Rafael cu “Spyder” este câștigătoare?

Rafael Spyder Romania

Atât presa din România (cu sursele ei) cât și cea israeliană anunță că semnarea unui contract între MApN și Rafael pentru sistemul SHORAD/VSHORAD “Spyder” ar fi iminentă.

Ce spune MApN“După parcurgerea unei proceduri competitive, autoritatea contractantă, respectiv Direcția Generală pentru Armamente din MApN, prin CN Romtehnica SA, a comunicat operatorilor economici implicați rezultatul procedurii de atribuire.

În urma comunicărilor nu au fost depuse contestații, iar procedura de atribuire urmează să fie finalizată prin semnarea Acordului Cadru între autoritatea contractantă și operatorul economic desemnat câștigător.”

Și știm cu toții că în competiție era rămasă doar compania israeliană Rafael cu sistemul “Spyder”. Diehl cu IRIS T, MBDA cu VL MICA & Mistral 3 au oferit prețuri prea mari, iar coreenii au fost descalificați.

Ce dorește însă România? Păi în primul rând, pe surse, se știe că MApN își dorea un sistem bazat pe o rachetă ghidată în mod autonom de radarul propriu (ex. I-Derby, AIM 120 AMRAAM, MICA RF). Mai știm că acest contract face referire doar la prima etapă de dotare cu sisteme SHORAD/VSHORAD.

Ca nivel de total dotare MApN își dorește următoarele:

Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD:

–              16 sisteme integrate SHORAD-VSHORAD pentru Forțele Aeriene;

–              9 sisteme SHORAD și 16 sisteme VSHORAD pentru Forțele Terestre.

Valoarea estimată – 4,2 miliarde de euro. Programul se va desfășura în două etape:

Prima etapă (care este astăzi în derulare) are în vedere exact ceea ce am văzut noi în cadrul acestei proceduri și anume: Cantitate maximă estimată acord-cadru: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 6 cpl; „Sistem pentru instruire și învătământ” – 1 cpl; „Sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD” – 1 cpl; „Sistem SHORAD” – 6 cpl; „Sistem VSHORAD” – 6 cpl. Valoare estimată a celui mai mare contract subsecvent: 5.116.012.920,00 lei. Cantități estimate pentru cel mai mare contract subsecvent: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 4 cpl; „Sistem SHORAD” – 3 cpl; „Sistem VSHORAD” – 2 cpl.

În total 18 sisteme antiaeriene. Mai rămân pentru etapa a doua 10 sisteme integrate SHORAD-VSHORAD pentru Forțele Aeriene, 3 sisteme SHORAD și 10 sisteme VSHORAD pentru Forțele Aeriene. Totalul ar fi de 41 de sisteme.

Suma pusă la bătaie astăzi este de 1,9 miliarde de euro.

În cazul particular al sistemului israelian “Spyder” VSHORAD ar însemna racheta Python 5 (una dintre cele mai performante din lume) disponibilă cu ghidare în IIR, iar în cazul bateriilor SHORAD nu avem altă varianta decât racheta Derby și Derby ER.

Rafael oferă Spyder SR – sistem cu rază scurtă de până în 15 km, dar are și varianta “ER” cu o rază maximă de 40 km, ceea ce ar putea satisface cerințele MApN atât pe zona VSHORAD cât și pe cea SHORAD. Dacă vrem să fim optimiști, atunci am putea spera și la Spyder MR, dotat cu racheta Derby cu o rază maximă de 80 km în cazul Derby ER. Spyder in configuratia MR ar putea fi practic inlocuitorul sistemelor Hawk.

În România, sistemul “Spyder” ar trebui să înlocuiască trei sisteme antiaeriene: SA-8, SA-6 KUB și – într-un final – rachetele HAWK, care chiar dacă mai au ceva resursă în ele nu vor mai fi mult timp disponibile.

Optimist vorbind, ar fi ca pe zona VSHORAD să se meargă pe Spyder SR/ER și pe zona SHORAD pe mâna Spyder MR.

Sa ne reamintim ca Rafael ofera in catalog un sistem stratificat si integrat Spyder SR& ER (pana la 40km) si MR/LR (pana la 60 respectiv 80km), la care se adauga componenta C-RAM/VShorad Iron Dome. Cum s-ar integra la noi este probabil o alta discutie…

O baterie Spyder standard cuprinde nouă vehicule: patru mașini de lansare, un radar montat pe un camion, un vehicul de reîncărcare, un centru de comandă, plus eventuale vehicule de întreținere.

Radarul Spyder SR a fost deja achizitionat de MApN in patru exemplare – EL/M-2106 ATAR AESA in banda L – putand ghida trageri usor peste 10km (chiar daca are capacitatea de descoperire intre 40 si 70km), versiunea MR necesitand un radar mai puternic, din categoria lui ELM-2084 MMR. A aparut insa versiunea modernizata EL/M 2106 NG, care ar putea compensa partial din neajunsurile inaintasului sau. De ce se vorbeste si despre radarul ANTPS 80 G/ATOR si cum ar putea fi integrat cu restul, in afara de Iron Dome, greu de zis… Posibil sa fie doar un zvon, noi fiind campioni la semnat memorandumuri.

Si ar mai fi o intrebare…  legata de ceea ce s-a integrat in Tape 5.2R MLU pentru F-16 si in ce standard urmeaza… daca s-ar „recupera” capacitatea existenta a MIG-21 Lancer de a folosi si armament israelian.

Rămâne acum să așteptăm semnarea oficială a contractului și poate să aflăm atunci ce cumpărăm mai exact.

Ce aș avea eu de comentat aici ar fi faptul că sistemul “Spyder” se află momentan doar în dotarea Cehiei, restul europenilor se cam bulucesc la poarta Diehl pentru a cumpără IRIS T și n-ar fi rău să fim cât mai interoperabili în cadrul NATO/UE. Nici NASAMS n-ar fi fost rău dacă ținem cont că vom avea sute de rachete AMRAAM și AIM-9X2…

Dacă eu aș fi factor de decizie aș lua și acest aspect în considerare, nu doar calitatea sistemului în sine, pentru că România face parte din UE și NATO, Israelul nu.

Și dacă tot discutăm despre rachete antiaeriene cu rază scurtă, foarte scurtă și medie, să nu uităm că au fost două programe separate: SHORAD/VSHORAD despre care am scris mai sus și programul MANPAD despre care știam că MApN a refuzat oferta MBDA cu Mistral 3 că fiind neconformă, dar mai apoi a aderat la programul european de achiziție pentru Mistral 3 derulat sub egida EDIRPA.

Suma pusă la bătaie de București pentru MANPAD era de 700 de milioane de euro și se dorea achiziția a 231 de lansatoare, plus un număr nespecificat de rachete. Conform Ambasadei Franței la București, lucrurile sunt pe șine și Bucureștiul a primit o oferta chiar mai bună: ”prețul propus României este mult mai mic decât bugetul de 700 de milioane de euro aprobat de Parlamentul României pentru acest echipament,” conform unui comunicat al ambasadei.

Acum avem de așteptat și să sperăm că vom avea, dacă rămâne “Spyder” și sisteme MR cu rachete I-Derby în dotare.

 

GeorgeGMT

4 comentarii:

  1. Chestia e ca fara Rafael colaborarea rtx cu plopeni e in aer,probabil chestie de licente ,si ca tre’ sa ii dea drumu prin 2026 parca ,iar au tras astia mata de coada si ne vaitam ca nu ne dotam tarziu si putin si neintegrat

  2. SA-8, SA-6 KUB si Hawk vor ajunge, probabil, in Ucraina la un momentdat. Ma mir ca Volhovul nu a fost inca transmis vecinilor intr-o decenta conversie in rachete de atac, fie si momeala pentru AA-ul rusesc. E de ajuns sa zboare spre tinta si sa ‘consume’ macar 1(un) interceptor AA rusesc si tot e ceva. La un momentdat INCAS-ul avea un proiect pentru transformarea lor in rachete lansatoare de sateliti la mici dimensiuni.

    Despre Iron Dome pentru Romania se tot vorbea de ceva vreme. Traim si vedem ce si cum!

  3. Varza.
    Varza.
    Ne bagam la intre 18 si 41 de sisteme cu stocuri miniale de munitii si un furnizor care nu are profunzime stategica.
    Sa speram ca ucrainenii vor castiga razboiul, pentru ca Romania arata din ce in ce mai tare a Regatul Romaniei la sfarsit de 1939. Adica intelegem ca ne arde pe la c.. dar nu stim sa stingem focul.
    Ar trebui un stoc minim de 2000 (doua mii) de rachete, ca sa fie relevant. Pe langa un stoc minim de 6-700 de PATRIOT, nu sub 150 cum e acum. Altfel degeaba ai o multime de sisteme, ca sunt bune doar de parada.

  4. Frica mea e sa nu patim cum am patit cu Elbitul la WatchkeeperX ca nu se stie nimic de programul ala si aia cat de cat sunt la noi in curte, Israelul fiind in razboi nu se stie cat tare mie ca ne vor livra sistemele Shorad/VShorad prin 2035 toamna impreuna cu F35 , sper totusi sa ma insel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *