25 octombrie – Ziua Armatei României

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români și în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente.

 

 Programul principalelor activități este următorul:

În Bucureşti:

– Ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

–  Ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

–  Ora 13.00, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziția temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, care marchează Centenarul acestui eveniment, ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârșitul Primului Război Mondial și, prin care, suveranii Românei deveneau Regele și Regina tuturor românilor.

–  Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei,B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

          În țară:

– Ora 10.00, Satu Mare, și 12.30, Păuliș, la Monumente ale Ostașului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori.

– Ora 14.00, Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.

* * *

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

* * *

În atenția jurnaliștilor care vor să ia parte la ceremonia organizată în Parcul Carol I:

– Accesul în zonă se va face pe baza cărții de identitate și a legitimației de presă, între orele 8.30 și 9.00.

– Pentru limitarea numărului de participanți la activitate, vă rugăm ca echipele să fie compuse din maxim doi reprezentanți pentru fiecare instituție media.
– Pe cât posibil, rugăm ca eventualele transmisii live să fie realizate cu echipamente portabile (de tip rucsac).

– Ceremonia va fi transmisă în direct de Televiziunea Română și pe pagina de facebook a MApN.

Menționăm că pentru această activitate Televiziunea Română va asigura, în calitate de „official broadcaster”, semnal de televiziune tuturor posturilor interesate, în mod gratuit, cu condiția menționării, pe parcursul întregii transmisiuni, într-un loc vizibil, a textului „Preluare TVR”. Persoană de contact pentru detalii tehnice: Laura Neagu, telefon 0723.200.878 și 0747.069.955, adresă de e-mail: laura.neagu@tvr.ro.

 MApN – Biroul presă

69 de comentarii:

  • să-mi fac timp sa-mi caut niște rude…

   6
   • pentru minister sunt eroi si prilej de PR,pentru mine sunt in primul rând familie si prieteni.

    6
    • Péter Szatmári

     Tribute to the soldiers who died a heroic death! The dead soldier is no longer an enemy! Hungary strives for the dignified preservation of the burial places of all heroic dead Hungarian soldiers inside and outside its borders (which it supports with money and voluntary work).
     https://hungarytoday.hu/semjen-visit-uzvolgye-military-cemetery-romania-dead/
     It seems to me that Romania’s leaders only go to the most spectacular places, trying to increase their popularity.
     https://www.youtube.com/watch?v=dIyxp6tePdU
     This cemetery near Győr has been visited several times by the staff of the Romanian embassy in the past 30 years, and since then nothing has been done to renovate it. However, the city of Győr would have even taken over half of the costs.

     2
     • becuse the Romanian army fought on a lot o places from Russia till Czesch republic it’s difficult to maintan all the places. Take into account that in WW1 we had soldiers how died as POW in France..In Romania from what I see all the cemeteries where 2 soldiers are burried(romanian,germans, russians..) are in decent condition.

      1
      • Péter Szatmári

       Then it would really be time to fix this as well. A few years ago, the soldiers of the local Hungarian unit also cleaned the Romanian military cemetery, mowed the grass, and collected the broken pieces of trees. In Győr, quite a lot (thousands of burials) there are soldier graves of World War I. and II. in the city (Hungarians, Germans, Austrians, Italian, Polish, Bosnians, Serbians, Croats, Russians and Romanians). The war graves of all nations are beautifully renovated, except for the Romanian ones. The city will not renovate them on its own, unless the Romanian side also contributes to the costs. It is sad that the Rumaninan soldier cemetery is in such a bad state. Some Romanian war grave care organization could possibly restore it.
       https://geocaching.hu/poi.geo?id=147911

       2
      • nu avem nici o scuza aici.

       2
   • si eu aman de mult timp sa ma duc sa caut dosarele bunicilor la arhivele militare. cu pandemia am avut o scuza, acum nu mai am.

    2
  • Si eu le caut dar nu apar. Find disparuti cei de la arhiva la mapn mi-au spus, bre’ asta inseamna doar ca a fost capturat si nu ajuns nici macar la receptia din lagar, find impuscat pe durm. Era o practica constanta a armatei sovietice.
   Un alt unchi de-al meu a fost comandantul companiei care a eliberat ultima parcela de pamant roamnesc la Carei si a avansat pana la Budapesta. Recompensa dupa ce a luptat si pe un front si pe celalat? A fost dat afara din armata, degrdat find un monarhist convins si inchis. A murit la scurt timp dupa.

   9
  • Toți la grămada? Nedefalcați pe războaie. Chiar așa greu era? Primul link.

   1
 1. Glorie eterna eroilor neamului și la multi ani Armatei Romaniei !

  9
 2. Glorie eterna eroilor neamului !!!

  7
 3. Respect si consideratie eroilor neamului!

  5
 4. VIVAT!!!

  4
 5. Hai sa va zic o poveste buna cu eliberarea Careiului.. tatal meu a fost copil in cel de al doilea razboi mondial si mi-a povestit multe intamplari cu soldatii care erau in zona respectiva. Bunica mea avea o casa mare unde erau cantonati ofiterii germani, pe bunica si pe taicameu i-au mutat intr-o sura( soldatii si ofiterii se comportau super ok, tatal meu manca tot timpul cu ofiterii, mai ales ca bunicu a luptat in armata germana pana a cazut prizonier..) Cand s-au apropiat trupele romane si urse de carei nemtii au cam plecat din zona fara stirea rusilor..dar s a aflat ca in casa lui bunicamea stateau ofiterii si au tras cu altileria in zona respectica ca sa distruga casa, Rezultatul? casa lui bunicamea e cea mai veche casa de pe strada Caplenilor din carei, restu totate au fost refacute dupa tirul de altilerie. Mici batalii au fost in zona satului Urziceni dar in carei deja nemtii erau plecati pe cand au intrat romanii si rusii. Romanii erau oameni faini si erau bine echipati si dotati, rusi… erau plini de purici si l-au umplu pe taicameu de purici de tinea si dupa 50 de ani minte ce greu a scapat de ei..

  26
 6. Solda se plătea lunar , întotdeauna pe data de 25 , exact ca ” toți ” să poată aniversa aceasta sărbătoare .
  Desigur , unei minorități etnice ii sta în gât aceasta sărbătoare, din motive de … Carei .
  Da , în Carei ar trebui cât mai multe simboluri și drapele românești !

  22
  • in Carei nu stiu cum sa iti zic dar si acuma sunt mai multi unguri ca romani..mare lucru nu ai face cu steagurile alea, wink wink 😉

   4
 7. la ce oră încep depunerile de coroane la eroii sovietici?

  6
 8. Dulce et decorum est pro patria mori!
  Respect și recunoștință veșnică eroilor țării, ar trebui să le dăm onorul zilnic.
  Totusi sper ca acea listă postata de Răzvan a celor căzuți pentru patrie să nu mai fie updatata semnificativ vreodată.

  7
 9. Respect Eroilor poporului roman!

  2
 10. Vivat!
  Respect armatei romane, respect militarului roman activ, in rezerva si in retragere.
  Respect celor care au purat haina cu demnitate, onoare si cinste!

  11
 11. Azi e CSAT poate se va vorbi despre achiziți..

  1
 12. Clar..baterii noi noute de ..vin, roabe de bere..,sarmale,vine 1 decembfrie..tre sa fim pregatiti pt orice..

  7
 13. La mulți ani, camarazi!
  https://scutul.ro/ciuca-mesaj-de-ziua-armatei-romania-este-in-topul-fortelor-militare-ale-lumii/
  Mesajul lui Ciucă cu ocazia Zilei Armatei!
  Dacă așa se gândește la nivelul ăla, să nu mai visăm la cai verzi pe pereți. Oricum suntem în top, și așa, la ce ne mai trebuie tehnică modernă?
  Părerea mea, hâc…

  13
 14. La mulți ani! Militari plătiți și instruiți bine, tehnica moderna și comandanți patrioti! Asta doresc armatei romane.
  Cinste eroilor neamului!

  8
 15. La multi ani armatei noastre!

  2
 16. Helsingør Habitans

  La multi ani!

  1
 17. Ziua Armatei. Amintiri de pifan , frig afara si inauntru , mincarea ceva mai buna la popota si sticlele slinoase de bere care le primeam. Cu pile mei capatai una extra. Norocos daca primeai invoire in oras sa maninci ceva sau sa vezi un film. Restul lagar curat.

  5
 18. În ultimii ani văd folosită tot mai mult sintagma „Armata României”, în loc de cea consacrată până acum („Armata Română”).

  De ce? Are vreo logică? Mi se pare că sună rău, forțat.

  Sau așa a apucat să scrie vreun jurnalist și s-a luat toată lumea după el?

  3
 19. Eu cândva pe 25 octombrie am depus jurământul ca pifan. Veneam de pe câmp, până atunci ne-am instruit la depanusat porumbul. N-am apucat sa tragem macar o dată, am inteles ca au facut-o subofițerii în locul nostru ca să nu se strice calificativul companiei. Masă festivă și permisie până a doua zi. Noroc cu pachetul adus de părinți. După aia ne-am intors pe ogor până în decembrie târziu la recoltat sfeclă de zahăr. Cand am revenit în cazarmă eram deja veterani?

  6
 20. La multi ani armatei romane !

  1
 21. La multi ani, Armat Romaniei! Sa va dea Dumnezeu sanatate si dotarea de care are nevoie poporul roman pentru a supravietui.

 22. Am si eu o intrebare, desi nu am citit toate comentariile de la PSR inainte sa pun articolul asta:

  Mai frate, poate gresesc eu si-mi scapa ceva…

  …dar ce fel de Lider a fost fostul ministru Dincu (fie el si „civil”…asta sa i-o spuna cineva lu Mutu)…
  …daca el si-a dat demisia cu o zi inainte de Ziua Armatei?

  Inteleg ca a avut o conferinta cu cei din TO ieri, care mai sunt, inainte sa-si dea demisia…dar nu putea sa isi execute indatoririle, fie ele si de „parada”, azi, pe 25…si sa-si dea demisia maine, pe 26?

  zic si io…

  10
  • Iti scapa doua lucruri , amandoua cu dezvoltare .
   Saptamana trecuta nu avea de gand sa-si dea demisia .

   1
   • Why so jelly, Dragnea-fan?

    Apropo, numeste un PSDist care a fost – ar putea fi – ministrul Apararii…si care nu are la activ laudarosenii la adresa Moscovei (vad de prin martie incoace ca fosilele astea au devenit experti TV in conflictul Rusia-Ucraina, nici usturoiul nu l-au mancat pana atunci, nici nu le mai pute…doar tupeu de 180 de grade).
    Dincu nu este si nu va fi vreodata un „fauritor de istorie”, el e doar un „observator”…sa ramana dracu la filosofia, sociologia si sondajele dubioase pro-PSD ale sale.
    Duca-se! (dar as fi preferat macar maine, nu ieri)

    10
    • Poftim, sa nu zici ca-s eu rau…nici ei nu au pe cine (eu de colo, bagand batul prin gard: „exact din motivul de mai sus”):
     https://www.g4media.ro/surse-criza-politica-provocata-de-demisia-lui-vasile-dincu-de-la-aparare-se-prelungeste-pnl-refuza-schimbul-de-ministere-dorit-de-psd.html
     Surse: Criza politică provocată de demisia lui Vasile Dîncu de la Apărare se prelungește, PNL refuză schimbul de ministere dorit de PSD

     5
     • Vai de plm ce gandire de ciumeti. Sa ia dracu pe unu spalat ori de a fost pe externe, ca aia de obicei is cu gradele pe maieu la sie sau unul care sa fi fost ostas, dar la nivel de Balaceanu in discurs, fara plagaite si alte bypass-uri la munca serioasa.
      Dupa ultima experienta un limbaj diplomatic aici ar fi de ajutor.
      Sa ma lase dracului cu partidulele lor, ca discutam de posibilitati reale de razboi, aici deja ii vorba de Romania ca tara nu de frectii interpatinice.

      5
      • Bro,pricepe o chestie. Bizantinii îs mici copii pe lângă statul contemporan românesc. Ăștia nu se vor trezi nici dacă ii duce careva legați la spate,intr-o camera întunecată,unde din motive neștiute arunca unii găleți cu apa pe jos.

       Atât îs de rupți de orice.

       8
       • Da Bro Mihais da eu ti-am mai spus: sufar de acea forma crunta de prostie denumita optimism. Tot sper ca boul ca apare unul si face ceva cu gandul nu doar la buzunar ci la si la tine, la mine, la romani in genere.

        3
        • As we speak,mare șef mare intr-un minister.De ala care decide din pix soarta a jdemii de oameni.”nu putem face nimic”.

         Pai ba p…. ,pardon,d-le polcovnik,tot ce tre sa faci pt se putea e sa sugerezi niște schimbări intr-un O.M ,date punctual cu art și lit și sa le pui intr-o mapa la semnat,pe când apare următorul bou care semnează 500 de foi în 2 ore,aka onoratul membru al Executivului.

         E mai simplu însă că 100 de cretini sa interpreteze fiecare cum îl taie capul,iar marele șef sa nu fie în stare sa zică dacă e A sau B în problema X. Iar în Marea Adunare făcută cu scopul expres de a lamuri niște neclarități sa fie futere de timp.

         Deci da-i dracu,nu merge sa schimbi 1,tre schimbat tot,reset și de la 0.Buratino în toți, oricum nu știu ce-i aia,deci se duc naibii fără sa le fie frica,sărăcuții:)

         5
     • Deci PSD vrea Energia la schimb!
      Hahaha! Numai atat? :/

      1
  • tudose style .
   mie oricum mi s-a parut o demisie tensionata si cu multe lovituri cu manta intre parti…atipic pentru noi.

   2
  • Mai nu, ii ceva la psd cand se umfla unul si altul in pene ca si cocosul. Ca-i PM-ul Japoniei pe aici, ca-i ziua armatei, ca-i orice, daca vrei sa fluieri, fluieri. Te doare la patina de institutie, de obligatii, de un gram de bun simt fata de cei care raman.
   Mai ii si slt(r) de vanatori de munte… dar asa-i cand dovedim cu varf si indesat ca in spatele unor functii mari sta doar neamprostie si orgoliile enorme a unor oameni mici.

   8
 23. Inca pastrez cu sfintenie 2 poze cu unul din bunici care pe spate ii spunea strabunicii ca e bine si e ranit dar sanatos la spitalul militar de la Campul-Lung Moldovenesc dupa ce a fost ranit de schije in luptele din zona Zvolen in Muntii Tatra,si asta dupa ce s-a retras multi kilometri pana in Romania de la Cotul Donului,si cu toate astea nu l-am cunoscut sa imi amintesc de el

  5
 24. pai de cand pnl si psd s-au unit v-am explicat clar si indesat ca ministri se numesc cu o singura cerinta, sa fie papitoi care sa respecte sforile, asta a vazut ca nu poate sa dea contract corvete cum vrea papusaru din constanta si sa cerut afara cu niste declaratii pe care nici un politician normal nu le-ar fi facut. si vorbim de un politician care i-a supravietuit in psd lui nastase, lui ponta, lui dragnea, care e din garda veche a lui iliescu

  • „sa cerut afara cu niste declaratii pe care nici un politician normal nu le-ar fi facut.”

   S-a strigat bingo…

   Dar mie imi e ca miza să nu fie alta, un schimb de ministere, adică psd sa dea apărarea la pnl, și să preia un minister mai spagos, ups, pardon….și dacă nu le iese ,motiv de manevră să iasă de la guvernare, și să îi lase pe pnl-ei cu cartoful fierbinte al inflației….pnl oricum nu se învață minte niciodată, atât pot și ei….

   2
   • manevra e ca vor sa scape de MAN pt ca nu pot sa decida nimic singuri si de capul lor,deci nu se aproba contractele pe care le vor ei si care sunt in afara liniilor directoare Nato ( SUA) si de aici pericolul ca in viitor sa ajunga dupa gratii, Dancu a fost mai istet ca dragnea ,nu a trebuit sa ajunga un secretar de stat american la Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *