US Marine Corps, trece la mini

Switchblade UAV, foto: www.unmanned.co.uk

Astfel Infateria Marina a SUA va cumpara un  numar inca necunoscut de Switchblade micro-UAV/cruise missiles, pe numele lui englezesc. Infanteristii americani au tras cu ochiul la colegii lor din armata si se pare le-a placut ce au vazut. Dar ce este acest mini-UAV/kamikaze in greutate de doar 1kg.?!

Stimatul Switchblade, este un mic UAV ce poate fi lansat direct din tubul in care este si pastrat. Ca modalitate de lansare seamana un pic cu racheta AT neghidata de calibrul mic, numai ca acest sistem are posibilitatea indeplinirii unui scop dual! Astfel poate executa misiuni de recunoastere, ca orice UAV, dar are capacitatea de a transporta spre o prezumtiva tinta si o incarcatura de lupta exploziva.

Trebuie tinut cont ca in oricare din variante, Switchblade este de unica folosinta. Are un motor electric, iar la iesirea din tubul de lansare isi deschide aripile. Are o camera de luat vederi si poate fi controlat usor, intregul ansamblu, tubul, UAV-ul si sistemul de control cantaresc doar 5,5 kg.

Cu o autonomie cuprinsa intre 20-40 de minute, in functie si de starea vremii, micul spion, sau razboinic kamikaze, depinde de situatie, are capacitatea de a survola 1km/ minut, si se banuieste ca este folosit masiv atat in Afgansitan, cat si de trupele speciale americane. El mai poate fi lansat si din tuburile de 70mm PRND montate pe avioane, elicoptere, etc.

Foto: www.marinecorpstimes.com

In cazul in care este inarmat, efectul la tinta poate fi comparat cu cel al unei grenade de mana, de unde si denumirea, mai mult ironica probabil, de mini cruise-missile!

 

Sursa: strategypage

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *