Ucraina ar vrea sa reinceapa fabricare 2S1 Gvozdika

1

Ucraina este in procesul de evaluare a reiceperii productiei de obuziere sovietice calibrul 122mm. Un nou proiect ce se bazeaza pe 2S1 Gvozdika ar urma sa ia nastere la Kharkov Tractor Plant, loc unde s-a produs legendarul obuzier autopropulsat pe vremea sovietelor. Primul prototip a fost gata in 1969, iar produsul de serie a intrat in dotarea Armatei Rosii la inceputul anilor ’70. Prima aparitie publica a fost in 1974 la o parada militara a Armatei Poloneze. 2S1 Gvozdika  a fost produs pana in 1991 si s-a distribuit in cantitati largi, 72 de masini intr-o divizie de tancuri sau 32 per/divizia de infanterie motorizata.

2

3

                                              Proiect de artilerie 122mm in Ucraina

Daca totul merge bine Ucraina va avea in curand un nou sistem de artilerie 122mm. Dar si Romania a fost tentata de potentialul acestui concept realizand cateva prototipuri. Nu ducem lipsa de imaginatie, posibil din lipsa de fonduri proiectul a fost anulat si Gvozdika trecute in rezerva din 2005.

4

                                                     Modelul Romanesc 89, sasiu MLI-84

In clipul de mai jos puteti vedea cum a fost folosit 2S1 Gvozdika impotriva Armatei Ucrainene de catre separatistii pro-rusi.

https://www.youtube.com/watch?v=BEDAhMiAgkc

 

 Defender of Ukraine Day

 

Pe 14 octombrie Ucraina a sarbatorit, in centrul Kievului, Ziua Aparatorului si nu putea sa o faca mai bine decat cu o expozitie de tehnica militara unde au fost prezentate noi tipuri de vehicule militare inclusiv doua noi variante ale tancurilor T-64 Bulat si Oplot-M.

                                                      Oplot-M la expozitie 14/10/15 Kiev

Oplot-M este dezvoltat de KMDB (Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau) linia de productie in serie fiind inaugurata in septembrie 2011, cu ocazia unei comenzi din Thailanda, afacere intermediata de compania de stat Ukrspetzexport care avea in contract un ordin de 49 de tancuri. Acest tip de tanc este un MBT veritabil, conceput sa intercepteze toate tintele terestre, aparate de zbor ce opereaza la altitudine joasa si viteza scazuta. Oplot-M se mai remarca si prin protectie crescuta si mobilitate.

 

La festivitati au fost prezenti mai multi reprezentanti ai companiilor straine de armament ce au interes pe piata ucraineana, dar si presedintele in functie Petro Porosenko.

https://www.youtube.com/watch?v=RpEIW_XsjBI

Citeste si

http://www.rumaniamilitary.ro/industria-militara-ucraineana-o-comoara-tot-mai-mare-ii

NeroFlash

20 de comentarii:

 1. Omg, l-ați reprimit pe nero… Sa nu uiți nero, ca nu uit. Și faptul ca te-ai rugat de mine pe mail sa te primesc la noi dovedește ce fel de caracter ai.

  Nu uit măscările de dinainte. Cum ai putut sa crezi ca am să trec peste ce îmi adresai și am să te primesc la noi?

  De abia aștept să te cunosc… N-ai idee cât de nerăbdător sunt.

 2. te si miri de cat de usor si-au luat-o de la rusnaci.
  suntem in pantaloni scurti si desculti fata de ce pot cazacii astia.

 3. E …. tibn minte ca prin 2002 vedeam un Jder echipat cu un obuzier de 122. Era interesanta… Dar ma rog in 2005 au avut loc unele chimbari,. da?
  Si acu mai avem 122 .. urui tractate!!!!

 4. multi cred ca ar trebui trimisi la „facultate” muuulta vreme, habar nu am avut pana sa citesc pe site-ul asta atatea lucruri interesante despre cum s-au chinuit unii sa faca din „r ahat” bici, si cum au venit altii si au dat cu piciorul…

 5. altzi tampitzi…astia cica se bat cu rusii si se reapuca sa fabrice obuziere autopropulsate sovietice de acum zeci de ani cu calibru … sovietic

  ai nevoie de ajutor ca tzi-au lovit aia nushce fabrica si ai ramas fara munitzie si americancii/ofilita aia germanca/cocosul galic la andropauza nu te pot ajuta ca nu fabrica de 122

  daca tot zici ca ai carmit-o spre vest si inamicu e mare-mare si calare pe tine in est atunci faci ceva cu care te pot ajuta ailaltzi

  adica un 155

  la o adica itzi mai trimit aia munitzie, si nu numai din aia dumb, iti trimit un Excalibur, un BONUS, chestii de precizie, tragi o salva de BONUS peste o coloana blindata si’i bagi la ganduri pe rusi…

  asa tragi niste salve de 122 in peul@ cu satelitu si te’au ocupat aia 🙂

  Oplotul ala cu niste table sudate pe laterale si vascuit artistic e si ala vai muma lui

 6. Scuze de off topic:

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/REPUBLICA+MOLDOVA+GUVERN+MOTIUNE+DE+CENZURA

  Se inrautatesc lucrurile la Chisinau! se pare ca vom avea o alta ‘primavara fierbinte’ in apropierea granitelor noastre! 🙂

 7. Nu decizia lor de a reincepe productia ma nedumereste. In definitiv, daca le livreaza americanii kituri de precizie pentru lovitura de 122mm (ale lor sunt valabile de la 105 la 155mm), isi pot rezolva problemele destul de ieftin.
  Ce ma mira este ca demareaza productia la Harkov.
  Nu inteleg de ce nu si-au relocat industriile de armament din zona aia catre vestul Ucrainei.
  Harkov e foarte aproape de granita, miscari subversive au mai fost si se pot trezi ca pierd zona, cu uzine de armament cu tot, cand le e lumea mai draga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *