Ministerul Apărării Naționale – Direcția generală pentru armamente, prin CN Romtehnica SA, și compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd au semnat vineri, 18 iulie, Acordul-cadru privind achiziția sistemelor antiaeriene SHORAD-VSHORAD.
Acordul-cadru prevede semnarea a trei contracte subsecvente, prin care vor fi achiziționate șase sisteme integrate antiaeriene SHORAD-VSHORAD, un sistem de instruire și învățământ, un sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD, șase sisteme SHORAD și șase sisteme VSHORAD, inclusiv muniție, instruire și sprijin logistic.
Valoarea achiziției este de 10,33 mld. lei fără TVA, adică aproximativ 2,038 mld EURO fără TVA.
Acordul-cadru se va derula pe o perioada de 7 ani, primele 2 sisteme VSHORAD urmând să fie livrate în termen de 3 ani de la semnarea primului contract subsecvent.
Programul de înzestrare “Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” are ca obiectiv dotarea armatei cu sisteme de armament avansate, destinate protecției împotriva amenințărilor aeriene, inclusiv drone și rachete de croazieră.
Sistemele SHORAD-VSHORAD reprezintă o combinație optimă de mobilitate, eficiență și integrare în rețele defensive moderne, fiind compatibile cu cerințele NATO.
***
Achiziția, pentru care s-a obținut aprobarea prealabilă a Parlamentului României, conform legislației specifice (cdep.ro/bp/docs/F1990344533/img05202020_0016.pdf), a fost una de tip competitiv (licitație restrânsă), incluzând condiția achiziției de pe plan internațional, cu obligativitatea integrării în industria națională de apărare prin cooperare tehnologică și industrială.
Procedura a fost publicată în SEAP și JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), în luna noiembrie 2023.
După comunicarea rezultatului procedurii către participanții și trecerea termenului legal de așteptare pentru semnarea Acordului-cadru, în conformitate cu art. 59 din Legea 101/2016, au fost demarate procedurile de semnare cu operatorul economic desemnat câștigător, respectiv cu Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
2020 (pdf-ul din articol):
„5. Programul de înzestrare cu tehnică militară „Sistem integrat de arme SHORADVSHORAD” are ca obiectiv înzestrarea forțelor terestre și aeriene cu 27 sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, a căror principală misiune este apărarea aeriană la înălțimi şi distanțe foarte mici, mici şi medii.
Programul de înzestrare este unul dintre cele opt asupra cărora Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Parlamentului s-au pronunțat favorabil în data de 18 aprilie 2017, aprobând solicitarea pentru inițierea procedurilor de atribuire. Aprobarea inițială viza achiziția a 21 sisteme integrate, a căror valoare estimată era de 2,1 miliarde euro fără TVA (cu prioritate pentru prima etapă de achiziție a componentelor SHORAD – 1,37 miliarde euro fără TVA). În urma reanalizării acestui program a rezultat necesitatea achiziționării unui număr mai mare de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, motiv pentru care este solicitată aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție pentru 27 sisteme, valoarea totală estimată fiind de 2,7 miliarde euro fără TVA.”
Primele două sisteme in 2028! Panna atunci mai moare măgarul, mai cade samarul…
Conform comandantului SAUCEUR este probabil sa avem un război pe două teatre, Europa și Extremul Orient, până în 2027
https://m.defenseromania.ro/nato-trebuie-sa-invete-de-la-ucraina-inovare-in-zile-nu-in-ani-cere-comandantul-suprem-al-fortelor-aliate-din-europa_634674.html
Zile? Generalilor românești le place tare mult sa se coiască cu anii.
Foarte bine, felicitari.
Intrebarea este daca sistemele vor fi integrate in sistemul central, inclusiv Patriot, THAAD, AEGIS ashore, Skynex si alte componente care la urma
sa formeze o cupola controlata si coordinata cu
radare. Daca n o sa fie cam asa organizat, n o sa fie
ceva care se apropie de perfectie ci o amalgama
destramata la care fiecare componenta v a juca solo.
Ai impresia că suntem într-o țară condusă de oameni inteligenți și educați cumva ?
Să ne limităm la paradele de 1 Decembrie deocamdată.
He, he, he… Și cine să facă integrarea asta? Mai facem o licitație, câștigătorul va fi anunțat prin 2029 și integrarea va fi făcută prin 2033 atunci când…
Integrarea este o cerinta naturala nu numai dorita.
Achizitionarea sistemelor trebuia sa fie facuta cu inceputul
luptelor in Ukraina si cu asta se putea facilita si livrarea
dar si integratia. Nu mi vine in gand ca integratia sa nu
fie conceputa de a capo dupa standartele NATO.
Aceasta integratie in mod normal trebuie sa fie legata
si de sistemul de alerta civila adica sirene SMURD, etc.,
Era bine daca achizitionam si niste ofiteri IDF , poate reuseam sa integram totul ! Rau imi pare de ATROM/ATMOS
Modelul actual e Sigma 155 si e automat cu 40 de proiectile
in magazie. ATROM nu era la fel.
In IDF se chiama Roem.
Poate o sa vina si acela fc e deja folosit de un batalion
in Israel.
„Israelienii de la Rafel au câștigat licitația MApN cu sistemul SPYDER, dar nu varianta all-in-one cum se specula anterior, ci cu una personalizată pentru a satisface cerințele Romtehnica, cu vehicule dedicate pentru lansatoare, centrul de comandă, unitatea radar și elementele conexe.
Radarul din cadrul sistemului va fi unul realizat de Leonardo, iar rachetele folosite vor fi de trei tipuri, două ale celor de la Rafael, și una din Polonia care s-a făcut remarcată în teren în războiul din Ucraina.
Astfel, pentru apărarea pe rază foarte scurtă până la 15 km sistemele Spyder ale României vor folosi rachete poloneze Piorun și rachete israeliene Python 5 (ambele cu ghidare în infraroșu). Pentru rază scurtă, sistemul va folosi rachete Derby (ghidaj radar) pe rază medie între 20 și 50 de kilometri.”
https://hotnews.ro/achitie-militara-majora-contract-semnat-cu-israelienii-de-la-rafael-pentru-sisteme-antiaeriene-spyder-surpriza-din-contract-ce-rachete-vor-fi-folosite-2028343
Am dat o cautare pt pasajele astea, dar nimic.
Nici o confirmare, un singur rezultat in adevarul si acela articol scris dupa cel din hotnews si copiat cuvant cu cuvant. Ceva preluari ulterioare pe x dar nimic care sa arate sursa sau daca e credibila. Informatile au ca punct de plecare sursele hotnews. Care or fi ele… Sincer nu suna rau, pirun si python pe raza scurta si derby cu raza mai mare. Plus radarul de la Leonardo.
Dar din pacate cei de la aviatia magazin au dreptate.
„Ministerul Apărării a anunțat semnarea contractului pentru sistemele antiaeriene SHORAD-VSHORAD cu Rafael Advanced Defense Systems Ltd, dar nu a explicat ce echipamente vor fi cumpărate!”
Tot ce se stie e scris mai sus in comunicatul mapn, adca mai nimic, doar Rafael, numarul de sisteme si pretul adica 2,038 mld EURO fără TVA. Singurul lucru cu adevarat nou e pretul, si castigatorul care acum e confirmat oficial.
Restul sunt speculatii, ca fara Derby sau cu, radar de la Leonardo sau polonez. Inclusiv o confirmare pt Spyder.
Iarasi asteptam pana ni se lungeste gatul.
Speram ca dupa schimbarea de conducere, ministerul macar sa incerce sa fie mai transparent.
Se pare ca nu e cazul.
Articolul e semnat victor cozmei ,unu care are videoul original publicat pe youtube de la testele pt ut 30 mk 2 din Norvegia,deci e o sursa care rareori da chix
Daca e cu radar de la Leonardo nu poate fi decat asta folosit pe varianta all-in-one:
https://www.drsrada.com/products/exmhr
Dar probabil asa cum scrie in articol pt noi au luat varianta asta si au pus toate componentele pe vehicule separate.
Macar o veste buna, faptul ca vin cu radare Leonardo si nu pocnitori L2105 de la ei.
Dar ramane problema rachetelor pe care nu le mai folosește nimeni in afara de Israel. Fara ceva licențe de producție sunt legați de mâini si de picioare. La NASAMS aveam un stoc uriaș de rachete de pe avioane si la IRIS-T SLM erau multi prin Europa care ne puteau împrumuta la nevoie.
„problema rachetelor pe care nu le mai folosește nimeni in afara de Israel”
cehii?
sa vedem daca vor si grecii…
Achizitii, livrate in majoritate:
Cehia
Maroc
India
Filipine
Emiratele
Azerbadjean
Vietnam
Singapore
Georgia
Kenia
Si aici….sa nu inceapa corul bocitoarelor 🙂
Dap, in afara de Cehia, numai tari de prin Europa.
Da, pe acelasi sistem Spyder nu pe avioane, o sa ne batem cu ei pe livrarile cu taraita din Israel. Suntem efectiv imbecili ca natie sau corupti pana in maduva oaselor sau amandoua! NASAMS a avut rata de succes 95% in Ucraina si foloseste AIM-9X si AMRAAM din care o sa avem cateva sute de exemplare dupa ce le expira resursa de utilizare pe avioane. IRIS-T/SLM e cumparat de multi in Europa si Germania va putea creste productia fara probleme asa ca am fi avut pe ce ne baza.
Corect
ima80 – de ce spui ca radarul lor este prost?
de unde ai concluzionat tipul de radar L2105? Din ce stiu eu Spyder MR ar veni normal cu EL/M-2084 (S-Band AESA) si are raza de detectia 250 km.
are capacitatea de a detecta si urmari aproximativ 1100 tinte conform presei militare din Cehia.
Nu va exista niciun radar EL/M-2084 in oferta pentru noi, arata-mi unde este mentionat asta. Singurul radar ofertat este exMHR de la Leonardo:
https://www.drsrada.com/products/exmhr
si probabil cel polonez MMSR SOLA pentru POPRAD.
Am mare incredere in sursele lui Victor Cozmei de pe HotNews.
L2105 a fost deja achizitionat deja de noi si de bun ce este au luat de urgenta 4 Sentinel din US cand cu ploaia de drone rusesti prin Dobrogea.
Deci pe mine ce nu ma incanta la exMHR este raza de detectie pentru fightere care este de aproximativ 110+ km in cazul lui iar la EL/M-2084 este de ~250 Km.
Apoi faptul ca solutia israeliana de Spyder este EL/M 2084 va duce la upgrade-uri pe aceasta cale si imbunatatiri intrinseci ale radarului israelian original.
Nu stiu cum sa va intelege si integra fara bani in plus modulele de C2 ale Spyder exMHR.
Sau este vorba de o oferta NATO in care radarl Leonardo este preferat si astfel orice alte tari din NATO aleg sistemul o sa il aleaga pe acesta.
exMHR exeleaza la C-UAS si detectie de drone de dimensiuni reduse dar nu am vazut alta aplicatie de SAM pentur el.
Sau alt secnariu este un radar mai mare din aceeasi familie exMHR care are raza de actiune comparabila cu EL/M 2084.
Si acum cireasa de pe tort: Racheta Derby si Derby ER au nevoie de mid course update bidirectional – aici iti trebuie interfata testata si comunicare buna intre MICC si lansator.
MICC – Modular Integrated C4I sau Moudular Integrated Comand Control.
Eu sper din suflet ca memorandumul ala pentru G/ATOR nu ajunge hartie igienica si ca nu s-au gandit doar sa inlocuiasca / compenseze Gap-Filler-ul din ograda ci si sa-l agate la Spyder daca chiar au luat Derby.
ala ar fi poate mai degraba pentru IronDome… sa il agati la Spyder, sunt alti bani, alta distractie de integrare, cam greu sa se incadreze in pretul minimal adaugand alte dezvoltari.
Eu nu am spus ca Victor Cozmei nu are surse bune, faza este ca nici „ei” nu stiu exact ce si cum sa ofertat….ca MApN-ul bubuie de transparenta ca doa rnu sunt banii contribuabililor…
Noi am luat 2106 nu 2105.
Asa este, am gresit eu cand am scris.
Python 5 ar trebui sa fie plug and play cu F16 MLU….mai ales ca cica am fi integrat Python 3 pe ale noastre avioane si de aici „R”-ul.
Derby/ Derby ER – ar trebui sa poata fi la fel usor integrat in F 16 MLU ca nu ar fi prima data cand se integreaza rachetele israeliene cu F16.
Tot la nivel de zvon cica Bulgaria ar dori Python 5 pe F 16V sau si Python 5.
yep, asta sper si Io, ca Python 5 ar fi simplu de integrat pe F-16…R … Poate si Derby ar fi un obiectiv tangibil.
La Derby- e mai complicat ca trebuie integrat si profilul de zbor si data link-ul pentru mid course update…..mai ales la Derby ER – Alternativa aproape de AIM 120 AMRAAM dar cu alt profil de zbor si car eare motor dual pulse.
Bai frate da au astia niste termene de livrare de te doare capu…7 ani….daca o mai pun israelitii de vreo cafteala pe undeva iarasi se duc dracu termenele de livrare. Apropos de dronele alea se mai aude ceva ???
Parerea mea e ca termenul de livrare este ceva acceptabil in bransa producatorilor de sisteme.
Nu cred ca careva tine pe raft sisteme la vanzare
ca la zarzavagii. Clientii trebuie sa prevada cerintele
si sa faca ordine in acord cu aceste cerinte la timp.
Cand un producator primeste multe, exista un orar
de livrare. La fel ca toti si Rafael…..
Chiar vrei sa intram in detalii ref termenele de livrare la jucariile fabricate de voi?
Watchkeeper? Echipamente electronice la IAR-99 SM (nu zic ca cei de la Avioane Craiova or fi niste mirobolanti dar nici Elbit nu mai e ce a fost) ?
Cum aveti o cafteala prin zona hop si clauza de forta majora si livrari amanate la pastele cailor …
O sa vina o zi la care se v a adeveri motivul de care
aprovizionarea cu Watchkeeper a intarziat, daca a intarziat.
Eu banuiesc ca Israel, din cauza razboiului a cerut abutorul
guvernului roman sau a facut din aceeasi cauza un barter
cu guvernul roman pe aceeasi suma. Nu cred ca firme
serioase ca Elbit, Rafael sau IAI sa faca smecherii si nici
guvernul israelian cu prieteni ca Romania.
Asteptam si vedem…..
La acest nivel nu se glumeste si nici nu stii ce suport
a fost acordat in schimb.
De drone nu se mai aude nimic – cred ca au dificultati in a le produce cu specificatiile pe care s-au angajat conform contractului….Sa nu uitam ca Watchkeeperave dificultati de operare pe vreme rea conform marii Briatnii care le-a si retras intre timp.
E bine ca am luat Bayraktar TB 2 din Turcia – as spune cea mai testata drona in conditii de conflicte reale.
Una din cele mai proaste decizii care probabil ne va costa destul de scump, noi trebuia sa avem NASAMS si/sau IRIS-T.
Israel e o sursa nesigura din toate punctele de vedere, razboi care poate creste in intensitate deci un grad mare de nesiguranta al livrarilor dar mai pot fi si alte chestiuni.
Ar putea fi o afacere buna doar cu conditia fabricarii in tara a munitiei dar nu numai, vom vedea dar deocamdata nu suna deloc bine.
Adevarat
De acord cu cele spuse. Eu cred ca au mers pe costul mic de operare… Si NASAAM și IRIS-T au rachete scumpe insa eu cred ca cat de curând o sa vedem integrate rachete mai ieftine gen ASRAAM sau ucrainiene gen UP-260… personal as fi mers pe IRIS-T care o sa aims și balonată SLX și care ar putea ajuta Patriot daca ar fi nevoie. Nu mai vorbesc de radare F performante, integrare cam pe orice avem nevoie.
Revin la o sugestie anterioara, Poniard de la LIG NEX1. Ieftine și foarte OK ca AA ptr drone.
NASAMS integreaza deja si IRIS-T la cerere, rachetele sunt plug and play….
IRIS-T nu integreaza ASRAAM si nu cred ca o va face prea curand fiindca CAMM este derivata din ASRAAM.
Si eu as fi mers pe sisteme care sa poata sa preia si munitiile celor de la Fortele Aeriene adica IRIS-T sau NASAMS dar Spyder nu este rau deloc.
Python 5 ma astept sa fie deja compatibil cu F 16 MLU Tape 6.6 „R” de Derby nu stiu daca chiar merita sa il montezi si integrezi pe F16 daca nu este in varianta Derby ER.
Si acum vine un dar daca – o sa putem noi sa fabricam Derby ER sau Python 5 in Romania?
Parca totul ar suna altfel nu-i asa?
In tara asta orice achizitie militara naste intrebari intrucat cei care se ocupa nu comunica. Este probabil cea mai inalta forma de „respect” pe care autoritatile o arata poporului. Aceasta secretomanie, mostenire din vremurile apuse, cred ei ca induce o stare de siguranta pe principiul „stati linistiti ca stim noi ce este mai bine”. De fapt, cred ca nu are nici-o legatura cu secretul militar, ci faptul ca nu stiu cum sa ascunda eventualele minuni din contracte.Atata timp cat pe site-urile militare externe apar informatii mai bune si mai numeroase despre achizitiile de tehnica militara facuta de noi, nu inteleg de ce ai nostrii nu se aliniaza macar la acest nivel de informare. Dar intr-o tara in care declaratiile de avere ale demnitarilor devin secrete de nivelul asasinarii presedintelui Kennedy ce asteptari sa mai ai? In alta ordine de idei, daca totul ar fi transparent mintea noastra nu ar mai fi nevoita sa faca scenarii, asa ca ajungem sa multumim autoritatilor ca ne pun, in cazul meu, singurul neuron la treaba!
Haios ca pana la urma nu radarul era polonez, asa cum scria presa ci una dintre rachetele destinate VSHORAD si la capitolul asta nu avem a ne plange, Piorun este o racheta foarte buna, cu o raza maxima decent si probabil mult mai ieftina decat Python 5.
Dar Piorun e considerat MANPADS adica ceva paralel
cu Stinger si nu cred ca poate fi integrat in sistem AA
cu radar. Gresesc ?
Nu gresesti, Piorun nu poate fi integrata direct cu radarul bateriei la banii aia (polonezii au propriul sistem) dar cred ca merge o semi-integrare cu centrul de comanda.
Haios, din nou, este ca am ales rachete MANPAD grele, care au nevoie de doi operatori si un vehicul (MISTRAL si Chiron) pt fortele terestre, in timp ce Piorun, un MANPAD veritabil transportabil de o singura persoana, va fi folosit in cadrul bateriei de Spyder care este pe roti…
MANPADurile cu un singur operator sunt periculoase pentru ca fuge gagiul cu rachetuta si o vinde ca pe cartusul de 7.62×39!
@George GMT
„Haios, din nou, este ca am ales rachete MANPAD grele, care au nevoie de doi operatori si un vehicul (MISTRAL si Chiron) pt fortele terestre, in timp ce Piorun, un MANPAD veritabil transportabil de o singura persoana, va fi folosit in cadrul bateriei de Spyder care este pe roti…”
Fix la asta ma gandeam si eu. Probabil se gandesc ca pe caldurile astea e mai bine sa stai pe scaunel.
E nu mai cred de mult ca astia chiar gandesc…
uite aici, integrarea Piorun cu radare si tunuri se numeste POPRAD:
https://www.rumaniamilitary.ro/polonia-vrea-sa-achizitioneze-sisteme-aa-cu-raza-scurta-poprad
https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2015/09/32.jpg

https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2015/09/22.jpg

Pe Cobra 2 sau Vamtac ar merge numai bine:

https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2015/09/13.jpg
Asta voiam si eu sa aflu, care e componenta Very Short aici… ca initial stirile erau ca avem Chiron si se completeaza cu Mistral separat.
eu sunt curios cum va fi integrata in Spyder…….ca mie imi da cu virgula – daca o montezi pe ceva mobil ai Mistral 3 de ce ai lua Piorun?
Daca o ai ca MANPAD de ce o achizitionezi prin contract cu Rafael si nu mergi direc pe filaila Polonia?!
In naivitatea mea presupun ca generalii au planuri pt diferitele scenarii de conflict (razboi).
Adica cine poate veni, de unde si cum. Pt rezolvarea acestora imi imaginez ca au si liste cu armamentu necesar, vapoare, avioane, rachete, tancuri si chiar personal.
Drept urmare visez ca ar exista un plan de inzestrare, care sa spuna ce trebuie, citi bani costa si care ar fi planul in timp.
Sigur ca nu ma astept ca aecst plan sa fie la dispozitia publicului, dar ar trebui poate sa se vada o oarecare linei directoare,ca nu e cum merg io la piata si nu stiu ce voi lua ci caut ce e mai proaspat!
Iar eu tot caut sa inteleg ce inseamna ” sistem” in viziunea lor! O baterie presupun dar ce include…sper ca minim 4 lansatoare, 6-8 ar fi prea frumos …si pe ce sasiu vor fi montate (Iveco?!)….sunt multe necunoscute!
Cate regiuni NUTS 2 cu Bucurestiul are Romania?… 😀
MApN n-ar mai fi Misterul Apararii Nationale daca ar venii cu informatii suplimentare, si nu doar comunicate de presa facute de unii jurnalisti care nu prea stiu care e diferenta intre Iron Dome si SPYDER. Si am mai vazut ca nici ministru’ nu prea stie despre aceste sisteme diferite. Dar de aceea avem minister care sa ne informeze. Ca si asa va iesi cu ele la parada de 1 Decembrie. Asa nu vor mai aparea speculatii si enerva pe unii.
Problema e la rachete. Daca Istraelul va fi intr-un conflict de durata, atunci e marea problema. Ca in acelas timp sa nu fim si noi intr-un coflict, ca rachetele se vor termina repede, iar americansky sau europenii nu ne vor putea ajuta.
România a optat pentru radare de la Leonardo, pentru a asigura o compatibilitate mai bună cu sistemele existente și viitoare din cadrul NATO, în special cu Patriot. Această alegere s-ar putea să fi fost influențată și de dorința de a integra rapid noile sisteme în structura de apărare aeriană națională și de a respecta cerințele operaționale ale alianței. Leonardo produce radare care sunt deja utilizate în cadrul unor sisteme de apărare aeriană moderne, iar acest aspect a jucat un rol crucial.
Totuși, având în vedere că detaliile din achizițiile de apărare pot fi destul de confidențiale și subiecte de negocieri, este posibil ca informațiile finale să varieze în funcție de evoluțiile negocierilor și de factorii politici sau economici.
Unele surse independente avansează ipoteza că, pentru a se încadra în buget, Rafael ar fi propus o soluție radar poloneză (PGZ) ca alternativă mai ieftină la radarele sale performante. Aceste radare nu au fost exportate anterior pentru SPYDER în alte țări NATO și nu sunt testate la standarde NATO pentru interoperabilitate
TechRider.ro
.
📋 Posibile scenarii practice:
Scenariu Detalii posibile
Radar standard Rafael EL/M‑2106 ATAR sau EL/M‑2084 MMR – radar validat, interoperabil NATO activ
Radar alternativ polonez Propus pentru costuri mai mici, însă netestat în NATO și fără istoric operațional
🧭 Ce înseamnă asta:
Dacă SPYDER vine cu radarul original Elta/IAI, riscul de incompatibilitate cu infrastructura NATO (inclusiv Patriot) este relativ redus — radarul e recunoscut, interoperabil și testat.
Dacă se livrează cu un radar polonez (PGZ), atunci există riscuri semnificative privind:
incompatibilitate tehnică cu C2 Patriot/NIAG,
lipsa validării NATO privind testarea și interoperabilitatea,
nesiguranță operațională și logistică pe termen lung.
✔️ În concluzie:
Dacă Rafael livrează SPYDER cu radarul EL/M‑2106 sau EL/M‑2084, atunci sistemul corespunde arhitecturii standard și este în concordanță cu ceea ce utilizează și alte state NATO.
Dacă însă se optează pentru radar polonez PGZ, acel detaliu ridică exact problema compatibilității, fiabilității și interoperabilității despre care vorbeai.
Pai in cerinte nu era trecut sa fie compatibile NATO ce mai vb sistemele vor lucra inpreuna cu Patriot si restu 100% . Eu is curios de ce toata presa din afara spune ca luam s au vom lua si iron dome ??? Stiu ei ceva ce noi nu avem voie 😱
Ce înseamnă mai exact ‘ cu obligativitatea integrării în industria națională de apărare prin cooperare tehnologică și industrială’ și cine este implicat de partea română? Se accepta și privații sau doar societăți ale Romarm?
Anyway….Doamne ajuta sa nu le vedem la sfântul așteaptă, după ce termină israelienii războaiele prin care sunt implicați. Nu de alta, dar fix aici au cea mai mare nevoie și ei și restul lumii. A se vedea coada de la Patriot și restul.de sisteme.
DA 🙂