Bizar

WNSpain_2cm-120_Meroka_IZAR_pic

20mm Meroka – Sursa: FABA via navweaps.com

Un candidat puternic pentru titlul de cel mai ciudat CIWS modern este FABA Meroka, un proiect spaniol care pare teleportat de la sfarsitul secolului 19.

Pe scurt: 12 tevi de 20mm, aranjate pe doua randuri, o salva simuland destul de bine efectul unui proiectil AHEAD modern. Rata ciclica totala este de 1.440 lovituri pe minut iar capacitatea magaziei de munitie este de 720 de lovituri (60 pentru fiecare teava).

Meroka se bazeaza pe un senzor radar extern functionand in doua benzi de frecventa, Selenia RAN L/X, pentru descoperirea si achizitia tintei de la o distanta maxima intre 11-14km (in functie de banda folosita), pozitia tintei fiind apoi transferata radarului propriu, montat pe aceeasi turela, care o poate re-achizitiona si urmari de la o raza maxima de 5km, angajarea fiind facuta de la o distanta de 2km.

Proiectat in anii ’70, CIWS-ul spaniol nu a mai fost imbunatatit de atunci, suferind in fata amenintarilor reprezentate de noile rachete antinava, cu semnatura radar redusa si viteza mare, distanta mica de angajare a tintei neputand sa garanteze integritatea platformei. Ramane inca eficient in rolul secundar de aparare impotriva ambarcatiunilor rapide, insa la o greutate de 4,5 tone isi justifica cu greu prezenta prin indeplinirea doar a acestui rol asa ca e destul de probabil sa fie inlocuit in viitor cu un sistem mai modern.

Merita nota 10 pentru originalitate, intr-o lume dominata de tunurile rotative sau cele revolver, insa nu obtine nota de trecere in privinta eficacitatii.

Sursa: military.wikia.com

Sursa: military.wikia.com

Intr-un mod bizar, Meroka se aseamana cu un CIWS primitiv, tunul Nordenfelt, utilizat pe la 1880 si destinat protejarii navelor capitale impotriva vedetelor torpiloare rapide (!!) care abia isi facusera aparitia.

Tun naval Nordenfelt - Sursa: Wikipedia.org

Tun naval Nordenfelt – Sursa: Wikipedia.org

La fel si concurentii sai moderni, Phalanx, AK 630 sau Goalkeeper, au la origine mitraliera rotativa Gatling din aceeasi perioada.

Phalanx CIWS - Sursa: Wikipedia.org

Phalanx CIWS – Sursa: Wikipedia.org

Mitraliera Gatling navala - Sursa: warmuseum.ca

Mitraliera Gatling navala – Sursa: warmuseum.ca

 Tehnomil.net

4 comentarii:

  1. Pleaca gloantele in acelasi timp, isi mentin aceeasi traectorie, au aceeasi viteza, nu se lovesc intre ele, etc.

  2. O intrebare off-topic.
    Intre o fregata Fremm si un Arleigh Burke care ar iesi castigator 1vs1 ??
    Multumesc anticipat pt raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *