Transportorul blindat românesc „SAUR 2” le face cu ochii englezilor

Ambasadorul Angliei a fost personal la Moreni să vadă „minunea”

Vestea că la Moreni se construiesc transportoare blindate performante, cu grad sporit de siguranţă pentru militari, a ajuns şi la Londra. Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Martin Harris, a declarat, într-o vizită în judeţul Dâmboviţa, că ţara sa ar putea începe, în viitorul apropiat, o colaborare strânsă în acest sector. Excelenţa sa a spus chiar că transportoarele româneşti ar putea beneficia şi de tehnologia britanică.   „Este vorba de o inţiativă deosebită pe care o avem în Marea Britanie. Am observat că aveţi capabilităţile foarte importante în industria de apărare. Şi noi avem capabilităţi în Marea Britanie care sunt foarte potrivite pentru România. Deci, în ce măsură este posibil, aş dori să sprijin proiecte comune între industria de apărare din România şi cea din Marea Britanie”, a declarat Martin Harris.

Transportorul blindat Saur 2, fabricat la Moreni este gata de a tranporta militari în teatrele de operaţiuni. Blindatul a primit toate calificativele de siguranţă pentru militari, în ceea ce priveşte carcasa.  „Se poate ajunge chiar la achiziţia de transportoare blindate care se produc acolo şi care au un grad de siguranţă foarte ridicat. Acesta este un exemplu foarte concret. Dacă putem să avem şi tehnologie britanică şi tehnoloie românească pentru acestă maşină blinadată, eu cred că ar fi o maşină foarte bună pentru export care ar fi în beneficiul şi al României şi al Regatului Unit”, a mai spus ambasadorul.

„Are toate dotările necesare unor misiuni pe care armata română trebuie să le îndeplinească„, a declarat, pentru „Adevărul”, Constantin Bucuroiu, preşedintele sindicatului Automecanica Moreni.   SAUR 2 are un standard de protecţie de 2b, ceea ce nu e rău deloc. Automecanica Moreni pregăteşte însă ceva şi mai puternic. Vorbim de TBT 8×8. Acesta ajunge la un grad de protecţie de 4, concurând astfel de cu blindatele americane, care, de altfel, sunt mult mai scumpe.

Sursa+ Foto: Adevarul.ro

 

RoMilitary

Asa cum se stie deja, la sfarsitul Expomil 2013, SAUR-ul 2 expus a fost trimis direct la Craiova pentru o luna de testari intensive in poligoanele Armatei, sesiune de teste executata la cererea companiei producatoare, UM Moreni. In aceste zile trasportorul blindat a revenit la fabrica dupa incheierea sesiunii de teste, iar uzina asteapta, si cu ea si noi, raportul de evaluare al MApN.

Dar ca informatii neoficiale va putem spune ca militarii care l-au testat au fost foarte multumiti de de masina, ramanand ca odata cu intrarea SAUR 2 in productia de serie, daca acest lucru se va intampla in 2014, sa fie aduse unele mici rectificari, conform cu cerintele militarilor, dupa testele din poligon. TAB-ul si-a dovedit inca o data capacitatile foarte bune de mobilitate in teren accidentat, ergonomia, pentru echipaj si infanteristii trasportati, in timp ce sistemele integrate pe masina de lupta, arme si senzori, au functionat foarte bine.

Asteptam asadar raportul oficial de evaluare a SAUR 2, desi asteptam de cam foarte mult timp…

In alta ordine de idei este posibila ca vizita ambasadorului britanic la Moreni sa aiba legatura cu cerinta expresa a MApN, exprimata de catre Mircea Dusa la Expomil, ca in cadrul dezvoltarii programului TBT UM Moreni sa intre in parteneriat cu un producator strain consacrat.

PS De indata ce MApN-ul va trimite raportul de evaluare a SAUR 2 vom afla cu totii ce parere are Armata despre TAB-ul romanesc. Si la sfarsit, ca o concluzie, am sperat ca SAUR 2 sa faca parte din blocul de parada mecanizat cu ocazia parazii militare de 1 decembrie. Sansele sunt doar teoretice, atata timp cat pana astazi nu s-a facut nici demers din partea MApN in acest sens…

GeorgeGMT

 

106 comentarii:

 1. sa vedem cateva saur 2 la parada, asa, ca surpriza, ar fi un vis devenit realitate, insa probabil o sa defileze prototipul singur…cu britanicii am putea sa facem o intelegere la toate nivelele…la moreni tbt, la mizil poate facem niste mli-uri(lumea nu prea vorbeste de mli si mlvm, dar in momentul de fata sunt cea mai rapida si ieftina varianta ca sa mai refacem din puterea de lupta a armatei…mlvm modernizat si nu mai avem treaba cu protectia carpatilor)

  • Combinatia de azi vad ca e, Patria AMV + CV-90 + Leopard 2A6.
   Noi avem legaturi sau vrem sa facem cu cei mai distantati geografic…

   • combinatia mea o stiti, desi mult ma considera tampit 🙂 : saur/tbt+mli-84m/mlvm+tr-85m2/tr-2000….sau o alta varianta ar fi saur/tbt+bradley/mli/mlvm+abrams si tr in rezerva….pentru ca in caz de bubuiala doar americanii au tupeu sa ne ajute…ei si evreii

    • De unde atata baza pe israel (bazat pe ce)? :))) tot vad pe aici ca evreii ar sari pentru noi mai repede decat pentru americani :))) nu inteleg

     Eu prefer combinatia care am spus-o mai sus 🙂
     Patria facut la Moreni, TR-2000 facut cu nemtii in Romania si CV-90 importate daca e prea mare stresu’ sa se faca la noi….

     • romania are relatii foarte bune cu israel, pe vremea lui nea nicu eram singura tara din blocul comunist care avea relatii cu israel

      • aici ai dreptate , nu stiu cat este de adevarat dar se spune ca rusii au vrut sa lanseze niste misiuni de bombardament asupra israelului dar Ceausecu ar fi intervenit pt negocieri si chiar a fost in israel si a discutat cu cea de atunci dna golda Meyr, am citit asta itrun articol dintro revista cu razboaiele de dupa ww2 a revista ii spunea Dosarele Istoriei .

    • sau Leopard 2A4 cu kit Evolution facut/montat in Romania

 2. Parerea mea despre BAE, in special in problema contractului fregatelor, o stiti foarte bine dar, daca demareaza o colaborare in care noi sa livram masina iar ei sa vina cu sisteme de armamente, senzori si ce mai vor ei, nu as avea nimic impotriva, avand in vedere ca BAE-ul are o retea foarte vasta de contacte si colaborari cu foarte multe tari.
  Eu am batut foarte mult moneda pe o combinatie M777+SAUR2 papuc (intr-un articol al lui Marius apare o solutie similara „papuc”, un Boxer cu turela de 76mm) pentru ca o piesa de artilerie de 155mm pe o platforma amfibie, transportabila C130, cu capacitate mare de trecere si protectie mai buna decat un camion mi se pare o gaselnita extrem de tentanta atat pentru americani (in plin proces de inlocuire a modelelor mai vchi de 155mm cu M777) cat si pentru alti actuali si potentiali utilizatori de M777 (Australia, Thailanda, Singapore, alte tari din Asia de SE si America de S, cu conditii de relief/hidrografice similare Romaniei).
  Asta nu inseamna ca SAUR2 n-ar merge cuplat cu alte sisteme, mai ales ca britanicii produc majoritatea claselor de armamente pe care eu le-am trecut in tabelul din articolul „Site-ul Moreniului si-a schimbat look-ul. Cateva sugestii”.

  Revin la comentariul postat la un alt articol si spun ca, daca se concretizeaza colaborarea asta cu BAE (in principal pentru M777) se creeaza o cale de a rezolva problema offsetului ramas in aer la contractul fregatelor si asta ar deschide posibilitatea de a moderniza si dota complet 22-urile …… in vederea vanzarii in Filipine, Indonezia, poate Vietnam, avand in vedere destinatia lor (nave oceanice, antisubmarin) si conditiile politico-militare din zona (expansiunea flotei chineze in zona si divergentele cu vecinii in privinta delimitarii zonelor economice si suveranitatii asupra unor insulite din zona).

  La sfarsit, dar nu ultimul ca importanta, o astfel de colaborare ar permite Moreniului sa avanseze mult mai rapid cu proiectul TBT8X8pentru ca ar avea resurse proprii si nu ar trebui sa stea cu mana intinsa la guvern. Mai mult, daca scula iese buna (asa se aude), se vor putea folosi de colaborarea cu BAE pentru a o vinde pe multiple piete, mai ales daca reusesc s-o scoata la 1,5 milioane $, fata de 2,5milioane$ cat sunt Patria, Piranha, Boxer etc.

  • Bai nene cine crezi tu ca e suficient de tampit sa-ti dea bani pe Type 22, in conditile in care acum o luna doua astfel de nave au luat drumul Turciei la fier vechi, britanicii negasindu-le clienti?! Si erau Batch 3 parca, mai noi ca ale noastre.
   Type 22 sunt ASW dar sunt gandite sa vaneze sub-uri nucleare, pe vremea cand costurile nu erau o asa mare problema, dar astazi poti avea nave mai mici, mai ieftin de intretinut si mult mai versatile.
   O fregata/corveta de 1500 de tone cu 50 de oameni la bord si doua elicoptere este mult mai eficienta decat acesti „dinozauri” ai Razboiului Rece.
   Sa fim realisti, nimeni nu ni le va cumpara decat pt fier vechi, desi sunt extrem de agile, au la baza un concept de „vanatoare” anti-sub invechit. Nimeni nu mai vaneaza astazi submarinele cu intreaga nava ci foloseste fregata/corveta doar ca baza de lansare pentru elicoptere, rachete ASW inteligente, etc…Sunt mult prea scump de operat si necesita un echipaj enorm…
   Doar noi si bulgarii inca mai credem ca o nava – vanatoare de submarine tre sa fie deasupra submarinului tinta si sa-i dea in cap cu bombe de adancime. Altii nici nu mai au astfel de bombe prin depozite, asa ca deplasamentul si agilitatea fantastica a navei nu mai sun necesare.

   • george, daca iti spun ca la expomil era un asa-zis „specialist” care spunea ca fregatele britanice sunt cele mai capabile din flota romana, ca cica sunt bune, dar sunt prea putine 🙂 ca daca am fi avut vreo 20, atunci ar fi fost ceva :))…lumea nici nu stie ca fregatele alea britanice sunt inarmate doar cu tunul si cateva mitraliere…si cel mai probabil astfel de indivizi sunt consilieri pe la ministere

    • 20??????!1
     aoloooooooooooooooooooooo
     astia au orgasme cu batalia de la stalingrad (ma refer la mase) :)))) e clar……….

     • astea 2 sunt tinte sigure in lighianul asta, iti dai seama 20 :))) nu ai ce sa le ceri…poate vine si R(est).I(n).P(i$$) si pune f-35 b pe platforma de decolare de elicopter, si ne-am scos

      • @vioniribu
       „astea 2 sunt tinte sigure in lighianul asta, iti dai seama 20 🙂 )) nu ai ce sa le ceri…poate vine si R(est).I(n).P(i$$) si pune f-35 b pe platforma de decolare de elicopter, si ne-am scos”

       Da voi cu cine va bateti bre?
       Stiti voi ceva ce noi nu stim 🙂 ?

       Frecatele alea asa cum sunt ne-(au)am pricopsit cu ele.
       Sunt bune pt patrulare dupa chirati prin golful cela…
       Ca sunt tinte, sunt, cam orice barca cu vasle e tinta pe acolo.
       Daca tot ne-am pricopsit cu ele macar de-ar fi fost inarmate…

       Cum la noi se inarmeaza cu grija, sa nu cumva fereasca Sfantul sa deranjam pe cineva in zona, parca vad ca n-or sa pupe rachete anti-nava toata viata lor (harponu sau rbs sau altceva) si daca or pupa SAMuri parca vad ca or sa fie point-defense sa nu sperie cumva vreun avion prin zona…
       Ca asta-i doctrina la romulanii din statele minore ale fortelor plutitoare…sa nu declanseze o cursa a inarmarii in Pont 🙂

       Cacu rsa aia a inarmarii costa mancatzash si astia nu vrea sa scoate banu 🙂
       Le taie din bugetele de furgaseala si ‘investitii’.

       Ca tot il pomesisi pe cela personagiu cu R si I, ieri au cedat nervos si ba’etii de pe siteul celalalt 🙂
       Dupa ce l-au tot luat in pleazna cu commenturile, l-au amenintat ca daca nu se potoleste il baneaza si aia 🙂 ca n-au mai rezistat la ineptiile lui.

    • Am auzit si io astfel de imbecili, din aceeasi colectia cu cei care spun ca prefera T-55AM, ca este „mai simplu” si in caz de „merge si fara electronice”… De mers ar merge direct pe ailalta lume cu tot cu echipaj. Pacalici!

     • poate merge ca in flinstone, scot soldatii picioarele prin podea si alearga, ca asa oricum nu cred ca mai merg tancurile alea de la prima cheie, fara probleme

   • @George.
    Nu stiu cine ar fi suficient de tampit dar, daca au gasit niste tampiti, prin 2001-2004, de ce n-am putea sa mai gasim si acum ….. de preferinta altii decat cei din 2001-2004 :-))))))
    Ma gandesc la vietnamezi. Poate ca Batch3 sunt prea avansate pentru ei (sau nu sunt inca demni de incredere) si ar merge ale noastre, la un pret mai mic.
    Asta ar fi singura varianta sa le vindem ca nave militare.

    O alta optiune ar fi sa le reamenajam ca nave de interventie la dezastre si sa le vindem catre ONU. Acolo n-ar avea nevoie sa mearga cu turbinele, ca sa consume vagoane de carburanti.
    Am mai putea sa le vindem turcilor, pentru fier vechi, sau sa le folosim ca nave tinta, cand ne vor intra in dotare noi rachete antinava.
    O alta solutie ar fi sa le vindem Primariei Constanta ca sa le scufunde controlat Mazare, in apropierea plajelor pentru organizarea de scufundari.

    • @Eroul
     Eroule, matale scrii si intotdeauna esti pe aproape dar nu prea le nimeresti egzact bre 🙂

     „O alta optiune ar fi sa le reamenajam ca nave de interventie la dezastre si sa le vindem catre ONU.”
     Nu fonctioneaza, ca aia de la ONU nu-s asa de prosti 🙂

     „Am mai putea sa le vindem turcilor, pentru fier vechi, sau sa le folosim ca nave tinta, cand ne vor intra in dotare noi rachete antinava.”

     La turci poa’sa le dam noi bani ca sa ni le topeasca 🙂

     Iar navele alea vor fi putrezit de mult pana „cand ne vor intra in dotare noi rachete antinava.” 🙂

     „O alta solutie ar fi sa le vindem Primariei Constanta ca sa le scufunde controlat Mazare, in apropierea plajelor pentru organizarea de scufundari.”

     🙂 🙂 Bre aici ai fost chiar pe aproape, dar o alta solutie mult mai fezabila ar fi sa le scufunde controlat CU Mazare, Adrian, Traian, Ooodrea si altii din fauna aia la bord 🙂 si sa organizam excursii cu scufundari de placere 🙂 sa-i vaza lumea pe liderii nostrii promovand turismul subacvatic 🙂 cu un lant atarnat de glezna legat de vreo teava d’acolo 🙂 Cre’ca ar fi bataie pe bilete 🙂 si ne-am umple de bani, ar creste pensiile instant 🙂

     Sa trimitza cineva o propunere de ordonanta de urgenta 🙂

 3. „Vestea că la Moreni se construiesc transportoare blindate performante, cu grad sporit de siguranţă pentru militari, a ajuns şi la Londra.”

  He, he, he, partea proasta este ca vestea inca nu a ajuns la guvern si presedintie 😀 Si, probabil ca sansele de a ajunge „la palate” (alea fara turnulete) sunt mici spre ff mici 🙁
  Intr-o tara normala orice produs local (civil sau militar) are, in primul rand, sustinere politica pt piata externa. Presedintele, premierul si ambasadorii sunt agenti de marketing / vanzari, sunt indivizii aia care trebuie sa promoveze exporturile.

  Oare tovarasu` Titus (ala de la iecsterne) s-o fi gandit sa cheme ambasadorii romani de prin Indonezia, Nigeria, Brazilia, India sau alte tari cu potentiale piete si sa le iecsplice (printre altele) ca avem un produs „for sale” ???? Oare premieru` Victor o fi fost sfatuit de deputatu` Viorel sa promoveze „masinuta” care l-a facut curios pe un ambasador al unei tari „oarecare”? Oare domnu` Traian „Hă, hă, hă” Basescu nu poate sa……….?? Oare nu traim intr-o tara cu niste personulitati polictice??? 🙂

  • Corlatean e prea ocupat sa se bata cu Canada :)))))))))))
   Prea multe fronturi

   • @ M.C

    Corect, omu` se lupta cu puterilii mondialii si n-are timp de fleacuri gen promovare „masinuta” din Moreni 😀
    De altfel, cred ca noi „e” prosti si nu intelegem dimensiunile unui astfel de lupte, o batalie colosala cu accente planetaro-titanice, o lupta demna de un erou mitologic grec cu nume roman, Titus 😀

    • Mai bine „Titanus per Mondialu” 🙂

     • Asa, asa 😀 Semizeul Titus „“Titanus per Mondialu” c-o bancnota de 100 ieuroi pe fruntii – mare si important simbol nobiliar 😀 si propetar al unui palat cu inshpe mii de turnuletze, plus veceu in curte 😀 Mde, mare om, mare caracter! 😀

      • Corlatean aka Titus Steal (da, steal nu steel). 🙂

       • Totusi subiectul articolului era SAUR2…

        chiar daca nu mai sunt atat de multe de spus pe acest subiect, ar fi frumos sa revenim la el 🙂

        • Nu inteleg care e treaba cu Corlatean, legat de Canada? A facut foarte bine, cehii au facut la fel si a mers. Ar fi bine sa ne debarasam dracului odata de pozitia de capu plecat si de complexele de inferioritate, mai ales cand se si poate

         Eu in locu lui nu numai ca as fi spus canadienilor „vreti tratat cu UE scoateti vizele pentru romani” dar le-as fi spus si alora din UE „vreti tratat cu Canada scoateti faza cu Schengen”.
         Si cu americanii trebuie negociat altfel dar din pacate nu prea avem lideri

        • @radu2

         Sigur, pentru ca e o idee foarte buna sa invadeze ciorditorii nostri si Canada nu? Poate si SUA. Alea 2 tari mai lipseau ca in Europa suntem priviti foarte bine.

        • @Vector

         Mda, aceeasi optica, capu plecat, complexe de inferioritate, speriat ca ce o sa zica unu sau altu de noi, in loc sa facem bine pentru noi mai bine sa ne guduram cuminti sau sa ne ascundem si poate nu ne ia nimeni la palme etc etc.

         Fara suparare, mi se pare o conceptie extrem de gresita si de daunatoare. Si inghitirea pe nemstecate a propagandei de mai bantuie uneori cu „romanii aia tigani si hoti” si a conceptiei de a pleca imediat capu si a nu ridica glasu la nimeni, nici chiar atunci cand te calca pe coada (sa nu zic si pe cap).

         Bine ca pot companii straine de te miri unde sa ciordeasca la greu Romania, si tu te gandesti ce o sa zica americanii ori canadienii daca prind doi tigani care fura portofele (fapta nemaivazuta la ei, cu tot traficul de droguri si mafia de pe acolo)

         Cehilor de ex nu le-a pasat de asta, si la ei s-a pus problema, ca tiganii lor fac si dreg, le-au bagat vize etc, si peste doi ani cand i-au prins in ofsaid pe canadieni i-au ars.
         Numai la noi, dupa 1990, a aparut ideea asta cu slugarnicia si cu atentia la ce si cum zic strainii despre noi. Da, e important da nu atat de important incat o campanie de presa din strainatate sa te faca sa abandonezi niste interese nationale sau demnitatea nationala

        • @radu2

         Romanii au o imagine foarte proasta in Europa. Nu-i un complex de inferioritate, e o realitate.

         Oricum nu vad de ce se lupta politicienii astia asa de darz si demn pentru dreptul nostru de a pleca in alte si alte tari. De parca cele 25 de tari UE pe care le avem la dispozitie nu sunt suficiente (zic 25 pentru ca doar nu se pleaca si in Bulgaria). Sa lupte sa avem motive sa stam in tara, nu sa avem locuri noi unde sa plecam. Ca avem destule.

 4. In privinta ambasadorului britanic, asa cum vorbeam si cu cineva de la uzina…frate alti oameni, alta educatie. Asa ca Excelenta Sa s-a urcat in SAUR 2, s-a plimbat cu el, pe uscat si pe apa, l-a studiat personal, l-a pipait, etc… Pai Dusa sau Dobritoiu nici nu l-au atins, iar de facut plimbari cu TABul nici nu s-a pus problema, sa nu se murdareasca probabil.
  Mare diferenta de mentalitate si de clasa, cam la fel de mare ca intre un absolvent de Oxford si un premier obscur care plagieaza si ne mai miram ca ne merge prost!

 5. @Jimmy
  „Intr-o tara normala orice produs local (civil sau militar) are, in primul rand, sustinere politica pt piata externa.”

  Ai inceput prost propozitia 🙂 Taie „Intr-o tara normala” ca nu se pupa cu a noastra 🙂

  Cre’ca am mai povestit eu, la noi Armata nu mai e a romanilor, e o societate privata de paza mai smecherizata care are un buget alocat de la boii aia de-si platesc taxele, dar odata pus mana pe buget cumpara ce vrea ea si de unde vrea ea, de regula nu produse romanesti.

  De import sa fie si sa iasa comisionul. Restul e poveste.
  Mai ieftin, produs local, industrie romaneasca astea-s prostii 🙂

  Pt ei ca e produs romanesc sau nu, pur si simplu nu conteaza, pt ei e „furnizorul” si e preferabil sa fie de import.

  Ca o comparatie, pe insula asta cu vaci frumoase pe dealuri si femei urate pe strada, intri intr-un Tesco si vezi pe toate rafturile si produsele scris mare „IRISH milk”, „IRISH beef”, „IRISH cider”, IRISH IRISH IRISH IRISH IRISH IRISH pana borasti si cauti raftul pt polonezi 🙂 … pe Van-urile firmelor care fac servicii „IRISH OWNED COMPANY” sau „WE ARE IRISH”…

  La noi e invers 🙂

  @GeorgeGMT

  „Pai Dusa sau Dobritoiu nici nu l-au atins”

  Ptiu, piei drace 🙂 Pai cum sa-l atinga bah, DACA SE IA 🙂 🙂 🙂 !!!

  Se imbolnaveste de SAURita acuta subcutanata si Doamne fereste, tre sa-l cumpere!

  Vitele alea politice din conducerea Ministerului Arnautilor Nationale cre’ca au tot dat acatiste sa moara Moreniul ala cu TBTul lui cu tot si al dracului SAUR2 n-a vrut sa moara. Poate o fi vreun semn 🙂

  „cam la fel de mare ca intre un absolvent de Oxford si un premier obscur care plagieaza”
  obs-CUR-ul ala s-a maritat cu cine tre 🙂 ca altfel nu pupa sefie prin partidul rahateilor alora …Da’las, ca romanilor le place bre 🙂

  • @GSG
   Tulai doamne , still at large ?
   Ca eu , in prostia me´, ma gandeam amu´iti bei cafeaua cu Jiji la Jilava .
   No´ nu mai fii nacajit cu adresa ceea de e-mail incercata greu , e ceva normal .
   E normal sa li se intample asta celor cu gura mare . 🙂

   • @Nicusor
    Neicusorule, da’ce-ai cu mini de-mi vrei numa’ binele :)?
    Ma pastrez s-o beau cu Traian 🙂
    Sa intelegem ca matale ai facut ciocu mic 🙂 ?

    • No´ca eu ardelean mai domol le fac pe tate mai incetut.
     Am 4 articole in pregatire din care unul lung de tot de nu se mai gata .Si tot caut si le mai lungesc .
     Ca la bagat de vina e mai lesne si mai slobod 🙂

    • No stai ca n-am gatat cu dumneata bade draga . Numa´ ce te-am lasat ieri in pace ca trebuia sa ma duc la slujba, schimbul 2 . Ho, nu te gandi la slujba aia de unde mai iasa o precura, un parastas, un kil de vin pentru mantuirea sufletului . Alb. Vinul , nu sufletul .Pur si simplu la serviciu , voiam sa spun .
     ” ma gandeam amu´iti bei cafeaua cu Jiji ”
     ” Ma pastrez s-o beau cu Traian 🙂 ”
     Tulai Doamne, vrei sa intri in politica ? Consilier ceva ? 🙂
     Ca uite , si bloggerul Turambar a ajuns consilier la Ponta , da ´ala scria ce trebuie .Ma rog, si tu scrii ce trebuie , adica exact ce trebuie ca sa-ti bagi bete in roate carierei politice 🙂 🙂
     Oricum, daca-i ajunge sus de tot sa-ti aduci aminte si de Nicusor amarasteanul ssi sa-i lansezi in fabricatie un TR-2000 , IAR-99XT , un TBT , daca tot zici ca esti pretin bun .Oricum, daca ii candida la Cotroceni , eu te votez 🙂 Si nu te ingamfa , nu esti primul candidat de aici de pe site , Anjelica Global era hotarata dinaintea ta :)Numa o duda am eu : ai de ziceau ce zici tu nu au prea ajuns sus, au ajuns jos in beci 🙂 🙂

   • Bre, domn’ Jiji este momentan depozitat la Poarta Alba. Adica sa nu bata gsgu’ drumu’ degeaba pana-n Bucuresti… 🙂

   • @Nicusor
    „Tulai Doamne, vrei sa intri in politica ? Consilier ceva ? :)”

    Bre, matale cu stresul ca te dezmembreaza frau Merkel 🙂 (mai ia si matale vitamine si pastilute d’alea albastre ca sa-i rezisti nedezmembrat 🙂 🙂 ) nu le mai pricepi cum tre…

    Matale ai zas ” ma gandeam amu´iti bei cafeaua cu Jiji ” si eu am zas ” Ma pastrez s-o beau cu Traian 🙂 ” No amu sa-ti si egzplic: Jiji e la bulau, right? Asa ca eu astept sa intre si Traian la re-educare, sa-mi beau cafealutza intr-o companie selecta 🙂 Prishepi amu 🙂 ? Haaa haaa haaaaaaaaaaaa (si ochiul cela rau ma priveste cu ura acuma 🙂 )

    „Oricum, daca-i ajunge sus de tot sa-ti aduci aminte si de Nicusor amarasteanul ssi sa-i lansezi in fabricatie un TR-2000 , IAR-99XT , un TBT”

    Bre, daca ajung eu Imparat va pun taxe pa ferestre si pa capacele de la WCuri 🙂 si o sa ai Neicusorule TRuri si TBTuri de n-o sa poti trece strada si o sa adormi in taxiu la intersectii asteptand sa treaca mnealor catre trebile mnealor si IAR99XTuri de o sa stai 3 ore pa Otopeni sa primeasca culoar de zbor dupa ce se termina de trecut regimentele de IARuri 🙂 🙂

    Amu’ nu stiu de ti-o placea 🙂 …

    „Anjelica Global era hotarata dinaintea ta”
    Unde se dovedeste ca n-am nici o sansa, ca-mi da Angel…lica un dos de ma zboara de pe tribuna electorala 🙂 Dar o sa ma tin bine de microfon 🙂 , amu daca e oaie rless ghinion de nesansa, dar macar ai iau piuitul 🙂
    Anjelica o sa cotcodaceasca acolo in fundal, neinteleasa de nimeni, ca si pana acuma 🙂

  • Tara dvs a fost ocupata… conducerea la cel mai inalt nivel al statului serveste straine la vedere… camuflate sub pretexte ale intereselor NATO si UE.

   Povestea cu coruptia prostia si nepasarea la nivelele ministerelor sunt efecte colaterale ale aceste situatii de fapt. Lipsa oricarui interes legat de competente denota dorinta de a creea un sistem cat mai obedient pana la cele mai de jos nivele sociale.

   E un cerc vicios in care criza generala, esecurile catastrofale in zona economica si dezagregarea sociala din interior ofera conditiile propice pentru masuri venite din exterior.

   Sunteti saraci si prosti da va educam noi… aia civilizatii.

 6. Foarte corect, asa este Georgica, alti oameni cu alte mentalitati! Poate, daca baietii de la Moreni sunt destepti, cu ceva ajutor de la englezi, sa scoata SAUR 2 la plimbare prin Africa, Asia si America Latina. Sa le dea cu tifla la porcismele noastre si sa nu mai astepte nimic de la ei, nicio comanda care, fie vorba, nu cred c-o sa vina vreodata, iar daca o sa vina, va fi fix 13 bucati esalonate pe 5 ani, c-asai in RO. Ia sa-i mai dea dreacu’ pe nenorociti, sa nu se mai milogeasca de panglicarii astia a caror unic scop este cearta pe ciolanul numit Romania dodoloata si fraiera, vaca tuturor de muls si sursa inepuizabila de prosperitate pentru intreaga gasca de patrihoti. Sa invete a se descurca singuri si sunt convins c-ar avea succes insa, daca asteapta pomana celor de la MApN, Guvern si Presedintie, atunci cu siguranta mor cu zile, incet dar sigur. Eu nu vad alta solutie pentru ei, iar daca ies bistari si oamenii au de lucru, inclusiv proiectantii, atunci pot sa se pupe si cu cei din Papua Noua Guinee, bravo lor!

  • WW,
   Chiar si pt. export sau asociere cu BAE Systems, tot de politrucii nostri trebuie sa treaca… asa ca n-o vad bine 🙁

   Aminteste-ti de faza cu Irakul sau de asocierea KMW cu UM Bucuresti! S-a intamplat ceva pozitiv? Ba bine ca nu!

   • Foarte adevarat ce spuneti, Marius si Sharky, asa este, le-ar pune bete-n roate pana i-ar nenoroci de tot! Dar daca muncitorii, inginerii, directorii si ce mai au pe-acolo ar deveni societate privata, astea au libertatea de a-si cauta clienti si a face export, insa ar pierde ajutoarele de la stat -vorba vine, astea oricum nu exista decat pe hartie. Daca respecta prevederile ANCES si si-ar plati taxele la zi, ce pxxxa mamii lor sa le faca ratatii aia din Guvern? Bine, nu ma pricep deloc la economie, dar asa ceva nu s-ar putea face, fiecare lucrator de la Moreni sa aiba ceva actiuni la fabrica unde lucreaza? Sa-si ia soarta in propriile maini altfel nu-i vad bine, dar poate gresesc -m-as bucura insa sa gresesc iar Moreniul sa prospere!

   • @ Marius Zgureanu

    „Chiar si pt. export sau asociere cu BAE Systems, tot de politrucii nostri trebuie sa treaca… asa ca n-o vad bine”

    Pt politrucii nostri cea mai nasoala chestie care se poate intampla este sa se produca si se vanda. Pt ca daca se vand la export or sa aiba probleme sa explice „da’ de ce e bun la export si aici nu e bun”. Si li se taie spagile la vanzare plus pe mai tarziu contractele de mentenanta, practic le iei painea de la gura lor si ale plozilor, neamurilor si amantelor…faceti genocid mancavash 🙂

    Si asa ca cel mai safe e sa o ingroape. N-au nevoie de productie interna si export, ca ei nu castiga nimic din asta. Bani scot mai usor si mia multi din importuri, imprumuturi externe, vanzare resurse, vami.

  • @WW
   Într-un fel ai dreptate ce spui acolo…presupunînd că s-ar destupa cei de la Moreni, și ar găsi clienți pentru Sauron, Tebeteu, etc. , și încep producția de masă…
   Atunci să vezi fericire pe curvele de la capitală, că pun taxele pe ei, de nu o să mai știe ăia pe unde să scoată cămașa, și pînă la urmă o să își ia și ăia lumea-n cap, și ori pleacă cu tot cu linia de producție, ori își bagă picioarele în ea de meserie…

 7. @StelicaRomanianStinks
  Uite dom´Stelian ca englezilor nu le pute transportorul blindat romanesc . Da, acela produs de o tara cu realizari zero , in opinia domniei-tale . Produs dupa experienta acumulata cu cele 15 000 de vehicule blindate au ba produse , dintre care majoritatea ( BTR-80, SPW-80 ) se afla inca in stare de functionare ,ba multe dintre ele incercate si la razboi , de la destramarea URSS pana acum . Nu mai aduc in discutie variantele de TAB, astea put . Dar Stelica draga, daca iti put , poti incerca ceva :
  http://www.youtube.com/watch?v=eZFHnWBJImo
  Nu stiu daca ai avut ceva personal cu mine , dar acum am eu ceva cu tine . 🙂

  • @nicusor

   „dar acum am eu ceva cu tine”

   Bre, calmeaza-ve-vous 🙂 si lasa oamenii in pace 🙂
   Nicusor – The Merciless Stalker 🙂

   „StelicaRomanianStinks” s-o suparat si n-a mai postat pe aici lately, respectiv dupa ce Arhenghel l-a facut postac dupa ce-i tot explica ca si industria aeronautica stinks, eu i-am zis ca si eu crez’ca e postac dupa ‘incidentul’ cu tRofi cu tancurile 🙂 si crez’ca si matale ai insinuat asa ceva supt-till cam acelasi lucru 🙂

   Asa ca daca o fi fost postac, l-au reprofilat pe blogurile de cosmetice si produse de epilare…ca aicea cu Leoparzii devenise prea evident lobbyul…

   Daca n-o fi fost, mai apare el 🙂

   • @ GSG9

    Bre Bigfella, mai saptamana trecuta vorbeai de niste qestii gen „X-files” ce-ti bantuie adresa de iemail al lu` aia de la iahuu huhuhuuu 😀 Hai sa-ti povestesc ce patesc io pe Feisbuc 😉
    Odata la vreo doua luni primesc cate un fren` ricuest de la niste domnitze tarii aratoase, d-alea proaspitii si neprihanite (teoretic) la vreo 20-25 primaveri 😀 Partea interesanta vine din faptu` ca toate fatucilii alea is doar din Chisnau, bai baietule 😀 Si asta in conditiile in care nu am niciun „friend” di pestii Prut, in lista mea feisbuciana, ca sa ma gandesc ca apar si io, asa ca fraieru, prin vro lista gen „pipal iu mei nau” 😀
    Io o sa procedez in felu` urmator: ii scriu lu` conu` George GMT si-i dau lista cu numele de la toate fetilii alea sa ti-o inmeileze lu` matale 😀 Asta pt ca mi-ai marturist candva ca ai o slabiciune pentru „rusoaice” (fie ele in stare solida sau in stare lichida) 😀

    P (lay) S (tation) 1

    Vezi ca toata combinatiunea asta nu-i „pro Bono (Vox)” 😉 Tre` sa-mi trimiti si matale (la o paritate de 3 la 1) o lista cu frantuzoaice dablineze, singure si neajutorate 😀

    P (lay) S (tation) 2

    think twice, act once! 😉 😀

    P (lay) S (tation) 3

    Cheers mate! 🙂

    • Io cred ca cineva nu se prinde ca o fost „cooptat” discret in curentul unionist, sau de fapt ti-am stricat miscarea ca voiai sa-l aduci si pe jupanu’ GSG9 pe calea cea buna 🙂

     • @ Marius Z

      Unire, unire da` sa stiu si eu, pt ca altfel nu ma bag 😀 Nu cre` ca jupanu` GSG9 a uitat vro` clipa de frumusetile patriei 😀 Motivul?? Traieste in IRL iar acolo estetica frumosului are alte proportii geometrice 😀 Unele ceva mai laxe 😀

   • @GSG
    ” Nicusor – The Merciless Stalker 🙂 ”
    Nu , nu sunt . Sunt doar unul din cele 3 milioane de romani care au trebuit sa traga linie vietii de acasa si sa ia totul de la inceput in alta parte ca sa-si castige painea. Si imi piere tot cheful sa mai glumesc .

 8. Intreebare : SAUR ianu asta rezista la 14,5 ZPU ?! Nu de alta da acu fiind prin NATO riscam sa le trimitem prin zone care folosesc ZPU (poa chiar fabricate si in RSR!!!) . Ca „inainte” era de ajuns sa reziste la M2 de 12,7 .

  Si despre fregatele englezesti. Parca nu imi9 vine sa cred ca navele alea sunt chiar de fier vechi (adica cu intretinere normala) nu ar putea sa mai pluteasca excelent inca vreo 40 de ani !!! A ca po0a nu au destul pe ele… Dar loc ptr niste „jucari” noi au?! Daca ai loc uinde sa mointezi niste „jucarele” noi (si banii ptr ele) nu avz de ce nu ar mai fi bvune. Ca daca le dai la ier vechi si ieie niste covetelele „la tabla goala” fara „jucarele” …. de iei poe pere dai pe mere plus diferenta (ca daca vinzi frehatele ca „scrao” la kil si cumperi o corvetica ca obect p0lutitoir d euz miliar iesi in paguba .. Ca kilu de fier vechi e cam iefin) {a da. Curios cum turcalertii cumpra in disperare fioer vechi. Noi de ce nu mai avme nevoie?A da ., Nu mai avem otelarii!!! Asa ca turcaletii cumparara de la noi bampoare vechi, uzine intregi si daca ne hotaram cumpara si ultimu metru liniar de sina ptr calea ferata si ultimu surub ptr sina!!!! Cam aceiasi gandire – dfintai nu am avut mnevoie de otlearii, apoi de idfnustrie , acum pe calea ferata trenu merge cam cui viteza dili9gentei ca nu avem sine da unde o fi laminoru de sina grea de la Calarasi? Cumva topit de turcaleti intors sub forma de bricege turcesti?!)_

  • Saur nu rezista la 14,5, asta fiind si motivul pentru care nu-l vad utilizat in variante APC / IFV ci pentru misiuni in spatele primei linii (platforma artilerie, transport munitie, ambulanta, centru comunicatii, platforma AA).
   Pentru destinatii APC / IFV va fi TBT-ul pe care poti sa-l upgradezi pana la nivelul 4 de protectie.

   In privinta fregatelor, dincolo de posibilitati multiple de dotare, trebuie sa iei in calcul ca baza navala cea mai importanta a piretenilor nostri se afla la doar 300km de Constanta si Mangalia si, daca le vine vreo idee, nu apuci nici macar sa dezlegi paramele de la cheu, nu sa apuci sa iesi cu fregatele in larg.
   Pentru noi solutia optima ar fi 4 corvete mici, pana in 1000 tone, completate cu vedete lansatoare de rachete antinava si vedete antisubmarin, mici, ieftine, multe, usor de inlocuit, usor de camuflat si usor de dublat/triplat cu fake-uri, pentru dezorientarea adversarului.

   • Daca nu rezista la 14,5 atunci ptr ce este facut? Ca sa te jocvi de=a vardistii?!

    • Poti adauga kit-uri de protectie suplimentara…
     Putine transportoare pe roti rezista la 14,5mm… majoritatea in uz astazi sunt STANAG nivel2 sau 3. 4 e maxim, doar pt. cele mai noi: PandurII, Patria AMV, VBCI etc. Spre exemplu LAVIII al SUA are STANAG 4569 level III., ca si Piranha III. Doar PiranhaV are level4. Ototkar Arma are Stanag LEVELII.

     Level 1
     Kinetic Energy 7.62 x 51 NATO Ball (Ball M80) at 30 meters with velocity 833 m/s.[1][2]
     5.56 × 45 NATO Ball (SS109)at 30m wit a velocity of 910 m/s
     5.56 × 45 NATO Ball (M193)at 30m wit a velocity of 930 m/s

     Protection against all three threats must be provided. Grenade and Mine Blast
     Hand grenades, unexploded artillery fragmenting submunitions, and other small anti personnel explosive devices detonated under the vehicle.

     Level 2
     Kinetic Energy
     7.62 x 39 API BZ at 30 meters with 695 m/s[1]
     Grenade and Mine Blast Threat
     6 kg (explosive mass) Blast AT Mine:
     2a – Mine Explosion pressure activated under any wheel or track location.
     2b – Mine Explosion under center.

     Level 3
     Kinetic Energy
     7.62 x 51 AP (WC core) at 30 meters with 930 m/s[1]
     Grenade and Mine Blast Threat
     8 kg (explosive mass) Blast AT Mine:
     3a – Mine Explosion pressure activated under any wheel or track location.
     3b – Mine Explosion under center.

     Level 4
     Kinetic Energy
     14.5x114AP / B32 at 200 meters with 911 m/s[1]
     Artillery
     155 mm High Explosive at 30 m[3]
     Grenade and Mine Blast Threat
     10 kg (explosive mass) Blast AT Mine:
     4a – Mine Explosion pressure activated under any wheel or track location.
     4b – Mine Explosion under center.

     Level 5
     Kinetic Energy
     25 mm APDS-T (M791) or TLB 073 at 500 meters with 1258 m/s[1]
     Artillery
     155 mm High Explosive at 25 m

   • @Eroul
    „daca le vine vreo idee, nu apuci nici macar sa dezlegi paramele de la cheu, nu sa apuci sa iesi cu fregatele in larg.”

    Nu vezi ca nici nu se agita nimeni sa le inarmeze, de ce si-ar consuma cineva rachetele pe troacele alea. Elimina doua tunuri de 76 fara fire control si cateva mitraliere de 12.7 din campul tactic?

    Sujimarinul e si ala tinut special la mal ca sa nu se crispeze rusii.

    Doctrina nostra de aparare e „daca nu amenintam pe nimeni POATE nu ne ataca nimeni”.

    Practic la MN nu contam la nivel operativ, avem doar radarele si SCOMARul, detectie si atat.

    „Pentru noi solutia optima ar fi 4 corvete mici, pana in 1000 tone, completate cu vedete lansatoare de rachete antinava si vedete antisubmarin, mici, ieftine, multe, usor de inlocuit, usor de camuflat si usor de dublat/triplat cu fake-uri, pentru dezorientarea adversarului.”

    Solutii optime are toata lumea, vointa si fondurile cam ‘lipseste’…
    Ce scrii matale acolo ar insemna o marina pregatita de lupta cu cvea sanse de supravietuire.
    Ori ti-am scris mai sus care e doctrina noastra.
    Cu riscul sa enervez, du-te si mai citeste odata ce a scris Flogger pe ultimul topic cu Delfinul, ultimele comentarii, ca egzplica foarte foarte multe…

    Asa ca ce mai visam noi p’acilea, corvete, tancuri, rachete…vise taica…
    Nu se vor gasi fonduri in vecii vecilor…
    Decat poate cand om primi ordine sa se gaseasca fonduri…
    Asta e…

 9. Chiar daca e ceva serios in legatura cu transportorul blindat , vine cam tarziu .
  Avertismentul lui Flogger incepe sa capete contur . Romania e mai izolata decat a fost vreodata .
  ” Cotidianul ” a publicat o fotografie pretinsa a frau Merkel ,pe cand era fraulein , in toata splendoarea sa naturala .
  http://www.cotidianul.ro/o-recunoasteti-226507/
  Cotidianul da de inteles ca Base ar fi incercat santajarea cancelarului cu aceasta fotografie , cu vestita bataie pe umar aceasta dandu-i de inteles Carmaciului ca i se falfaie . Cel putin ceea ce se vede in poza .
  Daca este adevarat ceea ce publica Cotidianul , inseamna ca Frau cancelar o s-o dea inapoi, nu lui Base neaparat, ci Romaniei .
  Dupa ce i-a pus pe jar pe rusi ,pe langa retorica paguboasa strigand in gura mare cum ar fi daca o sa trecem Prutul in opinci si cu tancurile ruginite , acum ne pune bine si cu nemtii .
  Din America , Soros ne iubeste sincer . Prietenul lui , Mr. president Obama nu da nimica pentru gazduirea scutului, spre deosebire de polonezi , si e posibil sa nu dea nici doi bani pe noi .
  Daca as vrea sa distrug o tara, facand-o ” atractiva ” pentru dezmembrare , as distruge intai economia , gonind-i pe nationali prin lume , as distruge spiritualitatea , spre a parea o turma cei ramasi ,apoi as pune tara la cutite cu toata lumea . Exact ceea ce s-a intamplat in Romania .
  Imi doresc mult sa se fi inselat Flogger, dar cred ca amagesc singur .
  Vad ca scadenta se apropie , si noi nu avem nici un prieten .

  • @Nicusor
   „Vad ca scadenta se apropie , si noi nu avem nici un prieten .”

   Relaxeaza-te bre ca eu sunt prietenul matale cel mai bun, te apar eu 🙂

   Acu, vorbind la modul „serios” 🙂 , nu-i chiar asa de usor (probabil nici foarte greu) sa dezmembrezi o tara.

   La noi problema e ca suntem destul de omogeni. In afara de ungurimea izolata din ghinion prin centrul tarii, alte nationalitati conlocuitoare mai insemnate nu prea mai sunt (ardelenii si moldovenii nu se pun 🙂 , ai acceptam totusi ca fiind romanasi de-ai nostri chiar daca au defecte 🙂 )

   Dupa aia destul de pasnici si ingaduitori, nu ca aia de la Benghazi alaku-akbar ia cutzatu-taie-i gatu noi cu drag muncim.

   S-a incercat ceva cu tziganii prin Oltenia pana in 90, dar n-a prea mers, ca astia au fost cu ochiu pa iei si au si spus-o public plus ca alora nu prea le tre tzara ca sunt destule tzari prin Occident de vizitat.

   Dupa aia daca s-au marit efectivele la ceva, alea sunt serviciile de tip ochiu si timpanu’ (salutare ba’eti, o cafeluta, o tigarica? ceva interesant azi pe blog 🙂 ?).

   N-or fi toti politruci numiti pe grade de rudenie si idioti(sa zicem asa macar 60%) dar or mai si romani inteligenti si patrioti cu ochii pe aia de le arde de dezmembrari. Posibil ca aria asta sa fie acoperita.

   Ca suntem izolati, suntem, asa suntem noi mai interesanti 🙂
   Cu asa conducatori nici nu e greu 🙂 Sa latre la rusi de dupa gard, dar s-or fi lamurit si rusii ca asa latra el la toata lumea de s-au saturat si puliticienii si cetatenii lui de el.

   Parca nu poci sa crez’ca e totusi atat de prost incat sa o santajeze pe fatuca aia cu o poza 🙂

   Dupa aia frau merkal a fost din gasca alora care l-a tinut pe berbec la putere, facand presiuni pe berbecii ailalti, carora la final li s-au muiat picioarele…

   • Asta cu poza sunt prostisme tipice ale „presei” din Romania. pai cum putea respectiva poza sa fie folosita la santajarea lui Merkel?! Probabil ca Frau s-a simtit un pic bine cand presa i-a publicat poza, sa vaza poporul german ca a fost si ea candva femeie! 🙂 Era ceva ilegal, imoral in acea poza?! Mie chiar mi-a schimbat parerea in bine despre Frau Cancelar, ca prea este urata si diforma acum, dar bag seama in tinerete era OK.
    Asadar ce santaj, cu ce si pentru ce?! 🙂 😉
    Iar cu izolarea…e mai mult din cauze dambovitene si vine din experienta occidentalilor cu politrucii romani. Nu este izolare ci doar lipsa de incredere. Aduceti-va aminte cate au promis ai nostri din „90 incoace catre Vest si cate au facut… Acu vro doi ani Basescu, revenit de la Washington, vorbea de F-16 noi, ca-l palmuisera aia pe acolo, iar acum cumparam vechituri din Portugalia.
    Le cerem americanilor 24 de F-16C/D, aia naivi se duc in fata Congresului, noi tacem malc, iar cu cateva zile inainte de executarea platii, Boc zice ca n-are bani…
    Nu este vorba de izolare politica, ci de neincredere si poate scarba…

    • George,

     „Acu vro doi ani Basescu, revenit de la Washington, vorbea de F-16 noi, ca-l palmuisera aia pe acolo, iar acum ”
     Daca l-au tinut la putere artificial anul trecut , atunci le place asa cum e .

   • @GSG

    „Acu, vorbind la modul “serios” 🙂 , nu-i chiar asa de usor sa dezmembrezi o tara.” Aici ai lovit-o la radacina : cu Iugoslavia a durat cam 10 ani si mai bine , cu Rromanica vreo 25 .

    ” La noi problema e ca suntem destul de omogeni. ”
    Asa e , nimeni nu o sa ne poata lua „din parti ” , sau pe parti : iunie 1940 Basarabia , august 1940 Ardealul, septembrie 1940 Cadrilaterul .

    ” Dupa aia destul de pasnici si ingaduitori ”
    Cauta cu Google Mihai Cofariu

    ” S-a incercat ceva cu tziganii prin Oltenia pana in 90, dar n-a prea mers, ca astia au fost cu ochiu pa iei si au si spus-o public ”
    1.La faimoasa inmormantare din Craiova , de vreun an sau doi ,interlopii dadeau ordine politailor .
    2,Al de-a spus-o public si-a dat demisia a doua zi .
    3.Eu gandesc ca mai repede stau cu ochiu´ pe noi .

    ” N-or fi toti politruci numiti pe grade de rudenie si idioti ”
    Nu, numai aia de dau ordine . Restul executa .

    ” Parca nu poci sa crez’ca e totusi atat de prost incat sa o santajeze pe fatuca aia cu o poza 🙂 ”
    Nici eu, ziceam ca daca a facut-o a facut-o sa ne puna rau cu ea .

    ” Relaxeaza-te bre ca eu sunt prietenul matale cel mai bun ”
    Insamna ca am fost mintit o viata intreaga : mie mi-au spus ca e cainele 🙂 🙂

   • @Nicusor
    „Aici ai lovit-o la radacina : cu Iugoslavia a durat cam 10 ani si mai bine , cu Rromanica vreo 25 .”

    Iugoslavia a avut ingredientele necesare: adunatura de popoare si populatii care nu vorbeau neaparat acceasi limba si cu religii diferite. Si idiotii de sarbi n-au fost in stare sa gestioneze situatia, cu mitraliera nu rezolvi problemele. Sau ma rog, daca apuci calea asta tre sa-i impusti pe toti, si astialalati nu i-au lasat.

    Vezi ca la Rromanica dureaza de 25 de ani si inca se mai lucra 🙂
    Si dupa aia ce profit mai scot din asta, ca noi suntem ba’eti gigei, le dam tot ce au nevoie fara varsare de sange.

    „Cauta cu Google Mihai Cofariu”
    Stiu cine e Mihai Cofariu. Nu m-am referit fix la unguri, m-a referit la marea masa amorfa.

    „1.La faimoasa inmormantare din Craiova , de vreun an sau doi ,interlopii dadeau ordine politailor .”

    Adeca interlopii dadeau ordine interlopilor cu grade mai mici, fair enough 🙂

    „2,Al de-a spus-o public si-a dat demisia a doua zi .”

    Stiu si asta. Stiu bre tot, am fost informat 🙂
    Probabil stia ce urmeaza si si-a asumat-o, faptul ca a dat-o pe goarna a insemnat ceva.

    „3.Eu gandesc ca mai repede stau cu ochiu´ pe noi .”

    Si pe noi, si pe noi bre 🙂 N-ai observat masina aia albastra care tot parcheaza langa casa matale 🙂 ?

    „Nu, numai aia de dau ordine . Restul executa .”

    La informatii crezca e mai complicat 🙂 , ca sef e greu de controlat subalterni cu niste creiere mai inteligente, ce-or fi numiti politic sunt acolo pe salarii si pe mancat cacat, supt ei sunt aia care conduc operativ si crezca au si oameni buni, ca iesind in afara si cunoscand si alte natii nu mi se pare ca suntem mai prosti decat ei ci dimpotriva 🙂

    „Nici eu, ziceam ca daca a facut-o a facut-o sa ne puna rau cu ea .”
    Dracu stie, ca ala si-a pus puliticenii, romanii, rusii si restul planetei in cap
    Probabil il bate nevasta-sa corespunzator si se defuleaza si el la ce nivel i se permite 🙂 🙂

    „Insamna ca am fost mintit o viata intreaga : mie mi-au spus ca e cainele 🙂 🙂 ”

    Cainele te-o vandut ciobanului ungurean mah 🙂 iti spui eu sigur ca am fost informat 🙂
    Ai ramas numa cu mine 🙂 🙂

    • ” Ai ramas numa cu mine 🙂 🙂 ”
     Doamne -fereste de mai rau 🙂

    • Cainele nu l-a vandut pe cioban, dar spectrul amenintarilor pentru care era pregatit nu includea alti ciobani. Oaia era agentul operativ din teren si pastea in zona ciobanilor sa culeaga informatzii… Deci oricum suspecta ceva.

     Partea bizara e ca multi trag concluzii foarte clare despre o poveste careia nimeni nu ii stie finalul… Raportul agentului informativ versificat nu este complet ceea ce ne duce cu gandul la ideea ca nu a supravietzuit.

  • @ Niusor. Bre si comunistii incercau exact acelasi scenariu manipulativ: suntem izolati, toti au ceva cu noi, se apropie ceva nemiavzaut, vin rusii, martienii, stai aproape si ascultati radiourile…
   Bai Nicusoare nu sunt chiar atat de naiv, desi cateodata nu raspund unor astfel de comentarii. Nu suntem deloc izolati pe motive politice ci doar pe motive de politruci tomberonazi.
   Realitatea este ca nimeni din lume nu mai are incredere in ce ce spun ai nostri si pe cale de consecinta nu-i mai baga nimeni in seama, iar ei, ca sa justifice asta, lanseaza prin presa, sub forma de zvon, ca Romania este izolata…
   Adica cum suntem noi izolati?! Nu avem fluxuri de capital, avem granitele pazite, nu avem acces la tehnologie straina?! Pai aduceti-va aminte ca atunci cand lumea inca ne mai credea seriosi, prin 2006, am avut pe masa oferte care mai de care pentru avioane noi, pentru nave de lupta, pentru rachete anti-nava si AA ultramoderne, nemtii chiar cumparaserea santierul Mangalia sa construiasca acolo alea patru corvete multirol…Germanii si polonezii ne ofertasera cu Delfinul la reparat.
   Asadar nu suntem izolati politic ci doar ca tomberonezii nostri de conducatori sunt tratati asa cum merita: cu curul!
   In rest este bla-bla…

   Este mai usor sa lansezi zvobnuri cu izolare, cu ungurii care-ti fura tara, cu rusii care nus ce dracu ar mai avea si aia de furat, cu Pungesti, cu bagaboante cu tatale goale, etc, etc, pentru ca tii prostimea ocupata si uita la Suleyman, in loc sa te ia de gat sa te intrebe de locuri de munca, de amante, de banii gramada pe care i-ai facut.
   Flogger mi-e simpatic, dar crede-ma nu suntem deloc izolati si nici nu vine Sfarsitu’ Lumii pe capul nostru…
   Ce-are a face „izolarea” cu preturile la achizitile facute de hotii care ne conduc, de coruptia endemica, de incompetenta?! Cu salile de sport construite in sate fara copii, cu terenurile de fotbal pe coasta dealului, cu toaletele, din scoli, de 300 de mii de euro bucata?!Dar este intotdeauna bine sa ai pe cina da vina…

   Este, bineinteles, doar opinia mea!

   • Ai uitat s-o adaugi pe aia cu pistele de schi orientate pe versantul sudic al muntelui 🙂

    Pe scurt:
    http://www.youtube.com/watch?v=XTLoOqEimd8

   • Asa zicea si vaca …. pardon si clasa politica romaneasca (aia care era „elita” distrusa de comunism) in anii 32-39 : „MARII NOSTRIi ALIATI nu vor permite” neuitand sa numere printre MARII NOSTRI si oe italieni (aia cu ce=-o fio fots la Craiova adio cadrrelaer adio Coasta de argint babbcio le mani il Duce!!) si mai facea o Skoda, un Voisin ,, acolo; Pe urma vrepo 20 de ani si-ua zis :” nu ne lasa ei anglo-amercianii”. I-s scos Dej ca asa vrura muschii lui nu aanii!!!
    Acu catova anisori cand erau ceva parale ala Menechineanu , urmas macar prin recasatorirea mane-si cu vechea elita explica cu sufizanta ca nu da el banii pe avioane. La anu cerul patriei va fu un „cer cruat” si „nepoluat” de MIG uri!! Ca nice Falconuri nu avem …

   • Bade George,
    In vara lui 1940 cam toti au avut ceva cu noi . Historia magister vitae, nu ?

    ” Flogger mi-e simpatic, dar crede-ma nu suntem ”
    Nici mie nu-mi place ce spune Flogger , dar se cam implinesc spusele lui .

    ” , in loc sa te ia de gat sa te intrebe de locuri de munca, ”
    Ai vazut reactia lui Ponta la protestele cu Rosia Montana . Jandarmii sa intervina dur .Daca nu poti sa-i prostesti , trage pe ei ca pe fasole . Si eu zic ca asta e inceputul .
    Si noi am iesit din uzina , am protestat impotriva distrugerii ,am blocat drumul , dar nimic . Pana la urma s-a ales praful .

  • Nicusor, ai innebunit? Ai inceput sa pui poze cu Yeti pe un blog serios?

   • Eroule, hai bre ca esti rau 🙂
    Ca n-are blana peste tot 😀

   • @EroulB
    Daca eram bun la cap intram in politica, nu inotam in contra curentului , dezgropand mortii , adica scriind articole ( o data pe an , in ultima vreme ) despre ce am realizat odata , nadajduind ca ” vom fi iarasi ce-am fost ” .

 10. Un pic (doar un pic) off-topic, am vazut ideea pe celalalt site si cred ca ar fi interesanta. Si anume (si mai ales daca Ucraina se asociaza la UE) am putea initia ceva cu ei legat de T-84 Oplot.
  Adica ceva licenta, productie in colaborare etc. Cred ca am iesi mult mai avantajos decat sa luam SH din afara (chiar si Leo-2) si am sari peste perioada de testari a unui tanc autohton nou. Sa nu uitam ca italienii sau francezii colaboreaza cu rusii de ex, asa ca nu vad nicio problema

  Cred ca ar fi destul de ieftina licenta, deasemenea si tancul propriuzis, facut aici. Cu tun de 120 mm si SCF romanesc, poate si ceva blindaj modular de-al nostru daca e mai bun.
  E tancul cel mai bun pentru noi, tanc mediu, mobilitate foarte buna, putere de foc foarte buna, protectie OK, destul de ieftin si fiabil.
  Putem apoi chiar sa-l exportam impreuna cu ucrainienii, la fel cum ar merge si TBT (chiar customizat impreuna cu altii la o adica, dar evident noi sa detinem partea leului si produsul).
  TBT asta, sa fie amfibiu si cu nivel de protectie 4 si la un pret OK ar fi o lovitura si la export (pe langa faptul ca ar fi excelent pentru armata noastra)

  Bineinteles ca visez iara hehe

  • Radu2,
   Aproape de fiecare data cand am scris de blindate, am pomenit si de ucraineni si de produsele lor, de la AGM la Oplot 🙂
   ia uite ce am scris la T-90 MS Tagil:
   http://www.rumaniamilitary.ro/t-90-ms-tagil-ultima-zvacnire-a-t-90#more-21316

   „Astfel noi operam un parc invechit de tancuri cu design de provenienta sovietica fara a avea bani de sisteme echivalente occidentale dar nici vointa politica de a deschide anumite colaborari cu partea ruseasca sau ucraineana, cu care sistemele noastre sunt compatibile.
   Ca si fapt divers, de curand Polonia si-a exprimat interesul de a colabora cu Ucraina pe domeniul armamentului de precizie, pornind de la achizitia de rachete antitanc ucrainene Corsar, iar nu demult s-a vorbit si de colaborari in domeniul blindatelor… Asta este, daca industria romaneasca si statul roman au zero interes pentru astfel de colaborari, Polonia isi cauta partenerii in alta parte.

   din pacate si ei au o problema destul de mare legata de calitate, insa sunt pe linia de plutire ca si industrie…

   Esti sigur ca ai citit „dincolo”?

   • Am citit intr-o postare a cuiva acolo (poate si ea inspirata de undeva, cine stie), nu intr-un articol.
    Scuze ca nu apuc sa citesc tot ce se scrie (fie aici, fie acolo sau aiurea) si ma bucur ca ai avut si tu o asemenea idee mai inainte.

    Si da, daca ar exista interes cred ca am putea face ceva cu ei, mai ieftin si suficient de bun. Daca TBT-ul il putem face singuri si din ce se zice ar fi excelent, legat de tancuri am putea sari peste partea de proiectare si testare si am lua direct licenta. Cred ca e mai apropiat ca baza industriala de ce avem noi, cred ca ar fi destul de ieftin si mai ales destul de bun comparativ cu ce exista azi pe plan mondial (i se pot aduce imbunatatiri oricum, blindaj modular mai bun, SCF mai bun, munitie mai buna etc).

    Eu cred ca ar fi cea mai buna cale de urmat. T-84 e relativ nou si e potrivit pentru teritoriul nostru, e un tanc mediu (sub 50 tone, echipaj de 3 si incarcator automat), mobilitate foarte buna, cat despre calitate, daca l-am face aici nu cred ca ar iesi mai rau ca lucrare comparativ cu TR-85 M1, dar ar fi un produs superior totusi ca si caracteristici

  • Inainte de a demara o colaborare cu ucrainenii trebuie rezolvate cateva detalii gen: drepturile romanilor din Ucraina, clarificarea problemelor de frontiera pe Dunare si la litoral (spuneam acum cateva zile ca si-au mutat balizele de frontiera la cativa metri de digul de nord al bratului Sulina si ne-au inchis iesirea din golful Musura).
   Dupa ce rezolvam aceste probleme, eventual conditionand diverse etape ale apropierii Ucrainei de UE, putem sa abordam, in liniste, multiple posibilitati de colaborare.

  • eu as crede ca e greu sa te asociezi cu Ucraina – in primul rand ca suntem competitori – ei fiind o tara low cost ca si noi sunt principalul rival (si unul care ne bate constant in ultima vreme). In al doilea rand nu prea avem relatii de incredere, dar aici nu se stie niciodata.

   in alta ordine de idei, Automecanica Moreni poate fi un producator si integrator de sisteme mecanice foarte competitiv in Europa si in lume – e mult lucru manual in constructia unui transportor si e greu pentru o firma occidentala sa-l scoata la pret rezonabil pentru ca nu e ca la masinile gen VW unde poti sa faci o linie robotizata – transportoarele nu se comanda in numar destul de mare pentru asa ceva asa ca ramane toata lumea la categoria lucru manual – iar aici diferentele sunt uriase intre 2-3 euro pe ora la romani si 30 euro pe ora de munca specializata la nemti.

   Moreniul ar trebui in mod normal sa devina un fel de Dacia pentru producatorii europeni – acestia sa-si transfere productia in Romania. In realitate nu se intampla asta pentru ca fiecare tara tine cu dintii de slujbe si prefera sa plateasca la suprapret doar ca sa ramana liniile in tara lor. Mai e si o componenta strategica aici – nimeni dintre tarile mari nu vrea sa ramana fara aceasta capabilitate.

   Asa ca Moreni se poate asocia doar daca Romania da o comanda masiva la Rheinmettal sau Iveco, iar aia transfera o parte din comanda in Romania. Se pune insa intrebarea de ce n-ar lua Moreniul comanda de la inceput si sa subcontracteze ceea ce nu poate face el, daca exista asa ceva. Si de ce sa dea Romania de lucru, din saracia ei, la nemti, finlandezi sau altii, platind si preturi foarte mari, in loc sa faca transportoarele in tara, importand numai componentele care au sens.

   In opinia mea, Moreniul ca sa se relanseze atat pe piata interna cat si pe cea externa trebuie sa ia o comanda de la statul roman pentru cateva bucati de Saur 2.

   Daca Romania mai importa din nou transportoare cum a facut in 2007, atunci Moreniul e complet discreditat si devine un atelier de reparatii si montaj de accesorii.

 11. Stiu ca mai e o varianta de T-84 numita Yatagan, iar Oplot are fie un tun de 125 mm fie unul de 120 mm ceea ce inseamna ca ucrainienii sunt destul de disperati sa-l vanda oricui si oriunde, fie celor cu tancuri si munitie sovietica fie unora ce folosesc calibre NATO.

  In rest, tot respectul pentru articole Marius

 12. Romania nu este izolata ..ea joaca dupa cum i se canta…..de ce o fi venit emirul(emisarul) s.u.a. imediat dupa referendum…oare sa ramana cel mai bun cantaret…ceilalti canta si ei …da…poate nu au chiar asa mult talent..

  • Mda… o adevarata facilitate, 3 containere la un loc, cu usi si geamuri decupate 🙂
   Ce investitie nemaivazuta 🙂

   • O trebuit sa vina americanii sa dea bani pentru ca ai nostri nu au fost capabili sa ia niste containere de putrezesc-ruginesc in port sau la vreo dana de cale ferata, sa decupeze niste usi si niste ferestre, sa le duca pe camion pana in poligon si sa le aseze acolo in forma de cladiri, eventual sa le vopseasca, dar asta-i optional 🙁

    Sper ca s-a investit mai mult in echipamentul de monitorizare si evaluare al poligonului!

  • JENGA! http://en.wikipedia.org/wiki/Jenga
   🙂
   Preferatii mei erau cocenii de porumb dupa ce ii razuisem de boabe…

  • aia o darama un dac dala de la exercitii daca se urca intr-o dacie(preferabil 1300)…sau poate il imita deception pe vandame si face spagatu pe doua dacii, si de preferat intra cu tot cu ele in aceasta facilitate

 13. ce nevoie avem de transportoare blindate din moment ce noi luptam in defensiva, nu in ofensiva?mai bine cheltuim banii pe altceva

  • Si infanteria, intr-un razboi modern, cand esti atacat cu artilerie, aviatie, unitati blindate, cum o deplasezi si o sprijini? Cu camioane si carute?

   Chiar si in defensiva, trebuie sa fii capabil sa faci miscari de invaluire, sa te retragi luptand, fara sa lasi elementele blindate si mobile ale inamicului sa te flancheze si depaseasca in retragere! Cum o faci daca n-ai transportoare blindate macar, ca sa nu vorbim de tancuri, artilerie mobila si sisteme AA care sa te acopere ?
   Sau tu concepi ca infanteria in defensiva sa ramana pe loc pana e incercuita, decimata sau capituleaza, gen Stalingrad?

 14. Va fi exact ca in cazul IAR-99:
  – Aven de vanzare transportoare
  -Bun, ce stiu sa faca?
  -Taie lemne, bat si cuie, F.. in C… mai dau si M…
  -Altceva?
  -Pai, plutesc pe apa, pe uscat si in aer.
  -Altceva ?
  -Pai sunt cele mai ieftine si cele mai bune.
  OK, perfect, exact ce avem nevoie. Voi cate aveti in dotare?
  -….Pai,…. 30 de Piranha, da nu pornesc..
  -Multumim, la revedere!

  • da ce ii freaca pe ei grija ce facem noi in tara noastra emiratul unit al marii britanii ar trebui sa isi vada de traba lui, cu tot cu lorzii lui…ii retrage ordiunu domne, daca ar fi dupa mine l-as acuza pe lazlo asta de inalta tradare si i-as da o noua decoratie, de preferat in frunte cu plata pentru respectiva trimisa acasa(ca sa fiu mai precis, ce ne-ar face noua rusii daca ne-ar prinde)

   • Pai pot fi 2 motive:

    1.) Tokes a parte a unui grup de lobby la nivel european pe problema minoritatilor si a regiunilor autonome. Britanicii au si ei ceva probleme in viitorul apropiat cu referendumul din Scotia pt. autonomie extinsa/independenta si o posibila problema cu Irlanda de Nord.

    2.) Daca citesti putin istoria interbelica, dupa 1918 a existat un puternic lobby maghiar de redobandire a Transilvaniei pe filiera britanica, cu bani transferati din Marea Britanie catre grupuri politice din Romania care sa sprijine in prima faza independenta Transilvaniei. Tocmai Iuliu Maniu a fost unul dintre cei care a muscat momeala, cerand renegocierea conditiilor de unire a Transilvaniei cu Romania, mergand pana la miscari de strada. Maniu a fost anglofil si nu a mirosit chestia asta decat cam tarziu, prea tarziu. Toata obstinatia sa din perioada razboiului si dupa aceea a fost pentru a recupera ceva din aceasta pierdere, convins fiind ca Anglia, al carei agent de influenta era, va avea un cuvant de spus in privinta sortii Romaniei dupa 1945. E adevarat, l-a avut, dar abandonand Romania in favoarea Greciei.

    • maniu8 se pare ca avea asa un vis : sa fie voivod al Ardealului si cam atat. Nu a intels prea bine ca dupa 1918 avea de jucat cartea cu sa fie premierul Romaniei Mari. Ce-i drept un timp au trait Ionel si Vintila care aveau sa zic asa protimisis

 15. In sfarsit avem si noi ceva bun si dorit pentru export ! Nu se stie de unde sare iepurele ! Poate ca industria asta va fi cea care va aduce salvarea tarii !

  • vise taica…. va fi o noua incercare nereusita si aceasta colaborare cu englezii…

  • Ehe…. ca sa salvezi tara trebuie sa produci si sa exporti produse noi (adica in plus fata de ce facem acum) de zeci de miliarde de euro pe an. Pentru a face asa ceva ai nevoie la nivelul preturilor noastre de vreo 15 industrii, fiecare cu cate 30-40 de companii, de la mase plastice la cabluri, de la pantofi la lapte praf si de la nave maritime la rachete anti-tanc, de la medicamente la cutii de viteze, etc.

   Doar asta va putea duce tara de la un PIB amarat de doar 140 de miliarde euro la 250-350 unde ar trebui sa fie ca sa aiba si romanii un nivel de trai similar celui din Slovenia, Austria, Italia etc….

   Iar lucrurile astea, sunt imposibile… n-ai cum sa salvezi nimic chiar daca presupunem ca vom produce si poate chiar exporta niste TAB-uri in valoare de maxim cateva sute de milioane de euro in urmatorii 10 ani, aia e zero barat, e ca si cand ai da unui sarac suma de 30 de bani (0,3 lei) pe zi in urmatorii 2 ani, in timp ce el viseaza la vila pe Coasta de Azur 🙂

   Si cum nici productia/exportul asta nu cred ca se va intampla… Eu personal nu cred ca se va mai salva ceva, fiindca nu are cum. Am vazut cum functioneaza economia in Romania (ce se produce, cati lucreaza, ce anume lucreaza, etc) si anul asta am vazut aceleasi lucruri in diverse alte tari. Parerea mea e ca tara va continua sa se scufunde in viitorul previzibil – angajati foarte putini, necalificati, taxe foarte mari, colectare mica, multi asistati social, si colac peste pupaza pana si putinii bani pe care ii au, ii arunca cu nesabuinta. Ciuciu salvare…

   • taica, putini inteleg lucrurile aceste….

    „colac peste pupaza pana si putinii bani pe care ii au, ii arunca cu nesabuinta.”
    asta e rezultatul a 20 de ani de reclame cu mesjaul „cumperi pentru ca meriti!”

  • AM MAI AVUT SI RN 94 SI S-A DUS PE APA SAMBETEI…..

 16. Asa e „bai nemernicule”, cum iti permiti sa iei peste picior tarisoara noastra draga. Incearca si tu mai cu talent, nu „Rromanica”. Baga si tu o Republica Securista Romanica. Sau Republica Centrafricana Romanica. Sau Republica Demonocrata Populista Romulania. Ceva mai poetic. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *