SmartGlider

Le Bourget, 19 iunie 2017 – MBDA prezintă noua gamă de arme ghidate SmartGlider, optimizată pentru a contracara strategiile anti-acces și alte amenințări emergente de luptă. Planificat să devină disponibil pentru avioanele supersonice de luptă cel mai târziu în 2025, SmartGlider  reprezintă o gamă de arme cu aripi pliante, având o rază de acțiune de peste 100 km. Această nouă generație de arme aer-sol este concepută pentru a contracara ultimele amenințări sol-aer de rază scurtă și medie, precum și țintele în mișcare sau țintele fixe fortificate.

Cel mai compact produs al gamei, SmartGlider Light, are o lungime de 2 metri și cântărește 120 kg. Grație unui lansator de tip Hexabomb Smart Launcher (HSL), capabil să gestioneze loviturile reactive fără a afecta modul de operare al pilotului, avioanele pot fi echipate cu 12 – 18 rachete de acest fel. Astfel, SmartGlider Light va permite acțiuni susținute împotriva apărării antiaeriene inamice încă din primele momente ale intrării în luptă.

În cadrul misiunilor cu scop general, SmartGlider Light poate fi folosit împotriva unui spectru larg de ținte, de la ținte fixe întărite și apărate, precum hangarele, până la ținte relocabile care pot fi distruse numai de la o distanță de siguranță, cu efecte letale semnificative.

MBDA pregătește și un SmartGlider Heavy de 1.300 kg, capabil să transporte un focos multifuncțional de peste 1.000 kg, pentru a face față unor infrastructuri fortificate, de mari dimensiuni.

„Gama SmartGlider întărește considerabil capacitățile aer-sol ale platformelor de luptă aeriene, situându-se între proiectilele echipate cu kituri de ghidare și rachete de croazieră”, explică François Moussez, consilier militar al MBDA. „Proiectate pentru a fi utilizate în volume mari pentru a distruge apărarea antiaeriană a inamicului, SmartGliders sunt planoare care, datorită unei portanțe bune și a unei capacități integrate de orientare și navigare, au o rază de acțiune de peste 100 km, permițând platformei de luptă să rămână la distanță sigură de forțele inamice”.

„SmartGliders-urile noastre vor integra ultimele tehnologii în materie de orientare și navigare, precum și în ceea ce privește focoasele multifuncționale. Astfel, ele vor fi capabile să ajungă și să distrugă cele mai bine apărate ținte, în special cele reprezentând apărarea antiaeriană a inamicului, datorită unui mix ideal de optronică și senzori de frecvență radio care le face robuste împotriva măsurilor de tip anti-acces”, a precizat Lionel Mazenq, Business Development Manager Franța.

„De-a lungul a treizeci de ani de lucru pe SCALP / Storm Shadow și acum pe viitoarele lovituri în adâncime, MBDA a dobândit o înțelegere aprofundată a misiunilor de penetrare pe teritoriul ostil”, afirmă Antoine Bouvier, CEO al MBDA. „Prin urmare, am reușit să optimizăm costurile combinării aeronavelor și a rachetelor și am reușit să proiectăm o armă cu adevărat eficientă pentru utilizare în volume mari, care să completeze perfect SCALP / Storm Shadow și viitorul FC / ASW pe care îl dezvoltăm pe baza cooperării anglo-franceze”.

Sursa: MBDA

7 Comments:

  1. Da e bun si asta, dar ce zici de Perseus? Viitoarea rachete de croaziera hipersonica invizibila multi-platforma? Suna SF dar in curand va deveni realitate. Interesant este faptul ca o poti folosi si pe post de anti nava si pe post de atac la sol, fara sa modifici racheta pentru genul de misiune.

  2. Au reuşit şi europenii să realizeze o bombă planoare……. la vreo 14 ani după evrei şi la vreo 11 după americani.

  3. Salut.Tovarasi cum a reusit Romania sa fie condusa de asa exemplare de cultura rara,nu e pacat ca acesti imbecili sa-si bata joc de viitorul tari si de noi

  4. Tot ce are peste 100 km e bun pentru România. Cam atita e între Prut si Nistru. Iar peste Nistru, până la granița cu Ucraina mai sunt cel mult vreo 10 km. Cu putin vânt prielnic, acoperă toata zona separatista. Oricum, ar fi mai interesante modelele care pot atinge Crimeea.

Produse evoMAG.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *