David Urs

M-am gandit sa continui astazi cearta mea cu istoria, aia in care noi romanii am fost doar neam de iobagi si vai cum ne-a batut istoria de ne-a uscat.

Ca mai apoi sa iti bagi nasul in carti, cartile alea de la biblioteca municipala despre care prea putini stiu ca mai exista si sa gasesti personalitati pe care istoria asta, precum sutienul crunt deformator al realitatii,  fie le-a denaturat fie le-a uitat cu totul. Pasionat fiind de coltuletul meu de tara si etern suparat pe istoria care ne prezinta doar niste asupriti, insuflarea mentala a faptului ca tu, cel mic, nu te poti opune oranduirii vechi si noi, continui astfel seria Baronului Maresal Leonidas Pop, Baronului General Ioan Boeriu cu Baronul colonel David Urs de Margina.  Ca paranteza, cred ca aceasta istorie si lipsa exemplelor precum cele mentionate ne-au lovit crunt temelia societatii, aia care ar trebui sa educe pe cei mici ca din orice imperii am facut parte am avut oameni, romanasi de-ai nostri, care si-au castigat respectul in orice cancelarie imperiala, regala sau domneasca.

Mai intai de toate, niste militari de exceptie, dar sunt sigur ca in urma unor cautari gasim in orice domeniu, stiinte, arta, cultura etc. Atunci cand insistent ii stergi din istorie, mai ca in imnul de stat, ramane doar Mihai, Stefan si atat, pe marele Iancu de Hunedoara ne facem ca nu-l cunoastem prea bine, insisti sa perpetuezi o constiinta a omului slab, sa nu te mire deloc situatia actuala. Omul este educat in mod indirect sa creada ca este incapabil sa razbata, oricat de bun ar fi, intr-o lume cu prea multi “predestinati”.  Cel mai periculos este sa auzi de la un tanar, pai si asa pe noi in istorie ne-au calcat toti, cu ce ne putem noi impotrivi la ceea ce se intampla. Spirit mioritic adevarat, cand legatura cu Roma ne-a asigurat “ca-n aste maini mai curge un sange de roman”, deci un sange razboinic. Educatia ii baiul, dragi frati si surori.

David Urs s-a nascut intr-o familie greco-catolica in 1816 in comitatul Fagaras. A urmat cursurile primare ale scolii centrale ale Regimentului Roman Graniceresc dislocat in localitatea Orlati. In 1841 tanarul David Urs este inaintat la gradul de sublocotenent. Revolutia de la 1848 il gaseste in zona Odorheiului luptand impotriva regimentelor secuiesti aliate revolutionarilor. Pentru curajul sau a fost distins cu Ordinul de Merit Militar cu decoratie de razboi si din partea rusilor cu Ordinul Imperial Rusesc „Sfanta Ana” de clasa a 3-a.

In mai 1859 a fost avansat maior, grad cu care a participat la războiul austro-italo-francez, la comanda unui batalion. Pentru curajul dovedit in luptele de la Solferino și Medole a fost decorat cu Ordinul Maria Terezia, fiind primul roman căruia i-a fost decernat acest ordin, precum și cu Ordinul Coroanei de Fier de clasa a 3-a. La 8 ianuarie 1860 a fost innobilat, primind gradul nobiliar de baron. In scurt timp dupa aceste evenimente Baronul Urs este transferat inapoi in Transilvania si avansat la gradul de locotenent colonel (vice-colonel) si apoi colonel plin, primind comanda unui regiment de infanterie, Nr. 64  garnizoana Deva.

Pe 20 aprilie 1866, razboiului austro-prusac era in deplina desfasurare, a primit comanda fortificatilor de la Lissa, insula de la Marea Adriatica. Colonelul Urs si-a facut remarcate abilitatiile strategice si de comanda in timpul bataliei, fapt pentru care la 20 iulie 1866, baronul a fost decorat pentru actiunile sale de la Lissa cu Ordinul Coroanei de Fier de clasa a 2-a cu decoratie de razboi.

Baronul colonel Urs nu a fost doar un excelent soldat dar si un sustinator al scolii romanesti. A sprijinit financiar scolile graniceresti de la Orlat și Nasaud, s-a implicat in organizarea si functionarea regimentelor romanesti de graniceri, devenind mentor pentru multi tineri ofiteri romani.

Se stinge din viata in 1897, lasand intreaga sa avere bisericii greco-catolice, unite cu Roma, cu prevederea testamentara specifica ca banii sa fie folositi in sustinerea tinerilor romani “studiosi”- dupa formularea vremii, urmasi ai granicerilor din Regimentul I Roman de la Orlat.

Baronul colonel David Urs de Margina este inmormantat alaturi Gheorghe Baritiu in cimitirul Bisericii dintre Brazi, prima biserica greco-catolica din Sibiu, in prezent o parohie ortodoxa.

Concluzionez prin a spune ca avem primul militar roman purtator al ordinului Maria Terezia si apreciat in egala masura de doi Imparati si un Rege al Romaniei, care in tara nu are nici macar o statuie si nici un batalion sau regiment nu-i poarta numele desi a servit cu onoare Regimentul Roman de Granita Orlat si alte unitati (roman scrie, da? Se aude acolo la minister?).

Ca sa fiu foarte clar, iubesc armata romana ca de nu as iubi-o nici in cot nu m-ar durea cand vad lipsa de interes fata de dansa. Iubesc Istoria Romanilor, oriunde au fost ei si in Antarctica de erau. Cred ca langa Stefan si Mihai un loc demn il are si Corvin, exact ceea ce ne spune imnul de stat si marele Nicolae Iorga. Apelul meu este ca nu cumva sa uitam acesti romani pe care istoria i-a plasat in alta parte dar sufletul lor a fost intotdeauna catre frati.

Ma semnez, al vostru Lt(rez)

Sursa:

Victor Lazăr – David Urs de Marginea – biografia eroului si susținătorului școlilor grănicerești, în Biblioteca poporală a Asociațiunii (ASTRA), nr. 109.

http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/49306/1/BCUCLUJ_FP_PIV1903_1897_005_037.pdf

 

Nicolae Iorga, (1906). Neamul Românesc şi Ţara Ungurească

Sursa pozei: http://www.bildarchivaustria.at/Pages/ImageDetail.aspx?p_iBildID=3818164

 

72 de comentarii:

 1. „si in Antartica de erau”.. Da, in Antartica a fost Emil Racovita, in expeditia de 2 ani de pe Belgica.

 2. nu am crezut niciodată că suntem neam de slugi și de iobagi,sau nu doar….dar eu nu înțeleg nici rușinea de a fi neam de slugi și de iobagi.slugile,,iobagii,boierii,domnitorii,muncitorii,țăranii toți au contribuit secole la rând la formarea unui model funcțional numit cetățean român.dar trebuie să înțelegem ca procesul de formare nu se oprește niciodată,el este un proces în continuă desfășurare.trist este că ne-am găsit o scuză convenabilă de a nu face nimic,de a sta resemnați in fața abuzurilor ,de a ne lăsa indobitociți de cei care au folosit abil această afirmație ca o fatalitate ,ca un destin implacabil.
  ce trăim noi azi este rezultatelor experimentelor roșii făcute pe societatea românească începute în 1947 și continuate de iliescu după ’90.mă uit la imagini cu români de după al doilea război mondial și după ’47-48 pâna la revoluție și tranziție.este înfiorător ce au putut face comuniștii poporului ăstuia,au umblat la gena lui,au stricat sângele ,ne-au animalizat .trebuie să ne scuturăm și să ne curățăm de aceste reziduri,muncă grea dar altă soluție nu există.
  ps.acum dacă mă duc în adâncime pe arborele genealogic după mamă și tată sigur găsesc slugi,iobagi,tărani,boieri…poate domnitori?

 3. Colegul, nici o rusine doamne fereste, si eu sunt neam de tarani ardeleni, unii dintre ei au facut ceva scoli dar altii au ramas sa lucre pamantul.
  Ultima mea diploma obtinuta de mine este de la facultatea de istorie si am studiat complexul cultural din care romanii moderni s-au format.
  Si in ardeal au fost familii nobiliare pe langa multe-multe familii taranesti. Din aceste familii nobiliare multe au avut stranse relatii cu familile boieresti de peste carpati. Aici putem vedea una din primele punti spre formarea unitatii de astazi. Aceste familii au avut un aport cultural urias. Pasiunea mea ramane desigur parea militara si nu mare mi-a fost mirarea cautand una si alta sa dau peste ofiteri dar si subofiteri, soldati de exceptie.
  Asta mi se pare vital, sa nu uitam o particica sau alta.
  M-am mai documentat si despre evolutia spre anul 1947. Dupa 1947 nu am mai putut citi. II o chestie sa vezi undocument vechi de peste 71 de ani sa resimti ura printre randuri a unui bou de comisar…
  PS.
  Tot caut si eu un nobil in familia mea, poate poate imi retrocedeaza si mie o bucata din Schoenbrun. Poate merge si la ei cu din astea….

  • Bravo! Imi plac mult articolele acestei serii, eu cunoscand destul de putine spre nimic din istoria romanilor ardeleni. Sper sa continue (seria)! 🙂

   Familiile boieresti de pe tot teritoriul Romaniei de azi au avut un aport urias la modernizarea tarii in prima jumatate a secolului al XIX-lea, un aport negat de istoria „oficiala” comunista din motive evidente.

   O mica observatie privind istoria si cunoasterea ei de catre romani: istoria predata in scoli pana in 1989 a urmarit un scop politic incercand sa ne arate ce neam ales suntem noi. Nu cred ca gresesc prea mult cand spun ca anumite evenimente au fost exagerate. Nu este cazul. Din punctul meu de vedere, istoria trebuie cunoscuta si invatata exact asa cum a fost: cu bune si rele, fara exageri si fundamentata pe criterii stiintifice nu pe povesti.

   • Multumesc, nicolae. Voi continua, chiar Iancu de Hundeaora urmeaza cu un citat serios din Iorga pe post de „backbone” stintific. Sunt 100% de acord cu ceea ce scrieti mai sus.
    Dupa 1 ianuarie desigur. apoi niste articole pe tema personalului mapn, dar am zis ca dupa sa nu le stric sarbatorile.
    La multi ani va doresc, sarbatori fericite si multa santatate.

    • Nu ma deranjeaza sa aud lucruri inedite despre Iancu dar marturisesc ca imi plac mai mult cei mai „obscuri” (pentru mine), asa ca cel de azi.

     Ca sa le strici sarbatorile inseamna sa le pese…

     Sarbatori fericite si putere de munca! 🙂

    • Multumim pentru articol. Daca am fi fost popor de iobagi atunci 1918 nu ar fi fost posibil. In ceea ce il priveste pe Iancu-desi roman ca origine, Iancu de Hunedoara a dus politica regatului maghiar, a luptat pentru maghiari impreuna cu alti romani. A fost printre cei mai straluciti militari ai secolului XV.Si totusi Unio Trium Nationum din 1438 consfintea tinerea romanilor in servitute, paria ai regatului maghiar. Iancu nu a intreprins nicio actiune(din cate cunoastem pana acum) vis-a-vis de indreptarea acestei injustitii istorice la adresa romanilor. Iancu este un simbol pe care Romania ezita sa-l asimileze integral tocmai pentru ca desi roman nu a ajutat cauza romaneasca(chit ca in sec XV nu exista o „cauza romaneasca”).Abia astept articolul urmator!

   • @nicolae
    scumpicuuuu…..istoria predată-n școli după ’89 ce a urmărit?
    hai la rezultate: național și patriotic==fascism ; nu ești multicultural, gay, politicaly corect, promigrație== fascist șiii , foarte probabil, antisemit. Știm de ce? Daa? E ca nuca-n perete? Zăăău?

    • Studiezi dilema prizonierului, revii cu pareri.

     PS: daca nu sint la subiectul articolului, locul lor e la PSR 2018 decembrie.

     • @ Iulianeeee, las-o cu dilema…. istoria predată-n școli după ’89 e chiar călare pe topic. E la fel de minciună ca cea de nainte? Nu ! Cea de nainte ne valoriza , mincinos dar ne ‘maximize’. Cea de după ne ‘minimize’ !! Chiar ne batjocorește !! Holocaust în România? A daa dar în Transilvania …a daa dar Transilvania era sub Horthy! Care Horthy? Ăla căruia ungurii îi fac statuie. Bravo națiune! Lui Antonescu batjocură, lui Horthy statuie. Dilemă: din două miciuni care-o fi mai bună?
      Revin cu cee? Domnu Iulian mai deștept ca mine de ani de zile, scriitorii de aici, vă expuneți prețioasele păreri și rezultatul practic e 0. Nu dezvolt să nu ies din topicul ISTOORIEEE….A ROMÂÂNILOR !
      Bre deșteptăciunea doare?

      • Bubi, Horthy nu a fost responsabil pentru deportarea evreilor din Ungaria si din Transilvania. Poate mai invatam putina istorie despre ce a transpirat in Ungaria prin martie 1944. Vrei sa-i acuzi pe niste maghiari de genocid incearca sa vezi cine au fost Dome Sztojay si Andor Jaross mai intai si dupa aia mai vorbim. Ciucalaii astia doi nu au sfrasit prea bine si nici statui nu cred ca au pupat. Desi nu agreez termenul de Holacaust in Romania pentru simplul fapt ca Romania nu a fost partasa la Solutia Finala nu ar trebui uitate pogromurile contra evreilor din locuri precum Iasi, Dorohoi si Radauti din 1941, care au fost un genocid pana la urma si au avut loc la ordinul lui Antonescu si cu achiesarea politiei, jandarmerie si a armatei. Ce ne place sa ne tot victimizam si sa maturam sub pres adevaruri inconveniente.

       • Mai nenorocirile tu ai idee ce s-a întâmplat în vara lui ’40, in Basarabia? Tu ai idee cum bandele/mafiile evreiesti din Basarabia au fortat evacuarea și au terorizat mii de români ce nu au vrut/putut să părăsească teritoriul in 4 zile? Tu vorbești de pogromuri făcute de români scoțând din contextul istoric și omițând crimele asupra populației românești făcute de evreii din Basarabia.
        În plus, după ’44 tot evreii au venit călare pe tancurile sovietice și până în anii ’60 s-au ocupat de distrugerea sistematică a intelectualilor români și de îndobitocirea maselor.

        https://romaniabreakingnews.ro/lista-evreilor-comunisti-care-au-condus-romania-in-anii-celei-mai-crunte-dictaturi-si-represiuni/

        Documenteaza-te întâi [editat: opiniile se argumenteaza fara a gratula astfel interlocutorul] și apoi acuză.

       • Captain,pogromul nu e tot una cu genocidul,dupa cum cafteala in bar nu e tot una cu o batalie.
        Nu stiu ce or fi achiesat,dar la Dorohoi au fost implicat un regiment de graniceri care a fost oprit de alte unitati ale armatei la ordinul comandantului corpului de armata din zona.Faptasii au vazut curtea martiala pe dinauntru.
        La Iasi treaba e chiar complicata cu cine ce ordine a dat si de au murit pana la urma oameni.

        Problema romanilor nu e chiar nejustificata si nu e musai una de incultura.Problema e ca greseli si crime individuale sau evenimente scoase din context sunt mult umflate prin consens international si lege scoasa de statul nostru contemporan.Sursele documentare sustin o amploare mult redusa a crimelor si erorilor de acest gen.si in plus atesta o realitate mult mai nuantata si complexa decat ”achiesarea politiei jandarmeriei si armatei ”.Ba chiar si ordinul lui Antonescu nu e deseori clar atestat.

        Daar,daca legea de acum spune ca am facut holocaust si ca am omorat nu stiu cate sute mii de evrei,iar documentele istorice nu-s o aparare,atunci executam cu placere ordinul primit.Si nu dezbatem o problema istorica in mod deschis si onest.Pt ca oricum doar o versiune este legala,iar daca e legala evident e si adevarata.

        Dar apoi sa nu ne miram ca oamenii is nervosi si injura pe te miri ce motiv 🙂

        • Din Dex:

         POGRÓM, pogromuri, s. n. Ucidere în masă a membrilor unui grup național minoritar, organizată de elemente naționaliste, șovine.

         GENOCÍD, genocide, s. n. infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic

         What’s the fucking difference?

         • Diferenta intre 100 omorati la nervi si 1 milion lichidati deliberat.

          • Sigur. Acum avem probleme si cu numaratul. Taranii aia prosti au ucis „la nervi” vreo 10.000 de irlandezi.numai la Iasi. Restul e tacere. Tot incerci sa albesti niste tarani prosti si ingrati de parca faptul ca unii dintre ei au facut lucrul drept si onorabil, i-ar exculpa pe restul de la faptele lor de rahat.

    • Pai si de ce tipi, papusel! 🙂 (scuze, am observat ca ne gratulam cu „scumpicuuuuu”)

     Nu stiu ce s-a mai intamplat cu istoria predata astazi in scoli, vorbesc de aia pe care am invatat-o eu si te asigur, de acolo lipsesc multe perioade din istoria tarii pentru ca nu se incadrau in sistem.

     Si cu asta incheiem offtopic-ul.

  • Tinand cont de performatele militare ale Austriei … decoratia aia Maria si Armasaurl nu era chiar mare lucru …

   • ?Adevarul istoric este ca dupa razboaiele napoleoniene Austria a fost tolerata de celelalte puteri europene. Comparabil cu Imperiul Otoman.

  • stramosii mei au fost mari boieri, stra stra stra bunicul meu a fost general de al lui Mihai Viteazu si impropietarit, chiar si satul se numeste asa.. ?

 4. Felicitari pt articol.! Total de acord cu dvs.La noi sau trezit „desteptii” sa spuna „adevarul „…ex.Mihai nu era roman 100%.a pierdut la Calugareni,Stefan ,Mirceaetc in timp ce altii isi inventeaza eroii,isi rescriu o istorie gloriosa pt a educa noua generatie….Nu inteleg cum si dc li se permite sa loveasca la temelia statului roman?! Oare nimeni nu observa care vor fi consecintele in timp ?! Deja se vad, „trei primari.”….razboiul interminabil romano roman, Ajutorul primit chiar de centenar din afara ,cum ca am anexat Transilvania… Iar explicatia ulterioara mai jignotoare ,cum ca cuvantul „anexare” in lb.germana ar avea alta conotatie, exprima dispret total. Cand au anexat Austria istoricii germani specificau, „anexare cu flori”,ceea ce inseamna „cu acordul si la cererea austriecilor”….Ce a insemnat anexarea teritoriilor poloneze ,Basarabia ..crima,deportarii…..stim cu toti.
  Concluzia este ca daca esti slab,obedient pana la prostie, te calca totii in picioare .Iata in mod barbar (anexare)modifica adevarul istoric, fara scrupule pt ca servesc intereselor lor….

  • @Vasile, Mihai chiar a pierdut la Calugareni. „Marea victorie” a fost de fapt o respingere a avangardei otomane, cam de aceasi marime ca armata lui Mihai. Tinand cont ca Mihai s-a retras nu se poate vorbi de o victorie, ci mai curand de un succes tactic otoman

   • ISOPESCU CATALIN

    La Giurgiu, de fapt, a castigat Mihai,d
    ar dpar alaturi de trupele auatriece ce l-au sprijinit.Curajul lui de laCalugareni nu-i poate fi luat sub nicio forma, fiind recunosct de cronicarii vremii.Victoria de la Giurgiu e,totusi una dintre cele mai important ale unei coalitii crestine impotriva osmanliilor

 5. Ă?Ăă??! „” care in tara nu are nici macar o statuie si nici un batalion sau regiment nu-i poarta numele desi a servit cu onoare Regimentu„lu’ Franz Josephu’ ala care una pro9misese Iancvului si alta … Î!

  E „curios”in an centenar se aglomereaza unii care vor neaprata ädevarata” istorie ca cica Nicolae Iorga si Antonescu Maresal erau comunisti care au inventata asa o pseudoteorie ccia „continuatotate”ca cadn adevarul e ca ciobanii valachi au venit din Sud de baia dopa ce tatarii au depopulat Transilvania de popultia orijinela aungara (care se trage direct din Magiarosauri !)

  Hai sa va dau cateva spicuiri din astea intgelectuale :

  EDITAT!!!!
  Nea Ghita eu nu public asa ceva pe acest site, nici macar ca exemple negative.

  GeorgeGMT

  • Ghita, asta pare a fi rezultatul a doi factori: idiotul satului si lipsa unei istorii cunoscuta si predata asa cum a fost, cu bune si rele.

   Iar despre forum, nu te ambala. Functioneaza pe baza de publicitate, care aduce veniturile. Nu te poti plinge de firma, te poti plinge de lipsa de discernamint si informatii, rezultat al educatiei si reformelor in educatie.

  • Fac eforturi supraomenesti sa nu rapsund acestor porcarii de mai sus. Dar te-am notat stai lejer.
   Prin improscarea acestor mizerii esti un vajnic subminator al art 1 din Constitutie. Chiar nu trebuia sa faci o colectie de incultura istorica aici.
   Pricepi macar atat nu? Si ca ce faci se numeste trolling, nu? Discutia nu s-a purat in acesta maniera si nu a deviat in directia in care vad ca insisti sa o bagi.
   Uita-te pe cine am citat, citeste, si apoi comenteaza. Si nu mai scrie mizerii despre Iorga, ca omul ala a fost piatra de temelie a istoriei romanesti, nici macar daca citezi niste aberatii pe care vad ca faci eforturi serioase sa le gasesti.

   • hm hm hm

    Eu sunt de vina? Ca am citat ?
    Curios si pe forumu ala am fost banat. Ca nu inghiteam !!

    Si voi credeti ca este vorba doar despre incultura?! Ntz. Aia care pun in circulatie nu sunt chiar lipsiti de cultura .. ma rog publicul tinta este.
    Si cu ajutorul unor moderatori .. astfel de opinii devin „corecte” si multi mai nescoliti, mai juniori pun botul ….

    Si incetul cu incetul …… Iorga si Panaitscu si Kiritescu devin „comunisti” si „adevarul” devine ala kominternist.

    Ramane doar ca eu si cei ca mine fac trololing si propaganda antinconstitutionala. Aia care scriu insa despre „Istoria nesimtta a Transilvaniei” raman nestingheriti.

    Stiti .. voi faceti ca Stalin care era avertizat ca urmeaza atacul german…

    Apropos lt(rez) m-ai notat? Tu macar ai inteles ca eu citez pe altii?! Ai cauat sa vezi cam de unde vine citatul? Cam ai idee ce se discuta pe net ?
    Si oare pasiunea ta ptr eroi autrounguresti nu a fost sa zic asa „stimulata” ?
    HGm .. io nu cred ca nu ai inteles ca alea sunt citate. Dimpotriva …

    Da.. Mesagerul este vina …
    Dar voi credeti ca stau cu capu in nisip este salvator? Ha! In vara nenorocita a lui 1940 …. uf …

    • Pasiune pentru eroi austrounguresti? Bre, esti bine cu capul? Sunt romani ma!!!!!!!!! Pricepi ca a finantat invatamant romanesc? Al dracu, mi-ai spune acum ca Maniu a fost austroungur asa-i? Si da te-am notat, copiezi propaganda din stanga (ce ironic), si o pui in dreapta (si mai ironic).

     Serios, asta deturneaza toata discutia in cel mai trollic mod posibil.

  • ”pt Bucovina a fost un regres clar.”
   Serioooooos?
   Ca bucovinean vă spun – mai ușor cu istoria pe scări!

 6. Lt(rez)
  Heei, salut cu stimă, cred că ești naiv…..ți-a trecut prin cap că adminii acestui …… sînt troli……nu balauri, doar troli micuți de uz casnic , așa că , de fapt cu cine discuți?
  George GMT mi-a mai tăiat un comentariu despre politicienii noștri(ai noștri?)
  Sînt curios acum ce-o să fie?
  Georgeee !!!?
  Chiar, de ce-l publicați pe Bizon? E agramat tot timpul ….dacă tot vrei să fii citit fă naibii un efort și fii coerent. Și nu e singurul!!!
  A avea opinie/convingere e una, a batjocori limba româna e altceva.
  A scrie înseamnă, în primul rănd, obraz.
  Ia să văd ….mă publicaați?

  • Andone … Andone … Andone …

   Da, sintem troli toti. Eu in principal. Si iau si bani de la Soros. Vrei si tu? Hai in piata, trimiti selfie cu tine si oamenii la fiecare ora, primesti banii pe Paypal – sa nu afle ANAFu’.
   Nu te persecuta nimeni.
   Daca imi amintesc bine comentariul, George a spus ca a fost o greseala.
   Tovarasa, lu’ icsu de ce nu ii faceti nimic? este acceptabil doar pina la 7-8 ani.
   Uite ca nu are nimeni nimic cu tine.

   PS: Cine zice [de altul ca e trol] poate acela este.
   PPS: alta e tema articolului, deci te califici 90% ca trol.

   • @ Iulian
    Mă bucur pt tine căcîștigi un ban din troleală cinstită.Oricum la cîtă orală fac politrucii din fruntea statului la tine nici nu se vede.
    E sănătos că recunoști că ești trolul principal. Rezolvarea unei probleme începe cu recunoașterea ei.
    Nu! George i-a spus Bizonului că nu-i publică…așa ceva-urile…..ce-or fi bre că deja-s curios?
    Nu! Eu nu-s troll, eu sînt javră! Măi nu-ș’care-i diferența da’ mie nu-mi place sunetul: troll….mmnee!
    @Iulian @george GMT @Ghita Bizonu’ : tema permanentă e respectarea limbii noastre, despre asta e vorba în rîndurile respective. Că pe urmă tot noi ne bocim că nu ne respectă alții. Hai , noi, să ne prețuim limba , istoria adevărată( stimă Lt.(rez.)) și p’ormă dăm peste nas…. Nici prin cap nu mi-a trecut să fie Bizonu’ sub embargou, ar fi o pierdere.
    Ioan-Aurel Pop? Președintele Academiei Române e un (doar) personaj pt. Bizon’ !!! Curat Bizon’, curat pierdere…..

     • @Iulian, heei , tinerețe sus steagu’ ! Nu fi puță….eu îți prețuiesc combativitatea. Te-am lovit? Cu ce naibii? Dacă voiam să fiu javră te făceam de două parale cu rachete, navete, arca, rosa, cimitirul sateliților. Am fost doar miștocar, nicidecum rău.

      • M-a patruns spiritul iernii. Iernii lui 1989. Cind ne omoram intre noi pentru ca din balcon sa (se) emane Ion multumesc minerilor pentru spiritul civic Iliescu.

       Pai simte-te liber sa ma faci de doua parale. Nu te-a oprit nimeni niciodata.

  • Statul român NU a fost o greșeală istorică!
   Legat de Bucovina, politica austriacă a fost de SLAVIZARE a provinciei – inclusiv numele ales pentru partea ocupată din Țara de Sus a Moldovei e slavon – ”buc” adică pădure de fagi!
   Dacă în 1786 68 % din populație era românească, în 1910 procentul era de 34,4 %!!!
   Nu, imperiul austro-ungar nu a fost ”entertaining„!

 7. Si voi credeti ca Neur Weg este proprietatea mea?
  Ia de aici neamule !!

  Mihai Razvan Ungureanu (MRU), fost prim-ministru basist si istoric, i-a spus unui prieten de-al meu, istoric din Germania, urmatoarele (citez din memorie): “Nimeni (dintre istoricii din Romania) nu crede in povestile astea cu Decebal si Traian, dar (inca) nu avem curajul s-o spunem poporului.

  Dupa acest intro, poate va asteptati la un articol mai lung pe tema daci, romani, istoriografie, politica – dar mai mult de atat nu am e spus. Eventual asta: Istoricii nationalisti nici macar nu stiu ca relevanta discursurilor lor SF si a pseudoconcluzilor extrase dintr-ansele (“problema Ardealului“) este egala cu ZERO BARAT, ei uzurpand si parazitand cu mandrie si fara simtul penibilului domeniul dreptului international si constitutional, care dau rapsunsuri clare si neechivoce la falsele probleme puse in discutie cu obsesie de personaje precum Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan s.a.
  Despre principiile si prevederile dreptului international care ddesfiinteaza elucubratiile istoriografilor nationalisti, cu alta ocazie…

  http://www.neuerweg.ro/decebal-traian-si-confesiunea-lui-razvan-sau-despre-frica-de-adevaruri-irelevante-la-istoricii-romani/

  Neur Weg Activism si adevaruri incomode din Transilvania!!!!

  • Ce treaba are MRU cu istoria antica si arheologia? In mediul istoric o fi el specialist pe utopiile politice ale secolelor XIX-XX dar pe partea de istorie daco-romana este habarnist. Nu sunt chiar asa de multe adevaruri nespuse in istorie comparativ cu manualele de istorie unde adevarul istoric in linii mari este respectat dar sufera de o oarece sumarizare din doua motive. Ambele tin de politica educationala.

 8. Măcar cei din Mărgineni (fost Marginea) i-au dedicat un monument decent și îi detaliază bibliografia între eroii satului (alături de Lenuța Făina, „crăiasa munților” a rezistenței locale contra comuniștilor):

  http://www.margineni.ro/trecut/istoria.html

  De văzut și pagina „Armata” a site-ului:

  http://www.margineni.ro/trecut/armata.html

  • Nu am stiut de aces site, multumesc mult pentru publicare! Nici nu am stiut acest aspect: „Colonelului David Urs s-a nascut in comuna Margineni (Margina) din Tara Fagarasului. stramosul sau, Ursul sin Bara, a fost innobilat de voievodul Vlad Dracul.” Bibliografie: „David Urs de Margina. Un mare roman pe nedrept uitat” de Ioan şi Radu Părean
   Frumos si elegant, nu am ce spune, jos palaria! Cred ca trebuie explicat si cine a fost „Vlad Dracul” ca multi nu stiu.
   Ma bucur ca acest aspect confirma teza lui Iorga pe ca familie nobiliare romanesti de pe actualul teritoriu al tarii erau infratite oarecum find una din puntile unirii.

   • Ma autocompletez aici. Nu cred ca exista o uniforma militara mai frumoasa decat cea a Armatei Regale Romane. Nici cea din prezent nu se compara. Parere personala subiectiva cum vreti sa ii mai ziceti.
    Sectiunea de poze chiar merita analizata in detaliu.

 9. Eu sunt un prostovan.Mai marii academicieni ai neamului(care neam?ei sunt din neam cu mine?) au postulat ca noi locuitorii vremelnici ai acestor meleaguri suntem o amestecatura intre toti aia mici,cracanati,cu ochii oblici si frigiderul sub saua calului….dar dupa testul genetic european a reiesit ca ai mici si cracanati sunt max 2% din populatia fiecarei tari europene iar noi romanasii ne inscriem in acest procent….deci corceala a fost doar cu varul german fratele vitreg latin,cu varul slav(muskalii nu sunt slavi) cu varul celt etc,Tot acesta somitati academice ne spun ca in limba romana nu exzista nici un cuvint romanesc(studiati dex-ul)deci limba noastra e o compilatie de cuvinte de la tigani,bulgari,turci,unguri,slavi,muskali etc…in ultima editie s-a scos si cuvintele alea ca viezure,brinza ca fiind de origine daca….de istorie ce sa mai vorbim ca totul e un fals in defavoarea acestui neam….Apropo!La manastirea Putna l-am intrebat pe pe un popa mai mare in grad daca e adevarat ca doamna Maria de Mangop(se odihneste in stinga cum intri)era proprietara Crimeei,iar popa m-a luat la rost de cum imi perit sa-l intreb asa ceva ,ca oricum Stefan a divortat de acea machidoanca.

 10. Interesant om, dar sa il vrei langa Mihai si Stefan este prea mult. Iancu a fost un mare caracter iar Matei si mai mare, insa pentru romani nu au facut mare branza, poate din cauza asta Corvinii sunt mai recunoscuti la vecini. Ne place sau nu, ardelenii au fost sub opinca imperiului dual cu tot cu „pleiada de eroi”. Revenind la Urs, merita o statuie in Ardeal pentru ca a luptat contra revolutionarilor, a ajutat invatamantul imperial sau pentru cum a evoluat in luptele imperialilor ? Ca o continuare a unei discutii mai vechi, se vede si in acest caz de ce a fost acceptata Uniatia, mai cu seama de cei cu stare ce isi permiteau, pentru ca le oferea acces la mai mult in birocratia imperiala. A, sa nu uit, legatura cu Roma a fost exagerat de Scoala Ardeleana (pentru a revendica un stramos apreciat si revendicat de multi ca sa nu zic din frustrare si oportunism) pentru a da greutate celor exprimate. Eu unul am destule dubii ca ne curge prin vene prea mult sange roman (daca vedem cat de putin tim am fost sub ocupatie, teritoriul anexat, etc).

 11. Pentru exactitate am scris „Cred ca langa Stefan si Mihai un loc demn il are si Corvin” Nu am scris ca langa Mihai si Stefan sa stea cololnelul de mai sus. Cred ca este clar pentru ce anume.
  Nu consider o exagerare legatura cu Roma deloc, faptul ca Scoala Ardeleana a supralicitat acest aspect poate fi temei pentru alta discutie. Uniatia a oferit acces la educatie ca nu intrai hop intr-o Tabla, unde a lucrat Avram Iancu spre exemplu, fara o educatie si un grad de alfabetizare. Deci suntem daco-slavi sa inteleg?
  Despre Iancu, alt articol la vremea lui, urmeaza putintica rabdare. Si ce anume trebuia sa faca Iancu?
  La intrebare nu am sa raspund, cred ca-i clar ce am scris.Eu scriu scoli regimentale romanesti, tu scrii scoli imperiale. Nu as dori sa revin si aici cu o intrebare, cu privire la unul sau altul voievod care mare lucru nu a facut pentru romani, nici pentru siesi. Da ne-a lasat 3 scrieri, ca si G.Ureche, dar de acolo si pana la statui si univeristati… hat cale lunga. Dar nu voi face asta ca nu ar fi o discutie constructiva ci doi vecini la gard: bre, capra ta ii mai proasta, ce te duci in targ cu ea?!
  Si, pana nu uit nici eu, cam toti am fost sub o opinca, iminei, galose etc, cum a dat vremea.

  • Dar numa unii au pus opinca ca drapel peste capitala cucerita!
   Gest demn de soldatii unei tari a carei coroana este turnata din otelul unui tun capturat .. de la fostii suzerani

  • Dar numa unii au pus opinca ca drapel peste capitala cucerita!
   Gest demn de soldatii unei tari a carei coroana este turnata din otelul unui tun capturat .. de la fostii suzerani

   Asa ca reaiu ptr tine :

   Dimensiunea verticala a suveranitatii

   Educatia politica (azi cica e o expresie urata de sorginte comunista! sau macar totalitarista) s-a facut intotdeauna. Macar in armata…

   Se facea si in armata romana pe la 1900 …
   Din citite (de la unul de la altul) comandnatu intreba trupa :
   – Cu cine se invecineaza Romania la Rasarit?!
   – Cu Rusia sa traiti! zbierau letii
   – Cu cine se invecineaza Romania la Apus ?
   – Cu Austria sa traiti!
   – Cu cine se invecineaza Romania la Miazazi?!
   – Cu Bulgaria sa traiti!
   – Cu cine se invecineaza Romania in sus?! (uneori aratand cu mana cerul)
   – Numai cu Dumnezeu, domnule!!! tuna trupa

   Numai cu Dumnezeu . Singurul mai inalt decat Romania era Dumnezeul Armatelor ….

 12. Tocmai, nici unul din Corvini nu a facut pentru romani ce a facut Mihai sau Stefan, acest Urs cu atat mai putin. Vaietul era despre „marii” oameni ardeleni uitati de istorie, de aici si sarcasmul si incercarea dumitale, nereusita, sa asociezi personaje de genul lui Urs cu Corivinii sau Iancu. Cei care au facut ceva notabil pentru noi sunt la loc cinste, ca ar putea sa fie mai bine promovati e alta discutie. Daca a supralicitat inseamna fix ce am spus: au exagerat. Uniatia a oferit acces la tot, aia ortodocsi erau pe afara. Educatia obtinuta nu e meritul Uniatilor si respectivei biserici ci este efectul tradarii lor si accesul la ce era interzis celorlalti sunt cei 30 de arginti. Poate daco-slav te crezi dumneata, eu nu am zis nimic de genul si nici nu sustin o asemenea teorie. Astept cu interes articolul. Incercati un raspuns sau va darama esafodul dorita statuie ? Pai acele scoli ale cui erau ? Cei pregatiti acolo pentru cine luptau ? Incercati si spuneti maiconcis nu doar aluzii la Ureche, momentan pareti doar un alt ardelean fudul ce se crede mai cu mot fata de restul romanilor, incercand sa ne aratati ce personalitati ilustre a dat acel pamant. Nu e o competitie si nici motiv de frustrare ca marile figuri istorice au fost mai numeroase dincoace de Carpati si nici ca ati fost eliberati de fratii mai prost educati, saraci si cu religia gresita. Corect, am fost, numai ca nu la noi ci la voi se vorbeste de autonomie, superioritate fata de ceilalti, etc.

  • În 1918 Bucureștiul a fost eliberat de francezi, dacă îmi aduc aminte bine armata regală română a intrat după vreo două săptămâni, parcă pe 1 decembrie. La aceeași dată, la Alba Iulia, soldații români în uniformele defunctului imperiu au armele în mâini, cu baionetă pusă, vezi pozele lui Samoila Marza.
   Sa-i numești pe românii greco-catolici trădători e o tâmpenie.

   • Chiar nu trebuia sa degenerezi in halul asta. Nu stiu cine esti dar articolul imi pare a fi bine documentat fara apropouri batute cum faci tu.Efortul sau este al tau nu il gasesc.Dupa cum reactioneaza locotenentul cred ca in scurt timp te vei alege cu o noua gaura pe undeva. Dupa reactile dansului in timp ar fi o prima sa nu iti raspunda.Eu sunt greco catolic si ca tu esti ortodox nu te face mai special nici mai roman si nici abonat la adevarul cosmic. Da crezi asta medicul poate te mai scapa.

    • Ba, ti-ai tras o poza cum te uiti ca surdu’n portativ din „beserica” si de acolo ai dedus o superioritate naturala si ca ne tragem de bretele? Eu am parul alb pe laturi, partial datorita bunului simt arat prea multor prosti. Cred ca tre’ sa ma iei cu sarut’mana. Tu iei partial ce scriu, asa dupa ureche ca la manele si compilezi prostia asta de mai sus, lucruri care veci nu le-am afirmat sau scris. ” ‘Tui morti masii de logica”, te citez intr-un alt moment de vitanjare argumentativa cand incercai sa ne convigi ca mastodonul ala de beton costa cat 3 borduri. Ba da chiar ne iei pe toti de prosti?
     Ia o foaie si noteaza ce scriu:
     Primo: Din care sfincter al „intelighentiei” ai scos balarile de mai sus? Cand ai gandit cu „noi” si „voi” ti-ai dat arama pe fata si ne-ai demonstrat din ce aluat esti facut. Nicodata nu am scris prostii de genul, si ti-a demonstrat colegul mai sus de bati campii. Cand „ne-ai” salvat, inainte sau dupa pacea de la Buftea?
     Secundo: Ti-am explicat de vreo 3 ori de ce sa gandesti in proportii absolulte este inept de-a dreptul.O zice teoria generala a argumentarii, nu eu. Vad ca persisti si dai si cu mucii’n fasole.
     Tertio: Sari cu documentele si probeaza fiecare porcarie pe care o afirmi mai sus. Hai arata-ne cate a „facut” unul si altul pentru romani, si cate nu au facut unul si altul tot pentru romani. Cum naiba sa jignesti dintr-o bucata atatia romani de alta religie? Cine esti ma, statul islamic sa stabilesti credinta „corecta” si restul sunt „tradatori”. Du-te ba cu discursul de mai sus langa 2 ardeleni ca te iau de capatul panatlonilor si te arunca in Cris, Bistrita sau Somes. Ti-o spun cu subiect predicat si adjectiv: mananci delicateste trucesti. Minti manipulativ in speranta ca gasesti inca trei care sa achieseze la o pledoarie a urii.
     Orice discutie mai ai cu mine o incepi cu „Imi cer scuze pentru ce am scris”. Aia daca nu mai vrei o citire.
     Si mai scuteste-ma cu pupatul de instutii in frunte, nu te face mai roman, ca eu nu uit cand cristea a bestemat armata romana cand a intrat in Ardeal, pentru.Vezi ca ai niste pornohaci, spagoveni si alte specimene cu Maseratti de care trebuie sa va scapati si apoi sa numesti pe altii „tradatori”. Citire dupa Al. Paleologul – Politetea ca arma, Ed Dacia, 2006.
     Ca ortodox mi sila de ce ai putut scrie si eu sunt din ala fara pudibonderii ordinare, procul grohaie de 3 ori la mine in curte pana ii iau beregata.
     @priam. Mersi coane, sa traiesti!
     @MirceaSAS, imi cer eu scuze pentru neghiobul asta. Astia suntem. In loc sa gasim cat mai multi piloni pentru unitate ne amintim ca unii romani sunt mai prejos decat altii si mai sarantoci in personalitati. Si culmea ironiei, acuzam exact acest lucru dar in sens invers.

     • Locotenente, mie nu imi este jena de nimic, stiu ca tu ai toate oglinzile sparte prin casa dar nu e vina mea, caterinca asta de unitate poate mergea cu pifanii inrolati obligatoriu. Tocmai ce ai aratat ca il ai degeaba ilbai albit si bunul simt iti lipsete. Inteleg ca inghiti greu cand nu ai argumente si incerci sa arati ce barbat ai fost insa esti penibil cand pozezi in mare domn si dai lectii. Apropo nu il mai plagia pe Ghita incearca ceva original. Ai un fix cu Catedrala aia, ghinion, se face si fara acceptul tau, relax si rumega pensia aia fara sa te scremi. 1. Baga la cap, fara restul romanilor erati si acum sub papuc, nu incerca sa o dai cotita. 2. Nimeni nu a vorbit in proportii absolute, vezi si de ce au fost „uniti” cu forta, cum au incercat sa revina, colavorarilr cu ortodocsii in folosul tuturor romanilor, nu incerca sa pari mai inteligent decat esti. 3. Pai tu trebuie sa sari cu documentele pentru ca tu le negi unora ce au facut in istori si cauti „eroi” de duzina (ca acest Urs) sau pe altii ce au facut mai mult pentru vecini (Corvinii). Eu nu jignesc, respira usor e pacat sate pierdem asa inutil, tradarea uniatilor (religioasa) este un adevar istoric oricat de mult te scremi tu sa para altfel (cum a fost facuta si incercarile de anulare) arata limpede asta. Nu am nevoie de dus, tu ai aratat iarasi ca te crezi motat, intelegi ba frustratule ? Ura ? Aia e la tine mestere, aia impotriva ortodoxiei, a „miticilor” a faptului ca nu esti capabil sa arati ca ardelenii chiar sunt mai cu mot, aia impotriva faptului ca ati fost salvati de fratii cu religia gresita crescuti sub moscali si turci nu in civilizatia imperiala. Relax, altii au banci si au condus Lumea un mileniu, insa e ok.. Ai si tu un of si nu poti sa nu te produci la fiecare interventie, patetic.Tot ce ai reusit a fost sa arati ca esti lipsit de argument, revarsand si frustrat, mare doritor de busturi pentru ilustri necunoscuti ai Imperiului apus. Succes batrane, ai reusit de unul singur sa te umpli de maro. Eu nu am nimic de impartit nici cu ardelenii (ma supara doar emanatii de genul autonomiei economice, alt subiect de dezbatut) nici cu uniatii (pana nu ii mananca in fund sa lege aiurea de ortodocsi sau sa isi nege inceputul si motivarea lui). Nu eu am atacat pe greco-catolici si nici nu am zis ceva de adevaratii eroi ai Ardealului (aia despre care, sper ca momentan, nu ai scris.

      • Relax boss, nu autovictimiza, mi s-a mai spus si mie. Ce sa-i faci asa-s io, ala pe langa care popii trec si se pun pe plans. Fi tu hiperotodox linistit, eu sunt la fel de linistit. Nu te baga in autonomie economica, ca ii o aberatie in termeni. Cred ca vrei sa spui altceva. Si nu am pensie, nici speciala, nici nespeciala. Mai am ani de munca in fata, palmas, la privat si la Dumnezeu ma rog doar pentru sanatate si putere de munca.
       Nu ai inceput cu imi cer scuze, nu avem ce discuta, zero argumente si evindent nici un document.
       Ti-as spune ca iubesc de zeci de ani o sudista… da ce sa pricepi tu destea, Romania aia in care ii loc sub soare pentru toti.Nu am jignit sudul nu o voi face cat traiesc. Judec cu aleasi set de valori si ardealul si muntenia si banatul si moldova nu mai zic ca ce-i mai mare in cultura romaneasca din moldova a izvorat.
       Ma semnez un lent frustrat, cu idoli falsi, iluminat periodic cu becul de unii ca tine.
       P.S.Mersi de „salvare” .

       • Autovictimizare ? ? slabuta peoiectie. Ai grija sa nu fie lacrimi de prea mult ras ? Eram „hiperortodox” daca sustineam pe aici prozelitismul la ortodoxie. Sa lasam semiotica, ai priceput exact ca de autonomie administrativa e vorba, in esenta totul se reduce la bani si impresia unor ardeleni ca ei produc mai mult fata decat primesc, lucru ce nu e adevarat daca vedem cati bani merg in Transilvania si nu de acum ci inca de pe timpul comunismului. Am presupus ca fiind rezervist esti pensionar si mai tragi in privat, gresala mea, sa ai sanatate si sa mananci pensie (in ciuda divergentelor pe unele subiecte) ca e pe munca ta nu a mea. Nici nu o sa o fac, cat timp tu ai inceput cu porcariile tu esti in postura respectiva, momentan ai raspuns si fara scuzele pretinse. Argumente la ce ? Tu ai insinuat abureli, faza cu Ureche si restul. Uniatia a fost creatia catolicilor si regalitatii austriece cu scopul de a dezbina romanii si a contrabalansa numeric crestinii protestanti si a unor ierarhi si nobili romani pentru a specula niste privilegii, lucru partial implinit. Ca a fost o tradare o recunosc si ierarhii lor precum si desfasurarea evenimentelor. Presiunile facute in 1701 asupara semnatarilor, modificarea termenilor prin cele 3 Sinoade, modul fortat de aplicare (cu arma in mana in unele cazuri) incercarile de revenire, conlucrarea cu ortodocsii (cand au vazut ce teapa au laut) inclusiv la Unire si pana la ea. Ca a fost poste un mod de supravietuire sau acces la lucruri pana atunci interzise nu neaga tradarea (schisma). A dat Ardealul romanilor pe cineva de calibrul lui Mihai si Stefan, ca pe ei i-ai bagat in discutie si pe genul asta de nisa discutam, pana acum ? Momentan nu, a dat vecinilor dar se pune mai mult la ei doar nu il apreciaza pe Matei de flori de mar. E asta motiv sa minimalizezi faptele lor ? Eu sper zic ca nu, dar fiecare cu opinia lui. E motiv de „scos ochii” ? Clar nu, insa la obraznicaturi aruncate aiurea merge de minune. Fix problema ta ce iubesti, sa iti fie de bine, dar nu e relevant in discutie. Ca esti impartial e doar parerea ta, insa raspunsurile o contrazic. Fiecare provincie are plusuri si minusuri ei, insa numai prin Ardeal e curentul asta de fudulie mai accentuat. In plus nu am auzit la resul ca vor autonomie sau nu vor Unirea cu Moldova pentru ca sunt saraci si rusificati. Nu te simti special, nu doreste nimeni sa te „ilumineze” ori sa te „salveze”, cel putin eu nu. PS. Ca sa inchei si cu Urs, e un personaj interesant insa nesemnificativ (ca el au mai fost si alti romani in diverse colturi de Lume) raportat la scara istoriei. Ca e apreciat in zona natala imi pare ok, ca ar trebui mai mult nu.

        • Nu avea sens aici o continuare cred era clar. Locotenentul a vorbit de mihai stefan si corvin nu a denigrat pe nici unul din ei. Pe urs l-a plasat dupa boeriu si leonidas pop.Mai mult de atat ai cam bagat bata prin gard. Ai afirmat ca nu suntem romani si ai fost intrebat in consecinta ce suntem? Ai dat un raspuns rautacios gratuit si apoi te plangi de obraznicie.Nu vad unde a vorbit de autonomie si separatism, daca a vorbit in alte postari atunci ma delimitez clar de dansul. Mi se pare comic dar si paranoic cum pui problema in conditile in care ai un cartier Berceni in Bucuresti si un bulevard Kiseleff. Daca trebuie sa explic mai mult de atat ne pierzi aici timpul. Poate in loc de scaparile de mai sus ne povesteai si tu de un boier local de la tine din zona despre care trebuie sa stim. Eu citeam cu interes. Pacat de topic ca tu si inca doi l-ati facut terci.Era interesanta discutia despre regimentele de graniceri ma multumesc si cu bibliografia.Necrologul este foarte interesant integral.Noroc si sanatate.

        • RTI, tu iti dai seama ca de fapt actionezi ca jandragneria, impartind romanii in cei de rang superior si inferior prin criterii la fel de valide ca ale institutiei amintite inainte.

         Ok, atitudinea ta. Parerea ta.

         E deja offtopic. Vrei sa spui ceva offtopic ai Permiteti sa Raportez.

         • Iuian, eu nu impart nimic, citeste rar si cu atentie. Autonomia Ardealului nu e ceruta doar de unii etnici maghiari, deci cine imparte ? As putea si eu sa te pun pe acelasi loc cu jandragmeria cand raspunzi pe subiecte religioase ? Mircea tu poti sa te crezi ce vrei, inclusiv roman, asta nu inseamna ca si esti.

   • Priam, Uniatia a inceput oficial la Viena in 1701 si fix asta au facut, au tradat pentru avantajele obtinute. Romano-catolicii aveau nevoie de un avantaj numeric contra protestantilor si imperialii erau catolici. Dupa Uniatie, facuta in multe cazuri cu forta (a se vedea si imparateasa cu calul si Bukow, ori interventile armate din timpul lui Iosif II/ 1761-1782) romanii au fost recunoscuti ca natie a Imperiului. Vezi si Sinoadele „secrete” din 1872-1882-1900 si modificarea termenilor stabiliti in 1701 inainte sa vorbesti aiurea. MirceaSas, nu sunt apropouri, eu spun direct, apropouri faci tu mestere, vezi sa nu ajungi tu inutil la medic cu gaura noua. Pana una alta incearca sa marai ceva inteligibil si articulat, momentan ai emanat doar o frustare mititica. Locotenentul isi apara singur opinia si o face mai bine ca tine, nu cred sa aiba nevoie de avocati de ocazie habarnisti.

   • In 1918 Bucurestiul nu a fost „eliberat” de catre nicio armata. Armata germana s-a retras ca urmare a armistitiului din noiembrie 1918.Franta ne-a ajutat intr-o anumita masura cu misiunea gen Berthlot, dupa ce ne-a tradat in vara lui 1916 cand a promis o ofensiva in Macedonia care ar fi fixat armatele fortele Puterilor Centrale in nordul Greciei. Acea ofensiva nu s-a materializat, unul din motivele pierderii Dobrogei.

 13. Acest Urs și-a donat prin testament o mare parte a averii sale (50.000 florini) Mitropoliei de la Blaj constituind un fond pentru elevii merituoși. Oricum bustul ridicat și plătit de sătenii din Mărgineni este mai onorant decât X bulevarde, Y simpozioane și Z parastase dedicate referințelor istoriei oficiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *