SCAR-H PR si HK241… PSL-urile altora

O noua arma de precizie de la belgienii FN Herstal pentru fratii lor francezi, bineinteles dupa ce au castigat recent competitia lansata in 2018 pentru inlocuirea FR-F2:

Fortele armate franceze cumpara 2620 de arme SCAR-H PR (Heavy Precision Rifle) sub denumirea de FPSA (Fusil de Précision Semi-Automatique) in cadrul unui contract de aproape 100 milioane de euro, incluzand si echipamentele aditionale si munitiile, livrarile incepand din acest an si durand pana in 2022.

Arma a fost conceputa expres pentru cerintele U.S. SOCOM (Comandamentul Fortelor Speciale), pentru a inlocui candidatul XM8 al Heckler&Koch. Cei de la SOCOM au primit, pana in 2010, – in mare parte pentru echiparea SEAL, 850 de SCAR Mk16 (cal. 5,56mm) si 750 Mk17 (cal. 7,62mm), urmand ca din 2011 sa cumpere doar Mk17, renuntand la Mk16.

In 2010, politistii francezi insarcinati cu paza ambasadei Frantei la Kabul au devenit urmatorii utilizatori, dupa US SOCOM, iar din 2012 si fortele RAID au fost echipate cu aceasta arma.

Deja exista inca 9 tari utilizatoare ale acestei arme, de obicei forte speciale, printre care: Belgia, Germania, Polonia, Italia, Georgia, Croatia.

Caracteristici tehnice :
– lungime: 102 cm
– masa: 6,75 kg gata de lupta, cu incarcator de 20 de cartuse
– calibru: 7,62 x 51 mm
– capacitate munitii / magazie incarcator: 10 si 20

– distanta de tragere eficace: 800m

Echipamente suplimentare:
– module IL (intensificator de lumina) si IR (infrarosu) pentru tragere de noapte sau vizibilitate redusa:
– amortizor de sunet,
– valiza de transport,
– munitii de precizie si munitii perforante

De retinut ca linia de modele SCAR-L/H este modulara cu zavorare a percutorului prin rotire, tragerea efectuandu-se cu cu culata inchisa, de unde si capacitatea de a functiona proaspat scoasa din apa, nisip sau noroi. Actionarea se efectueaza prin imprumut de gaze de la gura tevii si piston cu cursa scurta racit cu aer. Parghia de armare poate fi instalata pe dreapta sau stanga iar selectorul de tragere poate fi mutat de pe o parte pe alta cu interventia unui armurier. Mecanismul are la baza FN FNC cu ameliorari pentru curatare si solutia pistonului de la F2000.  .

 

Intre timp, peste Atlantic, Heckler & Koch Defense Inc (din Ashburn, Virginia) cu modelul HK241/M110A1 CSASS (o versiunea mai usoara a G28/HK417) se lauda cu o comanda de 33,5 mil.$ (contract W15QKN-16-D-0051 ), HK asteptandu-se ca totalul sa urce la aproximativ 6000 de unitati (pentru programul DMR la nivel de grupa), dupa ce au castigat in 2016 competitia U.S. Army Compact Semi-Automatic Sniper System pentru inlocuirea M110 Semi-Automatic Sniper System.

HK241

HK417 este o arma cu piston cu cursa scurta si rotire, actionat de gaz – mecanism similar cu HK G-36. Versiunea G-28 este mai grea decat HK417 datorita blocului superior al cutiei mecanismelor din otel in loc de aluminiul original, pentru ca la HK241/M110A1 sa se revina la aluminiu.

Noua arma este cu 6cm mai scurta si cu 1,3kg mai usoara decat predecesoarea – adica un total de 3,8kg goala si pana la 6,8kg cu munitie si accesorii, cu un cost in jurul a 12.000$/unitate. Arma a fost testata in 2019 la Fort Bliss in cadrul programului PEO Soldier al U.S. Army. Incepand cu mai 2018 si U.S. Marines au inceput sa receptioneze M110A1.

Accesorii ale M1101A1:

  • aparatoare de mana cu sina de tip Geissele M-LOK
  • vizor telescopic Schmidt & Bender 3–20×50 PM II Ultra Short
  • montura optica Geissele ,
  • amortizor de sunet OSS SRM6 ,
  • bipod si maner 6-9 Harris,
  • pat colapsabil cu ajustare obrazar

Versiunea SDMR, care va inlocui M-14 EBR, va diferi de versiunea pentru lunetisti (CSASS) prin urmatoarele elemente:

  • un pat diferit, o alta rasucire/pas al ghinturilor tevii („barrel twist”),
  • un vizor telescopic SIG TANGO6 1-6×24 simplificat pentru ajustari rapide la distante 0–600 m,
  • foloseste munitie M80A1 Enhanced Performance Rounds sau XM1158 Advanced Armor Piercing Rounds in locul celei pentru lunetisti;
  • dispune de un amortizor de sunet.

Vizorul TANGO6 1-6×24 include punct de tintire rapida „red-horseshoedot” si un compensator iluminat de inaltime la tragere (Extended Range Bullet Drop Compensation /BDC) cu reticul iluminat in planul focal frontal.

HK-G28 (7.62x51mm) a fost desemnata in 2012 ca fiind arma de precizie a Bundeswehr:

O imagine relevanta:

Intreaga gama HK417 / G28/ HK241 este in dotarea a aproape 30 de natiuni (incluzandu-i pe rusi cu Spetsnaz/FSB), fiind deja o referinta.

Ca ultima noutate, si Dragunov tocmai a aparut intr-o versiune SVDM :

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.defense.gouv.fr/terre/equipements/materiels-specifiques/infanterie/armement/scar-h-pr

https://www.fnherstal.com/en/product/fn-scar-h-pr

https://armyrecognition.com/march_2020_news_defense_global_security_army_industry/heckler_and_koch_to_supply_u.s._army_with_hk241_squad_marksman_rifles.html

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/iwi-carmel

https://www.rumaniamilitary.ro/sg-553

https://www.rumaniamilitary.ro/ak-numarul-308

http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-cz-805-bren-un-pret-prea-mare

http://www.rumaniamilitary.ro/derivati-ak-47-ak-63mf-si-nu-numai-2

http://www.rumaniamilitary.ro/noua-arma-de-asalt-canadiana-colt-sipes

http://www.rumaniamilitary.ro/arma-tavor-rom-sc-tohan-sa-israel-weapon-industries-2008

http://www.rumaniamilitary.ro/arme-cu-2-tevi-gilboa-snake-si-dp12

http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

 https://www.rumaniamilitary.ro/ak-107-super-rpk-si-psl

https://www.rumaniamilitary.ro/noile-game-de-arme-produse-de-kalashnikov

http://www.rumaniamilitary.ro/ak-alfa-concept-kalashnikov-imprimat-3d

http://www.rumaniamilitary.ro/a-545-rivalul-lui-ak-12

http://www.rumaniamilitary.ro/ares-16-pachet-2-1-lmgamg

https://www.rumaniamilitary.ro/kriss-vector

https://www.rumaniamilitary.ro/ak-47-bull-pup-bump

http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

https://www.rumaniamilitary.ro/mg-42-inca-moderna

https://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-romaneasca-rheinmetall-steyr-rs556

https://www.rumaniamilitary.ro/pkp-pecheneg-bullpup

https://www.rumaniamilitary.ro/iwi-negev

.

.

12 comentarii:

  1. inlocuieste si fr f1/f2 si fr g1/g2 g fiind versiunea pentru fortele aeriene franceze. este foarte asemanatoare cu f si este facuta in numar limitat.

    hai sa vorbim un pic de f1/f2. a fost facuta ca o dezvoltare a pustii mas 36. ala care a inventat-o lucra la mas. henri canaple (sper ca nu i-am pocit numele ).
    pusca a fost facuta pentru a fi dragunov-ul francez dar cu accent pe precizie nu pe rata de foc. francezii aveau un marksman la nivel de pluton. mai incoa post 2012 au mai adaugat unu in urma experientelor in TO.
    pusca a iesit in 1986-87 si totusi e in 2 versiuni atat F cat si G. motivul este ca folosea boltul lui mas36 care nu era foarte rezistent si cauza probleme. F2 si G2 au un bolt ranforsat sa fie mai rigid.
    optica de pe ele la armata era scrome. avea probleme dupa mai multe trageri si la fortele aeriene era nightforce care era cu ani lumina mai buna.
    desi o sa vedeti ca f2 e pusa cu raza de actiune la maxim 800m exista niste pierre care merg pana la 900-1000. cu toatea astea aia sunt exceptii, majoritatea trag in jur de 600 eficient.
    de aici si necesitatea de a o schimba. putini trageau aia 800 cu ea eficient.

    asa ca dorinta aia de precizie pentru care au mers pe directia fr f2 nu s-a intamplat vreodata real. de aceea acum nu mai au mers pe bolt action pentru rolul asta. degeaba iei bolt action majoritatea nu pot sa fie lunetisti.
    din in punctul meu de vedere o alta mare problema a pustii era bipodul. era pus in cel mai prost loc posibil pentru o pusca cu luneta. se dorea sa fie cat mai aproape de tragaci ca sa poti schimba tinta cat mai repede dar facea trasul la distante mari semnificativ mai greu fata de o pusca cu bipodul clasic.
    cat timp a fost un singur marksman in pluton era si singurul cu 7,62 nato. asta era iar o problema, toti ailalti aveau 5,56 famas-uri si minimi

    se vroia de toate si n-a iesit nimic desi ea era o pusca buna.

    acum revenind la articol. nu stiu exact dezvoltarea pustii americane dar pentru g28 au folosit versiunea civila a lui hk417 nu 417 pentru a o dezvolta. are si aia niste cifre dar nu le stiu pe de rost mr insert 3 numbers here
    417 era g27 in cadrul armatei lor si le-am vazut cu amortizoare si red dots pe semne ca nu erau folosite ca g28 care aveau schmidt & bender pe ele

    8
    • Nu eram la curent cu toate problemele ce le avusera francezii anterior, dar de asta data pare alegerea corecta.

    • Francezii pana in anii 80 au avut cel mai ciudat armament de infanterie din Nato, pusca semiauto MAS-49 in 7,5, pistol mitraliera MAT-49 9 mm, pistol MAC 50, revolver .38 chiar cu luneta, mitraliera AA-52 in 7,5, pusca cu luneta FR-F1, un melanj de armate africane. Cam la fel si cu AG-urile.
      Abia in anii 90 au mai uniformizat dotarea
      Greu au acceptat si variante M4 la FOS

      1
      • aveau sig 551 in unitati mai de elita nu stiu de fos, acolo tu sti mai bine

        pai famas f1 nu accepta incarcatoare nato abea famas g2 poate. deci nici cand au trecut pe calibru nato nu au mers din start pe integrare completa.

        in plus famas nu poate sa traga cu munitie nato standard. ii trebuie cartuse din otel pe alea cu cupru,alama le face praf. are presiune prea mare la extractie.

        1
  2. … o alta rasucire a tevii (“barrel twist”) … reprezintă pasul ghinturilor , adică în ce distanță glonțul face o răsucire completă in jurul axei proprii .
    Aceasta mișcare de rotație în jurul axei este necesara pentru stabilizarea glonțului in direcția dorită .
    Cu cat rotația este mai rapida ( pasul ghinturilor este mai scurt ) cu atât stabilizarea e mai bună , dar frecarea cu țeava armei este mai mare , lucru care scurtează viața țevii .

    2
  3. E asta pare o arma vetitabila cu un design frumos nu ca bereta ma refer doar la deaign

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *