Portugalia primul client european pentru Super Tucano

Un avion cu totul remarcabil, extrem de frumos și versatil, splendid proiectat de cei de la Embraer. În același timp EMB 314 Super Tucano se vinde și foarte bine, mai ales pe zona luptei anti-insurgență, împotriva traficului de droguri, este practic un excelent avion pentru America de Sud, Asia sau Africa, nefiind până acum prea solicitat în Europa tocmai datorită profilului său de misiune.

EMB 314 Super Tucano este un avion ușor de atac la sol, care poate face și supraveghere, misiuni de susținere a trupelor la sol (CAS), culegere de informații (ISR) sau Joint Terminal Attack Controller (JTAC) și evident că poate susține și antrenamentul avansat al piloților.

În cazul specific al Portugaliei, varianta standard NATO a avionului brazilian – A-29N Super Tucano va înlocui avioanele de antrenament Alpha Jet, retrase deja de portughezi încă din 2018. Lisabona va cumpăra 12 aparate pentru aproximativ 200 de milioane de euro.

Livrările se vor finaliza cel mai târziu în 2028, iar o parte din aparate vor fi asamblate la OGMA (o subsidiară a Embraer), în Portugalia.

Însă, cu toate calitățiile acestui (rămân fără complimente) excelent avion pe nișa lui, achiziția portugheză ridică unele semne de întrebare în condițiile în care în Europa există ceva similar, mai ales pe zona antrenamentului avansat al piloților cu avioane turboprop în loc de reactoare și anume elvețianul Pilatus PC-21.

Adevărat că Pilatus nu prea execută misiuni militare sau de poliție întărită, dar nici Portugalia nu are ce granițe să patruleze cu Super Tucano. Într-o postare în media, ministerul apărării de la Lisabona explică achiziția și prin participarea țării sale în programe ale ONU în Africa. De exemplu, programul MINUSCA în Republica Centr-Africană.

Că Super Tucano este ideal pentru Africa este un lucru foarte evident, nu la fel de evidentă este nevoia Portugaliei pentru acest tip de aparat, dar dacă ținem seama că EMB 314 Super Tucano este un avion magnific, putem să trecem cu vederea  exchibitia portughezilor și să ne aducem aminte de un predecesor galonat al Super Tucano – americanul Douglas A-1 Skyraider.

Acuma, vor fi fost portughezii primii europeni posesori de Super Tucano dar s-ar putea să rămână și ultimii pentru o foarte bună bucată de timp, dacă brazilienii nu reușesc să convingă și alți clienți măcar pe zona de antrenament a aparatului, pentru că de misiuni CAS folosind turboprop-uri în Europa nu cred să fie nevoie prea curând.

Oricum EMB 314 Super Tucano se află pe lista mea scurtă care privește avioanele care îmi plac într-un mod cu totul deosebit alături de PANAVIA Tornado și A-10 Thunderbolt II “Warthog”.

Iar dacă eu aș fi președinte v-ați pricopsi măcar cu Super Tucano, dacă de Tornado și A-10 nu poate fi vorba.

 

 

GeorgeGMT

36 de comentarii:

  1. Nu știu ce ne rezerva viitorul in lupta împotriva dronelor kamikaze de tipul Shahed , drone mari dar ieftine de produs , dar parca cu 2 SuperTucano ai putea completa apararea unui oraș …

    19
    • capatu satului

      Super tucano
      Prea mare și prea lent
      Prea vizibil radar
      Prea ușor de doborât
      Pe portughezi cine să îi atace ?
      Atlanticu sau Spania

      Noi avem mulți vecini potențiali inamici, plus conducătorii de la moskva cu dragoste frățească și tovărășească

      Pt noi super tucano ar fi o alegere nefericită

      Dar noi oricum cumpărăm foarte scump orice aruncă alții, marina militară de la noi cumpără doar foarte scump, ca fregatele regale și navele astea noi vânătoare de mine – ultimele retrase de englezi din activitate și vândute nouă mai scumpe decât costau când erau noi

      Este un articol azi pe defense legat de minunea împărătească a corvetei ușoare turce la preț adevărat, refuzată de Pakistan, dar excelentă pt noi la un preț triplu – nu se cunosc date despre beneficiarii triplării prețului
      https://m.defenseromania.ro/anomalia-romania-cat-platim-pentru-corveta-din-turcia-refuzata-de-o-ala-tara-si-pe-care-nici-macar-nu-puteam-integra-rachetele-americane-nsm_633856.html

      Așa ca putem să luăm și tucano și orice altceva și să ne lăudăm ca am rezolvat toate lipsurile aviației militare

      • Când ploua cu drone kamikaze asupra orașelor așa cum pățesc ucrainienii sistemele de tunuri AA nu mai sunt suficiente și ai nevoie de ceva și in aer – și elicopterele de lupta sunt bune , dar e posibil ca SuperTucano sa fie o varianta foarte buna – o soluție folosita exclusiv pentru apărarea orașelor , departe de linia frontului …

        1
  2. Mustață Liviu

    Or fi având și elvețienii , dar ei nu vorbesc aceeași limbă cu portughezi..
    Numa’ zâc 😁

    4
  3. Ar fi cazul sa se nasca si aviatia antidrona. Avioane si elicoptere cu autonomie mare de zbor, cu o viteza adaptabila, cu un plafon jos de zbor , senzori video/infrarosu, radar cu bataie scurta, arme electdomagneti e, mitraliere si rachete aa cu raza scurta. Ce s-ar incadra aici ? Elicoptere Socat, Cobra, Mangusta, un nou IAR 99, etc Ce spuneti ?

    11
  4. „aviatia antidrona” ar trebui sa inceapa cu decoy-drone self-driven….
    ieftine si in numar coplesitor de mare

  5. Elveția este în Europa numai când vrea. Să iei arme de la elvețieni e ca și cum ți-ai lega o mână de picior. Nu știam că OGMA, pe unde au trecut și F-16 românești, este subsidiara Embraer.

    14
  6. Arsenie Breahnă

    Și mie îmi place mult avionul acesta! Privind lupta împotriva traficului de droguri, poate că ar fi folositor în Albania si Kosovo.

    https://www.kosovo-online.com/en/news/kontext/role-kosovo-and-albanian-gangs-drug-trafficking-europe-23-6-2024

  7. As fi curios cum ar fi evoluat Super Tucano în Ucraina împotriva dronelor. Având în vedere că shahedurile zboară la viteze si ca, cel puțin zona marii negre si sudul Ucrainei sunt supravegheata de AWACS, cred ca ar fi suficient timp pentru a ridica, de exemplu, vreo 5 Super Tucano pe care sa le trimiți în întâmpinarea celor care vizează Odessa. Bănuiesc ca ar putea fi date ușor jos cu tunul de bord si arme fi ieftin si eficient.

    4
  8. Super Turcano pare de avion desprins din Resident Evil. Numai bun de ‘ras’ hoarde intregi de walking dead’ 🙂

    Revenind la prezent :), acest tip de avion e prea bun pentru initiere scoala de aviatori militari, acolo unde YAK 52 face legea in Romania, insa deloc necesar la CAS si restul de ‘atributiuni’ Europene. Pare sortit aprecierilor si cam atat!

  9. No offence maestre, dar eu as prefera niste P51 Mustang🙂

    7
    • Alice in Tara

      Intarzierea porneste de fapt de la faptul ca israelienii nu livreaza la timp fiind ocupati cu razboiul lor, nu de la Ucraina.

      1
  10. Desi imi place mai mult Pilatus PC-21 care e si european , Super Tucano cred ca ar putea fi integrat cu brio si in armata romana ca avion de atac la sol cam cum era si Douglas A-1 Skyraider
    Tipul de razboi din anii 60 se practica inca de catre rusi si ar cam fi nevoie de un avion specializat in suport la sol , plus alte interventii auxiliare ca vanator de drone sau patrulare la granita care sa mearga in fata elicopterelor si a blindatelor sa mature frontul pt. care nu scoti f-16 [a carui sarcina v-a fi sa se ocupe de AA si de aviatia inamica ], nici I.A.R. 99 -le care nu poate mult
    De cand ne-am taiat 93 -urile , in razboiul de uzura rusec e mai mult ca binevenit un astfel de aparat de atac la sol dedicat

    3
  11. Mulți regretă IAR-93. Eu îl văd în fața facultății de mecanică și nu mi se pare vreo realizare măreață. Doar faptul că o industrie lățită în toate părțile la ordinul unui om, a mai produs un produs destinat mândriei naționale.

    3
    • trebuie sa te gandesti de la ce am plecat sa il realizam, ca pornisem practic de la zero.

      8
      • Da si baiul e ca noi le-am taiat la comanda politica [exact ca pe 80 uri ] cat inca mai aveau seva in ele si puteau foarte bine sa mai activeze inca 10 -15 ani , chiar sa fie imbunatatite si sa formeze piloti de atac fara sa-i suprasolicite pe pilotii de [MIG ] F-16 care ar fi fost formati in primul rand ca vanatori

    • Gabi S .
      Uita-te putin la vecinii sarbi care il zboara in continuare , cum se mandresc ca e produsul lor . La noi or ajuns toti hotii sa urle ca sunt patrioti si in schimb realizarile oamenilor care chiar or facut ceva sunt trecute in derizoriu .
      Simplul fapt ca am fi avut o platforma de atac care putea fi modernizata , remotorizata si dotata cu sisteme moderne [ca si 99 de exemplu si produsa in tara] e mult mai important decat sa vezi tu zilnic un fier care aduna rugina in fata facultatii de mecanica fara sa te gandesti prea mult la ce ar fi putut fi folosit

  12. Doar ai noștri la Craiova nu produc nimic or fi angajat femei de serviciu cu pile de la guvernul corupt de ani și zile ploioase ce nu-i lăsa să muncească pe post de multi directori comandanți,generali ce nu pot pedepsi ptr că sunt din carton doar să primească salari și amânări la pensia specială.

    1
  13. Este desigur,multa prostie la noi,dar sa nu folosesti Yak-52 nu e una din ele.Ucrainenii au tras cu arme usoare folosite de un al doilea membru al echipajului.Aparatul in sine nu cred ca poate suporta arme sau senzori.
    Daca cumva ar monta careva un 12.7 sau 14.5 pe el cred ca se dezmembreaza de la recul.

    Super Tucano ar dobori fara jena o drona Geran,dar a stat cineva sa calculeze cat ar fi cu adevarat eficace in cazul unui atac masiv cu drone foarte dispersate.

    Sa ai cat de cat o eficacitate ar trebui un numar mare de aparate,vreo 50.Care costa cu chiloti,baze etc… lejer un miliard.

    Pt a le putea muta functie de directia de unde vin dronele si a intari apararea AA de pe directia respectiva.

    Shahed pot veni pe toata granita Moldovei,peste Bulgaria si chiar peste granita de nord cu UA.

    O asa minune nu tine loc de aparare reala AA stratificata.

    3
    • Arsenie Breahnă

      Dar Mihais, nu ar fi de folos la supraveghere / culegere si transmitere de date la granițele cu SRB și UA? Sau dronele sunt mai eficiene? Întreb… Că George scrie în articol si de asemenea abilitati (probabil in functie de senzorii atașați).

      1
      • Fie ca vb de Yak sau de Tucano,dronele ar fi mai eficiente din orice pdv,anduranta,cost per ora,senzori etc…

        Daca am avea deja masinutele cu tot ce presupune,senzori,intretinere,piloti,baze etc… ar fi o treaba.
        Dar daca e sa dam un ban jos as merge pe drone Akinci si as plusa pe cateva modificari la ele.
        Astea cred ca ar fi mai pretabile sa instalezi o mitraliera de 12.7 cu suficienta munitie cat sa te saturi de tras.Pt interceptie de Gerani in adancimea propriului teritoriu.Hai si cateva AKPWS.
        Si cu alte modificari cred ca ar putea lansa cam orice racheta AN avem chef,pe langa turcismele testate deja de producatori.
        Razbelul din vecini si industria israeliana au aratat ca zisele incompatibilitati intre platforme ,senzori arme sunt mai mult vrajeala producatorilor,ce poate fi depasita.

        Mai vazusem colegi care au zis de atac la sol.Ma tem ca Vietnamul s-a terminat de o juma de secol iar America Latina e pe partea cealalta a globului.In zona noastra sprijinul aerian inseamna fie lansare de la o juma de tara distanta de orice AA,fie drone mici rele si multe.

        AA ruseasca o avea probleme in a identifica drone ucrainene care zboara in moduri pe care AA nu e gandita sa le combata.Dar amenintari vechi,avioane si elicoptere le combate suficient de bine.

        Io daca as fi un an presedinte as viola anal cu tonfa IAR sa produca o platforma similara Akinci,iar software,radare AESA si EO /IR as lua tot ce nu se poate face local.

        Sa lase fanteziile cu IAR 93 si alte balarii.

        4
        • SuperTucano nu e avion de război, mai degrabă e un OPV aerian. Cum să tragi cu 12,7 după Gheran noaptea sau prin nori? Cât timp le ia rușilor până produc un Gheran cu o rachetuță AA acroșată?

          https://www.militaryfactory.com/aircraft/compare-aircraft-results.php?aircraft1=718&aircraft2=195&Submit=COMPARE

          SU-25 bate SuperTucano la multe capitole, dar asta nu l-a ajutat să facă vreo brânză în Ucraina. Au piedut cursa cu posibilitățile AA actuale, la fel ca și A10. Poate SU25 și A10 s-ar mai preta la weapon platform. Mai degrabă SU-25, că la A10 ar trebui scos tunul ăla stupid.

          Cineva zicea că valoarea unui pilot bine antrenat e greutatea lui în aur. Acum puneți DOI oameni într-un STucano și vedeți dacă mai e o platformă ieftină.

          În caz că ați observat, muricanii au arătat soluția pentru stârpirea dronelor și a rachetelor inamice, în conflictul vs. houthi. Ar mai fi soluții asimetrice gen valize murdare. În rest ești prostul care stă cu curul în poartă. La primire.

          3
        • Arsenie Breahnă

          Îți multumesc pentru răspunsul detaliat, Mihais. Înclin sa-ti dau dreptate în toate ce le-ai precizat. (Inerent, aproape la fiecare subiect prezentat aici, primul meu gând e oare în ce măsură ne-ar putea fi și nouă folositor)…

          https://youtu.be/P0JevswrTCg?feature=shared

          (Imagini spectaculoase cu acest avion frumos, în zbor, în Afghanistan. Se pare că n-a rămas pe mâna talibanilor: din totalul de 19 exemplare, 10 aeronave ar fi fost evacuate în Uzbekistan de către piloții lor, unul a fost pierdut în accident iar restul de 8 ar fi fost distruse la sol).

    • problema e că rușii folosesc dronele alea noapte și mai greu cu avioane din astea de doborât, doar dacă nu cumva li se montează ceva special pentru vederea de noaptea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *