Situația din Ucraina: judecătorii CPI – Curții Penale Internaționale – emit mandate de arestare împotriva lui Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alekseyevna Lvova-Belova

Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară a II-a a Curții Penale Internaționale („CPI” sau „Curtea”) a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova.

Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, (i) pentru că a comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții (articolul 25(3)(a) din Statutul de la Roma) și (ii) pentru eșecul său de a-și exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele sau au permis comiterea acestora și care se aflau în subordinea efectivă de autoritate și control a acestuia; în conformitate cu responsabilitatea superiorului (articolul 28 litera (b) din Statutul de la Roma).

Doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse, este responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin altele (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma).

Camera preliminară a II-a a considerat, pe baza cererilor Procuraturii din 22 februarie 2023, că există motive întemeiate pentru a crede că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Ruse, în prejudiciul copiilor ucraineni.

Camera a considerat că mandatele sunt secrete pentru a proteja victimele și martorii și, de asemenea, pentru a proteja ancheta. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că, conduita abordată în prezenta situație ar fi în curs de desfășurare și că, conștientizarea publică a mandatelor poate contribui la prevenirea săvârșirii ulterioare a infracțiunilor, Camera a considerat că este în interesul justiției să autorizeze Registratura Grefierilor să dezvăluie public existența mandatelor, numele suspecților, infracțiunile pentru care sunt emise mandatele și modalitățile de răspundere stabilite de Cameră.

Mandatele de arestare menționate mai sus au fost emise ca urmare a cererilor depuse de Procuratură la 22 februarie 2023.

____

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Fadi El Abdallah, Purtătorul de Cuvânt și Șeful Unității Afaceri Publice, Curtea Penală Internațională, prin telefon la: +31 (0)70 515-9152 sau +31 (0)6 46448938 sau prin e-mail la: fadi.el-abdallah@icc-cpi.int

https://www.icc-cpi.int/fr/news/situation-ukraine-icc-judges-issue-arrest-warrants-against-vladimir-vladimirovich-putin-and

45 de comentarii:

 1. Frectie.Nici ucraina nici rusia nu sant membre la Tribunalu de la Haga ,deci curtea aia nu poate sa faca mare lucru ,si este in dezavantaju ucrainei .Inainte de 2014 nu au vrut sa intre ,si dupa aveau suficient timp ,da nu au dorit.
  Numai daca faceau crime de razboi prin Donbas are sens.

  15
 2. Parca vor sa-i dea motive suplimentare lui Putin sa continue razboiul. Odata ce s-au emis mandatele de arestare, ce mai negociezi? Doar capitulare neconditionata? Pentru a obtine capitularea Rusiei, ar trebui acordat Ucrainei sprijin militar de cel putin 3 – 4 ori mai consistent, fara restrictii (ATACMS, AH-64E, F-35A). Si atunci, daca Rusia ar pierde clar razboiul, ar folosi arme nucleare.

  17
  • Sigur. Folosirea armelor nucleare pe un teritoriu vecin e o idee geniala!!

   15
   • Pai tocmai ce a devenit o idee buna.Le garantezi ca dacă nu le folosesc o belesc personal toți aia care sunt pe scara ierarhica între Putin și madame asta cu copiii.Adica toată armia și cam tot statul rus.

    E chiar extrem de rațional ca următoarea concentrare ucraineana de forte sa dezvolte 2-3 ciupercute tactice.

    9
    • Romulus Vlad (alt Vlad)

     Face sens ce spui…dar daca bate vantul in directia gresita, ai pus o. Plus,daca vrei sa fii stapan peste un wasteland…sure, go ahead:)

     Pana la ciupercute, rusii tot de toata jena sunt.

     7
    • Nu știu la ce ciupercute tactice te referi, la discuția se duce spre alta marfa, nu pe domeniul militar.

     1
     • Pai e simplu.Trecand peste satisfacția de peluza 1,ca mama ce îl fu… pe Putin,asta și tot restul mai trebuie și arestați

      Rusia ,ca alte mari puteri ,nu recunoaște ICC.Deci,sa-l legi pe Putin implica și altele.Altele sunt sa piardă războiul, sa apară un nou regim în Rusia,care sa-i lege pe Putin și pe madame Belova.Care madame e undeva jos in ierarhie,iar fapta ei e minora fata de altele.Pt crime de război poți lega toată sefimea armatei,a fsb și a internelor,de la ministru la șef de grupa,deci toți ăștia acum îs cu musca pe căciulă și ar fi imbecili sa accepte de bună voie o schimbare de regim.Iar ăștia sunt practic statul rus care trebuie învins.

      Cum conventional au șanse mici sa reziste,iar șansa lor pt a supraviețui fizic e sa nu piardă razboiul rezulta ce rezulta.

      Sigur,putem sa ne scremem cum e Putin un paria în lume,dar aia care ii sunt parteneri nu recunosc autoritatea Hagai,asa ca în practica Putin e paria în Vest unde era oricum.Acum e un paria cu care cică vestul nu vrea sa discute nimic,adică iluziile ce poate le avea intr-o soluție diplomatica ii dispar și lui și întregului aparat de stat rus.

      6
      • Helsingør Habitans

       Șansa lor de a supraviețui fizic nu poate fi legata de un război nuclear pentru că asta ar însemna dispariția fizica nu doar a lor ci și a copiilor lor, a tuturor. Nu va exista război nuclear. Este doar bullying. Care nu poate fi acceptat. Mâine vine unul și spune că da cu bomba atomica daca nu i se vor supune toate țările. Normal că nimeni nu va accepta asta și nici el nu va da cu bomba. Asta este doar o amenințare tâmpită fara finalitate menită să sperie lumea care să pună presiune pe propriile guverne sa ii dea lui Putin ceea ce vrea.

       8
       • Toate premisele astea au disparut.Si dupa cum Truman a facut 2 orase japoneze sticla cu dedicatie pt prietenul Stalin,marele prieten Xi e posibil sa aiba nevoie de o dedicatie.

        Iar 3 nucleare tactice in conditiile in care tot ce vor e sa nu piarda prea mult nu inseamna razboi nuclear.Razboi e cand e ceva de ambele parti.
        Ucraina,spre deosebire de alte parti ale lumii nu e inca sub umbrela nucleara americana.Ce a impiedicat pana acum asa o figura au fost :-dorinta a a pastra cat mai intacta Ucraina
        -teama ca americanii vor distruge armata rusa prin livrari atat de mari de tehnica cat ce a fost pana acum sa fie pistol cu apa
        -si posibilitatea unei revolte interne rezultata din asta.

        Cand ai condamnat in avans la parnaie pe toti cei din statul rus,certitudine in cazul in care ofensiva ucraineana are succes nu rezulta decat ca pt a se proteja ofensiva ucraineana sa nu aiba mult succes.Iar daca conventional o vor face de oaie,sacrificii dureroase vor deveni necesare &shit.

        Cheia dibuirii schimbarii situatiei nu e vandutul pielii lui Vova din Kremlin,e madame Lvova Belova.

        3
   • Nagasaki a fost locuit dupa 7 an8 de la bombardamentul nuclear….parca la Cernobal a bubuit central prin 1986,si duca 37 de ani nu se mai simte nimic.

  • Helsingør Habitans

   Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina chiar daca pierde războiul. Ideea asta este doar propaganda și bully bolșevic.

   33
  • Helsingør Habitans

   In plus nu pot folosi armele nucleare pentru că nu există niciun război. Rusia nu a declarat război Ucrainei. Ori denazificarea prin operațiune specială nu se poate face cu bombe nucleare.

   24
   • Oh, da! De parca s-a incurcat vreodata Rusia in reguli, declaratii sau tratate. Fix asta ii va opri…, o interpretare de termeni. Sceleratu de Putin e in stare sa declare razbel in timp ce arma tactica e in zbor.

    5
    • Helsingør Habitans

     Daca nu le-ar pasa, atunci ar fi declarat război și nu operațiune specială. Este o regulă autoimpusa de ei nu de alții. Deci contează pentru ei. Iar rușii nu au scrupule, da, dar nu sunt tâmpiți să de-a cu bomba atomica pt că asta ar însemna dispariția definitiva a Rusiei si ei știu asta.

     7
 3. nu pleca el la plimbare prin lume dar acum i-au mai taiat din destinatii si mai apare si pe cutiile cu lapte ….#criminalCautatPericol.

  26
 4. În felul ăsta putin nu va mai putea să călătorească în afara granițelor rusești, nu va ști în ce ,,pretini” se mai poate încrede că nu îl vor trăda, iar ,,pretinii” se vor gândi de două ori înainte de a-l mai ajuta, pentru că acum ajută un criminal și vor fi complici în fața instanței CPI

  17
 5. Negocieri de pace, tribunalul le ofera tapi ispasitori pt pace

 6. Salut. Sa zicem ca vrea sa se duca intr-o tara africana pe unde trece?, ca avionul in care se afla poate fi obligat sa aterizeze, si Tovarasu va simti c’è inseamna cause la maini.Pentru Putinel si pentru Rusia ca stat e umilitor.

  6
 7. „…responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă…”. Deocamdata „doar” pt copii ! Deci acuzatia de rapire copii este bine documentata ! Urmeaza crimele de razboi pt care documentele sunt imbatabile.
  L-a lasat in urma pe Milosevici.

  9
 8. Mesajul nu este atat pentru Putin cat pentru trepadusii din jurul lui.Am serioase indoieli ca peste cativa zeci de ani cand razboiulul va fi de mult incheiat,Putin mort si Rusia va incerca sa isi normalizeze relatiile cu lumea,autoritatile ruse se vor impiedica de o probleme minore de genul a preda CIJ o tanti nimeni care raspunde la numele de Maria Alekseyevna Lvova-Belova.
  Aviz ,,prietenilor” Kadarov si Prigojin

  12
 9. Eu cred ca povestea are mai multi vectori:
  1. Vine exact inaintea vizitei lui Xi si practic il pune pe Xi intr-o pozitie de a dialoga cu un suspect penal, lucru care va fi greu de digerat de catre chinez. Rusia devine oficial o masa de manevra in lupta dintre USA si China.
  2. E un mesaj clar ca Putin nu mai este un partener de dialog, mesaj spre toata nomenclatura ruseasca din care multi porbabil, brusc vor deveni vibranti in a se poztiona ca o alternativa la Putin.
  3. Se alege graul de neghina, toate tarile nehotarate sunt fortate sa isi exprime o pozitie daca nu au facut-o deja.
  4. Orice plan de pace trebuie facut fara Putin, un mic mesaj clar catre Xi.

  Domnisoara Belova e singura care va imbatrani in puscarie probabil, oferita ca semn de reconciliere de noua structura de putere ruseasca.

  Un weekend minunat sa aveti.

  56
  • O da, Xi e un campion al corectitudinii și n-ar îndrăzni să vorbească cu un penal. Îl și văd pe Xi la Moscova cu o pancartă în mână cu „fără penali în funcții publice” în fata Kremlinului.

   6
 10. hmm, si asta este un argument forte care vine manusa pentru ucrainineni…nu pot face o eventuala pace/armistitiu etc cu un criminal de razboi…e cam ilegala treaba presupun.
  Chiar daca nu se vede acest lucru pune o enorma presiune pe oligarhi din jurul lui putin.

  9
 11. Să vedem cine are curajul să îl aresteze!

  7
 12. Dacă vine în România am curajul să-l arestez pe criminal. Se pretinde mare judoka. Pai îi bag o lovitură din fundul grădinii cu bâta din lemn de corn și aia a fost, doarme până la Guantanamo. Vă
  băgați în echipa care salvează lumea??

  6
 13. Involuntar punerea sub acuzare a lui Putin pune Moldova intr-o situatie delicata.
  O sa fie greu de explicat europenilor de ce unii politicieni de la Chisinau sunt finantati de un regim criminal, si de ce colaboratorii unui criminal de razboi zburda in libertate de parca totul e roz.
  Putin e doar inceputul, crimele cu rapirea copiilor ucrainieni au avut un morman de dovezi, urmeaza zeci de dosare si sute de mandate de arestare pt Bucha, gropi comune, oameni cu mainile legate la spate si impuscati in cap, bombardarea blocurilor de locuinte orbeste cu artilerie si lansatoare de rachete, toate sunt crime de razboi, adunarea dovezilor si dosarele dureaza mai mult dar sunt aproape. O sa ploua cu mandate de arestare in urmatoarele luni, de la Lavrov si alte asemeni si pana la ofiterii care au dat ordinul catre soldati.
  Moldova trebuie sa aleaga odata, Jocul asta cu curul in doua luntre e aprope de sfarsit.
  Sa nu mai pomenesc de Ungaria, situatua de acolo deja seamana a zona crepusculara

  https://www.g4media.ro/ungaria-au-ajuns-extremistii-de-la-jobbik-sa-i-ceara-premierului-orban-sa-nu-mai-apere-interesele-criminalului-de-razboi-putin-si-sa-adere-la-politica-bunastarii-pro-uniune-european.html

  6
 14. Cand va fi oare chemat papagalul de Kuzmin sa ne explice, eventual putin cu o juma de lampa in ochi, cum de reprezinta el un sef criminal si ce are de gand in sensul asta?

  4
 15. Va fi interesant ! Romania TV va mai sustine rusia si pe : urmariti, prindeti si aduceti sub escorta – Putin ?! Gasca aurita, sosoaca etCo si toti cei care fac vizite la ambasada celui urmarit de Curtea Penala Internaționala, pt crime de razboi contra copiilor, ar trebui cercetati pt siguranta nationala. Mai sunt si altii care au bagat bete in roate
  Vezi si cine (dela USL, nu dela USR !) se invarte prin : https://economedia.ro/banca-lui-putin-toate-controversele-si-scandalurile-din-jurul-bancii-obscure-rusesti-in-care-romania-e-membru.html#.ZBYZWxRBy70

  4
 16. Nu oricine te baga in probleme, iti vrea raul; nu oricine care te scoate, iti vrea binele. Sa vedem daca Xi va mai merge la Moscova saptamana viitoare, sa se intalneasca cu un lider acuzat de crime impotriva umanitatii. Daca o va face, taberele sau creat…
  Prima vizita externa a unui presedinte, prim ministru, se face in cea mai importanta tara partenera; se va parafraza alianta ruso-chineza?
  Asta da presiune pe Putin si Rusia, pentru schimbarea regimului. Insa, Federatia Rusa nu e Yugoslavia, si nu face parte din punct de vedere juridic din aceasta organizatie, la fel ca si SUA, China, India si alte puteri, deci decizia este nula.

  4
 17. Adevărata judecată o sa fie când mizerul asta o să sfârșească in ștreang precum Sadam Hussein.

  2
 18. Georgescu Ion.

  Sunt stupefiat! Prieteni, voi sunteti rupti de realitate. Chiar nu intelegeti ca vestul a pierdut si ca toat ce se face acum e un teatru ieftin, ca sa prelungeasca agonia? SUA si Bidon e la revedere! S-a vazut clar ca occidentul e neputincios in fata unui razboi cu o forta considerabila. Ei pana acum din 90 incoace s-au batatu cu descultii din Irak,Libia si Afganistan,apropos, de unde au plecat cu coada intre picioare. SUA din ww2 nu a castigant nici un razboi. Nu o spun eu, o spun toate statisticile. Unde s a impus, a fost prin lovituri de stat, organizata de CIA cu acordul serviciilor tradatoare din acele state. Treziti-va frate si nu mai bateti campii pe aici. Zdrelinski e deja istorie. Putin va sarbatori Pastele la Kiev, daca se forteaza un pic. Depinde doar de el, ce doreste. Vrem nu vrem, Rusia le a dat peste bot la americani. In fapt, cam pe udne s-au luptat voalat cei care au pierdut au fost amercanii.Si din acest conflic, occidentul a iesit faliment. Cea mai castigata e China, care in maxim 10 ani va fi cea mai mare forta militara de pe Terra, indiferent daca vrem sau nu. SUA daca nu negociaza acum, va fi de caruta, care oricum e. In urmatorii ani, nu multi SUA se va destrama ca uniune.Amintiti-va d evorbele mele. Nu vreti sa intelegeti asta, treaba voastra1 Oricum de cand citesc pe aici,citesc numai bazaconii fara pic de fundament. Iar asta cu Haga e de cacat! Nici nu merita discutata. E, marca globalista pentru prostii creduli multi la numar in Europa si SUA.Hai,la revedere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *