Pike!

Cine-i “Pike”? Pai Pike este o racheta foarte usoara, foarte mica si mai ales foarte ieftina, oferita de cei de la Raytheon mai ales pentru uzul fortelor special dar si al infanteriei obisnuite. Astfel baietii de la Raytheon au observat cum ca o Javelin (fabricate  Raytheon&Lockheed) este foarte utila in dotarea oricarei trupe de infanterie, speciali, parasutisti, sau infanterie marina, dar are cateva cusururi: 250 de mii de dolari bucata, 23 de kg, o lungime de 1.2 metri, adica-i si scumpa foc si grea al dracului si pe cale de consecinta o unitate (mai ales daca merge pe jos) nu poate cara prea multe Javeline dupa ea…

pike_riler_lead_pic-600x400

Si aici apare Pike!

Nu-i la fel de puternica ca o Javelin, nu poate dobora un tanc, dar in rest le cam face pe toate, cu atat mai mult cu cat americanii au observat ca infanteristii lor au folosit prin Irak si Afganistan majoritatea rachetelor Javelin impotriva unor alte tinte decat tancurile grele, ca de unde dracu atat de multe tancuri?!

Astfel ca Raytheon vine cu o oferta imbatabila: o racheta mica multirol, care poate fi dotata cu mai multe tipuri de focoase (inclusiv cu fragmentatie impotriva infanteriei protejate de cladiri, transee, etc) si care are dimensiuni liliputane: 43 de cm in lungime, aproape 4 cm in latime si o masa de doar 0.8 kg, dar dispune de o raza de 2 km!

Pike poate fi lansata din actualele tuburi lansatoare de grenade M 203 (cu ceva modificari) sau FLGM, aflate deja in exploatarea armatei americane si este ghidata laser, insa are un sistem de ghidare…ghidus.

Astfel racheta are intital o traiectorie inalta (neghidata) apoi cobora spre tinta si cauta semnatura laser, dar poti lansa racheta si ilumina tinta cu laser cu doar cateva secunde inainte de impact (de fapt iluminarea trebuie sa fie activa atunci cand racheta atinge inaltimea maxima si incepe sa coboare), cateva secunde care sa-i ofere sistemului de ghidaj suficient timp pentru a corecta traiectoria de revenire a rachetei.

pike-missile-model-600x400

Deocamdata Raytheon nu a oferit un pret estimat, a precizat doar ca va fi muuuult mai ieftina decat o Javelin si doar un pic mai scumpa decat un proiectil neghidat. Pike aduce, daca vreti, cu un proiectil ghidat de mortier, doar ca poate fi folosit mult mai usor si fara sa cari dupa tine mortierul in sine.

GeorgeGMT

9 comentarii:

  1. Isteatà ideea. Am vàzut efectele tirurilor de TOW în Siria asupra grupàrilor de trupeti, cum nu sunt fàcute pentru asta, putine pagube.

  2. Astia aproape mi-au furat ideea… un pic diferita totusi… 6 cm diametru, lansata pe verticala dintr-un tub, ca un mortier usor, ghidata apoi prin fibra optica de operator, care vede o imagine TV (din capul rachetei) pe o tableta.

  3. trebuie sa cumparam pentru armata 100000 din astea ( ar fi bine ca productia sa se faca la noi ) , cite una pentru fiecare militar rus in ofensiva…

  4. o fi bine domnu` George??
    daca prind teroristii secretul de fabricatie, vom fi ca ratele pe sirma.
    chiar legati de sirma…
    ideea nu este rea, dar stim in miinile cui ajunge??

  5. Raytheon si ieftina parca ceva zgarie la ochi, dar poate o sa vedem minunea.

    Ideea imi place, racheta micuta unor de transportat si greu de identificat de tinta, are raza mare, dar ma cam ingrijoreaza incarcatura exploziva cam mica daca toata racheta cantareste 0.8kg cat explozibil sa poata cara…

    Ce mai trebuie avut in vedere:
    -traiectoria, faptul ca se pot ataca tinte indirect este un mare avataj dar conteaza traiectiria finala daca este mai mult ca a unui mortier sau a unui obuzier;
    -viteza deoarece conteaza daca poate angaja tinte in miscare (se pare ca poate dar sa nu aibe viteza mare), cat timp faci iluminarea laser, in cazul in care este detectata, da sau nu timp tintei sa se adaposteasca;
    -daca este usor detectabilia de tinta. Ex: face sau un sunet care sa avertizeze tinta. (unul din marile dezavantaje ale mortierului este ca tinta aude proiectilul si are sanse sa se adaposteaca).

    Tragand linie cantitatea de explozibil si pretul vor decide daca este o „ratata” sau „jnechera”.

    La ceva oarecum asemanator ma gandisem si eu pt. AG 7 dar alta data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *