Directorul comercial al ROMARM, reținut

La cererea insistentă a publicului, RomaniaMilitary prezintă:

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 martie 2016, a inculpaților:

MARIȘ CLAUDIA AURA, care susține că ar fi reprezentant al unei asociații nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influență,

MIHAI NICUȘOR-MIRCEA, director comercial în cadrul C.N. ROMARM S.A., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la cumpărare de influență.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând din luna noiembrie 2014, inculpata Mariș Claudia Aura și o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăți comerciale, dar și prin intermediul asociației al cărei reprezentat susține că ar fi inculpata, un circuit financiar prin care au vândut Societății Fabrica de Arme Cugir S.A. câteva mii de genți speciale (K4 şi K5), la suprapreț.
Concret, în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, fiecare din cele două societăți administrate în fapt de către cele două persoane a achiziționat gențile de la un producător, după care le-au vândut către asociația respectivă la un preț dublu (rata de profit obișnuită era de 53% – 54%, cu o singură excepție când a fost de 44%).
Mai departe, Asociația a vândut aceste genți către Societatea Fabrica de Arme Cugir S.A., cu un profit minim pentru sine, pe baza unor contracte încheiate fără a se organiza o procedură de licitație publică.
La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir S.A. a organizat o licitație având ca obiect achiziționarea acelorași tipuri de genți, asociația reprezentată de inculpată fiind clasată pe locul al treilea.
Din acel moment, inculpata Mariș Claudia Aura a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Societății Fabrica de Arme Cugir S.A., să cumpere de la asociația respectivă, cel puțin 12.000 genți (ce fuseseră achiziționate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitației).
Pe de-o parte, în perioada 21-22.01.2016, inculpata Mariș Claudia Aura s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent și agresiv să-l determine pe director să cumpere gențile respective, fără a reuși acest lucru.
Ulterior, inculpata a contactat o persoană din conducerea fabricii de armament (denunțător în cauză) căreia i-a cerut insistent să-l determine pe director să fie de acord cu rezilierea imediată a contractului încheiat cu câștigătorul licitației și să achiziționeze de la asociația pe care o reprezenta gențile. Nici această intervenție nu condus la rezolvarea pe care o aștepta inculpata.
Pentru a asigura succesul demersului ei, inculpata i-a oferit, în luna decembrie, aceleiași persoane, o agendă în care se afla suma de 1.500 lei, dar a fost refuzată.
Pe de altă parte, inculpata, atât personal cât și prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. ROMARM S.A. mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea unei echipe de control la Fabrica de Arme, pentru a verifica, printre altele, și modul în care s-au derulat procedura de licitație pentru achiziționarea genților, dar și contractul subsecvent.
La instigarea inculpatului Mihai Nicușor-Mircea, în calitate de director comercial în cadrul C.N. ROMARM S.A., aflat în relații de amiciție cu inculpata Mariș Claudia Aura, membrii echipei de control au întocmit un raport care a avut ca urmare demiterea directorului general.

În același context, la data de 07 martie 2016, inculpata Mariș Claudia Aura i-a oferit martorului denunțător suma de 3.000 lei, promițându-i totodată că, dacă va reuși să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziționarea celor 20.000 de genți de la Asociație, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite o sumă de 6.000 lei.
În aceeași zi, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 08 martie 2016, inculpații Mariș Claudia Aura și Mihai Nicușor-Mircea urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

DNA via B1TV

47 de comentarii:

 1. K4 şi K5 … mai au un pic pana la „Corbii”
  Iar scapa Floricica….

 2. atata timp cat firmele astea vor fii in posesia statului aceste lucrurir vor continua
  macar 51% daca s-ar vinde la un investitor privat astfel ar sta lucrurile
  si vor crea si produse competitive si vor fii foarte interesati si de contracte in strainatate nu ca acum
  nici macar manageri privati care sa primeasca un salar fix de 1000 de euro sa zicem plus o marja din profitul pe care il face firma pe an de 5% sa zicem iar daca nu face profit un sut in cur dupa o perioada de un an sa zicem
  nu vor fii la aceste firme pt ca partidele politice vor contrololui acestor firme sa primeasca spagii

  • Si eu cred ca privatizare, pe baza unor contracte ferme, ar fi solutia.

   • cu „nu ne vindem tara” au tinut o tara intreaga captiva si la marginea civilizatiei atatia ani de zile.rotul a fost gandit de catre samsarii astia post decembristi,nimic nu a fost lasat la voia intamplarii.

   • Eu cred ca SOLUTIA nu ar fi privatizarea (instrainarea fabricii)
    Pentru ca si PRIVATII sunt CORUPTI. si mai e ceva. fabrica face parte din sistemul national de aparare…

    SOLUTIA ar fi o condamnare mai rapida a coruptilor (maxim 6 luni cu recurs cu totu)
    si pedepsele pentru coruptie sa fie de la 10 ani in sus cu executare.
    ………………………………………………………………………………
    sa vedeti atunci cum duduie fabricutele astea de stat. ca nu mai are nimeni curaju sa puna mana pe banii care nu li se cuvine.

    DAR CINE SA DEA LEGEA ASTA?
    cand toti sunt manjiti?
    simplu POPORUL ROMAN printr-o initiativa.
    Referendumul de modificare a constitutiei are nevoie de 500 000 semnaturi.
    Nu stiu de cate semnaturi este vorba pentru modificarea unei legi.

    ar trebui, printr-o initiativa privata, sa se mobilizeze poporul roman.

    • nu duduie nimic doar cu arestarea coruptilor,vin altii din spate crescuti tot de astia vechi.in cel mai rau caz parteneriat public-privat si echipe manageriale calite in economia de piata reala nu fosile neocomuniste si copchiii lor care nu stiu decat sa tapeze contractele.
     ainanul de gratie 2016 statul roman nu este capabil sa creeze,sa produca ..cel mult sa pazeasca .

     • daa pedepsele sunt serioase, si condamnarile vin repede (adica in 6 luni)
      iti zic eu ca nu mai indrazneste niemni sa faca nici o miscare.

      va fi la fel ca in UK legat de traficul rutier. si de aruncarea gunoiului pe geamul masinii.
      A fost nevoie ca Englezii sa puna niste amenzi de numa numa…
      si asa i-au potolit si cu viteza, si cu gunoaele.

      CIVILIZATIA se FACE DE FRICA. Asta e regula mondiala!

      • o fi suficienta pentru civilizat dar primenirea unei economii sau ramuri economice pe langa asta mai cere si ceva oameni competenti .

   • Si eu cred ca nu mai trebuie privatizat nimic. Trebuie ca oamenii care gestioneaza aceste lucruri daca nu sunt manati de patriotism sau orgoliu profesional, macar frica sa ii indrume pe calea corecta. Sa se mareasca pedepsele…poate inchisoare pe viata pentru prejudiciu peste o anumita valoare.
    Daca doar asta ne mai motiveaza…asta sa fie :/
    Privatii sunt cea mai oribila chestie in industia de aparare, medicala si invatamant. Corup totul.

    • de acord cu tine, cu exceptia pedepsei pe viata.

     EU VAD AICI 3 MASURI care ar schimba SOCIETATEA ROMANEASCA:

     – INTERZICEREA JUDECATORILOR SI PROCURORILOR sa aiba legaturi private cu politicienii.

     – SUPLIMENTAREA Numarului de magistrati cu minim 30-40% pentru ca dosarele sa fie finalizate mai repede, in maxim 6-9 luni

     – Trebuie marite pedepsele pentru ceilalti corupti… minim 10 ani cu executare (ANUL DE PEDEAPSA SA FIE ANUL CALENDARISTIC) fara sa-si mai reduca pedepsele cu… TEZE ACADEMICE sau MUNCA.
     daca muncesc in inchisoare, sa primeasca banii ptr munca lor. la eliberarea din inchisoare.

     • statul este cel mai prost administrator fabricile de armament din vest sunt private si sunt cele mai performante si noi avem o fabrica de armament privata care se descurca Aerostar Bacau.Eu cred ca privatizarea si aplicarea legii inasprirea legilor vor face ordine si aici deja acest proces a anceput!

      • Problema nu este la stat. Ca gestioneaza prost.
       @gogu

       Problema e la directoras. Care e intresat de comisioane personale si combinatii.

       Aici trebuiesc luate masurile.
       FABRICILE ALEA PRIVATE de care vrbesti tu, din occident au alt statut sicalt istoric.

       1 – in primul rand patronii sunt cetatenii tarii respective. Deci au un interes direct.

       2 – in al doilea rand afacerea (fabrica) a fost dezvoltata de patronu (privatul respectiv) de la zero. Si a crescut an de an, producant armament. Si OMUL, patronul s-a atasat de busness-ul lui.

       In ce priveste privatizarile astea, nu au nici o treaba cu principiilende sus. Si cei care cumpara vor taia o parte din fabrica, saucciar toata fabrica dupa cativa ani.
       Mai ales ca nu-s cetateni ROMANI, sa le pese de tarisoara asta.

       • directorasul este tot al statului,este numit dupa anumite negocieri din sistem….statul este problema degeaba o dam pe dupe gard.

      • crestere salar mediu net de la inceputul anului.la STAT degeaba ,vamuit contracte si contribuabili,pensionare avansata si salarii compesatoprii avem 21 procente iar la privatul contribuabil prost cu program strict,deadline-uri de indeplinit,fericitul posesor de certificat de deces inainte de pensie avem 9,5%.asta e statul tau competent.

      • Aerostra Bacau pentru arnata nu mai face decat piese de schimb si remonturi .ATATA!
       Deci, ce mare chestie, cand 99% din afacere este pe civile????

       • aerostar a fost capusata de directori inainte dea fi cumparata pe nimic (ca urmare a capusarii) de aceiasi directori prin firme si interpusi paravan.
        colaborarea cu elbitul le-a deschis multe usi si oportunitati iar meritul lor este ca au prins aceasta ultima sansa.poate fac pentru mapn doar piese de schimb si mentenanta dar pe export si contracte externe stau beton ,atat civil cat si militar…bineinteles pentru o compania de talia si din zona ei de activitate.mai punem si contractul f16 si cred ca de departe devin no1 in romania la knowhow si hitech pe segment militar.
        si asta la o companie privatizata pe genunchi,ganditi-va la una achizitionata de un jucator important pe piata asta….iar brasov

     • fratilor voi nu judecati ca atata timp cat un director are un salar fix il doare fix in p**a cum merge fabrica???? cand stie ca peste 4 va fii schimbat oricum cand vin aialalti????? iar privati sant corupti doar in sensul ca ei DAU spaga pt a primi contracte nu IAU spaga , si ei vor pastrarea si crearea de locuri de munca
      trebuie doar vandute catre investitori romani nu straini si vandute pe bani multi ca acei investitori sa nu o dea la fier vechi
      si daca vreti statul sa pastreze 49% din capital pt a avea un pic de control

      • @Stan,
       Total GRESIT.
       Vad ca inca esti intoxicat de democratia occidentala aplicata romaniei.

       Nu ai inteles nimic de privatizarile astea din romania, asa? Chiar nimic?

       PRIVATU nu da doi bani fabricuta cumparata de la tine.
       In 3-4 ani o va duce la fier vechi.
       Ptr ca el E PROFUND CORUPT CHIAR DACA E PRIVAT.
       in primul rand a cumparat fabrica pe maruntis.
       Si-i va conveni sa o taie la fier vechi.
       Daca ar pla un pret de 10-20ori ma mult decat valoreaza fabrica la fier vechi, atunci ar avea interesu sa o tina funcionala. Dar asta nu se intapla….

       In al 2-lea rand este CORUPT pentru ca a dat COMISIONU la achizitionarea fabricii.

       90 % din privatizarile romanesti au fost esec.
       Deja 75% din fabricile privatizate au ajuns la FIER VECHI iar voi TOT CERETI PRIVATIZARI.

       E JENANT.

       Trebuie umblat la Coruptie. Daca se doreste insanatosirea.

       • cred ca nu ai citit ultima fraza pe care am scriso in care am zis ca fabrica sa fie vanduta pe bani multi , peste valoarea de fier vechi a fabrici adica daca fierul vechi adunat din fabrica face 1 mil euro ea sa fie vanduta cu cel putin 2 mil euro atunci cine o cumpara nu o va da la fier vechi ca va iesi in pierdere cu 1 mil
        iar cele 75% din fabrici care au ajuns la fier vechi au fost privatizate de iliescu pe 1 leu cum era atunci cu promisiuni de modernizare de aia au ajuns atatea fabrici din romania la fier vechi
        iar daca nu ai observat de 25 de ani de la revolutie fabricile de armament din romania se indreapta incet dar sigur spre faliment deci tot spre fier vechi singurul motiv pt care nu au falimentat inca este ca statul lea sters datoriile decateva ori pana acum
        iar daca un investitor cumpara o fabrica pe multe milioane iti spun eu ca nu va mai dori sa si dea o spaga

        • mai e ceva…
         daca fabrica valoreaza la fier vechi 1 MIL noi trebuie sa o vindem cu 10 MIL nu cu 2 MIL.
         Si proprietarul fabricii…. in momentul in care taie fabrica si o duce la fier vechi, SA PIARDA TERENUL DE SUB FABRICA.

         adica sa nu fie proprietar si pe teren. terenul sa se intoarca in proprietatea statului Roman.
         si atunci o sa vezi ca nu mai taie nimeni fabricile.

         • Stii de ce Fabricile de armament merg spre faliment incet dar sigur?

          pentru ca este CORUPTIE.
          – Au cumparat Pirahna in loc sa cumpere SAUR-2
          – Au cumparat masini 4×4 in loc sa cumpere GHE-o sau o masini dezvoltate la Moreni.

          Nu au investit nici un ban in cercetare-dezvoltare. Pentru ca in mintile lor se invart doar COMISIOANELE.
          Ia sa-i bagam la racoare vreo 10-15 ani cand ii prindem cu coruptia si sa vezi atunci.

          iti mai dau un exemplu… despre MORENI:
          – poate dezvolta TAB-uri SAUR si poate dezvolta in paralel un camion civil pentru firmele de constructii.

          si asa ar avea clienti. (dar daca are client pe MApN si tot este pe linia de plutire)
          Gandeste-te ca astia au cumparat vreo 50 Pirahna. asa au pierdut proiectul.

          In resuscitarea NAVELOR de LUPTA, ROMARM ar trebui sa aiba un rol esential.
          de exemplu mitralierele 14,5mm pentru Navele fluviale, si lista poate continua…

          mai este MODERNIZAREA TAB-79C si MLVM – si aici este o paine de mancar pentru fabricile ROMARM.
          dupa aceea… puteau sa dezvolte un sistem AA 6×14,5mm rotativ (in genul tunului Vulcan 6x20mm, pentru nave.

          deci este loc pe piata. Dar CORUPTIA LE OMOARA.
          trebuie obligatoriu umblat la coruptie. Acum eu nu sustin privatizarea. ptr ca se poate si la stat. Mai ales cand ai asigurate comenzile de la MApN. pentru urmatorii 5-6 ani din cauza ca armata a fost neglijata 15 ani…

       • coruptul privat apare ca urmare a coruptului de stat .
        nu te pune nimeni sa vinzi fabrica daca mirosi ceva necurat dar totusi functionaul o face…ca are comision de incasat si de platit pentru alt functionar al statului care l-a pus pe functie si care si el la randul lui are de platiti niste polite in partidul din care face parte.

       • singurul lucru care inca mai functioneaza in tara asta este privatul,cu bune si rele bineinteles.

        • dar de ce sa vand fabrica? care este interesul? sa pierd niste bani?

         de exemplu de ce sa vand MORENIUL? cand am nevoie de 1000 de TBT?
         ca sa-i platesc pret cu 20-30 % mai mult/BUC in momentul in care semnez contractul?

         • tu nu vezi ca si cu fabrica in ograda astia tot cumpara de afara ????
          probabil aia au dat spaga sa le fie cumparate produsele si atunci de ce sa nu privatizam si noi fabrica si atunci cel care cumpara fabrica sa dea si el spaga daca asa merg lucrurile si atunci si bani raman in tara si locuri de munca in tara si toata lumea ii fericita
          iar nimeni nu o sati dea tie 10 mil pe o fabrica care valoreaza 2 mil pt ca atunci ar fii mai rentabil sa o contruiasca de la zero si lar costa mai putin de 10 mil
          trebuie sa vinzi fabrica sub pretul care ar costa constructia de la zero

 3. poate ne poti pune si niste poze cu gentile astea K4 si K5 … ca sa nu murim prosti :))

 4. spaga 1500…de lei….fara cuvinte! imi vine sa urlu…..

  • Eu nu ma deranjam pentru o spaga de asta, cred ca asta e si motivul pentru care toata lumea a ajuns la DNA. Oricum tot cazul asta mie imi spune ca Romania merge in bine, adica pina la urma directorul ala cum necum a facut ce a trebuit (licitatie, a refuzat spaga samd). E posibil ca aia care au castigat licitatia sa fi dat spaga mai mare, dar ca idee, macar au respectat formele legale.

   Exista speranta…

 5. Portavionul Romania spala puntea! Ca si Polonia!
  Primele care pica is conservele kaghebiste si gru-iste, si unde altundeva sa le gasesti mai bine decit la romarm, continuatoarea companiei de stat responsabila cu transferul tehnologic de la rusi!
  Ii vine rindul si lui florisica…

 6. Staţi să vedeţi cum vor sări trompetele proruse să strige că e un complot pentru acapararea industriei naţionale de către grupurile occidentale producătoare de armament şi că, de fapt, arestatii erau apărătorii intereselor naţionale.
  Nişte golani, numiţi politic şi preocupaţi doar să-şi umple buzunarele, indiferenţi la dezastrul pe care-l produc în industria de apărare.

 7. Vă daţi seama că dacă venea cineva din zona ambasadei ruse şi-i baga 5-10000$ era suficient ca să refuze discuţiile pentru contractul cu Ucraina.

 8. Un punct la care trebuie sa va ganditi George & CO: Daca te duci cu un caz coerent la DNA, DNAul se pune in miscare.
  Cu alte cuvinte, daca mirositi ceva in neregula, care poate fi demonstrat, puteti merge la DNA sa mai faca curatenie.

  Si un alt mesaj pentru baietii care citesc si au interese in domeniul asta (stiu ca cititi): vorbiti, organizati-va si gasiti pe cineva (de pe Romania Military) care sa va reprezinte la DNA, adica voi ii (sau le) dati toate informatiile, si ei se duc si le depun la organe. Asa nici usturoi nu ati mancat… si puteti/putem sa mai curatam toata cangrena din industria de aparare. Cu un pic de efort se pot influenta lucrurile in directia cea buna…

 9. Individul asta e o bresa majora a securitatii…nu poti sa pui un spagar intr-o astfel de pozitie…

 10. Am facut sesizare la DNA in legatura cu cele doua lucruru:exportul de TR 85 catre Irak si posibila colaborare cu Ucraina.Am facut si telefonic si pe mail.Am scris si la Evenimentul zilei dar nu am primit niciun raspuns.

 11. Pai directoarea aia a fost numita pe post de fostul premier Victor Ponta desi aceasta a fost implicata intr-un scandal de coruptie si, daca nu ma insel, era cercetata de catre DNA chiar in momentul numirii. Atunci ce sa mai vorbim, ca nu mai are niciun rost. Trebuie doar sa privi si sa asteptam sa vedem ce iepure mai sare din boscheti. Poate prindem si un peste mai mare ceva. Vre un contract cu dedicatie pentru un TBT 8×8, ceva planuri pentru un nou tanc de import si distrugerea sistematica si planuita in amanunt a Moreniului si UMB-ului….din astea! 🙂 NO COMENT! 🙂

 12. Spaga 3000 de lei? Si promisiunea de inca 6000? Daca acesta este adevarul, Kovesi avea mare dreptate, sa iti risti libertatea pentru 2000 de euro e ori prostie crunta (ceea ce ma indoiesc) ori astora chiar nu le este frica de nici o culoare – ceea ce consider ca se intampla cu adevarat. Toti considera ca ”sefu” ii protejeaza si ca ”oile alea de la DNA” nu au ce sa le faca.

  Referitor la privatizare, da aceasta ar fi o solutie, dar tot in conjunctura inexistenta in RO in care s-ar face privatizare corecta avand in vedere interesele statului roman. Daca se face privatizare ca pana acum si se vand fabricile la ”societati importante de afara” ce in 3 luni le vand la fier vechi, degeaba.
  Deci, din pacate, succesul acestor companii tot de oamenii din ministere depinde…

 13. Am scris despre o posibila colaborare cu Ucraina in domeniul militar , dar si despre o posibila achizitie de tancuri romanesti de catre Irak, via US.Exista suspiciuni de obstructionare a celor spuse si daca in urma verificarilor facute sa se precizeze care este motivatia , dealtfel reala, in cazul celor doua lucruri mentionate.Sa se verifice si informatiile vehiculate in media dar si punctele de vedere ale celor doua societati romanesti implicate in posibilele colaborari.Sunt contribuabil si doresc sa aflu de ce cele doua societati implicate sunt eventual refuzate . neinteresandu-ma partea politica sau altele , interes avand doar partea financiara, pornind angrenajul „industriei de aparare”.

 14. In Siberia cu eii !!! neam de hotii !!!

 15. Pai despre ce lege vorbim in Romania de astazi?te omoara cu masina pe trotuar si scapa,ca tovarasul judecator este corupt,ies din puscarie dar au conturile pline,le convine sa se faca ca fac cateva luni de parnaie si raman cu banii.Confiscarea averilor ar fi extrem de necesara,dar trece o astfel de lege?DNA-ul fara legi corespunzatoare nu prea are ce sa faca.

 16. In opinia mea in primul rand trebuie sa se vrea ca Romarm sau in general ca industria sa mearga.

  In primul rand, trebuie ca MApN sa adune o lista de necesitati totale, sa le transforme in programe mari si apoi sa negocieze. Cand cumperi 50 de transportoare, nu are sens ca cineva sa-ti transfere o linie in tara.

  Daca necesarul e 1.000 bucati, tii licitatie internationala de 1.000 bucati. La peste 300, productia se poate localiza complet in Romania. S-a facut asta in Croatia cu Patria si pentru mai putine. Iei si un pret mai bun si poti sa etapizezi livrarile sa te potrivesti cu necesarul si cu banii.

  Similar la tancuri, avioane si ce or mai fi. Daca cumperi cu taraita, vei plati preturi mai mari si nu are sens pentru nimeni sa localizeze ceva.

  A propos, s-a publicat pe undeva lista offseturilor din Romania – ca eu pe google nu gasesc. De ce oare nu sunt publice, cum sunt in toate tarile normale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *