CV90 Slovacia.ToT

Despre CV 90 in Slovacia s-a scris pe RoMilitary. In Decembrie 2022 s-a realizat un G2G intre guvernele slovac si suedez pentru 152 CV9035, 1.3 mld euro. Slovacii s-au decis pentru tunul Bushmaster III de 35 mm, cu posibilitatea trecerii la 50 mm, prin schimbarea tevii si a unor componente esentiale. Tun foarte bun, actionat electric, nu baga gazele in turela, dar performanta vine cu un pret. Tunul  Bushmaster MK44S(30×173) este cu 150000 euro mai scump decat tunul Elbit EL30 (30×173), ambele folosite pe turela  ELBIT UT 30 MK2. Oferta suedeza vine cu Iron Fist si lansatoare de ATGM Rafael SPIKE-LR.

Ce scria Ministerul Apararii Slovac in mai 2022 despre oferta suedeza:

-asamblarea și integrarea a 131 de șasiuri și vehicule  în compania ZTS Špeciál;

-producție completă (de la sudare, prin tratarea suprafeței, până la asamblare) a 116 de turele în compania Koval Systems;

-implicare largă  a industriei slovace:

-livrări locale de la parteneri cheie: EVPÚ (mecatronică), Aliter Techonolgies  (ICT), Ray Service și Neways, (electronica), Virtual reality Media (simulatoare);

-producția locală/furnizarea subsistemelor strategice și critice (vizorul comandantului, sisteme de bruiaj,etc).

Motivul principal pentru cea mai buna evaluare a ofertei suedeze din punct de vedere al implicarii industriei slovace este producția internă completă  a turelei, care nu a fost oferita de niciun alt competitor.

Ofertantul se află în faza de examinare a posibilității de producție locala a tunului.

 

Se observa ca CV9035 vine cu o implicare mare a industriei slovace.

ZTS Špeciál face parte in totalitate din DMD GROUP, avand ca singur proprietar  Ministerul Apararii Slovac.

Sursa AICI:

 

Slovacii aveau in plan pentru 2023-2024:

Producția primei piese de verificare a vehiculului. Producția MLI în varianta de bază pentru efectuarea controlului tehnic și teste militare. Procesarea masurilor tehnice si organizatorice pentru eliminarea deficiențelor identificate, rezultate în urma testelor, și eliminarea acestora.

Si pentru 2025-2028:

Productia unor serii de verificare a altor modificari de vehicule pentru teste tehnice si militare. Elaborarea măsurilor tehnice și organizatorice pentru eliminarea neajunsurilor identificate, rezultate din teste, şi eliminarea acestora. Introducerea vehiculelor în utilizarea armatei slovace. Producția în serie de vehicule și livrările treptate ale acestora cu logistică, sprijin in conformitate cu contractele incheiate.

Se observa ca dureaza ceva pana cand slovacii estimeaza ca va incepe productia primelor serii de MLI uri. Contractul s-a semnat in 2022 si ei se asteapta ca in 2025 sa inceapa productia, dupa 2-3 ani de teste.

Si asta in conditiile in care DMD GROUP, detinut in totalitate de Ministerul Apararii Slovac, produce ceva consistent:

SPH ZUZANA2 155mm/52

155mm 52Cal. TMG EVA

Tunuri de 100mm, 125mm, 152mm, 155mm, turela si tun de 30mm, munitii.

De asemenea, DMD GROUP mai e implicat in productia Patria 8×8 pentru armata slovaca.

 

Rheinmetall Lynx a venit cu G2G din partea Ungariei. Ca sa nu ne ascundem, indiferent ce ar fi scris militarii slovaci despre rezultatele competitiei, achizitia MLI trebuia facuta de guvernul slovac. Aici sunt niste animozitati mari cu Viktor Orban.

“Ministrul slovac de externe, Rastislav Káčer, nu își va cere scuze pentru că a spus că Ungaria ar putea face cereri teritoriale pentru regiunea cu majoritate maghiară din sudul Slovaciei dacă Rusia reușește să cucerească Ucraina.”

“În timpul difuzării pe postul de televiziune Markiza, Káčer a spus: „Dacă Vladimir Putin ar fi reușit în Ucraina, Ungaria ar fi făcut deja pretenții teritoriale împotriva Slovaciei”. El a mai adăugat că „acest subiect este deja relevant, de aceea este deosebit de important pentru Slovacia ca Putin să eșueze în Ucraina”.”

10.02.2023 Sursa AICI:

 

Mai adaugam si documentele secrete aparute in presa:

“Potrivit unei estimări a CIA (Agenția Centrală de Informații a SUA, n. red.) recent dezvăluite, premierul ungar Viktor Orban a spus că SUA se numără printre primii trei adversari ai partidului său, Fidesz – afirmații evidențiind gravitatea unor mai vechi disensiuni între Washington și o țară membră NATO care și-a întărit tot mai mult relațiile cu Rusia și China, scrie Wall Street Journal.

Potrivit documentului CIA, care poartă data de 2 martie, faptul că Orban a inclus SUA printre principalii săi adversari cu ocazia unei reuniuni pe teme de strategie politică, din data de 22 februarie, constituie o creștere a nivelului de retorică antiamericană. Nota indică drept sursă de informație ambasada Statelor Unite, existând posibilitatea ca Statele Unite să fi urmărit reuniunea partidului de guvernământ.”

Sursa AICI:

Va fi foarte greu ca Ungaria lui Victor Orban sa fie implicata in vanzarea de armament in Slovacia, mai ales ca slovacii au o experienta neplacuta cu intretinerea avioanelor MIG 29, existand suspiciuni ca tehnicienii rusi au stricat intentionat avioanele in timpul lucrarilor de intretinere.

“ „Chiar și poliția a investigat asta, pe baza suspiciunilor noastre. Erau piese în motoarele aeronavei pe care tehnicienii slovaci le accesau și apoi erau piese pe care le accesau doar tehnicienii ruși. Defectele au apărut doar în acele părți accesate de ruși”, a spus ministrul apararii slovac.”

“   Generalul locotenent Ľubomír Svoboda, fostul pilot de rang înalt, a sugerat, de asemenea, că rușii au avariat în mod intenționat avioanele.

„Am preluat de la ei un motor care trebuia să dureze 350 de ore. Și până la urmă, a zburat doar 70 de ore. Ce putem face din asta? Poate că a fost o manoperă slabă, să-i spunem așa. Nu știu”, a spus el într-un interviu pentru Denník N.  “

Sursa AICI:

 

Nu stiu ce avantaje aduce firmei Rheinmetall asocierea cu Ungaria lui Orban, dar in mod sigur slovacii nu apreciaza aceasta asociere.

 

Despre GDELS ASCOD, a fost trecut de pe locul 2 pe 3 din punct de vedere tehnic cu justificarea:

“Vehiculul ASCOD s-a clasat pe locul al treilea, în ciuda faptului că a fost clasat pe locul al doilea pe bază de puncte. Această schimbare a fost făcută pe baza informațiilor furnizate de producător, în legătură cu vibrațiile nedorite ale vehiculului. Problemele sunt legate de dezvoltarea actuală a designului vehiculului, în special de rezonanța structurii vehiculului atunci când se conduce pe o suprafață dură (a se vedea oferta guvernamentală  spaniolă pagina 48, punctul 9.2. zgomot și vibrații). În contextul acestor informații, este rezonabil să presupunem că problema nu este definitiv, pentru vehicul, rezolvată din punct de vedere tehnic și necesită o dezvoltare ulterioară, cu implicații pentru perioada de timp a proiectului. Din acest motiv, se recomandă măsurarea rezonanței în cadrul testării vehiculelor în VTSÚ Záhorie.”

Cum nici slovacii, nici GDELS nu au comentat subiectul, e greu de estimat care e adevarul in legatura cu ASCOD.

Apoi CV90 a castigat si competitia din Cehia, in decembrie 2022 guvernele ceh, suedez si BAE Systems au semnat memorandum pentru achizitia de CV90, urmand ca in 2023 sa se finalizeze negocierile.

Ce doreau cehii intre altele:

 

  1. De ce vrem să ne implicăm industria cu cel puțin 40 % din preț?

În ceea ce privește companiile cehe, cerința noastră de înțeles este implicarea lor puternică în contract cu cel puțin 40 % din prețul de achiziție. Aceasta este valoarea minimă. Fiecare procent suplimentar va fi luat în considerare la evaluarea ofertelor. Am ales limita de 40% în ceea ce privește posibilitățile reale actuale ale industriei cehe de apărare.

  1. De ce dorim să folosim o întreprindere deținută exclusiv de stat pentru a asigura întreținerea ciclului de viață?

VOP CZ, o companie de stat, va garanta implicarea companiilor cehe. Serviciul va fi oferit de îndată ce este necesar. Totodată, compania poate și moderniza adecvat vehiculele în funcție de cerințele viitoare ale Armatei. Are personalul și tehnologia necesare pentru această sarcină. Este o întreprindere de stat a Ministerului Apărării. Sarcina sa principală este de a ne proteja interesele de securitate.

  1. De ce vrem o licență?

Am învățat din trecut. Răspundem la experiența acumulată în cadrul altor proiecte. Deservirea sau modernizarea va fi astfel pe deplin sub controlul Ministerului Apărării. Licența este inclusă în prețul întregului contract. Prin urmare, va fi și un instrument foarte bun pentru negocierea cu ofertanții asupra prețului final într-o concurență loială.

 

Sursa AICI:

 

VOP CZ, o intreprindere care e detinuta de Ministerul apararii ceh.

Sursa AICI:

 

In concluzie, CV 90 a castigat in ambele tari, Slovacia si Cehia, a oferit un transfer de tehnologie ToT consistent, cel putin in Slovacia.

Se observa o implicare masiva a industriei de stat in apararea nationala din Cehia si Slovacia, chiar o implicare directa a ministerelor apararii din Cehia si Slovacia, care detin firmele respective, chestiune care la noi e privita ca fiind de natura socialista si profund daunatoare Romaniei.

Daca ne uitam spre nord, gasim Polonia, unde o firma de stat tocmai ce a castigat un contract de 100 de Rosomak destinate Ucrainei si platite cu bani europeni si americani.

Sursa AICI:

 

Iar daca ne uitam mai la nord gasim Patria

“Patria Oyj is a public limited liability company owned by the State of Finland (50.1%) and by Kongsberg Defence and Aerospace AS (49.9%).

Si KONGSBERG

“KONGSBERG was listed on the Oslo Stock Exchange in 1993 following a partial privatisation. The Norwegian state owns 50,004 per cent of the shares.”

Cehia, Slovacia, Polonia, Finlanda, Norvegia, toate aceste tari au industrie de aparare bazata pe proprietatea de stat si obtin rezultate foarte bune atat financiare cat si tehnice, situatie care ar trebui sa ne dea de gandit si sa depasim fatalitatea mioritica.

 

Caudillo.

79 de comentarii:

  1. Mulțumim de articol!

    @Stark 2, se pare că nu erau atât de „la cheie” până la urmă, eh?

    6
    • Felicitări pt articol …..!!! Și felicitări cehoslovacilor , au materie cenușie între urechi și cojones să spuna punctul pe i … când vine vorba de alegere de tehnica militară (știu și dau dovada că pot face o alegere pragmatica asupra ofertelor ) . Acum mă întreb oare ; în Romania,…….pe ce criterii se va alege viitorul senilat ???
      Oare pe același criterii imbecile ;ca pretul cel mai mic… sau cine da șpagă câștigă ……….???
      Luam și noi în serios licitația asta …și luam serios la purificat fiecare oferta in parte …sau mergem pe vejnica abordare mioritică ?
      Care ar fi șansele să vedem o licitație transparenta cu un caiet de sarcini bine pus la punct …date tehnice ,teste alte produselor ..etc,etc…. ??????

      10
    • Mie articolul mi se pare tras de păr rău de tot, fără supărare.
      Mai multă integrare tehnologica exista la Piranha 5.
      Iar cifrele din articol contrazic declarațiile ministrului apărării slovac.
      Părerea mea, o analiză mai așezată, fără semi fake news și exagerari ar fi fost mult mai binevenită.

      3
    • PS: asta cu nickname de dictator spaniol nu e prima dată când scrie articole cu informații false și exagerări. Dacă tot e expat in Spania, să-i întrebe pe aia de ce au ales GDLS si la ifv și la transportor 🙂

      1
      • „Iar cifrele din articol contrazic declarațiile ministrului apărării slovac.”

        https://www.rumaniamilitary.ro/si-se-lanseaza-achizitia-pentru-mli-ifv#comment-534423

        „Un contract gov-to-gov cu Suedia, care nu conține integrare în Slovacia ci livrarea lor „la cheie” de către suedezi.

        1,37 miliarde de dolari pentru 152 de vehicule (strict doar prețul vehiculelor)”

        Afirmatiile de mai sus sunt contrazise atat de Ministerul Apararii din Slovacia pe siteul oficial 12.12.2022

        https://www.mosr.sk/52303-en/slovensko-a-svedsko-podpisali-medzivladnu-dohodu-o-akvizicii-pasovych-bojovych-obrnenych-vozidiel/

        „As acquisition conditions included engagement of the Slovak defence industry, related contracts including the producer, BAE Systems, and the primary industry partner, ZTS ŠPECIÁL, were signed in Sweden.”

        „The acquisition of 152 tracked infantry fighting vehicles CV90 MkIV with 35mm cannon through an intergovernmental agreement with the Kingdom of Sweden was approved by the Government of Slovakia in June 2022 following the recommendation by the Ministry of Defence. Current total estimated costs of the acquisition of the tracked vehicles, including the costs on the infrastracture, amount to roughly 1.688 bilion eur, including the VAT.”

        VAT ul era de 20% in 2022, poti sa faci calculul

        cat si de BAE Systems

        https://www.baesystems.com/en/article/slovakia-signs-deal-for-152-cv90s-under-government-to-government-agreement

        „As part of a government-to-government agreement between Sweden and the Slovak Republic, the Ministry of Defence of the Slovak Republic has signed a $1.37 billion (€1.3 billion) agreement for the delivery of 152 CV9035 infantry fighting vehicles (IFVs) from BAE Systems.”

        „The CV90s will be produced and delivered in several configurations with the full cooperation of Slovak industry including ZTS – ŠPECIÁL as the main industry partner to BAE Systems. Other Slovak state-owned and private companies will take critical roles in producing the vehicles and supporting the program in the longer term.”

        Dar poate tu ai alte surse.

        BTW, vezi ca prin regulile siteului pe care le aprobai este si

        „Nu folosiți un limbaj ofensator și evitați atacurile personale. Combateți afirmația, nu pe cel care a făcut-o!”

        daca tot ziceai

        „Reguli de bun simț, explicate în bunul simț și în limbajul cursiv obișnuit lui @Nicolae”

        10
  2. Achizitia de tehnica si geopolitica merg mana in mana. Bun articol !
    Pt noi, faptul ca slovacii se inarmeaza consistent nu poate fi decat un aspect pozitiv…

    2
  3. Yeap, numa’ ca spune-le asta unor indivizi gen ….., am fost prosti și trădători așa ca nu-i de așteptat ca acest lucru sa se schimbe prea curând , deci vom lua ASCOD sa fie bine ca sa nu fie rău.

    Probabil ca CV90 ar fi cel mai modern și capabil MLI dar io tot pe koreeni as merge.

    4
    • Aveti fantezii cu tot felul de utilaje exotice si nu vedeti ce aveti sub nas.
      Masina coreeana este sublima dar nu este in dotarea nimanui. Minunea suedeza, „cel mai bun IFV” este realmente cumparat doar de armate liliputane sau nordice. Ascod-ul ala pentru care arunci tu cu palavre despre tradare aiurea pe aici este ales baza pentru vehicule de lupta de doi dintre principalii nostri aliati, MB cu gama Ajax/Ares si SUA cu tancul usor Griffin. Daca erau celelalte doua atat de bune pe cat juiseaza unii pe aici ar fi trebuit sa le ia fata.

      22
      • @ Anla’shok n-ai cu cine.

        Prăpăditul asta Serghei/Sergiu R, arunca cu rahat și fake in băieții ăia ai noștri de la poligonul din Germania, pe care nu au reușit să-i „facă” băieții șmecheri de la „rangersi”, fără să vadă efectiv clipul și zicea că „batalionul de artilerie american” era al nostru.

        Eu am mai zis, tot felul de semianalfabeți, paznici de noapte, „ultrași” și taximetriști pe aici. Aruncă cu rahat in ventilator și cred că viața lor ratată e „țara”. Și oricine încearcă să le zică că nu e așa, că mint, că sunt frustrați și că exagerează, e catalogat „dușmanul poporului”.

        Un site minunat, care cândva avea comentariile mai interesante ca articolele de obicei, cu completări excelente de la profesioniști și oameni care știu ce vorbesc, a ajuns o troacă.

        Păcat!

        Vezi că intri și tu în colimatorul lor, cum am intrat eu și Stepenwolf de ieri și până azi (și @sharky în trecut).
        Mai țin minte câțiva oameni mișto care au plecat scârbiți de aici (GSG 9 fiind unul dintre ei).

        Acesta platforma a fost „capturată” de turma asta amorfă și fără minte numită generic „corul bocitoarelor” (parcă tot de GSG 9 când a plecat de aici).

        @corul bocitoarelor: Bine, mă, ați învins, plec și eu. Rămâneți voi în băltirea asta de „10 la un neuron”.

        @admini: felicitări pentru idee, pentru site, pentru stomac și atâția ani de nervi tari, dar orice idee bună ajunge o troacă in țara asta de 45% analfabeți funcțional. Și cică „statul” e de vină că sunt ei proști. Nu ei înșiși!

        Zi buna!

        13
        • haide domnule, lasa asta cu plecatul, doar nu vrei sa pierzi hohotele de ras generate de corul bocitoarelor.

          marota de zilele astea e contractul cu corvetele de parca altii n-au facut-o de oaie, englezii cu Ajax, australienii cu submarinele.

          https://www.youtube.com/watch?v=T0lwr_jcGZQ

          3
        • eu tot m-am uitat sa vad cu cine te certi, cine te persecuta si de cine fugi si nu am gasit pe nimeni. In rest ai aruncat cu o groaza de afirmatii usor jignitoare la adresa unor oameni care doar si-au spus o parere, unii mai priceputi, altii mai putin priceputi (aici intru si eu).
          Daca scapi de mania persectutiei si renunti la toata vaicareala asta ai fi un partener de dialog chiar ok.

          PS imi cer scuze pt offtopic.

          12
          • omul e prea bun pentru timpurile noastre…adevarat far călăuzitor care împrăștie înțelepciune ca o punga de gunoi vara.ïncă un specialist care s-a jucat în copilărie cu soldăței si tănculețe fie prea puțin, fie prea mult.
            auto erijat în cațel de paza al site-ului hărțuieste și trolează comenatorii aiurea în drum că dânsul știe si eticheteza,cataloghează…restul e proști.
            mai mult servește ,serveste lecții deontologice si băietilor care adminjstreză site-ul ăsta…ca alți profesioniști de pe aici care insultă gratuit și se face lumea ca nu VEDE.
            si jiji becali a vandut steaua de o mie de ori pănă acum…drum bun,cale bătută.
            nu ești îns stare să înțelegi și sa dialoghezi ,mergi înapoi în peșteră oricăte diplome ai.

            5
            • Hai gata, stati pe subiect…

              2
              • stăm,era un rest de la psr și am profitat de ocaziune .
                “Nu toți suntem așa nevricoși ca tine… Omul care „înjură orice, nemulțumit de orice”. Nu te supăra, poate este felul tău de ați refula frustrările personale din viața de zi cu zi, dar începe să-mi fie milă de tine. Atârni aici de vreo niște ani buni numai să înjuri (țara, armata…)”….trebuia să -i mulțumesc de interes și atenție,mă credea și nesimporc pe lângă cele ce mai sus.

                2
        • Nu pleca. Lasi loc liber pareristilor de facebook. Eu is mai scandalagiu, asa ca daca vor sa ma ia la tinta o fac pe pielea lor.

          6
  4. Nu prea ne dăm noi bună ziua cu suiedejii, mulțumim Bombonel.
    Șansa noastră e să le aducă la Ikea și românul, care îi place să aibă, va cumpăra, că landlorzii noștri sunt preocupați de vazelină, că vin muscalii.

    13
  5. „Tunul Bushmaster MK44S(30×173) este cu 150000 euro mai scump decat tunul Elbit EL30 (30×173)”

    Ciurucul asta la ora actuala costa $226.298 sau €206.089. Deci irlandezii din Haifa iti vand ciurucul lor cu €56.089? Hai sa fim sobri acum.

    „Ofertantul se află în faza de examinare a posibilității de producție locala a tunului.”

    Astia se auto-umecteaza de pomana. Ciucurcul asta se fabrica intr-un singur loc si numai acolo: Mesa, Arizona intr-o hala de productie de aproximativ 3.400 mp. Licente nu s-au dat niciodata. Ultimii care au venit la pomana au fost polonezii si au primit…mure.

    25
  6. „Și până la urmă, a zburat doar 70 de ore. Ce putem face din asta?” -> aici a doua fraza e traducere ad literam din „what can we make of it”? Sunt curios cu englezificarea daca o sa lase urme oficiale, redenumind cuvinte sau expresii in Dex. Altfel Orban pare sa ia drumul din WW2 cand Ungaria a fost pana la capat contra aliatilor. E pacat ca au vrut iesirea rusilor din tara si intrarea rapida in NATO.

    8
  7. „. Tun foarte bun, actionat electric, nu baga gazele in turela, dar performanta vine cu un pret. Tunul Bushmaster MK44S(30×173) este cu 150000 euro mai scump decat tunul Elbit EL30 (30×173), ambele folosite pe turela ELBIT UT 30 MK2. ”

    Care-i treaba cu gazele in turela la Elbit?

    2
  8. La competiția 8×8 câștigată de Patria , Ministerul Slovac al apărării a publicat și atunci un studiu de fezabilitate

    „Oferta finlandeza

    În varianta de bază, a oferit un sistem slovac TURRA-30 telecomandat cu un tun automat Bushmaster MK44S de 30 mm și a declarat următoarele variante, comparativ cu varianta de bază cu o ofertă de preț după cum urmează:

    – turelă TURRA-30 (NR: slovaca) cu 30 mm cu tun automat slovac GTS-30/A (30×165), prețul va fi redus cu 300.000 €/buc cu TVA,

    – turela ELBIT UT 30 MK2 cu 30 mm cu tun automat Bushmaster MK44S (30×173), pretul va creste cu 300.000 €/buc cu TVA,

    – turela ELBIT UT 30 MK2 cu 30 mm cu tun automat ELBIT EL30 (30×173), pretul va creste cu 120.000 €/buc cu TVA.”

    Din calcule a ieșit că Bushmaster MK44S e mai scump cu 180000 de euro față de tunul Elbit EL30 și mai scump cu 300000 de euro față de tunul slovac GTS-30A, cu TVA inclus.

    BAE System a declarat că studiază posibilitatea fabricării locale a tunului, e doar o posibilitate.
    Pentru Slovacia ar fi ceva extraordinar să obțină așa ceva,
    mai ales că au în plan un total de 500 8×8

    8
    • Realizezi ca calculul asta băbesc pe care l-ai făcut este lipsit de logica nu? 300 de mărgele minus 120 de mărgele egal 180 de mărgele. Right…180 de mărgele din ce, dacă nici măcar nu știi costul integral al turelei.

      10
      • Am făcut un sistem de ecuații, nu e așa greu.

        1
        • Sigur, ecuație liniara cu doua variabile. Don’t give Ip the dau job.

          6
          • Ok, uite cum sta treaba:

            1. Nu cred că are rost să ți rezolv ecuațiile pe site.
            Dacă ții neapărat luam legătura cu administratorii și ți le trimit pe mail.

            „În varianta de bază, a oferit un sistem slovac TURRA-30 telecomandat cu un tun automat Bushmaster MK44S de 30 mm și a declarat următoarele variante, comparativ cu varianta de bază cu o ofertă de preț după cum urmează:

            – turelă TURRA-30 (NR: slovaca) cu 30 mm cu tun automat slovac GTS-30/A (30×165), prețul va fi redus cu 300.000 €/buc cu TVA”

            Doar de aici faci o ecuație de gradul 1 cu 4 necunoscute și iți dai seama că tunul Bushmaster costa cu 300 000 euro cu TVA inclus mai mult decât tunul GTS-30, n ai nevoie de prețul la turele.
            Matematică de gimnaziu.

            2.
            „Tunul Bushmaster MK44S(30×173) este cu 150000 euro mai scump decat tunul Elbit EL30 (30×173)”

            Ciurucul asta la ora actuala costa $226.298 sau €206.089. Deci irlandezii din Haifa iti vand ciurucul lor cu €56.089? Hai sa fim sobri acum.

            Prețul de 226.298 parai l am găsit și eu, cu diferența că e vorba de tunul XM 914,

            https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dacis.com/budget/budget_pdf/FY20/PROC/A/4368G13800_17.pdf&ved=2ahUKEwjXwfXI7sf-AhXWxwIHHVeIAVs4HhAWegQICRAB&usg=AOvVaw0ewmH7T0fpqhu9zwxkaTCT

            deci de tunul M 230 ,. 30x 113 mm

            https://www.northropgrumman.com/what-we-do/advanced-weapons/evolution-of-the-m230-bushmaster-chain-gun/

            The M230LF was adopted by the Army as XM914 to support their M-SHORAD program and is under contract to support the U.S. Marine Corps MADIS program.

            Asta e , toți mai facem confuzii.

            3. N ar fi rău să explici cititorilor cum e cu compatibilitatea cu armata americană, nu cu firmele americano spaniole.
            Unii cititori s ar putea să creadă că ASCOD 2 ar ajuta la cooperarea cu militarii americani.
            Nu știu dacă au dreptate, dar mă îndoiesc că un blindat care nu e in dotarea armatei americane ajută la ceva.
            Poate Bradley să ajute că stop gap solution și apoi proiectul
            OMFV

            Market Research and Requirement (2018–2020).
            Preliminary Design (2021–2022).
            Detailed Design (2023–2024).
            Prototype Build and Test (2025–2027).
            Production and Fielding (2027–2030).

            https://euro-sd.com/2023/01/articles/29128/sitrep-the-us-armys-optionally-manned-fighting-vehicle-omfv/

            La cum ne mișcăm noi, eu cred că americanii scot OMFV ul înaintea noastră, slovacii și au planificat începerea producției prin 2026 și au deja contractul semnat.
            Noi nu cred că putem pune in producție MLI ul mai devreme de 2027, poate e mai avantajos sa ne lipim de proiectul militarilor americani.

            1
            • „Doar de aici faci o ecuație de gradul 1 cu 4 necunoscute și iți dai seama că tunul Bushmaster costa cu 300 000 euro cu TVA inclus mai mult decât tunul GTS-30, n ai nevoie de prețul la turele.
              Matematică de gimnaziu”

              Presupunere timpita: turelele astea doua nu au acelasi pret iar pretul integral este necunoscut.

              „Din calcule a ieșit că Bushmaster MK44S e mai scump cu 180000 de euro față de tunul Elbit EL30 și mai scump cu 300000 de euro față de tunul slovac GTS-30A, cu TVA inclus.”

              Deci care-i diferenta? 150, 180? Reiese de aici ca tunul slovak ar costa zero.

              1
              • Cum sa ti zic, daca tu te simti mai bine sa nu recunosti ca ai gresit, OK
                Daca doresti sa ajuti cititorii cu experienta ta, poti sa fii mai rational.

                1
  9. Deci noi stam mai bine la integrarea componentelor decat slovacii prin productie turela integral in tara(elmet), integrarea sistemelor optice(IOR,ProOptica) si integrarea sisteme comanda si control(interactive), simulatoare produse in tara(simultec).

    A da si sunt deja integrate si trecute prin teste in poligon(P5), deci si mai avansati dpdv al timpului de productie/livrare/certificarea produsului.

    Banuiesc ca motorul, transmisia si alte cele nu se fabrica in Slovacia?

    Nu ii dracu chiar asa de negru.

    16
  10. Am eu idei preconcepute , dar pentru un IFV , mi se pare mic tunul de 30 mm – măcar de 40 mm sa fie , deși dacă nu ataca Ținte puternic blindate și tunul de 30 mm penetrează foarte bine …
    Dar asta e părerea mea …

    1
    • Slovacii au ales 35 mm

      „Studiul slovacilor mentioneaza ca desi munitia calibru 35mm este mai mare si grea decat cea de 30mm, pentru un efect similar pe tinta cu cea de 35mm este nevoie de peste 3 ori mai multa munitie cal.30mm, ca sa nu mai vorbim de diferenta puterii de penetrare.Efectul pe tinta la aceeasi distanta este cu pana la 40% mai ridicat in favoarea tunului cal. 35mm.

      Chiar daca tunul de 35mm ar fi fost mai scump la achizitia initiala, operarea sa ar fi fost mai ieftina pe termen lung.

      Importanta este si posbilitatea de a converti in viitor tunul Bushmaster III calibru 35 mm in calibrul 50mm (ultimul nefiind deocamdata disponibil la export), pentru oferi si mai multa putere de foc.”

      https://www.rumaniamilitary.ro/cv-90-pe-primul-loc-in-slovacia

      6
      • cv9040 are 24 bucati gata de pac pac
        cv9035 are 70 bucati gata de pac pac
        cv9030 are 160 bucati gata de pac pac
        iar bradley are 300 bucati gata de pac pac la 25mm

        Parca 30mm pare un compromis mai mult decat ok din punct de vedere putere de foc, numar de lovituri, putere de penetrare. Ca sa nu mai vb ca avem producator de turela in tara si sunt deja integrate pe P5

        Pentru tancuri ai spike, no-brainer…

        7
  11. Gracias Caudillo ! Articol bine asezat si cu comparatii.

    5
  12. Intr-o tara ca a noastra unde nu exista comenzi constante care sa tina ocupate fabricile de armament (poate cu exceptia celor de munitie) e poate mai bine ca fabricile din acest domeniu strategic sa fie la stat. Pentru ca un privat nu poate justifica economic o perioada de lipsa de activitate si, implicit, de profit.
    Problema la noi e ca aceste intreprinderi de stat sunt adeseori folosite pentru a genera locuri caldute pentru apropiatii partidului decat o activitate economica rentabila. Nu degeaba exista gluma aia despre Tarom: Taromul nu are organigrama, are arbore genealogic.
    Putinele exemple de succes de fabrici cu profil militar sunt la privat, ma gandesc la Aerostar, numai ca aia lucreaza si in civil, nu stau in comenzile de la MApN. Damen la fel, face si civil si militar. In plus, noi mai avem si Comisia pe cap (si nu o zic in sensul rau) si nu poti acorda ajutoare de stat unei companii private decat in anumite conditii.
    Nu stiu cum e la altii dar, in opinia mea, „fabricile” de armament ar trebui trecute la MApN. Ma gandesc ca pe vremuri aveam acele Arsenale ale armatei si poate ca n-ar fi o idee atat de rea. Sa luam exemplul P5: UMB asambleaza iar nivelul de integrare in industria nationala este relativ redus. Cand se termina asamblarea, UMB va ramane din nou fara obiectul muncii iar intretinerea curenta va fi probabil facuta in atelierele armatei. Si atunci, daca tot ti-ai format oamenii la UMB, de ce nu treci UMB-ul la MApN si intretinerea va fi facuta tot la ei? Ar fi si mai simplul atunci cand vrei sa transferi un patent de la ACTTM la uzina pentru implementare, n-ar mai fi nevoie de protocoalele sufletului asa cum am vazut la un moment dat.
    Ma rog, este doar o idee, ar fi multe de scris pe subiect.

    24
    • Înțeleg idea că să ții fabricile la stat pentru a le putea ține pe life support când nu ai comenzi, dar vin cu o altă întrebare: cum reții oamenii care lucrează acolo? Dacă nu ai comenzi, ergo nu ai muncă, ăia ce fac? Logic vorbind la prima vedere, ei își bagă picioarele, se mută la alt loc de muncă și așa îți pierzi cunoștințele de cum să faci chestiile alea. De exemplu australienii cu Collins-class, după ce au construit submarinele și-au pierdut oamenii și nu au mai putut face alte submarine.

      Întrebare onestă pentru cei care știu, gen ADR, ce faci? Le dai bani și când nu ai comenzi că să îi păstrezi? Știu că ăsta este unul dintre motivele pentru care anumite țări își produc vehiculele la o viteză foarte mică. Americanii țin Lima Plant deschis și constant producând Abrams ca să nu-și piardă oamenii.

      1
      • Planificare. Poți sa îți planifici comenzile de mașini noi și mentenanță astfel încât sa ai de lucru constant. De multe ori, chiar și americanii fac asta, dai comenzi doar sa îți ții fabrica în funcțiune.
        La nivelul de comenzi pe care le da/va da armata romana, eu cred ca este viabil. Acum vezi cum poți face asta, decât 10 facilități de producție, mai bine le consolideze în una sau doua.. exista variante, mie mi se pare ca voința nu este.
        O alta problema care trebuie luata în seama este și industria pe orizontala, iar aici trebuie sa te bazezi pe privați. Dar au nevoie și ei de comenzi constante și de predictibilitate.

        5
      • Sunt platiti de la bugetul de stat.
        Se da in fiecare an un HG in baza art. 24 din Legea nr. 232/2016. Pentru 2023 e HG nr. 72/2023. Si daca vrea cineva sa se oboseasca asta e articolul din lege:
        ART. 24
        (1) În perioada în care salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici cu capital majoritar şi/sau integral de stat din industria naţională de apărare nu desfăşoară activităţi din lipsă de comenzi sau contracte, aceştia efectuează activităţi de întreţinere, conservare, reparaţii şi pază a capacităţilor de producţie, activităţi administrative şi alte activităţi specifice şi beneficiază de sume acordate de la bugetul de stat, în vederea acoperirii drepturilor salariale şi a contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator.
        #B
        (2) Fondul lunar necesar acoperirii drepturilor salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) se determină luându-se în calcul 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie din luna anterioară, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
        #M5
        (2^1) Fondul lunar prevăzut la alin. (2) pentru fiecare operator economic se stabileşte de ministerul de resort pe baza analizei de încărcare a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare, cu comenzi militare şi/sau civile pentru intern şi/sau extern.
        (3) Sumele necesare pentru plata drepturilor salariale prevăzute la alin. (1), precum şi cele necesare pentru achitarea contribuţiilor datorate de angajator, potrivit legii, se alocă operatorilor economici, în conformitate cu numărul mediu maxim de personal aprobat, din sumele prevăzute anual cu această destinaţie în bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort.
        #B
        (4) Modul de calcul al drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin norme metodologice, elaborate de ministerul de resort şi aprobate de Guvern*).
        #M5
        (5) În vederea stabilirii numărului mediu maxim de personal necesar desfăşurării activităţilor de la alin. (1), operatorii economici au obligaţia de a transmite ministerului de resort, până la data de 31 octombrie a anului în curs, numărul mediu maxim estimat de personal necesar pentru anul următor.
        (6) Numărul mediu maxim de personal pentru fiecare operator economic care beneficiază de prevederile prezentului articol se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului**), la propunerea ministerului de resort, în limita bugetului aprobat în termen de maximum 30 de zile de la data aprobării legii bugetului de stat.

        2
    • „ar fi multe de scris pe subiect.”
      Asa este , eu am scris pe tema asta .

      https://www.rumaniamilitary.ro/industria-romaneasca-de-armament-opinii

      E de discutat, dar abordarea

      „Ne uităm cum industria de armament din alte țări merge bine și ne întrebăm de ce nu e la fel la noi? Răspunsul e simplu. La ei, armele sunt produse de companii private, interesate să meargă lucrurile bine, care dacă nu sunt competitive, nu fac bani. ”

      e contrazisa de realitate.
      Nu cred ca problema este la proprietatea de stat, cred ca tine in primul rand de vointa si de corectitudine.
      Cand ai coruptie fara corupti nu cred ca o proprietate privata in industria de armament ajuta la ceva.

      6
    • ar avea logica daca nu mai vrei sa iei in calcul si TVA-ul. Acum daca Moreni livreaza o punte la UMB, inevitabil exista TVA si de aici incepe incurcatura.
      Daca toti vor fi inglobati sub Arsenalul Armatei ca si puncte de lucru, a disparut activitatea comerciala deci si TVA-ul. Si cum bugetul e 2% asumat, raman ceva bani de aici. Acum geniile de la ANAF pun penalitati pe TVA daca nu e platit in conditia cand beneficiarul lucrarii e tot status care nu a platit factura. Si asa intra firmele astea in spirala datoriilor.

      4
    • Ei na, așa ceva…dom’le.
      „Măreața armată rusă” se kk pe ea și minte și când respira, dar romanul prost de pe net ne anunță (offtopic, evident) că sunt „inutile”, fix când s-a anunțat că luăm și noi 🙂
      Uneori mă întreb de ce-mi pierd timpul să citesc aici că sunt maxim 10 inși pe care merită să-i citesc 🙂
      A ajuns „cabinetul psihologic” al corului bocitoarelor. In momentul in care trec de filtre până și articole trase de păr și comparații stupide (ca mai sus), are cineva impresia că mai poate lua cineva in serios site-ul? Doar întreb….

      11
      • Probabil minte The Telagraph…

        4
      • Aaa,trucul asta e stiut de cel putin 20 de ani.Numai atat.

        Principiile fizicii nu pot fi ocolite,orice mascare impotriva camerelor termale respecta aceleasi lucruri ,dar ce fac aia acolo e o solutie care reduce pt un timp(nu prea mare) riscul de a fi luat la ochi.

        Mascarea multispectrala si lupta anti-drona sunt dilema tehnica si tactica nr 1 a zilelor noastre si fara de care tot restul e pierdere de vreme,nu poti face nimic serios pe campul de lupta.

        Ce fac rusii e sa ajunga la nivelul talibanilor din 2005.Pt ei e progres.Ca devin dronele inutile e insa un mare gainat.Mai ales cu ce fac aia ,cum fac si unde fac ,dronele isi arata valoarea prin supravegherea continua a unei locatii suspecte.

        Plus ca nu pt a vana un mobik din Magadan se folosesc TB-2.Ce supravegheaza ele e mai greu de mascat pt niste analfabeti tactic precum rusii.

        15
  13. Noi am fost mereu contra curentului, din pacate! Si cu bune si cu rele. Pipi impotriva vantului; asta e!

    PS Daca ne-ar interesa am putea avea cel putin doua mari parteneriate cu transfer tehnologic, licente s.a.m.d. Este vorba de colaborarea pe partea de marina cu Franta(corvete, submarine, poate fragate, elicoptere navale si nu doar navale), precum si cu sud coreenii pe partea de terestru(obuziere pe senile, MLI-uri senilate, poate tancuri, sisteme de artilerie reactiva, fabrica de pulberi si revigorarea Arselan Resita. Si ar mai fi loc de contracte cu licente si transfer tehnologic, atat cu francezii, cat si mai ales cu sud coreenii.

    Din pacate noi fragmentam contractele si ne spalam pe maini de multe oportunitati. Pacat!

    3
  14. Editat: offtopic
    Posteaza la rubrica Permiteti sa raportez.

  15. Vedem din nou, pentru a nu stiu cata oara ca alte tari mult mai mici, dar mult mai cu scaun la cap stiu cum sa negocieze contracte militare pentru industria lor. Noi ce facem ??? Noi semnam scrisori de intentie si memoranduri, cu care stergem la fund. Asta se intampla cand politicul se amescteca unde nu-i fierbe oala.

    Ne meritam soarta cu varf si indesat.
    Punct.

    2
  16. Ideea de baza a articolului e ca diferentele de performanta intre competitori nu sunt asa mari incat sa justifice importul direct. Si atunci cea mai buna varianta, chiar daca e pierzatoare la puncte la licitatie, e varianta care integreaza cel mai mult industria locala.

    4
  17. De ce NU investim miliarde de „iepuroi” in combaterea saraciei !? De ce NU investim miliarde in agricultura, industrie, etc. !? De ce NU investim miliarde in dezvoltarea personala si cultura !? Cu ce te „ajuta” pe tine un fier vechi inutil !?

    • @ Dasreich
      ” ciocolom mei draghe”. Îmi trebuie” fierul vechi” ca sa pot apara ceea ce am deja. Atat cat am. Industria,cultura si restul dispun de bugete separate. Mai putin dezvoltarea personala; aia o platesti din banii tai. Te pupam,ai grija de tine…si mai treci pe aici sa ” ne mai râdem”.

      20
    • Buna intrebare 😉
      De ce nu investiti ?!?

      3
    • Ce te faci cu cca 30 de ani in care nu s-a luat nici un gram de fier care te constipa. Atunci nu vedeai ca nu se combate saracia?

      4
    • „Cu ce te „ajuta” pe tine un fier vechi inutil !?”
      Lasand deoparte faptul mai mult decat vizibil ca teoria „fierului vechi” a fost lansata si sustinuta pe platformele sociale sosocari si auristi. Ce-s aia? Pai primii sunt adeptii acelei doamne cu fizic greu de camuflat si care-si exprima ideile prin ragete intre doua plecaciuni la ambasada Moscului. Ceilalti sustin un partid care se vinde drept patriotic, la ei patriotic insemnand sa se spanzure de orice scandal pe care-l pot folosi pentru a lovi in aliatii nostri si care este atat de patriotic incat neaga dreptul poporului, pe care pretinde ca-l reprezinta, de a avea un brat inarmat puternic care sa-l apere ducand in derizoriu achizitiile actuale de armament modern.
      Deci cu ce ma ajuta pe mine acest „fier vechi” . Pai de exemplu sa cresc mult sansele de supravietuire ale soldatului roman intr-un posibil conflict fata de ce-i ofera celalalt fier aflat inca in dotare, sa loveasca primul, inainte sa fie lovit si putem continua.
      Ponimaieși?

      10
    • In primul rand investii in agricultura si industrie nu face statul, pentru ca nu asta e rolul lui, intr-un stat democratic-capitalist, ci cum zicea un coleg forumist – infrastructura & serviciile publice in educatie, sanatate, justitie, institutii de stat de drept, simplificare procese economice (taxare, inregistrare firme, samd)

      ‘Fier vechi inutil’: (a) in primul rand nu e fier ci e mai complicat de-atat :)), (b) nu e vechi ci va fi nou iar (c) inutil nu cred ca va fi – daca asta crezi matale, ai o gandire simplista, monolitica a ce inseamna un echipament militar & o armata bine pregatita – in context de razboi la distanta asa scurta, obligatii in aliantele din care facem parte si de pe urma carora tragem preponderent beneficii.

      Dar imho, de obicei comment-urile de-astea sunt un mini-vector de manipulare de tip hAUR sau ruso-unguresc.

      10
    • Pt ce investim?
      Sa nu vina gunoiul istoric peste noi !
      Mizerabilii construiesc si investesc in „fier”pt a cotropiibalte natiunii, pt a impune gandirea lor criminala….

      E SUFICIENT?!

      DE UNDE APARETI MA?
      AVETI MEMORIE DE PESTE….

      3
  18. Investitii se fac in infrastructura, spitale, educatie, modernizare sistem utilitati…. Nu in agricultura si Industrie….nu e Korea de Nord….sa replicam modelul vestic….ce vrei sa faca statul un nou tractor…sau excavator… datoria statului e infrastuctura, educatia, sanatatea…eventual sa incerce crearea de facilitati fiscale atractive…nu face combine si ace brice si carice….

    3
  19. In alta ordine de idei daca Se poate in Sk cu Cv90 integrarea partiala, de ce nu si aici? Fac o unitate Pt productie locala, Mai colaboreaza cu Elbit si IOR… nu e imposibil…
    Ascod arata belea…dar Ro nu e UK sa arunce banii Pt rezolvarea problemelor de rezonanta, submotorizare, etc… trebuie ceva fiabil DIN prima….

    3
  20. Aoleo maica, nu am mai avut unul ca tine de mult pe aici :))))….vezi ca te asteapta Adevarul,Hotnews etc…sa postezi…hai fugi tare te rog si ramanem noi cu feru’

    4
  21. Noi trebuie sa ne gandim ce avem in ograda (Jderu ) si ce vom achizitiona un Ifv modern capabil si la standard 2023 ,suma e corecta , nr de unitati e ok de inceput , integrare transfer tehnologie cat putem pe viitor poate mai mult.Nu intelegem nemultumirea unora la achizitia asta????Acuma ca mie imi place BMW si lu vecinu AUDI asta e nu putem lua din toate????

    10
  22. ASCOD asta e o varianta a lui Ajax? E mare belea in UK cu vehiculul asta, a inghitit miliarde si tot nu i-au dat de cap la vibratia aia.

    CV90 de la BAE e recunoscut ca fiind cel mai bun, ceea ce ne trebuie si noua, dar sa vedem ce mai putem sa producem la el, ca tocmai au luat slovacii si cehii caimacul.

    https://www.defensenews.com/global/europe/2021/07/19/british-committee-wants-to-shake-out-ajaxs-vibration-problems/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *