Sistemul antiaerian Gepard din dotarea Forțelor Terestre Române, dislocat în premieră în misiunea NATO din Polonia

Un detașament de 102 militari din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda își începe misiunea de șase luni în Polonia, în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în Baza militară Bemowo Piskie.

Odată cu preluarea misiunii, Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” dislocă pentru prima dată în afara teritoriului național sistemul antiaerian Gepard din dotare, misiunile din rotațiile precedente fiind îndeplinite, pentru trei ani și jumătate, cu complexul antiaerian Oerlikon, care va fi readus în țară de detașamentul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” (n.r. – „Scorpionii Albaștri”) din Craiova, aflat la final de misiune în Polonia.

Dislocarea artileriștilor antiaerieni din Turda reprezintă cea de-a VIII-a rotație a contribuției României la prezenţa aliată înaintată (enhanced Forward Presence -eFP) a Alianței Nord-Atlantice în Polonia.

* * *

Armata României participă din anul 2017 cu un detașament de apărare antiaeriană la misiunea de consolidare a prezenţei înaintate întărite în nord-estul Alianţei, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia condus de Statele Unite, conform deciziei asumate de România după Summit-ul NATO de la Varşovia.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva țintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt și a țintelor terestre. Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare și însoțire și nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h și autonomia de peste 500 km.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalații specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecție nucleară, bacteriologică și chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.

MApN – Biroul presă

48 de comentarii:

  1. au suferit vreo modernizare de când le avem sau doar intretinerea periodica?
    cu toate că mai bine analogic in ziua de azi,nu au ce să-ti prăjească si bruieze?

    3
  2. Eu cred ca ne trebuie ceva mai nou si foarte eficent impotriva dronelor ca prioritare 1:

    Sisteme usor de deplasat din 3 parti : radare + partea ofensiva + o parte de jamming dar ceva mai smart si mai nou , partea de jamming sa fie mai moblia eventual sa se poata scoata din sistem si functiona individual; sistemele trebuie sa fie usor de deplasat in zonele de actiune ale tacurilor si blindatelor si sa le asigure protectie 100%

    Sa se mearga pe un sistem flexibil adaptabil si pe partea de uscat si la parta navala

    Eventual ceva specializat pe dronele Turcesti – il putem testa intr o gramada de locuri

    Poate ne antrem prindem prestanta pe piata si dezvoltam ceva mai bun si pentru export.

    2
  3. ??Tocmai ce-am citit pe Mediafax ca Gepard e sistem antiracheta!??Tareee, habar n-aveam! MApN-ule, la ce iti mai trebuie Patriot, n-ai Gepard???

    13
    • Racheta este si biryuza nu doar iskander. Si pe alea, care zboara la cateva zeci de metri, chiar le poate da jos. Deci, este anti racheta.

  4. Le trebuie 2 rachete Stinger sau Mistral pe turela și muniție AHEAD. Și nu știu dacă radarele vad drone. Dacă nu, și aici trebuie un upgrade.

    3
    • trecut pe electronice digitale si poate macar unul dintre radare schimbat complet…
      Modernizat la nivel similar cu Skyranger, ar putea face si C-RAM si e util pentru tunul revolvaer ca avand doua tevi in cazul Gepard, poate continua sa opereze daca una dintre tevi se blocheaza.

      1
  5. SCF-ul original ( anii ‘ 70 ) este analogic electro-optic .
    OK , electronica analogică poate fi păcălită …
    Aduceți-vă aminte de Decembrie ’89 și gata .
    Dar partea optică nu poate fi bruiată prea ușor spre deloc , camera TV analogică vede orice zburătoare … adică ești limitat să tragi spre țintă doar pe manual , nu pe auto .

    2
  6. Vai mama noastra ! cu ce am ajuns sa ne prezentam la misiuni internationale.

    Niste T-34 nu mai avem prin rezerva ?

    12
  7. Înlocuitorul Gepardului la germani.
    https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=hCXJSvZ186c

    Ma întreb dacă Gepardul nostru ar avea vreo șansă în fata dronelor turcesti care au făcut treaba buna în Siria, Libia și Nagorno Karabach.

    2
  8. Nu putea pune pe sasiu de t55 ceva AA? Si niste vifor si tot ar fi ceva.

  9. Ultimele 5 cuvinte din comunicatul MAPN sunt adevarate?

    2
    • Daca tine radarele stinse, da, nu e afectat de bruiajul electronic decat la comunicatii 🙂
      Ori prin alea, daca era modernizat, putea obtine la nivel legatura de date coordonatele tintei, dar nu e cazul.
      Daca vrea sa se bazeze doar pe optronica, si aia ar trebui modernizata la standarde actuale.

      7
  10. Ce sa zic, bafta baietilor si orice legatura cu Polonia este un lucru bun.

    3
  11. Noua scula suedeza. Ca și germanii, suedezii se bazează exclusiv pe rachetă pentru a nimici țintă aeriana. Fără combinația tun/ mitraliera de calibru greu-rachetă.
    https://militaryleak.com/2020/06/23/swedish-army-tests-rbs-98-air-defense-missile-system/

  12. And in Warsaw, women’s strikes … and not only. Practically all over Poland
    https://youtu.be/3-1sfHy7dCY

    1
  13. Radarul si sistemul de rachete,ar fi mai eficient sa fie puse pe 2 masini 4×4 mult mai ieftin si usor de intretinut, viteza mai mare..

    • e déjà integrat asa, ce dracu’ sa mai muti pe masini 4×4? E facut sa insoteasca tancuri: senile!
      In schimb GDF-003 si o parte din alea de 30mm ar merita puse pe camioane, trailere sau alte platforme mobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *