Încă o veste mare pentru Saab

Producatorul suedez al Gripen pare să aibă în 2025 un excelent an, compania suedeză înregistrând cel de-al treilea potențial succes. După ce Thailanda și Columbia au anunțat că au ales avionul suedez și Peru a făcut un anunț similar.

Guvernul peruan a anunțat oficial că a ales oferta suedeză pentru Gripen E, 24 de aparate pentru 3,5 miliarde de dolari. Pe 10 iulie va avea loc la Lima o întâlnire între ministrul apararii suedez și omologul sau peruan, în centrul discuțiilor aflându-se contractul pentru cele 24 de aparate.

Discuțiile vor avea că subiect și cooperarea industrială ca și offsetul pe care achizitia ar trebui să le genereze. Interesant este că cele 24 de aparate vor fi doar Gripen E nu și varianta cu două locuri “F” care nu face parte din înțelegere.

Gripen E a fost desemnat câștigător în față altor două avioane occidentale: F-16 Block 70 și Rafale F4. Deși acestea două din urmă puteau oferi și o experiență reală de luptă, Gripenul a fost ales și datorită prețului de achizitie mai mic per avion – 110-120 milioane de dolari, în timp ce Rafale și F 16 Block 70 ar fi în între 170 și 240 de milioane de dolari. Cifrele provin din presa peruană.

Și pentru că mama proștilor este mai mereu gravidă, criticii achizitiei a Gripen din Peru susțin lucruri prostești: lipsa “experienței” de lupta a aparatului. Lucru adevărat dar și care contează dar nu chiar atât de mult.

Faptul că avioanele peruane ar  putea fi asamblate în Brazilia și asta ar genera o dependență a Limei de Brazilia, de parcă Suedia nu poate susține 24 de Gripen E fără bună-voința brazilienilor.

Însă cel mai probabil că oferta suedezilor a fost desemnată câștigătoare pe baza a cel puțin doi factori: prețul mai mic per avion și un program suficient de generos de offset, similar celui oferit Columbiei vecine.

În acest moment, forțele aeriene peruane “trag” de câteva Mirage 2000P, probabil șase aeronave încă operaționale și opt avioane MiG 29 cumpărate în anii “90 din Belarus.

Acum, câtă nevoie are Peru de 24 de avioane moderne multirol, doar peruanii știu, cert este că în America de Sud Gripenul prinde aripi și deși a pierdut Argentina și n-are loc în Chile, în rest pare să-i meargă suficient de bine.

Este adevărat că deocamdată Suedia n-a semnat nici un contract ferm, nici cu Thailanda, Columbia și cu atât mai puțin cu Peru, dar există speranțe justificate că intenția celor trei țări se va transforma în comenzi ferme.

 

GeorgeGMT

6 comentarii:

  1. Daniel Sihastru

    Cit de mult nu as vrea sa ma bucur pentru suedezi, pina nu vad contracte semnate nu mare motiv de bucurie. Aceste intentii se pot usor prinde si desprinde. Un contract semnat prevede si despagubiri in caz ca una din parti refuza sa indeplineasca obigatiunile sub care a semnat.

    2
  2. Brazilia are propria industrie aeronautica de ani buni. Peru a construit vreodată ceva care să zboare ? Sau off-set se referă la investiții în economia peruviană? Oricum, dacă SAAB semnează va fi numai fiindcă că îi lasă americanii, ca să nu intre chinezii cu J-urile lor prin America de Sud.

  3. Incredibil cum un avion de generatia IV cu cate +++ vreti voi, poate sa coste mai mult decat un avion de generatie urmatoare. Cand vad cifrele astea, imi dau seama ce afacere buna am facut noi cu F16 si chiar cu F 35. Daca mai luom in calcul si faptul ca primim moca si F-urile olandeze, chiar ca avem o capabilitate beton la bani decenti. Nu inteleg de ce nu au semnat de la iunceput pentru toate cele 48 de F 35 si vor merge pe contracte subsecvente, oare asta nu mareste pretul ulterior foarte mult?

    Poate un program de livrari ceva mai lungi si plata esalonata era mai de preferat decat contracte subsecvente!

    1
    • @ Cezar nu ai inteles nimic din cumparatul de avioane militare, ai vazut cat era pretul estimat la F 16V? Tu crezi ca la F 16V LM-ul nu l-ar fi dus mai jos daca ar fi putut si sa isi lase marja de profit? Cel mai probabil este vorba de costuri mari pe pachetele logistice si de intretinere.
      Generatia a 4-a si generatia 4.5 asa cum sunt F 16V si Gripen Si Rafale mai are multe de spus in aviatia actuala, nu oricine isi permite sa aiba generatia a 5-a si nu oricine primeste acces la generatia a 5-a.
      Nu faci parte din NATO, nu esti aliat strategic al USA nu primesti acces la F 35, nu joci pe acceasi mana cu USA chiar daca esti in nato nu pupi F 35(Turcia)
      In ccea ce ne priveste 36 de F 35A sunt suficiente atata timp cat le vom avea tinute la zi.
      F 16 olandeze nu vor avea aceeasi valoare combativa cu celelelate F 16 fiindca vor ramane in urma ca dgeneratie de upgrade-uri acolo unde este cel ami important pe razboi electronic si sisteme Link 16 – rolul lor principal este de instruire a pilotilor militari de F 16 roamni si ukrainieni probabil o sa zboare mult si cu limitari de G-uri ca sa pastreze resursa operationala.
      F 16 MLU nu este nici Gripen C/D desi este foarte, foarte aproape si nici gand sa fie in acelasi palier cu F 16 V sau Gripen E – una peste alta suntem intr-o pozitie mult a mi buna decat acum 10 ani cu MIG 21 Lancer.

      1
  4. Cand cererile sunt mai mari decat ofertele si pretul fireste, creste.

    Daca nu sunt pasari care canta si c_rul poate fi considerat ca privighetoare. 🙂

  5. Orice ajuta industriile europene sa nu se atrofieze e o bila alba

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *