Speranța moare ultima…

…cred turcii și pe cale de consecință nu au renunțat la idea de a intra, cândva în posesia avioanelor F 35A.

Dar prima veste bună este, așa cum am scris deja, faptul că Germania a fost de acord cu vânzarea celor 40 de Eurofighter Tranche 4, afacere pe care Berlinul a blocat-o încă de la început.

Dar cu ocazia summitului NATO de la Haga, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a confirmat că negocierile tehnice cu Washingtonul în privința achiziției de către Ankara a F 35A au fost reluate.

Discuțiile dintre Erdogan și Trump, la Haga, au fost centrate pe tema F 35A, deși turcii nu sunt dispuși încă să renunțe la S 400, ba mai mult decât atât, nu sunt dispuși nici măcar să discute subiectul S 400 cu aliații din NATO.

Deocamdată ambele părți își mențin pozițiile deja exprimate. Turcii nu sunt de acord să renunțe la S 400 și deși sistemul nu este operațional, el ar putea deveni în maximum 12 ore. De celalaltă parte, nici americanii nu vor să vândă F 35A Turciei atât timp cât S 400 este liber și vioi pe plaiurile otomane.

Opțiunile pe care americanii le oferă turcilor sunt cu totul nesatisfăcătoare pentru Ankara. Pe de o parte americanii ar fi de acord ca anumite componente ale S 400 să fie demontate iar bateriile să fie sub control american, pe teritoriul Turciei, sau ca bateriile să fie demontate în totalitate, sau să fie vândute unei alte țări.

Turcii pe de altă parte, susțin că achiziția S 400 are legătură directă cu refuzul americanilor de a le vinde Patriot, în condițiile cerute de turci – adică cu ceva transfer de tehnologie.

Deocamdată se discută dar fără însă prea mari speranțe.

Dar cu ocazia aceluiași summit NATO, președintele turc a avut o discuție și cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, și i-a cerut acestuia să ridice interdicția de export pentru Turcia în privința sistemelor anti-aeriene cu rază lungă SAMP/T.

Turcii ar avea de gând să cumpere Eurosam SAMP/T, dar în același timp să-l și coproducă, adică se aștepta și la un anumit transfer de tehnologie. Deocamadată autoritățile franceze nu au comentat informatiile, dar Italia (care coproduce SAMP/T alături de Franța) este favorabilă primirii Turciei în program ca partener.

Problema francezilor pare a fi intervenția Turciei în nordul Siriei și mai ales tensiunile cu Grecia, astfel că Parisul a pus practic stop discuțiilor cu Ankara.

Ambițiile turcilor pe zona SAMP/T sunt însă foarte mari și au de gând, dacă afacerea s-ar semna, să indigenizeze cât mai mult sistemul, să poată construi local radarul, sistemul de conducere al focului, rachetele, pentru început în coproducție cu Italia și Franța.

Deocamdată însă francezii nu sunt de acord, sau cel puțin nu sunt foarte entuziasmați să-și vândă tehnologia turcilor și să-și creeze cu această ocazia un nou concurent pe piață.

 

GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. Sorin-Vasile

    Transferul de tehnologie.
    Și aici vorbim de cea mai sofisticată tehnologie ,unui stat cu o conducere impredictibila ,ridică mari semne de întrebare peste tot. Îi dai lui Erdogan așa ceva și nu ești sigur că nu o va folosi împotriva intereselor tale, Grecia, Libia , orient sau nu vor fi scurgeri de informații spre alte state.
    As trata cu mare atenție subiectul și as merge pe ideea de al ține în spate cu cel puțin o etapă tehnologică la prețuri promoționale. F 16 V dar nu la prețul nesimțit cerut ultima dată sau EF

    7
  2. Vanzarea F35 turciei , in afara de punerea in pericol greciei, dusmanul de ani de zile v a baga in pericol si Orientul Mijlociu, adica Siria si Israel datorita comportamentului lui Erdogan si politica lui cea extremista musulmana. In momentul de fata americanii au dat motivul achizitiei de S400 care si grecii si cipriotii au S300, adica nu i mare diferenta…
    Adevaratul motiv chiar este spaima kurzilor si nestabilitatea asteptata in Orientul Mijlociu oricum s au impacat cu kuzii. Afara de asta americanii se straduiesc sa mentina superioritatea aeriana a israelului si vanzarea F35 turciei v a baga regiunea in
    pericol din directia sultanului.

    6
    • However, at some point Israel but it will not allow full access to the mission-critical systems in a series F-35 are slated for export…

  3. Nuca in perete

    @Dov..daca doreau să păstreze superioritatea tehnologica a Israelului..

    ..de ce i-au băgat pe turci in the first place?

    Turcia a fost de la începutul începuturilor in programul JSF/F-35..

    Mie îmi pare că și americanii au de profitat de pe urma situației asta..și baga S-400 doar ca pretext..

    Pana la urmă și aliați ai americanilor au tehnica rusească.. Grecia Cipru de ai menționat și tu..dar vezi și Coreea de Sud..

    OK pe atunci Rusia se zicea că e/va fi partener..primea Olimpiada.. World Cup..era „de treabă” Putin..

    Și totuși..

    Părerea mea..prea multe dublu standarde in lume..de nu putem clar sa spunem una e neagra alta e albă..

  4. Nuca in perete

    Mă refeream că tehnica rusească a fost achiziționata intr o perioada când Putin era considerat partener al Occidentului..cred că s-a inteles ideea..

  5. Vânzarea SAMP/T cu transfer tehnologic la turci înseamnă transfer tehnologic către paki, iranieni și chinezi. Bună treabă vor italienii să facă.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *