1000

Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic

___________________________

HG pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

HOTĂRÂRE nr. 37 din 28.07.2020 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare

Ordinul Șefului DSU nr. 4659206 din 26.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în orașul Făget și satele Bichigi, Temerești și Colonia Mică din județul Timiș 

Ordinul Șefului DSU nr. 4659202 din 22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, județul Prahova

Ordinul șefului DSU nr. 4659201 din 22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, județul Giurgiu

Sursa: MAI – Utile

87 de comentarii:

  1. ”1000”…ma rog, 994 de cazuri intr-o singura zi.
    _______________________

    Iohannis: După negocieri complicate, România a obținut 79,9 miliarde de euro:
    https://evz.ro/iohannis-dupa-negocieri-complicate-romania-a-obtinut-79-9-miliarde-de-euro.html

  2. abia atingem varful primului val …a venit si vara si tot degeaba,nu moare ba.
    amatorism guvernamental si dezastru in institutii.
    locuri de veci si cimitire private,pontul zilei.

    9
  3. vrajeala. canci 1000. voi ii mai credeti p-astia?!

    10
    • Da. In Bucuresti ambulantele merg non-stop.

      2
    • Spune-ne tu corrral pe cine să nu mai credem?
      Construiește o propoziție cu subiect și predicat și tot ce mai trebuie.
      Pe cine să nu credem, pe cei care spun tîmpenii despre COVID-19, nu? Că nu există. Că boala e ușoară. Că ne minte oligarhia mondială din motive pe care nu le înțeleg decît ei, nu?
      Hai, spune-ne tu, te rog. Că la o mortalitate de 5.3% asta înseamnă cca 53 de morți în curînd, numai din grupul de azi.
      Hai, spune-ne tu, te rog.

      Sau, dacă nu: @admini, aveți totuși o responsabilitate cu blogul ăsta – dacă „corrral” și alții ca el nu pot sau nu vor mai mult, puteți bloca mesajele. Ar trebui chiar să o faceți. Pentru cei 53 de morți de peste cîteva zile. Și pentru cei peste 2000 de pînă acum.

      15
      • 36 de decedati – ieri, 21 iulie.

        Cel mai mare numar de pana acum (35 au fost pe 8 mai; 34 pe 24 aprilie si 13 mai).

        1
      • da, tu cone esti, tati, sa spui lumii cum sa-si faca blogul?! esti cam comunist, tovarase! Eu nu-i cred p-astia, Iohannis, Orban si Arafat, Tataru et Co. cu staticile falsificate. In Germania a fost relaxare mult mai mare, lumea nu poarta masti, s-au reluat spectacole, restaurante full si terase, si asta de mult si nu mai da pe-afara! Nu se cam pupa! Lasa ca dupa alegeri trece buba! Si nu a zis nimeni ca nu exista covid si nici de 5 G si nu sunt nici pro-rus! Doar ca nu-i cred p-astia cu statisticile lui Peste!

        3
        • @corrral,
          cine aduce o acuzație trebuie să aducă dovezile, da? așa funcționează orice societate decentă. te invit în continuare să îți argumentezi afirmațiile.

          @restul lumii: Germania poartă măști și regulile au fost clare demult:
          https://www.dw.com/en/coronavirus-germanys-new-face-mask-regulations-explained/a-53260732

          • bai, tata, nu-mi veni tu cu linkuri de la deutsche welle. iti spun eu ca traiesc intre ei. nu poarta masca. in tren cand stau pe scaun 7 din 10 nu o parta. pe strada, normal ca nu poarta, ca de ce ar purta? la restaurante nu, ca nu-i obliga

            2
            • Sigur corrral, te credem pe cuvînt.

              Contribuitor de bază al forumului, cu identitate publică bine stabilită, cum să nu te credem.
              N-am văzut o justificare, un link, sau o informație de minimă valoare de la tine. Numai vorbe în doi peri și critici. Te credem, cum să nu.

              Tu trăiești printre germani. Dar știi tu cum e cu statisticile falsificate în Ro. Știi și cine le-a falsificat, „Iohannis, Orban si Arafat, Tataru et Co.”, în special „et Co.” știi tu cine sînt.

              994 bolnavi marți. 1030 ieri. 1112 azi.
              Cam 5% vor muri în cam 2-3 săptămîni, adică 150-160 de oameni.
              Un procent substanțial vor rămîne cu sechele pe termen lung, cu impactul psihologic și economic asociat.

              Toate astea pentru că cei mai mulți au crezut că „ne mint ăștia”. Sau că există tratamente. Sau că boala e ușoară. Că e „cenzură” să nu publici orice afirmație, indiferent de cît de ingnorantă, răuvoitoare, neatentă, etc.

              150 de morți pentru trei zile de infecții numai. Și crește.
              Aviz amatorilor!

              1
    • A mai fost un dobitoc care zicea că nu există covrig19 și că refuză să fie cobaiul spitalului Victor Babeș Timișoara… L-au îngropat pe proprie semnătură!

      9
    • whei currale…au mai fost niste iluminati din astia ca tine p’acilea print texas si florida…unii dintre ei au prins intre timp loc la refrigeratoarele din tiruri ca la morgi e cam full…
      ai o problema p’afara care cam incepe sa omoare lume…ma doare’n paispe daca e din cauza lu’ gheits, 5g sau guvernul mondial care iti fura libertatile cu termoscanarea…iti iei tata masuri de precautie…asa face un om responsabil…cu blabla-ul pe urma, dupa ce se linistesc apele

      8
    • Exista si este mortal netratat cum trebuie. Trump, Boris, Bolsonaro l-au simtit pe pielea lor. Si erau istorie daca un anume medic nu se ducea la Trump cu rezultatul cercetarii lui. Acel medicament prafuit, uitat, impotriva caruia noul virus nu a fost testat. Un medicament care permite anumitor persoane importante sa continue cu propria lor agenda 😛 , impotriva curentului mondialist.

      Dar daca va place sa iscoditi, sa rascoliti, sa aflati dedesubturi, invatati sa puneti intrebarile potrivite.

      1
  4. Ca comparatie, in Italia in ultimele 24 ore doar 129 noi cazuri si 15 morti ( din pacate ) La ATI ( terapie intensiva) se mai afla doar 49 bolnavi covid.
    Comparati cu Romania si trageti concluzile.

    5
  5. Dupa anchete epidemiologice facute de forma si nerespectarea de catre o parte a populatiei a distantarii fizice si purtarii mastii, la ce ne-am fi putut astepta…
    Epidemia va urma o curba ascendenta, atat timp cat virusul va gasi usor persoane susceptibile.

    In ce priveste formele usoare si tratate timpuriu, Fox News se bucura de un studiu care confirma relativa eficacitate a HCQ, singura sau cu AZM:
    https://www.foxnews.com/media/hydroxychloroquine-could-save-lives-ingraham-yale-professor

    Pentru formele severe, bazat pe tot ce am citit in ultimele saptamani, probabil un regim eficace ar fi: Meplazumab ca antiviral si Fostamatinib impotriva hiperactivarii sistemului imunitar.

    6
    • Tzupy,
      Nu sîntem doctori pe aici așa că mai ușor cu ce spune un profesor de la Yale fix pe Fox News, postul preferat al lui Trump. Citește poate articolul, să vezi că trimite spre recomandări ale NIH care nu există.
      Citește articolul – concluziile cer doar studii aprofundate.
      Citește articolul – este din mai. Abia acum Fox îl menționează deși NIH nu îl include în notele de ghid de tratament.

      Sînt o mulțime de alte studii despre hidroxiclorochină. Nu au dus la recomandări pentru a fi folosită pentru tratament nicăieri în lume – cu excepția lui Trump și Bolsonaro.

      https://www.gov.uk/government/news/mhra-suspends-recruitment-to-covid-19-hydroxychloroquine-trials
      https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/antiviral-therapy/chloroquine-or-hydroxychloroquine/

      @admini – cum spuneam mai sus, aveți totuși o responsabilitate cu site-ul acesta. Nu puteți cere responsabilitate și performanță numai autorităților în timp ce oferiți o platformă pentru difuzarea mesajelor cu conținut ambiguu sau periculos. Puteți bloca astfel de mesaje. Ar trebui chiar să o faceți. Pentru cei 53 de morți de peste cîteva zile. Și pentru cei peste 2000 de pînă acum.

      • Platforma e si pentru tine, Andrei, sa demontezi cum poti afirmatiile false. Dupa mine, @admini, lasati oamenii sa discute; @Andrei, mai usor cu cenzura. Si acuma adminii ce sa faca, pe cin’ s-asculte? Pe mine sau pe tine? Vezi in ce dileme bagi oamenii?

        5
        • @TGeorge,

          Există un principiu – că povara argumentației șade cu cel care face acuzația.

          În cazul de față ai o voce anonimă care îndeamnă la neîncredere în autoritățile care gestionează criza; fără justificări, fără argumentații, fără nimic care să dea credibilitate afirmațiilor.

          Ce faci ca persoană/instituție responsabilă? Te poziționezi ca platformă de distribuție?

          Cenzura și auto-cenzura sînt elemente naturale – nu înjurăm în public, nu amenințăm, nu propăvăduim idei extremiste, etc.
          Nu confunda cu libertatea de exprimare.

          1
          • Cu povara argumentatiei… Poa sa fie o argumentatie prezenta acolo pe care autoru o crede / sustine corecta. Sau poa sa nu fie. Ceilalti, mai responsabili, etc putem demonta asemenea aberatii sau putem cere explicatii cnd vine unu cu idei aiurea. Iar nu sa bagam pumnu-n gura.

            Nu vad forumurile ca platforme de distributie, ca nu sta unu sa dea din gura si noi ailalti acceptam ce zice ala; aia era odata la TV & radio. Aici putem si avem datoria sa contestam ce ni se pare aberant. Daca avem sau nu dreptate ramane de vazut.

            Pai si ce, a-njurat/amenintat/prop. idei extremiste cineva? Si a ramas necenzurat de moderatori?

            5
      • @Andrei, la carciuma daca discuti d’astea si vine unu si zice ca covid nu ezista ce faci, pui carciumaru sa ti-l dea afara pe nemernic?

        Rog nu intelegeti ca as compara RuMilitary cu o carciuma, doar mi s-a facut pofta de baut…
        Si rog nu intelegeti ca as face nemernici denierii.

        4
        • @TGeorge,
          La cîrciumă dacă se apucă să strige peste toată lumea o să îl dea cîrcimarul afară indiferent ce spune.
          Te rog nu duce discuția în derizoriu.

          Site-ul nu este cîrciumă, este un vehicul de mass-media cu largă expunere și probabilitate de răspîndire.
          Există coduri deontologice pentru platformele de publicații, și există responsabilitatea celor publicate pe platforma ta – vezi te rog cîte publicații serioase din lumea democratică permit comentarii la liber.

          Comentariul la care obiectez menționează specific tratamente care nu sînt acceptate în practica curentă. Le menționează fără dovezi, fără comentarii, fără nimic.

          • „Rog nu intelegeti ca as compara RuMilitary cu o carciuma”.

            N-a strigat nimeni peste toata lumea, comentariul a fost postat in limitele decentei folosind instrumentele puse la dispozitie. Ca nu esti tu de acord cu ce scrie acolo, ghinionu tau; adu contra-argumente, nu tipa ca unde-i cenzura. Vad ca baietii care-s cu „societatea deschisa”, „toleranta”, etc sar pe urma ca trebuie cenzura cand nu le convine discutia si n-au chef sa se complice in dezbateri.

            Am dus discutia in derizoriu? Ei bine te anunt ca d-ta, dl. Un Andrei, iei in deradere institutia carciumii, una din pietrele de temelie ale societatii umane. Esti major (presupun) si n-ai habar de importanta carciumii?!

            Si daca comentariu ala mentioneaza tratamente care nu-s acceptate, care-i problema? A tiparit vreun cititor al siteului commentu ala sa tina loc de reteta si-a mers cu el la farmacie? Vrei sa pierdem o saptamana-doua din viata sa cautam articole si studii pe NCBI/pubmed/springer cu medicamente carora in urma studiului li s-a gasit o anumita eficacitate si care nu-s acceptate in „practica curenta”? Hai sa cenzuram si studiile alea atunci!

            Medicina ultimilor ani incepuse s-o ia mai pe calea tratamentului personalizat, adaptat la specificul pacientului. Dar e mai usor sa ne ascundem in spatele „practicii curente”, ne fereste de malpraxis. Bunele practici si standardele au rolul lor, dar in ochii unora au rolul de a ii mentine in functie fara sa fie nevoiti sa-si puna prea mult neuronu la treaba.

            4
            • Dacă vrei un sumar de larg consum despre medicamente vezi aici:
              https://www.bbc.co.uk/news/health-52354520
              Și citește și ce scrie Gigi Gagu.

              În rest problema e simplă: Tzupy afirmă că există niște tratamente.

              El – cine of fi – are responsabilitatea acestei afirmații.
              Site-ul are responsabilitatea propagării ei – indiferent că administratorii lui sînt de acord sau nu cu afirmația.
              Noi ceilalți avem responsabilitatea morală de a atrage atenția că astfel de afirmații în public sînt deplasate.

              994 bolnavi marți. 1030 ieri. 1112 azi.
              Cam 5% vor muri în cam 2-3 săptămîni, adică 150-160 de oameni.
              Un procent substanțial vor rămîne cu sechele pe termen lung, cu impactul psihologic și economic asociat.

              Toate astea pentru că cei mai mulți au crezut că „ne mint ăștia”. Sau că există tratamente. Sau că boala e ușoară. Că e „cenzură” să nu publici orice afirmație, indiferent de cît de ingnorantă, răuvoitoare, neatentă, etc.

              150 de morți pentru trei zile de infecții numai. Și crește.
              Aviz amatorilor!

              • Daca ne mint sau nu astia, nu stiu. Exista tratamente – creca d-aia se numeste „schema & protocol de tratament” ce se aplica prin spitale. Boala nu se manifesta sau e usoara in majoritatea cazurilor. Inca nu e cenzura pentru ca, iaca, putem discuta; in ciuda indemnurilor tale si ale altora.
                Nush cum ai ajuns responsabil cu atragerea atentiei si instigarea la cenzura.

                4
                • @TGeorge: Tot schimbi vorba și o dai cu cenzura.
                  Tzupy și corrral pot să-și facă site-urile lor pro-pandemie și să producă material cu ideile lor sau să contribuie la sputnik.md și altele.
                  Nu-i cenzurează nimeni.

                  RumaniaMilitary și editorii săi pot face alegerea să nu mai permită propagarea de informații și afirmații ingnorante/răuvoitoare etc.
                  Mai ales cînd atrag atenția că „Generarea unei crize sanitare, prin susținerea celor care se opun măsurilor de carantină sau izolare în timpul pandemiilor, poate face parte din arsenalul rusesc”.

                  În rest: 150 de morți pentru trei zile de infecții numai. Și crește.
                  Aviz amatorilor!

                  1
                  • @ un…ardei
                    1. Hidoxiclorochina se foloseste in tratarea celor virusati, ca iti place sau nu e fix problema ta.
                    2. Cine te-a facut sa crezi ca poti cere orice iti trece prin bostan ?
                    3. Ai impresia ca daca pui un link inseamna ca ai argumentat ?
                    4. Pune si numarul de teste si apoi fa o comparati cu procentele din perioada de urgenta. In ce chioc ai vazut viitorul ? De ce 150-160 si nu 50-60 sau alte numere ?
                    6. Vor muri sau raman cu sechele pentru ca statul este format din hoti si incompetenti. Nu au facut nimic sa creasca numarul paturilor ATI, nu au asigurat materiale sanitare in cantitatile necesare si la preturi decente, focarele majore au fost si sunt spitale, azile, orfelinate, anchetele epidemiologice sunt facute la caterinca(atunci cand se fac) si guvernantii nu respecta masurile pe care le impun.
                    7. Cauta tratament specializat, ai grija sa nu te paruiesti cu celalalt salvator mesianic.

                    6
                    • Păi ce făcuși RTI, direct la ad-hominem fără măcar o umbră de pretenție de argument? Nțțț…

                      Încă 1119 de îmbolnăviri azi.

                      Aviz amatorilor de nepurtat mască, hidroxiclorochină și alte „tratamente”!

                    • @ un ardei, aberezi la fel ca celalalt. Argumente ? Cuvantul asta iti este strain, profesionistule. Apropo, prin ce giumbusluc ai asociat nepurtarea mastilor cu hidoxiclorochina…? Relax, nu te agita ca iar emiti o tampenie. Pandemie, cenzura, morti..1119 din cate teste ? Smiorc, nenea admin, de ce toti pot avea pareri ? Eu sunt special, detin adevarul si vreau sa va salvez, railor nerecunoscatori.

                      3
                    • @RTI. Indiferent de opinia personală care ne-am format-o despre nivelul mai mult sau mai puţin execrabil al calităţii umane sau intelectuale a unui alt participant la forum, ar trebui totuşi să încercăm să fim decenţi. Apelative gen „ardei”, „ratangiu”, etc. denotă blocarea la un nivel de mahala. Recunosc, şi eu ţi-am cerut să alegi între rolul de trol sau cel de idiot util, dar, deşi evident ambele noţiuni au un puternic impact peiorativ, nu le-am folosit cu termenul de jignire, ci cu termenul consacrat.
                      Deci mai uşor cu cuvintele, nu de alta, dar văd că tu eşti cel care spumegă furios. Eşti furios după ce ţi-au fost demontate fake-urile, şi cel care a reuşit asta este estimativ ceva mai tânăr decât tine, fără bagaj intelectual prea mare, fără reflexe de comunicare publică, fără pregătire medicală – adică Un Andrei ţi-a înfipt un ardei în c.. – văd că te ustură.
                      –––––––-
                      Despre fake-news : Am căzut şi eu în una din capcanele campaniei anti-distanţare, şi anume să combat cu argumente ştiinţifice afirmaţii aruncate ca nuca-n perete – de exemplu utilitatea sau nu a hidroxiclorochinei. Problema nu este această utilitate sau nu, ci cea a relevanţei – ce importanţă are pentru omul de pe stradă că e bună sau rea, atât timp cât întreg corpul medical spune despre CoViD-19 că este o boală necunoscută, cu simptomatologii şi evoluţii imprevizibile şi pentru care nu poate exista încă o garanţie a succesului tratamentului ?
                      Ce importanţă au toate dubiile inoculate de campania anti-distanţare atât timp cât absolut tot corpul medical de pe acest pământ (excluzând paria) afirmă că :
                      1. CoViD-19 este o boală gravă cu mare potenţial letal mai ales la anumite categorii,
                      2. nu există tratament profilactic (vaccin), nu există tratament curativ cert eficient (nici măcar remdesivirul sau plasmafereza / imunoterapia nu sunt 100 % eficiente), nu există tratament suportiv întotdeauna eficient,
                      deci
                      3. singura variantă de a nu risca boala este evitarea ei
                      Mie mi se pare o tentativă de a arunca praf în ochi populaţiei – „… hai că e prea greu să stai cu botniţa pe mufă în spaţii închise, da’ las’ că există un tratament minune numit hidroxiclorochină da’ parşivii ăia de doctori nu vor să ţi-l dea …”, „… uite că ne fură libertatea cu distanţarea lor …”.
                      De ce ar vrea cineva să-i intoxice pe ceilalţi cu idei care fac rău (a nu lua nici o măsură de distanţare conform raţionamentului este un rău pentru sine sau penru ceilalţi) ? Grosso modo, sunt două cauze : interesul direct (caz în care contează cel care ordonă provocarea de rău – postacii plătiţi de alţii interesaţi în distrugerea structurii sociale) sau blocarea în prejudecăţi (idioţii utili). Nu vreau să vorbesc despre prima categorie. În a doua sunt oameni fie orbiţi de sentimente (de exemplu ură politică – RTI chiar recunoştea asta), fie ameţiţi de vârtejul informaţional (când încep şi ei să ţipe susţinând ideile cu care afectiv rezonează mai mult, pentru că cognitiv nu au capacitatea de a discerne), fie frustraţi de propria stigmatizare (care îi duce la identificarea cu stigmatul – „…ce bă’, mă faceţi cocalar de doi lei bă’ … da bă, asta sunt, şi mă p… pe regulile voastre de ‘telectuali …”)
                      ––––––––-
                      Despre hidroxiclochină (HCQ) : toate studiile, fie pro fie contra, includ o doză de mai mare sau mai mică de rezervă asupra validităţii teoriei prezentate. Problema HCQ e faptul că are multe efecte adverse, iar unul din principiile de bază ale oricărui tratament al unei viroze este prezervarea funcţiilor existente, cu atât mai mult cu cât afectarea virală este mai intensă în cazul unor comorbidităţi (adică nu dai HCQ să altereze mai rău funcţia cardiacă la un pacient deja cu fibrilaţie atrială de exemplu). HCQ nu numai că nu a primit aprobarea FDA (autorităţilor din SUA) decât pentru studii limitate, dar ECDC (UE sau mUE – dar totuşi autoritate) deja a emis o avertizare de a evita tratamentul cu HCQ. Acelaşi lucru („nu există dovezi ale utilităţii terapeutice”) l-a făcut şi OMS a chinezilor, a lu’ Bill Gates, a reptilienilor care ne vor cu botniţă pe mufă, dar totuşi autoritate. Da, şi eu am mari dubii asupra probităţii profesionale a OMS în această pandemie – iniţial au negat transmiterea prin aerosoli a SARS-CoV-2, ceea ce a fost catastrofal în Italia, Franţa, acum persistă cu ideea importanţei transmiterii prin micropicături aderente de suprafeţe, deşi din punctul meu personal de vedere după tot ce am citit este că acest tip de transmitere ar fi responsabil de maxim 5 % din infectări – cu toate acestea respect punctul lor de vedere, adică mă spăl pe mâini de minim 30 de ori pe zi, deşi „pierd” prin asta o oră doar pentru a respecta o regulă bazată pe o teorie în care eu nu prea cred, doar pentru că această regulă este dată de autoritatea profesională maximă.
                      @Un Andrei. Nici mie nu-mi convin deloc intoxicările anti-distanţare, consider că nu acum e momentul să-şi facă oamenii propria analiză introspectivă de a se înţelege pe ei înşişi de ce sunt vulnerabili la fake-news, deci nu cred că trăim timpurile de dezbătut libertatea de expresie versus penalizarea apelului la instincte primare pe care îl fac campaniile fake-news, aşa că aş susţine cu plăcere o ordonanţă / lege care să incrimineze mai drastic şi mai clar fake-news-urile anti-distanţare, aş susţine o campanie de încarcerat sau expulţaz agenţi ruşi, dar aş mai susţine libertatea totală de expresie în mediile cu acces non-general, cum este şi acest forum – când intri aici ştii că faci asta ca să cauţi idei sau păreri nu tot timpul amabile sau adevărate – cu alte cuvinte când te duci într-o arenă să nu te smiorcăi că-ţi mai iei şi câte una sub centură.

                      1
                    • @ Gigi, te crezi prea important si devi irelevant. Limbajul se adapteaza dupa necesitati, daca aveam cu cine sa discut academic o faceam, nu este cazul. Blocaj ai tu, marote de genul: fake, propaganda, mortii, covidul etc. Nu a demontat nimic, cum nu ai facut nici tu, sunteti lipsiti de logica si limbajul, fortat elevat, nu va ajuta cu nimic in expunerea ideilor. Pentru ca tot pari curios, poti, preventiv, sa-ti tugui buzele si sa sufli. Dragutul de tine, 1-2-3 asta spuneam din martie. Am spus, ce si cum, despre clorochina te pierzi in detalii si repeti inutil. Despre ce ura vorbesti bibicule ? Mda, bla bla bla, o noua arie de alergat pe ogoarele patriei. Lupta neicusorule, lupta Ludovic, KWJ, Tataru, Arafat si idiotii utili. Idioti ce fac din tantar armasar si cauta scuze, nu care cumva sa se vada impostura si incompetenta celor responsabili. „Campanie anti distantare”….plm, schima dracu constructia asta total ilogica. Imi place cum il incurajezi, o mica observatie, insa tu esti cel putin la fel de smiorcait.
                      May, Coron-chan, our lord, kung-flu master, and savior, have mercy with your lungs. Ame…sorry, Hapciu !

                      2
                  • Moaaaa! Acuma realizez de ce zici ca „Tot schimbi vorba și o dai cu cenzura.”
                    Pentru ca – acuma vad – de la „994 bolnavi marți” in jos e copy-paste din raspunsu de i l-ai dat lu @corrral.
                    Adica tu creca n-ai realizat ca mai scrie si de cenzura in ce-ai pastuit acolo si te miri ca de ce „schimb vorba și o dau cu cenzura”. Ca ti-am raspuns tie, d-aia… Tu ai adus vorba.

                    2
      • Caramitre, tu esti?! Acuma daca spitale americane chiar trateaza cu hidroxiclorochină si le iese, stiu eu unul in Brooklyn tu ce-ai de nadusesti? In primul rand e treaba lor, in al doilea rand mai sunt si europeni care o afirma ce stiu mai multa medicina decat tine si in al treilea rand… un medicament care din anii 60 e relativ ok, de ce ar fi acum deidata asa naspa? ca nu vrei tu, Caramitre?!

        5
    • @Tzupy. Uşor uşurel cu pianu’ pe scări că altfel face ţup ! Văd că încă nu ai remarcat până acum că periodic în mass-media americană, dar mai ales în zona acesteia de tupeişti (Fox News şi nu numai), apar tot felul de reclame mascate, promovare prin generare de conţinut. Nu ştiu dacă nu ai o senzaţie de deja-vu când vezi aşa ceva comparativ cu atunci când ai văzut reclama la hidroxiclorochină.
      Nu am analizat cu atenţie respectivele studii deoarece implică un nivel de expertiză pe care nu îl am şi pe care maxim 20 de oameni în românia l-ar putea avea. Am analizat însă review-urile pertinente despre acestea făcute de somităţi ştiinţifice pe surse de informare serioase şi am rămas cu o idee exprimată foarte elegant şi din păcate foarte voalat, pe care o expun mai brut – sunt o grămadă de centre de cercetare care lucrează febril şi produc diverse rezultate mai mult sau mai puţin concludente dar pe care vor să le expună public în dorinţa de finanţare, faimă şi speranţă în validitatea propriilor păreri, sunt o grămadă de agenţi de marketing foarte buni care vor să-şi promoveze portofoliul şi nu se dau înapoi la nimic pentru a-şi atinge target-ul şi mai sunt o grămadă de canale media dornice să-i facă pe oameni să viseze frumos ca să-şi mărească audienţa, dar nu există practic nici o lege care să-i împiedice să propage minciuni bine ambalate.
      Concret : consider că la ora actuală germanii sunt cei mai serioşi în studiile care le fac, şi, deşi produc puţină informaţie medicală şi cu întârziere, aceasta e de cea mai bună calitate. De exemplu, actual se consideră inclusiv de OMS că hidroxiclorochina nu ajută în CoViD-19, cu toate că un bozo POTUS roşcat se lăuda că ia aşa ceva în fiecare zi (personal cred că n-a luat nici o pastilă). Datorită modului de acţiune, toată familia antimalaricelor de sinteză sunt candidate la a avea efect benefic în infecţii virale (multe au fost şi aprobate ca tratament sau au constituit punctul de plecare în dezvoltarea de molecule terapeutice de exemplu pentu Ebola, HIV, SARS, HCV, etc.). Dar de aici şi până la a te entuziasma ca potenţial pacient că există un tratament doar pe baza unui studiu incomplet ştiinţific, netestat decât pe număr limitat de cazuri, fără teste clinice de fază II şi III … e cale lungă. Te poţi entuziasma doar dacă eşti infecţionist sau anstezist şi cu background solid în farmacologie şi îţi împărtăşeşti entuziasmul către colegi de pregătire aproximativ egală.
      ––––
      Referitor la campania de fakenews cu „pandemia e vrăjeală” – nu ştiu de ce vă ambalaţi atâta pentru un prăpădit de nihilist Dacă chiar vreţi, uite aici fake-uri serioase :
      https://3dots.ro/sanatate/prof-dr-vasile-astarastoae-coronavirus-pandemie-gravitate-13601.html
      Cel mai trist este că vine din partea unui fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România (mă rog, şi cu ceva probleme de integritate, şi cu ceva probleme pe la DNA de care a scăpat pe motive procedurale prin legile lui Ciordache şi Ştrudorel), dar totuşi persoană aleasă prin vot indirect de medicii din România să-i reprezinte. Ce este hilar este că actual există o semicampanie de a aplica anumite prevederi statutare pentru a aduce în faţa Comisiilor de Disciplină ale Colegiului Medicilor pe medicii care în public contestă pandemia sau au atitudini care dezangajează măsurile de distanţare pe baza aplicării obligaţiilor din Jurământul lui Hipocrat (nota bene – nu a existat nici un caz până acum – de pe vremea lui Astărăstoae comisiile de disciplină sunt atât de îmbâcsite procedural încât nu mai pot mişca nici un deget). Deci ar fi hilar ca un ex-preşedinte să fie exclus din rândurile organizaţiei. Hilar nu că nu s-ar mai fi întâmplat – toate partidele şi-au exclus cel puţin câte un ex-preşedinte, dar ar însemna o manelizare a sectorului profesional care ar ajunge deci egal cu partidele, adică o măsură normală (dobitocul care susţine cu credibilitatea profesiei sale imbecilisme de pe urma cărora mor oameni să-şi piardă dreptul de a profesa) ar deveni o măsură denigratoare pentru corpul profesional.

      4
      • Vasile Astărăstoae e un penal, adica un infractor condamnat:
        https://www.digi24.ro/regional/digi24-iasi/vasile-astarastoae-condamnat-definitiv-265747

        A mai fost o data condamnat in prima instanta:
        https://www.agerpres.ro/justitie/2017/07/28/vasile-astarastoae-fost-presedinte-al-colegiului-medicilor-condamnat-la-doi-ani-inchisoare-cu-suspendare-18-01-16
        dar a fost achitat definitiv în dosarul de corupţie ca urmare a deciziilor CCR, Curtea de Apel Suceava a anulat toate probele stranse cu ajutorul serviciilor secrete, SRI sau DIPI, in acest dosar, in perioada 2010-2011, interceptari telefonice si filaje….

        E anatomopatolog, iar la 70 de ani nu cred ca mai profeseaza, deci il doare in basca de comisisi de disciplina, nu ca ar risca vreuna…

        7
      • @Gigi. Inainte sa aberezi cu marketingul si cloroquina, poate vezi cat costa, asa ca sa vezi ce gogosi servesti. Exista destule studii ce spun ca este ok, exista medici ce o folosesc, depinde ce vrei sa citesti. Nu a pretins nimeni ca are efect garantat 100%. A da, ma pis pe OMSul tau cand te apuci sa il bagi in discutie ca sa ai „credibilitate”.

        4
        • Iar ad-hominem RTI?

          Dar dă-ne și nouă un link, un titlu măcar, la unul din studiile astea.

          Hai, te prinzi sau trebuie să te credem pe cuvînt?

          Încă 1119 de îmbolnăviri azi.
          Aviz amatorilor de nepurtat mască, hidroxiclorochină și alte „tratamente”!

          1
        • https://medicalxpress.com/news/2020-07-drugs-covid-.html
          https://www.henryford.com/news/2020/07/hydro-treatment-study
          https://www.contagionlive.com/news/results-from-a-controlled-trial-of-hydroxychloroquine-for-covid19
          https://www.immunology.ox.ac.uk/covid-19/literature-digest-old/hydroxychloroquine-and-azithromycin-as-a-treatment-of-covid-19-results-of-an-open-label-non-randomized-clinical-trial
          http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-59322020000100501
          https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2766117
          https://www.precisionvaccinations.com/fda-issued-emergency-authorization-hydroxychloroquine-treatment-covid-19-patients-usa
          https://www.devex.com/news/the-hydroxychloroquine-conundrum-97534
          Pe scurt, depinde de studii, de metoda, de pacienti, etc. Unii spun ca efectul este nesemnificativ, altii spun ca la pacientii cu simptomatologie usoara are efect, etc. Parerile sunt impartite si medicii cer continuarea testelor, nu suprimarea lor. Pricepi linkulici ? Mda, „ad-hominem” & „Încă 1119 de îmbolnăviri azi. Aviz amatorilor de nepurtat mască, hidroxiclorochină și alte „tratamente”!”, asta este watermarku-ul tau sau un tic nervos ? Crezi ce vrei, cenzurici, inca exista aceasta libertate, chiar daca tu spumegi furios. Repet, din cate teste vs situatia de urgenta (testari/pozitivi).PS. „dă-ne și nouă…te credem…” Mai, oarecare, Andrei, ai dubla personalitate si o dezvolti pe a treia, te-a numit cineva avocat sau esti dublura neslefuita a lui Gigca contra ?

          4
          • @RTI: Blufezi.
            De-asta sînteți periculoși.

            Referințele tale nu zic deloc ce pretinzi tu, ia să le luăm pe rînd:

            1. Studiul de la Henry Ford zice explicit că: „rezultatele trebuie interpretate cu o anumită rezervă, tratamentul nu trebuie aplicat pacienților în afara cadrului spitalicesc și are nevoie de noi confirmări în studii randomizate controlate care evaluează riguros siguranța și eficacitatea tratamentului cu hidroxiclorochină împotriva COVID-19.”

            2. Studiul din Wuhan (contagionlive): „Pe lîngă dimensiunea redusă a acestui studiu, componentele nespecificate ale tratamentului spitalicesc standard și variația lui între diferiți pacienți împiedică evaluarea efectelor hidroxiclorochinei, în special dacă a redus severitatea bolii, dat fiind numărul mic de pacienți care a avut o evoluție negativă. De asemenea, excluderea îmbolnăvirilor severe din studiu face ca efectul hidroxiclorochinei în manifestările boli cu simptome severe să rămînă o întrebare deschisă.”

            3. Studiul lui Gautret și Raoult (cel din fișa de bibliotecă de la Oxford) este făcut pe fix 42 de pacienți. Mai important, studiul este refutat independent de cel puțin două grupuri de cercetători, precum și de casa editorială însăși (Elsevier) din cauza viciilor majore de metodologie.

            4. Studiul din JAMA zice chiar el: „Între pacienții spitalizați în New York-ul metropolitan cu COVID-19, tratamentul cu hidroxiclorochina, azitromicină sau amîndouă combinate, comparate cu tratamentele fără aceste medicamente, nu a fost asociat cu diferențe semnificative în privința mortalității intra-spitalicești. Interpretarea acestor observații poate fi limitată de natura observațională a definiției studiului.”

            5. precisionvaccinations anunță doar că FDA eliberase o aprobare de urgență pentru folosirea medicamentului; citează doar sondaj printre doctori și mai spune: „Clinical data evaluating hydroxychloroquine is limited, and its efficacy against SARS-CoV-2 is unknown. Nevertheless, given the lack of clearly effective interventions and the in vitro antiviral activity against COVID-19 some clinicians are using it. There are cardiac side effects among its side effects.”
            (Între timp FDA a retras de mult aprobarea respectivă.)

            6. devex: face un sumar al diferitelor studii, nu afirmă sau confirmă nimic.

            Nimic din ce ai postat nu confirmă afirmația ta că „Exista destule studii ce spun ca este ok”.

            Că simți nevoia să schimbi subiectul, să insulți și să deturnezi atenția cu atacuri la persoană nu arată decît că știi și tu că nu ai argumente.

            • Mai ratangiule, asta am spus : Nu a pretins nimeni ca are efect garantat 100%. Tratamentul se foloseste si medicii au cerut continuarea sudiilor, nici cele pro nici cele contra (datorita riscului cardiac) nu sunt 100% certe, au nevoie de date. Ai cerut un 1 link si ai primit cateva (sunt mai multe). Nu schimb subiectul si nu este nici un atac la persoana ta sensibila, este o constatare, continui sa semnalizezi fudul. Vrei sa lupti cu covidul ? Mergi la usa decidentilor ( Rafila, Arfat, Tataru, etc) si intreaba ce plm au facut pana acum ? De ce nu au fost capabili sa redacteze o ordonanta ? Unde sunt materialele sanitare promise si productia nationala? De ce nu face DSPul anchetele cum trebuie ? Cum de medicii tot nu respecta protocoalele ? De ce nu au crescut capacitatea ATI, etc ? Lasa dracu gargara si semnalizarea virtuoasa.
              PS. Cum a iesit cu proportia confirmati vs teste (situatie de urgenta si acum), tot pe acolo ? Surprinzator, atunci spuneau ca totul este ok si au luat masurile potrivite. Cum se face ca proportia este asemanatoare desi atunci era lookdown si acum nu ? Dar ocuparea ATI ? Surpriza, tot pe acolo. Mdaa, guvernatii (indiferent de orientarea politica) sunt extraordinari, romanii sunt fraieri si rusii (prin cei 200 de retardati) ne covideaza… vezi ca a ramas marmota fara staniol. Smiorc.

              3
  6. totuși posibilitatea externării pe proprie răspundere in cazuri de boli inalt infecțioase este un nou vârf de profesionalism al statului român.adică poți să spargi muia oricui când si cum vrei că oricum diicotul te exonereaza dar nu poti tine in spital pacientii infectati ….sau nu vrei.

    • CCR-ul este monumental.

      7
      • Nu, e ok, inteleg ce spui. Mai zic si eu una, cand iti exerciti dreptul la protest si faci „tamabalau” e ok sa iti traga jandarmeria pulane in cap si gaz in mufa. Este perfect constitutional desi prin actiunea lor indiscutabil jandarmeria ti-a limitat un drept constitutional la libera exprimare, protest, intrunire publica. De ce? Pai simplu, ca pui tu in pericol ordinea constitutionala, statul de drept si siguranta cetateilor pentru ca o parte din protestatari au fost violenti deci in acest context este ok si constitutional ca jîndarii sa limiteze aceste drepturi si chiar sa puna in discutie alte drepturi precum cel la sanatate si integritate fizica.
        Pe de alta parte acceasi jandarmerie in extenso nu poate sa limiteze drepturile constitutionale la libera miscare daca avem o dita mai pandemia despre care mare lucru nu stim, „dăcît că” la unii se manifesta ca o simpla raceala si la altii se manifesta precum o executie sumara. Adica azi ii viu maine ii mort.
        Tare nu? De acolo obsesia mea cu consecventa. Daca nu esti un jegos de judecator ccr la comanda politica, ziceai „băbăieți”, eu sunt din ala cu libertatea deci toate actele de comandament emise pe marginea operatiunilor din 2018 sunt neconstitutionale. Si atunci pozitia de azi era clara, pur si simplu CCR-ul nu admite restragerea drepturilor sub nici o forma. Nu sunt de acord dar inteleg. Sau spui ca tot ca CCR, noi suntem pro un stat care restrange drepturi in situatii exceptionale, am spus in 2018 ca drepturile pot fi incalcate pentru „binele general”, drept urmare si azi, stai in ma-ta in spital. Nici aici nu-s neaparat 100% de acord dar, again pot sa inteleg. Ce se intampla acum, nu pot sub nici o forma sa pricep decat in masura unui ordin de zi pe unitate.

        5
        • Mai fratilor, cum era, oare, ca-n ’90 sa fi inceput si noi de la o stare „politico-sociala” de acum?…

          Daca era ’90 cum e 2020…Whataboutisme (nici mie nu-mi plac, mai ales cand e vorba de discutii despre strategii/tactici de razbel din conflicte de mult apuse)…dar totusi…visez si io…

          Cel mai mare whatabout fiind….”daca nu era niciun Ribbentrop-Molotov, nici un WWII”…
          Pastele si grijania…Doamne-iarta-ma!

    • E o practica veche aia pe semnatura, permite legea dinainte mult de covid. Daca te apuci sa injuri personalu si sa sari la bataie de ex. ti se propune sa pleci cu semnatura aia. Nu acuz personalu, doar prezint situatia.

      3
      • „E o practica veche aia pe semnatura, permite legea dinainte mult de covid.” – DOAR in cazul bolilor cronice, fara potential infectios.
        Multumeste-i avocatului poporului care a asimilat spitalele cu centrele de tortura.
        SI CCR.

        6
        • Nu, nu… Si la alea infectioase.
          Cunosc „de pe teren”

          3
          • Te inseli. Nu la infecțioase, sau avem definiții diferite.
            Ești medic?

            5
            • Nu sunt medic dar am vazut chestii cu ochisorii mei frumosi si verzi. Esti invitatul meu sa nu ma crezi, discuta cu cineva mai cu vechime (chiar personal auxiliar) de prin spitale de profil.
              In anumite situatii se permite continuarea tratamentului in ambulatoriu chiar daca pacientul ar mai fi trebuit sa ramana internat. Pacientu se jura c-o sa se trateze, uneori chiar in ambulatoriu se trateaza sub supravegherea unui cadru medical.
              Asta cu trimisu acasa merge de obicei cand se considera si-i iese la analize ca pacientul nu mai este contagios, cu toate ca dupa metodologii ar mai fi trebuit sa stea-n spital.

              Pe partea ailalta, nu stie nimeni precis cati dintre pacientii internati isi arunca pastilele in WC; exista banuieli, cand si cand mai e prins cate unu. Dar se stie ca se intampla. Se mai intampla si ca pacientu internat sa-l prinzi la a ‘spea bere si pe urma i se inflameaza ficatu-n el. Moment in care tratamentul e intrerupt pana ii ies analizele cum tb. Bine, altii vin cu ficatu-n piuneze d-acasa, chiar daca in spital se lasa de baut.

              1
              • Tot ce faci tu pe topicul asta este sa relativezi lucrurile.
                E mai inteligent comparativ cu negationistii hard way de la începutul crizei, dar tot același scop.
                Strict pe faza „cu semnătura”, nu era nimeni lăsat să plece, mai repede fugeau ei. Și discut direct cu medic care asta face.

                6
                • Ce sa zic, m-ai impresionat

                  1
                  • Și tu. Îmi dau lacrimile.

                    5
                    • Ca sa fie clar cum se incheie discutia asta, eu vorbesc din experienta personala si tu din ce-a considerat medicu ala ca trebuie sa stii (sau poate-o fi fost sincer, cine stie; depinde si de medicu respectiv in ce regim de spitalizare lucreaza).
                      Deci in urma discutiei ramanem cu un dispret reciproc, eu pentru tine sunt vreun angajat de la fabrica de troli iar tu pentru mine esti „one of many sheeple”.
                      Bucura-te de inimioare, carlanel 🙂

                      2
  7. ionica fonosch

    * Corect Tzupy ! Dupa anchete epidemiologice facute de forma ! Eu as aduga ca ar trebui un control serios al averii celor implicati in gestionarea problemelor inclusiv a rudelor pina la gradul n+1 ! nu ai sa vezi asa ceva la noi fiindca e „capitalism de cumetrie” cum bine zicea Ion Iliescu :-)))) multi se vor enerva :-)))))
    ** Faze din astea cu „specialistii ” de partid apar lunar !
    https://adevarul.ro/locale/timisoara/influencer-sanatate-bagat-puscarie-facut-afaceri-milioane-lei-spitalele-interpusi-1_5f16e6d65163ec427138a78c/index.html
    PS Ce mai plang aia de la PNL Giurgiu ca au fugit laPSD/BADALAU apropo de PRINTIPIiLE noastre pentru reformarea patriei :-)))

    3
  8. Interesant totusi ce se intampla in Suedia. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
    Virusul a parjolit ce era de parjolit si s-a stins de la sine.
    Ma gandesc ca ai nostri sunt conducatori luminati (glumesc dar e posibil sa le iasa din intamplare) si incearca sa faca un fel de „surfing” pe creasta valului adica nici sa nu se ajunga la o epidemie necontrolabila ca in IT sau ES (de unde mesajul „stati departe, purtati masca”) dar nici sa nu ramana mult material „de ars” in toamna (nu prea se iau masuri in realitate, nu vad masuri coercitive sau suplimentari capacitati ATI) pt ca o sa fie catastrofa. Adica sa avem un fel de epidemie controlata pe timp de vara cand ne ajuta conditiile meteo.
    BTW…sunt curios ce va fi la toamna/iarna in China.

    6
    • @stelian. Ai grijă ce-ţi doreşti ! Confunzi politica anterioară de herd-immunity cu cea actuală a Suediei, de contenţie a răspândirii virale prin distanţare fizică, distanţare realizată prin recomandări obligatorii (la ei dacă nu urmezi recomandarea primeşti amendă … ring a bell?), distanţare realizată mult mai riguros decât la noi (nu de alta dar suedezii lor sunt mai suedezi decât suedezii noştri iar poliţaii lor sunt mai poliţai decât poliţiştii noştri), distanţare realizată printr-o combinaţie de măsuri mult mai inteligent implementate decât la noi (nu mai vorbim de politicienii şi experţii lor – de exemplu, ai voie în spaţiu închis larg să nu porţi mască atât timp cât te afli la mai mult de 3 m de alţii). deci evident că ei sunt în relativă scădere.
      Chestia cu imunizarea naturală a populaţiei e ceva destul de riscant – momentan nu se poate spune cu precizie dacă în urma contactului cu virusul se obţine o imunitate de lungă sau scurtă durată, de calitate sau şi la ce procent din populaţie. Să nu uităm că e vorba de un risc vital pentru mulţi oameni. Imbecilii de suedezi nu au remuşcări pentru idioţeniile făcute pentru că, gândesc ei, şi-au urmat corect principiile. deşi recunosc că dcizia greşită a dus la moartea atâtor oameni. E un mod de gândire pe care nu prea îl înţeleg. Ai întâlnit tu un asemenea mod de gândire în România ? Nu.

      3
      • @gigi gagu…nu-mi doresc nimic in mod special. Am de-a face cu kktul asta de Covid din ianuarie cand a trebuit sa preluam munca de la colegii chinezi intrati in carantina. Doar nu inteleg cateva lucruri…de ce o distanta asa de mare in Ro intre ce se declara (alerte, furtuna politica) si ce se face (mai nimic) in domeniul suplimentarii paturilor de spital si reintroducerea in circuitul normal a spitalelor si centrelor medicale non-covid. Cate paturi de ATI are Ro in plus fata de martie? Am avut un head-start de 4 luni si ce-am facut? Mai nimic. Cu mastile alea FFP3 produse in Ro se mai aude ceva sau s-a ramas cu PPE-urile la nivel de viziere printate prin debarale de tineri entuziasti? Cate posturi de medici ATI s-au scos la concurs? Babaieti…bate toamna la usa…Italia scrie pe noi.
        2. nu inteleg suprapolitizarea unui subiect care ar trebui sa fie strict medical si stiintific. Lumea s-a impartit intre progresistii propovaduitori ai apocalipsei covidiene si noii normalitati si conservatorii care se fac ca-i doare in basca. Brusc chinina e subiect politic pt ca i-a iesit o prostie lui Trump pe gura. Fiecare e cu cine nu-i cu noi e impotriva noastra, toti scriu cu semne de exclamare si cu caps…practic nu mai exista loc de discutie rationala.

        6
        • @stelian. „… tot ce-i neînţeles / se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari / sub ochii mei -căci eu iubesc / şi flori şi ochi şi buze şi morminte”.
          Cât despre neînţelesurile tale : referitor la hiatusul vorbe-fapte – va mai dura mult până vom avea politicieni cu responsabilitatea declaraţiilor proprii – carnetul de partid de la PNL nu-i scuteşte de ipocrizia similară a pesedeilor – toţi politicienii se umflă cu vorbe dar final vezi că n-au făcut mare lucru. Similar – îl ţii minte pe Câţu când se jura şi pe mamă şi pe tată că măreşte pensiile ş-acu’ o dă la-ntors în loc să-şi întoarcă buzunarele pe dos de la-nceput ? Asta e ipocrizie. Ţii minte când Orban zicea că „statul român are toate resursele să facă şi să dreagă epidemia” ? Avea o laie, dar el zicea că are sfântul ţel să dea încredere populaţiei în stat. Asta e mesianism. Mai ţii minte când zicea Virgil Popescu că deschide statul două fabrici de măşti chirurgicale şi tot din China vine totul ? Asta e incompetenţă, chiar dacă propagată ierarhic. Ţii minte când se jura Tătaru pe sfânta cruce că-i ridică-n ţeapă pe directorii de spital care-au dat-o-n bară cu covrigu’ şi a lăsat-o moartă după ce Ciolacu a redat la UAT-uri controlul administrativ al spitalelor? Asta e disfuncţionalitate de sistem. Dar nici ipocrizia nici mesianismul nici incompetenţa politicienilor sau disfuncţionalitatea statului nu pot reprezenta pentru tine sau alţii o motivaţie de a nega realitatea necesităţii distanţării.
          Punctual : reintroducerea spitalelor în circuitul normal – era pe pregătite la începutul lui iunie, trebuia să înceapă etapizat din 15.06. dar a intrat totul în standby din momentul în care s-a văzut că o ia razna totul, şi mai ales când cei de la putere au văzut amploarea fenomenului fake-news (poate ţii minte cam ce zicea atunci Tătaru despre acest subiect, deşi e genul de om care ştie să se ţină departe de subiecte non-medicale).
          Suplimentarea paturilor de spital nu e neapărat necesară per global – degeaba ai paturi dacă nu ai personal şi echipamente. Pentru un pat de ATI pentru CoViD-19 ai nevoie minim de 0,2 medici / pat x 5 ture, 0,4 asistente x 4 ture, 0,1 infirmiere x 5, adică 1 medic + 1,6 asistente + 0,5 infirmiere. De unde crezi tu că găseşti aşa ceva ? Da, este şi a fost o mare problemă scoaterea din circuit a personalului medical din structurile de suport care cât n-au avut pacienţi au stat şi n-au făcut nimic, în loc de măcar să treacă la activitatea uzuală de patologie non-CoViD şi să se activeze structura pe proptocol CoViD când ar fi fost nevoie. Să nu uităm că asta ar însemna o flexibilitate organizatorică pe care nici măcar francezii nu au reuşit-o şi au umplut cimitirele în martie când au amestecat liniile de CoViD cu cele non-CoViD.
          Posturi de medici ATI ? De zece ani se scot mai multe decât numărul absolvenţilor rezidenţiatului, doar în Bucureşti fiind oferta excedentară cererii. În multe spitale orăşeneşti medicii de specialitate chirurgicală aduc anestezişti punctual pentru operaţii pe care vor să le facă în spitalul statului cu bani din propriul buzunar, atât de mare e criza.
          „Am avut un head-start de 4 luni si ce-am facut? Mai nimic.” Da, asta aşa-i. Exceptând acumularea de expertiză profesională (care e totuşi un foarte important lucru) şi organizarea circuitelor mai bine sau mai rău (dacă tu crezi că e simplu în primul rând pentru personalul medical să respecte zi de zi cele trei circuite minime de pacienţi – verde / galben / roşu, mai ales când infrastructura are suprapuneri deci obligă la separări în timp … nu e simplu deloc).
          „Măştile made in Ro” … Ha-ha. Ha. Hîc. Dă un exemplu în care în ultimii ani statul a reuşit să aibă capacitatea organizatorică de a porni un green-grass-field business ? După stilul de scris, cred că eşti fost cadru militar, aşa că hai să te-mpung : a fost în stare de ceva măreaţa armie română la Zărneşti chiar de mânuţă cu franţujii ? Dar la Moreni cu nemţii ? Dar la Constanţa cu franţujii ? Dar singuri la Institutul Cantacuzino, Avioane Craiova, Nitramonia ?
          „nu inteleg suprapolitizarea unui subiect care ar trebui sa fie strict medical si stiintific. ” Păi nici eu, decât că atunci când văd că discuţia foloseşte subiecte medicale ştiinţifice cu rol de fake-news, când văd lucruri clare cum sunt contorsionate să ia cularea neagră din alb, când văd minciuna intenţionată, îmi mai sare şi mie muştaru’ şi trec şi eu în partea cu politichie şi paranoia geopolitică.
          „Lumea s-a impartit intre progresistii propovaduitori ai apocalipsei covidiene si noii normalitati si conservatorii care se fac ca-i doare in basca.” Da. Foarte corect. Nu mai este loc de mijloc, şi fiecare urmează cu stricteţe profilul taberei în care se află, parţial probabil din dorinţa de a nu submina tabăra proprie. Spre exemplu, deşi sunt „propovăduitor al apocalipsei covidiene” aş vrea să fiu anti-progresist şi să fac asta dând ca exemplu pe cei de la Digi 24 care o mai iau pe arătura LGBT-istă. Când văd aşa ceva la TV, de greaţă mai încerc să schimb postul şi nimeresc la Latrină unde e un deştept de ne zice „ce-i dom’le 0,3 % aia … un fleac”. Aşa că dau pe gât un osetron şi revin la cei mai puţin nocivi acum. Cu conservatorii problema nu e că-i doare-n bască, problema e că mulţi înţeleg că anti-distanţare egal moarte pentru mulţi dar abia de asta-i doare-n bască.
          „…practic nu mai exista loc de discutie rationala.” Da. Perfect punctat. Dar … şi eu mi-aş dori să trăiesc în lumea normală de dinainte dar conştientizez că nu mai este posibil şi accept că trebuie să-mi schimb viaţa. Atunci când văd că altcineva râde de eforturile mele de a-mi schimba viaţa, când văd că îmi distruge munca cu două hlizeli, da, devin şi eu mai intransigent. M-am gândit de multe ori cum să fac să mă pot comporta normal şi unde este normalitatea. Nici tu nu poţi spune că normalitatea înseamnă pasivitate.
          Exact ieri discutam cu un puştan de 26 ani căzut fix din Lună şi mă gândeam dacă nu eram eu cel căzut din punctul lui de vedere. I-am captat interesul şi respectul cu un blocaj logic al concepţiilor lui (pesedist, antisistem, antidistanţare, antieuropean, tot tacâmul) şi l-am observat mai atent : era un tip deschis la minte, cu grave lipsuri de cultură generală dar dornic să asimileze, dispus să îşi modifice prejudecăţile, cu bun simţ. Mi-am recunoscut mie însumi că dacă n-aş fi avut timp la dispoziţie să văd cu cine am de-a face şi să pot să discut l-aş fi executat urât de tot şi fără milă – era într-o poziţie extrem de vulnerabilă, în compania unei prietene cu ceva mai mult bagaj cultural care căuta din partea celorlalţi automotivări să-i accepte avansurile. Ce m-a îngrijorat a fost faptul că nu aş fi avut remuşcări dacă-i distrugeam o şansă-n viaţă, şi asta în condiţiile în care nu mă consider un om rău.
          @RTi. Nu mint. Suedia şi-a schimbat politica, au şi recunoscut că au făcut o mare greşeală cu aşa zisa imunitate de turmă.

          1
          • @Gigi. Au recunoscut gresala si acorda atentie sporita azilelor (se vede in cifre) dar pentru restul populatiei este exact la fel. Deci ? Exact, minti. Lockdownul nostru doar a mutat decesele cu cateva luni, luni folosite pentru pregatire (ai descris si tu cum s-au pregatit). Nimeni nu poate forta un nou lockdown national (lipsa bani, lipsa incredere in institutii), vaccinul inca nu este gata si nu se stie ce eficienta va avea….deci ramane imunizarea naturala (ca ne dorim sau nu). Partea buna, cica exista, este ca mortalitatea difera mukt de estimarea initial si organismul uman recunoaste rapid agresorul, ba chiar isi poate construi rapid imunitatea (celule T).
            You must pray, to our lord, kung flu master, and savior, Corona-chan, to be merciful with you.

            2
            • Despre Suedia – persişti în fakenews, în Suedia populaţia are obligaţia de a urma recomandările obligatorii ale instituţiilor medicale de distanţare – purtat de mască în spaţii închise acolo unde sunt marcaje de obligativitate sau unde sunt oameni la mai puţin de 3m, evitarea reuniunilor sociale cu mai mult de 50 oameni, interzicerea spectacolelor cu mai mult de 200 oameni – deci tu eşti Pinnochio (sau Buratino ?).
              Nu înţeleg ce te bucuri tu că nu va mai fi posibil un lockdown şi că vor muri oameni din cauza asta. Iar spui idioţenii cu imunizarea naturală – atât timp cât nu ai tratament profilactic (vaccin) şi curativ eficient, mortalitatea va fi doar marginal mai mică doar prin tratament suportiv să zicem mai bun, deşi nici acesta nu poate fi acordat când ai sistemul medical depăşit. Deci tu vrei să avem explozie de cazuri prin abandonarea oricărei măsuri de distanţare, să ne imunizăm mai repede să nu fie afectată economia. Ok. Optimist calculând, la 5 % mortalitate din cazuri active şi 10 % cazuri active din infectaţi, pentru a atinge 80 % imunitate tu vrei deci 0,8 x 0,1 x 0,05 = 0,4 % mortalitate, adică 75000 de morţi. Pentru ce ? Să nu se streseze hipsteru’ că nu te bronzezi frumos cu botniţă ? Să nu cadă economia ? Păi acum e la 90 % din nivelul de anul trecut … a, da, noi vrem 110 %. Te mai interesează că e discutabilă imunitatea naturală, discutabilă prezenţa imunităţii la toţi cei infectaţi, discutabilă rata de reinfectare sau recidivă (adică e posibil să te infectezi degeaba că e posibil să nu poţi ajunge la imunitate de grup ).
              Din câte văd pe alte forumuri publice a scăzut numărul de comentarii şi postări la subiectele pentru coronavirus, ceeea ce înseamnă că e pe sfârşite campania anti-distanţare – da, şi-a atins obiectivele – există actual o proporţie semnificativă din populaţie care se va comporta anti-sistem şi anti-distanţare, proporţie care va mări rata de transmitere virală în următoarele săptămâni până la punctul de la care oricum nu va mai conta că e 1,1 sau 1,2 sau chiar 1,8 – nu au rost alte linkuri – https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA2dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjAl/MkYwNyUyRjE5JTJGMTIwNzg2Ml8xMjA3/ODYyXzIwMDcxOS1DVi12MDFfMS5wZGYm/aGFzaD1iNmI4NmY2MDVkODI2ZmUyNTg4OTMxNDUzNzI0ZjYwYw==.pdf
              Concluzie : Rusia jubilează, România a fost înfrântă şi nici nu-şi dă seama de asta.
              Despre tine personal acum : tot nu spui cu sinceritate de ce susţii atât de înrăit campania anti-distanţare. Fă un mic efort de sinceritate !

              2
              • @Gigi. Tot aberezi dar ai pretentia sa te creada cineva serios, destul de interesant. „…populaţia are obligaţia de a urma recomandările obligatorii …” te cara capul sa sesizezi enorma aberatie ? Nu astept sa ma crezi, deci, cauta singurel, inainte sa te avanti asa ferm, sa vezi cum se desfasoara lucrurile prin Suedistan. Nu ma bucur, doar constat, pricepi sau este ceva inedit ? Gica, la tampenii tu esti expertul. Pai chiar tu, capsomane, recunosti ca nu exista vaccin, deci ce alternativa ramne ? Cand am spus eu asta : „tu vrei să avem explozie de cazuri prin abandonarea oricărei măsuri de distanţare, să ne imunizăm mai repede să nu fie afectată economia. ” ? Am spus altceva, pana apare vaccinul (nimeni nu stie cand si cat o sa fie de eficient), ca ne dorim sau nu, ramanem cu imunizarea naturala.Tratamentul nu ofera imunitate, te ajuta sa nu crapi pana iti dezvolti una. Iti fac si un desen ajutator ca sa pricepi ? Daca vaccinul apare peste 1-2 ani, lockdown nu mai poti impune (ti-am spus si de ce) si testarea surprinde pe la 10% din virusati, ce rezulata ? Mie imi sugereaza ca exista foarte mari sanse (cu toate masurile de precautie) sa te pricopsesti cu virusul. Optimist, sper dracu ca nu predai matematica, alte date si formule scoase din joben. Vezi ca nu va gasesc (pe tine si cei pe care ii citezi) aia din Londra, au nevoie disperata de numerologi apocaliptici, vor sa editeze un nou model de ghicit in codita lui Pi, se pare ca doar pe meleagurile noastre exista experti autentici. Nu doresc nimic, chiar de as dori ceva, tot nu cred sa fie relevant pentru rata de mortalitate, aici nu merge cu credinta si dorinta. Cei infectati devin imuni, ca unii au si alte pareri (macar ei recunosc ca nu au date suficiente) este altceva. Aloooo, campanie anti-distantare, ce presupune ea exact ? Imi pare rau sa te dezamagesc, de fapt nu, dar realitatea este diferita. In ciuda intereselor locale, votcarii au alte probleme, lipsa banilor, un turc deraiat, islamistii din batatura, orezari hamesiti, haholi incapatanati, sanctiuni, covid, etc. Nu cred sa ii frece grija (ori sa fie o prioritate) de cativa tembeli ce ii pupa in cur si mortalitatea din Romania. Mitomane, nu am nimic cu distantarea si nu am nici cu mastile, am am avut cu modul romanesc de lockdown, idiotii ce cauta scuze jegosilor din conducere si retardatilor negationisti. Ti-am spus si inainte, sceptic al unor masuri si informatii nu inseamna ca neg existenta virusului. PS. A da, cica ai facut treaba buna, te cheama (bazaie intranetul ca esti pierdut pe internet) maestri Kung-Flu : Arafat, Tataru si Ludovic, la o zeama de orz si tocatura de alge fumegatoare, trebuie sa faceti incantatii apocaliptice (sino-africane) si sa invocati spiritul zeului Corona-Chan (ala de se hraneste cu spaime si se manifesta doar prin premonitii hade).

                3
      • @Gigi, minti. Politica epidemiologica din Suedistan este aceiasi, e drept ca sunt ceva mai atenti cu azlele de batrani. Nu se impune nimic si nimeni nu se agita inutil, in 5 zile in Suedistan am vazut 3 (trei) posesori de masca, se merge la terasa, restaurant, parc, etc. Ti-am spus cum catalogheaza mortii virusati, nu este nimic riscant cat timp nu ai vaccin si ai o poulatie sanatoasa si un sistem meducal bun. Este un risc vital pentru 0.5-1%, acceptabil.

        1
    • @stelian
      „Interesant totusi ce se intampla in Suedia.
      Virusul a parjolit ce era de parjolit si s-a stins de la sine.”

      Sa ii anunte careva si pe aia din Finlanda si Norvegia, ca tin granitele cu Suedia tot inchise.

      https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24184309-cortina-fier-pentru-opri-virusul-norvegia-finlanda-inchid-granitele-suedia.htm

      9
    • „BTW…sunt curios ce va fi la toamna/iarna in China.”

      La furia cu care incearca sa sparga firewall-urile centrelor de cercetare anti-covid, e clar ca nici ei nu au solutii… Din Australia de Vest au furat tot ce au putut…

  9. Engineers design a reusable, silicone rubber face mask
    http://news.mit.edu/2020/reusable-silicone-rubber-face-mask-0709

    1
  10. hai că am trecut și de pragul ăsta,cică românii nu pot….ambitios popor ,poate dacă ne foloseam incăpățânarea pentru cauze mai nobile nu eram în coada europei.
    nu trece zi de munca să nu-mi „sângereze” urechile și creierul la ce enormităti trebuie sa asist cu zambetul pe fată.zvonurile rostogolite din gura in gura si intamplarile din auzite observ ca nu au ocolit pe nimeni indiferent de pregatire,instruire,conditie socio-financiară,varstă.si toate sunt legate si interconectate de retelele sociale,cadoul otravit al timpurilor noastre….nu posed,nu folosesc si ma simt foarte bine.

    3
  11. Am auzit ca persoanele care declara ca au avut Covid, desi nu au nimic sunt platiti cu 5000 € de către oculta mondiala. Caut filiala de organizatie oculta locala ca sa particip.
    Rog seriozitate!

    9
  12. A doua zi consecutiva cu >1000 de cazuri.
    Cati mor, 5-6%?

    8
  13. https://www.mediafax.ro/social/autointitulatul-rege-al-romilor-dorin-cioaba-are-coronavirus-19437850

    Fara legatura directa cu stirea de mai sus, azi am vazut in Damaroaia o petrecere de rromi, cu circa 100 de persoane in curtea unei vile.

    1
  14. LEGE Nr. 95 din 14 aprilie 2006
    Republicată privind reforma în domeniul sănătăţii Text în vigoare începând cu data de 30 iunie 2016

    ART. 252*)
    (1) Instituţiile şi unităţile sanitare care asigură asistenţa de sănătate publică, în cazul apariţiei unui focar de boală transmisibilă, precum şi în situaţia iminenţei izbucnirii unei epidemii, au obligaţia să dispună măsuri specifice.
    (2) Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.

    1
  15. tara nepotului primului lider suprem a anuntat primul caz de covid.
    deci asa ceva….
    ma gandeam ca un piramiglont dupa masa tinea statistica neschimbata dar vremurile se schimba chiar si in coreea de nord.

  16. Timp de cateva luni de zile: ne salveaza vara de virus.
    Acum: ne salveaza iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *