Tancuri pentru Ucraina

Dupa episodul livrarilor de tancuri T 72 catre Kiev din stocurile tarilor membre NATO, a venit vremea ca pe campiile Ucrainei sa-si faca aparitia si tancurile occidentale moderne. Nu discutam aici despre calitatea acestora vs calitatea tancurilor rusesti pentru ca stim deja ca rusii sunt mult mai jos decat credeam cu totii inainte de 24 februarie 2021.

Tancurile rusesti sunt de trei ori proaste: prost construite, prost operate si extrem de prost comandate de la nivel inalt, dar asta nu este, sau nu ar trebui sa fie, o mare surpriza pentru cineva. In operatiunea Barbarosa, germanii au invadat URSS cu aproximativ 3000 de tancuri, desi majoritatea nu erau tancuri (Panzer 1 si 2) avand in fata lor cel putin 10 mii de tancuri rusesti (unele surse merg pana la 20 de mii de unitati).

Si impotriva la ce suntem noi invatati, tancurile rusesti erau dpdv tehnic, superioare celor germane. Ganditi-va ca la inceputul invaziei URSS detinea aproximativ 2000 de tancuri T 34 si KV 2 si cu toate acestea germanii au trecut ca prin branza prin “puternica” Armata Rosie.

Asadar conteaza numarul, dar si mai mult minte si pregatirea din spatele acestuia.

Revenind la Ucraina, aceasta are promise pana acum aproximativ 100 de tancuri Leopard 2, 31 de Abrams M1A2 si 14 Challenger 2 din UK.

Deocamdata avem: Germania – 14 Leopard 2A6, Norvegia – 36 Leopard 2A4, Polonia 14 Leopard 2A4, Portugalia – 4 Leopard 2A6, Spania cu 4 Leopard 2A4. Mai stim ca Finlanda va trimite un numar inca neanuntat de Leoparzi, Canada va trimite si ea cateva tancuri, americanii 31 de unitati Abrams M1A1, francezii discuta si ei despre trimiterea Leclerc.

Se asteapta ca trei batalioane a +30 de tancuri sa ajunga in Ucraina.

Trei batalioane pot parea putine dar folosite cu cap pot face diferenta. Necazul este ca dintre toate sistemele de armament ajunse pana acum in Ucraina, tancurile necesita cel mai complex lant logistic. Pe langa munitie, au nevoie de intretinere permanenta, ateliere mobile, mecanici, piese de schimb.

Si in toata aceasta donatie de tancuri, britanicii ies in evidenta, ei fiind detinatorii singurului tanc NATO cu teava ghintuita, alta munitie, alta distractie, in timp ce toti ceilalti folosesc tevi lise si pot folosi acelasi tip de munitie.

Pentru ca ucrainenii sa le aduca in serviciu si sa le si mentina operationale vor avea nevoie de foarte mult ajutor si de o linie de aprovizionare continua. Este extrem de complicat sa duci lupta cu tancuri, foarte costisitor si laborious, dar va fi interesant sa vedem Abrams, Leopard 2 si poate chiar Leclerc fata-in-fata cu T 72/90/80, poate trimit ivanii chiar T 14 sa arate lumii superioritatea tehnologiei lor.

Necazul este ca, exceptandu-i pe americani, restul aliatilor nu detin flote foarte mari de tancuri Leopard, astfel incat va fi foarte dificial sa fie acoperite pierderile sau sa fie crescut numarul de tancuri trimise pe front.

Conform informatiilor din presa, situatia stocului de Leoparzi sta cam asa:

-Grecia detine o flota sanatoasa de 170 Leo 2A6, 180 Leo 2A4 si cateva sute bune de Leo 1A5, dar nu are de gand sa doneze ceva, cuiva;

– Germania, “mama” Leopardului, are o flota relativ modesta: 223 Leo 2A5/A6, 98 Leopard 2A7/V, plus cateva Leo 2A4:

– Finlanda detine 100 de bucati Leopard 2A6 cumparate din Olanda si inca 100 de Leopard 2A4;

– Norvegia are 36 de Leo 2A4 operationale (le trimite in Ucraina pe toate), plus inca 14 unitati stocate;

– Polonia detine o flota de 97 Leopard 2A4, 105 Leopard 2A5 si 55 Leopard 2PL (A4 modernizat);

– Portugalia are 37 de Leopard 2A6;

– Spania detine 108 Leopard 2A4 (sunt intr-o stare cu totul deplorabila) si 219 Leopard 2E.

Asadar va fi foarte greu sa fie trimise mai multe tancuri pe front chiar daca exista vointa politica. Majoritatea tancurilor Leopard 2A4, probabil arhisuficiente sa-i fac praf pe rusi, sunt la stocare, destul de uzate si nu pot fi operationalizate foarte repede. Si aici tot stocurile americane de Abrams ar putea sa faca diferenta, desi Parisul detine o flota respectabila de Leclerc, aproximativ 400 de unitati, din care cam jumatate sunt semi-operationale, restul la stocare. Ori “stocare” inseamna de multe ori canibalizare pentru mentinerea operationala a restului flotei, dar Franta ar putea sa faca ceva mai mult.

In acest moment si Suedia sa gandeste daca sa trimita ceva tancuri Leopard 2A5.

In aceeasi ordine de idei, ambasadorul Ucrainei la Parsi a declarat ca tara sa are promisiuni pentru un numar de peste 300 de tancuri, fara a preciza tarile donatoare.

GeorgeGMT

152 de comentarii:

 1. Si Danemarca se gândește sa trimită câteva Leopard A7 din 44 de buc.
  Se zvonește că rușii vor porni ofensiva înainte sa ajungă aceste tancuri pe front. Oricum acum e o întrecere contracronometru pt cine reuseste să organizeze ofensiva primul. Eu nu văd ca rușii să își poată aduce logistica într-o situație mai bună decât in primele zile.
  Consider ca ofensiva ce va urma va fi similara cu cea din Ardeni, rușii se vor impotmoli.

  8
  • Probabil o ofensiva pe mai multe fronturi in urma careia castigurile vor fi mici, iar pierderile mari. Daca ar fi putut face ceva major, ar fi facut-o pana acum.

   14
  • eu zic ca este invers, ca la Kursk. Cine se epuizeaza primul va pierde. ucrainienii nu au niciun interes sa-si omoare oamenii in atac impotriva unui inamic superior numeric si ingropat in transee.

   13
   • Tancurile de aceea au fost inventate pt a trece de inamicul îngropat in tranșee.

    4
   • Rusia poate distruge Ucraina cand doreste dar duce un razboi de uzura scopul este epuizarea suportului moral si material, rusii gandesc ideological communist, si totusi Ucraina nu va castiga razboiul nu are cum nu vad cum sincer.

    5
 2. Poate ar fii o solutie distribuirea tancurilor pe zone..ex..m1 abrams pe zona kerson,tancurile franceze zona donbass,tancurile leopard zona zaparojie…poate lantul logistic va fii mai simplu asa.oricum va fi un cosmar logistic.

  4
  • @Ciprian
   Și TR85M Bizon la Kiev…..las-o naibii le-ai dislocat si tancurile pe front acum. Se descurca ei si singuri.

   15
   • Dacă tancurile M1 Abrams, Leopard 2 și Leclerc au tun de 120 milimetri cu țeavă lisă, muniția este aceeași, este diferită dar compatibilă sau nu este compatibilă?
    Tancurile Challenger 2 vor folosi muniție HESH? Dacă da, cât de potrivită este pentru contextul din Ucraina?

   • Ce zic eu..si ce pricepi tu..dar nah..sa faci misto e cel mai usor.nu era vorba de tr 85 in comentul meu.dar nah..tu asta stii..asta zici.era o idee de cum sa r putea usura..poate..lantul logistic.normal ca se descurca ei..sper..

    4
    • Nu cred ca cineva de pe aici e in masura sa le dea ” idei” despre cum ar fi mai bine sa-și foloseasca echipamentele. Cred ,cu tărie,ca ucrainienii sunt singurii care decid asta,cu ajutor din partea celor care le folosesc de mai mult timp.
     Pe de alta parte eu nu am pregatire de tanchist( cum nu ai nici tu) asa ca nu-mi permit sa generez judecati de valoare pe subiect. Ceea ce îti doresc si ție. Oricum,ești simpatic si fara ele. Si nu fac mișto.

     4
  • Sunt sute de Km sunt irelevante numerele 300 de tancuri.

 3. Când Hitler a atacat URSS, tancurile sovietice erau multe.
  Dar imprăștiate peste tot, majoritar slab blindate și cu tun mic, echipajele prost sau deloc instruite .

  T 34 și KV erau doar în număr de 800.

  Majoritar in Asia unde se încheiase cafteala ruso- – japoneza cu bătălia de la Khalkhin Gol.

  As atrage atenția că rușii nu mai ataca pe fronturi largi.
  Insistă in zone reduse geografic.
  Bahmut e un exemplu.
  Concentrarea de foc e ridicata.
  Că nu reușesc să conducă eficient forte combinate, e altceva.

  Iar ucrainii au nevoie de toate.
  Tancuri, artilerie, rachete cu bătaie peste 200 km. dar și elicoptere de atac și avioane de lupta.
  Ultimele două lipsesc masiv ( multe pierderi) și occidentul nu vrea să ofere ce e nevoie ca aerul.

  Fără aviație greu de eliberat teritorii și pierderile infanteriei sunt ridicate.

  Vezi sovieticii ce pierderi umane și de tehnica au avut în toate victoriile lor din ultimul război mondial.
  ( se trimiteau la atac valuri de infanteriști și tancuri mai multe decât puteau distruge nemții ).

  Tactica asta era primitivă dar eficienta când te doare in basca de pierderi și ai groase rezerve umane și tehnice.

  Acum rușii fac exact același lucru. Doar că rezervele nu mai sunt că în 1944.

  Oricare ajutor occidental dat ucrainilor mărește pierderile rușilor.
  Și asta e foarte bine.

  10
  • Asta nu e tactica rușilor. E invățată încă din antichitate. Numărul este în sine o mare calitate.
   Degeaba ai o armă sofisticată dacă numărul țintelor ests mai mare decât cadența de tragere și tintele sunt din ce mai aproape de poźiția ta.
   Nici un atac nu ar trebui inceput până nu cunoști numărul și puterea de foc a inamicului și până nu ești convins că aceasta e inferioară nu.eric trupelor atacatoare.
   Rușii nu au inventat nimic, doar au avut materie prină la discreție pentru această tactică.
   Mă tem că și de data asta valurile de mobilizați sunt deja disponibile și suficient de pregătite, atat pentru atacul direcției principale, cât și pentru 2-3 atacuri de fixare a ucrainienilor.

 4. In cele 300 de tancuri de care pomenesc ucrainenii probabil ca intra si T-72, PT-91 poloneze, cehe, slovace, bulgare, etc… si poate acei aproape 90 de Leo1.

  Amu’ cer havioane si polonezii reoejor le promit cateva… care cica nu ar fi MIG-29 promise anul trecut, sau Su-22, ci F-16.

  • Mai greu cu F 16…daca stai si te gandesti cat le-a luat alor nostrii sa pregateasca piloti , tehnici , infrastructura…plus ca trebuie aprobarea americanilor . Mai bine ar merge tot pe partea avioanelor de constructie rusa . Cine mai are de dat..

   2
   • La noi orice dureaza mult.

    17
   • Or sa lupte cu F 16 contra rusilor doar daca le dau polonezii si pilotii, mecanici si divizia logistica proprie. Este utopie pura sa crezi ca poti zbura cu F 16 trecand de pe MIG, oricare ar fi el. Americanii au si spus ca nu accepta la instructaj piloti care au zburat avioane de provenienta estica, tocmai prin faptul ca nu ii scoti din ale lor si pricem si mai greu greu diferenta dintre avioane, preferand sa ia piloti tineri si sa ii instruiasca pe F 16 de la bun inceput. Romanii sunt unii dintre exemple. Tocmai din aceasta cauza avem noi probleme cu pilotii pentru F 16, altfel am fi avut suficienti de instruit dupa retragerea MIG-urilor. De aici si graba pentru modernizarea IAR 99 dupa ce au lalait-o atata amar de vreme. Vor sa scoata din mintea tinerilor piloti absolut orice tehnologie le-ar aduce aminte de trecut, din simplul fapt ca asta le afecteaza pregatirea! Nicio sansa pentru ucrainei, asta e parerea mea. Asta daca nu cumva se pregatesc in secret de minim 2 – 3 ani prin USA, Polonia si pe unde or mai putea pe astfel de avioane.

    Este posibil ca si la tancuri sa se fi procedat la fel, mai ales dupa 24 februarie anul trecut. Ramane sa vedem ce si cum din primavara, dar daca abia acum se gandesc la treaba asta, nu au timp suficient sa le poata folosi eficient. Pna le vin tancurile, dureaza cateva luni, dar pana instruiesti echipajele si lantul logistic sa le poate utiliza la intreaga lor valoare, se termina ofensiva, se termina si anul in curs!!! Vedem peste o luna, maxim doua.

    6
    • Se vehicula idee ca F16 sa fie inchiriate de la firme private? Cu tot cu piloti.

     • Călugărul Sofronie

      Or să facă Uber. Comandă ucraineanul un F-16 până deasupra Bakhmut-ului, vine contractorul cu un F-16B/D pe care scrie mare Uber, îl duce, ucraineanul deschide carlinga şi aruncă bombele, apoi e adus înapoi la destinaţie mâncând bombone în timp ce şoferul se chinuie să facă conversaţie cu el despre starea vremii ca să-i dea ăla 5 stele.

      Între timp, Antonov-2-uri cu semnul de Taxi deasupra stau pe aeroport şi piloţii lor înjură gros americanii şi capitaliştii, povestind ce bine era pe vremea lui Kravchuk, când aveau „de toate.

      9
   • Americanii au 29 de MIG29, mai sunt vreo 22 operaționale prin Polonia, vreo 7 prin Slovacia, 6 in Bulgaria. Daca ar oferi temporar sau dona un număr egal de F16 acestor țări, in teorie ele ar putea trimite tot stocul și piesele aferente de MIG29.

   • Cică piloți ucrainieni sunt în SUA pentru pregătire de vreo juma de an… bănuiesc că nu au plecat acolo să se pregătească pentru MIG-uri…

    12
 5. Pana vin alea, le trebuie mentenanta si piese la cele pe care le au deja insa nu pot fi utilizate din varii motive …tehnice. Iar dupa ce vin, in lipsa aviatiei, le trebuie drone, sa „vada” ce si cum. Ma gandeam ca poate „ajutam” si noi cu ceva piese de T72, ceva munitie, daca altceva nu putem.

  O alta „mica” problema e „educatia” echipajelor, inclusiv cea care tine de strategie si tactica militara „aplicata”.

  6
 6. probabil ca T-72-urile vor inlocui pierderile de pana acum si vor forma 1-2 batalioane noi.

  tancurile occidentale par sa fie cam de 3-4 batalioane la care se adauga IFV-urile de insotire de care tot uitam si dintre care unele modele au putere de foc AT destul de buna.

  Probabil ca vor fi 3 spre 4 brigazi mecanizate cu echipament nou ceea ce pare suficient pentru o ofensiva spre Melitopol.

  6
 7. Bravo Norvegia! Rușinică la palicari. Mă aștept ca și Finlanda să trimită un ajutor consistent.

  3
  • Rusinica turcaletilor,care le tin pe ale lor pt palicari.

   16
   • După mine turcaletii nu mai sunt de câțiva ani membri NATO. Ca ai comunitatii occidentale nu au fost cu adevarat niciodata, degeaba a incercat Ataturk. Sper ca sultanul să pice anul ăsta, deși sunt sceptic.

    14
    • Călugărul Sofronie

     Dacă pică la alegeri (ceea ce e faorte greu de crezut), revine cu „voinţa poporului” în spate. Trump şi Bolsonaro au fost versiunea beta.

     2
   • @mihais. Cu turcii doar SUA sa i convinga, sa le da F16 si piesele care le vor si sa le impuna, contra cost nu degeaba sa dea 50 -60 de Leo 2 A4 catre o tara terta care sa le livreze Ucrainei, ca ei oricum incep fabricarea la tancul lor Altay…. In rest nimeni nu i vor convinga. Ei nu da nimic armament Ucrainei,numai ginerele lu Erdohan mai da cate o drona sau doua mocka..

    2
  • Palicarii au motivele lor – a se cititi Turcia-. Si le dau dreptate..in locul lor nici eu nu as da nimic cand ai sultanul peste balta plin de vise umede.

   8
 8. Pare un meci de box categoria grea de 12 runde. Tancurile leo si abrams par mai mult pentru moral. Daca nu ma insel americanii ziceau ca abrams ajung la final de 2023 in Ucraina, germanii iarasi nu vor rupe gura targului cu viteza de livrare a leo.
  Ucraina acum cer avioane generatia 4 dupa ce au trecut hopul tancuri, pas cu pas cum zicea bradul din Sibiu.

  3
   • Activenews este unul din site-urile care trag la o caruta aurita de dinainte de pandemie. Sunt filomoscalistan. Pe fata.

    16
   • Helsingør Habitans

    Nu inteleg care este scopul postarii de linkuri de la articole pline de propaganda sovietica? Nu pricep cum de nu intelegeti ca Rusia nu va fi niciodata bine primita in Romania! Romanii au cunoscut suficient pe pielea lor asa zisele binefaceri sovietice! Chiar si astazi Putin si URSSul rebranduit, nu vor sa dea drumul Republicii Moldova, tin romanii moldoveni sub controlul Patriarhiei din Moscova si isi exercita influenta din BOR pentru a spala pe creier cat mai multi romani din Romania! Care e scopul? USA is bad? Ok, dar asa cum sunt, sunt de o mie de ori mai buni decat voi sovieticii! Care sunteti doar criminali si fiinte hidoase! Voi nu ati fost si nu veti fi niciodata oameni macar! Nu ati avut niciodata respect pentru viata umana si pentru drepturile oamenilor!

    63
  • Abrams va trebui probabil sa treaca prin fabrica sa-i inlocuiasca placa de uraniu inainte sa le livreze ucrainenilor, acesta e probabil motivul.

   daca insa sunt mai multi amatori de Abrams in Europa, inclusiv noi, s-ar putea organiza un grup de lucru pentru a stabili un numar de tancuri (si un calendar pentru inlocuirea placilor) si eventual o finantare comuna pentru motor diesel

   la cat de multe sunt disponibile pentru reconditionat s-ar putea sa iasa o afacere buna pentru toate partile

   3
 9. Nu inteleg de ce romanii nu au trimis in Polonia tancurile T 72 si avioanele MIG 29 retrase, erau numai bune pentru piesele de schimb necesare revitalizarii unitatilor avariate in lupta. Oricum ele stau si ruginesc prin depozite sau pe unde mai sunt stocate. Stiu ca suntem secretosi, insa parca ceva mai multa implicare nu ar strica. Mai mult cheltuim cu ele pentru stocare, decat sa le trimitem pe tren in Polonia. Nu cred eu ca nu mai gaseau polonezii nimic bun la ele sa foloseasca drept piese de schimb. Stiu ca ucrainienii nu u fost niciodata domni cu noi, insa daca ne gandim la cum s-au comportat rusii cu romanii de-a lungul istoriei, numai vecini pe granita cu noi nu ii vrem!

  12
  • din mig29 tot ce se putea folosi ca piesa de schimb a fost vandut de mult (gen motoarele la polonezi), si de mig29 abandonate e plina si ucraina (au revitalizat din ele, si su24)
   si tancuri t71 ural – ale noastre au fost abandonate in ploaie, trebuiau trecute prin rk si modernizate – daca s-a pus problema de modernizare se gasesc usor altele are au fost pastrate mult mai bine

   3
  • @Cezar
   „Mai mult cheltuim cu ele pentru stocare, decat sa le trimitem pe tren in Polonia”
   Cheltuielile cu stocarea sunt fix 0(zero) lei.
   Au fost lăsate undeva în aer liber, la cheremul naturii, să se degradeze. Cam greu să mai recuperezi ceva după atâția ani.
   Părerea mea, hâc…

   3
   • @sharky,
    te citesc, ma ingrozesc… Mai putem recupera ceva, si anume pe cei (i)responsabili de aceste lucruri pe care sa-i tragem la raspundere. Daca nu sunt deja recuperati de cel de sus, ar trebui si ei sa se degradeze prin puscarii cu cheltuieli…nu zero dar minime din partea contribuabilului.

    2
  • Eu8 nu inteleg ce cauti tu pe aici …..
   Ca se poare ca dotarea materiala a ramiei romane nu te intereseaza …. ca altfle ai stii!!

   Ada. Eu cica sunt un obsedat de mos Teaca … da n-am fots apbist

 10. Interesant articolul, strange date din mai multe surse si aflam cam pe ce ar conta ucrainienii. Din pacate nu se stie cand vor ajunge tancurile, mai ales pe campul de lupta. Rusii sunt inca destul de incomozi si se mai si grabesc. Pacat ca nu aparem si noi pe undeva iar atunci cand avem ocazia politicienii nostrii se intorc cu spatele (vez ica puteam oferi una din fabricile de armament care someaza https://www.g4media.ro/franta-incheie-cu-australia-un-acord-in-vederea-furnizarii-ucrainei-a-cateva-mii-de-obuze-de-calibrul-155-de-milimetri-pe-care-urmeaza-sa-le-produca-impreuna.html )

  Probabil ca baza-baza de reparatii/intretinere pt Challanger 2 va fi in Polonia si vreo suta doua de polonezi vor avea locuri de munca ! Munitia diferita nu cred ca va fi o problema pt englezi, pt 14 tancuri !

  Pt sutele de Leo grecesti trebuie „multumit” lui erdogan(chiar daca a livrat cateva drone) caci joaca cu putin(poate ati vazut ca acesta nu-l critica niciodata pe turc)
  Poate ca polonezii(+) au instruit deja pe Leoparzii lor, cativa(zeci) ucrainieni, altfel va mai dura mult introducerea in lupta a tancurilor si pierderile vor fi mai mari.

  In privinta rusilor, in 22 iunie1941, nu trebuie invinovatiti prea rau. Artileria si parte din tancuri(numai 1400 T34+KV/iunie 1941 !) si munitii erau deja pe granita(noua) iar oamenii erau pe drum, in trenuri si ajungeau intr-o saptamana. Daca Hitler mai intarzia 2 saptamani, in septembrie primea defilarea lui stalin pe Unter den Linden sau poate pe Champs-Élysées
  Sa tinem pumnii ucrainienilor, sa ramana rusii cat mai departe, in ciuda lui dancu !

  12
 11. Mai rau e ca nu se intrevede o solutie de pace ?️?️Acum e clar razboiu v a continua mult si bn, Putin stie ca a gresit grav subestimand interventia vestului + vointa ukr iar vecinii nostri simt sustinere de peste tot si vor recuperarea tuturor teritorilor.Nimeni nu va da inapoi nici un centimentru si in cazu asta care e solutia de pace ???? Acum si despre noi care visam aici pe site dotarea armatei romane la standarde Nato pai mai baieti nati vazut recend cu ce s a ocupat Romarm nu cu fabrica de pulberi ci cu masti covi??Visam degeaba in Ro???

  17
  • „in cazu asta care e solutia de pace ????”

   Rușii se cară înapoi în granițele lor de dinainte de 2014. Dacă nu vor, căsăpiți până vor. Asta e singura soluție ce nu duce la un nou episod de umflat hrișca politico-militară în ei în viitorul foarte apropiat.

   Ce sper e că factorii de decizie occidentali îi fierb la foc mic, și nu au în realitate idei serioase de compromis. Altfel o ținem din criză provocată de ruși în criză provocată de ruși, cu eventual ajutor din partea unor state prietene.

 12. In privinta livrararii de tancuri occidentale cred ca este putin spus ca este contracronometru, cel mai probabil rusii isi vor devansa ofensiva sa lase timp si mai putin ( cred ca nu isi fac nici ei iluzii ca ar reusi sa distruga aceste unitati imediat ce ajung la granita de vest si intra in Ucraina ). Vor spera ca obtinu niste succese pana ajung tancurile pe front. Cred ca acesta devansaere si termen limita disponibil a facut ca polonia sa mai trimita probabil mult mai rapid 60 de tancuri ( o evolutie poloneza a modelullui sovietic T72 din ce am cittit ). Cu acest ajutor sa se castige timp pentru pregatirea echipajelor necesare pentru tancurile occidentale ( mecanici ..ateleiere….probabil extrem de dificil avand in vedere ca sunt mai multe modele…)
  Foarte importanta o sa fie capacitatea tarilor europene sa asigure menetenanta tancurilor trimise pana cand SUA trimite lotul pus la dispozitie ( incepand cu sfarsitul lui 2023 din ce imi amintesc ), si probabil si alte loturi ( sun si singurii care au capacitatea sa mai trimita si alte loturi )…adica mai pe scurt ce trimite acum polonia ( zilele astea ) sa fie solutie de sprijin pana ajung tancurile europene si tancurile europene solutie de sprijin pana vin cele americane.
  Cu avioanele cred ca solutia logica este tot tehnica sovietica trimisa acum si in paralel sa se inceapa pregatirea pentru F16 ( probabil un an o sa dureze …). Singura varianta sa se trimita F16 mai repede ar fi daca in prealabil ( fara sa se spuna public, echipaje ucrainiene se antreneaza deja cel putin din vara anului trecut )…
  Sunt curios las trategie acum in orivinta tancurilor cum or sa fie folosite, unitati mari sau disipate alaturi de alte unitati mecanizate …chiar nu ma pricep la asa ceva) Ar fi interesanta o discutie pe tema asta din partea unora care se pricep sau au citit materiale in acest sens.

  3
 13. A inceput usor usor sa iasa adevarul la suprafata. Ucraina cere nu 300 de tancuri, ci 800. dar spera la un minim de 500. Asta inseamna efectiv confirmatea ca rusi le-au distrus majoritatea tancurilor sau a depozitelor de munitie si nici vestul nu mai are nimic pe linia asta.

  5
  • mda, cu exceptia SUA, nici o tara din NATO nu cred sa aibe 800 de tancuri. La polonezi nu se pune, ca au inca multe T-72 si PT-91, la fel la turci, care au inca M60 si Leo1.

   3
   • Probabil ca tancurile europene trimise acum plus ce dau polonezii sa functioneze ca o soluie de monent pana cand SUA pune la punct intregul mecanism ( asiatenta, vehicule auxiliare menetanta, etc,) si sa poata trimite tancuri suficiente ( au dat de inteles ca ce trimit acum nu o sa fie primul si ultimul lot de tancuri), Acum oricat de increzatori ar fi ucrainienii nu cred ca vor avea 500 de tancuri americane si 200 de avioane F16 ( sau avioane occidentale in general…) Referitor la pierderi, si consumuri de munitie probabil ca da, sunt infioratoare fata de ce credeau oricare dintre parti cu ceva ani in urma…

    1
  • @catin

   Ucrainienii merg pe principiul vanzatorului: cere o suma mare ca sa ai de unde sa scazi.

   Ucrainienii nu-s rusi ( adica dementi rupti de realitate) si is constienti ca, in afara de Abrams al SUA, nu exista tara occidentala sa aibe operationale 400 de tancuri.

   De fapt, toate tarile europene din NATO nu cred sa aibe, insumat, 300 de tancuri operationale !

   In rest, de unde ai scos cerinta asta de 800 de tancuri cerute de Ucraina ? Eu citesc fara incetare despre situatia la moment despre ce se intampla in Ucraina si pana acum nu am auzit de suma asta de 800 de tancuri cerute.

   Valerii Zaluzhnyi zicea undeva intre 300 si 500 de tancuri si 1000 de IFV / AFV uri ar avea nevoie Ucraina ca sa-i scoata pe rusi din tara.

   Ucraina are aproximativ 3-400 de tancuri DOAR din cele capturate sau abandonate de muscali.

   Daca vrei cifre exacte du-te pe pagina lui Oryx, chiar azi a postat despre tancurile PIEDUTE de Ucraina.

   Iti fac eu un scurt rezumat: sunt 450 de tancuri pierdute ( distruse, abandonate sau avariate)

   https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1620340632303865858

   Repet , pierderi confirmate vizual prin poze si video uri deci o sursa de incredere.

   In rest ce sa ti zic, lasa sputnik ul si ‘adevarul rusnacilor’ deoparte, face raau la sanatatea mintala.

   11
   • „In rest, de unde ai scos cerinta asta de 800 de tancuri cerute de Ucraina ? Eu citesc fara incetare despre situatia la moment despre ce se intampla in Ucraina si pana acum nu am auzit de suma asta de 800 de tancuri cerute.”

    Vezi dacă nu citești sursele rusești? Aflai și câte tancuri occidentale au distrus deja. Cu poze cu Abrams arzând (nu în Ucraina, da astea-s detalii). Noroc că mai vine câte un echidistant gen catin să ne lumineze, că muream proști altfel. Bine, satisfacția ce răzbate din postul lui bănuiesc că e bonus. Nu spun de ce, că nu-i frumos.

    6
  • Adevarul e ca nu exista destule tancuri. Nu stim daca le-au distrus majoritatea tancurilor sau le trebuie mai multe; inclin sa cred ca ucrainenii mai au destule tancuri, suficiente pentru o remiza acum, mai degraba cred ca pluseaza pentru o ofensiva in primavara pentru ca au vorbit mereu de obiectiv maximal, inclusiv eliberarea Crimeei.

   cred ca se putea ajunge la 500 daca primeau pe langa Leo2 si Leo 1/M-60/T-55 etc, altfel nu vad cum pentru ca, adevarul e ca europenii n-au destule tancuri si daca le dau ucrainenilor raman in curul gol. asta e consecinta politicii de reduceri vizionare din ultimii 20 de ani; nici rusii nu stau stralucit, pana la urma ei au scos primii vechiturile de la naftalina (T-62, probabil cel mai catastrofal tanc);

   E un moment de relativa acalmie pe front, dictat de vreme. Atacul rus din zona Bakhmut nu poate fi considerat ca luare de initiativa, e prea mic, prea local si au avansat 10 km pierzind mii de soldati. O fi pentru presa dar in economia razboiului nu pare sa conteze deocamdata.

   14
 14. In acest timp, in Romania, tara NATO (țara lu’Țutu…) si lider al lumii occidentale in materie de cybersecurity:

  https://www.facebook.com/sorin.ionita.16

  1
 15. Daca e asa cum scrie washinton post,…….. e o mare cacealma politica, vestul nu vrea o infrangere drastica si umilitoare pentru rusia. De ochii si gura lumii sustin Ucraina sa slabeasca rusia si sa nu ocupe prin noua ofensiva acesta noi teritorii in Ucraina si sa nu schimbe actualii politicieni care sunt pro-vest. Vestul trebuie sa isi recupereze cumva la un moment dat cheltuielile facute. SUA tot umbla cu vrajeala cu logistica etc, nu au dat Poloniei tancuri, utilaje de remorcare,reparare, nu au fost instruiti polonezii ? Sau daca incepe un razboi NATO/RUSIA , polonia nu v a folosi abrams ca nu are cine le repara si nici piese…Sa mai lase vrajeala ca daca da nu stiu cate tancuri se escaladeaza situatia ca daca da avioane la fel….. A dracu ” ESCALADARE” , ce inseamna ? Ce ca rusia o sa dea nuke in Ucraina?. SUA si Mare Britanie, au semnat in 1994, garantii pentru apararea integritatii Ucrainei, sa isi asume responsabilitatea, ei nu Europa…Se intrevede o noua Yalta ca in 45 la orizont o cedare a estului Ucrainei catre Rusia. Ucrainienii primesc numai armament sa se apere, sa stea la’ incasare’ pana se epuizeaza rusii si pe urma vin „pacificatorii” si Rusia ramane cu ce a luat pana la Nipru… Una dintre conditii pentru ca occidentul sa faca pace o sa fie si retragerea GOTR di Transnistria Fara avioane si un nr de tancuri care sa fie trimise urgent, nu in decembrie… ca al dracu scut de uraniu e o nava spatiala de demontat, Ucraina nu v a face decat sa opreasca ofensiva rusa, in schimb nu, o sa elibereze noi teritorii… Sper sa ma insel, sa nu am dreptate ! Dar o sa vedem, timpul le rezolva si pana acum am avut dreptate in ce am mai postat legat de Ucraina.

  12
  • „SUA si Mare Britanie, au semnat in 1994, garantii pentru apararea integritatii Ucrainei, sa isi asume responsabilitatea, ei nu Europa…”

   Am citit Memorandumul de la Budapesta. Spre deosebire de tine, probabil, altfel nu ai fi scris asta.
   Nu i s-a dat nici-o garanție Ucrainiei. Părțile semnatare s-au angajat să respecte frontierele Ucrainiei, nu să le facă respectate de alții. Numai Rusia nu și-a ținut cuvântul.
   Singura „acțiune” prevăzută, și numai în cazul amenințării Ucrainiei cu arme nucleare, era sesizarea Consiliului de Securitate al ONU.

   13
   • @ Mircea S . Acum ca tu ai citit ,eu nu, prin art 5, NATO, „se angajeaza să ne respecte, garanteze frontierele sau sa le faca respectate de altii ” ? Nu de alta da sa nu le fie frica de vre o „escaladare”.

    3
    • „Articolul 5

     Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, care are loc în Europa sau în America de Nord, va fi considerat ca un atac împotriva tuturor părților și, în consecință, convin că, în cazul în care un astfel de atac are loc, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscută prin articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va ajuta partea sau părțile atacate, luând imediat, individual și de comun acord cu celelalte părți, măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea în zona Atlanticului de Nord.

     Orice astfel de atac armat și orice acțiune întreprinsă ca urmare a acestuia se raportează imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri încetează atunci când Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru a restabili și menține pacea și securitatea internațională.”

     măsurile pe care le consideră necesare

     Știu și eu, să nu mai accepte turiștii din țara agresoare…

     Articolul 5 este o asigurare, dar departe de a fi absolută. Oricum e mai bine cu, decât fără !

     2
   • Deci in concluzie i-au fraerit pe ucrainieni si i au lasat fara nuke….

    8
  • Fiecare cu interesele lui…US in primul rand vrea o Rusie slaba si care sa sangereze cat mai mult timp (de accea o finalizare a conflictului nu e neaparat ceva urgent pentru ei)…

   Daca vesticii doreau o infrangere rapida a rusilor in momentul in care au vazut ca Ucraina nu cedeaza (dupa retragerea rusilor de langa Kiev) puneau pe picior de razboi toata industria de aparare si azi puteau livra tot ce au in playlist in cantitati suficiente…daca…

   In plus daca azi Ucraina era eliberata cineva trebuia sa finanteze reconstructia…nu cred ca sunt f doritori sa cheltuie 1000 de miliarde in reconstructie in viitorul foarte apropiat…vorba aia amanam ca poate nu mai trebuie facut…

   Nu e foarte umanitar/moral etc. dar de obicei e vb de interese si bani…

   12
   • eu cred ca finantarea reconstructiei o sa vina din Rusia 🙂 cu bani de la rusi oricum. Cred cu tarie ca asta planifica SUA acum – modalitatea de recuperare cu profit a investitiei :))

    2
   • @Anonimus
    „nu cred ca sunt f doritori sa cheltuie 1000 de miliarde in reconstructie in viitorul foarte apropiat…vorba aia amanam ca poate nu mai trebuie facut…”
    Sutele alea de miliarde de €/$ ai Rusiei, blocați în băncile occidentale, unde crezi că vor ajunge?
    Că vor sau nu, rușii vor plăti toate cheltuielile.
    Părerea mea, hâc…

    5
    • Nu stiu daca e chiar atat de simplu…personal nu cunosc legislatia internationala in domeniu…dar la prima vedere nu e simplu…

     Deocamdata banii vin de la UE in principal…de ce nu le dau ajutorul economic din conturile rusesti blocate deja ?

     • @Anonimus
      Momentan sunt blocate. Când Rusia va pierde războiul, și va fi scoasă vinovată de toate distrugerile, atunci vor fi folosiți banii ăia.
      Părerea mea, hâc…

      4
 16. Zicea un expert rus ca T90, cel mai modern tanc de serie muscalesc are două mari probleme cu tancurile occidentale ce vor fi trimise: nu le poate angaja la distanța la care o pot face acestea și nu au muniție modernă. Deci pac, pac aliluia.

  5
  • @georgel
   Iata ce zic alti experti ursi.
   Pac-Pac
   E complicata rau arta razboiului.
   Eu tot mai invat.
   Pac-Pac

   Russia sends Mi-28NM with Ataka ATGM against Leopard and Abrams
   https://www.youtube.com/watch?v=8EVrYAu-3B0

   Russia’s Mi-28 Fast Attack Helicopter Spotted With New Advanced Missile
   https://www.youtube.com/watch?v=cxnz7wi9Kzw

   Pac-Pac

   Sunt cateva chestii de detaliu aici care fac totata diferenta intre o informatie valida si pura propaganda. Diavolul sta ascuns in detalii.
   Tu ce zici e doar propaganda urseasca sau exista un miez de adevar in informatiile astea?
   O sa se angajeze direct tanc contra tanc?

   Pac-Pac

   2
   • Sa vedem cum ajung Mi 28 la tancuri. Stinger pac, pac, aliluia?

    18
   • Helsingør Habitans

    Si elicopterele pot fi doborate iar ucrainienii au doborat destule. In plus, daca rusii aveau mii de tancuri inainte de conflict, dintre care au pierdut foarte multe, elicoptere nu aveau decat ceva sute. Rusii pot risca sa ramana fara elicoptere de atac din toata ecuatia asta.

    10
    • Tancurile le dobori simplu prin artileri de la 30 km. N-ai nevoie de elicoptere speciale. Trimiti niste drone mici la 8 km inaltime iei pozitia si gata cu tancurile.

     3
     • glumesc :))) 8km . Cred ca alea militare mai mici merg la 3-4 km. Totusi am vazut pe emag ca sunt unele care se inalta la 6 km. Nu le am cu dronele.

      1
    • Elicopterul este cel mai vulnerabil in acest tip de războaie. A se vedea cate au văzut și cât de mult mai simt ele folosite de ruși în special.

     6
   • Vash the Stampede

    „Russia sends Mi-28NM with Ataka ATGM against Leopard and Abrams
    Russia’s Mi-28 Fast Attack Helicopter Spotted With New Advanced Missile”

    Ashea si cand aceste „New Advanced Missle” vor face stanga-mprejur inapoi spre elicopterul lansator… „Russian roulette style”… sa vezi atunci „pac-pac” si cum pilotii samagonezi vor refuza sa se mai „rishte” in „vanatoarea de tancuri occidentale”… ???

    8
    • @Vash the Stampede
     Asta numai daca N-AM (Niu Advansed Mi-sîlă) sunt echipate cu microcipuri chinezesti, iraniene, sau din masinile de spalat furate din Ucraina.
     Da se poate si mai rau.
     Daca chilotu’ apasa pe butonu’ hipiesonic si trece pasaroiu’ in fata rachetii. Ha?
     Trece si aia in mod hipiesonic si ciocaneste pasaroiu’ in c..hiulasa?
     Pac-Pac
     La asta te-ai gandit?
     Ce scenariu de gaoaza si mister.
     Ma ia cu fiori reci pe schinare.
     🙂
     Nu dau inimioare da de data asta fac o exceptie.
     Am dat la toata lumea cate o inimioara.
     In ce tara africana o zis ca le vand, ca nu mai tin minte?

     1
   • Pac, pac Vine Rambo și rezolva Mi8. Au rușii vreun Rambo? Până acum nu am văzut. Pac,pac ?

 17. Tancurile și IFVurile pe care Ucraina le va primi, sunt arme moderne capabile sa ducă operațiuni noaptea, iar asta va fi un mare avantaj.
  Noaptea, rusii sunt orbi precum cartitele.

  18
 18. Vasie Băcăuanul

  https://www.activenews.ro/stiri/Joe-Biden-si-aliatii-au-dat-sah-Moscova-a-dat-sah-mat-Rusii-au-prezentat-masinaria-de-ucis-autonoma-care-distruge-automat-tancurile-Leopard-si-Abrams-in-Ucraina.-VIDEO-179217 Iată și soluția minune! Așa e că habar nu aveați de marele killer pregătit in secret de taicuțul putin? De aia nu mai fabricau ei T-14 pen” că venea din urmă fiul răzbunător al doamnei mati rassia! Unii sunt biiine plătiți pentru asta!

  2
 19. tot telenovela…

 20. Canada o sa trimita 4 bucati, operationale.
  Nu radeti va rog ca armata canadiana e sora geamana a armatei romane, numai ca peste ocean.
  Abia acuma incep unii din comandatii canadieni sa maraie printe dinti la domnii liberali a lu’ Trudeau care au pus armata canadiana pe chituci.
  Oricum tot politrucii au painea si cutitu’ si in Canada.
  Eu unul nu am putut sa inteleg niciodata ce au avut in cap de au adus armata canadiana in halul in care l-au adus, mai ales avand in vedere problemele pe care le au cu ursii.
  Mister.

  7
  • Faza cu armata lu’Canada este ca ea a fost redusa deoarece pt Canada dupa 1990 a disparut amenintarea urss si apoi a russiei iar contribuabilul canadez ca orice contribuabil occidental este f zgarcit si un pic limitat intelectul, ne avand capacitatea de a gandi in perspectiva. Dupa 1990 Canada a fost condusa ca si acum de guverne de stanga pt care armata Canadei era printre ultimele ca prioritate. In ultimul timp poate la presiunea unora dintre politicienii mai realisti canadieni si a celor din conducerea armatei canadiene s-au realizat programe de investitii pt dotarea RCN cu nave Harry DeWolf-class offshore patrol vessel, a CaArmy cu tancuri Leopard 2 A4/6 si a RCAF cu elicoptere noi Sikorsky CH-148 Cyclone si ultimul mare contract este acceptarea intr-un mare final dotarea aviatiei militare canadiene cu 88 avioane F-35 A Lightining 2.
   In ceea ce priveste Ukraina este bine ca i se vor trimite tancuri occidentale cu care decat ii vor putea opri pe rusi din innaintare dar nici decum sa reocupe Crimea si/sau teritoriile actuale din estul Ukrainei actualmente ocupoare de russi. Faza estecand vor apare acele tancuri occidentale in ukraina, cu toata partea de mentenanta si intretinere. USAmericanii au zis ca nu vor trimite tancuri M-1 A1/2 Abrams in ukraina din rezerva USArmed Forces in special nu cele cu blindaj din uraniu saracit.
   https://www.washingtonpost.com/world/2023/02/02/ukraine-weapons-tanks-leopard-abrams/
   Prin extrapolare bine ca ArmRo va achizitiona 32 F-16 AB MLU Block 15 sh din Norvegia plus stockul de piese de schimb aferente, pt ca nu se shtie cand occidentul ar fi aprobat trimiterea de avioane de lupta sh ukrainei si ArmRo ar fi putut sa ramana si fara aviatie de lupta, asa cum se pare ca ramane fara tancuri moderne cu tun de 120 mm, asta in cazul in care USAmericanii vor fi de acord ca Romania sa cumpere tancuri M-1 A1/2 Abrams sh din rezerva USArmed Forces cu blindaj din uraniu saracit, Romania fiin totusi membru NATO. Aceas situatie se aplica si in cazul nevoiei de a achizitiona a Romaniei pt ArmRo de : toap cu tun de 155 mm M-109 A6 Paladin, mli M-2 A3 Bradley, tab Stryker, vtb M-113 A3, vtba AAV-7 A1, M-88 A2, elicoptere de toate tipurile, armament greu si usor de infanterie, V/SHORAD, rachete AN, AA, AT, nave moderne de lupta, submarine moderne, deoarce cu razboiul la granite Romania acum are nevoie de armament si tehnica de lupta moderna si eficienta, neputand astepta pana tehnica noua sa fie fabricata, de preferinta in Romania cu licente occidentale, technica noua care nu este de ignorat dar care va fi disponibila in viitor, nu acum cand arde in estul foarte apropiat al Romaniei!!!

   1
 21. Eu m-as gindi de 2 ori la ce trimit francii.
  La cit costa un Leclerc … mai bine lasa.
  La cit de repede s-au miscat cu corvetele noastre, tot asa o sa trimita si francezii Leclerc, adica in 2-3 ani, mai spre sfirsit …daca o mai fi cazul.
  Norvegienii parca doneaza tot ce au …
  Asa iti dai seama ce ura au nordicii contra rusior. In special Norvegienii si Finlandezii, pe care Suedezii i-au lasat de unii singuri in al doilea razboi mondial, nepermitind ajutoarelor sa treaca prin Suedia spre Finlanda.
  La fel, nemtii stau in expectativa… si nu inteleg ce rost mai are, cind ucraineenii mor pe capete…i-or fi asteptind iar pe rusi ?!?!
  In fine, sper ca macar 150-200 de tancuri + IFV sa se stringa. Superioritatea occidentala si lupta noaptea isi va spune cuvintul, parerea mea.
  Pina in martie-aprilie vom avea un prim rezultat, poate decisiv pentru mersul razboiului.
  Sa speram ca ajutorul ajunge la timp si ca va fi bine folosit.

  5
  • @ Tony, e greu de ucrainieni….. Mark Esper si Ben „Hodorogul”, spun oficialilor americani sa trimita ATACAMS si avioane Ucrainei de urgenta pana nu incep rusii ofensiva , Joe „Bidon”, Olaf si pana si polonezii se leapada de ce au spus mai demult,,,,,,” nu..nu am promis noi avioane…… Spui de superioritate la tancuri occidentale ? din alea care se vor strange acum, intr o luna max doua , mai mult de jumatate vor fi PT 91 si T72 modernizate si gandestete ca cele „accidentale”, nu vor fi folosite la capacitatile lor maxime din lipsa de experienta a echipajelor….. Sa vedem cand sosesc Chalenger si Abrams…. Cred ca baza vor fi Leopar 2 A4 din ce vad….

   3
    • de pe wiki..legat de tratatul din 94, În 2014, memorandumul nu este ratificat.De asemenea, memorandumul nu are valoare legală în absența unui mandat ONU. Cu toate acestea termenii lui puternici obligă SUA și Marea Britanie să găsească o soluție pentru rezolvarea crizei din Crimeea din 2014.

     1
     • Pff… S-a aflat si asta acum? Ultima cerere de ratificare (din cele 4 facute din ’96 pana acum) inaintata de catre Ucraina catre Consiliul de Securitate al ONU a fast facuta prin 2018. Ghici cine cine a dat cu veto?

 22. Un pic de istorie ….

  1941. Se uita si nu prea se zice dar in fara de tancuri germane nemtii mai aveau cca 700 de Panzer 38(t) adica ČKD LT vz. 38. In 41 se pare ca au fost bune .. erau a 2a forta de izbure dupa Pzkfw III..

  Cat despre tancurile sovoetice. Erau excesiv de multe.. Dar multe tancuri ewrau de fapt tanchete – alea amfibii. Buna realizare, insa cu mitraluere de 7,62 si blindaj de max 15 mm … scuze erau tancuri nuam asa din politete. Si erau destule!
  Grosul erau T 26 – cica au construit numai 10.000! – copii dupa Bikers 6 tone (copie ruseasca, adica ceva mai greu!) .. caree in Sp-ania nu a convins. Sau cel putin nu i-a impresionat pe nemti!
  SI mai erau BT urile .. care fugeau bine de tot!~
  T 26 si BT aveau oaresce suoperioritate datorita tunului de 45. Da cam atat!!!

  M<a rog .. erau "ceva" T 34 si KV . Ceva cam muolte cf standardelor germane, englezestiu samd.

  Dar.. e un DAR .. cat de bine erau pregatiti tanchistii??? Se pare ca nu prea … In 44 nu mai stiu ce colonel sovietci era bine vazut ptr rezultatele brigazii sale de tancuri.. Mda dar fata de latii colonelu ala isi instruia ochitorii !! Mde …

  Si .. am cunoscut un domn, fots subofiter de tancuri. Veteran al campaniei de est si vest. A serit pe Skoda R2 , T4 (PzKpfw IV) si a ieist la opensie de pe T34… Zicea ca T 34 era suoperior lui T4!!

  A! Si sa nu uitam .. O fi avut Wermachtu si Pantehere si Tigri da baza .. baza erau PzKpfw III si IV!!!

  Asa si rusii in 1941 aveau si vreo 10.000 de … altceva

  5
  • BT (din ultimele serii) si T26 erau mult mai bune ca PI si PII, care erau grosul tancurilor germane. Nu gedeaba au golit Franta si Cehoslovacia de tancuri, pt ca P I si II nu reuseau decat sa zgaraie tancurile rusesti.
   Problemele erau altele. Lipsa radiourilor in tancuri, slaba pregatire a echipajelor si conducerea mediocra in cel mai bun caz. suna cunoscut?

   2
 23. Eu tot cred că tot tam-tamul de acum are rolul, de a precipita pe ruși să atace cât mai rapid, mai înainte de a-și întări suficient forțele. Părerea mea…. Între timp, naiba știe!? Încă vreo câteva orașe făcute praf și publicului occidental o să i se pună pata și mai tare pe ruși, etc…
  E complicată rău politica internă, dar dacă poate apărea suport cu prețul câtorva ruine care oricum ar fi apărut mai devreme sau mai târziu, prețul aprobării de către populație e bun.
  Mă uit al cehi, care între timp i-au dat un șut pro-rusului și au ales pe El Heneral.

  Cristian

  P.S. Cineva mai sus scria de cât de anti-ruși sunt românii… Eu am o mare îndoială! Aici în zona de est sunt o groază, fie filo-ruși fie filo-preoți, care preoți sunt filo-ruși, iar prin Mitropolia Moldovei pare că se zburdă, din acest punct de vedere. Pe de altă parte sunt și mulți proptiți în presa din diverse județe, care, sunt tot pro-Marea Lumină de la Răsărit. BTW, ar trebuie să ne uităm un pic la barometrul de securitate al Ro, mai înainte de a ne hazarda ce fel de pro sau anti suntem Zic și io…

  8
  • Helsingør Habitans

   Ai raspuns singur in ideea deja expusa de mine. Biserica Ortodoxa Romana este plina de agenti filosovietici, mai ales in randul clerului, si acestia fac propaganda masiva, mai ales in ultima vreme. Au mai multe teze sovietice, printre care glorificarea violentei in numele binelui. Nu ma refer la credinta ortodoxa in sine, evident, ci la agenti de influenta care se pot folosi usor de ortodoxie pentru a isi promova tezele cu complicitatea patriarhiei. Patriarhul Daniel l-a adus in Romania pe Kiril, prima vizita dupa 1989. Exista niste complicitati clare ale ierahiei ortodoxe romane cu sovieticii. Statului roman nu ii pasa oricum. Cel putin ortodocsii urcainieni s-au trezit la realitate. Noi inca dormim. Sa nu uitam nici de cererile lui Putin referitor la Romania si Bulgaria. Rusia inca spera sa se reintoarca la noi in tara. De asta inca avem foarte multi agenti de-ai lor peste tot.

   12
 24. „tam-tamul de acum are rolul, de a precipita pe ruși să atace cât mai rapid, mai înainte de a-și întări suficient forțele”
  Asta zic si eu, tancurile vestice vin in martie. In februarie si martie vremea va fi urata si drumurile destelenite. Deci pe scenariu de anul trecut rusii vor urma calea rutiera, locul ideal pentru a fi decimati. Kiev-ul a fost eliberat dupa ce i-au lasat pe rusi sa se intinda pe 60 de km si i-au tocat marunt.
  In al doilea rand, ucrainienii au cam 300.000 de soldati pregatiti si caliti in lupta si cel putin inca atatia cu pregatire de baza in trupele teritoriale, au un arsenal superior fata de anul trecut si o acoperire antiaeriana net superioara.
  O logica elementara spune ca daca rusii anul trecut cand au avut avantajul surprizei si a unei dotari calitative net superioare nu au reusit sa puna jos o armata mult mai mica, mai slab dotata/instruita a ucrainienilor si fara tradatorii ucrainieni de anul trecut, e clar ca nu vor reusi nici acum. Voi vedeti recrutii rusi luati cu japca de langa familii sa faca pe eroii??
  Asta zic si eu, este un joc de poker, ucrainienii si aliatii forteaza orgoliu rusilor sa se arunce capul in fata. Urmatoarea batalie va fi un Kursk dar facut de ucraineni. Tancurile si IFV-urile vestice vor fi forta de soc care va taia sudul ocupat, dar numai dupa ce rusii se consuma.

  11
 25. @George : un material avioane pentru Ucraina. Eu nu prea știu dar as propune un A10 mistrețul combinat cu un elicopter bengos american și ATACMS. Atacuri cu Himars împotriva antiaerienelor ruse apoi tandem A10 cu elicoptere americane urmate de blitz uri de mbt cu mli uri. Asta pentru ca SUA nu dau f16 dar mistreții ar fi excepționali. Și noi ar trebui sa luam.

  2
 26. Declarația occidentului de a trimite tancuri Ucrainei se vrea a fi o lovitura de imagine politica – Vestul nu abandonează Ucraina !!!
  Pana vor ajunge tancurile sa devină active pe câmpul de lupta poate sa treacă și 6 luni – măcar 3-4 tot vor fi …
  Situația pe câmpul de lupta a evoluat pentru ucrainieni nesperat de bine , in condițiile in care au primit doar lansatoare portabile – AT și AA și artilerie modernă …
  Cum va arată Ucraina cu + 300 tancuri și încă vreo 500 IFV , rămâne de văzut …
  Între timp , Așii din mâneca rușilor par a fi mai mult păcălici decât asi, sau dispar unul câte unul – prețul gazului nu a spart topurile , iarna nu a îngropat in frig si ger orașele europene , iar sistemele antiaeriene occidentale primite de ucrainieni își fac treaba foarte bine si protejează infrastructura civilă din ce in ce mai bine …
  Rusia va încerca o noua ofensiva – va avea multă carne de tun si poate , o abordare mai modernă – dar Ucraina are azi artilerie , iar pana in primăvara , va avea si mai multă , ceea ce poate bloca destul de bine o ofensiva …
  Ucraina a pierdut mulți oameni buni si depinde foarte mult de felul cum ii va înlocui …
  Cineva spunea ca numărul de echipamente pe care le trimite Occidentul Ucrainei este mult mai mare comparativ cu declarațiile oficiale – multiplu de 3 sau 4 – o fi , nu o fi …

  6
 27. Nimeni întreg la cap din Romania ,nu ar trebui să fie pro rus să nu uităm cât a suferit tara noastră și bunici noștri că rușii in esența lor au visat mereu la teritoriul României. Acum in Ucraina oficialii țări cer atâtea și vorbesc despre democrație dar legea educației modificată prevede că în clasa a 5 se face trecerea în limba ucraineană a tuturor copiilor indiferent de etnie și de religie ,deci elementarul drept al omului nu este respectat , limita democrație și totuși ucraineni cer și vorbesc atâtea dar fapte de respect pentru vecini săi. Acum privind la faptul că cer tancuri non sovietice va fi greu , pentru că singuri care au un număr mare de tancuri e US restul vor oferi o mănă de tancuri, poate vor fi 300 de tancuri cu tot ce oferă Polonia cu PT-91 ,T-72 ,plus că vor veni din Cehia 90 de tancuri T-72 care acum sunt in reparatii. Cu logistica și cu 2 ,3 modele de tancuri va fi un efort extraordinar, cum va putea susține în afara de US întreținerea tancurilor Ucraina,piese de schimb , întreținerea lor ?. Acum cat pot oferi și tehnică și ajutor țările din Europa că fiecare are propriul său interes , economia sa , cine își va putea permite sa susțină economic un conflict între Ucraina și Rusia?. Păcat că nu ne oferă și nouă US măcar 5?108 tancuri Abrahams , așa gratuit că doar suntem aliați. Da noi nu ne putem permite mai nimic , gura mare doar de noi ,că restul suntem goii. Cât de Ucraina corupția e o mare problema , cât vor închide ochii la tocarea banilor unor băieți deștepți din Ucraina și din armată ,care cumpără mâncare la super preturi ,mă refer la cei din afara Ucrainei care pompează bani și nu se vor lua măsuri . Vom vedea ,dar din păcate Putin nu se lasă , orice ar fi ne-au dovedit că rușii sunt vai de ei și nu au așa forță militară cum se credea ,cică a 2 armată a lumi , pfoai :)))

  3
  • Helsingør Habitans

   România își permite pt că are creștere economică și GDPul a evoluat bine. Dar corupția, incompetența, dezinteresul și cârtițele sovietice blochează orice inițiativă multianuală de înzestrare și implicarea și reconstrucția industriei de apărare. Putem cere și donații dar nici măcar asta nu suntem în stare si/sau nu vrem. Nu zic că nu se face nimic, exista ceva inițiative când suntem strânși de oo de către partenerul strategic, dar este mereu prea târziu și prea puțin față de ce avem nevoie cu războiul la ușă și cu necesitatea de a ne proteja resursele din Marea Neagra. Nu mai spun despre problema Republicii Moldova. Noi ar fi trebuit deja sa fim pregătiți că mâine să intrăm în Moldova daca NATO și-ar fi dat acordul și Maia Sandu ne-ar fi cerut ajutorul.

   13
  • Pensiile speciale la noi au ajuns la 0.85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1.5% din PIB. În aceste condiții, de ce Unchiul Sam ne-ar da tancuri gratis? Dumneavoastră i-ați da bani de haine noi unui cerșetor care și-a cumpărat ultimul model de iPhone? Nu v-ați simți un pic fraier să ajutați pe cineva care are bani, dar face risipă? În legătură cu pensiile militare nu am obiecții, câtă vreme nu au tras în popor în 1989 și sunt instruiți să-și apere țara cu arma în mână. Armata e o investiție care trebuie și merită să fie făcută, chiar dacă (Doamne-ajută!) războiul nu vine. Ok, și eu vreau arme moka pentru țara mea, dar mă simt un pic cu musca pe căciulă, chiar dacă sunt civil, fără stadiu militar efectuat. E faină mokangeala, dar cu toții știm că de fapt avem bani de arme, doar că sunt deturnați. Nu mai bine dăm noi bani pe arme acum, în loc să beneficiem gratis după ce suntem atacați?

   10
   • Pensii speciale ?
    Hmm .
    Esti cumva ***?
    Pai ce vina au cei ce au intocmit raportul de trecere in rezerva inainte de 1989 sau cei dupa 2023 ?
    Da , absolut toti au trecut in rezerva lui Sf Petru ( Campiile Elizee etc ) cu pensii corecte , pe principiul contributivitatii , nu mai puneti râtul la vrajelile structurilor de presa , conspirate total .

    3
    • s-au dat pensii speciale la categorii care n-au ce cauta. primari, ministrii, parlamentari, diplomati, magistrati etc.

     s-au folosit de sistemul cu pensii pentru militari si cei din sistem pentru a isi oferi niste drepturi aiurea in tramvai.

     nu mai spun ca unele pensii sunt mai speciale ca altele sunt unii cu peste 10.000 de lei pe luna. nu mai stiu unde am vazut fosta judecatoare actual deputata 30.000 de lei pe luna pensie pe langa salariu de deputat care mi-e ca fac infarct daca ma uit cat e.

     8
    • @ Habarnistul

     Cum am zis, am o problemă cu cei care au TRAS în popor în 1989 (nu cu toți care au trecut în rezervă înainte de 1989). Și, adaug acum, am o problemă și cu cei care au dat ordinele de tragere. Și cu cei care au contribuit activ sau pasiv la crime (socrul lui Ponta cu ce s-o mai ocupa acum, când Năstase nu-l mai împușcă inghinal?).

     Hai să nu ne mai ascundem după oamenii buni ca să-i mântuim și pe cei răi!

     1
   • E o declaratie mai degraba politica a directorului respectiv de la BNR…
    Aritrmetic vorbind ca pesniile sa creasca de la 0.85% la 1.5% inseamna (fara sa mai tinem cont de inflatie & crestere PIB care in 3 ani pot fi 30% nominal) fie o crestere a nr de pensionari cu 76% fie o majorare de pensie speciala/serviciu medie cu 76 % fie o combinatie intre cele 2…si asta in decurs de 2-3 ani…daca tinem cont si de inflatie si crestere economica ar insema o dublare a sumelor…

    Pe legislatia existenta e imposibil aritmetic…dar declaratiile astea plac mult presei…

    De obicei ce e poveste si nu realitate in presa include neaparat „ar”. Daca era o realitate directorul respectiv ar fi declarat „pensiile vor ajunge la 1.5%” si nu „pensiile ar putea ajunge la 1.5%”

    https://www.g4media.ro/director-in-bnr-pensiile-speciale-au-ajuns-la-085-din-produsul-intern-brut-si-ar-putea-creste-pana-la-15-din-pib-in-doi-trei-ani.html

    „în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5%”

    2
  • Ronania daca ar dori ar putea face multe, doar ca la noi sunt alte prioritati. Eg. compensarea energiei electrice produsa 90% de stat, o firma mare controlata de stat (nu dau nume) vinde la 1/2 din pret fata de urmatorul de pe lista, iar statul subventioneaza aproape toata diferenta de pret pentru cel de-al doilea. Cum ti se pare asta?

   4
 28. ???!!!
  https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/perspectives/PEA2500/PEA2510-1/RAND_PEA2510-1.pdf\

  The RAND Corporation (from the phrase „research and development”)[7] is an American nonprofit global policy think tank[1] created in 1948 by Douglas Aircraft Company to offer research and analysis to the United States Armed Forces. It is financed by the U.S. government and private endowment,[6] corporations,[8] universities[8] and private individuals.[8]

  3
  • Turcia,14 ianuarie 2023 (vezi şi declaraţiile lui Arestovici de după demisie). Articolul e una dintre piesele care urmează.

  • Bizoane, chill down … că-ți crește tensiunea … Nu înțeleg de ce te-ai panicat … Bei un pahar de apă și-ți trece … dacă nu, te apuci de-nvățat engleza.
   Dacă nu, ia uite ce frumos traduce Google : * Although a Russian decision to attack a NATO member state is by no means inevitable, in part because it could lead to a war with a far more powerful alliance, The risk is elevated while the conflict in Ukraine is ongoing. Moreover, inadvertent escalation that leads to NATO’s entry into the conflict is also an ongoing risk. * egal cu * Deși o decizie a Rusiei de a ataca un stat membru NATO nu este deloc inevitabilă, în parte pentru că ar putea duce la un război cu o alianță mult mai puternică, riscul este crescut în timp ce conflictul din Ucraina este în desfășurare. Mai mult, escaladarea accidentală care duce la intrarea NATO în conflict este, de asemenea, un risc continuu. *
   Riscuri sunt și când mergi pe stradă … mai vine un maidanez drăguț cu colți ascuțiți, mai o fătucă drăguță cu viermi lați, mai un borfaș drăguț cu șișu’ mic … riscuri nene … Da’ măcar simți că trăiești …
   P.S. Articolul nu spune de nimic nou sub soare

   2
   • Gigi

    te stradui cam mult sa eviti titlul articolului … Evitarea unui război lung. Politica SUA și traiectoria conflictului Rusia-Ucraina

    Si poate nu prea stii ce este RAND .. n gnl un artcol din asta are urmarile prevazute. Mai devreme sau mai tarziu.. Urmarile prevazute/sugerate de RAND.
    Na una buna – acum 20-25 de ani RAND zicea ca poaspata UE e cam cu teren de expirare… Azi ?
    Sa zic asa RAND e buzduganul care anunta ca va veni stapanul .. e-n toate-n cele ce sunt si-n cele ce mâine vor râde la soare ……

    3
 29. Ucrainienii au și acum tancuri și nu par a face mare lucru cu ele.
  Ne atacat direct, nu o pot face. Nu dispun de superioritate in nici un sector de front. Pe deasupra, sateliții arată ca există o rețea de fortificații antitanc serioasă.
  Nù îi ajută nici aviația de atac la sol sau multirol.
  Asa că singura opriune e contraatacul și breșe fix pe direcția din care vine atacul rușilo r

  3
 30. vad des si pe acest site preconceptii eronate despre T34, marea „minune tehnologica” sovietic (evit termenul de ruseasca pentru ca e facut de ucrainieni).
  uitati aici o analiza pertinenta cu date
  https://www.operationbarbarossa.net/the-t-34-in-wwii-the-legend-vs-the-performance/
  un mic rezumat al.miturilor distruse:
  – T34 erau putine in 1941 : false, la momentul invaziei aveau numai T34 cat toate tancurile Wehrmacht de orice fel, la care se adaugau 1560 de tancuri grele KV plus seci de mii de alte picnitori.
  – erau imprastiate pe la unitati: fals, erau alocate la regimente mecanizate.
  – erau superioare celor germane : false, aveau doar un blindaj mai gros si inclinat. dar ca ansamblu de lupta era un cumul de erori de proiectare si componente slabe calitativ, fiind net inferior celor germane.
  – cand a aparut era superior tancurilor germane : fals, abia de la modelul T34/85 a ajuns la un nivel comparabil cu cele.medii germane, dar oricum rata de pierdere era tot de cateva ori mai mare.
  – in 41-42 tancurile germane nu le puteau distruge, la fel si tunurile anticar, au fost distruse de aviatie si tunul de 88 : fals, 80% au fost distruse de tanchistii germani sau aliati.
  La momentul 1941 T34 era doar un buldozer cu blindaj gros si senile late. Punct.
  In rest la toate celelalte capitole nemtii erau superiori, de la comunicatii, optica, mobilitate, ergonomie, vizibilitate, conditii de viata echipaj, coordonare in echipa. munitie, guravde foc.

  12
  • …dar erau simplu de reparat (T34), usor de manevrat, fara echipaje inalt instruite (un fel de „arma de unica folosinta”). Concept sovietic, mostenit si de mareata armata ruseasca.

   1
  • T-34 nu T34 :D. Cel mai mare atu a lor nu a fost blindajul inclinat ci senilele late.

  • de aia in 44, in corpurile mecanizate (care erau unitati de exploatare a spargerii frontului) erau Sherman, pentru ca erau superioare calitativ si asta le permitea sa efectueze marsuri/lupte pe distante mari, spre diferenta de T-34.

   1
   • Exact asta povesteau supraviețuitorii din pe frontul din Basarabia. Că tancurile la strapungere erau Sherman și că aveau un blindaj de care nu se mai „lipea” faustpatrone.

    2
 31. Un pic de matematica.
  Lucrez in IT, am facut scoli de tip real – deci sunt inginer – nu am facut armata, sunt deci un om fara cunostinte speciale de armata, dar stiu aritmetica. De 12 luni de cand a inceput razboiul asta nu am vazut nici un analist militar pe tv: numiti voi televiziunile Digi, Antena, B1, TVR, CNN, BBC care sa faca vreo analiza care sa ne spuna cati se bat domne acolo? cat de mari sunt fortele care se confrunta? cati ucrainieni si cati rusi. Si am zis hai sa calculez. Iata ce mi-a iesit:

  Ucraina
  Azi 43 milioane de locuitori – fara locuitorii din Crimeea.
  7.9 milioane refugiati punem 8,
  7.3 milioane etnici rusi punem 8,
  Ucraina spune ca majoritatea lupta impotriva lui putin dar totusi sa zicem ca doar 4 milioane lupta, 4 milioane nu lupta.
  rotunjim => 43 – 8 – 4 = 31 milioane de ucrainieni care au potential de lupta.

  viata media Ucraina = 73 ani rezulta: 31 milioane / 73 = 424 657 pe an. => aproximam medie 400 000 /an.
  Din 400 000 dam la o parte jumate femei => 200 000 de barbati/ an – desi si femeile fac armata din 1993. in 2020 erau in armata 30 mii de femei sustine securitywomen.org .
  Barbatii au servicul militar obligatoriu in Ucraina de la al doilea razboi mondial.
  Din 200 000 sa luam aproximativ doar 75% fac armata desi procentul trebuie sa fie mai mare tinind seama de istoricul acestei tari si de spirtul de lupta care este specific ucrainienilor => 150 000 barbati fac armata anual cel mai rau scenariu.

  In ziua 1 de razboi Ucraina declarat mobilizare generala : tot ce este intre 18-60 ani asta inseamna 42 ani. Americanii au declarat ca Ucraina avea deja mobilizati partial 350 de mii.
  Sa zicem ca in realitate au chemat doar un sfert => 10 * 150 000 = 1.5 milioane de soldati si asta doar barbati.
  La asta adaugati voluntari straini, femei ca si ele sunt lunetiste, telecomunicatii, radar, medic, soferi, logistica etc. dar pentru ca nu stiu cat sa pun asa ca raman la 1,5 milioane.

  Rusia.
  Ministerul rus al apararii pretinde in ianuarie 2023 ca toata armata rusa are 1 milion de soldati.
  Dar toate site-urile: reuters, dw, etc pina in decembrie 2022 prin analistii militari consultati fie americani, englezi, germani ca rusii bat campii si sustin ca in realitate nu au mai mult de 850 de mii cu tot cu mobilizarea partiala de 300 de mii din vara – unii sunt si mai fermi 770 de mii. Dar de siguranta sa punem 850 de mii + 300 de mii rezulta Armata Federatie ruse are in total 1,15 milioan de soldati.

  Cati soldati rusi sunt in Ucraina acum?
  Asta este simplu in ianurie 2023 serviciile britanice si americane dar si cele ucrainiene au dezvaluit ca in ucraina sunt 280 de mii de soldati rusi – aici toate surse au fost de acord.

  Acum concluzia. Azi o armata de cel putin 1.5 milioane ucrainieni lupta – si nu reuseste sa bata – o armata de 280 de mii de soldati rusi. Incredibil cum suntem mintiti de 12 luni de zile cum mica dar eroica armata ucraineana etc etc etc.

  9
  • Orice comentariu este bine venit. Vreau sa vad parea voastra de militari legata de mini analiza mea.

  • matematica ta se bazeaza pe premise gresite.

   Crezi ca Ucraina are capacitatea sa mobilizeze si apoi sa antreneze si echipeze 1,5 milioane.

   Peste 50% din efectivul total sunt forte paramilitare, militii, garzi, logistica, etc – unitati cu echipare slaba, doar un antrenament de baza si cu capacitate combativa foarte scazuta care nu vor vedea in veci frontul, fiind necesare pe restul teritoriului Ucrainei.

   Sub 30% din totalul fortelor au suficient antrenament, echipament si experienta sa desfasoare actiuni pe linia frontului. Apoi trebuie sa mai tii o cota din aceste unitati ca rezerva, in spatele frontului din est pentru a putea actiona la evolutiile din linia intai, apoi pe coasta Marii Negre, langa Kiev, Harkov si alte cateva orase strategice, sau langa granita cu Belarus.

   8
   • Exact asta caut, sa vad daca matematica mea este gresita. Vreau sa vad ce zic ceilalti. Si mai ales cei care au facut armata. Eu atat am calculat si atat mi-a iesit 1,5 milioane. Voi cat credeti ca sunt?

    • @Radu
     cu tot respectul cifrele astea pe hartie sunt fix pix. conteaza multe alte lucruri pe langa numarul de oameni.

     lanturi logistice(care nu inseamna doar gloante si motorina dar si mancare, apa, haine, baterii, medicamente etc), capacitatea de comanda, capabilitatea de aduna competente si materiale pentru pregatirea recrutilor(romaneste instructori si baze de antrenament de aia ii antreneaza prin uk si alte tari ca au lipsuri), rata pierderilor si nevoile de a le inlocui etc etc etc

     apoi te pierzi in nr de oameni dar ce ar trebui sa calculezi in fapt sunt unitatile ce le poti pune in camp. regimente, companii, divizii etc.
     care trebuiesc echipate si sustinute logistic.

     uite un exemplu
     https://www.battleorder.org/usa-rifleco-ibct-2020

     sunt multe rahaturi de care trebuie sa ti cont. degeaba pui 10 mil de prosti in camp daca majoritatea stiu doar sa traga la tinta cu ak-ul si intr-o saptamana ai ramas fara mancare ca sunt prea multi pentru cati poti hrani.

     ai nevoie sa creezi capabilitati.

     4
     • Si ca sa creezi capabilitati iti trebuie …. oameni. :)))

      1
      • „pe langa numarul de oameni.”

       ma bucur ca ai inteles ce am scris de te-ai dat pe ……. m-am retras din discutie 🙂

       4
      • Deocamdata eu sunt interesat de numarul de oameni implicati in conflict. De ce? Simplu eu cred ca asta este cel mai mare fake news al acestui razboi. Si de aici curg toate.

       1
       • Bossule, poți fi mobilizat și la locul de munca. Adică nu mai vii tu cu aere de inginer ci vine Moș Teacă șef peste tine și zice că vremurile cu nap time la prânz la munca s-au dus. Acum ești la hectar sau mai pe înțelesul tau la sweat-shop asiatic și dai totul pentru front. Ciuciu sindicate, ciuciu greva, ciuciu spor de covid, guvid, ore suplimentare, ciocul mic ai joc de glezne că altfel tribunalul militar.
        Geesh. Economia trebuie sa fie setata pe una de război și pentru asta ai nevoie de oameni, nu de greve și rahaturi. In război, e cam papa cu am drepturi, sunt cetățean european, marțian, etc.
        Nu vă înțeleg pe ăștia de pupați tot ce vine din est cum de puteți preamări Rusia? Pai ei vor vrea sa vina pașnic in Ro după Ucraina? Nu crezi că ai fi mobilizat într-un ipotetic război al Ro împotriva Rusiei? Gândește-te doar atât că „băieții” care au scăpat la dec’89 și urmașii lor care îl consideră demn de respect și mare om pe Generalul Gușă, vor avea Tara pe mana și legea marțială de partea lor. Pai înainte să pupi rusul, te omoară ai noștri. Pt asta s-au pregătit, contra inamic intern nu extern…așa că Slava Ucraina să nu ajungă să aiba glonț pe țeavă ai noștri.

        5
        • #Reis ‘Bossule, poți fi mobilizat și la locul de munca.’ eu :’Sa zicem ca in realitate au chemat doar un sfert => 10 * 150 000 = 1.5 milioane de soldati si asta doar barbati.’ zi tu cati vrei sa punem ca au chemat. Sub 25% din cei care puteau?? Zi tu si punem.

         2
       • ‘Bossule, poți fi mobilizat și la locul de munca. ‘ Secundo daca la ucrainienii se poate face asta – ei fiind sustinuti economic de peste tot, peste tot – atunci cred ca putem presupune ca acelasi lucru si la rusii – mai ales ca ei sunt sub embargou economic, adica cum ziceai: ‘Economia trebuie sa fie setata pe una de război și pentru asta ai nevoie de oameni, nu de greve și rahaturi. In război, e cam papa cu am drepturi, sunt cetățean european, marțian, etc.’. Ei nu trebuie sa seteze industria de razboi? Chiar ce inseamna mobilizare generala? Uite sa ne lumineze un militar ca uite suntem in impas.

  • Teoretic dupa 2014 ar fi trebuit sa se faca armata mai cum trebuie prin Ucraina…
   Probabil ca rezervistii din perioada 2014-2021 au fost mobilizati…

   Eu zic 200,000 initial +50% care au facut armata in ultimii 8 ani minus morti raniti vreo 100 mii…as zice catre 650-700.000…cu voluntari externi cu tot…

   Tot civil si tot cu haritmetica…

   3
   • Super, mersi. Asta caut, parerea vostra. Uite ca tot un civil sparse ghiata 🙂

   • Nu s-a facut nici o armata, aia sunt la fel de corupti ca in Rusia si nu aveau bani de o minima revitalizare a echipamentelor stocate. Diferenta e foarte mare intre ce e pe hartie si oficial si realitatea din teren.
    Noroc cu Azov si initiative private care au mai miscat ceva si apoi cei rotiti pe linia de contact din Donbas, si apoi cu programele de antrenare si echipare date ca ajutor de occidentali.
    Voluntarii externi nu are rost sa ii numeri, ca nu cred ca sunt nici cateva mii, e nesemnificativ fata de efectivul ucrainean, dar misca bine unde sunt alocati, si se vede.

    4
    • Sunt la fel de corupti nu zice nimeni nu, dar nu i-am comparat cu legiunea franceza ci cu rusii cei la fel de corupti si prost instruiti anterior 2022…

     Voluntarii or fi putini dar aia sunt crema ca altfel nu se duceau acolo de bunavoie…cateva mii sunt probabil…echivalentu a cate zeci de mii de ukr prost instruti ?

     Cam atat estimez eu ca e azi armata ukr, poate gresesc…fa matale o estimare mai accurate…

     3
  • @Radu
   A mai fost o discuție asemănătoare pe aici, acum vreo 2 săptămâni, cred, și a pus @Alex un link cu toate datele care te interesează, ca să nu mai calculezi pe date empirice.
   Erau acolo datele de la ultimul recensamânt efectuat în Ucraina, și ai date cu toată populația recenzată, pe sex, categorii de vârstă, localizare, minorități, etc. Caută-l, și apoi poți să-ți refaci calculele.
   Părerea mea, hâc…

   1
   • Orice comentariu este bine venit. Vreau sa vad parea voastra de militari legat de modul meu de calcul. Evident numai cine vrea. Daca sunteti interesati si gasiti ceva gresit in datele sau in modul de calcul prezentate eu de abia astept sa modific.

    1
  • Daca numarul conta, armata britanica nu ocupa niciodata India impreuna cu jumatate de glob. Si asta in vremea cand se tragea cu muscheta.

   3
   • Am inteles parerea ta, numarul este irelevant. Deci nu sti cati soldati se bat in Ucraina si nici nu te intereseaza. Nu este absolut nici o problema. Fiecare cu parea lui. Calculul era pentru cei care stiu si care pot sa aduca mai multa lumina.

 32. Totul a pornit intr-o sera, nu mai stiu exact cand a 4-a, 5-a zi, … a 8-a – ca in toate se repetau aceleasi comentarii apocaliptice pe tv , si chiar erau apocaliptice – cand ma intorceam de la un meci si il aud pe mister Gidea la tv. ceva de genul citez aproximativ: In noaptea asta uriasa armata Rusa va intra in Kiev. Trupele ei intr-o coloana gigantica vor rade Kievul. …. cei 50 de mii de soldati rusi …. In acel moment a inceput sa sune ciudat, tocmai imi suna proaspat la stadion anuntasera ca erau 25 de mii spectatori.

  1
 33. Pai rusii sunt mai varza. Aia toti sunt varza. 🙂

 34. Rezerve de tancuri sovietice există!
  Ele pot completa „deficitul” de tancuri ucrainiene.

  T-72 în 2 variante in Maroc! 136 bucăți T-72B, 12 bucăți T-72BKS(tancuri de comandă zic francezii). 20 de bucăți au donat deja!
  Marocul își schimbă flota de tancuri cu Abrams.

  Cipru, alta țară cu armament sovietic.
  T-80U vreo 80 de bucăți. Plus S-300, plus TOR-M1

  Variante sunt.

  5
 35. Am citit pana la partea cum ca rusii aveau 2000 de t34 si kv2-uri cand au atacat nemtii, mai verifica-ti sursele, este departe rau de adevar, nici nu ma obosesc sa citesc mai departe avand in vedere lipsa de informatii.

  1
 36. Azi am aflat ca Danemarca cumpara de la o firma 20 buc tancuri Leo 1A5.. pentru Ucraina . Nu sunt un mare specialist dar mi se par apropiate ca performante si caracteristici cu TR85M1, .. Acum cateva zile Belgia ar fi vrut dar nu a avut de unde sa cumpere niste tancuri sa le doneze ucrainienilor… Pana la urma cate TR85M1 avem ? Pe unele site 54, pe altele 90+. Nu ar fi bine sa le vindem cateva buc la niste tari care vor sa ajute Ucraina? Le mai dam, si niste tunuri de 100 mm ca au si ucrainienii , La cate tancuri avem si tunuri de 100 noi ar trebui sa avem o mare rezerva de proiectile si practic suntem cred sigurii din NATO pe calibru 100. Vestul sunt foarte solicitati pe munitie de 35, 120,155 si105, asa ca noi am putea furniza multa munitie de 100, care s ar gasi si in inventarele unor tari non NATO si ar fi foarte usor de procurat.

  3
  • 54 TR-85M1, superioare ca blindaj unui Leo1A5. Doar tunul e putin inferior, SCF-ul mai bun.

   3
   • @ MZ . Ai idee ? Stam bine la stocuri de munitie de 100 , ca la câte T 55 și Tr 85 avem plus peste 200 de tunuri….de 100mm, zic și eu ar trebui sa avem… Și cum au pus ucrainienii tun antitanc de 100 pe camioane, le ar fi de folos și una peste alta mai sunt tari cu T 55 care ar trebui să aibă munitie multa și ieftina..

    2
 37. https://www.economica.net/germania-a-aprobat-livrarea-de-tancuri-leopard-1-ucrainei-si-este-in-discutie-cu-qatar-pentru-tancuri-ghepard_644939.html

  „Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Ghepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters

  Livrarea tancurilor Leopard ar putea avea loc oricând, odată ce tancurile vor fi reparate, a relatat ziarul, citând surse guvernamentale, scrie Agerpres.

  Rheinmetall şi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft doresc să recondiţioneze zeci de tancuri Leopard 1, pe care le-ar putea furniza Ucrainei dacă Kievul ar fi dispus să le cumpere, conform sursei citate.”

  1
 38. Când te gândești că peste câțiva ani Ucraina o să aibă câteva sute de leoparzi 2 și noi tot cu TR 85-u o să ne târâm… Că de, trebuie să ne protejăm „endependența” cu ceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *