Spike SR (Short Range)

SPIKE lr

                                                                                                        Spike LR

O racheta care noua ne lipseste cu desavarsire. Practic am cumparat rachete Spike LR pentru inca un batalion de MLI 84 Jder (un lucru foarte bun), dar le vom folosi si pentru infanterie (un lucru nu foarte bun).

Numa’ ca una-i una si doua sunt mai multe, Spike LR nu este o racheta pentru infanterie desi poate fi folosita de catre aceasta cu ajutorul unui sistem de lansare pe un trepied. Doar ca greutatea sistemului (racheta + trepied de lansare) este de 27 kg, lungimea rachetei – 1,6 metri, iar raza un pic cam prea mare – 4000metri.

800px-Spike_missile_launcher_3

                                                                               Command & launch unit (CLU) – 13kg

Aceasta racheta poate fi folosita de catre infanterie doar de la bordul unor vehicule, in nici un caz nu poate fi folosita “de pe umar”, astfel ca infanteria romana este cu totul descoperita pe zona mijloacelor AT mobile si usoare cu raza scurta.

O racheta care cantareste cu tot cu sistemul de lansare 27kg, cu greu poate fi incadrata la categoria arma AT pentru infanterie, vanatori de munte, infanterie marina, parasutisti, etc, etc, iar pentru lupta in zonele urbane trebui sa ne luam gandul.

Un alt inconvenient este raza foarte mare, greu ca un infanterist pitulat printr-un tufis sa vada la 4000m, basca ca racheta nu poate ataca tinte sub 200 metri. Acum sa lasam dronele, cercetasi si alte asemenea, in principiu – in orice armata serioasa – servantul rachetei AT trebuie sa poata vedea tinta in mod direct, prin propriile mijloace de achizitie a tintei.

 

Spike LR este o racheta dedicate AT

Spike SR

Dar exista si Spike SR (racheta pe care eu am crezut initial ca au cumparat-o), o racheta care canatareste 9 kg gata de lansare, poate fi folosita si lansata din spatii inchise si are o raza de actiune mai normala, intre 50m si 1500, adica exact distanta optima de angajare de catre infanterie a tintelor blindate.

Plus ca SR are la dipozitie si un cap de lupta de tip Penetration-Blast-Fragmentation (PBF), foarte util in lupta urbana, impotriva fortificatiilor, etc. Astfel aceasta racheta se incadreaza in ceea ce generic s-ar numi “artileria infanteriei”, alaturi de aruncatoare, AG 7 sau AG 9, desi acesta din urma are sens sa-l folosesti doar montat pe un vehicul rapid.

Una peste alta aplaudam decizia de a cumpara noi rachete Spike LR (numite si X 5 la noi) cu atat mai mult cu cat elicopterele Puma Socat pot lansa atat Spike ER (X8 la noi, cu raza maxima de 8km) cat si Spike LR, astfel ca aceasta crestere de stoc pe varianta LR este binevenita.

Doar ca problema unui mijloc de lupta anti-tanc modern pentru infanterie a ramas nerezolvata.

De foarte curand Rafael a anuntat ca tocmai ce a livrat – pentru prima oara la export – racheta Spike SR, fara sa anunte cine este clientul si pentru o secunda am visat frumos. Din pacate nu suntem noi.

GeorgeGMT

108 comentarii:

  1. @GMT: Matador nu-ti place in rolul asta? Pare un pic mai polivalenta …
    In alta ordine de idei ref. SPIKE LR tu ai vrea sa te gasesti la mai putin de 200m de un T-90? Pe langa hardughie o sa misune si trupeti basca o liota de DMs cu nenorocirile alea de Vintorez, parca te lasa un pic vitejia stiind asta si ai vrea sa stai cat mai departe cand iei la ochi elefantul … parerea mea.

  2. MILAN ADT/ER, care are post de tir si în principiu este purtat cu douà rachete, are 45 kg (post de tir si douà rachete) si nu o împiedicà sà fie armà de infanterie (adevàrat cà lungimea 1,6 m a lui Spike ar fi un impediment)

    • Adevarat, dar prefer o racheta (doar) canistrata. Este mai usoara si mai usor de folosit daca nu are trepied si CLU in dotare. O ridici pe umar, tintesti si gata, apoi arunci tubul.

      • Majoritatea canistratelor au raze de actiune de cateva sute de m, max 1 km si mase in general sub 15kg… deci chiar portabile. Printre cele mai capabile este MBT LAW si Predator SRAW (raza de actiune < 600m): https://en.wikipedia.org/wiki/MBT_LAW

        Javelin-ul este la limita de sus a clasei asteia, si are de fapt un CLU + lansator canistra, depasind 18kg cu totul si o raza de actiune < 2km. MILAN + Spike LR sunt deja in categorie superioara, as spune specializata AT, cu raza de actiune 2-4km si masa mai mare a CLU + tub lansator si racheta.

      • intrabare intrebatoare..pt george GMT..sunt capabile astea de pe umar trase..sa faca gaurik intr un t-90..exemplu?ce capabilitati de penetrare au..luand in considerare armurile noi..?poate intr un t 72..t 80..t -90 fara armura?multumesc

  3. Oho, imi place si Matador, si Javelin, orice rachete AT dedicata infanteriei. 200m este intradevar foarte putin, dar in tactica luptei dintre infanterie si tancuri, este o distanta rezonabila, daca discutam prin prisma experintei reale.
    Gandeste-te doar la razboiul urban.

    • Cornel soferu' de tir

      Maine-poimaine, pe considerentul ca bravul ostas roman poate, nu mare mi-ar fi mirarea sa i se puna in carca si artileria tractata: cate un pluton per tun. Cativa vajnici soldati imping/trag tunul, cativa taraie afetul, cativa cara cate un obuz in ranita… Era sa uit, mai trebuiesc cativa pentru a cara carul de lupta, pe modelul celor romane, cu diferenta ca in car se afla un burtos de la SMG. Cum de ce? Cineva, de regula un strateg, trebuie sa vada campul tactic si sa coordoneze bravii soldati. Plus de asta, are grija ca mobilitatea in teren sa nu aiba de suferit…

    • Corect GMT, cu Spike LR ..adica long range..adica pe romaneste cu bataie lunga …nu mergi ca infanterist nici 5 km …pe o vreme cum a fost ieri…35 grade ….iar in camp peste 40grade….cu tot cu echipament personal de inca 15-20 kg……nici Rambo nu cara atata….

      • Ai facut armata? Daca nu, stii cum marsaluiau soldatii romani prin nordul Africii sau prin Siria etape de 5-6 ori mai mari decat bataia Spike LR cu peste 25 de kilograme in carca?.

        • Din pacate nu…nu am facut armata…..tocmai ca ma pun in locul lor….si cum ajungeau acolo la destinatie? Rupti in freza…..inapti de lupta….Eu ma gandesc inclusiv la aer conditionat la viitoarele TBT0uri…ptr ca eu sunt satul ca celalalt sa aiba conditii decente si noi nu….
          Urmareste cum erau imbracati cei plecati in prima misune din IRAK…cu Aro care se incingea ca naiba si cu bocanci de munte….

          • Nimeni nu se gandeste la deshidratatre…..la chestii de amanunt care devin esentiale in campul de lupta…..

          • Tot ai cunostiinte de istorie cauta informatii despre armate care au marsaluit fortat au intrat in lupta epuizatesi au si castigat bataliile. Razboiul nu il castigi cu soldati stresati ca nu au ciocolata sau ca nu merge aerul conditionat in transportor.Este bine sa le ai pentru confortul soldatilor tai desigur nu sustin deloc contrariul dar o armata eficienta presupune soldati capabili sa lupte in conditii extreme, antrenati sa suporte lipsuri.Exercitus romanus, unele osti medievale, armata revolutionara a ardelenilor lui Iancu la 1848, si diviziile de infanterie romane in al doilea razboi mondial in campania din est sunt exemple bune.La ultimul exemplu as adauga ca poate nu au avut dotare, partial corp ofiteresc pe masura si nici instructie corespunzatoare dar tenacitate si rezistenta fizica au avut diviziile romanesti pe frontul de est mai ales dincolo de Odesa.

          • capatu` satului

            io zic ca nu caldura este problema la mersu soldatului pe jos ci zapada,
            am prins o aplicatie cu strat de zapada de peste 50 de cm si frig sub 10 grade,
            urcare pe niste dealuri langa liziera padurii

            megeam cu schimbu in fruntea grupei,
            primu facea cararea pe care mergeau ceilati,
            mai mult inotam decat mergeam,
            am parcurs vreo 1 km in mai mult de 1 ora,

        • @Anla. Pai atunci hai sa numarm corect. La infanterie exista grupe AT (ma refer daca ai in dotare o rachete de tip Spike LR, cu trepied si LCU): unu’ care trepiedul si LCU, altii, cate doua rachete fiecare.
          Pe langa rachete soldatul mai duce si echipamentul standard de infanterie, pusca, 300 de cartuse, baioneta, hrana, costum NBC, casca, etc, etc, adica cam 25-35 de kg, in fucntie de dotare.
          Pe de alta parte Spike LR are 1,6m !!, cam greu sa fugi cu ea pe camul de lupta si sa te tupilzei prin tufisuri sau case.
          Si una este sa marsaluiesti, alta sa lupti.

          • NU asta era ideea. LR-ul nu este singura racheta AT purtata de echipa de 2-3 infanteristi mai sunt si altele unele existente si in dotarea armatei romane (Fagot-ul bunaoara). In camp deschis mai rar ai sansa sa angajezi tancuri la sub 200 de metri si atunci aia este o situatie de dreptul maronie pentru aparatori. In mediul urban le poti folosi cu succes pe ambele. Aia de au tras cu TOW-uri in T-72-urile siriene si rusesti au facut-o cu destul de mult succes in interiorul oraselor.
            @Radu daca tu ca presuspus ca ofiter(sa zicem) te-ai gandi ca soldatii tai au probleme cu deshidratarea carand 25-30 kg de echipament pe caldura ai fi unul destul de stresat. Pentru ca soldatii sa suporte conditii de mediu la limita se face instructia trupelor cu marsuri aplicatii in toate conditiile meteo si de teren. Iti repet soldatii romani marsaluiau in armura cate 30 km pe zi in nordul Africii si Siria plus ïncarcatura (~20kg) deci nu asta este problema, de fapt faptul ca sistemul trebuie carat de o echipa de 3 nu-l face deloc inutilizabil. Nu-i nici singurul, nici primul, nici ultimul de tipul asta destinat (si) infanteriei. Mai putem adauga, Fagotul/Konkurs, TOW-ul, Carl Gustav,Javelin,chiar daca are echipaj de 2.
            La treaba cu luptatul cand carau in spate Ag-9-le prin aplicatii pe campul de lupta grupa aia de infanteristi se conforma si Ag-9 este o trompeta comparativ cu Spike-ul.. Si cu ala este chira mai greu sa te misti decat cu Spike-ul LR.Si George tactica de lupta deplasarea si dispunerea trupelor in teren o faci si in functie de ce ai tu nu doar de ce are inamicul.In conditiile in care Spike LR iti permite sa lovesti tinte la distante mai mari decat SR operatorul sistemului are un oarecare confort dat de dificultatea adversarului in a-l detecta.

            • Pt infanterie „pe bocanci” 4 km este o distanta neobisnuit de mare pt angajarea tintelor. Pt astfel de distante ai vehicule dotate cu Spike LR. Adica nu vad utilitatea unei rachete atat de grele pentru a angaja tinte la distante de max un km.

              • 4 km este distanta maxima la care o tine benzina pe racheta sau la care CLU o mai poate controla. SR are doar 800 m.Pe langa asta LR mai are niste bunatati in program pe care SR nu le are. Ca si greutate tot complexul nu este peste ce au alte sisteme similare. Tocmai acele bunatati fac posibil tirul la 4000 m fara ca purtatorul bocancilor sa vizeze direct tinta basca schimbarea tintei in functie de situatie.Si nu vorbesc neaparat de drone .

                • Vorbesc de capacitatea versiunii LR de a opera in modul NLOS datorita optiunii fire-observe-update sau cam asa ceva la versiunile ghidate prin fibra optica. In astfel de situatii capul optic al rachetei joaca rol de minidrona. Daca vrei este o versiune mai sofisticata a tragerii indirecte cu artileria.

                  • @Anla &Mihais. Eu nu contest calitaiile LR, o avem deja in dotarea batalioanelor mecanizate, o putem atasa si unor 4×4, eu sustin doar ca avem nevoie si de o racheta cu raza mai mica si mult mai usoara, usor de transportat, care sa poate echipa (eventual suplimentar) infanterie motorizata – pt lupta de aproape, VM, parasutistii, etc.
                    O racheta usor de manevrat si versatila, care sa poata fi folosita impotriva vehiculelor blindate dar si impotriva fortei vii adapostite.

                    Acum explicati-mi de ce nu ar trebui sa avem o astfel de racheta in dotare ?

                    • George m-ai inteles gresit. Nu consider Spike SR inutila ba cred ca ar trebui sa o avem. Spuneam doar ca LR are rolul ei la grupele AT si o vad ca inlocuitor pentru sistemele Fagot si Maliutka. Modelul SR ar trebui sa inlocuiasca AG 7 si poate ca pe viitor va veni si asta. Acum cred ca au luat versiunea LR din doua motive unul logistic legat de existenta aceluiasi model pe MLI si pentru ca Fagoturile sunt cam expirate si riscam sa ramanem descoperiti pe nisa unei rachete AT grele si cu raza lunga la nivelul grupelor AT.

              • George,vezi distantele medii intre localitatile din est si cam ce distante ai intre dealuri.

        • anla’shok cand au mers soldatii romani prin nordul africii si prin siria ?

    • Cornel soferu' de tir

      @George
      Ai perfecta dreptate legata de lupta urbana. Daca scoatem pe geam Spike-ul LR, pana instaleaza colegii de grupa trepiedul, pana stabilim coordonatele, pana luam linia de ochire, pana primim ordinul „Foc!”, vodkarii sau ciuhabii ne demonteaza capul de lupta. 🙂

  4. Bun..cumparam noi Spike Lr dar cumparati naibii niste vehicule 4*4 sa le poata si cara..niste Sherpa-uri, ceva acolo…la naiba …niste OSHKOSHuri….

  5. Fiecare șurub se scoate cu cheia potrivită! Spike SR (Short Range) are rolul său, pentru că războiul mai înseamnă și utilizarea cât mai eficientă a resurselor.

  6. Mai fratilor nu mai dati cu parul in SPIKE LR ca are rolul ei:
    – e un ATGM pur sange cu care dai dupa tancuri de la distanta sigura
    – e ghidata prin fibra optica si poti sa-i corectezi traiectoria in timpul zborului, ba mai mult dai cu ea dupa deal si poti sa-i pocnesti si pe aia care stau pititi dupa tufisuri/puncte intarite/etc.
    – gaureste si un tanc cu ERA
    – toate armatele baga in dotare mini UAV-uri la nivel pluton (si la noi se screm sa scoata Boreal, mai e si Hirrus, a se vedea ce fac si altii) asa ca si pifanii vor avea ochi in cer sa vaza testoasele
    – nu e facuta sa fie folosita in lupte urbane, acolo se folosesc alte scule (nici macar AT4 nu era bun pana nu l-au facut AT4CS)
    Bine, nu se exclude ceva pe short range care sa inlocuiasca AG7 gen Matador (asta imi place mie) pe post de light anti-tank, anti personal sau breach wall dar un long range ATGM e foooarte bine venit in cazul nostru.

    • Nu am zis ca nu are rolul ei…sustin tot ce ai scris…am completat doar ca ar fi bune niste 4*4 ptr a le cara pe campul de lupta

    • pentru lupta urbana ai Spike SR, care are posibilitatea de tragere din spatii inchise… in urban nu-ti folosesc distante de tragere de mai multi km, majoritatea angajarilor fiind in sub 100m.

      • 1. Daca ti-au ajuns ciolovecii la portile orasului (ca presupun ca pt astia ne pregatim) inseamna ca ai cam cacat steagu’ si atunci nu prea mai conteaza SPIKE SR, poti doar prelungi agonia … o sa are la propriu orasul respectiv cu artileria si aviatia (ii doare fix in cur de victimele civile / vezi Siria).
        2. Dupa experienta lor din Cecenia si ce au vazut ca au patit sirienii cand intrau ca berbecii cu tancurile prin orase imi vine foarte greu sa cred ca vor intra cu altceva in afara de BMP-T si speciali dupa tine …

        Daca rolul acestui SPIKE SR este pentru lupta anti-tanc in orase atunci nu prea cred ca face banii … ceva gen Matador sau Carl Gustav sau chiar si un AG7 cu focoase mai potente sunt arhisuficiente ca sa opresti orice tip de vehicul intr-o lupta urbana, nu ai nevoie de o racheta specializata. Iar astea le poti folosi si pentru lupta anti-personal.

        Inca o data, doar parerea mea dar cred ca cu cat esti capabil sa-ti proiectezi mai departe forta cu atat mai mult salvezi resursa pretioasa numita oameni care sunt destul greu de scolit si antrenat intr-un timp scurt.

        • au mai arat si altii orasele cu artileria si aviatia si bobardamentele doar le-au complicat si mai mult ofensiva. Eu cred ca un oras e bine sa-l atingi cat mai putin, daca vrei sa progresezi repede… altfel trebuie sa-ti faci provizii de alimente si stocuri de munitie 🙂

        • @ima80. Frate, lupta in mediul urban este in subsidiar, dar pe front, in lupta reala, distanta de 4 km pt un trupete este foarte mare! Nici macar nu vezi cu ochiul liber la acea distanta, cum dracu sa mai lansezi si racheta? Un batalion de tancuri ridica praful…
          MLI 84M – care are in dotare Spike LR – are sisteme optice pt achizitia tintei, trupetele cu ce sa achizitioneze, basca ca tripodul trebuie montat, iar tragatorul trebuie sa scoata capul ca sa prinda tinta pe LCU, pe cand la „SR” se ridica, ocheste, trage si gata.
          Nou ne trebuie – pe langa LR si ER – si o rachete AT versatila, cat mai usoara si mai ieftina capabila sa ofere grupei de infanterie putere foc impotriva blindatelor pe distante scurte.
          In razboi distanta de angajare a infanteriei este de cateva sute de metri nu de 4 km…
          Iar apararea AT este si ea stratificata, daia exista rachete AT cu raze diferite!

          • @GMT – in ziua de azi trupetele ala nu mai lupta singur cu tancul in camp deschis decat daca vrea sa ajunga mai repede in Valhalla sau aia din tanc sunt ciuhabi. De aia ziceam mai sus ca acu se introduc mini dronele in dotare, ai cercetasi avansati cu benocluri din alea smechere Sagem sau alte mijloace … cam ce zici matale ca ar trebui scos din ecuatie ca sa se justifice jucaria asta. Scuza-ma dar in afara de lupte urbane eu nu mai vad confruntari la distante asa scurte, pana si kurzii trag cu AK-urile dupa ISIS de la distante sigure, nimeni nu mai vrea s-o faca pe eroul luptand la baioneta sau aruncand cu grenada in tanc (am exagerat un pic ca sa ma explic mai bine…). Pentru ce zici tu cu lupta de aproape iti trebuie mai degraba ceva un pic mai polivalent: Matador/RGW 90/110, Carl Gistaf M4, etc.
            Dar daca matale iti place asa mult Spike SR merge si ala 🙂

            • @ima80 Razboiul nu e ca in Call of duty-Modern Warfare.Intro situatie de conflict te asigur ca multe,foarte multe pot sa nu functioneze,de la echipament pina la oamenii asta legat de drone si chestii smechere.
              Aia cu orase e chestie contraproductiva,Stalingrad redus la ruina a devenit
              o capcana pentru Wermacht,fiecare ruina fiind un loc propice pentru camuflaj.La asta se adauga si faptul ca azi exista retele de socializare si informatia curge repede,aproape in timp real si nu vrei sa fii aratat cu degetu ca atunci ramai singur impotriva tuturor.
              De ce e bun ceva gen SR?Nu intotdeauna intr-o lupta urbana ai pozitie superioara ca sa poti lovi tancul in blocul motor sau alte puncte slabe si cum bine stim T-urile sint pline de ERA si intarite in partea superioara asa ca nu cred ca daca lovesti cu AG il poti distruge din prima,si daca ai dat chix situatia capata nuante maro pentru ca stie unde esti.Ai o singura incercare,ce zici te tine?
              Asa cum zice si George(Sa traiti,tovarasu capitan!…O cafeluta,un biscuit….?), versatilitatea e raspunsul,o arma pe care o poti folosi si in oras si afara lui.

              • @razvatree – daca matale vrei s-o faci pe eroul intr-un razboi clasic si sa te umpli de glorie n-ai decat. Eu as prefera, Doamne fereste daca va fi cazul, sa stau la distanta cat mai mare de aia care ar dori sa ma faca ingeras …
                Nu stiu cum e in Modern Warfare ala de care zici da cred ca si aia s-or fi inspirat de undeva din viata reala asa ca lasa si tu mistocareala mai moale …
                Ref. ce zici tu cu pocnitul T-urilor, stai linistit ca nu sunt invincibile, mai uitata-te o data la filmuletele din Siria sa vezi cum au pocnit T-72-urile alea pline de ERA ca un pom de craciun si n-a fost doar de la TOW-uri.

            • ima80. Bre io zic sa lasam jocurile video si asa revenim la razboiul ala real, in care soldatii mor. Ce mini-drone?! O fi, dar deocamdata orice armata serioasa are in dotare rachete AT cu raza scurta dedicate infanteriei.

              Nu mai vezi tu lupte pe distante scurte, dar USMC si rusii si altii ca ei isi antreneaza infanteria sa lupte la max 200m. Peste aceasta distanta acuratetea armei de asalt devine nerelavanta.
              Adica intr-un razboi clasic tu crezi ca trupele vor lupta de la 4 km distanta?! Asa ai vazut tu prin Ucraina?!
              Atunci scrie-le o scrisoare rusilor, francezilor, americanilor si evreilor si explica-le sa nu mai tina in dotare rachete AT cu raza scurta si sa-si cumpere mini-drone… 🙂

              • Bah voi ati luat-o prin lucerna? Care jocuri video ca nu mai stiu ce-s alea de vreo 10 ani … 🙂
                Si ca sa redevenim seriosi DA asta am vazut eu prin Ucraina:
                – ciolovecii i-au macelarit cu artileria de la distante semnificative pe ucrainieni
                – tot ciolovecii au avut cum zice uncle SAM „better situational awareness” tocmai datorita sumedeniei de UAV-uri pe care le-au folosit
                – singurele lupte la distanta aia pentru care zici tu ca se antreneaza toti au fost ambuscadele in care au cazut ucrainenii si partial lupta pentru aeroportul din Donetsk
                Da frate ce pot sa zic pare din jocuri video sau cum zicea omul de mai sus din Call of Duty dar asta e noul tip de razboi pe care il practica prietenii nostrii. N-am zis ca nu avem nevoie de mijloace AT cu raza scurta dar la cat de rupti in cur suntem prefer ceea ce denumesc vesticii „recoiless rifles” (v-am dat exemple mai sus). USMC si ceilalti din ograda prietenului nostru cu bata mare s-au tot antrenat pentru counter terror war cu ciuhabii si afganii, daca iei si citesti niste rapoarte ale unor minti mai luminate de la Pentagon care au circulat si p-aci pe site scrie acolo ca aia sunt ingrijorati ca nu mai stiu sa duca chiar si un razboi clasic (posibil sa fie propaganda) iar in Ucraina de care vorbesti s-a vazut ca baietii buni n-au avut un raspuns adecvat la noile tactici ale rusilor.
                Si daca tot am dat-o pe mistouri eu zic ca si orice arma de asalt noua e inutila la noi ca s-ar putea sa nu mai putem prinde baioneta de ea si ce ne facem atunci? 🙂

                • Sincer nu vreau sa iti contrazic impresiile despre razboiul din Ukraina.Dupa ce
                  am vazut si postarea cu Siria mi-a pierit apetitul.Why…?
                  Conform spuselor tale sa cumparam Carl gustav sau alte deastea.Corect!Dar e o mica
                  problema,avem deja AG7,si in cantitati mari.Nu cred ca prin import am putea asigura
                  acelasi numar de AG-uri,arma pe care o producem si care suporta imbunatatiri la nivelul
                  lovituri de lupta.Deci ce spui tu,sa renuntam la o arma pe care o putem avea in
                  cantitati mari si sa cumparam de la altii cind de fapt problema e ca trupa nu are
                  o racheta usoara AT in acest moment.
                  Cam asa a ajuns armata Romana la nivelul de azi.

  7. E foarte putin probabil ca o confruntare viitoare sa se duca in afara oraselor si
    cam toate confictele moderne au fost duse pentru centrele de putere sau cu semnificatie
    importanta pentru aparator si toate astea sint in zone urbane.Daca ai ajuns sa lupti cu
    inamicul pe peritoriul tau,in orasul tau inseamna ca deja ai pierdut confruntarea la nivel
    tactic,teritorial si tot ce ramine de facut e un razboi de gherila urbana in care sa faci
    inamicul sa inteleaga ca poate cistiga teritorii dar nu poate controla,zonele de putere
    politica si decizionala ale tale.E o confruntare care cere
    Mobilitate,pentru a face inamicul sa se apere in locuri multiple,si nu ma refer la a monta
    o mina de rachete pe masini,e vorba de de a ascunde aproape de inamic arme si munitii gata
    oricind sa fie folosite pentru atac de militari sau militii civile controlate de
    militari(vezi conflictul din Ukraina) si astfel sa intretina o stare conflictuala,permanenta
    care sa incapaciteze inamicul incit sa nu fie capabil ca dezvolte centrii de putere si cel
    mai important,epuizarea pshihologica.
    Motivare patriotica sau religioasa si asta duce la esenta unui razboi si anume resursa umana si aici dau
    exemplul Iraq si Afghanistan unde,militar coalitia a cistigat usor pe plan tactic dar
    a fost mult mai greu sa controleze centrii de putere zonali.
    Resurse informative adica retele conspirate creeate dinainte in adincimea teritoriului
    national.
    SR se potriveste in peisaj,perfect.La fel s-ar potrivi si AT4 neghidata,oricum e mai bun
    decit AG7 sau Fagot.De ce nu au cumparat-o pina acum?.Buna intrebare.
    Acuma sa ne gindim,sintem pregatiti pentru un razboi asimetric?

    • Exact…să ne imaginăm în cât timp ar cuceri ivanii un București saturat cu sniperi și trăgători cu rachete de genul Spike SR. Cât timp și cu ce pierderi…Groznâi ar rămâne o plimbare de plăcere pentru ei, pe lângă asta.

      • Cornel soferu' de tir

        @Florin, chiar si fara sniperi sau Spike SR ii tocam pe rusi in Bucuresti sau in marile orase din provincie. In Bucuresti, prin Rahova sau Ferentari, avem comandouri foarte bine antrenate. Se antreneaza din greu pe timp de pace, atat ziua, cat si noaptea. Daca-i trimitem in concediu cateva zile pe mascatii Politiei Romane si daca il punem pe Salam sa le cante niste cantece „patriotice” care sa-i unga la suflet, combatantii in combinezoane naturale negre, rezolva cu rusii cat ai zice peste. Le ia dracu’ tancurile si blindatele cu echipaje cu tot. Pana se dezmeticesc ei, utilajele lor vor fi demult topite la Galati… :-))

      • Te lasă fără apa curent hrana,ce faci?

        • Dacă bosniacii musulmani de la Sarajevo au putut rezista de la 5 aprilie 1992 la 29 februarie 1996 adică de trei ori mai mult decât asediul Stalingradului şi un an mai mult decât asediul Leningradului, noi de ce n-am putea?

    • Nu suntem pregatiti pentru nici un fel de razboi.

      • Gresit! Atat timp cat putem tine o arma in mana nu exista victorie ruseasca. Si ei mor la fel ca noi,si ei pot suferi de foame sau de sete,etc. Nici un invadator nu agreeaza lupta in oras,aici aparatorii pot pune mari probleme,vointa si determinare sa aiba.

  8. Cam asa ceva ar fi bun si pentru infanteristul roman,ceva echivalent produs in Occident :http://sputniknews.com/russia/20160627/1041997397/russia-grenade-launcher-service.html

    • Nu-i acelasi lucru, ala este un sistem de artilerie anti-infanterie sau anti-fortificatii. Sa tragi cu ala intr-un tanc tre” sa fi satul de viata 🙂 .
      Karl Gustav ar fi echivalentul cel mai cunsocut in Vest.

  9. haideti sa ne uitam la cel mai recent conflict in care se folosesc arme anti tanc
    siria
    acolo se foloseste TOW care inpreuna cu tripodul cantareste mai mult de 27 de kg si cu toate asta tot se poate cara in mana cel putin in orase si in apropierea lor asa ca 27 de kg a spike lr carata de 2 oameni nu mi se pare mult
    apoi am cumparat masinutele alea franceze blindate panhard pvp care ar fii excelente sa fie echipate cu spike lr au mobilitate excelenta sant usoare rapide si greu de detectat de la distanta
    doar ca ar trebui mai multe si fabricate in romania

    • Yo zic sa mergi mai in sus cu greutatea sistemului TOW. Numai racheta TOW in container are o greuitate de aproximativ 23 kg. Restul sistemului (trepied, afet, sina de lansare, dispozitivul de ochire si bateria/sistemul de borsight) cantareste in exces de 90 kg.

  10. am uitat
    mai avem si peste 100 de humvee care ar putea fi echipate cu spike lr foarte usor

  11. In afara de a-mi turna singur in garaj combustibilul, mai exista la noi companii care sa fabrice motoare cu combustibil solid?

  12. Vor sa sărute turcii dosul vodkarilor sa vedem ce vom cere la varsovia

  13. Hai ca nu e dracu atat de nefru…..poate or sa cumpere SR mai spre incolo, peste 1 an 2. Ca de…..la noi toate merg mai in reluare, mai incet si tot asa. Important e ca a inceput sa se miste cate cava.

    Intrebare intrebatoare pentru cunoscatori:

    -Cand au testat specialistii romani blindajul pentru TBT 8×8, au mai testat si un proiectil termobaric pentru AG 7 si AG 9. E fix ala de a ratat tinta la prima tragere, avand oarece probleme la ghidaj, insa la explozie s-a comportat exact cum doreau ei.

    Intrebarea e daca un asemenea cap termobaric poate substitui in vreun fel ineficienta sistemelor AG 7 si AG 9 in lupta antitanc moderna, avand in vedere blindajele existente si cele ce vor aparea in viitorul relativ apropiat? 🙂

    PS Asta ca sa mai amanam putin achizitia de sisteme moderne de lupta AT! 🙂

    • Termobaricul nu este destinat antitanc ci contra fortei vii si a punctelor intarite.

      • Aha….merci. Deci, NIET! 🙂

        • Depinde de termobaric. Teoretic ar putea fi si antitanc, adica termobaricul ala suge practic oxigenul din aer pe o anumita suprafata (inclusiv din plamanii oamenilor) si prin efectul asta ar putea bloca functionarea motorului si ar sufoca membrii echipajului. Pentru ca blindatul nu e complet etanseizat fata de exterior, sa-si produca aerul sau oxigenul necesar din surse proprii interne

          Asa n-ar mai conta grosimea blindajului sau blindajul reactiv, foarte posibil nici sistemele de protectie activa care ar lovi proiectilul sau racheta la doar 2-3 metri de tinta

          Problema cred ca e ca proiectilul sa fie suficient de mare si sa nu fie un vant foarte puternic care sa imprastie norul ala de particule combustibile de il raspandeste inainte sa-l aprinda, si sa-i atenueze prea tare eficacitatea. Cel putin asa am inteles eu din functionarea astora.

      • Mariuse, nu penetrează el termobaricu dar probabil crapă pipota în echipaj la șocul ăla. Plus că rade și tunde toate accesoriile de pe turelă…

        • eu am spus doar ca nu e antitanc… asa poti da si cu lovituri explozive de cal. mare.

          Cu noile protectii, blindaje si sisteme de ventilatie de pe tancuri, ma indoiesc ca o lovitura termobarica portabila poate cu adevarat sa scoata din lupta un tanc. Poate cele de aviatie sau lansabile de lansatoare reactive multiple de calibru mare.

        • Bre fratilor, orice tanc este NBC, adica sistemul de filtrare al aerului se inchide automat la cresterea presiuni exterioare, iar motorul poate fi repornit..
          Nu crez ca merge.

  14. pana la noile dotari mult trambitate..ma refer la tancuri avioane..etc..nu ar fii indicat sa ne dotam cu mijloace anti..?ma refer la infanterie..lansatoare antitanc mobile spike javeline..etc..lansatoare mobile antiaeriene..gen rachete mistral etc..artilerie senilata..rachete antinava..pt naval..?pareri pro/contra?

  15. ps..dotarea cu noile spike lr..groaie int adevar dar decat fagot..ag7 ag 9..e un pas in fata oricum..noile confruntari.gen ucraina..lupta urbana..mi se pare mie sa u se pune accent pe infanterie..dotata greu..si foarte mobila..mli uri taburi..tancuri in mai putina masura dar totusi prezenta..artilerie tractata si foarte mobila?+ o gramada de drone..?in prezent..vad infanteria romana..cam nepregatita..intr un viitor razbel..local..ca sa zic asa..

  16. Da’ neste MiniSpike n-ar merge?

  17. merge si mini spike..gaura adanca si pro funda..sa faca la ivani..:))asta e ideea..

  18. Cumpararea de Spike LR si utilizarea si de catre infanterie a fost o decizie buna (una din putinele din pacate – unde sunt dronele (incluvis UAV), AT(GM), MANPADS, EW si baloanele de observatie romanesti?).

    AT este unul din domeniile in care nu este bine sa te bazezi pe un singur tip/model de tehnica sau armament (EW, comunicatii si drone ar fi altele; cum ar fi ca armata sa aibe doar un tip de drona care sa foloseasca doar o anumita frecventa sau tehnologie, o eroare pt. ca inamicul ar putea foarte usor sa bruieze tot timpul acea frecventa). Dotarea cu o arma care are raza lunga da posibilitatea infanteriei de a „controla” o zona mult mai mare cand stai in aparare sau conflictul este intr-o faza statica sau calma. Una este sa poti angaja chiar din liniile tale vehiculele inamicului ceea ce il poate obliga sa le retraga la 5-6 km sa fie sigur ca nu ii le poti lovii cu un ATGM (sau sa le poti angaja de la acea distanta cand ataca avand mai mult timp la dispozitie sa le lovesti) si ai cam redus mult utilitatea echipamentului inamic in cazul unui atac surpriza si alta cand nu ai aceasta capacitate si vehiculele pot sta la o distanta care sa le permita intrarea aproape instantanee in lupta.

    Ar fi o mare gresala sa inlocuim RPG7 el este util infanteriei pe post de „artilerie cu raza scurta” pe langa termobarica ii mai trebuie munitie ca sa poata fi utilizata in a neutraliza inamicul aflat intr-o cladire sau camera fara sa o distruga iremediabil (prina „incarcatura” penetreaza zidul ce de a doua explodeaza inauntru inihilidu-i pe cei aflati acolo fara sa disturca zidurile – ma rog cat se poate).
    Si RPG9 mai poate fi util pt. apararea unor puncte fix chiar is in oras poate fi folosit de ex. de pe acoperisuri (si Spike LR) pt. a lovii puncte intarite de la distanta (nu este cel mai mobil dar macar este ieftin). Ii trebui si lui munitie pt. a neutraliza inamicul aflat intr-o cladire sau camera fara sa o distruga iremediabil.

    Mai avem nevoie de ceva si cu raza mai scurta si care sa fie folosit din spatii inchise, precum si un AT(GM) produs in tara, ieftin si usor de carat al carui rol primordial nu este neaparat sa distruga un tanc ci sa il imobilizeze si care sa fie folosit si pt. a ataca diferite tinte cu el, este absolut necesar.

    Ca tot s-a scris de masinuta + ATGM
    https://www.youtube.com/watch?v=CijeJzzvlO4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *