3 august 2019 – 100 de ani de la intrarea Armatei Romane in Budapesta

Pentru România, Primul Război Mondial nu s-a încheiat la 11 noiembrie 1918. Înaintarea Armatei Române în Transilvania s-a făcut în etape, iar până la sfârşitul lunii ianuarie 1919, soldaţii români au ajuns la Munții Apuseni. Politica de la Budapesta nu era una tocmai agreată de către Puterile Aliate – La 21 martie 1919 are loc proclamarea Republicii Sovietice a Sfaturilor în Ungaria.

În aprilie 1919, armata maghiară bolşevică atacă armata română aflată în Apuseni. Răspunsul românilor avea să fie unul amplu şi răsunător: după înaintarea treptată, Armata Română trece Tisa şi ocupă Budapesta în seara zilei de 3 august 1919.

De ce a intrat Armata Romana In Budapesta?   

Mai multe poze di detalii : Armata română în drum spre Budapesta. Iulie-august 1919

Historia.ro

62 de comentarii:

 1. vremuri in care o tara mica si tanara ca romania a reusit sa se deseneze singura pe harta europei.
  vremuri in care politicieni cu bune si rele deopotriva au pus pe primul loc tara si destinul ei.

 2. „exista o carte foarte interesanta despre acest subiect:
  G. D. Mărdărescu, Campania pentru desrobirea Ardealului și ocuparea Budapestei, 1918-1920, G. D. Mărdărescu, Editura „Cartea românească, 1921
  care poate fi descarcata gratuit in format pdf de la BCU Cluj, aici:
  http://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/82197
  Autorul ei este generalul care a condus armata romana in acea campanie pana la Budapesta. ”
  …de pe Softpedia

 3. Salut. O tara mica renascuta din propria cenusa dupa campania din 1916 a reusit cea ce nu au reusit mai marii europei care faceau parte din atanta, sa cucereasca o capitala care facea parte din blocul puterilor centrale.Cinste armatei romane.

 4. România și comunismul nu prea au făcut casa buna: 1905 Odessa revoluția marinarilor rusi premergătoare celei din 1917, se termina la Constanța când respectivii se predau armatei Romane, ungurii ratează sa devină bolșevici cu treizeci de ani mai devreme, rezistenta armata din munti, 1968, 1989 revolutii de catifea la alții, violenta la noi.

 5. Un moment de glorie militara stralucita. Armata a faurit prin faptele sale Romania unitara. O dovada ca daca politicul isi face treaba cu devotiune pentru tara, Armata si-o face pe ei cu prisosinta.

 6. „generalul Mărdărescu a fost furios pe acțiunea subordonatului său, generalul Rusescu, de a intra în capitala Ungariei, luând măsuri disciplinare împotriva sa.”
  Asta se intampla cand ii iei „fata” lui sefu. Ce s-a intamplat cu Rusescu?

 7. Oarecum, contextul de atunci , se regaseste in prezent. Rusii cu ungurii = love, italienii sunt nasi, bulgarii si cu sarbii gata de priveghi, iar garantii securitatii europene se fac ca ploua, astfel ca in caz de belea ni se va spune „va sustinem, sunteti pe cont propriu!”. Ne mai hranim moralul cu ce am facut odinioara, caci daca ar fi sa ne bazam pe prezent, am da in depresie.

 8. Biss biss biss biss 😉

 9. Interesant, cand s-or desecretiza niste documente……

  In timpul evenimetelor din martie ’90 de la Targu Mures a aparut la TV la un moment dat, intempesiv, cam nervos, cum nu ii era stilul, generalul Athanasie Stanculescu.
  Parca era ministrul apararii atunci, in sfarsit cazuse Militaru (la asta nu mai zic general).

  Si spunea generalul Stanculescu, parca asa: am fost de 2 ori la Budapesta, vom ajunge din nou !

  Ma gandesc ce il facuse asa nervos, in afara de montajele din Targu Mures….
  Or mai fi fost si alte chestii, asa, la nivel de cercetare militara ?

  • Si Militaru, si Stanculescu au fost generali.
   Unul cu GRU, altul cu reprimarea de la Timișoara, picior în gips, omorârea cuplului dictatorial, avere nejustificată, afacerea Motorola, etc.
   Nicio diferență între ei!

   • Daca va uitați pe Wiki.ro ce specimene populează capitolul,’generali români’… mai mare rușinea!
    Umflați din ăștia la apelul bocancilor, cocoțați prin Secu și miliție…
    Se vede treabă că avem prea mulți limbisti … prea puțini profesioniști!

 10. Un moment de glorie al armateri romane. Surprins sau nu, isotriografia recenta exclude penrsonalitati militare uriase care au avut un rol decisiv in acesta campanie, respectiv Genralul Baron Ioan Boeriu despre care am scris, Generalul Danila Pop despre care iarasi am scris si generalul Hanzu, despre care voi publica articol in apropierea sarbatoririi armei vanatori de munte.
  Momentele de glorie trebuie celebrate categoric, as dori insa si o reculegere si un exercitiu de memeorie pentru infrangerile militare pe care Romania le-a incasat.

  • CORECT!
   De subliniat ultima fraza 🙂

  • hiperbolizarea rosie inca ne bantuie.

  • Si e de amintit cine a fost cel care a conceput planul pentru operatiunea din anul 1919, incheiata cu ocuparea Budapestei.
   Unul al carui nume, nu avem voie sa-l rostim ca nu e political correct…Omul acela cu bune si rele a fost mai patriot decat cozile de topor infiltrate la adapostul calduricii din ministerele de forta.

   • Antonescu…..

   • Reis,
    Ce a făcut în 1919 e un lucru, dezvoltările ulterioare sunt altceva. De unde ai scos asta cu nu avem voie sa îl rostim???

    • Era o exagerare dar nu mai e mult până acolo, băieții lui David o să lucreze astfel incat sa fie la fel de tabu precum Hitler în Germania.
     Relax, nu te ambala, nu e mult până departe…Facem muzeul Holocaustului in gradina Muzeului Antipa și pe urmă gata. Nu mai ai voie sa amintești de numele lui.

     • De unde le scoateti, mai?
      De Hitler chiar se vorbeste in Germania, mult. Subiectul nu e tabu, au probleme doar cei ce vor sa il puna pe un piedestal.
      Muzeul din gradina de la Antipa e o alta stire menita sa directioneze atentia publica intr-un anumit sens. Iti mai amintesti cand/de ce a aparut?

      • Din experiența de viață, le scot. Fiică-mea a avut un schimb de experiență cu un grup de elevi din Ger…i-am avut în casă și sunt pe grinda atat ei cât și profii însoțitori daca amintești de Hitler…nici vorba de piedestal…Chill, că faci anevrism.

       • Reis,
        E o greșeală umană sa generalizam experientele personale, transformându-le în adevăr absolut. Sociologic vorbind, în cazul tău, marja de eroare e imensă.
        Repet, subiectul nu e tabu le ei, din contră.
        Legat de anevrism, ce sa spun, sunt ok, sănătos bine mersi, lucru pe care ti-l doresc si tie.

    • Recitește…am și scris nu e political corect.

   • Ion Antonescu a luptat în ambele războaie, a condus Armata Română in campania din URSS, unul din cei mai mari eroi ai neamului!
    http://www.generals.dk/general/Antonescu/Ion_Victor/Romania.html

     • Nu ma domle atotștiutor. . nu e sigur.. mai ales ca acum ai intervenit tu Îți dai seama ca l-ai debusolat pe bietul om ” pai daca Priam”crede ca maresalul Antonescu este criminal de razboi musai asa e” …. 🙁 priameee priameee ce ti-as rupe eu tie urechile ca numai prostii vorbesti…. tu si altii pe aici .. tare rau va mai pute in Romania nu e asa ? Altii sunt buni, destepti si frumoși … si românii in totalitate nu ?hai zi ca nu asa ai/ati fost instructati???

      • Vai dom’ sef, cum indraznim sa deschidem gura sa comentam cind nu ne convine ceva? Ce v-ar mai placea o mineriada…

       • Ce va mai place sa aruncați cu noroi in tot ce este romanesc :)) de ce faceti ma baieti din astea ? De ce este maresalul Antonescu criminal de razboi? Bunicul meu a luptat in rusia si atat cat am putut eu sa înțeleg la varsta ce o aveam cand imi spunea povesti de pe front el personal si nici camarazi din unitatea lui nu au violat, ucis, maltratat, jefuit civili (chiar daca erau civilii inamicului) si nici pe jidovii din teritoriile ocupate de armata romana. Se incearca inocularea in mentalul colectiv a ideii ca romanii au exterminat evrei, tigani si civili rusi .. de ce oare ? Cine are de câștigat din asta ? Cu siguranta ca Romania si romanii nu au …. atunci .. cine ? Dehhh ce ti-e si cu etichetele astea :))) … mai usurel baieti .. mai usurel; )

        • Mariusica,
         Fata de tine, bunicul tău a dat dovadă de inteligentă emoțională, nepovestind din ororile războiului.
         Dacă el personal a participat sau nu, e irelevant, faptele respective sunt relativ bine documentate, inclusiv în arhivele române.

      • Sincer dupa cum l-am citit pe priam in anii astia, cred ca ti-ar rupe el tie si nu doar urechile. Dar desigur in spatele monitorului altoim tot si toate.
       La cultura ta de bidon cal. 105 zi-ne si noua cum sta treaba cu Maresalul. Ca eu am poza cu el pe perte, ca-l accept cu bune is rele.
       PS. Colega Iulian, hai sa-l lasam pe om sa ne explice, poate stie el ceva, o ruptura in astroplan si stie. Noi astia cu diplome pe bune (in orice domeniu) „e” prosti.”Ei stie”, asta ne explica de ani de zile.

       • Maresalul se simte onorat ca tu lt in rezerva :)) il accepti si cu bune si cu rele 🙂 si apropo .. ai fost foarte subtil la faza aia cu bidon cal 105 atat de subtil ca .. jur ca nu inteleg ce ai vrut sa spui :))) iar cand ai pomenit de diplome pe bune deja m-ai dezarmat complet :))) cum indraznesc eu sa emit idei in fata unor personaje atat de bine pregatite .. cu diplome pe bune :))) locotenenteeee ai fost comic 🙂 ps: ne masuram si in diplome daca e cazul nu e problema; )

        • O intrebare, poza capitanului o lingi datorita unei boli degenerative mintale denumita popular sifilis sau din inalta admiratie pentru Pornohaci si alti shamani care va predau in taberele alea a voastre „calea” in timp ce mai arde la cur pe unul-altul.
         „Jidovi”? In sec 21?
         Hai boss baga ca eu nu am terminat scoala de maicute.

         • @ lt (rez) te-ai descalificat cand ai folosit apelativul boss :))).
          Si pentru ca imi place sa clarific lucrurile sa nu ramana omu’ (in cazul de fata tu) cu idei gresite despre mine:
          1. Da jidovi 🙂 nu e asa ca suna bine ?? insa merge si ovrei ….jidan … nu asa li se zice ?

          2. Nu pot sa zic ca sunt mare fan al miscarii legionare asa ca poze nu ling chiar daca cu anumite idei ale miscarii sunt de acord, cum de altfel sunt si de acord si cu anumite idei ale comunistilor
          3. nu particip la tabere „boss” ca nu prea imi permite timpul si nici nu ma prind astfel de evenimente ..ca dehh familie mare ..remuneratie mica 🙂 asa ca ma spetesc muncind ca sa pot pune pita pe masa la prunci 🙂
          4. Asa e „demagogi au fost de cand lumea si de cand timpul, oameni care una spun si alta fac ..ca pornohaciul ala de care ai zis matale mai sus …si ca el multi altii 🙁 din pacate…..racile ce trebuiesc extirpate.

          Ai fost agresiv intr-un mod foarte vulgar si cred ca ar fi cazul sa te auto-cenzurezi un pic …

          • Draga Mariusica, uita-te putin ca eu imi adaptez tonul la interlocutor, iar apelativul „Boss”, „Bo$$ultan”, „Sherif”, „Mondial” sunt necesare cand cobor discursul, de regula rezoneaza cu un anumit tip de persoane.Eu nu intru in unforma de ceremonie in cocina, intru in cizme de cauciuc, „treling” si o bata in mana.
           Acum, daca matale ai elevat discursul si ai reusit sa ma convingi, desi intial in discurs atingeai doua puncte nevraligice pentru antementionatii, hai ca putem discuta.
           1. Poti sa le spui cum doresti, „jidovi” ii arhaic. Mirosea un pic peiorativ si a’la circularele lui Horia Sima. Daca tu zici ca ba, zi-le Klingonieni din partea mea.Iti amintesc doar ca ai avut niste „jidovi” care ti-au pus umarul la constructia statului si limbii moderne romane. Eu ca ma mai delectez cu un Seineanu din cand in cand, sa vezi ce injuraturi creative poti formula de acolo.
           2. Sincer nu am vazut o idee cu care as fi de acord, nici la ei nici la comunisti. Daca mentinem discutia la nivel de argument, zi-mi si mie care sunt alea. Si cu maresalul, daca ne explicai ca la aia tari de cap ce suntem, uite ca aveam un dialog si nu un concurs de scuipat.Vezi ca eu is si racit un pic, te-ai bagat pe riscul tau.
           3. Pai vezi ca suntem de acord, daca ne explici si noua. Da, trebuie extirpati, singura mea intrebare este de institutia din care face parte nu la dat afara. In incompatibil cu statutul ca sa zic asa. Stia toata Bistrita si Clujul ce facea nea Pornohaci. stai sa vezi ce bine sta si acum cu afacerile.
           Si acuma eu:
           1. Cine injura Romania aici? Noi? Nu. Veci. Porblema o ai cand se existinde o cangrena de interese si coruptie in toate dimensiunile statului. Poate sunt la Apia si Cai Ferat cativa breji si corecti insa pe noi astia cu militaria ne doare… militaria. Daca tu gasesti o institutie mai Cenusereasa in astia 30 de ani, eu imi manac caietul dictando. Eu nu vorbesc de generali care pentru pensii au tacut mac ci vorbesc de militari romani trimisi in teatre cu echipament depasit.
           2. Maresalul? Da, cu bune cu rele. Am pierdut enorm cautand icoane in loc de oamnei politici reali. ce-i gresit(si putem discuta daca ii sau nu) trebuie subliniat sa nu mai repetam, ce-i bine trebuie celebrat.
           3. De ce nu vezi stiri pozitive? Pai cu armata aici facem o crtica constructiva. Daca vrei aspecte poztive le gasesti. Nu cred ca s-a procedat intr-un mod corect, echitabil si rumil nu a aplaudat ba chiar pe alocuri mai aducem si un laudatio.
           Concuzionand, io’s ca banca, ce dai atat primesti minus comisoane/plus dobanda daca este cazul.
           P.S. Bidon cal 105 in limbaj de cazarma ii petul de bere. Deci te-am acuzat ca ai dus o discutie serioasa, care trebuie argumentata, la nivel de birt. Dar uite ca explici una-alta si incepem sa discutam. Hai ca o elevam macar la nivel de restaurant cu fata de masa.

      • Din contra, Mariusică, Romania e frumoasa, pacat ca e poluata de unii ca tine.
       Oricum, constat ca iti scade vigilenta revolutionara, cateva zile in urma, doreai sa ma impusti (pe mine si pe altii de aici), acum vrei sa imi rupi urechile. In ritmul asta, azi, maine, bem un tap de bere impreuna?
       Vezi cum iti cureti arma!

       • Hahahahahah atunci ma suparasei rau de tot sineu ca tarlanul poc poc la zid .. acum am zis ca fapta nu e atat de grava si o urecheala sanatoasa e suficienta .. in fine arma am doar de vânătoare .. ca a facut tata niste afaceri cu statu’ si mi-a cumparat domeniu de vanatoare .. asa si noi ca pzd-eii …

        • Mda, când te superi tu împuști oameni.
         Legat de urecheala, mai ca m-as oferi voluntar, ca-s un pic clapauge, de la un anumit sport.
         Vezi ca si arma de vânătoare se verifica sa nu ai cartuș pe teava. Prin percutare sau vizual.

     • Da, sînt sigur!
      Antonescu este un erou! Cu majuscule!
      70 de ani au încercat să arunce comuniștii cu gunoi înspre generalii de pe frontul de Est…
      După ce i-au băgat în pușcărie și i-au omorât cu ranga!
      Ăia au fost Militari! Pe lîngă ei, ciurucurile venite cu rușii pe tancuri par simpli păduchi!
      Suntem o nație care și-a executat elitele cu ranga in cap!
      Nu ar trebui să ne mire că ne conduc gunoaiele!

      • Uite, aici avem o diferență de viziune.
       Eu nu îl pot considera erou pe cel care a ordonat spânzurarea unor civili nevinovati, vezi cazul Odessa, doar ca exemplu punctual. Dacă negi existenta respectivei fapte discuția se încheie.
       Pentru mine erou e cel care a stat zidit doi ani într-o nisa din subsolul bastionului Cetății Făgăraș ( stii cine ajungea acolo, nu?) Si nu si-a trădat frații, orice i-au făcut torționarii comunisti.
       Îi cunoști numele?
       PS e păcat că Muzeul Tarii Făgărașului nu deschide publicului respectiva tainita, si sa îi oblige pe vizitatori sa stea 10 minute acolo, în frig si întuneric. Iesi alt om.

       • Că da simplific, toți cei care au luptat pentru România în cele două războaie mondiale, în cel pentru independență, cu toții sunt eroi!
        La capitolul ne-eroi sau falși eroi îi pun pe neaveniții făcuți peste noapte ofițeri, contra trădării! Politrucii care au împânzit armata, strigând Stalin și poporul rus/libertate ne-a adus!
        Oficial, gunoaiele astea sunt eroii României…
        Iar 70 de ani de propagandă sovietică ne spun că băieții ăia de au luptat în pusta calmucă, Kerson, Don, Caucaz sunt dușmani și trebuiau trimiși în lagăre!
        Laolaltă cu scriitori, preoți, dascăli, muzicieni, tot ce a avut atunci mai bun tara asta.
        Maniu, Vulcănescu, Lascăr… oamenii ăștia și-au iubit țara!

        Sunt eroi! Și au sfârșit în gropile comune ale pușcăriilor!

        • Vezi lucrurile in alb si negru, acolo unde sunt multe nuante de gri.
         Generalul Mihail Lascar, cu o cariera de exceptie, rezistenta darza la Stalingrad, a incercat sa sparga incercuirea si a cazut prizonier. S-a intors in tara comandantul Diviziei Horea, Closca si Crisan.
         Idem, Nicolae Cambrea a fost devenit comandantul Diviziei Tudor Vladimirescu…
         Amandoi sunt tradatori, faptele ulterioare nu neaga meritele anterioare.
         Cei care au luptat pe front, in est sau in vest, sunt eroi, nu si cei ce au dat ordine impotriva umanitatii, orice merite au avut inainte de acele ordine.

        • Ehh pai daca discutam pe argumente, hi ca ma bag si eu. Eu am spus ca il respect ca militar pentru ca a promovat in functie generali capabili, generali care in prezent isi au numele alaturat unor unitati ale armatei romane. Ca tactician a fost peste medie. Bunicul spunea ca a fost patriot, tind sa-l cred insa si H&M isi iubeau tarile, nimeni nu poate contesta asta.
         Din pacate aici se opreste admiratia, dupa cum bine spune priam, in fondul arhivistic au ramas suficiente „probleme” cu ordine semnate de dansul, data si ora. Mai adaug si faptul ca niciodata un militar nu a fost bun politician sau un politician bun nu a fost un militar de exceptie. Cum spuneam, cu bune cu rele, a condus tara asa cum a putut in conditii extrem de grele.
         Si ca tot am deschis portita asta, bunicul a facut parte din Regimentul 4 Vanatori Moto, divizia 1 blindata comandata de generalul Sion, generalul insasi a cazut pe campul de lupta. Per ansamblu, bunicul a pierdut un frate si o sora in razboi, un frate capturat si cel mai probabil executat de rusi si sora asistent medical decedata din cauza febrei tifoide. Razboiul este odios.
         Perioada respectiva atat cat am apucat sa o studiez pe fond arhivistic, a fost un dezastru in materie de inzestrare. Desi noi pompos am numit divizia 1 ca find blindata, in realitate a fost printre primele variante de infanterie motorizata, avand unul ( un singur) regiment de care de lupta. Restul efectivelor find infanterie.
         De asta urlu pe acest site de ani ceva vreme deja: 1 Dotarea! 2. Pregatirea oamenilor!

        • Vezi că Lascar a venit în Ro călare pe tancurile sovietice ?. Da, a luptat până la ultimul cartuș la Cotul Domnului dar după a schimbat macazul…a venit pe tancuri și a avut funcții de conducere în noua orânduire, fiind printre altele intemeietorul CSA Steaua.

         • …deci nu e erou?!
          …scuze de off topic…

          • Nu e alb sau negru…Atât timp cat omul nu trăiește 2 vieți, nu nu a fost erou daca a cedat și a acceptat sa pupe bocancul care i-a omorât camarazii în stepa Rusiei.

   • 1917, toate meritele lui Antonescu!
    1919, toate meritele lui Antonescu!
    Dar, ce grad și funcție avea Antonescu in 1917-1919?
    Dacă el a fost buricul pamantului in acei ani, de ce a mai plătit Statul Român solde superiorilor lui Antonescu?!

    • Mairo . Lt col.(1916)

     Sef ef birou operații al Armatei de Nord, șef birou operații al Armatei I (comandsate de Ctin Prezan inca nu maresal)

     Alte nelamuriri ?

     • Asa știam și eu.
      Și ma gândeam ca dacă avem un ofițer sef birou operații sa concediem și comandantul și șeful de star major.

      • Stii ce e aia ofițer sef birou operații ?
       Dar comandant ?!

       • Tocmai la asta mă gândeam:
        „Cu ce a greșit țara asta că a trebuit să ia pe acestofiter, șef de birou de operațiuni, și să îl facă general, Mareșal, șef al statului??
        Nu era mai bine să îl păstram șef birou operații, dacă era asa de valoros? Poate câștigam și Războiul din Rasarit?!!!”
        Zic și eu.

 11. ha! Uneori trebuie sa mai doreasca si zeii ..
  1916 . Romania , mulot prea increzatoare intra in razboi. SI reuseste sa bata pasul pe loc in Ardeal.
  Dupa careincepe calvarul.

  Dar au fots totusi 2 momente in care zeii (adica .. clima si nenorocu) au hotarat ..

  Manevra de la Flamanda .. O furtuna distruge podul de vase …

  batalia de pe Neajlov (ptr Bucuresti) Ceata provoaca ratacirea unui automobil de St major. germanii captureaza planurile romanesti …

  Oricare daca reusea … Da aici9 se intra in terotoriul fictiu8nbii despre universuri alternative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *