Din nou despre programul indian de dotare cu submarine

images

                                             Type 214 grecesc, nu tocmai cum se asteptau…

Discutiile dintre India si concernul german TKMS (Thyssen Krupp Marine Systems)  sunt din ce in ce mai avansate in privinta unui nou contract – in valoare de 8 miliarde de dolari (RS 50000crore) – pentru sase submarine Type 214.

Gurnad Sodhi, seful TKMS – India a declarat „The Indian Defence Ministry is expected to issue the P-75I RFP for which we are planning to offer the Type 214 submarine, which combines best-in-class underwater endurance and diving depth.”

Germanii mai sustin ca navala  lor este extrem de buna pentru cam toate cele de trebuinta in flota omului: lupta anti-submarin, pentru atacul tintelor de suprafata, pentru culegerea de informatii, supraveghere, etc, etc, de te miri ca Type 214 nu face si curat in casa sau nu duce copii la scoala.  Acum intelegem ca fiecare trebuie sa-si vanda marfa, doar ca nici Soryu-class nu este chiar de lepadat, iar in privinta Type 214 grecii, de exemplu, ar putea avea cate ceva de comentat…

Cerintele Indiei pentru cele sase noi submarine sunt insa si ele de top. Astfel se doreste ca toate navele sa detina sistem de propulsie de tip AIP, sa aiba un mix de torpile si rachete la bord, un “calup” de senzori foarte performantii si un sistem de management al luptei foarte, foarte eficient.

Dar poate cel mai important lucru, compania germana a declarat public ca Germania va oferi Indiei transferul fara nici o restrictie a tehnologiei de constructie pentru Type 214 (destul de greu de crezut!), inlcuzand aici si foarte multe sub-sisteme care vor dota submarinele, pentru ca asa cum era de asteptat castigatorul contractului va trebui sa construiasca navele in santierele navale locale.

Fata de concurenta germanii au un imens avantaj: in acest moment Marina Indiana opereaza din 1986 patru submarine Type 209, din care doua –  INS Shalki si INS Shankul – au fost construite in India prin transfer de tehnologie, astfel nemtii au dovedit ca sunt baieti seriosi si mai mult decat atat, se pare ca hindusii pricep mai bine germana decat rusa sau franceza.

GeorgeGMT

7 comentarii:

 1. In momentul de fata avem nevoie URGENT de 2-3 submarine pentru apararea teritoriala (litoral plus ape teritoriale)

 2. Scump domle, scump… dincolo (Soryu) era mai ieftin.
  Cum o sa integreze indienii toata tehnologia, nu stiu zau, poate dupa ce scot maimutele din fabrica. 😉

  • Pai si mie mi se pare exorbitant de scump dar ma gandesc ca o parte din bani merge pe transferul tehnologic…
   Asta daca n-am rasolit-o cu calculul din crore in euro :_

  • …mai ales ca la Soryu se uita acuma cu jind inclusiv …australienii!!!
   Daca ar auzi luptatorii din WWII ca, peste 70 de ani, aussie se roaga de niaci sa le vinda submarine, dupa dezastruoasa experienta cu Collins-urile…
   Fro’ trei Soryu-uri ar prinde bine si la Dana 0 din Constanta, asa, de niste poz(n)e cu Sevastopolul si Balaklava…

 3. Off topic: un submarin britanic necesita reparatii dupa patrularea in zona arctica.
  http://www.janes.com/article/50488/ice-damage-evident-as-uk-ssn-returns-home

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *