Snipex Alligator adoptat de fortele armate ucrainene

sau PTRS se intoarce…


Fortele Armate ucrainene au anuntat adoptarea oficiala a armei antimaterial de calibru 14,5x 114mm de tip Snipex Aligator. Pana la momentul deciziei, arma a fost supusa diverselor teste necesare calificarii.

Cateva imagini din teste:

Scopul Alligator este de a distruge obiecte usor blindate, inclusiv vehicule.

Producatorul Snipex sustine ca toate componentele Alligator sunt fabricate in Ucraina, inclusiv teava.

Cele 2 versiuni: stanga model 2020, dreapta versiunea initiala bullpup

Pe langa versiunea bullpup fara incarcator si incarcare manuala glont cu glont pe orificiul de ejectare, prezentata initial acum 2 ani (si in articolul anterior), Alligator exista din 2020 si in versiunea standard, „bolt-action”, cu incarcator de 5 gloante.


Reamintim ca viteza initiala la gura tevii a unui proiectil tras de la un Alligator este de 980 m/s. Distanta eficace de tragere ajunge la 2 km, iar distanta maxima a proiectilului este de 7 km. La o distanta de 1,5 km, proiectilul poate penetra otel blindat de 10 mm grosime.

Alligator  versiunea 2020  la pachet


Snipex Aligator are o greutate de 22,5 kg, lungimea tevii fiind de 1200 mm iar lungimea totala este de 2m. Arma este usor demontabila pentru a intra in valiza de transport.

Pentru tragere, arma are un bipod reglabil pliabil cu 4 pozitii si un monopod reglabil montat pe partea inferioara a ulucului tevii.

Introducerea armei in serviciul ucrainean ar putea reprezenta o ocazie unica de a dezvolta noi munitii si probabil de a realiza evolutii ale mitralierei KPV.

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

Sniper-t-rex-145x114mm

https://www.rumaniamilitary.ro/145mm-un-calibru-demodat

https://www.rumaniamilitary.ro/g-6-lynx-arma-care-nu-ne-a-trebuit

http://www.rumaniamilitary.ro/imac-vs-20mm-anti-tank-rifle

http://www.rumaniamilitary.ro/anti-material-rifle-calibrul-20mm

http://www.rumaniamilitary.ro/povestea-mitralierie-anti-aeriene-zu-2-1450x114mm-partea-i

http://www.rumaniamilitary.ro/povestea-mitralierei-anti-aeriene-zu-2-1450x114mm-partea-a-ii-a

http://www.rumaniamilitary.ro/in-curand-arma-specializata-gepard-gm-6-lynx-made-in-romania

http://www.rumaniamilitary.ro/gm6lynx

http://www.rumaniamilitary.ro/arme-pentru-big-boys-africa-de-sud

https://www.rumaniamilitary.ro/saab-trackfire-rws

https://www.rumaniamilitary.ro/turele-usoare-calibre-medii

 

Surse:

https://snipex.com/en-14-5

Altair.com.pl/news/view?news_id=32920

24 de comentarii:

  1. Reculul. Cît e reculul ?
    La 14,5 mm cred că e enorm.

    3
  2. Unchiu Sam, nemții, au ceva asemănător? Sau puștile astea sunt tradiție sovietică, că și prin filmele eroice rusești văd că aveau pușcoace din astea. Ah, și multe filme sunt livrate de televiziunile de peste Prut (că tot a venit ieri Maya să mai ceară ceva)

    1
  3. Mai puțin patul, manerul si șina arma pare a avea la baza Ghepardul maghiar, bravo ucrainenilor , au știut și din motive de lipsa de bani sa facă ceva pași in modernizarea unor arme chiar dacă au la baza concepte din era sovietica , le-au restilizat , le-au ,,plastica” , au făcut ceva chestii in gen Stimpex dar pe care le-au introdus in producția de serie, eu cred ca au făcut un lucru bun….apropos noi avem arme antipersonal la nivel de grupa sau pluton de infanterie, ar fi util ?

    Privind in urma consider o prostie din partea armatei ca sa nu spun mai mult faptul ca nu au susținut Moreniul comparând măcar 100 de bucăți de SAUR2, urmând ca cei de la Moreni sa produca un TBT mai serios, eventual o licența pt motor care sa fi fost folosită chiar la un eventual camion cred ca ar fi fost o idee buna, la fel i-mi pare la fel de mare prostie ignorarea totala a PA-RO mod 2018 a celor de la Stimpex, cred ca arma retușată pe ici pe colo ar fi fost o alternativa la PM7.62 și PA5.45 mod 86 existente in de poziție, cel puțin ca arma pt rezerviști ar fi fost parfum.

    Chestiile de mai sus ar fi condus la realizarea unor investiți atât la Moreni, Cugir și Stimpex…….suntem vai de sula noastră, probabil in caz de ferească Dumnezeu o mobilizare vom vedea din nou ZB-URI, PM-uri din 74-80 ținuta din ,,patura’” și casti de tabla olandeze, am arată ca armata sovietica din anii 65-70 dacă nu mai rău.

    De ce or vrea slugile astea conducătoare de la noi sa nu mai facem nimic nimic chiar nu mi-e clar, iar treaba cu pulberii e de totala și crasa trădare

    8
  4. Cata mai animalul. Pe la noi m82 insa este import, vine la cutie si cam atat.

    2
  5. Parca au facut si ai nostri la Cugir, prin anii „90 niste prototipuri de 12,7. N-am mai auzit nimic de ele. Mi se pare ca luneta era straina.

  6. Prea grea, prea mare

    8
  7. Grea, foarte grea
    Totuși ăștia fac câte ceva. Noi nimic nimic.

    6
  8. Prea mare si prea grea pentru un singur om si pentru ce face in final. In versiune bullpup tragatorul sufera probabil aproape la fel de mult ca tinta, iar versiunea clasica a pustii e enorma.La antimaterial / sniping greu 12,7 e suficient, mai ales cu munitii si optica moderne si e mult mai usor (McMillan TAC-50 la vreo 12kg, M82 vreo 15kg incarcata, etc).
    In momentul acesta, Cugir nu cred sa aiba capacitatea tehnica de a produce o pusca la standardul de precizie al McMillan TAC-50 sau o alta pusca de precizie intr-adevar moderna. Deci ori renovare masiva a fabricii cu respecializarea personalului, ori import. Pentru a valorifica corect o astfel de arma e insa nevoie de munitii de precizie, optica moderna, telemetre laser, etc si bineinteles personal antrenat la standard, deci prezenta unei filiere complete tir de precizie in tabelul de specialitati.
    Ma intreb care e doctrina de utilizare a acestui tip de arme in Armata Romana.

    6
    • Gloantele 12.7x99mm pot penetra peste 20-23mm de otel, cele 14.5×114mm pe la 30-32mm. Diferenta de vreo 10kg in plus a Alligatorului nu merita din punct de vedere al diferentei de performante. O arma de 10-15kg este deja grea si greu de transportat, 22kg deja te rupe.

      6
  9. Copie dupa Barrett-ul american, calibru diferit.

    Arma de folosit din pozitii fixe sau din autovehicule, nicidecum de carat in misiuni.

    3
  10. Pusca de orice calibru si dimensiuni e in esenta o chestie de cărat in misiuni, utilizarea din vehicul sau pozitii fixe /permanente fiind secundara. Sa folosesti asa ceva din vehicul inseamna sa expui nepermis de mult tragatorul in conditiile in care cand „vehiculul poartă” poti monta armament dedicat, utilizabil sub protectie, in timp ce bataia din NK a aratat recent cat valoreaza pozitiile fixe.
    Tactica principala de utilizare a acestei arme e radical diferita: deplasarea/infiltrarea pe jos a echipei in zona de contact, selectionarea si camuflarea pozitiei de tir, executarea focului, schimbarea imediata a pozitiei. De unde nevoia unui material ergonomic si transportabil, cu semnatura cat mai redusa.

    1
  11. daca vine la pachet cu balerina face toti banii.

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *