CIRCM al Northrop Grumman

 

Sistemul Northrop Grumman Common Infrared Countermeasures (CIRCM) a atins Capacitatea Operationala Initiala (IOC) la inceputul acestui an, fiind instalat deja (incluzand Contramasuri Directionale Infrarosu / DIRCM) pe mai mult de 100 de elicoptere din familiile UH-60M, CH-47F si AH-64E.

250 de astfel de sisteme au fost instalate de Northrop Grumman incepand cu 2021, aeronavele astfel configurate acumuland pana in prezent peste 11.000 de ore de zbor.

 

CIRCM instalat pe AH-64 Apache

 

Astfel, cerintele pentru IOC au fost atinse pentru aeronavele de tip UH-60M, HH-60M, CH-47F și AH-64E, ceea va duce la introducerea accelerata a CIRCM pe un parc de perste 1500 de aeronave ale U.S. Army.

 

Componente ale sistemului CIRCM

US Army a instalat sisteme CIRCM pe AH-64E de cativa ani, fiind fotografiate in octombrie 2022 pe astfel de elicoptere operate in Orientul Mijlociu. In noiembrie 2022 armata SUA confirmat  oficial atingerea capacitatii operationale initiale a DIRCM pe un parc instalat de peste 100 de aeronave.

Un sistem de protectie activa aeropurtat contine o unitate centrala de comanda si un ansamblu de senzori de detectie si urmarire de tip AN/AAR-57 Common Missile Warning System (CMWS)  si un alt set de neutralizare a amenintarilor Common Infrared Countermeasures (CIRCM). Neutralizarea se face cu ajutorul unui fascicul LASER (denumit Jupiter) orientabil aflat sub o cupola de sticla, cu rolul de a satura senzorul optic al capului de cautare al vectorului inamic. Acesta este un sistem complementar de protectie activa, in plus fata de dispensoarele de capcane termice si radar.

Predecesorul CIRCM se numeste DIRCM (Directional Infrared Countermeasures) si dateaza dinainte de 2015, cand s-a incercat standardizarea unui astfel de sistem pe elicopterele U.S. Army, in urma unei solicitari operationale urgente pentru fortele de operatiuni speciale desfasurate in Orientul Mijlociu.

Evolutia capetelor „optronice” pentru contramasuri CIRCM catre miniaturizare

Astfel, incepand cu 2017, U.S. Army a integrat si desfasurat provizoriu versiunea AN/AAQ-24(V)N (LAIRCM), a sistemului DIRCM al Northrop Grumman (al doilea sistem din dreapta in imaginea de mai sus, inainte de CIRCM). Astfel au fost echipate elicopterele UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook si MH-47G ale operatiunilor speciale.

AN/AAQ-24 in versiunile anterioare, Nemesis, a fost desfasurat pe aeronave de mai mari dimensiuni: C-17 Globemaster III, MC-130, CV-22 Osprey, CH-53E Super Stallion, Air Force One si este inca oferit si pentru aeronave comerciale.

Un alt sistem DIRCM, AN/ALQ-212  Advanced Threat Infrared Countermesures (ATIRCM), realizat de BAE Systems, a fost instalat pe cateva elicoptere CH-47. ATIRCM a fost insa considerat prea voluminos si gurmand energetic pentru elicoptere ceva mai mici.

 

AN/ALQ-212  Advanced Threat Infrared Countermesures (ATIRCM)

Revenind la CIRCM, acesta se doreste a fi integrat si pe viitoarele aeronave de asalt cu raza lunga de actiune ale U.S. Army.

CIRCM este laudat a fi portabil, in sensul ca ar fi usor de de demontat si montat pentru a fi rotit in parcul de aeronave in functie de misiuni.

Sistemul odata armat, este laudat a fi complet autonom, neimplicand pilotul, detectand si contracarand automat amenintarile.

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

CIRCM – Common Infrared Countermeasures | Northrop Grumman

Upgrades to CIRCM protect aircrew, passengers | Article | The United States Army

U.S. Army AH-64E Apaches Now Flying With New Laser Countermeasures (twz.com)

A Very Close Look At The Anti-Missile System That Will Equip 1,500+ US Army Helicopters – The Aviationist

 

3 comentarii:

  1. Păi, la ce știe să facă, s-ar putea adapta să fie montat și pt protecția diverselor infrastructuri critice. Apoi, poate pe piesele de artilerie mobilă ( autotunuri, lansatoare de proiectile reactive), sau dacă nu au o sursă de energie suficientă pe aceste piese, s-ar putea monta pe vehicole special destinate , care să fie integrate ca vehicole de protecție antirachetă/antidronă, integrate în subunitățile de artilerie și tancuri. Și ar fi complementar cu Trophy. Se pot face niște experimente în acest sens.

    6
  2. In concluzie mai avem sanse sa folosim elicopterele, cat de cat in siguranta…

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *