Sky Warden

 

 

La Expozitia Internaționala Aerospatiala din Germania, filiala germana a MBDA prezinta pentru prima data noul sistem Sky Warden NNbS pentru apararea impotriva dronelor pe distante scurte si foarte scurte. Sistemul este conceput a fi eficient impotriva dronelor de clasa 1 si 2.

Vehicule LAD (Lutte Anti Drone). Sursa: © MBDA/Laurent Guichardon.

Vehicule LAD (Lutte Anti Drone). Sursa: © MBDA/Laurent Guichardon.

Sistemul de senzori, teleoperabila si sistem laser (fara rachetele localizate pe alte vehicule)

In acest proiect, MBDA este integrator de sistem al Team Sky Warden, care mai include firmele: CerbAir (specializata in detectarea si neutralizarea dronelor), KEAS (specializata in bruiaj), Cilas (pe domeniul laserului), Teledyne e2v (specializata in tehnologii RF cu Safe Stop Air contra UAV la 400 de metri distanta de utilizare a unui 1m 2 antena), Saab cu radarul Giraffe G1X și Openworks (cu sistemul SkyWall bazat pe retea pentru capturarea dronelor).

MBDA contribuie cu sistemul de comanda si control Licorne, cu un senzor electro-optic, un sistem hardkill contra dronelor si sistemul de rachete sol-aer Mistral VSHORAD.

Prima problema care trebuie rezolvata in cadrul unui astfel de sistem este detectarea dronei. In acest scop se folosesc senzori radar, electro-optici și de razboi electronic, folosirea lor conjugata permitand compensarea neajunsurilor fiecaruia in parte și asigurarea unei fiabilitati si elasticitati crescute a spectrului de folosire, in functie de mediu si amenintari. Colectarea si coroborarea acestora cu ajutorul algoritmilor bazati pe Inteligența artificiala, permit identificarea cu exactitate a tipului si volumului de amenintari: o singura drona sau un roi de drone.

Sistemul expus la Eurosatory 2022

Ca armament, Sky Warden integreaza un efector laser de de mare putere și rachete ghidate SADM (Small Anti-Drone Missile) și MISTRAL.

Sistemul laser folosit pentru protectia la distante mici (VSHORAD), reutilizeaza tehnologii, componente si cunostiinte dobandite in cadrul  sistemului laser dezvoltat de MBDA pentru Marina Germana – clasa K130 (HELMA-P/Cilas 3km/2KW?), fiind propus pentru sistemele terestre si aeriene in viitorul apropiat.

Racheta ghidată SADM este destinată combaterii dronelor mici și folosește baza tehnologică a rachetei ghidate ENFORCER, care este în prezent în curs de introducere. A treia solutie de efector pentru rachete cu raza scurta a MBDA se bazează pe racheta MISTRAL.

Vehiculul blindat ENOK echipat cu SADM, prezentat la ILA 2022

Printre principiile de actiune a SkyWarden:

  • bruierea legaturii dintre drona si statia de control de la sol, care obliga drona fie sa aterizeze, fie sa se intoarca la baza, dezvaluind locatia acesteia.
  • lansarea unei drone contra-UAS echipata cu senzori optronici care îi permit neutralizarea cu o lovitura directa, cinetica.
  • laser de inalta putere, care ar distruge circuitele electronice ale dronei.
  • vectori cinetici: proiectile de tun, rachete.

 

Desi sistemul a fost conceput initial contra dronelor de clasa 1, MBDA nu exclude capacitatea de a neutraliza amenintari din clase superioare cu integrarea rachetelor sol sol-aer, cum ar fi Mistral. VSHORAD sau sistemele MICA SHORAD.

Sky Warden este complet modular, putand alege subsistemele alese pentru a adapta sistemul general la amenințarea cu care trebuie să se confrunte.

Prototipul Sky Warden prezentat la Eurosatory este instalat peste un vehicul blindat Sherpa 4×4. Acesta este dotat cu patru antene AESA, aparent MHR RPS-42 de la Rada din Israel, fiecare acoperind 90° si fiind capabile sa detecteze un nano-UAS la 5 km și un UAS de dimensiune medie la 25 km.

Acestea pot fi inlocuite cu radarul Saab Giraffe G1X care ar putea fi instalat și pe plafon, pe un catarg telescopic:

Pe catarg se afla arma laser de putere medie HELMA-P de la CILAS, capabilă sa neutralizeze o drona la peste 1 kilometru si sa-i deterioreze optica la 3 kilometri.

Intre cele doua antene din fata gasim o statie de armament comandata de la distanta Hornet Lite inarmata cu o mitraliera de 7,62 mm. Arma nu se încadreaza in scenariul C-UAS, dar acest lucru ar putea indica o posibila evolutie a acelei turele intr-un sistem C-UAS, daca ar folosi o mitraliera grea sau un aruncator de grenade automat cu munitie cu explozie programata.

Turela poate fi inlocuita cu sistemul de lucru in retea Openworks SkyWall. In spatele vehiculului se afla containerele/lansatoarele UAV-ului hard-kill, in timp ce sistemul RF pasiv si jammer-urile nu au fost instalate in versiunea expusa.

Sistemul de rachete Mistral a fost instalat pe un al doilea vehicul.

Prezentat prima data la IDEX pentru piata de export, Sky Warden este promovat de consortiul format de MBDA cu Naval Group si Hologuarde care concureaza pentru sistemul francez anti-drone PARADE, program lansat de Direction Générale de l’Armement (DGA). Programul prevede o investitie de 350 de milioane de euro pe o perioada de 11 ani, pentru a contracara proliferarea dronelor in Franta, un raportul parlamentar afirmand ca daca in 2017 erau 400.000 de drone civile in Franta, in 2021 erau 2,5 milioane. Unul dintre scopurile programului Parade este de a oferi un sistem anti-drone eficient pentru Jocurile Olimpice din 2024, care vor avea loc la Paris si zonele invecinate.

MBDA mai este implicata în programul european JEY-CUAS (Joint European SYstem for Countering Unmanned Aerial Systems), care a fost selectat printre numeroasele propuneri ca parte a Programului European de Dezvoltare Industriala a Apararii (EDIDP) 2020. Din valoarea totala a programului de 15.003.473 euro, Uniunea Europeana are o contributie de maxim 13.500.000 €. Programul vizeaza participarea a 38 de companii europene, MBDA fiind al treilea contributor, dupa Leonardo si Indra.

Inceput cu faza de studiu si proiectare, JEY-CUAS are o durata de 24 de luni si implementeaza ub sistem C-UAS modular si flexibil de noua generatie, usor reconfigurabil datorita capacitatii plug&play pentru a evolua in functie de evolutia amenintarilor.

Celalalt Sky Warden, pe platforma AT-802U

Si pentru ca mai exista un omonim SkyWarden… este vorba de sistemul avionului de atac usor configurat de L3 Harris pe platforma Air Tractor AT-802U:

Ar fi interesant ca in viitor, ca si concept, sa putem vedea doua astfel de produse lucrand impreuna in cadrul unui sistem integrat de protectie aeriana impotriva dronelor (Air Tractor configurat in mod aer), posibil alaturi de drone de patrulare si interdictie aeriana (platforme de genul Air Tractor putand fi transformate si ele in drone).

Un astfel de avion de atac usor, ar putea extinde zona de detectie a sistemului AA de la sol, ar putea intercepta o parte dintre drone inainte de a ajunge in zona tinta si ar putea cauta si distruge sistemele de lansare si comanda si control la distanta a acestor drone.

Cabina si functionalitati Sky Warden Air Tractor AT-802U:

Pentru ca, potrivit producatorului, Sky Warden – ISR Stryke – este:

  • Rugged and Reliable – The Air Tractor 802U is designed and built for austere operations
  • Effective and Flexible – Combat proven, multi-mission open systems architecture to “collapse the stack,” replacing multiple aircraft with a single aircraft
  • Persistence and Payload – 6-hour loiter at 200 nm combat radius; 6,000 lb flexible combat load-out
  • Connected – Robust suite of radios and datalinks providing multiple means for line-of-sight (LOS) and beyond line-of-sight (BLOS) communications
  • Situational Awareness – Ability to host multiple EO/IR, ISR and other sensors
  • Affordable and Sustainable – Low production and operating costs, backed by an established global sustainment network

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Armyrecognition.com…/ila_2022_mbda_unveils_sky_warden_nnbs_new_anti-unmanned_air_systems.html

. https://www.mbda-systems.com/product/sky-warden/

. https://www.edrmagazine.eu/mbda-further-details-its-sky-warden-c-uas-system

. https://defbrief.com/2022/06/13/mbda-deutschland-unveils-new-sky-warden-counter-uas-missile-system/

. https://www.forcesoperations.com/eurosatory-2022-mbda-integre-lensemble-de-sa-suite-anti-drones-sky-warden-sur-un-unique-vehicule-sherpa/

. https://aeromagazine.uol.com.br/artigo/aviao-agricola-e-armado-e-se-torna-plataforma-mortal-de-ataque-ao-solo_6645.html

. https://www.l3harris.com/all-capabilities/skywarden

. https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=37280

 

Citeste si:

Skyranger 30 

Oerlikon-Skynex

Oerlikon GDF-35 la lucru… variante

Millenium by Lockheed Martin 

Cele zece… 

O noua abordare pentru gap-filler?

Polonia-vrea-sa-achizitioneze-sisteme-aa-cu-raza-scurta-poprad

Solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul

Alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

Integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

Shorad-sau-vshorad

Vshorad-shorad-vs-manpad

 

5 comentarii:

  1. Salut! Cred ca racheta costa mai mult decat drona pe care a doborat-o. Cine vrea sa „oboseasca” apararea,dintr-un anume sector de front poate trimite o gramada de drone ( care pot doar sa mimeze ca au senzori la bord ) si dupa ce crede ca adversarul si-a consumat rachetele sa trimita adevaratele drone de cercetare/atac. Oare sa fie momentul pt resuscitarea apararii a.a. cu tunuri? Bineinteles, autopropulsate.

    6
  2. Numa sange rau ne facem:) oricum nu vom cumpara nimic.:))

    3
  3. Cam asta e viitorul. Rusii folosesc ? in Ukraina Zadira /Peresvet , cu laser care bate 5 km, dupa declaratiile lor.
    E drept ca Selciuk Bayraktar zice ca lasserul ala nu ajunge pana la dronele lui, care au senzori maai puternici
    iar Zelensky rade de arma rusilor comparand-o cu armele minune germane din ww2.
    https://www.thedefensepost.com/2022/05/20/russia-counter-drone-laser-weapon/

    3
  4. https://www.youtube.com/watch?v=1DXpPmpmcak

    Mie imi suna mai pe buget Oerlikonul, ca nu e cu rachete (gasit fix dupa prezentarea MBDA-ului pe U2B). Nefiind specialist nu pot decat sa propun comparatia, or fi costuri si externalitati pe care nu am cum sa le miros de pe margine.

    2
  5. AT-802U nu seamana cu avionul lui Manicatide?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *