Ukrainians ad portas!

Hersonul a cazut!

Cam aceasta este expresia pe care mass-media rusa ar trebui s-o foloseasca cu litere de-o schioapa. Sigur, orasul Herson a “cazut” din perspectiva rusilor, din perspectiva ucrainenilor si a celorlalti oameni normali din lume, orasul a fost eliberat.

Cel mai mare oras ucrainean capturat de rusi, singura capitala regionala, Hersonul a fost ocupat de rusi in primele zile ale razboiului, cand singura brigada ucraineana care apara zona s-a retras, cu intelepciune, fiind sub atacul unor forte ruse net superioare, atat numeric cat si ca nivel de dotare.

Ucrainenii s-au retras, azi au revenit, dar daca retragerea ucraineana a fost logica si de inteles pentru toata lumea, fuga rusilor din Herson este mult mai greu explicabila pentru stiristii Kremlinului.

A doua armata a lumii, a doua super-putere mondiala, Rusia si-a aratat inca o data capabilitatile de tara bananiera, sub-sahariana, o tara a carei armata este efectiv buna doar pentru parade pompoase in Piata Rosie, nicidecum gata de razboi, chiar si cu modesta Ucraina.

Cum explica rusii pierderea Hersonului, greu de prevazut, dar cum explica rusii pierderea acestui oras in rapoartele lor secrete, ei bine, aici lucrurile ar fi foarte interesant de citit.

Armata Rusa s-a dus efectiv de-a rostogolul spre est, cu pierderi de + 100 de mii de morti si raniti grav, adica undeva la +50% din efectivul cu care invazia Ucrainei a inceput. Logistica – ioc, trupe de inlocuire – ioc, rezervisti dupa chipul si asemanarea lui Putin – ioc, generali n-au de unde, si pana la urma ramane doar de vazut unde se va opri aceasta retragere, care nu este nici macar o retragere onorabila (prin lupta, prin actiuni de hartuire a inamicului etc) ci doar retragere in fata unui inamic net superior la absolut toate capitolele care chiar conteaza.

Spera ivanii ca Niprul sa-i apere? Probabil ca Niprul este cel mai de nadejde “mobilizat” in armia ivanilor. N-are bietul rau nici unde sa fuga, nici unde sa se “retraga”, el trebuie sa stea in matca lui, doar ca desi o operatiune de traversare prin lupta a unui rau mare precum Niprul poate deveni un cosmar pentru oricine, nici eliberarea unui oras maricel precum Hersonul nar fi fost floare la ureche.

Ba chiar putem spune ca lupta urbana este net superioara ca intensitate si pierderi posibile fata de o traversare in forta a unui rau. Cu toate acestea rusii au cedat Hersonul, desi il puteau fortifica masiv, astfel incat putem presupune ca nici Niprul nu va fi aparat precum Stalingradul pe vremea lui stalin, macar ca nkvdul si Naganul sunt istorie si doar acolo statea curajul marii armate ruse.

In alta ordine de idei, trupele ucrainene nici nu au nevoie sa forteze Niprul in dreptul orasului Herson ci – daca totul merge bine – unitatile proprii pot “cobora” pe malul stang al raului venind din nord, dinspre Donbas, mai mult decat atat, rusii de pe malul stang al Niprului sunt in pericol mare de incercuire daca frontul Donobas va cadea tot in mana “hainilor” de ucraineni.

Ar mai fi de remarcat ca principala ruta de aprovizionare terestra pentru rusii este calea ferata care vine din Donbas spre sud si care cale ferata se afla deja – in anumite sectoare – sub tirul artileriei ucrainene. Daca Kievul “taie” calea ferata rusii raman in camioanele care nu le au, stiindu-se faptul ca logistica rusa se bazaeza mult mai mult pe transportul pe calea ferata decat pe cel pe sosele cu ajutorul camioanelor. Cand s-au bazat pe camioane am vazut ca au ajuns subiect de bascalie pe frontul din nordul Kievului.

Asadar, inca o enorma rusine pentru armata rusa, nimic de explicat aici decat coruptie, incompetenta, lasitate, lipsa de pregatire a trupelor, un corp de ofiteri de toata jena si, evident, o conducere centrala formata din imbecili, pana la urma lucruri banale si normale in Armata Imperiala Rusa, in Armata Rosie bolsevica si acum in Armata Rusa din zilele noastre. Motivul real al retragerii nu-l vom cunoaste la nivel oficial, dar cel mai probabil ca armata rusa numai are capacitate de lupta si atunci s-au retras.

Recapituland putin, avem:

  • Retragerea din portile Kievului – “un gest de bun-vointa fata de ucraineni”;
  • Bataia luata in Harkov – “regruparea fortelor”;
  • Harson – “redistribuirea fortelor”.

Deocamdata, Rusia tine sub control un procent important din teritoriul estic al Ucrainei dar semnele sunt de rau augur pentru Kremlin, pentru ca nu mai pare a avea nici cu ce si nici cu cine. Astfel inca din “gesturi de bunavointa” in “regrupare” si “redistribuire”rusii dau inapoi si deocamdata nimic nu pare sa-i mai poata opri din marsul lor triumfal spre Rusia natala.

Dar ce vor face cu Crimeea?

Si la sfarsit cateva intrebari care cred eu ca arata mai bine starea armatei ruse, pentru ca o intrebare poate face mai multa lumina decat o explicatie.

  • Unde a fost aviatia rusa? Suhoi 30, Suhoi 35S, dar mai ales suhoi Su 25? De ce rusii nu au obtinut superioritatea aeriana deasupra frontului? De ce aviatia lor nu a fost in stare sa distruga artileria ucraineana? Stinger? Hai sa fim seriosi, racheta sol-aer americana este batraioara si avioanele rusesti ar fi trebuit sa-i faca fata fara mari pierderi, asta daca ar fi avut sisteme de ghidare/detectie performante la bord si armament ghidat sub aripi. Daca insa lansezi bombe chioare si PRND-uri neghidate…
  • Unde este capacitatea artileriei ruse de a lupta la contra-baterie? 2S35 Koalitsiya-SV poate lovi tinte la o distanta de pana la 80km, BM-27 Uragan, poate atinge tinte la +70km, MLRS Tornado S poate lovi tinte, cu rachete ghidate, la +120km. Astfel incat stai si te intrebi cum de au putut ucrainenii sa foloseasca HIMARS si obuziere auto-propulsate fara sa fie imediat distrusi de aviatia sau artileria rusa?
  • Unde este Spețnazul? Specialii rusii au, printre altele, si sarcina de a distruge centre de comanda si comunicatii, linii de aprovizionare, artilerie etc. Unde or fi fost ei in ecuatia acestui razboi? Se zvonea ca erau foarte buni, dar nu prea s-au vazut…
  • La final o alta intrebare: cum de au reusit rusii sa fie batuti in retragere? Ucraina este o tara cu un relief bun pentru lupta cu blindate si atunci nu era relativ simplu ca tancurile rusesti sa impinga in fata, insotite de infanteria de sprijin? NLAW, Javelin etc nu sunt arme secrete, necunoscute de rusi, exista asadar tactici pentru blocarea lor si cea mai usoara metoda este si cea clasica: infanteria de sprijin care sa apere tancurile in fata vanatorilor de tancuri. Am vazut insa de multe ori coloane de tancuri singure luate la ochi de ucraineni. Cum se ajunge la asa ceva?

GeorgeGMT

268 de comentarii:

  1. Prin prostie, incompetenta si nepasare! De sus pana jos Rusia e corupta, Armata Rusa e imaginea in oglinda a societatii si conducatorilor, nimic altceva! O natiune de hoti si betivani au fost de cand se stiu, nu stiu si nu pot mai mult…Cert e faptul ca nimeni in lumea asta nu se mai teme de Rusia. Si aliatii traditionali precum Ungurica sunt dezamagiti, si-au luat mare teapa cu „iubirea” fata de Moskva. Belarusii se tem si ei de”necunoscut” dupa ce Putin se duce. Ideea e sa invatam din greselile Rusiei pe plan economic, politic si militar. Sper sa invatam si sa facem ce trebuie! In primul rand afara cu slugile si agentii de influenta ai Rusiei, gata, ajunge ca mult rau ne-au facut zeci de ani! Altfel…

    72
    • Ei s-au dus că berbecii, că în WW2. Și ucrainenii cunosc bine cum sa contracareze. Rușii s-au bazat pe rapiditatea avansului, ei nu sunt că occidentalii, meticuloși, care înaintează mai încet, dar mai stabil. O excepție a fost în Irak.

      4
    • Asta ar insemna sa-si faca bocceluta si sa plece in bejenie cam 2/ 3 din ”conducatorii iubiti ” ,guvernanti , parlamentari imbuibati si ” prosperii oameni de afaceri ” ,mafioti , oligarhi si alte taratoare bastinase si slughile lor din justitie , media , armata , politie etc …[cam tot ce inseamna FSN plus inca altii alipiti din lacomie ] din Romanica hehehe …Ce coloana faina de ”sinistrati ” ar fi ! Mai ceva ca la defilarile de 23 august

      8
    • Rusia incorporeaza teritorile ucrainiene si pe urma va ataca din nou de sute de ani face acest lucru, restul este gargara Ucraina nu va castiga razboiul cu Rusia este o copilarie fizic nu are cum Rusia are o aramata mai mare decat toate cele 9 state NATO din est cu care are granita Ucraina este o noua Iugoslavie cu diferentele religios-economice si Rusia este bisturiul care va demarca Noua Ucraina in fond se inteleg perfect din Ucraina a in rusa si invers.

      2
  2. De cand a inceput razboiul Rusia nu știe sa lupte cu unitățile combinat. Fiecare unitate lupta de capul ei, cu generalul ei. Aviatia zboară oarbă ( exact cum zice Robi). Piederile sunt f mare si din cauză că rușii se omoară uni pe alții. În dispunerea pe front în prima linie sunt pușcăriașii, iar daca aceștia se retrag sunt împușcați de a doua linie formată din noii recruți iar daca și aceștia se retrag sunt întâmpinați de a 3-a linie formată din soldații mai antrenați. Deci cu asemenea strategie nu e de mirare că nu au nici o victorie.
    Eu zic că ucrainieni în momentul de față pot sa recupereze tot. Obținând astfel independența față de barbari.

    41
  3. Rușii au trăit mereu cu iluzia măreției militare lăsate moștenire de Stalin.
    Și CCCP .
    Doar că de atunci încoace, milităria a devenit mult mai electronică, precizia a crescut enorm și doctrina atacului frontal cu multe pierderi umane și de tehnica, depășită.
    Iar banii necesari pentru toate , o problema.

    Făcând o paralelă între USA și Rusia, cam același număr de efective.
    Diferențele colosale sunt la doctrina, dotare, instrucție și finanțare.
    La milionul de militari , USA cheltuiește anual cam 700 miliarde dolari.
    Rusia mult mai puțin. 80 miliarde. Basca corupția endemică la toate eșaloanele și toate armele .
    Rezultatele sunt diverse și se vede.
    Rusia e clar o dictatura intrata pe panta declinului economic și militar.Financiar nu a fost veci o putere planetara.
    Nici economic. ( O pompa buna pentru gazul metan NU au produs veci. Importau mereu din Germania. Aia înfrântă in războiul mondial. )
    Oricare mare putere în istorie a fost ca atare exclusiv când cumulat era putere economică, financiara și militară.

    De la greci și romani încoace, mereu a fost așa.

    Rușii învață pe pielea lor ce înseamnă pierderea acestor 3 coloane.
    Iar ucrainii le dau lecții.
    Începând cu președintele actor care vizitează inopinat trupele pe front. Sta in lumea reala.
    Fara vizite anunțate și vopsit garduri, schimbat uniformele soldatilor din fata comandantului.
    Putin sta ascuns în bunker , ascultă și ordona in universul lui artificial compus din lingăi, colegi de furt și aroganta.
    Cam așa era și ” iubitul” Nicolae Ceaușescu .
    Ăla ciuruit de Crăciun împreună cu nevasta.
    Și vine un alt crăciun. ??

    40
    • America reprezinta 60/100 din puterea militara a lumi restul de 40/100 restul lumi, totul este un joc in fapt sunt mana in mana este absurd sa ne gandim la un razboi NATO Rusia pentru Ucraina fost teritoriu rusesc de sute de ani abandonati iluzie soarta Ucrainei este de is a de mult timp.

  4. Toate astea, ne spun ca Ucraina trebuie sa continue. Doar cu atentie maxima la planificare si logistica. Si bineinteles, cercetarea/supravegherea ,, armatei” ruse sa fie cat mai aproape posibil de total. Si apoi, actiunile ofensive ( combinate cu cele de diversiune), sa poata fi duse intr-un ritm cat mai rapid. Deci, cum spuneam de la inceput: sa dam sprijin maxim Ucrainei, sprijin care sa fie folosit inteligent si ferm. Iar generalul Iarna, ii va ajuta sigur, pe cei bine pregatiti. Sigur ii ajuta pe cei bine pregatiti. Iar pe cei superficiali, ii ingroapa. Vom vedea asta.
    Deci, ce mai asteptam ? Lectiile facute si inainte !

    18
  5. Salut. Eu ma minunez ca ucraini mai au suflu dupa 2 luni de offensiva, cred ca reusesc sa roteasca trupele pe linia frontului farà probleme, si ma è ceva, tehnica ivaneasca sia aratat limitele.

    15
  6. Capt M (New York).

    Kherson: O retragere militara prin definitie e considerata infrangere. Victorie efemera pentru U––a? Ramane de vazut. Generalul „iarna” mentionat in comentariul anterior nu favorizeaza pe cei fara energie!

    4
  7. io am auzit ceva discutii cum ca pierderile rusesti din ultima perioada sunt in numar mare rezulattul focului friendly fire,
    vorba ceia fereste-ma de prieteni ca de dusmani ma feresc io,

    nu stiu cat de veridice sunt aceste discutii,
    daca ma inteles bine, se prea poate sa mai insel, zic unii ca pierderile ruse din ultimele luni sunt in proportie intre 50-80 % rezultatul loviturile prietenesti trase de aia cu conducerea obosita la moskva,

    nu ca noi am fi mai buni,
    avem noi conducatori nostrii cu expertiza pe la aeroportu Otopeni in 89,
    unii judecati si condamnati, dar cum sa degradezi mandria generalilor nostrii, desi legea prevedea de drept degradrea militara,

    14
    • pai cand trupele lor lupta la contact si cer sprijin de la artileria aia precisa a lor cu eroare de Glonass sau de la aviatia care trage cu nedirijate lobat din cabrare de la mai multi kilometri, oare ce se intampla in afara cazurilor in care nu lovesc nimic? 🙂

      16
  8. Bravo ucrainienilor! Sper ca la anul pe vreme asta sa numai fie picior de rus in tara lor si ei sa urmeze calea democratiei si a Uniunii Europene.

    32
  9. Parerea mea este ca in acest fisco o mare parte de vina o are FSB ul GRU si alte servicii secrete rusesti . Bad Intel.. in primul rand . in al 2 lea rand ajutorul masiv acordat de USA si statele europene in armament modern fara de care Ucraina ar fi fost infranta sau ocupata in cea mai mare parte. Informatiile furnizate de tarile NATO catre Ucraina au facut si ele diferenta
    Concluzia > o armata , nu neaparat foarte mare dar foarte bine antrenata si echipata..
    De luat aminte MAPN , Presedinte etc…bineinteles ca suntem foarte departe de asa ceva

    30
    • Cea mai mare vina si singura este cea a criminalului-sef alias Imparatul tuturor rusilor. Vorba aceea…daca esti prost cind esti copil mic, cind esti mare sau batrin, prostia e la superlativ. De vina sint acum gardienii lui care inca nu-l trimit pe lumea cealalta.

      5
  10. Ha. In cateva luni s a dus dracului toata propaganda servita de 20 de ani. Atat extern cat si intern. Imparatul e gol. Acum o ard fantezist… doresc sa minimalizeze conflictul international, ba ca nu si au folosit intreaga forta, ba ca sunt umanitari, ba ca se lupta cu tot NATO – sunt in faza de negare:)). Armele occidentale si au dovedit superioritatea, armata rusa e praf (fata de ce sustineau si nu doar), economia o sa fie pe butuci. Toata realitatea tesuta cu atentie timp de ani de zile si multe mituri rusesti se sparg precum bulele de sapun. Sa vedem care e deznodamantul. Sper ca Putinel face spume la gura.

    31
    • Si ar mai trebui adaugat ca, cu cat se prelungeste acest razboi, cu atat mai nasol o sa fie pentru rusi. Practic tot vestul furnizeaza armament, munitie, generatoare, $$$ pe cand rusia ii singura cu n korea si iran, economia bazata pe export petrol si gaz ii foarte aproape de colaps, exod de elite, tineret…maro situatia la ivan.

      24
  11. Din pacate, vad ca sunt din ce in ce mai multe semnale ca se incearca impingerea Ucrainei spre negocieri.

    6
    • „Din pacate, vad ca sunt din ce in ce mai multe semnale ca se incearca impingerea Ucrainei spre negocieri.”

      Chestiunea cu fortarea Ucrainei spre negociere a fost demontata de aproximativ o saptamana. Pe scurt: nu este nimic adevarat.

      Au dezmintit si SUA si Germania prin Scholz si EU.

      Si ucrainienii au punctat extrem de clar treaba asta, e de ajuns sa te uiti la oficialii lor ce au declarat. Nu mai are rost sa citez aici.

      @Sebi: nu mai dezimforma aiurea ! Informeaza-te inainte sa deschizi gura.

      16
    • Americanii au dat de înțeles lui Zelenski sa se declare deschis la negocieri , ca sa nu existe riscul ca unele tari occidentale sa nu mai susțină Ucraina , pe motiv ca Ucraina vrea război , nu vrea pace cu Rusia … cât e adevărat , nu știm , dar Zelenski și-a cam temperat discursul legat de a nu negocia cu Rusia …
      Situația pare cam așa – Ucraina nu câștiga mare lucru dacă nu își recuperează teritoriile ocupate , Rusia nu câștiga mare lucru dacă nu reușește schimbarea conducerii Ucrainei , SUA nu câștiga mare lucru dacă nu reușește blocarea Rusiei înspre Vest – adică Rusia, indiferent ce pace se lasa peste zona de conflict , va încerca din nou in viitor ce a încercat anul acesta – sa readucă Ucraina in sfera de influența rusească …

      13
    • Și ce e rău în asta? Se termina razboiul

  12. Un an ce incepuse dramatic se va incheia glorios pentru noi. Daca EU sta bine si trece peste iarna fara probleme majore, e gata.
    Cel mai frumos se aude scheunatul pro-rusilor si anti-occidentalilor mioritici si europeni care vad cu ochii in lacrimi cum visul lor se darama pe veci in mainile unor salbatici si a unei armate demne de tari precum Belarus sau Tajikistan, nicidecum demna macar de o putere regionala.

    Si acum intrebarea, inafara de WW2 si serialul cu Napoleon, unde muscalii au „castigat” facand parte dintr-o coalitie mondiala (asta in repriza 2 ca in prima au luat umilinta grav, vezi fuga lui Kutuzov si asediul Kievului si Hersonului de catre fascisti) ce alte razboaie au mai castigat pe barba lor? De 300 de ani dau dovada de incompetenta, coruptie si prostie de la ultimul taran pana la cel mai mare general.

    45
  13. Mixul englezesc se varsà si în latinà.
    De ce sà nu spui Ucrainorum ad portas

    Pe de altà parte, ad, în context, înseamnà „spre”.

    În cazul de fatà ar fi fost Ucrainorum post portas, cà trecuserà portile. Dar nu mai sunà ca istoria lui Hanibal.

    A fost minutul cultural oferit de profesorul MirceaS 🙂

    26
    • ante portas

      9
      • Fix ca la @Sibiu … cunoscătorii se detașează din mulțime !

        • De fapt ambele expresii exista, cea cu ad portas ii apartine lui Cicero iar expresia cu Hannibal ante portas ii apartine lui Titus Livius, ultima avand legatura nu cu Roma ci cu un alt oras roman asediat de Hannibal in Italia.

          3
    • „Ucrainorum”? :)) mi se pare cam pedant sa latinizezi cuvinte care nu existau atunci. Rolul pildelor/proverbelor din latina este sa fie folosite azi, in limbile de astazi, cu grafia de azi, nu sa incerci sa introduci in latina clasica cuvinte noi precum „ucrainorum”, ca de aia ii zice limba moarta

      Pe de alta parte, Hannibal n-a ajuns niciodata la portile Romei, se intelege ca era in apropiere prin expresia asta, folosita pentru a inspira frica.

      Asa si aici, ucrainenii au posibilitatea sa ameninte teritoriul rusesc

      10
      • Las ca nici Hungarorum nu exista la originile latinei.

        17
        • mmm, acolo era inca folosita ca limba de cancelarie si liturgica

          4
          • Tot aia este. Hungarorum, valachorum, crezi ca latinii daca mai existau in forma originala ar fi folosit alta denumire?

            2
          • Latina nu este moartà, este limbà oficialà a Vaticanului si limba oficialà a bisericii catolice (chiar si în afarà de liturghie).
            Sunt multe cuvinte latine „inventate” dupà càderea imperiului roman de apus.

            • Curios, la Bărăția in București preoții vorbeau între ei românește. La fel că la Paris la Notre Dame. Se pare că nu știau că tre sa vorbească în latină. Altfel, latină e utilă doar traducătorilor de manuscrise. Am făcut latină, ce folosește e să înțelegi expresii cogito, ad Astra, de-astea. E mai mult o limba pt inițiați, o limba a simbolurilor.

      • de ce dracu am folosi un genitiv cand sintaxa cere un nominativ?! doar ca sa parem interesanti ca „stim” latina?! ?

        4
  14. Cătălin Cojocaru

    E greu de spus cum se va termina, dar e destul de clar că totul s-a tranșat în primele două zile, în bătălia de la Hostomel. Acolo cineva a raportat că a fost cucerit aeroportul, au trimis avioanele Il 76 cu trupe speciale pe care ucrainienii le-au doborât. Trupele alea chiar sunt de neînlocuit. Și a mai fost imediat după ambuscada de la Bucea, unde au lichidat în câteva ore tot ce avea Rusia mai bun în trupe mecanizate. Au găsit în epavele mașinilor uniformele de paradă pe care trebuia să le poarte în marea defilare de la Kiev, care să sărbătorească reîntoarcerea Ucrainei la patria mamă.Este aproape o memă sociologică tendința armatei rusești de a se descompune în momentul în care ceva îi zdruncină mentalul. Că ne vine în minte cum naviga flota rusă peste Oceanul Indian în drum spre Japonia-un cuirasat mânăstire, un cuirasat grădină zoologică, un cuirasat talcioc, un cuirasat bordel…Japonezii s-au uitat pe niște tabele de tragere și au ordonat foc, nu trebuia să fii un geniu ca să îi dai la fund. Acuma sincer, ce așteptări poți să ai de la o cultură în care în momentul în care îți iei o mașină nouă, primul lucru pe care-l faci este să-i tai centurile? Gopnik+ Doomer= moarte sigură.

    37
    • Aeroportul Hostomel fusese ocupat la momentul respectiv de trupe speciale ruse , doar ca cineva a informat pe ucrainieni ca au decolat vreo 300 de VDV înspre Hostomel , astfel ca avionul a fost doborât …
      Pare-se ca măcar la nivel central , Ucraina și-a păstrat sângele rece in acele momente dificile , extrem de dificile …

      14
      • „cineva a informat pe ucrainieni”= imi aduc aminte, cred ca s-a postat si pe aici mesajul de pe tweeter cu arodromul si cate IL-uri erau in zbor spre Kiev.
        Au mintit atat se tare incat s-au mintit intre ei, problema a fost ca aviatia ucrainiana era intacta. Restul a fost rezolvat de un Su 27.

        9
    • Unde au doborît Il-76? Că pînă acum nu am văzut o epavă și nici nu știu să fie vreuna contabilizată.
      Și timp să găsească epava au avut ucrainenii mai bine de jumătate de an.

      2
  15. Punctul de cotitura in acest razboi a fost scufundarea cuirasatului Moskva. Inainte de asta, toata lumea specula ca rusii au trimis in Ukr. numai fortele militare de parada, fara sa antreneze in conflict adevarata armata rusa, sperand intr-o victorie totala in 2 saptamani fara prea multa lupta iar occidentul se cam temea sa sprijine militar efortul ucrainean, preferand sa „lupte” prin sanctiuni.

    Dupa ce s-a scufundat Moskva, s-a vazut ca, de fapt, tehnica militara ruseasca e construita pe principii invechite, din WW2, astfel incat, incet-incet, au aparut armele occidentale moderne, de la drone, la obuziere, care au schimbat regulile jocului. Nici macar perspectiva nucleara nu mai sperie pe nimeni.

    10
    • @Cătălin Cojocaru&@Doru, omiteti ca acest conflict a inceput de prin anii 2000 (revolutiia portocalie) si a intrat in zona „calda” inca din 2014.
      Punctul de cotitura a fost intre 2014 si 2022, poporul ucrainian s-a mobilizat si nu a cedat propagandei rusesti, nu au ales conduceri si partide proruse. In paralel armata ucrainiana s-a reinventat de la o armata sovietica a anilor ’60 la o clona a armatei engleze din 2022.
      Ce este acolo nu sufera comparatie, se lupta o armata nationala puternic sustinuta moral de populatie si material de aliatii occidentali VS resturile armatei profesioniste ruse completata cu recruti si parnaiasi mercenari, echipati cu resturile armatei sovietice si ceva importuri de la persi si nord coreeni.

      33
      • @ADR: Sprijinul militar esential al US si NATO, adica HIMARS, obuziere grele, pe langa Bayraktare, Javeline si Nlaw a venit DUPA momentul scufundarii Moskva. Asta pentru ca si-au dat seama ca rusii lupta dupa standarde sovietice, depasite, decrepite.

        Fara acest sprijin, cu tot eroismul, cu toata pregatirea armatei ce a urmat dupa 2014, cu tot sprijinul populatiei, Ucraina ar fi devenit provincie ruseasca denazificata.
        Occidentul a fost cel care a intors balanta puterii in plan militar.
        Asistam la un razboi-proxi intre Federatia Rusa si Occident, dat pe teritoriul ucrainean.

        14
      • Asta cu armata ucraineana s-a reinventat este putin trasa de par. Au reinventat-o instructorii americani britanici si canadieni dupa Ilovaisk si Debalteve. Conteaza foarte mult insa spiritul de lupta al ucrainenilor, il au din plin.

        13
        • Ei fac de multă vreme exerciții cu armate NATO. Rezerviștii însă nu au făcut.

        • sa stii ca atunci cand un copil reuseste in viata prin asimilarea de cunostinte este meritul lui 90% si al profesorilor 10%.
          Ucrainienii au avut vointa sa invete si sa se pregateasca, asa daca vrei sa o iei au niste vecini la sud cu aceeasi profesori dar de care nu se lipeste mai nimic, simuleaza, toaca banii si asteapta sa le faca altii temele.
          PS. Poate ca sunt subiectiv acum, dar am vazut in scurta mea armata de la inceput de 2000 un cadru militar care o zi intreaga a pictat un tabel pentru FAZ pe o coala A4. Si cam cu asta se ocupa, evident ca arunci cand tehnica a fost scoasa la aplicatii peste jumatate a ramas pe drum din varii motive dar toate din cauza proastei (inexistentei) intretineri minore gen scos apa din instalatia pneumatica, gresaje sau curatat rezervoarele de combustibil care faceau supect de mult „condens”. Si erau echipamente bune, aproape noi.
          Nu stiu de ce dar am o banuiala ca si azi e tot asa si ca nici mama americanului sau francezului nu schimba ceva.

          5
  16. Mache love,not var.Pretul Nataselor se va pabusi la bursa femeilor,deci sa nu fim tristi.

    Ucrainenii sunt tot rusi,deci daca ne apucam sa-i consideram retarzi genetic si cultural pe unii,o dam in disnonanta cognitiva.
    Rusii au ocazia sa puna punct aventurii lor,doar ca meciul intern e probabil la maxim de cateva saptamani.Momentan se impart ghionturi sa se vada cine e noul tatuc si cat de lina sau brutala sa fie aterizarea actualei gasti de la putere.
    Gasca lui Kadyrov&Prigojin pare ca ar fi pe cai mari si e posibil sa fie asta planul lui Vova de a nu fi linsat,ca handralaii astia sa ia fraiele (si sa nu-i dea teapa).Vezi Doamne,sa executi dezertorii cu un baros in cap e semn de competenta in ochii unor muscali,deci Wagner si Prigojin sunt de votat.

    Ce va urmari factiunea mai larga a securistilor e ca fix adversarii lor(aia 2 de mai sus) sa nu ajunga sa imparta prajitura,implicit e posibil ca Vova si securistii sa nu mai fie cei mai buni pretini.Mai ales daca stau sa ma gandesc cum Vova la umilit public pe Nariskin chiar inainte de razboi,iar securistii care au zis ceva de Niet Voinie amu sunt dublu ofticati.

    Armata pare ca o va fura indiferent cum si ce(la drept vorbind,ii numeri pe degete pe aia care sunt comptenti la ceva),dar mai exista o factiune cu potential de competenta militara,anume factiunea patriotilor rusi bip-uiti de Vova inainte de razboi si in timp de razboi.Care au format unitatile mai rasarite de voluntari si care la o adica nu ar avea chef sa se sparga statul,nici sa ajunga niste borfasi la putere.Securistii(sau o parte din ei) e posibil sa mizeze pe astia ,pt ca daca ajunge alde Kadyrov PM Rusiei,primii epurati vor fi aia ”care au dat informatii eronate”.

    Problema alora mai luminati de la ei ar trebui sa fie cum sa nu se sparga actuala Rusie si cum sa fie reformat si umanizat actualul aparat birocratic,pt ca daca nu apare un minim de onestitate si competenta,miscarile de eliberare vor creste ca ciupercile.

    Mijlocul principal de lupta politica va fi acuza ca tabara rivala e vinovata de pierderea razboiului.Iar esecul va fi nitel letal,lucru probabil inteles de ambele gasti,lucru ce favorizeaza utilizarea armelor.

    Mai exista un curs de actiune,anume ca Vova sa dea cu Bomba.Lucru nedorit de factiunea securisto-patriotica,din cel putin 3 motive-a.Ucraina ar fi pierduta fara vreo sansa de reconciliere b.Sansele ca Rusia sa o beleasca maxim cresc si c.Daca ii iese pasenta lui Vova,asta va trebui sa arate pe cineva cu degetul pt ca e totusi un dezastru,rezulta ca o belesc direct si personal.

    Deci subsidiar meciului principal(pt care exista oarece indicii vizibile) ar trebui sa mai fie un meci pt controlul RVSN,iar aici sefimea armatei probabil ca isi joaca si capul si pensia(iar pt asta nu vad nici un fel de indiciu inca).

    19
    • Problema alora mai luminati de la ei ar trebui sa fie cum sa nu se sparga actuala Rusie si nu doar de la ei!!!!
      Nu de lata dar ce te faci cu Dragonul Celest cvare ar avea unele motive in zona Amur …. si daca isi face mana grebal si ia juma din Sibir .. oilio !!! Auuuuuuuuuu!! Petrol, gaze , diamante (ptr sape de forat) si naiba mai stie ce e pe acolo „ce-am gasit al meu sa fie!!!”
      SIberia = 13.100.000 km2 populati de 37,3 milioane, adica ceva mia putin de 3 insi pe kmp.Sazicf asa iti permiti sa fii general .. sa ii bagi in „rezervatii” gen pesniune sa le dai haleala, ceai si votca sa leiasa si pe nas ca ai avea de unde (petrol, gaze, diamente, nspe alte minereuri ) Sa nu maizicca daca se mai incllzseste si se dezgtheata si pasaju de Nord .. aoliooooooooo!!!! ‘Noroc” ca in China mai sunt nisteregiuni inapoiate care o duc rau .. asa ca ia putea momi vreo 100 de milioane sa se duca in Npord la munca grea si salarii babane …

      Giniti voi marginea ? se smotoceste Ursu si castiga Dragonu’! Si Eagle cam ramane cu pliscu gol ?

      6
    • Au termobatice, au dat cu ele deja. Cred că e Red line. Nu dau cu nukes, că atunci retrogradam toți în 1945

      1
  17. Treaba este destul de simpla si urmeaza pasii logici ai razboiului cumpatat, purtat ca la carte de ucraineni, asa cum i-au invatat strategii americani. Anume, sa ii toace marunt pe rusi pana ce acestia vor pica precum mustele, din toate punctele de vedere. Dupa Dombas urmeaza Krimeea, iar acolo sa te tii…..nu de alta, dar rusii or sa fie impinsi in Marea Neagra ce le va fi casa pentru viitoarele povesti cu eroi din folclorul polular ucrainean. Atunci va fi risc de destramare a imperiului rus, dar soartaii va aduce in granitele lor naturale lasate de cel de sus, atunci cand le-a dat locul lor in lume!!!

    Si tot atunci cred ca o sa fie si sfarsitul lui Putin, odata ce va pierde razboiul din Ucraina si va ajunge razboiul in Rusia. Belgord o sa fie primul oras pierdut de rusi, in incercarea ucrainenilor de a isi crea un avantaj tactic la negocierile de pace. Merita sa negociezi cu arma pe masa cu rusii, ei de bataie stiu cel mai bine……..nu de alta, dar sunt invatati. Vorba aia…bataie au mai luat! 🙂

    O zona demilitarizata la granita cu Rusia(de partea rusa) iti da asigurari de securitate mai concrete, poate cu ceva trupe ONU care sa le inlocuiasca pe cele ucrainene in retragere. Putin va stii ca urmeaza sfarsitul lui, astfel ca va ordona atacul nuclear, dar nu va face altceva decat sa aibe soarta tarului din 1917, combinata, probabil, cu cea a lui Stalin, atunci cand a fost efectiv lasat sa moara cu zile, caci nimeni nu il mai dorea. Si vorba aia…sunt multi experti in caiuri la Kremlin! 🙂

    8
    • Nu cred ca Ucraina va dori sau va fi lasata sa intre pe teritoriul Rusiei. In momentul ala Rusia ar avea „dreptul” sa foloseasca armele nucleare, si nimeni nu vrea asta

      6
      • In teorie este corect ce spui tu, insa nu uita ca acelasi lucrul asta a fost valabil si la destramarea URSS si, mai cu seama, in anul de grazie 1918, atunci cand multe natii s-au rupt de imperiul tarist, inclusiv romanii supusi dominatiei tariste. Atunci ei s-au unit cu tara, fapt ce in teorie trebuie sa determine un atac sovietic asupra tanarului stat unionist roman, insa nu au facut-o pana in 1940 deoarece au fost foarte slabi. Iar ei au stiut asta. Se vor destrama in momentul in care vor pierde razboiul, atunci totul este posibil.

        Da, in teorie vor declansa un atac nuclear, dar oare il vor executa militarii dupa ordinul lui Putin, sau il pun pe rug si cer eu pace apoi?! Atunci fiecare metru din teritoriul inamic conteaza al dracului de mult la negocierile de pace din viitor.

        PS Vor avea nevoie de 30- 50 de ani pentru a se reface, dar de rusi tot nu scapam ca de raie, vor revenii precum in 1940 sa terorizeze lumea, inclusiv Ucraina.

        6
  18. Capitolul subestimat de ruși a fost capacitatea de obtinere si volumul de informatii furnizat de serviciile de cercetare NATO asupra țintelor rusești din regiune.
    Capitolul supraestimat fatal au fost informatiile privind sprijinul prorus in rândul serviciilor de informații, armatei si populatiei ucrainiene. Probabil 80-90 % din informatiile de acest tip ajunse la Kremlin erau intoxicări.
    Ceea ce nu au luat rușii in seamă a fost faptul că UA și-a dorit acest război „de independență” și după 2014 s-a pregătit disimulat pentru asta.
    Iar Politic, Putin nu se aștepta ca greii UE să sprijine politica americană in regiune. Probabil, cu o doamnă Merkel situatia era putin mai bună pentru ruși.

    20
    • Bravo, esti singurul care ai inteles si ai scris chintesenta acestui razboi..rusii au fost atrasi in acest razboi, au fost cititi milimetric, descusuti, intoxicati, verificati…americanii si ucrainienii au stiut totul despre ei..de prin 2014 tot s-au facut planuri si planuri de aparare si atac.. restul a fost antrenament si razbunare..nimic nu face mai mult decat ura adunata in ani…

      1
  19. sincer, fata de carentele grave de logistica, moralul prabusit si lipsa unui obiectiv clar, ma astept ca iarna asta sa fie foarte grea pentru rusi.Nu m-ar surprinde ca in primavara, soldatii rusi sa zica: gata nu mai suport.S-ar putea sa asistam la ceva in genul haosului din 1917-1918 in armata rusa.Daca asa stau lucrurile poate ajutam RM sa rezolve problema cu Transnistria.

    15
  20. Eu as zice ca cea mai mare minune este faptul ca Rusia a ajuns sa imprite arme din Persia. Si nu sabii sau cutite „de Damasc” …

    Asta da contraperformanta !!!

    (iN Rusia industria inseamna in primul rand armament. Arsenalul de la Tula incepe cu nitel inainte de Petru I cel Mare… Elisabeta face si ea vreo alte 2 …si se fac late si alte pana in anii 60 …)

    7
  21. Daca tot intrebi cum e cu tancurile in Ucraina se pare ca generalii rusi de azi au pierdut „know how-ul” operatiilor cu tancuri pe care-l aveau inaintasii din era Jukov. Lumea nu mai stie cum. Nu-i prima data in istorie.

    4
    • De parca Jukov era mare general…

      31
      • Jukov era un bou sinistru,dar altii mai stiau meserie.Vasilevski ,Rokosovski,Bagramean,Vatutin primi inter pares.

        Nu e vb numai de tancuri.Armata rusa nu a fost vreodata vreo lumina a tacticii,dar nu mai stiu sa faca operatii(care e alta mancare de peste),lucru oarecum patentat de ei.Si nu mai stiu la un nivel de ala elementar,gen sa deseneze sageti corect pe o harta.

        24
        • Cu Napoleon au fost. Cu ajutorul generalului iarna, au intrat în Paris.

          2
        • Insistati sa vedeti valoare acolo unde nu este. Sagetile desenate corect pe harta au functionat doar in contextul cantitatii ca o calitate in sine si cu ignorarea completa a contextului.
          Solutia catedrei functioneaza doar in conditii de laborator. Nu exista stiinta militara, exista arta razboiului. Nu exista scheme/sageti, exista critical thinking in cadrul celor doua processe: MDMP, respectiv pe timpul decision making during execution process. Nu exista solutia catedrei, exista doar un plan care sa asigure intrarea, pe cat posibil organizat, in lupta. Inamicul este un sistem complex si adaptiv, care are propria vointa si propriile obiective.
          Nu este ceva personal, combat doar ideas.

          12
          • Noi in Ro avem 5 scoli de unde am invatat

            1
          • Bro,e complet irelevant ce credem noi,e vb ca ei nu-si respecta propriile idei.Si sa nu-mi zici ca tu nu desenezi pe harta.

            Iar asta cu nu exista decat MDMP,is curios ce ar spune Foch,O’Connor sau Giap.Pt ca pun mana in foc ca alde Guderian sau Balck ar da cu flit.MDMP e doar un mod de a pune problema.Nu cel mai bun.

            Ti-am mai zis,sufar de sindromul multiplelor personalitati 🙂 .Una din ele incearca sa inteleaga cum ar trebui sa actioneze un sovietic intr-o situatie,fara ca asta sa insemne ca is sovietic.

            Iar aia cu ”doar cantitatea” a castigat razboiul e o idee fumata de minim 30 de ani.Da,sovieticii au fost superiori numeric Axei,dar la fel s-a pus problema si in Vest.Iar germanii au avut destule victorii defensive ca sa anuleze ideea ca sovieticii au fost complet varza.Pur si simplu,daca erau,nemtii nu aveau de facut decat sa repete Rjev de 15 ori si URSS era eliminata.

            Si iete aici erezie.Exista si arta razboiului si stiinta militara.Cand pui niste formule matematice la lucru si iti iese corect 85%,e o chestie care ar trebui sa dea de gandit.

            Cum e cu arta(credem ca) stim amandoi.Si iete aci niste lucru de gandit.Ca sa fii in aia 15%,care au castigat cand alti 85% au pierdut,trebe sa amplifici haosul ce rezulta natural in urma frictiunii.Si sa te bucuri de el.Amu,asta e arta.

            9
            • Imi pare ca am reinceput un dialog al surzilor.

              Ziua mea devine mai usoara cand ceilalti fac deliberate planning si crisis response planning dupa coordonatele date de dumneavoastra. Mai mentionez doar ca toate produsele mele au fost complet diferite, nici macar similare.
              Bol.

              2
              • Totul se invarte in jurul lantului de comanda.
                Daca sunt prea multi pe lantul de comanda devine o birocratie. Cativa cu independenta in actiune si capabili sa ia rapid decizii. Daca lantul de comanda e prea „gras” ajung sa filozofeze cu linii pe harta si sa imparta responsabilitati.

                Daca linia pe harta e nepractica(si de obicei e) trebuie decis pe loc nu sa dea radio inapoi si sa astepte decizii luminate cu lanterna de la breloc. Iar liderii astia capabili de initiativa personala, exercise good thinking si rapid decision making se formeaza in ani buni si cu cultura organizationala.

                „exista doar un plan care sa asigure intrarea, pe cat posibil organizat, in lupta.”

                Nici macar asta de multe ori. Stiu ca e populara vorba aia cu nu exista plan care sa fi supravietuit contactului cu inamicul eu as zice ca nu exista plan care sa fi supravietuit punct.
                Pana si la operatiuni simple unde nici nu apare inamicul se intampla ceva.

                1
                • In lumea mea nu sunt doar cativa in lantul de comanda. Aceasta abordare (cu cativa capabili) imi pare oarecum sovietica.
                  In lumea mea ne bazam pe procese, ne bazam pe conditii si efecte, ne bazam pe CCIR si DSM, ne bazam pe staff sa inteleaga intentia comandantului si ne mai bazam pe comandantul de la contact sa faca recomandari.

                  4
                  • „In lumea mea nu sunt doar cativa in lantul de comanda. Aceasta abordare (cu cativa capabili) imi pare oarecum sovietica.”

                    Poate nu m-am exprimat bine. Hai sa o mai zic odata in engleza.

                    Slender Staff. A smaller staff has better order generation speed.
                    Usualy you have staff for planning and execution as you go into execution some of them just sit around doing nothing. Also there are some redundancies.
                    Not every level of operations need medical personel, public afairs officer etc.

                    Plenty of NATO armies have an over-fat staff. It’s a trend and i’m sure you know of it.

                    Nu putem sa vorbim doar de ordine si reactii in timpul unui contact si a unei batalii, armata e un animal organic si in timpul miscarii si a manevrei. Unde totul e ingreunat de oameni, logistica si viteza cu care se iau decizii si sunt puse in practica.
                    In plus anumite functii la anumite nivele sunt inutile.

                    Si mai e o problema pe care am atins-o si vreau sa o mai subliniez odata. Responsabilitatile trebuiesc clar trasate si trebuie sa vina la pachet cu capabilitatea de a putea lua decizii. Prea multe situatii unde se paseaza responsabilitatea la prea multi insi care se fastacesc in momentele importante si nu e nimeni sa preia initiativa.
                    Uneori inteleg ca e greu mai ales cand ai Aviation command, Logistic Command, Ground Command etc. sa ii tragi pe toti dupa tine.

                    Sunt anumite functii care sunt necesare pentru perioade foarte scurte si poti sa iei personal de la subunitatile de sub tine temporar pentru a indeplini acele roluri. EX: task force-uri temporare.

                    La ce timpi de reactie sunt necesari azi chiar e nevoie de o restructurare. Care ar fi solutia ? Nu stiu sincer, am auzit lucruri bune despre US Marines MEU dar nu stiu cat se aplica peste tot. Oricum e un subiect care ma depaseste dar vad ca sunt niste frictiuni si intarzieri si balbaieli care n-ar trebui sa fie.

                    Doar o opinie. Sper ca n-a iesit o ciorba prea mare si se intelege ce vreau sa zic.

                    4
                    • Trebuie sa admit ca in engleza suna clar. Acestia sunt my 2 cents: e o chestiile complexa echilibrarea aceasta a small enough, yet still efficient. O serie de factori ar tb avuti in vedere, as aminti doar ca knowledge and skills nu sunt uniform si in mod constant distribuite – sau, desi purtam aceleasi grade, cunoasterea si skillurile nu sunt la acelasi nivel si intensitate (suntem diferiti desi aratam la fel). In plus, exista miscarea personalului care nu e doar in sus, mai este si spre exterior. Eu unul as opta pentru more than enough, intrucat o oarecare redundanta imi permite o tranzitie usoara in cadrul WFF (nou sositul are un coach si intra intr-un sistem care nu depinde doar de el in cazul in care o screw up).
                      In privinta celor care la un moment dat just sit around, as spune ca atat partea de planificare cat si cea a executiei operatiei au varfuri de activitate, dar si lows. Inteleg ca poate fi frustrant pe timpul exercitiilor, dar trebuie avut in vedere ca, in lupta vointelor, vorbim de maratoane si nu de sprinturi. In plus, unii indivizi sunt gifted pentru planning de la mama natura, in timp ce altii sunt mai orientati catre operatii.
                      Over-fat nu stiu, poate. As inclina catre a evidentia faptul ca mindsetu’ ar tb sa fie orientat catre maratonbsi nu catre sprint. De altfel, si pe timpul executiei operatiei personalul se misca in piramida sau pur si simplu ingheti structurile pt 1 an, 2 sau…20 de ani?
                      Cred ca ar putea fi vorba despre meritocratie si calibrarea cursurilor astfel incat sa se atinga standardul in knowledge si in skills.
                      In ceea ce priveste responsabilitatea si reactii/actiuni intarziate, cred ca un sistem bazat pe merite si intelegerea principiului lui Peter ar trebui sa aiba suficiente elemente de auto-reglare. Oarecum, modul in care vorbiti despre definirea clara a responsabilitatilor, imi pare ca nu e in spiritul unei culturi organizationale care valorizeaza decision under uncertainty. Nu e nici macar in zona decision under risk.
                      Cat desppre folosirea personalului de augmentare, as spune ca atat timp cat nu ai 110% incadrare, faci doar sa rostogolesti gaura.

                      5
                    • Apreciez raspunsul

                      1
              • Iti pare dialogul surzilor pt ca ”you don’t get the point”.Sunt multe moduri de a pune problema.Tu esti invatat cu unul.Asta nu face restul ilegitim,din simplul motiv ca absolut toate modurile de a organiza comanda fortelor au functionat la un moment dat.Inclusiv cele care tie iti par cretine complet.Toate fiind rodul unor experiente .Experientele astea devin la un moment dat predictibile si dupa si mai multa munca devin cuantificabile.Doar ca e un truc-sunt multi factori care influenteaza deznodamantul unei actiuni militare,cel putin cateva zeci.Hiba e ca de multe ori nu cunosti acesti factori in avans.Iar alteori valoarea factorilor se schimba*.Din acest motiv prefer sa fiu acasa in haos.Dar asta nu inseamna ca un observator ipotetic,cu acces 100% la ambele tabere nu poate observa si cuantifica efectul suprizei,sau al armelor combinate etc…
                Amu intervine o alta problema si e observata cel putin din vremea lui Tucidide. Sunt multi lideri competenti,dar putini care sunt cu adevarat originali.Daca ai planificat ceva cu adevarat unicat de fiecare data,chapeau! Hannibal (Barcas,nu Lecter) scrie pe tine.

                Doar ca majoritatea alora care planifica nu-s Hannibal,Eugeniu de Savoia sau Suvorov.Si in aceste cazuri ,cand se bat ”mediocrii” intre ei,se poate intampla sa cunosti sau sa ghicesti suficient de mult incat o abordare mai putin artistica sa duca la succes.

                *Din motivul aista nu cred ca AI va comanda vreodata o campanie.

                5
                • I might not get it.
                  Ma feresc cat pot de exceptionalism si de complexul de surperioritate – le urma urmei favorizwaza cognitive biases.
                  In acelasi timp, obiectivele politicului au fost diferite/nivelul de ambitie diferit si, cum si contextul era diferit (similar nu inseamna the same), implicit combinatiile de resurse & sarcini au fost diferite. Produsul este doar o posibila cale de rezolvare a problemei – raspunde la problema si nu cauta sa intre in curriculum celor care predau istoria artei militare..
                  Decision under uncertainty (a nu se confunda cu risk) are nevoie de un cadru care se realizeaza in cateva generatii – dar, intai trebuie sa intelegi ca ai o problema ca sa cauti cai sa te vindeci.
                  Dar, asa cum scria undeva Alex, poate ca ar trebui inceput cu burta, mai precis sa o dati jos. Tb sa prioritizati resursele, everything is nothing.

                  5
                  • 1.Al surzilor sau nu,apreciez conversatia.
                    2.Contradictia a plecat de la ce am spus eu,ca rusii au uitat cu totul arta operationala,urmata de replica ta ca ”Solutia catedrei functioneaza doar in conditii de laborator. Nu exista stiinta militara, exista arta razboiului. Nu exista scheme/sageti exista critical thinking in cadrul celor doua processe: MDMP, respectiv pe timpul decision making during execution process. Nu exista solutia catedrei, exista doar un plan care sa asigure intrarea, pe cat posibil organizat, in lupta. Inamicul este un sistem complex si adaptiv, care are propria vointa si propriile obiective.”

                    Afirmatii cu care, in parte sunt de acord.Unde nu sunt e legat de modelul american ca unicul mod de a rezolva problema,dar asta e o alt subiect.

                    Amu,nu exista raspuns corect sau gresit in materie de tactica.Exista din multitudinea de solutii la orice problema unele care au probabilitate mai mare de reusita si unele care au probabilitate mai mica.100% nu exista,dupa cum nu exista nici 0%.Greutatea e sa le gasesti pe alea cu sanse mai bune.Cu observatia ca daca functioneaza,nu e prostie
                    In cazul punctual al planificarii rusesti,solutiile alese de ei nu au functionat.E o dilema veche in toate armatele despre ce ar trebui sa reprezinte prioritatea,terenul au adversarul?Tu poti sa spui ca depinde de context.Altii spun ca terenul e destin,trebuie pus accent pe el.Altii spun ca adversarul,odata eliminat asta terenul devine al tau.
                    Versiunea de raspuns ruseasca,la fel ca cea germana,sustine ultimul punct,ca dupa ce elimini sau neutralizezi inamicul,ai terenul.Din acest pdv,rusii au incalcat propria doctrina.Efortul lor a fost sa ocupe teren si astfel sa influenteze ceea ce voi numiti ”human terrain”.Mai pe romana spus,efortul lor principal a fost indreptat impotriva psihicului populatiei,care ar fi trebuit sa fie coplesita de viteza de inaintare pe o suprafata mare.

                    Daca functiona,bravo lor,dar tot ar fi incalcat atat propria lor doctrina,cat si experienta de milenii care zice ca vulnerabilitatea inamiclui depinde de el,nu de noi.

                    Daca ar fi fost sa isi respecte propria doctrina si sa-si mareasca sansele(sau cel putin sa isi controleze destinul in loc sa-l lase in mana adversarului) efortul principal al campaniei ar fi fost indreptat impotriva fortelor ucrainene,caz in care fortele lor ar fi fost altfel dispuse,iar directile de avans diferite.
                    Unde ai dreptate sa ma critici e ca am folosit expresia ”sageti desenate corect”.Corect e un termen prea categoric.Si cred ca te-am indus in eroare,creeand perceptia ca ma gandesc la o solutie sablon,cand de fapt ma gandeam doar la alt efort principal(aka schwerpunkt,aka main effort).

                    7
      • mare din punct de vedere al castigului cu pierderi proprii imense.

        5
      • Pe vremea lui totusi sovieticii manevrau pe spatii largi cu mase mari de tancuri. Surovikinii de azi mai stiu asta?

        1
      • Era mare măcelar ,Jukov ăsta!General mai greu.

        4
      • Si l-am dat ca punct de reper pentru o perioada nu pt abilitati militare.

        3
      • Corect George si bine punctat !

        Nu inteleg de ce acest sinistru ‘general’ al rusilor din al 2RM a ramas in istorie ca fiind un mare strateg si general. Inteleg sa aibe imaginea asta in rusia nu si in afara ei.

        Jukov de fapt nu era decat un taran ( fara sa jignesc oamenii din mediul rural) care isi trimitea soldatii la moarte sigura, trimitea valuri peste valuri de carne de tun in fata poziitilor germane bine fortificate.

        Adica exact cum procedeaza pana si in ziua de azi rusii, avem nenumarate dovezi cum rusii inca isi mai trimit soldatii la moarte sigura peste pozitiile foarte bine aparate al ucrainienilor.

        Viata nu inseamna nimic pentru rusi..

        16
        • Era favoritul lui Stalin. Lui Stalin nu i-a pasat de oameni. Când au intrat în Ro sovieticii au comis crime și împotriva civililor și împotriva militarilor. Ne-au urat cu patima. Ce ne-a salvat de la desființare? Faptul că SsI infiltrase ofițeri la ei biniditat

          2
          • Sovieticii ăia … erau de o anumita origine etnică , fix ăștia cu războiul.
            Poți fi mai precis ?
            Că nu prea erau din Siberia , Tuvia , Iacutia , Buratia sau Altai … ci mai de aproape, încă sunt un fel de vecini cu noi , încă au teritorii și populație care vorbeste doar românește , ” vecinii ” susțin că acea minoritate sunt ” moldoveni ” dar in niciun caz volohi / români sau alte entonime similare .
            Tot respectul pentru moldoveni , dar și ei sunt tot români .
            Mai pricăjiți / necăjiți , dar români pur sânge , prin naștere !
            Fix întemeietorii Principatelor Unite ale Românilor .
            Fix ce le-a stat în gât .

            9
        • Halhan Ghiol ….

          2
  22. Ok, armata rusa are probleme grave… le-ati enumerat foarte bine. Dar, conducătorii ei sunt imbecili, mai ales cei politici.
    Mie mi se pare ca războiul Vietnam-China din 1979 aduce cel mai bine cu situația actuala. Chinezii au văzut ca după 3 săptămâni nu au avansat substanțial și au pierderi importante și au decis ca e destul. Au încercat, nu au reușit… renunti, îți lingi rănile și gata. Obții ce poți la negocieri și mergi mai departe, nu insiști și ajungi în situația în care poți fi distrus efectiv. Putin și acoliții lui au arătat ca sunt idioți.

    20
    • „Dar, conducătorii ei sunt imbecili, mai ales cei politici.”
      doar imbecili sau idioti?! dragilor, acum cateva zile un om a fost executat live cu barosul in cel mai pur stil ISIS iar un apropiat al „liderului suprem” a confirmat si chiar a explicat ca e ok si cum trebuie omorat un caine. Vorbim de Rusia (da, aia fostul imperiu al Ecaterinei si tara lui Puskin, Dostoievsky si Tolstoi)… astazi reprezentata de Prigojin si Wagner (!!). E Rusia sau un trib de canibali din Amazon …?
      Mai vorbim de imbecilism? sunt niste barbari dezaxati blocati in timpuri pre-medievale, toate aparentele de civilizatiei au fost abandonate si mictionate! vorbim de o ciuma in sec XXI

      39
      • Da ..groaznica scena…asta face masura *umanitati * Rusiei Un popor de salbatici , abrutizati de alcool , trimisi sa moara pentru ambitia si fumurile unui dictator si ala ancorat in trecutul glorios KGB ist al URSS..

        12
  23. Eu banuiesc ca retragerea Ucrainei din Kherson (in primele zile ale raboiului) a fost tradare. Cel putin trebuia minat podul Antonovski si poate ca rusii nu ar fi intrat deloc in Kherson oblast. Mi se pare ca a fost si demis comandantul ucrainian care avea in raspundere zona respectiva

    5
  24. Nu e cel mai mare oras cucerit de rusi. Ai uitat de Mariupol?

    1
  25. „…singura capitala regionala…” – administrativ Severodontesk-ul era tot capitala regionala.

  26. au avut loc cateva actiunii:
    -democratii au lua senatul iar Trump e pe cale sa iasa din carti cu o noua candidatura, iar dupa nici 3 zile a venit un alt ajutor pentru ucrainieni.
    -seful SVR este in Turcia sa discute cu americanii si se pare ca de data asta rusii cer discutii.
    -Biden si Xi au dat mana prima oara si au zambit complice. Interesant e ce a declarat Xi: ”Ca lideri ai primelor două ţări, trebuie să trasăm cursul potrivit al relaţiei Statelor Unite cu China. Trebuie să găsim direcţia potrivită a relaţiei bilaterale care să o facă avanseze şi să o ridice”.
    Asta in timp ce prim ministrul chinez declara „..necesitatea de a se asigura că armele nucleare nu sunt folosite așa cum au sugerat unii”
    https://www.defenseromania.ro/mesaj-clar-de-la-beijing-premierul-chinei-amenintarile-nucleare-ale-rusiei-sunt-iresponsabile_619455.html
    -Zelenski a declarat azi la Herson ca „suntem pregatiti pentru pace” https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/zelenski-vizita-la-herson-dupa-retragerea-rusilor-zsuntem-pregatiti-pentru-pace.html
    – Lavrov s-a imbolnavit in Bali, oricum nu-l baga nimeni in seama.

    Rusii sunt la fundul sacului economic, financiar, social si militar, intrebarea nu este daca Putin si echipa vor rezista ci cat vor plati rusii pentru aceasta pace si mai ales cat de mare va fi magnitudinea schimbarii. Ciudat, dar lovitura de gratie poate veni din China.

    32
    • Or sa plateasca cat vor dusmanii rusilor sa plateasca, inclusiv China. Sa nu uite rusii ca au furat ca niste pradatori ce sunt, teritorii din toata lumea, inclusiv de la Chinezi. Asa ca sa nu se mire ca ajung prada din pradator.

      Cand acesti ‘dusmani’ ai Rusiei isi vor da mana, lesul rusesc o sa imputa mapamondul cu dimensiunea lui putrefacta!!! Daca bat palma, chinezii si americanii, multe polite se vor fi platite, inclusiv cu dobanda. Si cum gazul este aur curat pentru economia Chinei, poate se plateste dobanda ruseasca pentru partea furata Chinei….cu tot cu teritoriile non istoric chinezi din Siberia.

      10
  27. * Ucrainorum ad portas ! *. Ca să nu mai caute nimeni – vine de la Cicero – * Hannibal credo erat ad portas. *
    Sună bine, dar pentru propaganda rusă – adică rușii sunt A Treia Romă (asta e deja excitare maximă), ucrainenii barbarii cartaginezi cu arme nemaivăzute (a se citi HIMARS în loc de elefanți) iar Putin – Fabius Maximus zis și Strategul (aici ar fi orgasmul …) numit dictator ? Ha-ha … No way … Ar mai fi și continuarea istoriei – strategia de război de uzură a lui Fabius a intrat în contradicție cu pozițiile pro-confruntare directă definitivă lui Gaius Varrus (care a și mâncat o bătaie big style la Cannae) și mai apoi ale lui Scipio … Vai ce bun e Putin … E pe dracu’ !
    Și mai sună bine pentru Putin dintr-un punct de vedere – asemeni lui Fabius, el vrea să motiveze societatea rusă în susținerea războiului, să îi fie teamă (adică să-și pună probleme existențiale), să o țină ocupată cu găsirea de soluții de creștere a performanței militare, dar fără ca această problemă existențială să se-ntoarcă împotriva imbecilului care a generat-o, adică fix el.
    Și în toată melodrama asta cădem și noi, occidentalii (românii numiți occidentali … hmmmm … tare chestia … mă mir și eu de ce-ajung să scriu …), strofocându-ne să găsim soluții la drobu’ de sare de pe grindă … Propaganda rusă a creat ambientul, noi, occidentalii, am pus botu’ ca ciumpalacii și am zis că un drob de sare e servieta nucleară pe mâna disperatului și am mai zis că un alt drob de sare e China sprijinită de o Rusie slabă sau cu resursele Siberiei.
    Amândouă marotele sunt simple bull-shit-uri logice :
    1. bomba nucleară e inutilizabilă într-o analiză logică pentru că ține de domeniul absurdului, deci nu poate fi analizată cognitiv, ci doar emoțional prin frica ce o generează, adică un dement, Putin sau altul, nu poate genera din partea Vestului ca și contrareacție decât o acțiune de combatere a fricii, adică o acțiune mediatică
    2. să zicem că China invadează Siberia. Ce face Rusia, cu sau fără Putin ? Se mobilizează militar mult mai bine, fiind în discuție patriotismul rus și nu ambițiile imperialiste interpretate ca patriotism, și în plus ce , n-ar rămâne forța conducătoare de la Moscova cu ceva Bulava gata să facă din fluviul Yangtze ciorbă de chinezi ?
    3. să zicem că Rusia alunecă într-o vasalitate de facto față de China, cu sau fără Putin la putere. În cât timp ar conta această vasalitate ? Eu zic că minim 10, până în 2033 Rusia fiind de fapt moară de gâtul Chinei.
    Eu spuneam că nu trebuie lăsată Rusia să devină vasal al Chinei nu pentru că ar deveni China prea puternică ci pentru că un Occident cu o Rusie vasală ar deveni atât de puternic încât China ar renunța la ambițiile de supraputere și la competiția sau confruntarea cu Vestul și s-ar complace într-o lume unipolară, în care resursele cu destinație militară ar fi utilizate de exemplu în combaterea încălzirii globale, chiar cu riscul de a suferi din excese progresiste, gen obligativitatea de a-nghiți pastile cu cărbune medicinal să nu eliminăm cumva gaze cu efect de seră la o fasole cu ciolan mai copioasă …

    8
  28. https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1590019435225501697?s=20&t=O1jy026YecJnWZEg38jYkg

    They say this is how Putin moves around Moscow: blocked streets,huge speed and over a dozen of armored cars with flashing lights.

    Fhurtin nu a avut jucarii cind a fost copil mic.

    1
    • @Grecu. Niet. Chestia cu girofaru’ vine de la Boris Elțîn – când s-a văzut bețivu’ om mare și important a pus botu’ imediat la ce schelălăiau lingăii lui cu *uite dom’le, trebe’ să fii apărat, doar ești la fel ca POTUS …*. Iar din asta chestia a devenit un fel de cutumă de supraputere în Rusia, mai ales că prin anii ’90 orice oligarh cu ștaif trebuia să aibă curvă patinatoare și merțan blindat cu antemergători. Într-unul din primele interviuri din funcția de prim-ministru, Putin se plângea prin 1998 că Hodorkhovsky are o suită motorizată mai mare ca a lui. A ținut minte …
      Concluzie : e o chestie de mărime de penis – nu contează ce jucării a avut când era mic, contează că lui i se pare că o are prea mică, indiferent cât de lungă ar avea-o …
      P.S. Concluzia e aplicabilă oricui și oriunde – de la povestea neconfirmată despre ce făcea JFK cu Marylin Monroe în Army One cu sirenele pornite și zeci de polițiști însoțitori pe străzile din LA și până la generalu’ Izmană Oprea … Îmi aduc aminte cum se căznea Văcăroiu să explice la PDSR-iștii lui tăierea girofarelor …

      5
    • Orice președinte sau prin ministru merge așa. In plus de antemergatorul cu nino și coloană, se plasează mașini în intersecții că sa blocheze traficul. Un președinte nu sta la semafor. Ideea e sa ajungă repede la destinație și să evite un atentat. La noi la summitul NATO a fost aglomerație de coloane, dar întrucât era o banda specială pe șosea nu au fost probleme.

      1
  29. @ADR. * intrebarea nu este daca Putin si echipa vor rezista ci cat vor plati rusii pentru aceasta pace si mai ales cat de mare va fi magnitudinea schimbarii *.
    Ba, momentan, se pune întrebarea dacă nu cumva îi apucă pe ai noștri Occidentali nerăbdarea și frica de demonstrații cu slogane *vrem căldură*, *vrem locurile noastre de muncă din combinatul petrochimic*, să lase garda jos și să înceapă negocieri cu Putin.
    De acord cu tine că pe nimeni nu interesează cât vor plăti rușii factura pentru operațiunea *specială* – nici pe noi, nici pe ruși, nici pe Putin, nici măcar pe ucraineni, că oricum n-are nimeni suficienți bani să le compenseze pierderile.
    Problema se pune cât de adânc poate să fie băgată Rusia în hazna de cramponarea de putere a lui Putin – evident că, cu cât intră mai mult, cu atât e mai mare umilința și implicit perioada de Rusie fată cuminte, dar de la un anumit punct, există riscul să apară o rejectare totală a occidentului, atât de mare încât rușii să accepte să fie vasalii Chinei, cu consecințele de rigoare de persistență a climatului belicos sau beligerant. Și problema se mai pune și cu câtă acuratețe putem noi aprecia intrarea în hazna, pentru că avem alte scale de valori atât pentru sărăcie, cât și pentru reziliența la sărăcie. Exemplu : occidentalii țin 17°C în casă la 2500 euro salar, noi, românii *occidentali* lăsăm tot 25°C la 800 euro salar, cu gazu’ ceva mai scump la noi – alte scale de percepție … – darămite față de noi sau vestici cum or fi rușii ăia de-și montează acu’ mașina de spălat adusă de plod de pe front ? Dar rușii ăia de stau la coadă pentru sacul cu cartofi și baxu’ de ulei compensație pentru pierderea copilului în război ? Pe voi v-ar lăsa minima demnitate umană să stați la o asemenea coadă ?
    P.S. Nu știu dacă Trump e pe făraș – să sperăm că da, că atât timp cât nu are un discipol credibil (și nu are), și trumpismul ar fi pe făraș. Zelenski face și el joc de glezne ca alergătorii imediat după ce-au câștigat o etapă de 100 m liber.

    3
    • – crezi ca cineva din EU (fara pechinezi) va mai dori sa discute afaceri cu actuala echipa de la Moskova?
      – crezi ca americanii si chinezii ii mai accepta pe rusi la masa decidentilor dupa ce au vazut ca mitica armata rusa este dealtfel jumatate din armata rosie imbatranita cu 30 de ani?
      – daca Pukin scapa acum cu o pace favorabila din care sa ramana cu teritorii rupte din Ucraina, cam cat timp crezi ca le va lua pana vor reveni sa ceara din nou Kiev-ul si Odessa? Sau Astana, Tiblisi, Taskent, Baku, Dusambe? Ca pana la urma e un drept istoric. Nu?
      Nu omule, de data asta nu mai exista jumatati de masura, ori castiga si ucrainienii cer pace iar in conditiile astea rusii vor lua teritorii, ori rusii sunt invinsi deci pierd absolut tot si vor plati despagubiri. De ce crezi ca Putin e disperat si a luat cu japca recruti, stie ca fiecare zi care trece ii este defavorabila pentru ca armata lui consuma din stocuri si din putinele lucruri livrate de o industrie lovita dur de sanctiuni si lipsuri. Stie ca nu are cu ce inlocui cei 50K de soldati pregatiti care acum ingroasa pamantul.
      Mai stie inca ceva, iaca ne apropiem de 1 decembrie cu 18 grade ziua si se anunta in continuare o iarna moale. Daca trece si iarna asta fara ca aliatii sa puna presiune pe negocieri, la vara pierde garantat razboiul.
      Acum incearca si ei o perversa, se retrag in pierdere dar vor negocieri de pace dupa ce au omorat 100k de ucrainieni si au distrus 1/4 din tara, iar pe deasupra vor sa pastreze si teritorii. FLIT! atat vor primi.
      In alta ordine, cam cine de pe globul asta ar jeli imperiul rus si cam cati se vor bucura sa fie inlocuit de state mai mici cu care sa poti face afaceri fara taxe de protectie catre oligarhi?

      30
      • @ADR. Păi asta spun și eu – dacă Putin rămâne la butoane și se pupă o dată pe gură cu Scholz sau Macron și dup-aia crapă indiferent cum sau când – fie îl sufocă Kabaeva în pat (că s-a cam dolofănit), fie se-mpiedică de-un borcan cu noviciok și cade de la etaju’ șase, atunci în mod cert peste 20 de ani urmașul lui Dughin va vorbi despre măreția panortodoxismului iar urmașul lui Putin va mai trimite omuleți verzi prin Astana sau de ce nu și prin Kiev …
        Problema e că Macron nu e pechinez, Pedro Sanchez nu e pechinez, nici Rutte, nici măcar Scholz, dar oricare din ăștia sunt atât de moi că sunt în stare să bată palma cu diavolu’ atât timp cât pot rostogoli o pacoste de la mandatul lor la cel al următorului … Nu știu care comenta pe-aci când a făcut bum Nord Stream I ceva gen *nemții au primit confirmarea că rămân de partea bună a baricadei* … exact în ziua aia urlau în stradă în Berlin 50000 de idioți că nu vor să dârdâie la iarnă …
        Spui * … de data asta nu mai exista jumatati de masura … *. Tu ești optimist, eu ceva mai circumspect … Așa s-a zis la fel despre Cecenia dar atunci scuza vestului a fost fundamentalismul islamic, la fel despre Georgia 2008 la patru luni după pupat pe gură Piața Constituției, dar atunci scuza vestului a fost monumentul de prostie Saakashvili, la fel despre Crimeea 2014 dar atunci scuza vestului a fost că Crimeea e-ncurcată … La fel …
        De jelit Rusia dacă se face fărâme – doar rușii 60+ o să regrete. Eu spuneam doar că așa s-ar pierde așa o mare oportunitate de evitat știri panicarde dintr-o Rusie Mad Max style și de ținut China * de partea bună a baricadei *.

        3
  30. Lecții învățate din conflictul asta? Fără preferințe pt părțile beligerante. Strict ce învățăm noi. Că sa incep eu: importante dronele, rachetele at/an/aa, războiul electronic, unitățile de elita. Tancurile și aviația s-au descurcat binișor, dar nu e vreo surpriza. Și evident calitatea corpului de comandă, a unităților informații, a liaisonulu, cyberopd și a psyops. Războaiele sunt de multă vreme pe internet.

    12
    • Mobilitatea infanteriei si dotarea ei cu arme AT si AA ghidate, arme combinate sprijinite de artilerie ghidata de drone si cu proiectile ghidate cu bataie lunga, recunoastere si transmiterea informatiei rapid catre vectorii de lovire.
      Minidrone (aeriene si marine) inarmate pentru hartuire, astea sapa greu la moral.
      Sisteme AA VSHORAD + SHoRAD mobile si ieftine, cu capacitati C-RAM si antidrona.

      25
      • eu as spune ceva mai drastic, descentralizarea deciziei si viteza fluxului de informatii.
        Rusii au avut si au arme mai multe si cateodata mai bune decat ucraineinii, diferenta e data de modul de folosire, rusii pierd foarte mult pe lantul rigid de comanda.
        Ucrainienii doboara Kalibr cu Igla2 nu ca e ala super bun ci pentru ca cineva il anunta in timp util si-i da detalii exacte despre directia din care va veni, el avand o fereastra de lansare de cateva secunde.

        22
      • mai adauga si aviatie cu capacitate de lovire in adancime,ne trebuie rachete aer-sol mai bune decat maverick

        1
        • Da, doar ca e vorba de lectia din Ucraina, unde aviatia a subperformat la toate capitolele

          5
          • pt ca rachetele rusesti nu e ca in prospect in materie de precizie pt ca daca dadeau aia cu ele de la 1000km si loveau tintele care trebuie acu ii laudam si ne temeam de ei,isi dadeau americanii de la MDA de la Deveselu demisia pe capete ca si in cazul lui donald cook,eu nu zic ca trebuie sa cumparam dar este ideal sa avem aceea capacitate integrata pe avioane ,in caz de scandal sa ai unde sa le pui cand iti vin gramada din stocuri de la altii

            4
    • „Lecții învățate din conflictul asta?”
      Sa fii aliat cu Vestul.

      17
      • si nu recrutezi, inarmezi si trimiti clanurile din Mehedinti, Dolj sau Olt sa atace Serbia prin ordin dat de seful statului sub pretextul ca se face genocid impotriva populatiei romanesti.

        4
      • Corect. Ucraina e aliată de facto, dar nu de jure.Nu e in NATO.Aici se vede importanta unei apartenențe la o alianță. Singura alianță credibilă e NATO. Armata UE e joc de glezne.

        1
    • Cea mai importanta lectie: armata regulata de profesionisti, bine-antrenata si experimentata.
      Apoi:
      – educatie in scoli adaptata pentru un viitor de militar de cariera, ce presupune inclusiv cunoasterea limbii ruse. (e clar ca dusmanul nostru natural e Rusia).
      – industrie autohtona de aparare si cercetare serioasa in domeniu (apararea tarii nu trebuie lasata doar pe alocari bugetare la mApN ci pe alocari bugetare la toate ministerele legate de armata direct sau indirect);

      2
    • Razboiul asta e doar mare si violent.Dar de aparut ceva unicat,demn de imitat,nope.Totul e sau ar fi trebuit stiut dinainte de razboi.
      Hiba e cu pusul in practica.Si cu convins unii sa-si iubeasca meseria.

      2
  31. Se pare ca uniunea de triburi numita rusia e in pericol de destramare.Bineinteles ca adta nu o sa fie permis.Cui lasi cel mai mare arsenal nuclear de pe planeta si 17 milioane de kilometri patrati.Occidentu trebuie sa se pregateasca sa scoata banu gros ca altfel uniunea colapseaza si numai de razboi civil nu e nevoue.Un lucru care ma surprinde e bajbaiala de care dau dovada rusii si nu rusii ca popir, ci elitele lor, care in istorie au dat dovada de hotarare si rapiditate.Mare putere militara nu au fost niciodata, cand au castigat au castigat datorita unui concurs de imprejurari si datorita faptului ca pentru ei nu a contat ca trebuie sa sacrifice 30 de milioane de oameni sau ca trebuie sa faca capitala scrum.putere de dragu puterii fara sa fi stiut vreidata sa beneficieze de ea…..

    4
    • Așa a fost gândirea occidentală și în anii ’90: că e mai bine ca arsenalul URSS să fie gestionat de o singură țară. Că nu își permit nu știu câte țări ex-sovietice cu arme nucleare. Ca atare, Occidentul a hrănit un șarpe la sân. Unul nerecunoscător, că de-aia e șarpe (să mă ierte herpetologii!). Întrebarea e dacă Occidentul a greșit și dacă are de gând să repete acum greșeala de atunci. E clar că strategia de atunci nu a mers cum s-a dorit. Nu că zeci de noi țări isterice cu arme nucleare ar fi fost de dorit. Dar de data asta încercăm iar soluția care nu a mers?

      2
      • @Adrian B. Prima dată să știi că ofiologii te iartă, herpetologii nu, că amesteci șerpii cu toate celelalte reptile. Așa că zi ce vrei : un singur șarpe mare cu 1000 de Bulave-ntre dinți sau trei șerpi, două șopârle și patru țestoase una mai râioasă ca alta, dar fiecare cu doă’jde Bulave ?
        Analogia preferinței unui adversar mare în locul a 12 inamici diferiți mai mici cu preferința luptei cu un dragon decât cu 12 reptile de specii diferite a făcut-o de fapt Sun Tzu și era de fapt : * … chiar dacă nu poți înfrânge dragonul cel mare, poți câștiga în fața a 12 mai mici, dar nu și dacă te lupți cu 12 [diverse denumiri de reptile] … * (citat cu mari aproximări din memorie).
        În anii ’90 de fapt occidentul a luat-o-n freză cu o șmechereală rusească de tip teatru ieftin – Elțîn bunul, Criucikov răul, Gorby urâtul iar audiența Bush și Major, mai ceva ca Waldorf și Statler (moșii ăia din audiență de la Muppets Show) s-au extaziat cu aplauze – * uraaa, comunismul a căzut !!! Uraaa !!! … Bă băieți, da’ pe cine cade măgăreața ? … Păăi, URSS a dispărut … Pe nimeni ! … Uraaaa ! Jos comunismul ! … * . Și așa a scăpat Rusia de responsabilitățile URSS de închidere a războiului rece dar a păstrat patrimoniul URSS …
        Soluția diferită acum de cea din anii ’90 e că e musai să răspundă cineva pentru crimele comise – da, ideal ar fi Vova în zeghe în fața Curții Penale Internaționale, da’ e suficient și un Patrushev, un Shoigu, un Gherasimov ca pe viitor, cel puțin vreo 30 de ani, să dea cu virgulă socoteala unui Kim Jong Un, a unui Lukashenko sau chiar a unui Navalnâi (dacă ați căuta ce ultranaționalisme imperialiste debita prin trecut, mi-ați da dreptate). În plus, în anii ’90 Rusia și-a construit multimiliardarii oligarhi (motorul societății) cu sărăcirea cruntă a prostimii (cam ca la noi), dar Occidentul s-a făcut că nu vede, crezând că banii oligarhilor rămân în vest și sărăcia e suficientă pentru 50 de ani de liniște. Uite că a fost doar pentru vreo 20 …
        Soluția de acum ar fi ocuparea cvasi-totală cu companii occidentale a pieței economice ruse, astfel încât să nu mai dea posibilitatea capitalului rus autohton să atingă nivelul de putere necesar și suficient emiterii de pretenții politice.
        Deci scopul ar fi ca Rusia să ajungă cam ca la noi … nouă nu ne prea place, mai și mârâim când ne bagă pe gât Engie câte-o factură cu taxă pe prostie și Orange una cu taxă de mârlan … da’ … mergem înainte.
        Așa că … * Go West where the skies are blue / this is what we’re gonna do * sau * Keep on walking *

        1
      • @Adrian B. Prima dată să știi că ofiologii te iartă, herpetologii nu, că amesteci șerpii cu toate celelalte reptile. Așa că zi ce vrei : un singur șarpe mare cu 1000 de Bulave-ntre dinți sau trei șerpi, două șopârle și patru țestoase una mai râioasă ca alta, dar fiecare cu doă’jde Bulave ?
        Analogia preferinței unui adversar mare în locul a 12 inamici diferiți mai mici cu preferința luptei cu un dragon decât cu 12 reptile de specii diferite a făcut-o de fapt Sun Tzu și era de fapt : * … chiar dacă nu poți înfrânge dragonul cel mare, poți câștiga în fața a 12 mai mici, dar nu și dacă te lupți cu 12 [diverse denumiri de reptile] … * (citat cu mari aproximări din memorie).
        În anii ’90 de fapt occidentul a luat-o-n freză cu o șmechereală rusească de tip teatru ieftin – Elțîn bunul, Criucikov răul, Gorby urâtul iar audiența Bush și Major, mai ceva ca Waldorf și Statler (moșii ăia din audiență de la Muppets Show) s-au extaziat cu aplauze – * uraaa, comunismul a căzut !!! Uraaa !!! … Bă băieți, da’ pe cine cade măgăreața ? … Păăi, URSS a dispărut … Pe nimeni ! … Uraaaa ! Jos comunismul ! … * . Și așa a scăpat Rusia de responsabilitățile URSS de închidere a războiului rece dar a păstrat patrimoniul URSS …
        Soluția diferită acum de cea din anii ’90 e că e musai să răspundă cineva pentru crimele comise – da, ideal ar fi Vova în zeghe în fața Curții Penale Internaționale, da’ e suficient și un Patrushev, un Shoigu, un Gherasimov ca pe viitor, cel puțin vreo 30 de ani, să dea cu virgulă socoteala unui Kim Jong Un, a unui Lukashenko sau chiar a unui Navalnâi (dacă ați căuta ce ultranaționalisme imperialiste debita prin trecut, mi-ați da dreptate). În plus, în anii ’90 Rusia și-a construit multimiliardarii oligarhi (motorul societății) cu sărăcirea cruntă a prostimii (cam ca la noi), dar Occidentul s-a făcut că nu vede, crezând că banii oligarhilor rămân în vest și sărăcia e suficientă pentru 50 de ani de liniște. Uite că a fost doar pentru vreo 20 …
        Soluția de acum ar fi ocuparea cvasi-totală cu companii occidentale a pieței economice ruse, astfel încât să nu mai dea posibilitatea capitalului rus autohton să atingă nivelul de putere necesar și suficient emiterii de pretenții politice.
        Deci scopul ar fi ca Rusia să ajungă cam ca la noi … nouă nu ne prea place, mai și mârâim când ne bagă pe gât Engie câte-o factură cu taxă pe prostie și Orange una cu taxă de mârlan … da’ … mergem înainte.
        Așa că … * Go West where the skies are blue / this is what we’re gonna do * sau * Keep on walking *

        2
  32. Principalele „virtuti” ce au declansat agresiunea rusa sant :Dementa , coruptía si incompetenta, lichelismul de la Moscova!

    A fost crescut , sprijinit cu bani grei de catre „noi „toti…

    Propaganda idiota si criminala continua fara succes.

    Inca mai incearca sa sperie lumea libera si civilizata(of) ….

    De la copii de gradinita ce sant indoctrinati sa-si dea viata pt „fericirea” lu Vova…
    Fericirea =imbalsamarea si asezarea lui Putin et co in Piata Rosie….

    Impunerea prin forta si diktat ,tarilor membre UE sa paraseasca uniunea si sa serveasca inconditionat interesele Rusiei(in preambulul invaziei ),invadarea más mediei rusesti cu folclor cotropitor …Bucurestiul, Varsovia …Berlín, París….toate sant pamant rusesc…

    Atac nuclear…

    In acest moment la Moscova ,membrii serviciilor nazisto comuniste ,deghizati in manifestanti cer bombardarea Washington-ului….

    Dementa , disperare si neputinta…pe linie

    Pe acest fundal se pune intrebarea :Cu cine sa negociezi si ce sa negociezi?!

    Ruptii de realitate de la Moskova, se gandesc numai la supravietuirea lor , mentinerea privilegiilor si a puterii.
    In acest context arma nucleara /biologica, termobarica pot fi folosite…Medvedev ne anunta „ca nu si-au folosit intregul arsenal”

    Rusii s-au asigurat ,acuzand Ukraina ca ar detine o” bomba murdara” prin inspectia efectuata de AIEA, ca acestia nu pot riposta in cazul unui atac nuclear….

    Singura solutie rezonabila, cumpatata este aprovizionarea /sprijinirea Ukrainei cu mult mai mult material militar si civil.

    USA/UE/NATO sa treaca la alt nivel .
    Aprovizionarea cu armament mai letal ,este imperios necesara!
    Ex.Capabilitati de lovire in profunzime….

    Pregatirea pt interventie in sprijinul Ukrainei daca vor fi loviti neconventional!

    Asigurarea R.Moldova prin deparazitarea de elementele rusofile ,violente, ce inca se mai gasesc in structurile de decizie ale statului moldovean…

    Securizarea balcanilor, atentie la Correa de Nord.
    Stam si privim ca „melcul la piatra ” cum Iranul subministreaza armament…

    Concluzia este ca:santem departe de PACE !
    Nu exista interlocutori la Kremlin care sa doreasca incetarea ostilitatilor si retragerea trupelor in Rusia.

    Putin et co, vrea sa i se accepte anexarile .
    Vrea timp sa-si refaca fortele , pt a pregati o noua agresiune …pana la granita cu Serbia cel putin….

    Oricine va prelua puterea la Kremlin ,va continúa política de anexari si teroare….

    8
  33. Culmea tupeului! Peskov susține că vizita lui Zelenski în proaspăt eliberatul Herson reprezintă o încălcare a suveranității unui teritoriu rus.

    18
    • Elocvent!

      Bucuria oamenilor din Herson ,eliberati de armata lor nationala , n-are nici o relevanta, nu conteaza vietile si aspiratiile acelor oameni….

      N-a contat nici vietile romanilor, cehilor, polonezi ,bulgari, unguri, baltici, ceceni ,georgieni….

      Fara iluzii, clar si concis!

      Cand apropiatul lui Putin ,aplica „ciocane in cap” si este apreciat si sfetnic de taina…..

      Despre ce interlocutori vorbim…? Este clar la ce ne asteptam si ce II poate opri!!!!

      Astia sant consecventi in bestialitatea lor istorica!

      Le trebuie teritoriu ca n-au…
      Vor sa aduca „prosperitarea ruseasca „pe noi meleaguri..

      De la Vladivostok la Sankt Petersburg numai bunastare…

      Noi am trait-o pe propia piele ,50 de ani…

      Nebunie ,paranoia e putin spus.

      7
    • Mictionezi pe ce spune Peskov, vrajeli pentru fraieri, cata vreme nu este impusa prin tratat recunoscut de parti anexiunea lu’ Putin este egala cu zero. Deocamdata nu mai au forta sa-si protejeze nici prin forta anexiunile. Prin forta au ocupat teritorii, prin forta le-au fost luate. Au impresia ca sunt atat de mintosi ca pacalesc lumea.

  34. Hai sa incercam sa fim totusi un pic precauti, desi sunt unul dintre cei mai doritori ca Rusia s-o ia in bot si s-o ia bine de tot, zvonurile aparute prin media americana cum ca Miley a spus ca Rusia si Ucraina ar trebui sa incerce sa negocieze pot arata ca unii isi cam pierd rabdarea cu acest razboi si din pacate vorbim de cel mai mare donator de bani si furnizor de echipament de pana acum, sper sa fie doar ceva izolat dar se aude si ca mare parte din democrati incep sa gandeasca la fel, o fi adevarul, or fi articole platite de FSB/GRU naiba stie, pe de alta parte cam asta pare a fi si strategia rusilor ca sa evite o infrangere rusinoasa : sa lungeasca luptele cat pot de mult pana cei care sprijina Ucraina isi pierd rabdarea si ii forteaza sa negocieze macar sa ramana cu ce aveau inainte de 24.02. Pe de alta parte ucrainenii incearca sa obtina si ei cat mai mult pt ca probabil simt si ei ca e posibil sa se subtieze ajutorul substantial pe care il primesc acum. Armata rusa e deja pusa pe butuci pt vreo 10 ani cel putin ce-i drept cu pretul sangelui platit de multi oameni nevinovati care s-au trezit peste noapte cu aceasta plaga trimisa de un nebun.
    In alta ordine de idei nu pot sa nu remarc ca acum un an erau unii specialisti pe aici care bagau groaza in noi cu numarul de regimente de aviatie aduse de rusi aproape de noi si cum s-a modernizat armia rusa in asa fel incat mai bine ne pregateam sa luam pozitia caprei ca era mai sigur si mai sanatos, acum ne minunam toti sa vedem cata spoiala era de fapt la mijloc si cat de mult s-a facut de cacao a doua armata a lumii. No comment!

    10
    • cred ca declaratia americanilor a fost facuta mai mult de forma, pentru a nu da impresia ca ei/ukr sunt cei care refuza pacea. eu nu o interpretez ca pe o presiune la adresa ucrainenilor ci mai degraba ca o pozitie diplomatica si atat.

      evident ca nu curge laptele si mierea in tabara occidentala, economia e cum e, energia e cum e (pe sponci), s-au creat adversitati (e.g. Pakistan care ramane fara gaz din cauza Europei) si atunci nu poti sa ceri totusi sa plece Putin si sa negociezi, ii indarjesti mai tare si asta e pana la urma, ne place sau nu, o chestiune de politica interna rusa.

      Vad ca premierul chinez a zis ca amenintarea cu arma nucleara e inacceptabila, oficial discutiile din Turcia sunt pentru a avertiza Rusia ca recursul la arma nucleara e inacceptabil, mie-mi miroase aici ca o coordonare intre China si US, un moment in care si-au gasit o opinie comuna si e clar ca niciuna nu doreste razboi si confruntare pe scara larga.

      13
      • Parerea mea e ca acum incepe adevaratul ” razboi”, linia va fi Niprul. In ciuda veseliei ca rusii s- au retras din Herson, eu sunt sceptic, cred ca a fost strategic. Nici o forta militara nu ar fi putut tine un cap de pod in Herson peste Nipru, la cat sprijin militar au ucrainienii. Rusii vor apara linia Niprului si mai sus spre Donbas si Luhansk ! De aceia au luat si ramasitele lui Potemkin….. Am inteles ca s-au fortificta pe 3 aliniamente, v- a fi greu sa treaca malul ucrainienii.. Vor incerca sa vina dinspre Zaporojie, dar rusii au rezerve in Belerus si vor trimite si multe din fortele retrase din Herson, catre nord…. Acum analizand la rece cat sa poata si ucrainienii ?, ca sunt 35 de milioane, dar rusii sunt 140 mil, vrei nu vrei aia mai au carne de tocat…. E ca si cum noi ne am fi batut cu rusii…. oricat am fi sustinuti de NATO suntem 19 milioane, ce sa facem sa ne razboim pana ramanem noi 10 milioane si rusii 100 ? La cate pierderiau rusii , nu vor ceda usor, cred ca occcidentul e convins ca nu se merita un razboi de lunga durata…toti vor pierde si rusii si ucrainieni si Europa. De aceia si SUA si Macron o da voalat ca trebuie sa se negocieze, ca nu exista solutie militatra…. Nu pot sa le spuna direct negociati… ca ucrainienii nu vor, iar cei ce vor semna un tratat in care sunt acceptate pierderi teritoriale vor fi bagati la puscarie de urmatorii care vor veni la putere ! Cred ca rusii vor face prapad in infrastructura, sa ajunga populatia sa ceara negocieri de pace si ucrainienii vor face referendum ca sunt de acord cu o solutie de pace care implica cedare de teritorii, ca ,conducerea sa fie absolvita de a lua decizia arbitrar..decembrie-februarie sunt luni grele …vom vedea.

        7
        • Cei cu acest pesimism? Rușii au rămas fără soldați profesioniști, in schimb au o gloată adunată din toată Rusia cu speranța că vor fi în stare să păstreze teritoriile de acum.
          Și de ce ar trebui sa forțeze râul ucrainienii? In Belarus rușii au vreo 10k deci?
          Rușii pot sa adune oricâtă carne de tun ca va fi degeaba. Ucrainieni vor continua ofensiva pt că rușii nu trebuie să aibă timp să respire. Inevitabil in jumate de an ( așa cum spunea și Hodge) victoria ucraineană va fi completă.

          12
        • Speranta moare ultima si la rusi care inca mai spera ca aia o sa fie cea mai buna linie de aparare pa Nipru,ca occidentul va ceda fara gazul lor fara petrolul lor,ca noi suntem insignifianti in comparatie cu rusia,ca Nato e inutila,si populatia ucrainiana va implora pt pace

          4
        • Ce faci daca dementu de Putin, in disperare,ca oricum nu mai are ce pierde ,” dupa el potopul, ” face o alianta cu Iran s i Coreaa de Nord si da 100 de caciula de focoase nucleare si tehnologia rachetelor hipersonice acestor doua tari care le sunt prieteni nu dusmani i In contrapartida , ca trebuie sa raspunda cu ceva la actiunile NAT,O ca tot se lauda NATO ca a adus noi bombe in Europa . Stiti doar cum a fost cu rachetele din Cuba. Rusii vor incerca sa contracareze amenintarea nucleara NATO. Au mai dus bombardiere in Venezuela, pot trimite si rachete nucleare. Iranul spulbera Arabia Saudita si Emiratele si sare petrolul la 150 $ barilul. E de ajuns sa distruga sondele si toata planeta e in aer… Va dati seama ca se distruge tot echilibrul de putere ? In situatia asta Ucraina nu v a mai conta, cand e viitorul planetei in joc? Ce face Israelul in situatia asta ? daca ataca va fi razboi si Iranul va lovi toti aliati din zona ai Israelului, ca are cu ce, ca astia sunt dementi si fanatici, plus prietenii lor hezbolcii si ceilalti….

          3
        • Da, măi Gerula, or să înceapă rușii războiul ăla adevărat, cu trupele cele bune pe care le țin la secret, când i-or vizita prietenii de la sud de Amur. Până atunci, s-o țină tot ca în ultimele luni. Două fire, două paie, mai fugim, mai luăm bătaie… Pardon, retrageri strategice, redistribuiri de trupe sau gesturi de bunăvoință.

          @FlorinD, nu e pesimism, ca de obicei, ne face serviciul de a ne prezenta și punctul de vedere al adversarului. Deși faza cu „războiul pe bune n-a început încă” s-a cam fumat deja chiar și la sursă.

          12
          • @ Peredhil ,Stii ca e o vorba …. si cantitatea e o calitate……. Tugulanii de rusi au inca resurse de oameni si tehnica chiar daca e in vechita. Simplul fapt ca duc sute sau mii de vechituiri pe front aste nu fac decat ca consume resursele ucrainienilor si ale NATO….. Au prieteni care le vor da rachete si drone….. Razboiul v a mai dura…

            4
          • @Peredhil Tie ti se pare, ca acum razboiul e pe terminate ? Sau ca rusii isi ia bagajele si pleaca acasa? Acum incepe razboiul de transee….ala care toaca oameni de o parte si de alta ! Rusii vor incerca sa mentina ce au ocupat, dar pentru ucrainieni v ai fi mult mai greu, una e sa te aperi in fortificatii, transeie, terenuri minate si alta e sa ataci…

            4
        • Filorușilor li se pișă in fata si ei zic ca e rouă de dimineata..
          Cu 3-4 mii de militari rusii puteau transforma Khersonul (orasul) într-o fortăreață de necucerit, Niprul in cazul asta i-ar fi avantajat pe ruși într-un fel ptr ca nu permite ca orasul sa fie incercuit in totalitate, dar pentru lupte de stradă e nevoie de soldați instruiți si motivați nu mobilizați care mor in prima lupta

          4
        • Linia nu prea e Niprul pt ca Rusia nu a luat tot estul. Deja sunt stiri ca ucrainenii se muta in est in Zaporojie spre Melitopol/Mariupol. Daca le taie acolo unde-s si multi partizani coridorul terestru e inca un cui in cosciug.

    • @ima80. Îți împărtășesc temerile. Dar nu considera Rusia prea slabă – eu zic că ar trebui să consideri Ucraina extraordinar de puternică, mult mai mult decât oricine s-ar fi putut aștepta de la o țară cu PIB per capita de 4700 USD, condusă până în 2019 de pro-ruși sau de corupți – Kravciuk, Kucima, Iuschenko, Yanukovici, Poroshenko.
      Majoritatea percepției noastre e formată din propaganda ucraineană care în mod firesc minimizează rezultatele rușilor și și le maximizează pe-ale lor. Cum naiba absolut toate T72-urile sunt gioarse în mâinile rușilor și arme bune în ale ucrainenilor ? Cum dovezile de eroism sunt numai ale ucrainenilor ? Ții minte când se lăudau ucrainenii prin primăvară că dau jos Tochka sau Iskander cu Stinger-ul ? Cum să atingi o rachetă balistică de mach 5 cu una de mach 2 exceptând situația când vine direct spre tine ?
      Cea mai bună măsură a intensității deosebite a luptelor, la care evident că participau ambele tabere, este spolierea depozitelor de muniție din UE și atitudinea stupefiată a militarilor occidentali referitoare la consumurile industriale de muniție din ajutoarele vestice și acuzele politicienilor occidentali că ucrainenii consumă aiurea munițiile donate. La toată această intensitate a luptelor, cel puțin cu artilerie, rușii contribuiau cu 80 %, iar asta nu-i trimite deloc la nivel de țară bananieră.
      Tu crezi că România ar fi putut să răspundă hai nu de 1,5 ori mai bine (PIB RO = 1,5 x PIB UA), ci doar cu jumate’ din forța Ucrainei la o ipotetică agresiune rusă ? Tu înțelegi că armata română fără apartenența la NATO este cvasi-inexistentă, nu departe de Moldova ?

      9
      • E discutabil daca ne-am fi descurcat mai bine sau nu in functie de PIB … probabil ca intr-o prima faza si da si nu, sa nu uitam ca ucrainenii au primit pe ultima suta de metri cantitati semnificative de Javelin si NLAW, noi aveam de ceva timp cantitati respectabile de Spike-LR si ER, ei aveau un numar mare de S-300, KUB/BUK si OSA, noi aveam o unitate de tragere Patriot semi-operationalizata si 4 din 8 Hawk integrate cu radare moderne, restul de KUB si ceva OSA nu se pun, noi aveam deja 18 Himars, 54 Larom si multe Apra ei doar ceva Smerch care stim ce precizie au, ei mult mai multe Mig-29 si Su-27 operationale noi 1 escadrila de Lancere si una aproape operationalizata de F-16 … si putem continua dezbaterea la nesfarsit, ca sa nu mai zic de partea de radiolocatie unde suntem mult peste toti din zona! Si da ulterior noi fara apartenenta la NATO si ei fara ajutorul vestic nu am fi avut nici unii vreo sansa in fata numerelor puse de rusi la bataie!

        5
    • Uita ce a discutat Milley cu Zalushiny:
      https://twitter.com/CinC_AFU/status/1592240402954072066?t=UEyqE_SymRTuLM91fxh5nA&s=19
      Nici vb de vreo cedare sau negociere.

  35. Braovo Ucrainenilor ! E o mare victorie in primul rand ca imagine ! Asta ar putea fi punctul de cotitura cand putlker incepe sa devina din ce in ce mai mic pana la nesemnificativ …Probabil , daca caderea se accentueaza mai rapid o sa vedem cum rechinii doctrinei fascistoruse si mai apoi corbii si viermii propagandei proprii or sa-l manance de viu pentru a-si scapa pielea …deja au inceput sa-i dea tarcoale

    5
  36. daca mos biden si cu xi se intalnesc cumva la mijloc tzarul isi numara ultimele luni….sa se bucure si el de ultimul mos gerila.

    3
  37. Eu știu că sunt aici mulți băieți cu care se poate discuta strict tactic, fără politică. Ce avem noi de învățat din conflict, pe 3 paliere, dotare, tactici, psyops?

    2
    • Ce avem noi de invatat?!
      Simplu…capabilitati nucleare + vectori + USA/ NATO /UE!

      UE ce trebuie reformata din interior,intoarcerea la valorile iudeo crestine !

      Nu vrem ,ok, vom face implozie cu consecintele de rigoare…

      Suedia: dupa ce a cheltuit miliarde cu integrarea emigrantilor a constatat ca este un ESEC TOTAL.
      E vizibil,palpabil in toata Europa provocarile ce apar…si nu exista solutie!

      Au format societati paralele….in 2050 vom fi 50/50…ei tineri/ noi pe última suta…

      7
      • Nu avem voie nucleare. A fost una in anii 80. Au luat-o americanii după 2000

        1
        • A fost un CANCI in anii 80.

          Dupa 96 brusc a izbucnitr asa o gaitatie a unora ca in anii 80 s-ar fi extras fabuloasa cantitate de 1 pana la 3 miligarje de Pt 240 …. Si se tot zicea ca sir Nae KCB istu (a nu se scufundca cu KGB)a zis ca ceva cu atomica. De fapt Mamos Voda del Cumplit zisese ca da, avem capacitatea dar nu si dorinta de a face asa ceva ..
          Sucarul asta a fots excelent ca sa mai amauna nitel constructia centarlei de la Cernavoda … Acuma unii dintre aia se intreaba candic ca cica ca cum „SUA împinge România să termine Centrala Nucleară de la Cernavodă?”

          A da.. In acelasi na mare scandal mare intr-o anume presa din Romania .. maresucar mare, Romania punea in perico pacea in Evropa, stabilitatea stategoca ca pe langa bomba de la Cernavoda dorea sa faca un avion .. care urma sa distriga echilibrul meletar evropean .. Ca care avin \? Un IAK 50 complet metalic!!!

          1
    • Vash the Stampede

      Mdaa… ?

      2
    • How about starting with the basics. Does physical fitness ring a bell? La cati obositi si batrani aveti in ranguri nu cred ca este prea mult sa-i vezi pe taranusii astia fiind capabili de 60 flotari asa ca de inceput si sa fie capabili sa alerge in mod sustinut (6 min la km) 4 km.

      10
    • Si io zic ca nuclearele (sau ceva echivalent) ar fi idealul.

      Trecand peste asta spre ceva mai realist si de moment

      La nivel de soldat, tinuta cat mai „stealth” (in spectrul IR de ex, nu doar ca si model de camuflaj vizibil) si comfortabila (in orice conditii meteo), arma sa fie o dezvoltare locala din AK dar cu posibilitatea de a atasa usor un sistem optic (si calibrul ar trebui schimbat) si neaparat cu „vedere pe timp de noapte/termic, un AVN ceva pe casca etc).

      Apoi ceva echivalent NLAW (poate o dezvoltare a prototipului ala LAPGECA cu noua munitie pentru AG-7 si ceva ghidaj mai inteligent ar fi cat de cat ok).

      Dupa asta drone, cat mai multe, inclusiv roiuri de drone cu inteligenta artificiala, drone sinucigase capabile sa scoata un tanc din lupta, capabile sa se ghideze dupa emisiile radar inamice, sa recunoasca obiective diverse si sa le atace singure conform programarii, in conditii de bruiaj radio-electronic total.

      Drone de diverse tipuri (inclusiv drone anti-drona) si cu raza de actiune de la cativa km la peste o mie sau chiar doua mii de km (care deja intra in teritoriul rachetelor de croaziera fara insa a fi considerate rachete de croaziera). Adica, daca iranienii, cu tot embargoul impus pot face drone kamikaze cu peste 2000 km raza de actiune si la preturi foarte mici cred ca am putea si noi, poate chiar ceva mai performante (de ex cu o alta motorizare mult mai eficienta si silentioasa, facute din materiale mai usoare cu caracteristici stealth etc, inclusiv forma generala a dronei, mai rapide, mai inteligente si mai greu de detectat).

      Apoi artilerie reactiva si mai multa. Triplu fata de ce am luat Himars, si cu aceleasi caracteristici dar munitia pentru ele e absolut necesar sa fie facuta suta la suta in tara. As alege Extra de la israelieni sa zicem.

      Apoi aparare AA, fata de ce avem ar merge in primul rand ceva echivalent Ghepard, dar produs local (cu tunuri de 30/35 mm, radar, sistem optic termic si cuplat si cu rachete AA cu raza foarte scurta la fel, produse local, totul pus pe un singur vehicol).

      Dupa asta ceva intermediar intre Patriot si sistemul asta

      Ca masini de lupta as alege ceva cat mai mobil, amfibiu, echivalentul modern al TABC-79 si ceva intre MLVM si MLI-84 ca marime. Sa duca 4-6 soldati plus echipajul, dar sa fie cat mai multe, cu o turela cu tun de 30mm si doua Spike, plus o drona de cercetare sau unele cu containere de drone „sinucigase” in spate.

      Sa fie cat mai mobile si mai stealth, cu autonomie cat mai mare, sist de comunicatii cat mai eficiente, un sist de protectie activa pe ele.

      Apoi, munitie ghidata si cu raza cat mai lunga pentru aruncatoarele de 120mm.

      Rachete AN NSM cat mai multe, sase corvete grele plus minim trei submarine si aia ar fi marina.

      La aviatie s-a tot discutat.

      Ca si tactica, sa fie legata de tot ce tine de mobilitate, putere de foc si camuflaj in orice teren. Folosesti artileria reactiva (inclusiv cu submunitii) si dronele de atac cu raza lunga sa ataci tintele vitale in adancime (depozite logistice, radare, centre de comanda, concentrari de trupe si tehnica, aerodromuri,nave de lupta, tinte din industria militara, depozite de combustibil etc).

      La contact, combinatii intre ambuscade, „pungi de foc”, zone intarite si manevra in teren, totul cat mai creativ.

      Ca psyops, raman la parerea ca Vlad Dracula Tepes ramane maestrul necontestat, dar tacticile lui nu prea pusca cu lumea mai fandosita de azi (desi ideea de a distruge logistica armatei otomane a fost cel putin la fel de stralucita ca si tentativa de a-l asasina pe sultan in noaptea aceea). Te poti folosi totusi de numele si faptele lui, sprijinit sa zicem pe capacitatea de a elimina in mod rapid, eficient si brutal un numar cat mai mare de forte inamice, combinat sa zicem cu „disparitia” sau eliminarea unor lideri inamici in spatele frontului Ii lasi la unul capul taiat infipt intr-o teapa acolo si pleci fara a fi descoperit si apoi raspandesti zvonuri despre super-soldatii vampiri care calca noaptea peste dusmani. Combinat cu dotarea la scara larga cu AVN-uri si ducerea actiunilor de lupta de multe ori pe timp de noapte si pe vreme rea (ceata si ploaie/lapovita, frig, noroi si zapada, „vremea vanatorilor de munte”)

      Desi treaba cu laserul (sau arma cu plasma, am cetit si despre asta la un moment dat pe net, chiar cu descrieri tehnice complicate, un fel de update la „raza mortii” a lui Tesla) care a distrus/topit tancurile sovietice in 1968 inca persista si ea hehe

      2
  38. Și pt toți agaricii hateri- un deget. Sunt in Sistem din 2001. Voi unde erați? Nu că lasati-ne sa ne facem treabă, totul e ok. Doar că sunt filorus e prea mult. Da, multam foștilor colegi ucraineni. Nu o sa va ajutam, read nu lips

    2
  39. George, Mihaeanu și toată echipa, scuze doar pt voi, că unora nu le plac info in timp real. Eu dau info sa le citească și publicul specializat. Strict pt militari.

  40. Cu ajutorul pt Ucraina, trec fără probleme. Daca cer Spike, nu, avem nevoie de ele. Aveți bani, luati-va. Laserul lui Coandă nu e de vânzare (inside joke).

    2
  41. Pt ca tot aduc unii in discutie cuvantul „Hater”…

    M-as bucura sa stiu ca, vre-un criminal votkar ,are insomnii ,citind ceea ce comentam noi aici…poate s-ar trezii stiind ca nu poate manipula.

    Respectivul ar avea constiinta si decí ,n-ar mai participa la agresiunea dezlantuita de tov.Putin…

    Sa ne trezim :Astia sant educati/indoctrinati in stil stalinist, spuneau :”Sa ne urasca dar sa ne stie de frica”…

    Deci,indivizii astia sant constienti de crimele care le savarsesc…asta urmaresc ,sa distruga moral o natiune.

    Cum am reactiona daca ne gaseam copii macelariti si aruncati in groapa la Bucha…

    Ati vazut reactia mamelor de acolo….?!

    Santem „hateri” ca bombardam criminalii cu ,cuvinte….
    Ce aberatie!!!!

    Urla ambasadorul lor ca a crescut rusofobia…da ce vroia ,ce spera….
    Sa-i imbratisam orí sa ne ascundem infricosati….

    11
  42. https://twitter.com/Tendar/status/1592266931201273856?s=20&t=f1IyrFicapTBNgetYqyqjw

    Visual confirmation that Ukrainian forces have arrived at the Nova Kakhovka dam (Western Bank). This means that Kozatske and Vesele are liberated.

    2
  43. https://twitter.com/WarMonitor3/status/1592215460430630913?s=20&t=f1IyrFicapTBNgetYqyqjw

    Unconfirmed reports of the liberation of Oleshky across the Dnipro.

    https://twitter.com/Tendar/status/1592299135780233223?s=20&t=f1IyrFicapTBNgetYqyqjw

    This footage is extremely odd. It is definitely Oleshky and it’s recent. But almost no one is there.

    I have counted 3 military posts which *appear* to be abandoned, though one looks suspicious. Why there is no sound?

    If Russians really left then their army is in total disarray.

    https://twitter.com/TpyxaNews/status/1592280347852836864?s=20&t=J0IfdGFMd5Q8_diy3dh3Aw

    Allegedly, Russian troops left Oleshky this afternoon.

    Waiting for official confirmation from the General Staff!

    AFU…dupa ei, dati pe ei si pe mama lor, pardon tata lor Putler.

    7
  44. https://twitter.com/wartranslated/status/1592301417146224641?s=20&t=_aInCen8MeYooKaH6VzacQ

    Taking Kyiv is unrealistic, says the Russian pundit aloud on national TV. „We need to find creative diplomats to avoid capitulation”.

    americanii sunt la genu: „bābāietzi, mai bine plecati singuri, mimati o retragere victorioasa, ca va bat ucrainenii de vā asculta la ureche, ne e noua jena de rusinea voastra”

    6
  45. https://twitter.com/MrKovalenko/status/1592337950506831873?s=20&t=2SMM2ljXI8oDMUDTEQNv9Q

    Rumors are circulating in #Ukrainian social media (a #Kherson official Sergei Khlan can’t keep his mouth shut) that UA forces entered cities of Nova Kakhovka, Kakhovka, and Oleshki on the eastern bank of the Dnipro River continuing offensive „on the shoulders of fleeing Russians”

    4
  46. marginea …. se smotoceste Ursu si castiga Dragonu’! Si Eagle cam ramane cu pliscu gol
    a se vedea si https://www.cotidianul.ro/sa-nu-suparam-germania/
    citez
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Ca să evite o dezindustrializare cauzată de noul context și de noile prețuri energetice, a convins China să primească masive delocalizări ale industriilor germane. SUA au reacționat în defensivă și au propus relocalizări germane pe teren american, subvenții pentru energie și taxe vamale zero.
    Contractele germano-chineze au parafat primele elemente ale unei noi ordini mondiale. Imediat, în SUA a fost dezlegat cuvântul „pace”, ținut în lanțuri grele până la decizia germano-chineză. Acum se vorbește tot mai mult despre negocierea unei încheieri a războiului din Ucraina.
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Adica e cam o localizare noua a celbrei fraze a lodului Palmerston (Henry John Temple, prim ministru al Marii Britanii între 1855-1858 și 1859-1865,) „Anglia nu are prieteni sau aliaţi permanenţi, ci doar interese
    permanente!”

    A .. si in jocul asta unde dai si unde crapa in conjunctie cu enteresele permanete . si latii au enterese :
    https://www.tvp.info/64411476/rumunia-sojusznik-czy-rywal-polityka-prezydenta-niemca-budzi-watpliwosci
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    România, aliată sau rivală? Politica președintelui german ridică îndoieli

    Există două țări de pe flancul estic al NATO care pot aspira să fie liderul întregii regiuni: Polonia și România. Până acum, am văzut o cooperare armonioasă, dar izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina a făcut Varșovia numărul 1. Bucureștiul pare să aibă o problemă cu asta – pe care probabil că decidenții noștri nu vor să o observe și pe care Germania și Franța cu ardoare. utilizare.
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Asa ca ce va fi cu Rusia .. e alta trebsoara .. dar si o lectie f bun : cum poti sa te tampesti in ultimul hal?!
    Da se stie ca nimeni nu invata nimic din istorie …..

    1
    • @Ghiță Bizonu

      Polonezii striga tare și fac tam-tam ,se infoaie ca păunii…nu spun că nu fac ce spun…militar și politic, zic…
      Dar mie personal îmi pare că iar se „umflă placaju” pe ei, ca în perioada interbelică…parcă și atunci aveau crăci în nas …

      Io cred că Polonia ajută Ucraina, dar cred că mai critic pt supravegherea electronica, radar, humit, România „trage mai greu la cântar” ,cu Usa de mână, desigur…fiecare cu ce poate..
      Și mai cred că aia proști de buni, care ajută cât pot ,și nu vor scoate ochii la nimeni după ce se încheie „balul”, sunt tot ăia din spațiul carpato-danubiano-pontic, fără pretenții de nu’s ce lider zic ei în articol…

      Ce or vrea de la noi, că relații politice mai bune au avut până de curând cu prietenii nostri ce au prim m pe Victor Orban…să îi aplaudam tot timpul și să ne aliniem după ei ?

      O opinie…

      2
  47. Eu aș aprecia dacă, comentatorii de pe acest site, ar folosi dracului grafia corectă a cuvintelor care au în componență literele â din a, î din i, să scrie corect sunt, nu sant, Mă disperați cu analfabetismul vostru!

    3
    • Lăsat-o frate sa scrie cum vor. Ideile conteaza, nu cum le scrii.

      2
    • Stii ceva: decizia de a schimba grafia cuvintelor a fost luata de academicienii-fizicieni. Lingvistii s-au opus.
      Asa ca fiecare scrie cum a fost invatat la scoala.

      2
    • Omule eu inteleg ca roman de ce vrei caligrafia corecta. Dar trebuie sa intelegi si pe cei ca mine. Corporatristi care toata ziua scriem in engleza, avem tastatura in engleza si nu prea avem cum scrie in romana decat foarte dificil. Personal, ca sa folosesc corect caracterele de care spui tu mi-ar lua dublu/triplu sa scriu acelasi mesaj.

      Sincer, razboiul asta m-a surprins in multe moduri.

      1. Ucrainienii castiga. Cu sprijin dar castiga clar
      2. Romanii nu sunt un popor abrutizat. In fata miilor de drame au sarit cu mic cu mare sa ajute. Si vorbim aici de oameni simpli nu de politicieni
      3. Americanii au aratat ca sunt singurii care conteaza si ca fac cu bolta pe orice adversar deocamdata.

      9
    • Si eu as aprecia o tastura cu caractere romnesti .. care sa iaba si un pret accesibil!!!

      • Nu știu cum este în Windows, dar pe Mac poți să faci ce tastatură vrei, prin softul standard și poți afișa și o tastatură virtuală. E adevarat că mi-a luat de trei ori mai mult timp să scriu textul ăsta decât cu tastatura reglată pe franceză !

        1
      • În Windows 10: Start -> Settings -> Time & Language. Alegeți Language din meniul din stânga, iar în pagina principală, la „Preferred languages” apăsați butonul „+” (Ad a Language). De acolo adăugați limba română. Recomand să aveți conexiune la internet când faceți asta (și să nu fie rețeaua setată ca Metered – adică traficul costă), ca să bage și partea de recunoaștere voce, altfel ar putea să se plângă regulat că „nu știu ce chestie” (ceva feature, fără să spună clar că e de limbă) nu a putut fi instalată (eroarea asta poate fi redusă la tăcere rulând ca administrator comanda „schtasks /Change /TN „Microsoft\Windows\LanguageComponentsInstaller\Installation” /Disable”).

        După ce instalați limba română, în dreapta-jos (lângă ceas) o să aveți listată limba curentă. Puteți să o schimbați cu mouse-ul sau cu Alt+Shift. Atenție la parole, că limba română are unele taste inversate (gen A și Z) și puteți să nu vă dați seama de ce vreo parolă nu vă e acceptată. Asigurați-vă că tastatura e în limba corectă, ca să coincidă tastele. Diacriticele le găsiți de obicei în jurul tastelor Enter și Shift din dreapta. Nu o să scrie pe taste Î, Ș, Ț, Â, Ă, că tastatura rămâne fizic cea străină, dar practic veți putea scrie cu caractere românești.

        Înțeleg că unii vorbesc cu „sânt” în loc de „sunt”, sau cu „îs/îi” în loc de „sunt/este”. La fel cum înțeleg că cei de la est de Prut au învățat demult să scrie cu caractere chirilice și acum le e greu să se adapteze la grafica latină.

        Cât despre românii neaoși care nu știu gramatică de bază, rezonez cu acest articol, care spune că cine nu a avut bun simț să se autocorecteze e superficial și nu merită luat în serios. Contează și ideea, dar dacă cel care a formulat-o e agramat, credibilitatea lui scade: https://mihaivasilescublog.ro/2020/07/21/esti-agramat-serios/

        (știu că sunt off-topic, dar un adevărat patriot ar trebui să aibă respect față de limba lui)

        6
  48. Nu vedem de ce toată lumea este mișcată de primirea oferită soldaților ucraineni pe 11 noiembrie la #Kherson când și noi am fost întâmpinați cu steaguri ucrainene în martie…

    https://twitter.com/AmbEmpireRussFr/status/1592235490190970880?s=20&t=Qqng-7hRCqMEeXldVvTp3w

    2
  49. https://twitter.com/MrKovalenko/status/1592563944585322497?s=20&t=FjpvyxTAlntnNT51jv-17Q

    Viktor Kovalenko
    ·
    1h
    2/ Russian forces retreat from the newly built fortifications on the eastern bank of the Dnipro River for 15-20 km further to the east & towards Crimea to save themselves from the Ukrainian artillery barrages, said spox of the South Command Natalia Gumeniuk today.

    3/ Several Russian military units are retreating to Crimea from Skadovsk and Genichesk areas on the eastern bank of the Dnipro River of #Kherson region, says Gen. Staff of Ukr. Armed Forces in the evening summary. It may signify the ongoing collapse of the Rus occupation forces.

    Se pare ca rusii fug mancind pamintul. Aveti si alte confirmari?

    2
    • In orice conflict citește surse din ambele părți. Pt că meseria purtătorilor de cuvânt e sa mintă. Și știu asta pt că am citit regulamente militare care specifică asta. Și cunosc și câțiva mincinoși de-ăștia. Mai bine citești surse independente, doar că sunt rare alea obiective.

      2
    • e greu de aparat malul stang al Niprului in zona respectiva, e mult mai jos ca cel din dreapta prin urmare e greu sa ai pozitii pe mal, nu esti expus numai la drone ci si la observare directa

      1
  50. Ce tot spuneți că rușii nu au logistică la punct !
    Ia uite ce fain transferă obuzele :

    https://twitter.com/5thSu/status/1592475672609685506?s=20&t=_FtYrzhwzHzP-ZB4S6oKSw

    1
  51. Ukrainians & Poles ad portas!

    2
  52. @Moldoveanul
    Care-s ăia 250-300 000, si de unde tehnica nouă ieșită din uzine?
    Ceva surse credibile ai pentru afirmațiile astea?
    Nu de alta, dar surse credibile spun ca cei 300 000 de mobilizați au ajuns deja în Ucraina, și majoritatea au și murit deja(nevinovați, dar asta e altă discuție), iar uzinele de armament sunt ocupate cu repararea și, printre picături, modernizarea tehnicii sovietice scoase din depozite. Uzinele care nu și-au trimis angajații în șomaj, din lipsă de componente esențiale care veneau de pe piața vestică.
    Părerea mea, hâc…

    4
    • Nu am timp sa caut sa citez exact sursele. Imi pare rau.
      Dar ce am citit la rusi si la unii americani rusii au folosit in jurul la 40 000 din mobilizați care au fost mai pregătiți. Restul sint in pregatire.
      Eu am prieteni aici in Irlanda care cunosc oameni lucrînd la uzina militară de transportoare blindată in Rusia/ ei produc in 3 schimburi încă din Aprilie încoace tehnica noua.
      În privința la ” toți morti si răniți deja” e propagandă și numerele de uciși și răniți în acțiune sint total exagerate de ambele părți.
      Am un prieten din copilărie in Tiumeni in Rusia. 48 ani
      Nu a fost mobilizat si mi scrie ca mobilizarea s a oprit la moment. Logica mi spune că nu mai opreau ei mobilizarea daca erau toți deja folosiți și fără succes.
      Principalul aici sa nu crezi tot ce scriu in presa si sa nu primesti ca adevar ceea ce ti doresti sa fie adevar.
      Cred eu ca o sa avem o negociere de pace nefavorabilă guvernului ucrainei sau o sa vedem o ofensivă mare din partea Rusiei undeva prin Decembrie/ ianuarie.

      1
      • Din pure ratiuni umanitare sper sa nu aiba loc ofensiva aia.

        2
        • Din motive pur umanitare razboiul nu trebuia sa inceapa
          Si ar fi foarte bine sa termine cit mai repede posibil.
          Orice viata omenească are valoare nepretuita.
          Dar referitor la articol si la majoritatea comentariilor
          Parerea mea, are putina legătura cu ce se întâmplă de fapt în
          Câmp.
          Sint 2 chestii aici
          1 Propagandă foarte puternica din partea Vestului.
          Ce probabil e normal cînd esti in război.. ca vestul e in război economic si partial direct cu Rusia.
          2. Subestimare la nivel uriaș a posibilităților Federației Ruse
          În Rusia este lemn si gaz si ulei si lumina
          Ucraina sta in intuneric ca un simplu exemplu
          Lista poate fi prelungită

          1
          • Posibilitatile Rusiei de a folosi acel potential sunt praf.

            De obicei argumentez,dar acum nu am timp,sar direct la concluzie.Daca rusii ataca,va fi din nou Rjev 1942 sau un macel gen primul razboi mondial.Dpdv strategic ar fi un fiasco precum ofensiva din Ardeni sau ofensiva de la Kursk.Adica poti ataca,dar sansele sa castigi sunt mici,in schimb iti compromiti sansele de a te apara si a putea negocia ceva.

            3
            • Inteleg ce zici, si are logica militară daca armata rusă repeta ce au facut pînă acum si daca armata ucraineană are destule rezerve si muniție.
              Am impresia ca vom vedea altfel de război in timpul apropiat.
              Rusii in mare parte folosesc VDV ul in zona Hersonului. Si armata private in zona DONBASS .
              Bulk ul armatei încă nu a fost introdus in lupte.
              Retragerea din Orașul Herson a fost organizată din timp fără pierderi sigur ca rezultat al atacurilor de infrastructură bine conduse de ucrainieni, dar însăși retragerea asta indica ca se gătește altceva in alta parte.

              1
              • E o treaba pe care multi din cei crescuti aproape de lumea rusa nu o percep,dar am observat asta in timp.E o idee in subconstient ca rusii inving in razboaie,indiferent de sacrificii si timp.Si mai e si ideea ca asta e ”sufletul rusesc”.
                E ceva interesant,seamana oarecum cu mentalitatea romanilor antici,diferenta fiind ca aia mai erau si competenti nu doar eroici.

                Doar ca actualmente a ramas mai mult amintirea ideii,decat mijloacele sa o puna in practica.Au nevoie de o generatie de reforme pt a reconstrui ce a stricat generatia asta,nu doar in razboi cat si in plan intern.Si au nevoie ca de aer de reconciliere cu estul Europei.

                Altfel sunt mancati.Si noi dupa ei.

                Cat despre grosul armatei ,asta a fost grosul armatei.Cu toti in fortele terestre erau 300000.Plus VDV 30000.Restul is in alte parti,aviatie,marina,forte strategice.Mai vin aia mobilizati in Donbas plus astia de acum,care sunt pamant de flori.

                Degeaba au ei potential de 20 de milioane.Nu au cadre si tehnica decat pt 100000(si aia foarte aproximativ).Era o vorba in antichitate-o gramada de pietre si lemne nu alcatuiesc o casa,dupa cum o multime nu alcatuiesc o armata.

                7
                • *sufletul rusesc* … E o chestie dată naibii sufletu’ ăsta … De fapt, și tu admiți asta – indirect, spui că dac-aveau crez, rușii puteau să facă pescuit sportiv în Prut …
                  În urmă cu 5 ani discutam cu un rus deșteptățel, crescut în mijlocu’ Siberiei, pregătit în Moscova, cu experiență de Franța de vreo 5 ani de unde-a plecat că nu erau franțujii pe sufletu’ lui, încă vreo 5 ani în Chișinău și atunci întors de 2 ani la Tomsk (n-avusese PCR-uri și finanțe suficiente să se lipească de vreun spital din Moscova sau măcar din Rusia europeană). Deși era destul de frustrat profesional – la cât de duri sunt oamenii din Siberia, nu-i trec pragul decât psihoze și sevraje etanolice – încerca să găsească un sens al lucrurilor … și așa mi-a-mpuiat capu’ vreo oră cu sufletul rusesc și nevoia de identitate colectivă – lucruri de doi lei în psihiatria europeană. Mi s-au aprins beculețele la mențiunea ta cu *sufletul rusesc*.
                  Mihais, ai dreptate cu cutuma culturală rusească privind înrădăcinarea în mentalul colectiv a *destinului eroic* al individului cufundat în mediocritate (cu sens de medie). E vorba pe de o parte de eroismul anonim al vieții cotidiene ca motivație pentru persistența tenacității, dar pe de altă parte e vorba de eroismul omului extraordinar, sursă de inspirație pentru eroismul anonim, croit pe același calapod.
                  Mda, nu zic lucruri noi, le-a expus mai bine Dostoievki acu ‘ 150 de ani. Eu ar trebui să expun mecanismele psihopatologice – niște chestii relativ interesante, dar mă întreb dacă aș putea fi înțeles și câte pagini mi-ar lua. Așa că te rog să mă crezi pe cuvânt.
                  Aplicând mecanismele de care-am vorbit pe cazul *excepțional* supus riscului de oprobiu public sau pedepsei juridice, caz similar cu cazul *anonim* mediu statistic, rezultă că permanent în mintea persoanei există soluția la ieșirea din oprobiu / pedeapsă prin actul suprem de eroism efectuat în scopul salvării anvergurii istorice în detrimentul celei fizice a timpului prezent.
                  Ca să ies din bla-bla-bla-uri teoretice – dacă Putin ar fi un *suflet rusesc* adevărat, acum, când este încolțit și vede că își pierde opțiunile raționale, angoasa lui cea mai mare ar fi teama de a se arunca din lumea reală a opțiunilor raționale în lumea fantasmei printr-un gest *eroic* apreciabil momentan ca negativ, dar de istorie ca eroic. Mai concret : DACĂ ar fi *suflet rusesc*, DACĂ s-ar simți încolțit, Putin s-ar gândi foarte des la un gest *eroic*. Aici intervine imaginația mea limitată – după mine *eroim* ar putea fi o chestie măsurabilă în kilotone. Sper că nu megatone … *Eroismul* este un act întâmplător heterolitic, efectul autolitic fiind doar o consecință nesemnificativă.- adică gestul *eroic* doar întâmplător omoară pe alții și sinele primește compulsiunea de a-l executa indiferent dacă duce la dispariția sinelui.
                  Concluzie : abia acum încep și eu să mă gândesc că tembelu’ ar fi în stare de badaboom întru satisfacerea suflețelului său … rămâne să sper că nu e *suflet rusesc* …
                  Mai spui * … Altfel sunt mancati.Si noi dupa ei. … *. Da și nu. Societatea rusă, similar și cea românească, au nevoie de o schimbare de paradigmă, de mod de rațiune mai apropiat de Europa. Asta nu-nseamnă că rușii sunt mâncați, ci doar spiritul lor. Și asta ar fi bine. La fel la români – ce-am luat pân’ acu’ din spiritul occidental nu au fost 100 % lucruri bune și nici spiritul occidental nu este perfect. Ideal ar fi fost ca spiritul occidental să preia anumite chestii de-ale noastre, dar … când ieși din buda din fundu’ curții după ce te-ai șters cu frunze nu poți avea pretenții să fii considerat analist al adevărului contingent al lui Leibniz …

                  4
              • @Moldoveanul
                Vezi că mai făcuseră ei acum vreo 2-3 luni Corpul 3 de Armată, echipat și înzestrat 100% cu tehnică „modernă”, destinat unei contraofensive în zona Lugansk-Harkov, dacă nu mă înșeală memoria, și a fost decimat de contraofensiva ucraineană din Harkov, împreună cu Divizia a 4-a Tancuri de Gardă(sau Armata, nu mai stau să caut acum să caut). Degeaba adună ei oameni și tehnică, dacă moralul luptătorilor e la pământ, și comandanții sunt praf, pulbere fină.
                Părerea mea, hâc…

                6
                • Povestea asta a scos-o Forbes. Nu era tehnică modernă, T-80 e vechi.

                • Corpul 3 rusesc format acolo nu a fost implicat in lupte inca.
                  Eu am privit pe youtube un interviu cu un ofiter ucrainean care e in război din 2014
                  Interviul a fost cu Mark Solonin expert militar in Kiev.
                  Păi oofițerul zicea ca au fost cîteva lupte minore dar majoritatea trupelor si tehnicii din acest corp 3 nici n a fost implicată.
                  Surse sint sute pe net dar foarte puține spun ce se întâmplă de fapt.
                  Sigur ca fiecare crede ce vrea sau ce citește.
                  Eu cred ca propagandă informaționala crează o iluzie ca Rusia e slaba si ca a si pierdut deja.
                  Adevarul e ca Ucraina îngheață in intuneric iar rusii nici nu au început încă….
                  Eu am auzit multe încă din Aprilie/ ca rusii nu mai au rachete/ ca nu mai au tancuri/ oameni… etc.

                  • „Adevarul e ca Ucraina îngheață in intuneric iar rusii nici nu au început încă….”

                    Jumătate de adevăr și jumătate de mizerie moscovită. Ucraina e afectată energetic, destul de serios. Dar să afirmi că rușii „nu au început încă”, mai ținea- poate- până să spele putina din jurul Kievului. Au încercat multe chestii, au mers la bluf pe alocuri, nu le-a ieșit. Nu mai stau să detaliez de ce, s-a mai zis de multe ori pe aici, că ideea asta tot revine ca herpesul. În fine, dacă cineva chiar crede că rușii nu au început războiul pe bune, felicitări, îmi închipui că trăiește într-o lume mai simplă și mai frumoasă. Dacă doar încearcă să vândă gogoși, înseamnă că ia pe prea mulți de proști.

                    7
                    • Nu au inceput inca mai mult in sensul ca a fost grru pentru armata rusă sa lupte impotriva semenilor săi.
                      Si in sensul ca nu au folosit in toata măsura potențialul care îl aveau.
                      E știut lucru ca in absolut majoritatea lor conscriptii nu au fost implicat cu unele excepții si ca cei mobilizați vre o 250 mii încă sint pregătiți și înzestrați in spatele ” frontului”.
                      Bine, pînă la urmă se poate mult de discutat.
                      Vorbim aici din noi prin Januarie…….
                      Sa ne ferească Dumnezeu de escalare cu NATO.
                      Ca cam asta si doreste Zelenski si echipa.

                      1
                  • Pai de cand tot incep ataca pe spatii din ce in ce mai inguste. De bine ce le produce industria aduc rachete si drone din Iran. Cel mai nou inceput al Rusiei a fost abandonarea malului stang al Niprului unde pana la contraofensiva ucraineana avansasera cateva zeci de kilometri. Odessa a devenit un vis neimplinit iar ei tot asteapta sa inceapa. Ce sa inceapa? Sa realizeze ceva ce n-au reusit cand aveau in putere crema trupelor ce defila amenintator la Zapad? Acum cu cine? Cu tanchistii de pe T62? Cu rezervistii fara experienta si care sprea rusii ca dupa o instructie de 3-4 luni vor fi mai bine pregatiti decat trupele macinate la Bucha, Sumi, Harkov, Severodonetk si Ciornobaivka? Razboiul de azi se poarta dupa alte coordonate decat in 1944 iar ofiterul cu care ai virbit are impresia ca ei inca asteapta momentul sa loveasca tare si-si pune sperantele in mobilizarea din toamna nu-i de mirare ca au avut atata succes pana acum.

                    9
                  • @Moldoveanul
                    „Adevarul e ca Ucraina îngheață in intuneric iar rusii nici nu au început încă….”
                    Ai dreptate!
                    Rușii nu au început încă, momentan se distrează măcelărindu-și trupele, distrugându-și tehnica, devenind experți în retrageri strategice bine gândite și făcându-se de râsul universului cosmic în materie de militărie. Printre picături se relaxează trăgând în blocuri și infrastructura energetică ucraineană, pentru că cu cea militară nu prea le-a ieșit.
                    Părerea mea, hâc…

                    10
                    • Sharky
                      Cu parere de rau pentru ucrainienii, pierderile lor sin cu mult mai mari decat ale rușilor.
                      Restul s minciuni gogonate.
                      Ucrainienii pierd cam 5-7 la unu in uciși și răniți.

                      1
                    • Pui prea multe sentimente in analiza.

                    • Frate moldovean,as zice ca sansele ca ucrainenii sa piarda mai mult ca rusii sunt foarte mici.Logica si analiza,nu dupa surse,pt ca in ambele tabere nu cred ce zic cand vine vb de pierderi.

                      Orice calcul rusesc ce da astfel de pierderi pt ucrainieni e in cel rau caz propaganda de aia care a ucis Wehrmachtul de 4 ori si in cel mai bun autoiluzie.

                      Cat despre mobilizare,repet,nu au ce si nu au cu cine.armata ucraineana a investit 8 ani de zile in oameni,sau a atras in cadrul ei pe unii care sa vrea sa lupte si sa-i si duca capul.Cand ai profi universitari de mate la artilerie…
                      Rusii au avut cadre rezonabile la fortele de interventie ,VDV,infanteria marina,Spetsnaz,cativa din Donbas,aia vechi din Wagner.Mare parte,cat sa conteze,sunt deja oale si ulcele.

                      Rusii de acum nu-s sovieticii lui Stalin.Complexul lor industrial-militar depinde de multe importuri.Si nu a fost pregatit pt razboi de durata,spre deosebire de acum 80 de ani.Armata lor de 20 de ani incoace a fost gandita pt interventii gen Georgia sau Cecenia,nu pt razboi adevarat.Prin urmare si industria avea stocuri de elemente critice pt tehnica moderna in conformitate cu aceste cerinte reduse sau comenzile la export.
                      Sa produca de capul lor pot doar tehnica de acum 2-3 generatii de evolutie a armamentului.
                      Vin cu T62 si vor ajunge la T55 pt ca parcul de T72 sau T80 a fost canibalizat vreme de 30 de ani.

                      Mobilizarea de care zici se face in ani de zile,nu merge facut de azi pe maine.Trebuie cativa ani doar pt a produce comandantii,selectand talentele native.
                      A facut asta Petru,a facut Suvorov,a facut Armata Rosie in anii 20,dar astia de acum is prea batrani si rupti de realitate.IAr aia au avut ce nu au siloviki de acum,anume timp.Bine,timp au avut,dar l-au furat.

                      Da,zic ei public ca trebuie sa mobilizeze fortele materiale si spirituale ale natiunii,dar o zic prea tarziu si o zic unii care nu trebuie.

                      Cat despre temerile lor ca-i ataca NATO,au golit Kaliningrad,Petersburg si Pechenga de trupe,iar NATO nici nu s-a uitat chioras la ei.Au facut propaganda la intern degeaba 20 de ani,noi stam in ograda noastra.Boii din Moscova nu se uita in Asia,se uita tot unde nu trebuie.Noi avem sanse sa punem tricolorul in Cernauti ajutand pe termen lung Ucraina sa intre in UE,sau o alta modalitate pasnica.

                      Kazahii le dau cu flit,azerii isi bat joc de ei,asta e rezultatul marii lor politici.

                      9
                    • @Moldoveanul
                      „E știut lucru”…
                      Cum am citit cuvintele astea am realizat ce se întâmplă…
                      https://www.rumaniamilitary.ro/razboiul-hibrid-partea-a-vii-a-kak-izvestno-sau-dupa-cum-se-stie
                      Ia de (re)citește, poate îți revii. Dacă nu, îți urez mult succes! Nu te mai deranjez.
                      Părerea mea, hâc…

                      6
                  • Au trecut 9 luni, copii au inceput sa se nasca…„iar rusii nici nu au inceput inca…”

                    5
                    • Corect!

                    • @Moldoveanul este o ironie in postarea lui Mihaeanu pe care n-ai observat-o.

                      3
                    • Noi ne dam cu parerile din ce stim si auzim, citim, ma rog…
                      Cred ca o sa aflam raspunsurile cu timpul.
                      Atunci analizand reflectiv vom realiza cine a fost mai aproape sau mai departe de adevar……
                      Eu doresc pace in Ucraina si in lume, si mai mult, ca Moldova sau Romania sa nu fie implicate direct aici.
                      din pacate omenirea tottimpul a fost in razboaie…..

                      1
    • „Nu de alta, dar surse credibile spun ca cei 300 000 de mobilizați au ajuns deja în Ucraina, și majoritatea au și murit deja(”

      Sigur ca au murit, au mers cu pas innainte si ucrainenii i au casapit cu mitralierile……
      Nu 300 000 , un milion si 300 000 au murit prosteste inaintand ca niste prosti si betivi de rusi ce sint impotriva bravei armate ucrainene de 50 000 de profesionisti……

      Voi credeti ca chiar asa mor oamenii , cum spun ziarele……. si youtube ul.

      • E imposibil sa nu observi ironia aici….. 🙂
        Eu am ignorat-o doar, corect este ca rusii inca nici nu au inceput pe adevarat….
        Daca este considerata ca propaganda pro rusa, rog moderatorul sa stearga,
        dar recomand o sursa alternativa pe you tube
        Exclusive/ the akhmat factor/ on the frontlines/ interview with chechen spetsnas commander

  53. Inteleg ca vrei sa pui batista pe tambal. Sincer sa fiu, eu n-as vrea sa fiu ucrainian, si peste cativa ani o sa fie greu sa fii roman, dar mai ales moldovean!

  54. În general vreau doar sa mentionez un simplu lucru.
    În primul rând traiesc de 21 ani in Irlanda si am acces la surse nu ruse…. da?
    Problema principala ai pe forum e dublă
    Lipsa de informație care arată adevărul de pe câmp.
    Și atitudinea din start antirusa si tot ce e rusesc.
    S a cultivat in media occidentală de zeci de ani, de când a venit Putin in 1999 la putere, o teorie /practica de demonizare a Rusiei fiindca nu asculta ….. si in fine au găsit si instrument cu care sa i dea peste „labe” – armata ucraineană.
    Asta a fost motivul invaziei aste plus si probabil extinderea incredibilă și nenecesara ( dpdv a Rusiei) a blocului NATO
    Pentru rusi chestia asta e existențială. Si ei nu se vor opri, parerea mea, ei încă nu au pus industria si societatea pe pas de război, si la asta se refera unii cînd zic ca încă nu au început.
    Parerea mea.
    Trăim în democrație nu?

    1
    • Sesizati, sper, ca democratia are legatura cu respectarea dreptului international…

      4
      • Sigur.
        In cazul comentariului meu, am avut in vedere ca nu se supara nimeni pentru comentarii care nu coincid cu parerea majoritatii de pe forum.
        In ce priveste dreptul international, e mult de discutat. Daca e referinta la incalcarea Rusiei a dreptului international, pai, trebuie analizat care au fost cauzele care au adus la asta. Se poate de inceput ca rasturnarea de stat din Kiev din 2014 care a fost finansata si sustinuta de SUA.

    • Ai dreptate, orientarea anti-rusa e clara pe forum. In acelasi timp nu e radicala – am citit si destule contra-argumente fiind eu insumi admonestat atunci cand am avut obiectii impotriva lor.
      Din punctul meu de vedere subteranele declansarii razboiului nu or sa fie cunoscute in timpul vietii noastre – ca are legatura cu vre-o racheta noua de-a rusilor – de tipul aleia care plimba bomba non-stop in jurul planetei – cu vre-un „update” de Vindoze pt calculatoarele militare rusesti sau cu vre-un utilaj de proasta calitate facut de europeni pt armata rusa contra multa spaga, orice tehnologie tipping-point din perspectiva geostrategica declanseaza automat razboaie, indiferent de cum suna Carta ONU. Mai cred ca prevenirea razboaielor e mai durabila si mai eficienta prin cultura si educatie decat prin inarmare pana la faliment – mi-as dori in acelasi timp sa ajunga si militarii sa inteleaga argumentele mele.
      Legat de Ucraina… e pe linia de fractura dintre cultura individualista occidentala si aia centralista orientala. Asa cum in tirania ruseasca s-au format dintotdeauna nuclee de rezistenta relevante pentru avangarda culturala mondiala, razboiul care se intampla sub ochii nostri fie o sa ingroape Ucraina definitiv – dar asta nu se poate intampla fara sa dispara cu Rusia impreuna dupa cate am inteles din media fara afilieri evidente – fie o sa faca din vecinii nostri in urmatoarele 2-3 generatii centrul de greutate al intregii culturi europene. Deja se vad semne in sensul asta, iar ucrainenii luati individual sunt departe de blazarea celor care habar n-au ce inseamna sa te adaptezi la situatii absurde.

      Porning de la rationamentul cu fracturile culturale, cred ca urmatorul meci pentru Europa e Turcia-Grecia. Oricare ar fi rezultatul, Romania nu are decat de pierdut – asa ca … hai sa ajutam vechiul Bizant sa se rupa de Evul Mediu prin exemple si oferte de educatie si cultura, nu sa ii intarim cumparandu-le armele si ofertele de turism mistic.

      1
      • Turcia și Grecia sunt in NATO. Se mai ciondănesc, dar nu cred că se va ajunge la război.In primul rând pt că armata turcă e prea puternică și grecii nu pot cuceri fostul Constantinopole, nici vreo insula importanta. Nici măcar Cipru nu-l pot recupera.Contează și faptul că au religii diferite.

        1
    • „Și atitudinea din start antirusa si tot ce e rusesc.
      S a cultivat in media occidentală de zeci de ani, de când a venit Putin in 1999 la putere, o teorie /practica de demonizare a Rusiei fiindca nu asculta ….. si in fine au găsit si instrument cu care sa i dea peste „labe” – armata ucraineană.
      Asta a fost motivul invaziei aste plus si probabil extinderea incredibilă și nenecesara ( dpdv a Rusiei) a blocului NATO
      Pentru rusi chestia asta e existențială. Si ei nu se vor opri, parerea mea, ei încă nu au pus industria si societatea pe pas de război, si la asta se refera unii cînd zic ca încă nu au început.
      Parerea mea.”

      Da. Teza rusofobiei cultivată de vest și a vinei occidentalilor pentru apucăturile de imperiu rupt în dos ale Rusiei. Ca să nu mai vorbim de mirarea generată de existența unui sentiment antirusesc printre români. Și, din nou, puterea societății ruse ce când se va urni, practic va răsturna tot și toate în calea sa. Putin ca figură „neascultătoare” dar carismatică, opunându-se Vestului ce vrea să-l disciplineze folosind cravașa ucraineană.

      Excelentă părere.Solidă și ancorată profund în realitate, fie ea și alternativă. Nu tocmai originală, trebuie să recunosc, e mult mai des întâlnită scrisă în alfabet chirilic. Și uite așa se duce prezumpția de bună credință cam pe unde se duc opozanții lui Putin când îi împinge curentul.

      8
      • sint multi in vest inclusiv SUA, generali, coloneli, analitici politici care spun parerea asta public, dar sint prigoniti de stat, pierd joburile s.a.m.d.
        SUA cheltuie mult mai putini bani acum prin inarmarea ucrainei si sustinerea, conducerea ei d.p.d.v militar, decit ar fi cheltuit intr-un conflict direct cu Rusia in Europa.
        Si SUA are interesul de a decima Rusia.
        O perioada scurta nu au avut acest interes, cind era Eltin la conducere, deoarece managerii americani in Rusia controlau absolut tot, inclusiv industria militara, probabil mai putin partea nuclear strategica….

        • „Și atitudinea din start antirusa si tot ce e rusesc.
          S a cultivat in media occidentală de zeci de ani, de când a venit Putin in 1999 la putere”

          Gresit. In tara asta s-a cultivat din stramosi. De cand am avut contact cu ei de la cantemir pana azi s-a cultivat mentalitate anti rusa chiar de catre rusi. Au fost vesnic niste porci imputiti si asta sunt si azi.

          „. Daca e referinta la incalcarea Rusiei a dreptului international, pai, trebuie analizat care au fost cauzele care au adus la asta.”

          Gargara asta basita care o tot rostogolesti pe aici nu impresioneaza pe nimeni. Si sti de ce ? Pentru ca nu intelegi ceva.

          „Si SUA are interesul de a decima Rusia.”

          Asta nu intelegi tu. Romania are interesul de a decima rusia. Romania, Polonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia au toate interesul de a decima rusia. Ne bucuram ca SUA doreste acelasi lucru si ca ii ajuta cu ucrainieni sa ii innece pe rusi in propriul sange.

          Baga bine la cap ca ura fata de rusi e ceva creat de rusi cu actiunile lor in decursul a sute de ani. Numai ultimii 100 au fost un cosmar. Tezaurul, ne-au lasat balta in ww1, au furat Basarabia in interbelic, ne-au ocupat dupa ww2, apoi 60 de ani sub sfera lor de influenta in saracie.

          Daca maine rusia se dezintegreaza copii nostri vor scapa de o grija. Asa ca lasa tu deontologia asta lesina care tot o impingi.

          p.s. anti rus nu e site-ul asta e toata tara asta boule. mergi la tara si intreaba omul de rand ce parere are de rusi.

          8
          • Eu nu „imping” nimic. E doar parere personala creata din experienta personala si cunostinte generale acumulate cu anii. Si am citit cite ceva in domeniul razboaielor europene si in Rusia ( Cecenia, Daghestan… ) Daca nu-ti place, bine, eu pot sa inteleg de ce, ca am fost si in Romania, si cunosc romani si aici in Irlanda, cunosc si polonezi,chiar am vecini aici care nu sint de aceeasi parere cu mine. Pune aici argumentele si eu am sa citesc atent.
            Acum, crede ce doresti, eu nu am laudat sau indreptatit Rusia in legatura cu acest razboi,
            doar cred ca multi subestimeaza si asta din lipsa de informatii obiective.
            Nu am de gand sa ma cobor la nivelul tau, si sa te numesc intr-un fel sau altul
            Treaba ta. Fiecare se exprima dupa nivelul culturii si educatiei sale.
            Cheer’s

            1
            • Înainte de obținerea cetățeniei, Basilă trebuia să vă impună niște teste de istorie românească. Ia de aici : românii au incendiat de două ori ambasada Rusiei dă la București și ambasadorul a scăpat cu fuga!
              Au vrut să o incendieze a treia oară în douăzeci de ani, dar i-a oprit prim-ministrul de la acea vreme. El era să fie asasinat de ruși, de unde pofta romanilor de a incendia ambasada.
              Te las pe matale să descoperi tărășenia că e pe net. La vremea aia, românii erau, desigur, îmbuibați cu propagandă americană! ?
              Molotovia…. Se urinează rușii pe voi și voi ziceți că e nectar divin!

              1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *