SSBN ARIHANT

In februarie, marina indiana a avut parte de doua premiere cu acelasi nume. Astfel, dupa terminarea testelor de mare INS Arihant a intrat in serviciul operational, fiind in acelasi timp primul submarin cu propulsie nucleara construit in India intrat in dotare si primul submarin lansator de rachete balistice din cadrul marinei indiene.

Dupa destule peripetii in privinta proiectarii si constructiei, nava Arihant a ajuns in sfarsit in dotare. Submarinul este proiectat sa folsoseasca rachete balistice cu raza medie K 4 (3500km raza) sau K 15; dispune de patru tuburi verticale de lansare si poate transporta patru rachete K 4 sau 12 (cate trei per tub) rachete cu raza mai mica K 15 (raza intre 750 si 1900km in functie de incarcatura de lupta).

Ca detalii istorice, Arihant are la baza un proiect sovietic mai vechi (Charlie 2 – Project 670M SKAT-M), un submarin care avea opt tuburi de lansare verticale destinate rachetelor anti-nava. Nava indiana are un echipaj format din aproximativ 100 de ofiteri, subofiteri si marinari, sase tuburi lans-torpila de 533mm si propulsie nucleara, totul la un deplasament la suprafata de 6000 to, mult mai mare fata de submarinele Charlie II, care nu depaseau 4000 to la suprafata si 5300 to in imersiune.

In acest moment inca doua nave din clasa sunt in constructie, iar noi le uram ca primul lor submarin nuclear construit loco sa nu ia niciodata mai multa apa la bord decat vrea comandantul.

In aceeasi ordine de idei se pare ca in sfarsit soarele a rasarit pe strada cu submarine a hindusilor, programul Scorpene a produs deja primele doua nave, se discuta despre inchirierea din Rusia a inca unui submarin de atac cu propulsie nucleara si, demn de remarcat, n-au mai avut accidente, incendii, esuari in ultima vreme…

GeorgeGMT

5 Comments:

 1. Trebuie sa recunoaștem ca băieții se mișcă. Mai cu talent, mai fără. E ceva să faci un sub, mai ales cu propulsie nucleara. Sper să nu fie iar dependenți de ruși așa cum sunt cu motoarele de SU 30 și muniția de T90.
  Chestia asta cu inchiriatul nu ar merge și la noi? Că și dacă începem acum un program serios de inarmare tot iți ia 5 ani min să primești si operationalizezI ce cumperi.

 2. Off topic:
  Si totusi… Ieri s-au semnat actele de constituire al societatii mixte Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) care va produce transportorul blindat 8×8 Agilis iar „hamsterul” a fost prezent la ceremonie.
  adev.ro/orkm0p

 3. cred ca exact la submarine se gandeste Dragnea acuma.
  Dupa ce Ponta a fost desfiintat la alegerile prezidentiale acest mare popor se duce( sau nu se duce) si voteaza 50% pentru PSD !!!!

  Si uitati acum ce se intampla.
  Cred ca toate treba cu inzestrarea noastra e un vis si va ramane asa. La ce se intampla acum si vazand toti acesti ani in care nu sa miscat un ac sa tragi concluzia ca o sa avem ca o sa cumparam ,,,,,, cred ca trebuie sa fii tampit.

Cel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *