Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, 11 și 19 decembrie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 19 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua!

Am terminat astăzi ședința CSAT, CSAT care s-a desfășurat în două zile, în 11 și în 19 decembrie. Am analizat și am aprobat o serie de măsuri importante care privesc apărarea țării și securitatea națională.

Prima chestiune pe care aș menționa-o puțin mai în detaliu este aprobarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028. Acest proiect a fost aprobat și obiectivul fundamental al acestui proces de înzestrare constă în dotarea structurii de forță cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile cu echipamentele NATO. Programele de înzestrare care asigură interesele de securitate ale statului român se referă în principal la următoarele: transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor, avionul multirol al Forțelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncțională, elicopterele de transport personal și cele echipamente cu sisteme de salvare, evacuare medicală.

Totodată, în CSAT am aprobat forțele și mijloacele care se trimit anul viitor, în 2019, în misiuni și operații în afara teritoriului statului român. Astfel, avem un număr de 1.902 militari români care vor participa la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu 127 mai mult decât în 2018, iar de la Ministerul Afacerilor Interne, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU, vom avea în afară 759 de militari și polițiști în misiuni.

Vom participa în continuare cu forțe și mijloace la operația NATO din Afganistan, Operația Resolute Support Mission, și vom menține contribuția națională la asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO în cadrul grupului de luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menținerea participării la operațiile aliaților din teatrul de operații din Balcanii de Vest.

Ca un element de noutate, pe care vreau să îl menționez, în anul 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și de asigurare a suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.

Tot în cadrul ședinței Consiliului am aprobat conceptul de constituire pe teritoriul țării noastre a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.

În final, am luat în discuție propunerile de buget prezentate de ministrul Finanțelor, propunerile de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale, proiect care a fost avizat favorabil de CSAT.

http://www.presidency.ro

147 de comentarii:

  1. Bine , bine, dar nu vad nici o referire la elicopterul de atac. Asta daca om mai avea $$ sa platim si nepretioasa conducere a PSD nu ne duce la faliment total.

  2. ”elicopterele de transport personal și cele echipamente cu sisteme de salvare, evacuare medicală” deci nimic despre elicoptere de atac pana in 2028!!! Daca asa sta treaba, e cam albastra situatia. Rachete AT ”fara numar” in acest caz.

  3. ISOPEESCU CATALIN

    Fregate,sol-sol,submarine ?

  4. Deci cele de atac dispar. Si nu doar ele. Cum ramane cu pusca de asalt? Dar cu tancuri noi? Dar….

    De fapt ce ma mai agit. Ma asteptam sincer sa fiu.

    Cine vrea sa faca un pariu? Eu pariez ca undeva prin 2027 or sa inceapa efectiv constructia corvetelor ? Mai mult fac pariu ca or sa fie amanari pentru majoritatea programelor.

  5. Nu va grabiti sa trageti concluzii. Enumerarea nu e limitativa, ci doar cu titlu de exemplu:
    „Programele de înzestrare care asigură interesele de securitate ale statului român se referă în principal la următoarele: „

  6. Kaus a spus ca o sa detalieze mai tirziu in scris.Cred ca s-a referit la ce se incepe din 2019.Nici tancuri nu s-a spus nimic….si apoi daca s-a platit deja 2.7miliarde la patriot trecindu-se de jumatatea contractului vreo 300miloane la piranha v ,ar mai himarsul cu cam 1.4 miliarde,bateriile de coasta cu 1.4 si corvete si fregate 1.5 care se vor termina in in 7-8 ani.Concluzia este ca daca anu acesta am putut plati 2.7miliarde la patriot si 300milioane la priranha v=3miliarde inseamna ca Romania e potenta rau si ce a mai ramas e mizilic

  7. Eu cred ca prioritatile sunt stabilite corect. Daca ar fi fost mai multi bani s-ar fi discutat si de elicoptere de atac. Sper ca programul corvetelor sa nu fie blocat de contestatii ca la autostrazi.

  8. Cam speriat la fata musiu Johannis…

  9. Între timp:

    https://hungarytoday.hu/hungarian-army-purchases-tanks-artillery/


    The Hungarian army has signed a contract on purchasing a batch of new tanks and self-propelled artillery manufactured in Germany.

    The defence ministry signed the document on the purchase of 44 Leopard2 armoured vehicles and 24 PzH 2000 self-propelled guns with Munich-based Krauss-Maffei Wegmann (KMW) in Budapest on Wednesday.

    • Exact de ce ma temeam ! Dupa elicoptere iau tancuri si autotunuri. Numai armament ofensiv ! Multumim din inima Partidului !

    • Ne-au luat-o inainte.

    • Ungurii au 14 Gripen, noi 12/+5 F-16MLU, (sper ca restul sa fie C-uri, cat mai noi, inspre V) si Pac-3, ei au un usor avantaj pe partea rcs si ew, dar, una peste alta, sunt cam tot pe acolo. Noi avem avantaj la SAM. Ei au sisteme vechi SA-6 si ceva Mistral.
      Ei aprox. 30, 30 si ceva de T-72 si vreo 100 in conservare, impreuna cu preconizatele 44 Leo2, vedem de care exact, daca sunt A4, e slab. Noi avem Spike. Destule.
      Ei au cam 130 BTR-80A cu tun de 30 mm, restul de vreo 250 fiind cu 14,5mm, noi avem P5 cu tun de 30mm, probabil cam jumate cat ei, dar P5 este mai bun.
      Ei au Mi-24, nu multe, noi Socat, cam dublu cat ei.
      Probabil noi H215, ei H225, cam tot pe acolo.
      Ei Pzh2000, noi Himars. Avantaj noi. Mare.
      Pana la urma sunt aliatii nostri, iar comparatia este doar pt a vedea tendintele si logica in inzestrare.
      Ungurii sunt pragmatici. Cumpara calculat, fara tamtam si scandal, fara licitatii. De unde si cum au nevoie. Noi, mai latini, ne place sa facem show.

      • Noi mai avem si MLI cu tun de 25mm si Spike, pe langa P5.

        • Apoi, H145, un fel de Bo105, ca si idee, ar avea mari probleme cu un Gepard.

          • Daca am ajuns sa ne coparam militar cu Ungaria.. atunci e rau. Cobra nu ar avea probleme cu ghepardul?

            • Logica spune sa te compari cu cei din mediul tau strategic. Ungurii fac parte din mediul nostru strategic. Toate elicopterele ar putea avea probleme cu Gepardul, doar ca ei nu au Gepard.. 🙂

            • Apoi. Te invit sa nu ii subestimezi pe unguri. Avem ce invata de la ei.. 🙂

              • Tocmai ca nu-i subestimez. Alegerea Leopard 2 +Pzh-2000 e ideala. Dar poate venim tare pe turnanta si le luam fata. La noi prioritatea a fost F-16, Patriot, acum corvetele.. Ar fi ciudat sa nu luam si noi Leopard 2, dupa ce avem Gepard. Chiar si Marder la mana a doua m-ar fi incantat. Cum au chilienii.

      • @Tedy
        Ungurii sunt mai puțin de 1/2 ca populație, fată de noi…

      • Ei AU : T-72, BTR, PzH2000, etc. Noi poate O SA avem, peste 3-5 ani daca ne-or mai folosi ?! Cu gasca psdrcnea-alde-udmr nici n-o sa avem si nici folosi.

        • Nu fi asa de pesimist. Inca suntem in NATO si UE. Lucrurile nu se schimba atat de usor. Experienta ne spune ca marile falii geopilitice nu sunt schimbate decat in urma unor cataclisme de mari proportii..
          Mai e mult pana departe..

        • Ei au PZH2000? Abia au semnat contractul Adica vor veni cam odata cu Himars. Sunt doar sau 48. T72 te sperie? Cate au active? Toata armata Ungariei este mai mica decat efectivul fortelor terestre romane.Voi sunteti seriosi cand va ouati in pantaloni ca iau ungurii niste elicoptere de hartie si 40 tancuri? O fi avand BTR urile tun de 30 dar pt modelul asta de transportor ajunge Ag7 si 9 nu-i nevoie de Spike. Si nu mi-am dat seama suntem cumva in stare de razboi cu ei?

          • Exact
            Si ca sa le facem ca la turnir un piranha 5 face sita din toate partile btr-ul si macar frontal piranha rezista
            Ce fac gripenurile unguresti? Ce munitie aer aer au ?
            Pe third handurile astea , cum spun unii avem si ammram si sidewinder din ultimele si jhcms
            Pe lancer dash pithon si magic
            Avem spike-uri pe socaturi
            Ca de obicei unii se alarmeaza si vorbim discutii
            Zicea cineva mai jos de luat marder sh
            ????
            Cand ai jderi si te pregatesti sa faci piranha
            ???

            • Desi trebuie sa urmarim atent evolutiile vecinilor totusi unii dintre noi intra in panica destul de repede cand anunta vecinii cate un contract indiferent cat de mic ar fi sau doar o intentie de a cumpara ceva(vezi cazul cu avioanele bulgarilor cand mai erau unii care se miorlaiu ca vor lua bulgarii F-16V pe cand aia a lalaie cu gratie).

              • Ar costa o avere pt Romania sa cumpere pt ArmRo 120 M-1 A1 Abrams, 60 M-109 A6 Paladin si 120 M-2 A3 Bradley sau Marder-1 A4?
                Nu stiu cat de rentabila ar fi modernizarea a intregului parc de TR-85 aproximativ 300 de tancuri la un ipotetic nivel M2, adica tun de 120 mm, blindaj suplimentar reactiv, motor de cel putin 1200 hp plus ce o mai fi de modernizat?
                Pacat ca nu vand americanii A-10 Thunderbolt II, erau bune vreo 2 escadrile, asa poate s-o lua pt FARo F/A-18 CD Hornet 2 escadrile si F-16 CD Falcon completarea pana la 48. Acum depinde cate avioane vor fi intr-o escadrila de lupta si vanatoare-interceptare a Faro, 12; 16 or 18 avioane supersonice? Totul cat mai la ieftineala ca deh governu pt apararea Romaniei nu prea are bani.

            • Niko.
              Gripenurile ungurilor sunt MS20. Adica ”Meteor capable”. MS20 este configuratia cea mai moderna. Pana la MS20 aveau Amraam C5.
              https://gripenblogs.com/Lists/Posts/Post.aspx?ID=2017

      • N-are rost sa facem nicio comparatie d.p.d.v. militar cu ei,vor obtine autonomia pasnic. Este greu de crezut ca se va ajung vreodata la o confruntare militara cu Ungaria.

        • Comparatiile nu presupun, in mod necesar, logica unor confruntari militare. Pot releva diferente de abordare in politicile de inzestrare. Comparatia nu presupune confruntare..

        • Aproape un batalion de Leo2A7+ (asta are kit de lupta urbana, rezista la IED-uri) costa aproape juma de miliard de euro, doar tancurile!!!

          Ungaria n-are ce face cu un batalion, care oricum n-ar conta, „cumparaturile” astea sunt spaga data Germaniei.

          • Ungaria n-are ce face cu un batalion, care oricum n-ar conta

            Oare chiar n-ar conta?

            Un batalion de Tiger, în ww2, câte batalioane de Sherman echivala?

            Sunt TR-urile noastre, chiar și modernizate, mai bune de ceva decât acele Sherman-uri, raportat la Leopard 2A7?

            Cum să nu conteze?!!

            • Leo2A7 sunt extrem de performante. Numa’ bune pt un spearhead. Sunt periculoase chiar si pt elicopterele at, iar condimentate cu BTR-80A si cu Pz.2000 si ”acoperite” de niste Gripen, pot fi un adevarat cosmar.

    • Cam multi care ii subestimeaza pe unguri, sa nu uitam ca ei au BTR-80,iar noi inca mai avem TAB-71, la elicoptere cu noile achizitii ne-au depasit net, la tancuri nici nu ne comparam, ei deja au T-72M1, iar 44 de Leo2A7+ chiar sunt sefe fata de ce avem noi, stam cel mai prost din regiune la capitolul tancuri, un singur batalion de tancuri acceptabil, la artilerie nu avem nici macar un obuzier autopropulsat.

      Ei Mistral,noi inca CA-94/95.

      La ora actuala cu exceptia brigazii 282 si partial a brigazii 2 toate celelalte brigazi de infanterie sunt inferior echipate fata de o brigada maghiara sau sarba, pe alocuri pana si bulgarii au echipament mai bun,doar ca nu e tot functional.

      Si tocmai au primit primul lot de CZuri (pusti automate,pistoale mitraliera,pistoale) asamblate laei, va urma si prodctia.

      Sa nu uitam ca intre Oradea si Cluj stam foarte subtire in materie de unitati, iar la Arad si Timisoara avem doar niste TAB-uri antice.

      Bine ca tancurile lor sunt la granita cu Slovacia.

      Cu achizitiile astea si-au crescut capabilitatile cu peste 50%, sper sa nu mai cumpere si TAB-uri sau MLI-uri.

      • Un batalion de tancuri si cat …doua divizioane de artilerie? Pe bune putem sa-i invidiem ca le au dar pana la a uda budigaile pentru asta. Ei cu totul ar avea cca 70-80 de tancuri cu noua achizitie. Acum ce rata de atritie pot suporta chiar si niste A7 ca sa ne temem atat. Plus 24 de obuziere SP printre cele mai moderne adevarat dar doar 24. Cat numara restul artileriei ungare inca 30-40 D20? Pe bune cu ce au nu le ajunge sa controleze Oradea daramite tot vestul tarii. Ca au BTR80? Pe bune un TAB71 mai putin costeliv chiar nu este un game changer in zona. Tactici de contracarare pot fi puse la punct si cu ce avem . Nu mai vorbesc ca tehnica asta contractata de ei nu le vine MAINE ci peste 2-3 ani plus timpul de operationalizare timp in care ne vin si noua Patrioatele si Himarsurile plus Piraniile dihaniile.Mai vb.

        • Nu exista divizioane de artilerie in armata maghiara.
          Probabil te-ai informat de pe Wiki de spui cifrele alea, care e total pe langa la capitolul asta, nu au 70-80 de tancuri si nici 30-40 D-20,ci mai multe.
          Si au inceput sa recruteze 20.000 rezervisti, calculeaza cate brigazi inseamna si ce implicatii are asta pentru noi. Sa dormim linistiti, da, reteta tuturor dezastrelor militare.

          • Vlad, stii cumva/stie cineva care e politica/procedura cind doua tari din NATO se hiriie-miriie? Ma gindesc si la Turcia-Grecia.

            Primul gind ar fi sa spun ca peste 10 ani cei din vestul Evropei vor face NATO2 si se vor retrage din NATO.

            • Pun presiuni diplomatice americanii, cam asta e procedura.
              Turcii si grecii au ajuns pana la doborarea unui aparat de lupta pana sa puna americanii piciorul in prag.
              Apropo, iar s-au luat la cearta saptamana trecuta din cauza gazelor din largul Ciprului. Erdogan a amenintat ca nu-i lasa pe ciprioti sa le extraga, iar grecii au inceput manevre militare la granita cu turcii.

          • De la dormit linistit pana la panica este ceva cale si mai sunt si alte nuante intre ele. Ca nu au ei divizioane ci numere echivalente sau ca greseste wikipedia ca nu am avut rabdare sa caut altundeva conteaza mai putin. Ideea este ca am udat cam repede pantalonii csnd doar ce semnat conttactul.

            • Anla. Ungurii incurajeaza investitiile straine, au o infrastructura bine dezvoltata, au stabilitate si coerenta in politica, au scopuri pe termen lung pe care le urmaresc cu consecventa. Au un bun nivel de trai si o societate civilizata. Au resurse financiare importante si o imagine internationala destul de ok, cu toate derapajele de discurs. Sunt pragmatici si nu se departeaza de Germania, desi au uneori un discurs mai categoric.
              Inarmarea lor se face la modul inteligent si nu au asteptat sa o ia de la zero mereu. Au investit in 14 aparate performante. Au cumparat Mistral, au intretinut vbl-urile. Au MiG-urile 29 in conservare, nu in degradare, au pastrat Mi-urile 24 si 8/17 intr-o stare decenta, samd..
              Pe termen mediu sunt in avantaj, pastrand relatii ok cu Germania si Rusia, asta daca va continua degringolada si elementul de imprevizibil din guvernarea americana.

              • E suficient sa treci granita pe la Nadlac ca sa remarci dif. intre Ungaria si Romania. Lasati balta batutul cu pumnul in cosul pieptului. Cand o sa-mi explice careva de ce nu s-a putut gasi un hangar pt 12 MiG-29 care in 2001 aveau doar 20 de anisori (putin spre mediu pt viata unui avion de lupta) o sa ma opresc sa ascult toate basmele cu romani vrednici care nu pot sa ajunga la stele din cauza politicienilor si a intereselor straine.

              • Eu raman la opinia ca nu trebuie sa ne panicam. Sa-i tinem sub observatie da. Vedem cu decurg planurile nostre de inzestrare anul asta si mai vorbim.

            • Anla,ce o tot tii frate langa cu panica,nu e vreo panica,e doar o schimbare importanta in contextul militar. Pune la socoteala ca si sarbii au cumparat anul trecut 30 de tancuri T-72, isi intaresc armata cu drone chinezesti (UCAV), Mig-uri 29 si artilerie autopropulsata, care n-or fi minunile tehnicii dar pun probleme potentiale. Nu mai spun de transnistreni, e pestera lui Ali Baba ce au aia prin depozite. Si daca te mai trezesti si cu un mic haos prin Harghita ca sa tina pe-acolo vreo 2-3 brigazi e de vis.
              Am tot auzit o gramada de destepti care au tras doar in Counter Strike cu teoriile astea ca noi ii facem pe unguri doar cu fanfara.
              Sunt domenii in care sunt mult peste noi, cu 44 Leo2A7+ se 3,14sa cu bolta pe 4 batalioane de T-55 si TR-85, le mai ramane unu pt cina. A,stai ca le distrugem intr-o eventualitate cu Socaturile si cu Vmtacurile Spikerizate.
              Granita de vest e foarte straveziu aparata nu spun ca trec astia maine granita, dar in conditiile actuale internationale cu Mattis sictirit de Trump si cu tot haosul din Turcia,Ucraina si Irak nu poti sa te culci pe-o ureche ca avem noi pieptu de arama.
              Norocul e ca aia deja se cearta cu ucrainenii.

              https://www.rferl.org/a/hungarian-protests-ukrainian-military-moves-death-list-dual-citizens-ethnic-hungarian-minority/29537306.html

              • Noi luam 260 de vbl-uri de vreun md, parca, iar ei iau vreo 60 de tancuri moderna si vreo 24 de piese de artilerie autopropulsata tip top cu vreo 500 de mil..
                Interesant. Cum se masoara asta in putere de foc si impact efectiv? Io nu ma pricep asa bine. As fi curios de un raspuns de la cineva mai competent.

              • Nu-i panica dar se pisa cu bolta. N-au nici 50000 de oameni sub arme dar pot fata brigazi mai ceva ca respawnul din CS iar pt 44 de Leo A7 ne punem in fata lor cu toate batalioanele noastre de tancuri. Pai daca militarii nostri gandesc asa atunci descultii aia care i-au tinut in sah pe turci la Idlib parca, le dau clasa la orice ora. In razboiul din 1919 unitatile ungare aveau aceeasi dotare superioara fata de unitatile noastre in refacere si la o paritate numerica relativa.Noi nu putem intari vestul iar ei nu au probleme cu granitele slovaca si sarba. Ce usoare sunt lucrurile pentru ei. Ne batem in cosul pieptului? Politizam cacatul asta de discutie cand stim ca diferentele astea au existat mereu? Sa-mi……deja prezinti scenarii Star Trek cu unguri peste tot impenetrabili inclusiv cu T72 ul care ramane un tanc prost. Sa fii tu mama generalilor si n-o sa ajungi sa controlezi un teritoriu ostil cu 13 Gripen, 44 A7 si 24 Haubitze. Inca nu stim reactia alor nostri fata de recentele evolutii , pentru ca va fi una.

                • Zic sa mai dai o tura prin Crisana, sunt destui, inclusiv romani care i-ar primi cu flori pe unguri, e o zona vulnerabila in materie de omuleti verzi.

                  • Atunci episoadele Ioan Dragos si Abrud 1849 devin sindrom. Cine n-a invatat din asta sa sufere.

                  • @Vlad iti raspund aici ptr ca s-a intrerupt sirul
                    Eu sunt de acord cu provocarile autoritatilor ungare , oficiale sau neoficiale ..si alea a autoritatilor romane minoritare(care se cred altceva)
                    Daca in privinta autoritatilor ungare in afara de „chestii” diplomatice si limbaj nu poti face multe , in privinta autoritatilor romane ,da
                    Si ungurii au aceeasi politica si relatii cu toti vecinii ..mai putin austria
                    Chestia ..la noi e ca politicienii de la bucuresti folosesc udmr-ul pe post de joker in jocul politic..toti , absolut toti
                    Si astia in baza asta isi vad de ale lor
                    O buna cunoastere, supraveghere , monitorizare din partea serviciilor ..trebuie
                    In plan militar , daca noi am cumpara tancuri..am incepe sa le pozitionam in zona , cream noi unitati ..putem fi interpretati
                    In schimb achizitia de elicoptere de atac ..legat cu achizitia de noi avioane( cred ca f 16 ale noastre veneau cu cateva maverick) nu poate fi
                    Elicopterele le deplasezi rapid in zona respectiva la adapost
                    Poti duce rapid trupe
                    Tancuri ptr ca tot era vorba ar fi ptr unde sunt acum , se vorbise in trecut probabil 2 batalioane de abrams ar fi ok
                    Si cum ii spuneam si lui @Tedy nu duci patriotul ptr „a apara” f16 ..ci ca un fel de „baraj” ptr a putea folosi aparatele ptr atac si cas
                    Situatia interna poate fi tinuta sub control de servicii si jandarmerie si o politica neagresiva , prietenoasa fata de ungurii romani
                    Cum ar fi imi pare un scenariu extrem de putin plauzibil , ungaria fara suport in spate ..nu cred sa aiba mari sanse
                    Nu spun ca in general dispozitia geografica si relieful ar fi in favoarea noastra
                    Poti invada un teritoriu , chestia e cum il tii..rusii , cu scizele de rigoare au rezerve uriase in materie , deci isi permit
                    Ungurii nu au rezerve , daca pot incerca asa ceva se pot trezi fara nici o aparare

                    • „politicienii de la bucuresti folosesc udmr-ul pe post de joker in jocul politic”
                      cred ca e pe dos, noi suntem folositi.

                      Cat despre provocari, iti trebuie corp diplomatic si ministri care sa stie sa raspunda inteligent, iar in interior investit in jandarmerie, informatii, dar mai ales in educatia noastra, a cetatenilor. Si apoi n-ar strica si la noi niste antrenamente de voluntari pe model polonez, sa se vada ca si noi putem chestii la nevoie. Insa fara escaladare!

                      Legat de armata, nu degeaba am scris despre Brigada Banat, ca ii lipsesc niste specializari… nu mai vorbim de ce e stationat in secuime si pana la Bistrita. Acolo inclusiv Balan-ul e important.
                      Abia apoi echipamentul, in functie de ce ti-ai definit ca si doctrina si structura.

                • Io zic ca vorbim discutii
                  La modul realist
                  Ungaria e o campie plana si plata
                  Au cumparat cinspe leoparzi si i-au pozitionat la granita cu oradea ca sa ocupe primaria si jandarmeria
                  Un leopard trage parca in elicoptere ..cum tragea turcul in puma cu strela si aia din mogadiscio cu rpg-ul
                  Ce simplu e tot
                  Nu prea conteaza pe unde isi tin unii gripenii si cum
                  @tedy – ce munitie „incarca” un mi24 ..ce au pe ele?
                  Cat timp intarzie un mig cu prnd-uri de la campia turzii
                  Acum hai sa lasam balta tot si sa luam 90 de abrams si le pozitionam in oradea…preventiv
                  Preventiv as spune sa luam restul de f 16 ..a lasat sa se intrevada ceva Miclos in interviul sau , eu spun ca se intelege
                  Campania rusa in georgia a fost sustinuta puternic de aviatie
                  @Vlad …daca esti de acord sa imi spui …ce ar urma unei invazii si ocupari ipotetice a orasului oradea???
                  Esit militar si stii..adica banuiesc ca ai studiat ceva legat
                  Pot romanii sa ii lase fara nici un foc sa intre ..si sa deplaseze unitati in adancimea ungariei …ca la sah , pe principiul ca nu poti misca leoparzii ca pe nebuni???
                  Adica cateodata numarul e o calitate in sine?? Nu in contexte puse de altii??
                  Nu stiu..sunt lipsuri la inzestrare , dar sa ne alarmam la tot
                  Sunt chestii care nu se vad ..genul ca pe cobra il face un elicopter de atac veritabil faptul ca evolueaza sprinten la 5 metri de sol ,zona in care e protejat impotriva focului de infanterie si un puma nu o face egal …nu e numai numarul si tipul de rachete trase
                  @Tedy ..cum poate influenta „acoperirea” data de un gripen..gruparii de tancuri , adica ..daca de la anul avem si muti pe pozitie un patriot ..cum ii „acoperi” ??
                  As merge mai rapid pe „avioane” si elicoptere (daca ar fi dupa mine as lua si cobra si pume
                  Tancuri ??? Nu mai e blocul comunist ..de cand au intrat rusii in ungaria , de nu ar fi nato , ar fi un bloc eterogen zona , la sud avem o granita naturala , nu mai exista in tot blocul numarul si pozitionarea de unitati blindate..gandite ptr a ocupa si centrele administrative intr-un anumit timp
                  Nu mai e nimic ca in trecut
                  In ce ii „admir” pe unguri ??
                  Ca atrag investitii de peste tot
                  In special in industria „manufacturiera” ..cea care sa aduca bunastare ptr clasa medie si sa o creeze
                  O intrebare ptr @Marius Zgureanu si @Eroul Bula ..cum ar veni o turela de merkava pe un sasiu de tr 85
                  Israelienii nu ar fi foarte reticienti cu o colaborare ,cred

                  • Niko. Cred ca ai pierdut putin ”trenul” discutiei. Cel putin in ceea ce ma priveste. Am spus, ungurii sunt aliatii nostri. Subliniam doar diferentele de perceptie si de filisofie a inzestrarii intre ei si noi.
                    As avea si eu o intrebare. De ce iti mai cumperi avioane de lupta ”multirol” daca trebuie sa ti le ”apere” Patriotul?!

                    • @Tedy
                      ironica chestia cu patriotul sa apere avionul
                      credeam ca am inteles ca apararea spatiului aerian nu e turnir intre f 16 mlu si gripen unguresc
                      credeam ca intelegem ca la fortele aeriene vor fi patriot , sunt hawk , volhov , instalatiile oerlikon samd
                      de cine sunt conduse in lupta avioanele???
                      nu avem vreun awacs ..nici noi , nici ungurii
                      oare cat de bun si complet e sistemul lor de aa integrata??
                      la noi avem pe lancer si pe f16 poduri de cercetare aeriana , destul de bune si avansate ..chiar in jocuri de calculator , fara tabere ..nu cred sa aiba ungurii posibilitatea sa miste unitati pe granita noastra fara raspuns
                      vorbeam de mult de ucrainieni ..si cand nu ii vedeam drept amenintare era ptr „specializarea” avioanelor sale pe hartie
                      ungaria e mica ca teritoriu ..e mai usor ptr aviatia noastra sa incerce un atac
                      un lancer , daca nu duce ..macar un f16 are raza sa atace aerodromurile unguresti
                      daca vin himarsurile cum e???
                      ei nu se simt amenintati???
                      la revolutie se scoteau tancurile in jurul cladirilor importante din bucuresti
                      noi nu aveam nevoie de ultimul racnet de model de tanc , ci de unul acceptabil , cu un tun modern sa poata scoate din lupta cecau astia prin apropiere , un tanc modernizabil pe partea de electronica , usor customizabil..eu zic ca greu o sa vedem invazii cu mii de tancuri si lupte directe fara sustinerea altor categorii de forte
                      asa ca de ce sa risipesti resursele
                      ca o idee cat a evoluat protectia la tancuri??? eu zic ca e unde se misca cel mai mult??? in baza a ce??? noi de ce cautam corvete?? -vezi unde e amenintarea directa si raspunzi
                      la fel la tancuri
                      evolutia rachetelor e din ce in ce mai
                      odata cu evolutia electronicii , capurile de cautare , ghidarea devin tot mai sofisticate si mai greu de contracarat
                      eu la „pestii mari” nu vad nici o miscare in domeniu
                      multi la noi lauda si cauta modernizari la t 55 si hulesc leopard 2 a4
                      pai logica mi-ar spune ca un t 55 modernizat ar ajunge la acelasi pret(pretul modernizarii) cu un leo 2a 4
                      sunt egale comparativ???
                      as spune ca original din 70 un leo 2a 4 se joaca cu un t 55
                      daca tot vrem
                      daca ai nostri nu au optiuni ptr leoparzi si exista abrams , atunci abrams , dar ar trebui ceva studii comparative

                    • Niko.
                      Fara ironie. Rolul Patriotului ar trebui sa fie, in special, antibalistic, acolo unde avionul nu prea are ce face. Apoi, patriotul asigura o bula de protectie f limitata si nu poate suplini rolul unui aparat de interdictie si suprematie aeriana. Nu Patriotul ”dirijeaza” avionul, ci sistemul integrat din care insusi avionul face parte. Ne trebuie un aparat cat mai capabil, care sa se descurce singur, fara ”sprijinul” Patriotului, care are si el treaba lui proprie si personala, poate in cu totul alta parte decat cea a avionului. Cam toti operatorii de F-16 trec inspre V. Oare de ce anume?! Poate imi spui tu..

                    • Nu am spus ca patriotul dirijeaza avioanele
                      Cred ca „organigrama” cu tot ce e e pe pagina roaf
                      Cu „centrul integrat” ce „face situatia spatiului aerian” si dirijeaza unitatile din subordine , fie ca sunt sistemele aa de la sol , fie avioanele
                      Intram intr-un fel de dezbatere ca de obicei
                      In razboiul din falkland nimeni nu ii intreba pe pilotii englezi de harrier de trebuie sa intre in lupta cu un subsonic contra supersonicelor argentiniene
                      Chiar de erau superioare la „electronice” harrierele
                      Apararea se executa cu mijloacele avute la dispozitie la momentul respectiv in locatia respectiva
                      Ar fi o dezbatere larga data de posibilitatile unui aparat pursange de vanatoare(f15, ef) vs cele mai „multirol”
                      Parerile ar fi impartite si intre specialisti si operatorii directi( piloti)
                      De asta eu sunt de parere ca „filozofia” de folosire e determinanta
                      La francezi au fost aparate monomotor si la „aeronavala” si la fortele aeriene fara probleme , acum au rafale bimotor ..legat de fetisul lui @ross
                      Americanii au schimbat schema
                      Legat de standardul v ..am spus mai demult , mi se pare o „reasezare” a „conceptului” f 16 spre ce era destinat initial ..directia in care mergeau evoluarile mi se parea putin gresita si data de cerintele utilizatorilor (majoritatea mergand spre un avion de atac)
                      Sa nu uitam in toate astea ca vorbim de firme private ce se ocupa de dezvoltare , standardizarea , sau existenta unei flote cat mai „seriate” fiind „de baza”
                      Ca variante puternic customizate ies din discutie
                      Si cu v se intorc , mi se pare o configuratie foarte potrivita ptr noi
                      Am vazut reportajul in care vorbeste Miklos si sunt de parere ca trebuie ascultata opinia lor a pilotilor
                      Si vorbeste despre o „standardizare” a flotei de f 16
                      S-a mai vorbit pe aici , atat de conversia mlu ale noastre spre standardul v , cred ca tu ai pus un link cu aparatele asiatice ..nu mai retin tara , malaiezia cred ..care opereaza varianta a ca si noi si le aduce la acest standard
                      Acum despre cumpararea de aparate noi , nu stiu cat de viabila e chestia , ca pret se apropie de f 35 , evident fara multe din caracteristicile acestuia
                      Daca ar fi sa mergem in paralel sa spunem , sa „cumparam” f 35 si pana astea vin sa luam f 16 ptr inca o escadrila ??
                      Nu stiu de ar fi iar viabil
                      Sa luam f16 block 25 in sus de la americani si aduse la standard v ..la fel nu stiu cum , ptr ca vorbea de o standardizare a flotei ,ce nu s-ar produce
                      Celule de f16 mlu ca ale noastre , cate or fi disponibile???
                      Ca sa faci „conversia” spre v ar trebui sa ai altele , ca sa ai avioane si piloti sa zboare pe ele aici , cat timp dureaza modernizarea ptr celelalte
                      Sa iei f16 ca ale noastre de la americani , sa le aduci la un standard v la americani , ar fi o optiune posibila si sa poti „produce” piloti in ritmul in care vin avioanele din america
                      Vorbea Miklos si ca nu prea e posibil „fabricarea” de piloti aici ..si ca ideal ar fi sa se faca pregatirea in portugalia
                      Daca ar fi o solutie sa impace toate , probabil ar fi cumpararea de celule de la americani , cu instalarea radarului aesa si probabil trimiterea lor asa la portughezi ptr a fi aduse la un standard comun cu astea din tara si sa vina cu tot cu piloti inapoi
                      Dupa care sa trimitem si pe astea sa li se instaleze noul radar
                      Nu sunt de parere ca militarii sa lupte cu ce e mai slab , ci cu folosirea judicioasa a resurselor
                      Sunt ferestre de oportunitate care ti se prezinta cateodata , altele nu
                      Leoparzii unguresti??.. Daca ar fi fost sa putem macar asambla unii aici as fi fost de parere ca e benefic , vedem totusi dificultatile intampinate la umb de gd
                      Daca in cativa ani se pune fabrica pe picioare si se poate de ce nu niste „carcase” de abrams ..trecute pe un powerpack diesel ,cu un rehaul complet facut la umb
                      Pana atunci se mai slefuiesc chestiile pe acolo intre gd si ei si incep sa intre pe un curs normal ..la modul optimist
                      Si nu ai avea nici costuri desproportionate
                      Cum e la damen galati ..interesant reportajul cu prezentarea de pe resboiu
                      Noi trebuie sa vedem ce e la noi in curte , la modul de a face, un ochi peste gard doar ptr a fi informati..nu ptr a „deraia” cursul de aici al inzestrarii

                    • Niko. E vb despre Taiwan, Republic of China, insa ei au cumparat A/B-uri pt ca nu au vrut sa le vanda americanii C/D-uri pt a nu-i supara pe chinezi. Le modernizeaza la standardul V, cu tot tacamul, motor schimbat, revitalizare, samd, din cauza faptului cas nu li se vinde F-35.
                      Costul unui upgrade V, in functie si de amploarea modernizarii, poate varia, insa, prin raportare la ultimele costuri ale grecilor, cam 11 mil USD/aparat.
                      Cu 187 mil USD poti avea 17 V-uri care merg la paritate cu Su-ul 35.

                    • @Niko Este greu de crezut ca ungurii ar intra in Ro pe fata, dar vorba americanilor hope for the best, but expect the worst.
                      Tine cont de frecusurile constante cu declaratiile sefului FGSZ, ale mucosului aluia de ministru de externe al lor, sfidarea Centenarului, inaltarea steagului secuiesc in Miercurea Ciuc chiar recent etc.
                      Sa nu uitam ca putini s-ar fi gandit ca tancurile rusesti vor ajunge la o aruncatura de bat de Tbilisi sau ca o parte din Ucraina va trece sub controlul fortelor pro-ruse, sau ca tancurile turcesti vor ajunge in Siria si Irak, sau situatia din Catalunia sau Franta.
                      In contextul in care lobbyul maghiar e puternic in State, in care cu toate derapajele lui Orban Ungaria e mai bine vazuta decat orice politician roman in Germania,Franta sau UK,in lipsa unei clase politice competente, imprevizibilitatea din regiune e mare.
                      Dpdv militar Brigada 81 trece in Bundeswehr si daca ii cheama nemtii la o aplicatie, nu mai e vreo unitate de infanterie in tot Ardealul.
                      Plus ca in epoca asta cu proteste,te poti trezi cu un protest la Oradea al vestelor verzi pt salvarea balenelor sau pt drepturi mai multe pt cei cu ochi caprui sau pt taietorii de lemne si daca se intampla un incident cu vreun cetatean de etnie maghiara, ar fi un motiv perfect ca prietenii de pe Tisa sa trimita trupe pt a impiedica purificarea etnica, genocidul,se pot inventa motive, sunt experti in asta.
                      E un scenariu putin probabil,insa nu putem exclude riscul.

                  • nu prea merge sa pui turele de orice pe sasiuri de orice…
                    In cel mai bun caz ar reusi poate sa puna una de MKI sau II, ca era si aia mai usoara (nu la 60+ tone cat au III si IV cu tot cu turele), dar mai merita sa pui una cu tun cal. 105mm? De ce nu mai degraba sa puna tunul de 105mm in turela existenta? Si la ce mai foloseste, un astfel de tanc, comparat cu astea de generatie mai noua?
                    https://www.tehnomil.net/2013/11/09/sezatoare-episodul-4/
                    https://www.rumaniamilitary.ro/reinfiintati-arma-cavalerie-inlocuirea-tunului-antitanc-cal-100mm
                    https://www.rumaniamilitary.ro/tanc-contra-tanc-optiunea-romaneasca-ii-merkava
                    https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2013/11/t55merkavalookalikehezbih1.jpg

                    • Marius nu vorbeati Voi de modernizari?
                      Cu instalari la t 55?

                    • Pai nu stiu, TR85-M2 cu tun de 105mm in turela existenta si motor de 1200CP, ca al lui Merkava 3(Continental AVDS-1790-9AR diesel) si add-on, non-reactive armor(atat pe turela, cat si pe sasiu), ar putea fi o solutie stop-gap, pentru contracararea tancurilor mai vechi upgradate… gen T-64BV, T-72B3, T-80U… etc.

                      Daca se poate realiza totul, la un cost acceptabil bineinteles… pentru mai bine de 300 de bucati… s-ar putea sa se merite!

                      Cu toate ca tunul de 105mm, este vechi, proiectilele si modul de a le construi, a evoluat considerabil din 1980 incoace… deci probabil datorita noilor tehnologii, puterea de penetrare a proiectilului de 105mm, este mult mai mare, decat a fost in 1975-1980…

                    • problema e ca tunul de 105mm nu mai face in mediul actual antitanc… e nevoie de cel putin 120mm si si ala s-a dus catre tevi lungi.

                      Daca pastrezi teava de 1000 sau de 105, trebuie sa mai adaugi niste Spike 🙂

                      Iar daca mai cresti si blindajul, tancul ala nu se mai misca…

                    • Nici Fiat-Iveco MTCA 12-cylinder diesel engine, nu ar fi o solutie de propulsie deloc rea pentru TR-85M2… depinde cat cer pe bucata agregat italienii… avand in vedere cilindreea redusa de @25800cc… comparativ cu cei 29361cc ai Teledyne Continental AVDS-1790-9AR diesel…

                    • „problema e ca tunul de 105mm nu mai face in mediul actual antitanc…”

                      Evident nu m-am referit frontal… ci lateral-spate… teritoriul Romanie este ideal pentru ambuscade!

              • La transnistreni, in pestera aia cam toate incep sa expire si sa putrezeasca, ca au trecut aproape 30 de ani de cand le tin. Ma indoiesc ca au avut cum sa improspateze, macar si 10% din ce au acolo.

  10. Lipseste fix ce ne doare. Submarinul, elicopterul si tancul. Dar da, poate nu sunt „principale”.
    Oricum politica de achizitii nu o face el Hefe de la Republica. O face… mda…

  11. In perioada 2019-2028, bugetul de achiziti ar fi de min 15 mld de euro (chiar spre 20, in functie de cat creste PIB-ul), deci raman bani si pentru celelalte achiziti. Bine, daca cumparam F-35A, astia sunt banii :))))

  12. Prosti ungurii astia. Nu tu sedinte gen csat, nu tu declaratii de intentie, nu tu licitatii, nu contestatii, nu studii, nu amanari. Semneaza asa simplu contractul….

  13. Eu sunt mai intrigat de disparitia din lista a bateriilor de coasta ( rachete sol – nava) si a sistemelor SHORAD / VSHORAD. La fel, nimic despre modernizarea catorva zeci de MLI la standardul Jder. Oare sa fie finaluzat deja.

    Sper doar ca enumerarea nu era exhaustiva. In fine, vom vedea ce va fi.

  14. Incredibil!!! Fara elicoptere de atac,fara tancuri.fara Tomahawk …..

  15. la ce au anunțat dragnea și teodorovici devine secundară speța.
    ori i se pregătește ceva și va avea o cădere bruscă și fatală ori efectiv are cheile statului la curea.

  16. Nu pot decat sa salut aparitia vanatoarelor de mine in peisaj. Cu submarinele are sens, daca se apuca la anu’ de programul corvetelor, il vor termina in 7 ani. Punem si vanatoarele de mine si cam astia-s anii.

    Dar daca nu repara Delfinul sau iau ceva inlocuitor, s-a cam dus cu arma submarin…

    La fel si cu celelalte, daca le fac pe toate si e mare lucru, oricum dureaza operationalizarea, integrarea etc si bla-bla-bla

    Sper ca F-urile sa fie C/D, macar la nivelul celor poloneze. Desi pana in 2029 au tot timpul sa se gandeasca sa treaca la F35. Mai degraba s-ar opri la 32 de F16 si s-ar reorienta spre F35. Mai ales daca au de gand sa insiste cu A/B-urile…

    In rest as astepta un document scris, sa nu uitam ca omu’ nu e militar. Iar parlamentu’ aprobase si Shorad/VShorad, modernizarea Jderilor. De astea nu s-a mai auzit nimic, ca in rest s-au miscat cat de cat (mai o suspendare, mai o anulare, vedem ce iese)

    Pe Pumele alea reparate capital cred ca scrie Mali.

    Zic si eu… ca vad ca e la moda.

    • Vanatoarele se vor a fi noi sau le modernizeaza pe alea care sunt?

      • Eu asa sper, actualele dragoare au facut obiectul unei licitatii de modernizare despre care am scris si noi pe site.
        Deci nave noi, sper.

        • Ma gandeam la varianta sa luam sh de la englezi Hunt sau Sandown. Ori de la nemti.

          • Sau mai bine sa luam nave noi. 🙂

            • Nu stiu cum faci dar mereu ai dreptate. Acum poate stii mai bine T22-urile in ce stare sunt? Ca unii zic ca am luat teapa cu ele.

              • Ti se pare, nu e cazul.
                S-au zis multe despre T22-uri, mai putin despre cum toate guvernele in 2004 incoace au reusit sa faca realmente praf un program altfel in regula.
                S-au facut comparatii T22 vs Marasesti si cate si mai cate… Nu era cazul.
                Barcile englezesti au fost nave bune la vremea lor. Daca ar fi fost inarmate la timp si corespunzator ar fi avut o cariera onorabila.
                Dar suntem in 2019 si ele tot golase (aproape) ca-n prima zi sunt…
                Navele nu sunt rele, programul in sine e o ratare monumentala.
                Cat despre starea lor… Nu stiu, dar daca intra acum la resapat, vor fi multe de schimbat ca sa mai bage 15-20 ani de viata in ele. Una din probleme sunt turbinele destul de vechi si care, din cate stiu, nu se mai produc.

    • Modernizarea Jderilor n-a fost nici in trecut pe lista, sau modernizarea IAR99 etc, dar ar trebui ca in 2019 ambele sa fie demarate.
      Sunt multe lucruri care nu sunt pe lista, cum nici licitatia de camioane +3000 in prima faza) nu era pe lista.

  17. Chiar nu. Termina. Daca e de speriat(el sj altii) e de minunatul proiect de OUG care a ras cam 6 mld lei in mai putin de 12 ore.
    Si cineva. Nu spui cine. A cumparat la greu actiuni.

  18. Intre timp Ursul isi mareste capacitatile ofensive prin modernizari si inlocuirea cu tehnica moderna de la T90 la Yars la S400 si Su 35….dar nu conteaza…noi avem ”procedurile ” a se citi spagi de facut sau “reeducarea “ procurilor si judecatorilor “Soros isti “…???
    https://www.armyrecognition.com/analysis_focus_army_defence_military_industry_army/russian_mod_summarizes_2018_results.html

  19. A disparut cumva HIMARS-ul cu ATACMS, camioane noi, sistemele SHORAD/VSHORAD, modernizarea fregatelor Type 22. Da corect nu se spune nimic depre elicoptere de atac, armement de infanterie individual usor si greu calibre NATO-west. Se spune de transportoare blindate pt trupe dar nu amfibii – Agilis si sau Pitranha 5 si a aparut vanatorul de mine – pt FNRo.
    Nu mai spun de tancuri, blindate transportoare senilate modulare, tunul-obuzier autopropulsat senilat de 155 mm, elicoptere si avioane de transport greu, submarine si de un sf = avionul de lupta supersonic multirol bimotor.

  20. Suntem un fel de Bulgaria un pic mai mare. Ce jenant…

    Cum sa fii asa de prost incat sa nu stii sa faci o licitatie cum trebuie?

    • In principiu achizitiile militare presupun optiuni strategice si chestiuni care transced simplul cadru tehnic de tipul calitate/pret. Daca faci licitatie, se presupune ca accepti orice rezultat. Daca ai anumite rezerve cu privire la potentialul rezultat, pur si simplu nu faci licitatie, ci negociezi cu furnizorul agreat..
      Ma rog.., tr sa fii competent in ceea ce faci.

  21. Wow F15 ABM reborn.

  22. Pana la urma important este ca factorul politic sa aloce bugetele necesare. In cazul nostrum faimosul 2%. Ce se cumpara si in ce ordine este discutabil. Pana acum eu raman cu impresia ca nu au risipit bugetul de achizitii, atat cat a fost. Oare anul acesta ce % au investit in aparare? Dar in 2019? Cei 2% sunt importanti o data pentru armata noastra, si in al 2-lea rand ca asumare a angajamentelor noastre fata de colectivul NATO.

    Referitor la tehnica din lista, in opinia mea:
    + partea pozitiva este ca eu vad coerenta in investitii in mobilitatea si protectia trupelor. Primii au fost Spartanii, acum urmeaza elicopterele, TBT, platforme usoare, imprumutarea MRAP.Cred ca cea mai buna aparare a noastra este exact cea asumata, colectiva, in cadrul NATO. Si ca asta sa se intample, si noi avem avem o contributie de facut. Momentan asta presupune dislocarea trupelor in teatre din afara granitelor. Pentru misiunile actuale (cele din ultimii ani, si cele din comunicat) cred ca era nevoie urgent de Spartani, Pume, Pirande, MRAP etc. Si asta pare sa se intample, de o maniera consecventa, in ultimii ani.

    – ma asteptam sa vad si arme individuale/de infanterie aici. Poate si sisteme AA cu raza medie sau scurta. Poate UAV…

    Razvan: stii cumva noutati despre programul de achizitie a camioanelor? Poti specula referitor la vanatorul de mine?

      • Multumesc Daniel!

      • urmeaza un mic articol. Contestatia a fost admisa si licitatia se reia.

          • @Marius
            sentinta nu este definitiva , mai vedem la recurs
            desi constat o rapiditate nemaintalnita , sentinta data de tribunalul Bucuresti in 8 zile cu 3 termene …
            @George , nu cred ca iveco e castigatoare , daca au dat asa de repede sentinta posibil sa fie ceva evident

            o sa caut si sentinta

            Asta este sentinta
            28.11.2018
            Ora estimata: 09:00
            Complet: C21 – FAP
            Tip solutie: Admite cererea
            Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Respinge cererea de suspendare a procedurii de achiziţie până la soluţionarea definitivă a cauzei ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată. Anulează întreaga procedură de achiziţie publică restrânsă având ca obiect încheierea acordului/acordurilor – cadru de furnizare a produselor „Platforme de transport auto, multifuncţionale – pe roţi” şi dispune reluarea acesteia cu respectarea dispoziţiilor legale incidente, precum şi a considerentelor prezentei hotărâri judecătoreşti. Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată de intervenienta CTE Trailers SRL în favoarea reclamantei. Respinge cererile de intervenţie voluntară accesorie formulate de către intervenienţii Iveco Defence Vehicles Spa şi Automecanica Mediaş SRL în favoarea pârâtei ca neîntemeiate. În temeiul art. 1064 alin. 4 C.pr.civ. dispune din oficiu restituirea cauţiunii achitată de reclamantă în cuantum de 220.000 lei conform recipisei de consemnare nr. 205020796/1 din 02.11.2018 eliberată de CEC Bank – Sucursala Victoria, după rămânerea definitivă a hotărârii. Ia act că pârâta nu solicită plata cheltuielilor de judecată în cauză, iar celelalte părţi, inclusiv intervenienţii accesoriu, şi-au rezervat dreptul de a solicita plata cheltuielilor de judecată pe cale separată. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare în mod separat în ceea ce priveşte soluţia asupra cererii de suspendare a procedurii de achiziţie şi cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare în privinţa fondului cauzei, care se depun la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 28.11.2018, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei în condiţiile art. 396 alin. 2 C.pr.civ.
            Document: Hotarâre 7947/2018 28.11.2018

            http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000845849&id_inst=3

  23. Ungaria se doteaza cu tancuri Leopard si elicoptere de atac. Foarte bine. Ce misiuni vor aveam insa? Vor fi pozitionate la Craiova, sa zicem, sau la Galati, si mai bine, ca parte a raspunsului NATO impotriva Rusiei? Sau de fapt le vor lua cu gandul sa le pozitioneze la Targu Secuiesc si la Turda?

    • Cred că sunt în asentimentul tuturor oltenilor când spun că nu vrem tancuri ungurești la Craiova. Nici măcar ca așa-ziși aliați…

      Ei visează probabil să-și facă intrarea triumfală în Ardeal, călare pe Leoparzi, să fie primiți cu pâine și sare de ai lor și cozile de topor românești…

      • Io zic sa nu te stresezi prea tare nici tu nici ceilalti la care ai facut referire. Oricum podurile noastre nu vor rezista la greutatea unui Leo2a7 si (iarasi), oricum, vor avea nevoie de o logistica extrema, cu ”utilaje” de ridicat 150 de t, asa cum ne explica un specialist in mutarea de ici colo a tancurilor.. 🙂

  24. Incompetenti au fost, incompetenti sunt inca. Sunt atat de incapabili si lipsiti de viziune incat au nevoie de doua sedinte ca sa se arate in intreaga lor …. lumina. Niste diletanti penibili care isi bat joc de tara asta. De aia ungurii au mii de km de autostrada iar noi ne cacaim sa dam in folosinta cate 14 km ! Vivat natiune romana!

  25. https://www.youtube.com/watch?time_continue=90&v=fJSzmaEB-Ws

    Probabil ca si noua ne va ramane varianta ,,sa suni un prieten” in situatia in care nu ne hotaram cum sa prioritizam programele de inzestrare…………..cred ca politicienii nostri se comporta similar cu duduia din filmulet:))

  26. Jenant .Llipsa de viziune pe termen lung . Aceleasi licitatii contestate la nesfarsit . Iar timpul trece .

  27. Auziti ce spun ucrainienii…

    https://defence-blog.com/army/ukraine-confirms-development-of-next-generation-main-battle-tank.html

    Power-pack nou-nout, concept 100% nou, tun nou, automat pe cat de mult posibil… echipaj de 2 oameni doar… NAVA!

    Ne bagam si noi??

  28. https://www.defenseromania.ro/cine-va-castiga-licitatia-pentru-corvete-naval-grup-sau-damen_595250.html
    ia uite mobilizare in Franta pt Naval Group, se invoca parteneriatul strategic…..

  29. Anla’shok
    21 decembrie 2018 la 18:20

    „Nu mai vorbesc ca tehnica asta contractata de ei nu le vine MAINE ci peste 2-3 ani plus timpul de operationalizare timp in care ne vin si noua Patrioatele si Himarsurile plus Piraniile dihaniile.Mai vb.”

    Colegu’, ce te face să crezi că 2 – 3 ani? Poate sunt gata făcute și pregătite. Iar de operaționalizat, dacă s-au antrenat deja în simulatoare, probabil le pot operaționaliza mult mai repede decât ne-am imagina noi, care ne kă.kăm pe noi să operaționalizăm o mână de F-16…

    Hai să nu mai dormim pe noi.

    Comenta cineva pe celălalt site:

    cu 7 sisteme patriot si “avem in perspectiva” , cu “prieteni” ca ungurii, bulgarii ucrainienii si sarbii, cu gigantul rus la 200 km de noi si cu atitudinea asta constanta de prostie , suntem o biata musca inchisa intr-un borcan cu 5 paianjeni si o broasca. intrebarea este, oare cine ne va manca mai intai? unul dintre paianjeni sau broasca? ca dupa gandirea noastra . speram ca broasca sa manance paianjenii sa se sature cu ei si sa ne lase pe noi in pace. desteapta-te romane , ca pe musca nu o plange nimeni.

    Exact așa…

    • operationalizarea de avioane si armament complex nu e niciodata de azi pe maine. Poti forta anumite aspecte, insa sub 2-3 ani e doar risipa de efort.

    • Tu vorbesti cu poate. Dar poate nu.Ai tu certitudinea ca devin operationale imediat?

      • Nu am cum și de unde să am certitudinea asta. Așa sunt eu mai pesimist și mai paranoic…

        Sper să nu fie așa și să avem TIMP să ne echipăm armata așa cum trebuie. Tancul a fost, este și va fi important și decisiv pe câmpul de luptă. Alții au înțeles treaba asta, noi…

        • Nu numai tancul. Vezi cum sunt articulate programele noastre de inarmare. Fara elementele de suport cel mai modern tanc ar fi un lux costisitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *