Countdown USA/Israel – Iran ep.1

 

Tensiunile dintre cele doua tabere au ajuns intr-un punct critic. Sanctiunile privind sectorul petrolier iranian au fost ultimul val de masuri diplomatice.

Speculatiile privind planurile de actiune ale  SUA si Israel sunt publice inca din 2008.

Un posibil scenariu ar fi o lovitura aeriana pornita din Israel. La aceasta misiune ar participa 50 de avioane F-15/16 insotite de avioane pentru realimentare in aer (Boeing 707 & C-130 Hercules), avioane pentru comunicatii si razboi electronic (IAI SeaScan). Planul include si operatiune de salvare ce implica elicoptere CH-53 Sea Stallion. Ne amintim aparatul de acest tip prabusit in Romania.

Totalul avioanelor de mai sus reprezinta cam jumatate din flota israeliana si ar permite distrugerea a 2 sau 3 centre de imbogatire a uraniului iranian dintr-un total de 16.

Aceasta strategie ofera posibilitati foarte reduse pentru neutralizarea retelei iraniene cu privire la energie atomica.

 

 

Dar aceasta strategie a fost gandita mai devreme de 2008, SUA avea trupe in Irak si un eventual conflict cu Iranul ar fi coagulat intraga lume araba impotriva Israelului.

Un alt scenariu a fost lansarea atacului din Azerbaijan, dar si acest plan a fost scos din schema.

In 2011 lumea s-a schimbat, in special lumea araba. Nici aliatul Iranului numarul 1, Siria nu o duce bine si acest lucru inseamna ca arabii cu greu mai pot sa formeze o alianta militara impotriva statului evreu.

Miza acestui ,,joc” nu mai este reprezentata numai de programul nuclear dezvoltat de Iran, este clar ca ceva s-a schimbat. China are ceva probleme in Marea de Est cu un grup de insule, la care SUA ar putea sa ,,inchida ochii” in schimbul unei abtineri la Consiliul de Securitate ONU.

Incep sa cred ca este si in interesul Rusiei ca acest razboi sa inceapa, pentru a dezvolta proiectele militare pe banii altora.

O campanie terestra va incepe cel mai probabil din Kuweit, aici s-au retras in mod oficial trupele Coalitiei din Irak. Sprijinul maritim va veni din Bahrain, unde SUA detine cea mai mare baza navala din Golf. Nu intamplator Washingtonul inchide ochii la ce se itampla acolo.

Suport aerian va fi acordat de portavioane, din Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite. Toate aceste state sunt pe lista tintelor Iranului in caz de atac.

Dupa cum a anuntat si Israelul, teama cea mai mare o reprezinta rachetele iraniene cu raza scurta-medie.

Iranul a perfectionat aceste rachete folosind motoare foarte puternice si un sistem electro-optic pentru a spori precizia. In general aceste rachete sunt forme derivate ale BM-21 Grad, BM-27 Urahan, Luna-M si SCUD A/B.

 

Versiunei imbunatatite ale BM-21/RM-70 (raza 20-35km), nu au sistem de ghidare.

 

 

Naze’at (100-130km) fara sistem de ghidare.

 

Fajr-3/5 (raza 45/75km) fara sistem de ghidare

 

Familia de rachete Zelzal (raza 210km) nu au sistem de ghidare

 

Fateh-110 reprezinta racheta tactica de noua generatie.

 

 

 NeroFlash

14 comentarii:

 1. @ George

  1. „Totalul avioanelor de mai sus reprezinta cam jumatate din flota israeliana”

  50 de F15/16 si cateva avioane de realimentare / razboi electronic NU reprezinta nicidecum „cam jumatate” din flota Israeli Air Force 😉
  Conform mai mulor surse I.A.F. dispune de aproximativ 80 F-15/15E si vreo 300 de F-16 🙂

  2. „China are ceva probleme in Marea de Est cu un grup de insule, la care SUA ar putea sa ,,inchida ochii” in schimbul unei abtineri la Consiliul de Securitate ONU.ncep sa cred ca este si in interesul Rusiei ca acest razboi sa inceapa, pentru a dezvolta proiectele militare pe banii altora.”

  Dupa cum am mai spus-o, sunt convins ca nici China si nici Japonia nu isi doresc cu adevarat un razboi intrucat pagubele economice si, implicit, sociale ar fi prea mari.
  Pentru un pret bun (viitoare contracte) si garantii ferme, Rusia si China vor accepta un atac „chirurgical” impotriva instalatiilor nucleare iraniene 😉
  In definitiv o infrastructura si o armata distrusa necesita noi investitii nu-i asa? 😉

 2. Trebuie vorbit de avioane operationale. Pe hârtie sunt mai multe. Dar Israelul are mai mult de 100 F16 si 15 operationale.

  Problema este datà de armament. Cu ce vor distruge instalatiile de sub 50 m de rocà muntoasà. Nu au avioane pentru penetratoarele americane recente.

 3. Countdown to Israel doomsday.

 4. Eu nu cred ca USA va porni un razboi in Iran. Nu are nimic de cistigat chiar daca zdrobeste armata ciuhapilor. Mai mult, americanii au interese majore in Asia- Pacific si-si vor concentra toata atentia acolo. China este un adversar mult mai periculos decit Iran.

  Americanii au inceput sa renunte la Siria si vor fi multumiti sa-i tina in friu pe iranieni. Daca alte tari din zona vor fi interesate de razboi in Siria/Iran, americanii le vor spune „poftiti, nu va jenati”. Insa, fara implicare americana, nimeni nu va indrazni sa dea cu piatra.

  • Daca tu zici ca SUA nu va incepe razboiul, Israel il va incepe si zionistii vor avea nevoie de americani, ca altfel ii transforma Iran intr-un loc de parcare. De fapt, mai devreme sau mai tarziu, daca nici Israel nu va incepe conflictul, sigur il va incepe Iran.

   • Israel detine armament nuclear ce poate fi folosit in situatia in care Statul Israel e pus in situatia sau ca ultima alternativa si poate incinera nu numai Iranul dar si pe orce alta tara islamica ce va actiona emotional. E normal ca tu sa vezi cai verzi cu semiluna dar realitatea e totul diferita.

    • Israelul deţine armament nuclear ce poate fi folosit ca ultimă alternativă şi în situaţia în care distrugerea Israelului este iminentă şi de neînlăturat va incinera nu numai Iranul, ci şi un număr de state care au fost inamici istorici ai evreilor, înainte şi după formarea Statului Israel. Informaţie ce apare câteodată prin unele ziare, fiindcă „unii” vor ca asta să apară, ca să ia aminte cine trebuie 🙂

     ~Nautilus

    • Si-ar pune lumea in cap daca ar da nucleara. Nucleara in Orinetul Mijlociu este de domeniul SF.

   • Treaba cu locul de parcare este simpatica…

  • Eu zic ca americanii sunt foarte interesați intr un razboi , de fapt de inlaturarea regimului ostil SUA , un aliat mai puțin înseamnă o China mai slaba nu ? Si aici vorbim de un aliat destul de important Iranul e totuși o tara mare ….

  • Ar fi bine sa se intimple asa. Sa stea amerlocii pre pace si sa nu fie razboi in zona.

 5. @Nautilus & George

  Da, Israelul este o forta militara redutabila in regiune si poate incinera si Iranul, tocmai de-asta gogosile cu nevoia imperativa de a ataca Iranul nu prea tin.

 6. Eu cred ca voi nu realizati ca Israelul este o forta redutabila – MONDIALA. Ca dotare este net superioara oricarui alt stat din regiune.
  Problema nu se contorizeaza in numar de avioane/bombe/pusti ci in implicatiile ulterioare, internationale si pe plan local. Este foarte greu sa lupti cu oameni care pierd totul si ultima lor placere ar fi sa isi lipeasca pe corp niste bombe si apoi sa le detoneze in vre-un parc plin de copii…
  Folosirea armelor atomice in intelesul clasic, este exclusa, zic eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *