨGCΨGCAGΨ ACGGCAGCΨΨ CΨGCACCCAG CΨGAAΨAGAG 2350
CCCΨGACAGG GAΨCGCCGΨG GAACAGGACA AGAACACCCA AGAGGΨGΨΨC 2400
GCCCAAGΨGA AGCAGAΨCΨA CAAGACCCCΨ CCΨAΨCAAGG ACΨΨCGGCGG 2450
CΨΨCAAΨΨΨC AGCCAGAΨΨC ΨGCCCGAΨCC ΨAGCAAGCCC AGCAAGCGGA 2500
GCΨΨCAΨCGA GGACCΨGCΨG ΨΨCAACAAAG ΨGACACΨGGC CGACGCCGGC 2550
ΨΨCAΨCAAGC AGΨAΨGGCGA ΨΨGΨCΨGGGC GACAΨΨGCCG CCAGGGAΨCΨ 2600
GAΨΨΨGCGCC CAGAAGΨΨΨA ACGGACΨGAC AGΨGCΨGCCΨ CCΨCΨGCΨGA 2650
CCGAΨGAGAΨ GAΨCGCCCAG ΨACACAΨCΨG CCCΨGCΨGGC CGGCACAAΨC 2700
ACAAGCGGCΨ GGACAΨΨΨGG AGCAGGCGCC GCΨCΨGCAGA ΨCCCCΨΨΨGC 2750
ΨAΨGCAGAΨG GCCΨACCGGΨ ΨCAACGGCAΨ CGGAGΨGACC CAGAAΨGΨGC 2800
ΨGΨACGAGAA CCAGAAGCΨG AΨCGCCAACC AGΨΨCAACAG CGCCAΨCGGC 2850
AAGAΨCCAGG ACAGCCΨGAG CAGCACAGCA AGCGCCCΨGG GAAAGCΨGCA 2900
GGACGΨGGΨC AACCAGAAΨG CCCAGGCACΨ GAACACCCΨG GΨCAAGCAGC 2950
ΨGΨCCΨCCAA CΨΨCGGCGCC AΨCAGCΨCΨG ΨGCΨGAACGA ΨAΨCCΨGAGC 3000
AGACΨGGACC CΨCCΨGAGGC CGAGGΨGCAG AΨCGACAGAC ΨGAΨCACAGG 3050
CAGACΨGCAG AGCCΨCCAGA CAΨACGΨGAC CCAGCAGCΨG AΨCAGAGCCG 3100
CCGAGAΨΨAG AGCCΨCΨGCC AAΨCΨGGCCG CCACCAAGAΨ GΨCΨGAGΨGΨ 3150
GΨGCΨGGGCC AGAGCAAGAG AGΨGGACΨΨΨ ΨGCGGCAAGG GCΨACCACCΨ 3200
GAΨGAGCΨΨC CCΨCAGΨCΨG CCCCΨCACGG CGΨGGΨGΨΨΨ CΨGCACGΨGA 3250
CAΨAΨGΨGCC CGCΨCAAGAG AAGAAΨΨΨCA CCACCGCΨCC AGCCAΨCΨGC 3300
CACGACGGCA AAGCCCACΨΨ ΨCCΨAGAGAA GGCGΨGΨΨCG ΨGΨCCAACGG 3350
CACCCAΨΨGG ΨΨCGΨGACAC AGCGGAACΨΨ CΨACGAGCCC CAGAΨCAΨCA 3400
CCACCGACAA CACCΨΨCGΨG ΨCΨGGCAACΨ GCGACGΨCGΨ GAΨCGGCAΨΨ 3450
GΨGAACAAΨA CCGΨGΨACGA CCCΨCΨGCAG CCCGAGCΨGG ACAGCΨΨCAA 3500
AGAGGAACΨG GACAAGΨACΨ ΨΨAAGAACCA CACAAGCCCC GACGΨGGACC 3550
ΨGGGCGAΨAΨ CAGCGGAAΨC AAΨGCCAGCG ΨCGΨGAACAΨ CCAGAAAGAG 3600
AΨCGACCGGC ΨGAACGAGGΨ GGCCAAGAAΨ CΨGAACGAGA GCCΨGAΨCGA 3650
CCΨGCAAGAA CΨGGGGAAGΨ ACGAGCAGΨA CAΨCAAGΨGG CCCΨGGΨACA 3700
ΨCΨGGCΨGGG CΨΨΨAΨCGCC GGACΨGAΨΨG CCAΨCGΨGAΨ GGΨCACAAΨC 3750
AΨGCΨGΨGΨΨ GCAΨGACCAG CΨGCΨGΨAGC ΨGCCΨGAAGG GCΨGΨΨGΨAG 3800
CΨGΨGGCAGC ΨGCΨGCAAGΨ ΨCGACGAGGA CGAΨΨCΨGAG CCCGΨGCΨGA 3850
AGGGCGΨGAA ACΨGCACΨAC ACAΨGAΨGAC ΨCGAGCΨGGΨ ACΨGCAΨGCA 3900
CGCAAΨGCΨA GCΨGCCCCΨΨ ΨCCCGΨCCΨG GGΨACCCCGA GΨCΨCCCCCG 3950
ACCΨCGGGΨC CCAGGΨAΨGC ΨCCCACCΨCC ACCΨGCCCCA CΨCACCACCΨ 4000
CΨGCΨAGΨΨC CAGACACCΨC CCAAGCACGC AGCAAΨGCAG CΨCAAAACGC 4050
ΨΨAGCCΨAGC CACACCCCCA CGGGAAACAG CAGΨGAΨΨAA CCΨΨΨAGCAA 4100
ΨAAACGAAAG ΨΨΨAACΨAAG CΨAΨACΨAAC CCCAGGGΨΨG GΨCAAΨΨΨCG 4150
ΨGCCAGCCAC ACCCΨGGAGC ΨAGCAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA 4200
AAAAGCAΨAΨ GACΨAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA 4250
AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAAAAAAAA AAAA 4284

112 comentarii:

 1. Drace. Am citit de 2 ori sa inteleg….wow!
  Multumesc , pentru articol.
  Nu avem nici o sansa sa producem asa ceva in RO 🙁

  7
 2. Iulian , holenderii sunt de vină permanent , în opinia mea ??? !
  Pe cine crezi că mai interesează subiectul asta globalist mâine sau peste 4 ani ?
  Ai imunitate nativă ( și gene supraviețuitoare ) scapi , dacă nu , nu .
  Te transformi in pământ de flori sau praf de stele , în funcție de dorința rudelor supraviețuitoare .
  Se numește evoluția speciei .
  Restul e cancan .
  Prostia rămâne prostie ??? .

  13
 3. cand vezi cata stiinta e în doar cateva pagini…și asta e ce se vede la suprafata…iar in partea cealalta iti vin unii cu vaccinul e cu cipu’ și o gramada de talambi după ei care pun botul…te doare mintea unde a ajuns țara asta…iar votul unuia din asta are aceeași valoare cu a unuia care și-a pierdut jumătate din viața prin laboratoare și biblioteci…
  poate ca ar fi corect la un moment dat sa ai vot= persoana*IQ…

  35
  • Zici tu? Și cine decide cine e îndreptățit să voteze și cine nu? Ești sigur că nu confunzi gradul de inteligență cu cel de educație?

   9
   • Pai hai sa iti dau eu o solutie: votul la sectia de vot pe tableta electronica, inainte de vot pui intrebarea: cat e 2+2/2-2 si ai terminat cu 25% din votanti. Mai adaugi a doua intrebare cu cine a fost Burebista si esti gata cu 33% din electorat.
    Si zau ca nu as avea nici o problema daca astia si-ar pierde dreptul la vot 🙂

    16
    • Division by zero!!!! De ce vii cu blestematii din astea?!

     2
    • so crezi tu vine omu cu fituica de acasa cu raspunsu dat dinainte de primar in plic la fundu galetii de plastic

     3
    • „dacat” ca nu intelegeti ca votul e universal prin Constitutie. Si deriva direct din Declaratia Drepturilor Omului. Cata vreme ala nu are un act medical ca e iresponsabil poate sa-i curga scuipat din gura, are votul egal cu inventatorul motorului cu apa. Si nu doar in Ro ci in tot UE. Nu-mi convine nici mie neaparat dar sta la baza constitutiilor tuturor statelor europene, alternativa ar fi sistemul pe caste, sistemul aristocratic, samd in care unii sunt mai smecheri ca altii, fie prin nastere fie prin titluri dobandite. Nu zic ca nu are si sistemul ala niste avantaje dar sper ca atunci cand propuneti chestii va dati seama ce propuneti si ce deriva de aici.

     1
   • Da, „intelectualul roman”, democrat prin fiinta lui, propune mereu solutii dintr-astea minune care sa-i excluda pe altii de la vot, mai ales daca sunt de alta parere cu el. Uite, vin si eu cu o propunere, sa voteze doar cei care pot demonstra ca au 200.000 EUR in conturi si proprietati precum si impozitele la zi pt. ca ei duc povara economica a tari prin taxe, impozite, samd. Nu-i asa ca nu mai suna bine? Desi aparent ar fi pragmatic.

    3
 4. https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login
  Eu mi-am facut cont.
  Să vedem dacă vă funcționa. Și site-ul și vaccinul.
  Probabil, va fi făcută publicitate zilele următoare.

 5. Articolul atinge perfectiunea cristalina .
  O intrebare .
  Stii cum reactioneaza antivirusul uman cand corpul este expus la radiatii ?
  Daca da , un articol pe tema ?
  Intreb fiindca am pasiune pentru minerale si am fost neplacut surprins sa descopar pe net ca se vand minerale radioactive la liber .

  3
  • Pe scurt, antivirusul uman nu mai face nimic. Pentru ca e distrus și pentru ca nu are ce face, antivirusul uman nu poate reacționa la factori… fizici, ci doar biologici ( dacă te arzi pe mana, sistemul tău imunitar te protejează împotriva unei Infecții locale, nu împotriva arsurii în sine ).
   Pe lung, radiațiile se împart în doua categorii mari, ionizante și neionizante, în funcție de lungimea de unda (caută radiation wavelength graph). Cele care încep sa fie periculoase pentru sănătate încep de la radiațiile UV spre gamma, sau de la 1nm în jos ( ca fapt divers, 5G e în spectrul 1-10mm, adică între microwave și infrarosu, deci cât se poate de sigure ). De ce sunt periculoase? După ce înțelegi din articolul de mai sus cum sta treaba cu ADN, acele nucleotide necesare duplicării celulei sunt efectiv alterate pentru ca acele radiații le modifica structura într-un mod prea complicat să-l descriu aici. În acel moment, celula fie moare instant ( necroza ), fie trăiește și când va încerca duplicarea va muri ( necroza ) fie trăiește, duplicarea va reuși, dar cu informații incorecte astfel încât devine o celula straina, fără funcție în organism ( cancer ).
   Dar de la ce am scris mai sus pana la ce spui tu e cale lunga. Contează cât ești expus, la ce lungime de unda, ești expus ( La UV rezisti zile bune și are efect strict aspra pielii, la gamma secunde și te distruge peste tot în mod egal ). Chiar și uraniul găsit în natura, este radioactiv, dar dacă e o pietricica mică vei avea probleme doar dacă îl ții în mâini în fiecare zi, cred ca dacă îl păstrezi în condiții mai speciale acasă cred ca e sigur.

   10
   • Completare: uraniul si majoritatea elementelor mai grele sunt emitatoare de particule alpha. Ele au enorm de multa energie dar nu sunt penetrante. Deci sunt periculoase daca le ingerezi sau respiri.

    3
 6. Fain articol, da” iti trebuie 2-3 cafele la el, trebe citit pe indelete….

  10
 7. Mersi de articol făcut pe inteesut aproape tuturor din a 2 citire

  1
 8. Felicitari pentru articol! Prima oara cand vad la noi o explicatie pe larg in legatura cu vaccinul…

  4
 9. Vaccinul e un privilegiu !

  9
 10. foarte frumos prezentat. foarte interesante si utile informatiile…

  1
 11. excelent articol si as mai adauga ceva,avem in fata un sfant Graal al stiintei si anume o solutie pt vindecarea cancerului,tehnologia mArn-lui face posibila acest lucru+mai sunt si alte solutii,insa mArn-ul e acolo in fata si in urmatorii ani vom vedea cel mai probabil vaccinuri personalizate pt ca apoptoza celulara sa aiba loc pe baza acestei tehnlogii.
  CE o sa fie cu adevarat interesant e ce se va intampla acum in sferele de influenta,e de urmarit ce se va intampla in CHina,cat timp le va lua sa vaccineze 1miliard juma,in India, In Rusia(au astia capacitatea de productie necesara si mai ales vaccinul ala aruncat repede pe piata cu o tehnologie invechita va face fata)ce se va intampla in zonele sarace,cand se va vaccina toata planeta,sunt tari care pana in toamna nu vor primi nici macar 100k de doze de vaccin.Urmeaza vremuri extrem de interesante

  1
 12. Felicitări! Foarte bun articolul!

 13. Felicitari pentru articol! Este o sumarizare excelenta a tehnologiei din spatele vaccinului. Poate ca ar trebui sa adaugi ca sursa codului de ARN a fost livrata de China inca din primele luni ale pandemiei. Nu sunt conspirationist, dar daca unii au reusit modificarea codului pentru a genera la sursa doar o componenta nenociva – proteina Spike, asta inseamna practic virusul sars cov2 este combatut de un al virus alerta care invata antivirusul de system ca exista. Deci vaccinul asta in sine este un pseudo-virus si cand spun virus nu ma refer la microrganism ci la codul care il genereaza si se multiplica la gazda.
  De aici am 2 intrebari mai mult generice : care ar fi posibilitatea ca cineva sa fi modificat codul proteinei Spike si sa o faca atat de resistenta la antivirusul uman ?
  Antivirusul va recunoste doar codul proteinei Spike actuale, orice modificarea a acesteia va duce inevitabil la nerecunosterea acesteia de antivirus, deci… va trebui sa avem de acum incolo update la zi 🙂
  Sincer este foarte interesant ca toata „natura” foloseste un framework unic al systemului de operare si asemanarea sa izbitoare cu ce construim noi, asta poate ne da de gandit mai mult fata de termenul „natura”. Faptul ca am identificat codul sursa si unii deja scriu la el…poate fi bine dar si rau.

  5
  • Poate ca ar trebui sa adaugi ca sursa codului de ARN a fost livrata de China inca din primele luni ale pandemiei.
   Pentru vaccin sau pentru virus?

   Nu, SARS-CoV-2 este combatut cu un generator de proteine. Ca sa fac o analogie cu viata, cu un update de semnaturi.

   care ar fi posibilitatea ca cineva sa fi modificat codul proteinei Spike si sa o faca atat de resistenta la antivirusul uman ?
   Te referi la noile mutatii?

   2
 14. Interesant articol. Si curajos. Numa’ bun de share-uit. M-am apucat de citit, n-am terminat, dar m-a luat entuziasmul pe dinainte si nu m-am putut abtine sa nu pun un bien joue!

 15. @iulian
  codul sursa al virusului stiu ca avenit din China.
  Ai dreptate, este un update de semnatura, dar asta insemna ca daca schimbi semnatura la un singur bit (codul ARN al enzimei se schimba) tb sa treci prin update. Nu ma ma pricep la microbiologie ce insemna midificarea acesteia, dar in tehnica procesul pare logic.
  codul proteinei Spike – ambele, atat versiunea initiala cat si mutatia. Am inteles ca este foarte asemanatoare cu SARS/MARS cat si cu HIV….sper ca nu am raspandit fake news, dar asta am citit pe net.

  3
  • Erau niste articole pe tema, le am in coada de citit. Nici eu nu’s microbiolog sau genetician deci pot intelege pana la un punct, Cind sint depasit merg la cineva care stie.

   Cat despre codul chinezesc nu cred. Ai surse? Daca era chinezesc era fabricat si livrat deja doar de China. Din ce am citit BioNTech e exclusiv meritul unei unguroaice si al laboatoarelor vestice.

   Daca te referi la codul proteinei Spike, genomul a fost obtinut in mai multe laboratoare. In special vestice.

   1
  • In microbiologie, un singur bit schimbat inseamna ca sist imun natural nu mai raspunde nici la vacc, nici la noile mutatii.Aka dependenta totala de a fi vacc periodic,altfel kaput.Just an oppinion.
   Btw, articolul e de nota 1000.

   2
 16. Excelent articol, m-a fascinat mai ales că am înțeles câte ceva din această lume stiițifico-fantastică a manipulări genetice.
  Singura problema este acel Ψ care ar putea deveni nativ în organism și atunci ar deschide porțile tuturor virușilor. Sper să mă înșel.

  • Ribozomul citeste Ψ, dar aceasta nucleotida nu poate fi produsa natural. De sute de milioane de ani am evoluat pe nucleotide diferite deci personal cred ca prea curand nu va aparea o mutatie naturala.

   2
 17. Interesant. S-a mai folosit această tehnologie până acum pentru vreun virus? E posibil sa devină aceasta tehnologie un sfânt Graal care sa fie aplicată tuturor virușilor ?

  • Am citit ca se pregatea un antigripal bazat pe ARNm. Dar este primul vaccine de acest gen. Mai exista o terapie pentru o boala (SMA parca) la care e nevoie de una-doua injectii cu in cost de un milion – probabil e terapie genetica.

   1
 18. Doamne, n-am mai citit ceva atat de bun si util in acelasi timp la cafea de foarte multa vreme. Felicitari pentru articol, l-am dat si pe whatsapp/facebook etc. Poate devine un mic viral si mai invata lumea de pe la noi cum e cu vaccinurile astea desi ma indoiesc la nivelul de educatie pe care-l avem.

  2
 19. Felicitări pentru efort, Iulian!

  Nu trebuie să fim nici microbiologi, nici informaticieni, pentru a înțelege esențialul. Trebuie doar să nu fim tâmpiți, să realizăm că raportul risc/recompensă este peste 9 unde 3 este OK pentru pariat.

  Spun asta pentru negaționiștii și antivaxerii deștepți de aici.

  An Nou Fericit și sănătos, tuturor!

  7
 20. Sa dea Al de Sus sa meargă!

  Dar ar fi o mica problema : ca sunt prea MIICi

  ADICA lucram in domeniul viului. Si nu știu.. nu știu cât ne descurcam cu fluxul in chestia asta.
  Se ore poate ca natura sa fie mai stupidă….da cum zicea Nabulione Al de Sus preferă unitățile Mari …si ptr voi a folosit un ocean planetar si peste un miliard de ani

  Asa ca sper ca si ăștia au mai folosit niste șobolani foarte reali nu virtuali. Si destui!

  A da sunt cam interesat. Scriu pe telefon, pe patul de spital ca Moșu mi-a adus un guvid 19!
  Pana acum plictis mare da mare!
  Sa dea Domnu sa am parte doar de plictis!

  8
 21. Se discută deja despre eliberarea de ”pașapoarte covid” pentru cei vaccinați.
  Ce nu înțeleg eu e altceva: vaccinarea e un scop în sine sau un mijloc?
  Avem deja peste 600.000 de persoane care au trecut prin boală și au imunitate naturală (623.066 infectări și 15.469 decese) https://www.digi24.ro/stiri/informatii-oficiale-despre-coronavirus-in-romania-1266261
  Imunitatea naturală oferă protecție împotriva virusului ÎN INTEGRALITATEA LUI iar vaccinul vizează doar proteina Spike.
  Nu am auzit însă pe nimeni să spună că cei care au trecut prin boală ar merita primii să beneficieze de ”pașaportele covid” – au protecție împotriva tuturor componentelor virusului, deci și împotriva eventualelor mutații. De ce oare?

  6
  • Vaccinarea e un mijloc.

   La a doua parte am raspuns partial mai jos. Nu am cautat informatii pentru a vedea in cazul imunitatii naturale pentru ce zone ale virusului sint anticorpii.

 22. probabil pt ca imunitatea aia se banuiesta ca nu este permanenta de aia si doctori si asistente care deja sau vindecat de boala se vaccineaza,si sunt cazuri raportate cand la un anumit interval de timp persoane vindecate sau reinbolnavit

 23. Câteva remarci, pentru că văd că mulți au pierdut esența privind mecanismul de acțiune al vaccinului: substanța vaccinală formată din ARN mesager dă comanda celulelor organismului să producă proteina spike, care, având funcția de antigen, adică lucru străin de organism, va declanșa din partea sistemului imunitar reacția de producere de anticorpi anti-proteină spike. La următoarea întâlnire a sistemului imunitar cu proteina spike, adică la infectarea cu SARS-CoV-2, sistemul imun va reacționa prompt și va bloca dezvoltarea bolii CoViD-19.

  3
  • Da, asta e sumarul. Ce as mai adauga este ca anticorpii se leaga nu de proteina Spike ci de aminoacizi din regiunea RBD. Mutatiile recente, discutate in ultimele doua saptamini, au citeva modificari si in aceasta zona. Depinde daca s-a modificat complet conformatia zonei RBD incit o mare parte din anticorpi sa nu se mai poata lega de aminoacizii din aceasta zona sau au fost invalidati doar 2-3 anticorpi, ceea ce doar scade eficienta vaccinului.

 24. Știați că varianta vaccinului AntiCOVID pentru femei conține și senzori de parcare?!

  6
 25. mi-am uitat nicku :)

  Nu pot să nu remarc că această prezentare, dar și altele pe alte pagini web seamănă izbitor cu planul unui programator junior când se apucă de ceva care să funcționeze în condiții optime, nu cade curentu, codul tău nu intră în conflict cu alte programe/servicii, codul nu consumă resurse prea multe etc.
  Da, prezentarea e frumoasă dar dacă tot o dăm pe programare n-ar fi rău să știm și care sunt scenariile negative testate și cum sunt handle-uite situațiile limită ale acestui scenariu de vaccinare, mai precis testele unitare și funcționale. E interesant de știut ce nu se spune sau poate ce nu știm sau trecem cu vederea.
  Momentan ăsta e destul marketing, pt că se știe că la client mereu spui scenariul cel mai optimist. Dacă te respecți prezinți și situațiile limită și eventualele bug-uri știute și asumate. De asemenea o regulă arhicunoscută este că testarea depășește ca timp dezvoltarea cu mult.
  Să sperăm că nu o dăm în BSOD prea curând cu vaccinul ăsta și nici în atacuri DOS și că nu ne apucăm să transcriem viruși calculatoristici în viruși biologici.
  Sănătate vă doresc.

  6
  • Din tot ce am citit si toata biologia pe care o stiu problemele pe care le-am putea avea nu sunt legate de cresterea unei a treia miini.
   Adica:
   1. ARN imi modifica ADN-ul. Aaaa, nu!! Nu face schimbare de sex. Este generata o proteina doar, nu afecteaza ADN.
   2. De unde stiu ca face proteina asta si nu un prion? Good one. Un coif de staniol ajuta.
   3. Daca virusul are mutatii? Mereu au. Important e daca sunt in zona structurala si unde. Sa raspund la o alta intrebare: anticorpii naturali se leaga la proteinele de la suprafata (S, M, E), fiecare proteina avand mai multi anticorpi. In cazul vaccinului, anticorpii rezultati sunt doar pentru proteina S. Daca au loc mutatii care afecteaza aminoacizi pentru care se genereaza anticorpi, scade eficienta vaccinului si ar putea fi nevoie de unul nou.
   4. Daca ARN are modificari inainte de a intra in ribozom? Daca e modificat 5’-UTR nu va mai produce proteine. Daca e distrus nu va mai ajunge in ribozom.
   5. Nu a fost testat. Asa e. Nu cat erau testate inainte. A se observa schizofrenia unor cetateni:
   – Nu vrem masca, libertatea mea, dreptul meu, nu vrem in casa, vrem sa traim ca inainte! Economia!
   – Bine Gogule, dar sectiile ATI nu rezista. vrei ca inainte, ia vaccin!
   – Vaccinul e rau, e diavolul, eu vreau sa stiu, sa mi we garanteze
   – Adica vrei ‘cu p_la’n c_r si sufletul in rai’
   Guvernele au cerut o solutie pentru a rezolva problema cauzata de retarzi si acum tot retarzii protesteaza.
   6. Dar temperatura…. Da, temperatuara si logistica sint o problema
   7. Cipu’ 5G. A se consulta (2).
   8. Oculta, Big Reset, Gates. Tot (2).

   Finalul despre viitor e mai interesant insa. Cind vom avea primul virus sintetic?!

   4
 26. @Tovarasi

  @Iulian

  Felicitari pentru munca depusa, macar atata pot sa spun. Ca sa intelegi ce scrie in acest articol iti trebuie cativa ani, cred, petrecuti prin laboratoare si biblioteci, sali de curs, si nu ca sa te holbezi dupa blonde.

  E adevarat ca tehnologia asta noua exista cam de 30 de ani, si acum s-au facut primele teste pe oameni?

  Cum stim ca aceste proteine produse de celulele noastre ( invatate de vaccin) nu devin altceva decat ceea ce trebuie? Cine garanteaza treaba asta? ( nimeni ) Boala vacii nebune, Allzheimer se pare ca au legatura cu asa ceva, e vorba de proteine de tip Prion (PrPc) , cele „bolnave”, „malformate” se numesc PrPsc.

  ” Even the CDC admits, “the functions of normal prion proteins are still not completely understood.” Mad cow disease is probably the most well-known of the prion diseases, but neurodegenerative conditions such as Alzheimer’s and certain forms of dementia have been revealed to be forms of prion disease as well. What’s terrifying about prion diseases is it’s highly infectious nature within the body. Just a singular prion can collapse nearby proteins into the same misfolded shape. This linear progression of protein collapse leads to disease.”

  Sa nu privim prea adanc in abis, s-ar putea ca abisul sa ne priveasca, la randul sau.

  In fine, doar pentru curiosi:

  https://search.justice.gov/search?query=Pfizer&op=Search&affiliate=justice

  PS: Multa sanatate Bizonule!
  PPS: Vedeti, s-au inmultit cei cu mania proletara? Daca cumva iti exprimi o indoiala, un dubiu, automat pamantul devine plat, tovarasi, ai mers la moaste 3 km in genunchi –> nu o sa inteleg niciodata de ce daca o baba merge 3 km in genunchi e de cacat, daca o face un shaolin toti sa caca pe ei de admiratie<– , etc.

  Freamata inima in piept de fericire. In sfarsit, noi, oropsitii sortii vom avea in scurt timp o ideologie cu baze stiintifice, solide, tovarasi!

  La Multi Ani!!!
  🙂

  9
  • Tovarase Iliescu,

   Se lucreaza la ea de 35-40 de ani. Dar celelalte tehnologii nu erau suficient de avansate. Doar in ultimii ani s-a putut face dezvoltare reala. Era programat chiar un antigripal bazat pe ARNm. Dar viata schimba planurile.

   Primul lucru la care m-am gandit cind am aflat de vaccin ARNm a fost ‘wow, putem produce prioni’.

   Dar proteinele sunt cele ale virusului, cu o schimbare doar. Cine ne garanteaza ca cele ale virusului nu sint prionice? Cum stii (in cazul in care apare un caz) ca nu exista o proteina prionica anterior? CDC, complet, zice asa:

   – cut here –
   Prion diseases or transmissible spongiform encephalopathies (TSEs) are a family of rare progressive neurodegenerative disorders that affect both humans and animals. They are distinguished by long incubation periods, characteristic spongiform changes associated with neuronal loss, and a failure to induce inflammatory response.

   The causative agents of TSEs are believed to be prions. The term “prions” refers to abnormal, pathogenic agents that are transmissible and are able to induce abnormal folding of specific normal cellular proteins called prion proteins that are found most abundantly in the brain. The functions of these normal prion proteins are still not completely understood. The abnormal folding of the prion proteins leads to brain damage and the characteristic signs and symptoms of the disease. Prion diseases are usually rapidly progressive and always fatal.
   – and here –

   Si tot CDC are in studiu din ‘99: https://www.cdc.gov/prions/pdfs/tse-in-humans.pdf

   Inainte de testarea pe om au fost facute teste pe culturi de celule pentru a confirma ca mecanismul dezvoltat e corect.

   In plus, tot anul asta a fost rezolvat in mister vechi de 50: de ce proteinele iau forma pe care o au? Curand se va lamuri si problema prionilor.

   Giiiz… diferenta intre Pfizer si URSS este ca poti cauta procesele la Pfizer. Lumina URSS, asa cum am fost invatati, izvoraste legitim si curat. La pastila albastra la fel strambi din nas?

   Deci tovarase, poti transmite papusarilor matale ca pot renunta la Novicioc. Viitorul le bate la usa, cu alte metode.

   4
   • @Tovarasi

    @Iulian

    Vreau sa iti multumesc pentru precizari – clarificari, in primul rand.

    In alta ordine de idei, eu cred ca ar trebui sa fim un pic mai prudenti cand punem semnul de egalitate intre complexitatea fiintei umane ( biologic, spiritual) si „culturile de celule”. Se poate ajunge la chestii foarte naspa. Iti recomand Arhipeleagul Gulag, ca tot ne ancoram, / nu stiu de ce,/ in spatiul U.R.S.S. Nu intotdeauna ce e valabil pentru mic functioneaza la mare , cel putin nu in acest univers.

    „Giiiz… diferenta intre Pfizer si URSS este ca poti cauta procesele la Pfizer. Lumina URSS, asa cum am fost invatati, izvoraste legitim si curat. La pastila albastra la fel strambi din nas?”

    La prima parte a afirmatiei iti pot raspunde ca pana la urma e tot una daca vezi glontul din fata sau nu-l vezi deloc, cata vreme tot in cap iti intra.

    Cu pastila albastra m-ai pierdut, dar m-a salvat Google. Ce pot sa-ti spun, nu prea folosesc pastile in general, aici unde locuiesc e aer curat, verdeata…din cand in cand vitamina D si C, in sezonul rece.

    Viitorul ne bate la toti la usa, nu scapa nimeni. 🙂

    2
    • Ceea ce incerc sa spun este ca vaccinul asta este atit de primitiv dpdv al comparatiei cu corpul uman incit l-as putea compara cu microcontrollere pe 4 biti care executa codul liniar si nu au nici macar JUMP ca instructiune, comparativ cu proceseoarele moderne si sistemele de operare moderne care ar fi corpul uman. Asta raminind in lumea programarii. E un salt imens comparativ cu ceea ce faceam pina acum, pentru ca tocmai am trecut in epoca digitala de la cea analogica.

     Dar daca vrei sa ne uitam la mare si la alte pericole, mai reale ca cele pentru care se isterizeaza tot poporul, arunca un ochi la terapiile genetice. Si chiar si alea sint ok cind sint facute de companii care pot plati cu banii investitorilor si angajatii cu puscaria. Ce te faci cind apare un chinez care pentru a nu fi acuzat de furt intelectual schimba citiva aminoacizi, fara a avea habar de consecinte – pentru ca, da, exista si aici proprietate intelectuala. Si cumperi un vaccin sau o terapie genetica ambalata in flacon identic achizitionata pe canal gri. Asta e de fapt o problema mai mare decit posibilitatea unui prion.

     Vei afla, eventual, cum e cu pastila albastra. 🙂

     2
 27. ai mare dreptate, daca o luam pe programare era necesar si un UAT local inainte de a implemeta in prod si la noi. Noi practic acum mergem doar pe de testarea producatorului, care inevitabil e viciata de marketing si sigur nu a luat wrost scenario in UC. Si da, vaccinul este similar cu un virus de fisier .exe, acum ne bucuram ca e benefic, dar s-a deschis cutia pandorei si sa ne rugam ca niste nebuni nu se vor apuca sa scrie un MBR . Pe logica asta pot initia generarea altei proteine care sa afecteze celule umane si pe care sa le atace anticorpii proprii. Diferenta de tehnologie duce Noviciok in era unui tv pe lampi fata de un smart 8k. Doamne ajuta, ce sa zic…

  • Producerea de ARNm sintetic e una. Vaccinul _asta_ e alta. Vezi raspunsurile de mai sus.

   • @iulian, am vazut mai sus si-ti multumim ca ne-ai descris in limbaj comun mecanismul. Faptul ca tehnologia este benefica, se poate contesta doar de ignoranti. Oricum cu totii credem ca ne pricepem la multe dar cand ajingem la un doctor ne dam pe mana aluia sa faca ce stie si mergem pe incredere ca este profesionist. Asta este si cu vaccinul, conteaza enorm garantia ca este livrat de o institutie serioasa, eu personal nu as utiliza niciodata un vaccin din Rusia sau China, stim ca acolo chiar daca au oameni buni si tehnologie, factorul politic preteaza si ajung sa sara etape de dezvoltare.
    Personal ce ma sperie este faptul ca au ajuns sa manipuleze genetica prin procedee digitale, adica umbla la core-ul nostru. Nu pot sa nu fac o asimilare cu fusiunea/fisiunea nucleara pentru care prima aplicare practica a fost militara si ulterior civila, iar de atunci aceasta tehnologie a generat si genereaza singura amenintare reala la extinctia omenirii.

    1
    • @ar mai fi o asemanare, si in zorii erei nucleare erau o gramada de „progresisti” care jubilau la ideea ca e o chestie cool si safe, c-o sa avem automobile si apartamente cu energie nucleara, se faceau sedinte de PR cu poze de la flash-ul exploziei nucleare, samd. Trebuia doar sa faci ca Bert si bomba atomica devenea o alta bomba.
     https://www.youtube.com/watch?v=IKqXu-5jw60
     Cateva accidente nucleare mai tarziu, mai toata lumea vbeste despre energia nucleara ca dracu despre tamaie.
     O sa-mi fac vaccinul? Cel mai probabil da! O s-o fac cu inima usoara? Cel mai probabil nu…e ca atunci cand alegi raul cel mai mic.

     • Energia atomica e sigura si nepoluanta. URSS a avut tot interesul sa o discrediteze. Si daca ne amintim, cea mai mare catastrofa nucleara tot de la sovietici se trage.

      1
      • Nu e vba doar de energia atomica in forma pe care o cunoastem, a reactoarelor mamut ci si de armele nucleare si tot ce tine de tehnologia materialelor radioactive, inclusiv medical, samd. O sabie cu doua taisuri extrem de ascutite motiv pt care fiecare gram de substanta radioactiva este atent urmarit, luat in evidenta, samd. De aia n-avem masini pe plutoniu sau centrale atomice de cartier. Nici macar cargouri atomice desi au existat incercari. Nu e o chestie cu care sa se joace orice Dorel.
       Cam asa vad si situatia acum…e o situatie extraordinara care cere masuri extraordinare, nu c-o sa se joace fiecare smecheras dornic de afirmare sau dictator din lumea a III-a cu diverse fragmente de ARN/ADN.
       Ma nelamureste putin treaba cu URSS-ul care voia sa discrediteze energia atomica. Ei au fost printre cei mai intensivi utilizatori, inclusiv ai armelor nucleare in scopuri civile („saparea” de canale sau obturarea unor eruptii de sonda).

       1
       • dependența altora de hidrocarburile lor indusa atent in occident prin lobby antinuclear.”noi vrem pace pe pamant ” si bio-eco la tot poporul dar doar cand ne dam seama ca tehnologia noastra atomonucleara e periculoasa chiar si pentru noi si numai putem sustine financiar dezvoltarea ei….ca aia din vest care o stapanesc cu o mana legata la spate.am fortat penteu efect putin.

        1
        • Rusii s-au emotionat cand au adus americanii rachetele cu raza medie de actiune in Europa, si da, KGB-ul a sponsorizat puternic miscarile pacifiste din vestul Europei in special. In rest n-aveau mari probleme cu „imblanzirea atomului”. Nici macar dupa Cernobal.

         1
       • A cedat si powerplantul din Japonia, remember? construit intr-o zona puternic seismica, o mica ‘scapare” doar, evident. .Azi plutesc bancuri de pesti morti de radiatii, impinsi de curenti pana pe tarmurile vestice ale continentului american.In rest numai de bine.
        P.S. Si de la albanezi mai avem cadou niste radiatii.

      • A fist un incediu chimic provocat de ceva neglijenta si „samavolnicie” (sama volnya, adica vointa proprie, excesiva adica a facut pe nebunu’) si a priviocat inccendiuerea grafitului

       1
       • Datele ar zice ca ar fi fost chiar o explozie. Oricum, accidentul a fost la sovietici…

        • A inceput ca un incendiu.
         Miezul de grafit a luat foc.
         Miezul erwa racit cu apa. Mult garfit arzand multa caldura. Apap s-a vapozirizat si acrescut presiunea . A urmat o explozie care a foisurat mizul de grafit (un „bloc” cu latruira de peste 10 metri). Mai nasol a fots ca sovoetcii aceau asa o incredere in sistemul asta ca reactiruo nu avea cupola ci era plasat intr=o caldire normala!

         Operatiunea se stingere a fots urmaita cu interes enorm de englezo. Care aveau niztse reactiare cu grafit racit cu .. aer!

         Si nu a fost unicu caz de reactir „elodat”. Prin 60 , parca la Laussane … de fpat o tubulatura blocztam depasire de temnparatrurta, explozie termica si cateva kilograme de materie radioactiva imprastiata pe alei.

         La Three Mile Island o nenorocita de supapa mecanica…..

         3
         • @ghita bizonu, ce spui este versiunea URSS, ca au facut acel test de reducere a puterii al rectorului cu orirea pompelor de racire sa masoare ce energie mai gerereu cu sarcina inertiala a turbinei.
          Vezi ca URSS nu au spus niciodata de ce faceau acest test…el era facut pentru ca centrala era data in exploatare cu un mare defect constructiv, in caz ca ramanea fara energie generatoarele aveau un mare delay la pornire, timp in care se incingea core-ul pana la topire.
          A doua problema constructiva era mult mai sofisticata, din cauza ca foseau bare de bor cu varf de grafit care in acele conditii de shutdown au accelerat reactia in loc sa o franeze, iar cei cera faceau testul habar nu aveau de ultimul.defect tinut la secret.
          In tehnica exista neprevazut doar acolo unde matematica si fizica sunt alterate de alte cauze. Este un exemplu la ce am spus mai sus legat de vaccin, au oameni buni si tehnologie, dar politica dicteaza totul la final in interes propriu.
          Si cand ne gandim ca au fost reactoare similare la 100 de km de Bucuresti…

          5
 28. Prin Ardeal, lumea se plângea că vaccinul ăsta ar fi cam slab…?

  3
  • Daca e prea ” slab ” să le facă minim 5 doze odată , să se lămurească definitiv treaba cu ardelenii cei inteligenți ? și cu sudiștii fără merite ??? ( Călărași – știe @Iulian de ce , Teleorman -Dragnea , Giurgiu – sărăcie asemănătoare cu cea din Olt , Tulcea ,Vaslui , Mehedinți etc ) .

   1
  • Mai ales prin maramu, nu?
   „ba vecione 39 de grade e o febra usoara nu palica!”

   1
 29. Nu vad de ce in Romania ARMATA trebue sa discute asa ceva. Suntem sub totalitarism militar avand la indemana o arma biologica contra populatiei Romaniei, si care este INJECTABILA. ???? Pe ce ati depus juramanul militar; pentru sau contra apararii poporului? Aceasta este o arma biologica continand o caramiada NESPECIFICA Ψ (pseudouridril) cu efecte grave asupra organismului : spec la HIV, cancer, modificarea genomica a mitocondrei, diabet genetic, etc.

  6
 30. Lasand la o parte tam tam cu chip, nanoboti…. cand acu stiinta are alte chestii mai mici, date si pe la tv,… ramane o intrebare. Din ce am vazut pe la amenintarile oficiale… nimeni pe tot lantu’ nu are nici o raspundere. Dar fraierul final, intepatul semneaza o hartie ca isi asuma tot. Englezii au o compensare de 120k dar la damage de peste 60 %. In alte parti nu vazusi. Asadar prostu, ala pe care il huiduiti semneaza ca un prof univ ca toate e ok si ca daca pateste ceva… e carcasa lui si face bors. Observasi ca incet incet au aparut reactii… la alergici , botoxate.. cu pers de astea care nu mai pot face vacci ce facem le impuscam ? Am si acasa vreo 2.

  6
  • Chestia cu raspunderea are si reversul. In primavara cine nu vroia sa stea in casa? In general aceiasi care acum vor garantii. Practic cei care sunt parte a problemei. S-a dat liber pentru ca nu mai merge cu inca un bis la ceea ce a fost in primavara si nimeni nu isi mai permite o inghetare a economiei, sabotata voit sau inconstient de anumiti … Si cum conform studiilor beneficiile dpdv al populatiei depasesc efectele adverse e liber.

   Da, exista reactii la alergici. Dar… ‘surpriza’ e ca au reactii adverse cei cunoscuti deja cu alergii. Si daca e sa ii sarim pe cei cu alergii din schema de vaccinare, pentru a ii proteja ar trebui si ca antivaxxerii sa se vaccineze.

   1
   • deci sa se vaccineze toata lumea pentru ca unii sunt alergici si nu se pot vaccina … omule, tu realizezi ce gandesti ??!! esti mai rau decat stalin ? sau hitler ? cum sa-mi impui mie ceva care tine de sanatatea mea, in conditiile in care prospectul vaccinului e atat de evaziv si imprecis ??
    unii bat campul la greu. parca zici ca vaccinul e panaceul magic iar unii se opun asa, din orgoliu. pai nu vrea fiecare sa-i fie mai bine ?! cand e vorba de politica hai, poate sa te retina orgoliul. dar aici, ca e sanatate, sau chiar viata/moarte, credeti ca ne jucam ?
    eu nu sunt impotriva vaccinurilor. eu sunt impotriva obligativitatii . iar in contextul actual sunt indecis din cauza modului in care s-a facut sperietoarea. eu am pierdut-o pe mama din cauza virusului. avea 77 de ani. dar pe de alta parte am alte rude, mai in varsta, care au trecut de virus aproape fara simptome. multi.

    13
 31. ma amuza, dar nu in sensul comic, cat de lamuriti se vor unii sa para de explicatia din articol … sa fim seriosi. poate am ceva studii, ceva experienta. nu ma consider un geniu, nu sunt nici coada, dupa vreo 20 de ani de activitate.
  ce scrie aici nu poate fi inteles de oricine cu adevarat doar ceea ce tine de logica, atata cat poate fi . nici macar un medic nu poate, pentr uca ei invata niste lucruri clasice. aici e cercetare si ce e nou nu poate fi decat luat ca atare, in niciun caz inteles pe deplin.
  am remarcat in articol mai multe fraze. incep cu
  „După ani de cercetare și experimente s-a determinat că dacă U din ARN este înlocuit cu o moleculă ușor diferită, sistemul imunitar nu mai este interesat de ARN-ul străin.”
  Asadar s-a determinat. Asta nu arata ca s-a ajuns pe baze logice si demonstrate, ci mai mult empiric. TANANANA !!! si daca peste 10 ani practica arata ca mai existau si alte aspecte care empiric nu pot fi vazute ?? pentru ca in general asa se intampla. de aceea si pe prospectul de aspirina scrie 20 de posibile efecte adverse.
  vaccinul este bun. dar nu hai sa -l facem toti. ci in special persoanele cu risc. as fi recomandat mamei sa-l faca, din pacate a pierdut lupta cu virusul. dar am multe cunostinte care au trecut cu bine de virus. Aceia are sens sa faca un vaccin al carui prospect este atat de evaziv si imprecis ? Nu scrie nimic despre cat timp asigura protectie. Despre afectarea functiei de reproducere spune ca s-a studiat pe sobolani.
  In concluzie decizia trebuie sa fie personala. Nu spun sa-l facem sau nu , fiecare trebuie sa-si asume pentru ca e clar ca e o perioada de vreo 10 ani la risc. Pot fi sau nu efecte secundare.

  13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *