Marea Adunare Centenară, duminică 25 martie, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale

”Trecutul nu ne lasă să uităm, prezentul ne obligă să acționăm!”

În amalgamul de griji cotidiene, uităm de multe ori că peste Prut mai există o Românie, o Românie care așteaptă semne de la noi pentru că nu doar cultura, limba și istoria să ne fie comună, ci și viitorul.

În anul Centenarului Marii Uniri, martie este luna Basarabiei. Au fost multe manifestări până acum, și da, așa cum bănuiți, majoritatea evenimentelor au fost organizate de către societatea civilă sub umbrela Alianței pentru Centenar, eventual în colaborare cu autoritățile locale, laice sau religioase.

De acum încolo însă, e timpul să apăsăm pedala de accelarație la maximum, căci un context atât de favorabil reUnirii celor două state românești, nu a mai existat în ultimul sfert de veac, context pentru care s-a muncit mult, dar despre asta o să vorbesc cu altă ocazie.

Cert este că în Basarabia subiectul principal este reUnirea, de la opincă până la vlădică se vorbeste, se discută și se dezbate subiectul reUnirii. Asta l-a terifiat teribil pe nepreședintele dodon, dovadă stau și amenințările publice pe care acesta le face periodic asupra unui segment consistent al societății moldovenești: unioniștii. Dar să nu uităm că avem de-a face cu preș-ul care-și amenință proprii cetățeni cu războiul civil, și deplânge egalitatea de gen. Clovnul lacheu al Rusiei, confruntat cu un număr tot mai mare de localități basarabene care au semnat declarația de Unire cu patria-mamă, amenință că toți cei care au îndrăznit să semneze documentul simbolic vor fi trași la răspundere. (retroactiv, desigur căci nu există o lege care să incrimineze gestul lor). În nebunia lui a instalat și cele mai urate panouri posibile, cu un slogan inspirat din imnul fostului PDL:

Da, mancurtule, unionismul trece, patria rămâne, iar Moldova are viitor. Dar toate astea doar după reUnire, când tu nu vei mai avea viitor, doar în coșul de gunoi al istoriei.
Este clar că preș-ul moldav se simte precum o bestie încolțită, ce simte cum îi fuge pământul de sub picioare, iar disperarea îl impinge la măsuri extreme. Dar to”arășe gandon, e o vorbă românească: „De ce îți e frică, nu scapi!”. Și tu tot.

Apropo de evenimente și primarii/consilierii locali semnatari. am fost la Măgura Ilvei la evenimentele dedicate Centenarului. Eveniment la care au fost prezenți mai mulți demnitari, autoritățile din Bistrița Năsăud, preoți, profesori universitari, dar și tinerii care muncesc pentru zilnic pentru Unire. Însă invitații de onoare și de seamă ai evenimentului au fost primarii și consilierii locali semnatari ai actelor de reUnire cu țara, din cele peste o sută(deocamdată) de localități din Republica Moldova. Aceștia se întorceau de la Iași unde a fost înființată Liga Aleșilor Locali din Republica Moldova și România.

Eu unul sunt foarte bucuros și onorat că i-am cunoscut pe acești oameni, eroii zilelor noastre. Oameni cu adevărat deosebiți, ce impresionează prin esența naturii lor, oameni simpli dar iubitori de adevăr și demni de funcțiile pentru care au fost aleși. Toată suflarea românească prezentă la eveniment le-a mulțumit și i-a felicitat pe cei care au ales să fie artizanii reUnirii celor două state românești. Chiar și ÎPS Andrei, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului a dorit să le adreseze cuvinte de laudă și recunoștință.

Dacă sunteți curioși cum arată eroii în zilele noastre, las aici un video cu momentul în care i-am întâmpinat:

Am ajuns și la Măgura Ilvei, Jud Bistrița Năsăud Liga aleșilor locali unioniști

Posted by Sergiu Croitor on Samstag, 10. März 2018

Și pentru că știu că există aleși locali din Basarabia care citesc blogul, vreau să le adresez un mesaj: dragi primari, vice primari și consilieri, gestul vostru este unul demn ce va fi amintit în paginile cărții de istorie românească, gest ce nu rămâne fără ecou, și fără efecte. Îndemn pentru ceilalți aleși locali din localitățile care nu au adoptat încă actul de reUnire: nu ezitați să scrieți istorie, iar istoria nu vă va uita. Voi salvați demnitatea moldovenilor, și viitorul. Continuați să-i amintiți nepreședintelui mancurt, că Moldova nu este o gubernie rusească pe care el a fost instalat ca și guvernator de către ocupant. Nu, niciodată! Clovnul cel fără de țară, cocoțat în funcția de preşedinte, amenință pentru că simte cum îi fuge pământul de sub picioare, pentru că ştie şi el că reUnirea este mai aproape şi mai posibilă ca niciodată. Curaj, domnilor, de voi depinde viitorul şi bunăstarea moldovenilor basarabeni!

În alte știri, la evenimentul de la Măgura Ilvei, președintele CJ Bistrița Năsăud a anunțat că urmează să fie adoptat de către Consiliul Judeţean Bistrița o declaraţie de Unire cu Republica Moldova. Documentul urmează a fi semnat în ședința extraordinară, care va fi organizată pe data de 27 martie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Prahova a votat deja. Se spune că urmează Constanța…

Drapel lung de 100 de metri întins în Măgura Ilvei de către tinerii unioniști.

Ceea ce vreau să transmit de fapt este faptul că reUnirea celor două Românii a început deja, e o luptă grea dar pe care suntem obligați să o câștigăm. Fac apel la toți cititorii blog-ului să se implice după timpul și posibilitățile fiecăruia în acest deziderat istoric. Cel mai eficient este să vă înscrieți pe platforma http://www.unire2018.ro/ , și să deveniți voluntari, astfel acțiunile noastre pot fi concentrate și eficiente.

De asemenea fac apel la fiecare dintre voi să vină sau să delege persoane pe 25 martie la Marșul Centenarului și să realizeze, dacă poate, declarații de Unire în fiecare colectiv influent din care face parte. Astăzi de exemplu, Uniunea Scriitorilor din Moldova a adoptat actul de Unire.

Centenarul Unirii Basarabiei cu România va fi marcat prin peste o sută de evenimente desfășurate în luna martie. Unul dintre ele este ședința festivă organizată de Asociația Culturală Pro Bucovina și Basarabia sâmbătă, 24 martie, de la ora 11, la Parlamentul României.

Tot la Parlament, prin conlucrarea cu membri grupului intraparlamentar Prietenii Unirii, am obținut ca în data de 27 martie, la 100 de ani, să se organizeze o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților. Avem speranțe mari în rezultatele acestei ședințe.

Însă de departe cel mai important eveniment pe care îl organizăm va fi Marea Adunare Centenară, care se desfășoară duminică, 25 martie, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 12.00. E important să umplem piața cu oameni și, astfel, să dăm un nou mesaj de răsunet în privința Reunirii. 100.000 poate că…

Transport la marș, se organizează din:

București – https://www.facebook.com/events/424768337960701

Timișoara – https://www.facebook.com/events/954895348007781

Cluj – https://www.facebook.com/events/196505317769170

Iași – https://www.facebook.com/events/494257614303083

Galați – https://www.facebook.com/events/691984827858703

Constanța – https://www.facebook.com/events/211730822714649/

Costul diferă în funcție de localitate, eu de exemplu din Cluj achit 130 de lei și am transportul și cazarea asigurată pe întreaga durată a evenimentelor.

Pentru studenți există un eveniment special:

București – https://www.facebook.com/events/691984827858703

Haideți și voi să fim împreună martorii unei noi file de istorie românească!

 

Și să știți că nu a fost niciun sfârșit de săptămână anul acesta în care tinerii unioniști nu s-au întâlnit să lucreze cu zecile pe platforma unire2018.ro.

Las aici o poză să nu credeți că afirmația mea nu se bazează pe adevăr:

Asta și în cazul în care te întrebai cine sunt ăia de mâzgălesc pereții cu „Basarabia pământ românesc” și organizează marșuri. Și dacă tot am adus subiecții în subiect, să vă zic și despre filmul Unioniștii, care va fi lansat în premieră astăzi, 12.03, la ora 19:00 la MȚR.

Sperăm să ne ridicăm cu toții la înălțimea vremurilor Centenare! Trecutul nu ne lasă să uităm, prezentul ne obligă să acționăm!

Eu cred că felul în care profiți de astfel de momente definesc o națiune, definesc o persoană, te definesc pe tine… ca învingător sau ca ratat.

 

Mihai-Cristian

„Se întâmpla acum 100 de ani”

82 de comentarii:

  1. Intre 25 si 27 martie vor fi zile interesante la Chisinau, poate si la Tiraspol si Comrat. Sper sa nu se ajunga la violente inte unionisti si „patriotii moldoveni”.

  2. Dacă eram cu 10 ani mai tînăr mergeam și eu la Chișinău. Bravo tinerilor care si-au facut din reUnire un ideal pentru care își dedică timpul și energiile. Sper sa nu iasa cu violență, ca daca cumva caraie rusofonii și gagauzii și ne strica sarbatoarea chiar ca mergem peste ei.

    • Nu exista nici o violență , ăștia se tem să iasă din casă cand Unioniștii fac marsuri.
      Am vrea noi sa fie un pic de violența sa le spargem oleca capetele..
      Tot tineretul in general sau e unionist sau nu se implică in nici un fel in republica aiea , nimeni nu are curaj sa stea in fata tinerilor, pt ca eii pot muta munții din loc daca sunt presați sau li se curmă libertatea..
      Celelalte organizații – partide nu pot aduce tineret nici macar cu bani..
      Ce naiba….

  3. Merge Daniel Ghita , Raul Catinas si MOROSANU si e totul OK !!!! Nu mai are nimeni chef de scandal

  4. unirea nu trebuie facuta pe genunchi , dintr-un nationalism prost inteles si pentru niste interese politicianiste ( de vazut experienta uniri RFG -RDG ) ar trebui facuta o unire economica , ajutata republica moldova sa se apropie ca putere economica de romania pentru a nu fi costuri sociale dureroase pentru romani dupa unire ( impozite impovaratoare sub pretextul trebuie sa-i ajutam pe fratii de peste prut , pus pumnul in gura de catre patroni la angajati sub amenintarea gasesc destui peste prut sa lucreze pe 2 lei samd ).

    • Tara lui Andrei

      In vremurile moderne o unire de genul asta nu se face peste noapte. Se face pe o anumita perioada de timp si sunt anumite etape de urmat.

      Toate astea sunt concepute in functie de situatia celor doua tari care urmeaza sa REdevina una, in functie de starea economica, si asa mai departe.

      Totusi, nu e ca si cum s-ar uni Japonia cu Albania…

    • Care unde ??
      Nu vezi ca pe an ce trece Moldova se duce tot mai adanc în râpă ??
      Uitați-va pe statistică..
      Sau poate veti sa va dau eu lista cu produsele care sunt mai ieftine in Romania decat in Moldova ??
      Cunoasteti realitatea de acolo ??
      Cand vreți sa facem unirea peste 50 de ani cand diferenta va fi mai mare si costurile unirii si mai grele ?
      Si la urma urmei ce are germania cu cazul nostru acolo era cam populația egală la noi e 20 la 3 milioane.

  5. Salut.Dar pana la urma ce pot face transnistrenii si gagauzii, e cineva care crede ca rusia, care deja sufera de pe urma sanctiunilor, se va grabi sai ajute, pe unde vor veni ajutoarele. Daca f 16 si migurile noastre vor face cateva treceri la rasul solului credeti ca rusii vor misca in front, baieti cum astea vor incerca sa se agite ia sa le aratam putina demnitate romaneasca.

  6. Deja am inceput sa fac flotari mergem peste ei, pe mama lor

  7. oaaa, doame sai fereasca sa o scot pe Stela de la naftalina e din salcam 😉 rusofoni sa stea blanzi ca eu nu vreau sa o scot de la caldurica 🙂

  8. Mai motatilor …loati-o mai usor , putintel … O reunite nu se face peste noapte ;dureaza timp si efort din partea la toti ; in special in cazul Romaniei care va duce greul …. Voi moldoveni sincer va intreb ce vreti cu adevarat ???? O unire prin care sa aveti access catre UE ;unde curge lapte si miere sau vreti o reunite unde luptam cot la cot intr-o tara saraca dar totusi reintregita … Daca vreti prima variante va sfatuiesc sa nu va mai ambalati cu unirea asta … Daca e variante 2 … Atunci hai sa va vad ; daca mai aveti sange de-a lu Stefan cel made in voi ….unirea o faceti voi nu alti !!!!

    • Mihai Cristian

      băi cheliosule… las-o mai ușor cu gândirea asta paranoică și scârboasă. Chipurile popor ospitalier, dar și cu cei de-o sămânță cu noi trebuie să fim acizi și precauți, mda…
      În primul rând să știi că eu nu mi-s moldovean, ci hunedorean. Poate e fratele @Igor Mocanu atent și îți spune el mai multe. Cred că i-ar fi plăcut să ți le spună în față, dar asta e altă poveste.
      2. Nu a spus nimeni că face Unirea peste noapte cum nu a spus nimeni că trebuie făcută într-o singură zi. Unirea politică se realizează într-o zi, corect, restul însă se fac pe parcurs. Însp ideea este că eu nu detaliile astea le-am adus în discuție, dacă vrei să vezi un calcul pragmatic fuguța pe pagina domnului Petrișor Peiu că a făcut el niște matematică pentru din ăștia ca tine, care pun hoitul înaintea spiritului. Sau poate îl preferi pe Guran. În fine, eu știu că gândirea pe termen mediu-lung nu e punctul forte al românului, dar încearcă să treci peste „acum ori niciodată”, și gândește-te la beneficiile Unirii, nu doar la dezavantajele imediate, perfect firești. Îți dai seama că ar pune și alții umărul, dar nu vreau să intru în discuțiile astea.

      Nu mă iau în general de gramatică omului, mai ales că și eu am carențe, dar e lipsă de respect ca cineva să fie nevoit să se chinuie pentru a înțeleage ce spui.

    • Marsh de aici mai… diversionist sovietic, cu blana de roman…

    • @Paul . Moldovean nu nu sunt , sunt Muntean sudist de Teleorman asta nu inseamna sai tratez pe cei de pest prut ca pe niste straini cand defapt sunt frati cu noi…

    • @Paul Am facut cancer la ochi.

    • Garda_Maresalului

      Cum spunea si maresalul … prefer mocirla unei Romanii mari decat sa traiesc in paradisul unei Romanii mici… sa vina ia unirea … si vom vedea noi saracia si celelante probleme … nici-o data nam fost bogati , macar sa fim bogati sufleteste .

      • Tara lui Andrei

        Foarte bine spus. As mai adauga ca toate vorbele astea ca o sa fie rau ca o sa avem probleme ca o sa ne saracim sunt spuse fie de cei care ne vor raul fie de cei negativisti.

        Daca lucrurile se vor face asa cum trebuie o sa fie totul bine.

  9. Eu cred ca pe rusii și găgăuzii de la noi ii așteptă aceeași soarta cu a celor din casa de cultura din Odesa ..
    La cum se mișcă Plahotniuc împotriva Rusiei, propagandei rusești a televiziunilor, cred ca abia așteaptă sa pornească Dodon vreun scenariu din asta marca FSB pentru a-l arde definitiv.
    Nu il susțin pe Plahotniuc dar cred ca omul asta nu va lasa puterea usor din mână si nu se va lasa asa cum a fost dat jos Voronin la 7 aprilie 2009. Deci orice scenariu pornit de Dodon si alti sutinatori ai Rusiei va fi ca o mana cerească pentru Plahotniuc si planurile sale de a se mentine la putere in MD. Abia așteptă el sa isi faca un inamic , / pericol extern, asta cu dusmanul extern comun e clasică deja.

    • Igor

      trebuieste si putina glagorie.
      E usor sa dai cu paru (daca esti in forma fizica) insa nu e chiar cea mai buna solutie…..
      Mai incercati si „de la om la om”. Uite eu tin minte ca prin 1994 am inatlnict un rus de mpe langa Chisanu care sisi facea veacul pe la Baile Felix si Oradea .. de peste un an! ma ropg se „desucrca” cu mici expediente (nu chiar ilegale da nice impozit nu platea! Si nitel cam marfa de contrabanda ) care incpeuse sa se simta bine in Romania. Ca sa pricepi niste argumente cam asa :”na Ivane .. dinagi inveti naibii alfavetul latiniesc. Ca e util. Apoi ca cetatean roman … daca nu tit place in Romania poti incerca in Italia sau Spania .. sau lata parte din UE ca esti cetean UE! Ca aici cam tragi mata de coada si se pare ca nici tu nu odresti s amergi in SIberia unde s epoa castiga un ban da e cam greu , nu?” Sa aic asa „vinde” niste avantaje ptr el!

      Cu restu …ne-om descurca! Da ca sa va descurcati mai bine …. nu schimbati etichetele de votca! Glumesc io da banu e ban ! Si duoa 300 de grame de vptca buna se mai inmoaie si cei care zic ca Paul „macar acum beau o votca mai buna!”

      iNcurcaturle mari po sa vina nu d e la bani ci de la legislaire .. un timo o sa imbam cu 2 randuri de legi (si „data trecuta” la fel .. mai ales legile civile) da .. ne-pm descurca…

      Da cum ziceam : mai mut cu capu maim putin cu paru. Si tineti minte ca revolutia nu se face intr-o zi sau un an …. indiferent ce ce prostii ne obatat lascoala revolitile se fac in decenii! Adica luatu puterii e fleacu pe urma urmeaza munca!

      Si .. ca ziceai ceva de alungat BVoronin.. Hm .. dupa ce ati fact focul ala de tabara v-ati dus acxasa si a doua zi Cioronin v-a luat ca din oala ….

      • Nu da nimeni cu parul.
        Vezi pozitia noastră pașnică, mereu asa a fost.
        Nimeni nu ne poate reproșa ceva.
        Dar ma tem pt soarta care vor dori sa se opuna
        Unu pt ca nu poate nimeni sa se opuna ca numar și oameni la cati suntem noi , si e vb de rineret nu de moșnegi fosile sovietice..
        2- daca cineva încearcă ceva o lovitura de stat in viitorul apropiat arunci va fi decapitat de Plahotniuc.
        Daca știti un pic realitatea din md , atunci veti fi deacord cu mine..
        Nu zic ca Plahotniuc e apărătorul Unioniștilor , zic doar ca are puterea maximă si la alegerile viitoare tot el va face jocurile

  10. O idee pentru organizatori: poate ai convingeti pe cei de la ASCOR sa vi se alăture. Anul trecut au avut la Iași nu stiu ce congres, adunare, ceva de genul asta. Chiar dacă nu sunt eu un mare fan al lor în tot ce propovaduiesc ei, am fost impresionat de capacitatea lor de mobilizare. Cred ca au fost peste 10 000 – efectiv au umplut grădina Palas-ului. Sunt tineri, entuziaști, patrioții și mai ales organizați. Cred ca ar fi o asociere fericită.

  11. Basarabi şi muşatini

    Din neam astral, din zei venim, din basarabi şi muşatini.
    Ne-au pus iscoade şi venin, am străbătut prin mărăcini.
    Ne-au blestemat ca să murim, suntem miracol geto-dac,
    Suntem sămânţa ce răsare, suntem săgeată dintr-un arc.

    Trecut-au secole, milenii, am răsărit ca iarba pe coline,
    Ne-ai mângâiat durerea, ne-ai dat tărie, Tu, stăpâne.
    Trecut-au peste noi barbare hoarde de mişei şi huni,
    Suntem ce-am fost la început, un strigăt de străbuni.

    Ne mai doresc moartea neaveniţii din stepele nomade,
    Carpaţii ne sunt scut şi dacii, armată ca din moarte.
    Ne strigă cronicarii vlahi şi scriu în cer cu stele,
    Moşia ne e una, vânduţii se vântură-n blesteme.

    Din basarabi şi muşatini şi din neam de atlanţi,
    Mereu vom fi o Ţară, ca munţii dacici în Carpaţi.
    De vor veni furtuni şi hoardele sălbatice nomade,
    Vom fi uniţi ca spicele de grâu, un frate lângă frate.

    Tamara Tomiris Gorincioi

  12. Unirea se face când se poate, nu când suntem noi pregătiți, cu temele făcute și economia și armata numărul 1 din Europa.
    Astea sunt vise utopice.

    În 27 martie/9 aprilie 1918, când Basarabia s-a unit cu Țara, Regatul României era în rahat până peste gât:
    – Transilvania, Banatul, Maramureștul, Crișana dar și Bucovina erau în stăpânirea Imperiului Austro-Ungar
    – Muntenia, Oltenia și Dobrogea sub ocupație germană, bulgară
    – guvernul retras la Iași
    – linia frontului era cea stabilizară în urma bătăliilor de la Mărășești, Mărăști și Oituz
    – aliatul rus se retrage din război

    Și totuși, în situația asta Basarabia s-a unit cu Țara, iar câteva luni mai târziu (când pe lângă cele de mai sus s-a mai adăugat și Pacea de la București) s-a unit și Bucovina.

    Comparați asta cu situația de acuma.
    Ce ne lipsesc acuma sunt oameni de stat.

  13. In general pana acum si Eu ca multi altii ma gandeam la aspectul economic cat costa pensiile,educatia si sanatatea plus infrastructura din RM….ne putem permite efortul….daca insa gandim asa nimic nu va fi realizat niciodata…HAI CU UNIREA!!!??????

  14. Apropo pt cei care zic ca moldovenii ne folosesc sa plece in Europa,ganditi va din ce saracie vin multiple dintre ei,cati din clasa mijlocie dintre noi au plecat in Occident sa ne facem o viata mai buna….ganditi va de ce si cum inainte sa criticati
    Daca ceva s ar intampla cu omuleti verzi rusi sunt va zic destui care s ar oferi voluntari inclusiv subsemnatul

    • Scopul e sa salvam tara sau sa le dam viata buna cetatenilor? Pt romani, plecarea e o binecuvantare. Pt Romania, un dezastru.Ce facem?

  15. Despre unirea popoarelor in ultima suta de ani:

    -Daca vrei sa vezi succes vei privi Romania anului 1918.

    -Daca vrei speranta vei privi Albania de ieri, dar si de azi.

    -Daca vrei sa vezi disperare si regrete vei privi Armenia.

    -Daca vrei sa vezi esecul total iti vei arunca ochii inspre Kurdistan.

    -Insa daca vrei sa vezi cum arata viitorul, nu trebuie decat sa te uiti in oglinda pe fiecare zi!!!

    • Kurdistanul irakian mai are certitudinea ca ramane autonom in cadrul Irakului, merita macar acest premiu de consolare. Oricum era foarte greu pentru kurzii sa obtina independenta cu astfel de vecini.

  16. Mihai Christian nu stiut ce tea enervat asa d tare la com meu … Tot CE am spus e sa o luam mai usor … K reintregirea nu se face pests noapte …si chiar sunt sincer cand intreb noldovenii cE vor dl viata si CE Vad ei prin re-unire …. Multi Vad o oportunitate de a fugi din Tara Lor, catre locuri mai calduroase ; k sa spun intr-un mod cat mai placut si pe intelesul tau … Alti au ganduri bune si vor sa vada intradevar o Romania reintregita si sunt gata sa lupte pt acest ideal … Si alta chestie care cred k am dreptate este faptul ca moldoveni sunt aceia care au puterea sa decida ,sa lupte pt viitorul lot ….nimeni nu le este dator sa lupte pt ei …Nici chiar Romania … Pt va si noi Romania avem greutatile noastre (corect???)

  17. PS: scz pt greselile de ortografie ….mama lui de tel si auto corectu Lui … Il voi arunca la gunoi cat de curand

    • România și românii sunt datori să lupte pt RM. Nu au făcut-o în 40 bunicii noștri suntem noi datori. Rahatul ăla cu avem și noi greutățile noastre spune-l in Teleorman lui madame Vivi.

    • Da nene dar Tara trebuie să întindă un braț puternic nu sa ” privească cu îngrijorare ” cum moldovenii se gandesc sa se unească sau nu..
      Cu mai multa fermitate rezolvam treaba mai repede , salvam tara salvam si dammun viitor mai bun tinerilor.

  18. Fratiilor Domnul sa fie cu voi dar si SRI si SIE sa aibe grija de voi in astfel de cazuri totusi e bine sa fi pregatit pt orice si sper sa ceara si ajutorul CIA de e nevoie poate ma credeti un pic paranoic dar e bine sa fi pregatit pt tot inca o data DUMNZEU SA FIE CU VOI !!! HAI ROMANIA UNITA .si apropoo nu uitati si de UNGURI care fac exact cele dicteaza transnistria !!!(Rusia) si tot nu intaleg Rusia e ortodoxa si ar fi o ocazie sa arate fratilor ei ortodoxi ca religia si legatura ei e mai puternica ca orice !!!!

    • E ft grav …acest lucru trebuie remediat ….bucurestiul sa ia masuri …pedepsiti cei in cauza !!!

    • Tara lui Andrei

      Asta se intampla cand primesc prea multe drepturi si libertati unii. Si mai are lumea tupeu sa spuna ca unii sunt discriminati in Romania…

      Aia de acolo din pacate isi aleg reprezentatii numai dupa etnie, nu si dupa ce fac sau nu fac pentru ei. Iar politicienii nostri corupti accepta tacit lucrurile astea, altfel ei se dau mari patrioti si ne apara tara si poporul de sorosisti, strainii care vor sa ne fure tara si asa mai departe.

      • Citeam interviul unui „intelectual” de al nostru .. mai rau nepot de basarabean … asat ma face sa va repet : bo trebuieste sa cereti unirea.. Ca la casatorie cand dintai este intrebata mireasa daca vrea …. Nu va faceti grojoi ca poate unii de pe aici vor stramba din as .. (o sa fie .. m ami cu seamna unii minoritari) ca intr0un sfert de ora vor stramba din nas ascunsi sub pat sau intr-o debara …

  19. catalin, Igor

    Aveti grija :
    – fara violenta nejustificata . Un scuipat nu justifica. la un „cap de bou|” zi-i lauia sa o @@ta pe ma-sa .

    – pentru unire trebuie o vointa exprimata valabil. Adica minim o mahortyate a parlamentului vostru care sa zica „Ne unim cu Tara” ….

    Daca ontineti o asa cestie … nu va faceti grikji cu ce o sa zicem noi de pe patea asta a Prutului.
    Ca in sase ore toti cei care zic „costa” isi vor inghoiti vorbele.
    E drept ca asa cum e cantecul „suntem saraci plini de nevoi” , ca am imghita (prewa) multe insa mandria prea indelung reprimata va izbucni nu ca o flacara ci ca o explozie! S il ia d5racu pe ala care nu vrea!

    In spls .. cam tioti suntem orgolisosi. Foecare om politic de acim,. pricat este el de hahaleraa , va dori sa ramana in istorie undeaa ancorat „era cutare stabuletz in timpu ReUnirii” …

    Cestia este ca voi sa cereti!

    Repet iar o comparatie vulgara :daca o fatuca aflata la varsta … legala sa nu zic choiar majora tipa dupa tine „X vrfeau sa ma aiai acum” … nimeni nu poa zce nimic. Sau de zice esti , nu in drept ci chiar obligat sa il „culci” ….

    Cam asta este si situatia noastra – ne prea putem zice nimoc ca a,m fi „fasicisti” si toti ar fi contra noastra.
    Da daca voi vreti ….. se schimba calimera!

    Si .,. desi eu nu am de castigat nimic (sau refuz sa scot actele!) , VREAU!

    Caci Basarabia este durerea mostenita de la mama mea ..macar Chisinaul (ca ar mai fi Hotin si Cetatea Alba!)

  20. Fiindca se vorbeste de demnitate o sa va zic o mica intamplare .
    Cand am obtinut cetatenia spaniola a trebuit sa-mi fac buletin si pasaport .
    Am avut nevoie de urmatoarele acte :
    – hotararea judecatoreasca
    -una foto pe fond alb
    -adeverinta de la primarie ca sunt luat in spatiu (am scos adeverinta in cinci minute fara programare )
    Am facut programare la politia nationala ziua x ora 10 .
    Am ajuns acolo la ora noua .
    La intrare omul in uniforma .
    Trec de el si intru intr.o sala cu 6-7 birouri cu atmosfera super familiara .
    Fiecare birou avea scris mare cu ce se ocupa si doar personal civil .
    Cateva persoane asteptau comod , asezare in fotolii , sa le vina randul .
    A venit si al meu , m.am asezat pe scaun in fata functionarului si i-am dat actele .
    Era ora noua , nu ma gasea pe foaie …..dar ai programare ?
    A .. la zece zic eu ):: .
    Totul in regula a zis , m.a gasit .
    IN 20 MINUTE am avut buletinul in mana.
    Apoi m-am asezat pe scaunul vecin si am avut pasaportul in zece minute .
    ( am platit 11 euro pt buletin si 24 euro pt pasaport )
    Asta inteleg eu prin demnitate .
    Referitor la unire sa va dea domnul dupa inima !

    • CE unire?? Se insoara dragnea in curand ! :))))

      • Sunt tare curios ce emisiuni vor face latrina3 si ghitatv pe 25 martie. Banuiesc ca subiectul zilei va fi tot LCK, KWJ, statul paralel.Desigur, in piata mare din Chisinau vor fi vazuti mai multi sorosisti.

  21. Ne invartim in jurul cozii. In Moldova exista o puternica factiune pro-Rusia. Oameni nascuti dupa ’40 ,indoctrinati de Moscova si profund anti-Unire. Acestia nu pot fi eliminati fizic si in plus vor fii inca apti de vot inca 15-20 de ani. Apoi mai sunt minoritatile rusa,ucrainiana,gagauza ce sunt mai mult decat anti-Unire, sunt anti-Romania.
    Nu stiu ce a pazit SIE de 30 de ani incoace dar rezultatele sunt cel putin mediocre.Atata timp cat Romania a pierdut peste 4 milioane de locuitori in 10 ani ,nu vad cum poate fi o atractie pentru ceilalti 3 milioane de locuitori ai Moldovei.
    Sa nu cadem in capcana Rusiei si sa ne trezim cu o Unire a celor doua Moldove+Transnistria+Bugeac . In ceea ce priveste propoganda si educarea populatiei suntem firavi tare.

    • Ce naiba crezi ca fac… ei?
      Dupa cazul Adamesteanu si Hexi pharma razboiul intern se duce intens pe viata si pe moarte.

      In loc sa se aseze la masa si sa discute cu cartile pe masa in folosul Tarii,ei (cele 2 institutii laudate de americani) se lupta aici pe piata interna,in lupta pentru putere.
      Tara arde si babele se piaptana.

      Poate Armata va rezolva situatia,pentru ca ceilalti baieti au alte probleme „importante” pentru ei,nu pentru Tara.

  22. capatu satului

    Buzău a declarat ca vrea unire,
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/consilierii-locali-au-adoptat-o-declaratie-de-unire-a-municipiului-buzau-cu-republica-moldova-895755

    restu oraselor si judetelor inca dorm,
    ca au conducere praf si pulbere, numai la furat le merge mintea,
    n-are careva o petarda sa le arunce in cap la celelate consilii judetene,
    mai ales centrele de regiuni, unele si centre universitare, care la educatia pe care o au au uitat sa mai gandeasca,

    • Usor cu pianul pe scari.
      Nu inteleg de unde graba asta, si nu inteleg care at fi rezultatul unor astfel de actiuni.

      • Daca nu intelegi, problema e la tine. Daca doar te faci ca nu intelegi, e si mai grav.

      • Capătu satului

        Momentele importante cer masuri potrivite
        Au murit prea multi soldați si prea multi romani au fost batjocoriti de stalin si poporu rus
        Dacă suferințele si sângele celor multi de un neam cu noi inseamna ceva atunci trebuie să facem ce putem ca povara asta sa nu se piardă in uitare si banalitate
        Altfel ar insemna ca aplaudam atitudinea lui iliescu care a refuzat in anii 90 propunerea de unire a lui Snegur
        Un turnător ramane un turnător nenorocit in orice pozitie ar ajunge

        Sa iesim pe străzi sa facem orice care ne demonstreaza ca ne pasa
        Fiecare traieste intr-o familie – comunitate- de rumani trebuie sa spuna tuturor ca a sosit vremea de unire si despre ce s-ar putea face pt realizarea acestui deziderat

        Patria este norodul iar nu tagma jefuitorilor
        Istoria adevarata nu o face felix, latina 3, guitza tv, etc si restu ci grosul celor care au pus natiunea mai presus de propria persoana
        Sunt prea multi mari profesori, actori, militari sau oameni simplii si urmasii lor care au fost nevoiti sa-si părăsească casa si tot la ordinu regimului stalin sau din proprie initiativa

        Pt obositu ministres de extern declarațiile astea de unire de o parte si de alta a Prutului nu au nici o valoare
        O fi probabil de la nevasta tânără
        Anumite excese dăunează grav neuronilor

        Inttebare: ce faci daca ai 30 de ani si nu ai inca nevasta
        Raspuns stai linistit poate inca nu s-a nascut

    • capatu satului

      astea sunt metodele simple pe acre trebuie mers daca comunishtii de la putere nu vor sa faca mai mult,
      fiecare fabrica,firma, daca da o declaratie de unire
      odata se pune in miscare tara,
      iar cand tara se misca,
      poate face orice,
      Doamne ajuta,

    • bineee boss!!!!
      da ceva concret sint in stare marsavii astia sa faca?!
      in afara sa ne lase fara apa ca’n epoca de piatra?!?!
      nici o initiativa a autoritatilor si zero pe partea de vointa civica!!!
      pacat de efortul inaintasilor nostri!!

  23. …. dacă Bucureştiul nu va înceta să „finanţeze masiv” acţiunile unioniste ?
    Face Bucurestiul asta?

    Citeste mai mult: adev.ro/p5wtx4
    http://adevarul.ro/moldova/politica/dodon-avertizeaza-bucurestiul-privinta-actiunilor-unioniste-veti-continua-asa-romania-dusmanul-republicii-moldova-1_5ab18004df52022f75d22a64/index.html

  24. Scuze de off topic
    Imtamplator, pe’ca memoria mea nu mai este ce a fost , cautand nise date mai vechi , am dat peste o mai veche controversa cu unu a care zicea ca eu as fi in anume Cristian Sumanariu – scize il citez
    ––––––––––––––––––––––––––––––––
    Un individ care scrie mult si prost este greu de crezut ca nu va lasa urme pe net. Ia uita-te dumneata aici ( http://www.scribd.com/doc/58737245/18501028-Seculara-Inapoiere-a-Romaniei ). Un Sumanariu a facut upload la acel material. Nu eu am pus acolo acel nume.
    Sursa : https://www.rumaniamilitary.ro/am-fost-naivi-nu-se-va-mai-repeta#comment-166130
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    Respectivul ce se pretindea istoric, genealogist , expert in a cotrobai prin arhive si a ceti docomente vechi (v controversa) a uitat un mic amanunt : sa caute pe Scrib D dupa Ghita Bizonu.
    Seculara inapoiere a Romaniei , uploadata de Cristian Sumanariu are (azi) „406 views” , sub numele de Ghita Bizonu’ are „4.8K views” . Care o fi mai veche?! Daca va duceti si cautati Ghita Bizonu veti (re)gasi „Amanunte Cotidiene Din 1960-1980” si , mai ales, „Povestile Celor Care Nu Mai Sunt” din care aici au fots pubicate fragmnente :Lumanari in viforul sortii,Grupul 8 BoPi Stalingrad, Unchi-meu ofiteru’, Mariusia si relativitatea punctelor de vedere, Ion Ionescu, zis Itic, Azi noapte la Prut
    .

    Cum se face ca „specialistul” in arhive nu a observat ? Sau ca nu a observat ca Sumanriu nu are deat inca o carte care sigur nu este a lui?
    NU A CERCETAT!

    Si nu stie ca pe unele site uri din astea .. daca vrei sa downlodezi trebuieste sa platesti. Bani sau faci upload. La un moment data in diferite locuri erau inca 7 uploadeuri care nu erau „opera” mea. Adic alatii (care ,citiserea Seculara) le incracasera ca sa poata downloada. Nici asta nu stia specialistul a …

    Mai citez ceva din a
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    La un moment dat, cand am afirmat pe acest site ca o parte din satul romanesc are si gene de ale askenazilor (carciumari trecuti la ortodoxie), individul mi-a sarit in cap, ca-s prost si alte alea. Ori eu asa ceva nu tolerez.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––
    De fapt el afirmase altceva – ca toate familiile moldave se trag din askenazi!

    De ce revin ?!

    Simplu :atentie la „specialisti” din astia!
    Ca nu se stie … mai ales in an de centenar!

  25. Se voteaza Unirea la Iasi

    Posted by Spinu Oleg on Friday, March 23, 2018

  26. …pe Euronews…
    http://www.euronews.com/2018/01/11/moldova-moves-to-ban-russian-propaganda-broadcasts
    Doresc drum bun si vreme faina celor care merg la Chisinau!
    Mi-ar fi placut sa ajung si eu…

  27. Armata Romana prin Fortele Speciale, trebuie sa fie pregatita sa intervina rapid si sa preia controlul in R. Moldova, pe sistemul omuletilor verzi.

    Odata ocupate punctele vitale ale administratiei de la Chisinau, ministere, centre militare de comanda etc. si arestarea elementelor pro-ruse de la varful puterii, Rusia va fi pusa in fata faptului implinit.

    Who dares wins!!!

    • Tara lui Andrei

      Nu Chisinaul e problema. cateva alte zone mai mici unde oamenii au fost manipulati de zeci de ani si unde e multa saracie, prostie si propaganda.

    • La nivel emotional total de acord dar rational vb nu ar fi oare repercursiuni din partea UE oare?

      • Pentru reîntregirea țării sunt gata sa sufăr sancțiuni si embargouri, restructionari de circulație prin Europa.. merita orice sacrificiu..
        Orice .
        Mi-am luat rucsacul si ma duc Piata Marii Adunari Nationale .. sper sa ne vedem azi ..!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *